Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9651) Chosen


Chosen
addikt

Sziasztok!

Nem feltétlenül tápos kérdés, de talán még ide kapcsolódik a legjobban. A routerem töltője elkeveredett, ami erdetileg 9V-os és 850 mA-es. Ha nincs itthon azonos töltőm, akkor használhatok hozzá más tulajdonságokkal rendelkezőt? Mondjuk 1000 mA-est?

[ Szerkesztve ]

(#9652) tornas válasza Chosen (#9651) üzenetére


tornas
őstag

Használhatsz hozzá 1000 mA-est is (meg még nagyobbat is akár...), de a leadott fesz 9 V legyen mindenképp. Ha DC 9 V-os volt az adaptered, akkor az is legyen DC. És 850mA-nél ne legyen kevesebb a áramerőssége.

Előfordulhat, hogy a router-nek valójában mindegy milyen a betáp fesze (DC vagy AC), mert az elektronika tartalmazhat egy graetz-hidat is. De ahhoz hogy ezt megtudd szét kellene szedned a router-edet és némi elektronikai ismeret sem árt.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#9653) Chosen válasza tornas (#9652) üzenetére


Chosen
addikt

Köszönöm a gyors választ. :R Most tudtam meg, hogy legalább fél éve már nem a sajátjával ment, hanem egy 12V-os 1000 mA-essel. Ez okozhatott benne maradandó kárt? Egy TP-Link 941ND V4-ről van szó egyébként, valami ilyesmi lehet a belseje: [link]

(#9654) tornas válasza Chosen (#9653) üzenetére


tornas
őstag

Diódát látok benne, de konkrét hidat nem. Ha az a 12 V-os táp AC volt, akkor gyakorlatilag csak DC 6 V-ot kapott. A DC 12 V már egy kicsit sok is lehet, de szerintem nem lett semmi baja.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#9655) Chosen válasza tornas (#9654) üzenetére


Chosen
addikt

:R

(#9656) 04ahgy válasza tornas (#9654) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Miért kapott volna 6V-ot egy dióda miatt, ha 12V AC a bemenet? Kifejthetnéd, mert nekem nem tiszta.

Egyutas és kétutas egyenirányításnál is ugyanannyi a puffer-csúcsfeszültség, csak eltér a kimenet hullámossága terhelésre. Tehát ugyanúgy 1,41 * 12V - U(drop).

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9657) tornas válasza 04ahgy (#9656) üzenetére


tornas
őstag

Mert önmagában egy dióda csak minden második félhullámot egyenirányít. A kondival most nem számoltam. :)

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#9658) 04ahgy válasza tornas (#9657) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Általában a számítástechnikai eszközök nem szűretlen, lüktető egyenfeszültséggel üzemelnek.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9659) Chosen


Chosen
addikt

Update a kérdésben. Lenne hozzá egy 9V-os, de 0,85 A helyett 1 A-es töltő. Ez olyan lenne, mint telefonok esetében, hogy egyszerűen nem veszi fel a többlet 0,15 A-t, csak amennyi kell és vígan menne vele?

(#9660) gban válasza Chosen (#9659) üzenetére


gban
Közösségépítő

Igen.
Mint pl. az autó, 5 személyes, de megy egy emberrel is, és így nincs maximumra terhelve.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#9661) tornas válasza 04ahgy (#9658) üzenetére


tornas
őstag

Ezért is kell annak a router-nek is DC táp. Annak az egy diódának leginkább az a feladata, hogy védjen a fordított polaritás ellen.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#9662) Chosen válasza gban (#9660) üzenetére


Chosen
addikt

Ez remek hír, külön köszönöm a magyarázatot. :R

(#9663) priti


priti
addikt

Tiszteletem, szívás van. :)

Adott egy házimozi PC, tökmindegy számítógép, aminek van egy alaplapra integrált (zajos) hangkártyája.

Hogy ne legyen zajos a digitális SPDIF kimenetéről össze van kötve egy erősítő digitális bemenetével. (coax) Nem is zajos így. Hurrá. DE.

Ha felkapcsolja valaki a házban a lámpát az erősítő nem pukkan egyet (mivel nem analóg az átjátszás), hanem elveszíti a digitális jelfolyamot és mivel kell egy pici idő az újbóli megkereséshez az eredmény az, hogy ha valaki lámpát kapcsol a pincében elhallgat a film 3-4 másodpercre a nappaliban :DDD
Ez elég kellemetlen. Háháháá, konkrétan feküdtem a röhögéstől.

A gép a szekrénysor mögött hosszabbítózva van ezerrel, az tuti. Szóval ott simán lehet egy csinos kis földhurok például, de az erősítő földeletlen villásdugóval rendelkezik.

Nem tudom pontosan mitől van ez (még) de mielőtt elhúzkodom a szekrényt (ami nem kis meló) gondoltam rákérdezek PC tápegységen belül ki lehet e védeni valamivel az ehhez hasonló jelenségeket. Gondoltam rá, hogy nem a szekrényt húzom el, hanem egy pákával pofátlanul leveszem a földet a PC táp aljzatáról. Ehh?

Arról, hogy a lakóházban mi hogyan van kötve sajnos lövésem sincs, de elvileg nem gányolt. ELMŰ látta.

Azzal tisztában vagyok, hogy az alaplapi hangkártyák nem egy díjnyertes megszólalásra vannak kitalálva, de azért ez felteszem azért mégsem normális :))

Hardverlesen

(#9665) Cobra.


Cobra.
őstag

Én inkább arra tippelek, hogy az elektromos hálózattal van gond. Vagy a hosszabbítóval, amiről megy a gép. Első nekifutásnak le kellene cserélni a hosszabbítót (ha több van, akkor 1db-ra), meg a konnektort se ártana megnézni, amibe megy a hosszabbító. Ha ez nem segít, akkor egy AVR-es szünetmentes lehet gyógyír a problémára.

(#9666) priti válasza #68686080 (#9664) üzenetére


priti
addikt

Elhúztam a szekrénysort. Az erősítő villás dugója külön megérne egy misét a "hogyan ne toljuk be a szekrénysort" című topic-ban, de nem ez volt a gond. A projektor tápkábele toldott. Erenként forrasztott, zsugorcsövezett majd szigszalag a kettős szigetelés. Szép hosszú. A műszerdugó a végén nem ropog hanem egyenesen recseg a projektor aljzatában, ahogy hozzáérek. Mondom jajj, ez de gyönyörű lesz az izzónak ha menet közben hozzáér valami, mindegy fel van szerelve elvileg nem buzerálják. Olyan hosszú tápkábelem nincs, de adtam a PC-nek egy jó minőségű tápkábelt és mivel van még egy konnektor a szekrénysor mögötti falon ezért átvariáltam, hogy ne legyen egy hosszabbítóban a projektorral semmi és tádám. Boldogság van.

Hardverlesen

(#9668) priti válasza #68686080 (#9667) üzenetére


priti
addikt

Régen a tápok úgy kezdődtek, hogy az egésszel párhuzamosan bevágták ezt a tagot.
Ennek mi volt a célja és a mai tápokban miért nincs?
A fotó egy kb.15-20 éves P4-es mérfuri bele amúgy. Van belőle a garázsban egy szatyorral. :)
Azért kérdezem, mert azóta kiderült, hogy csak a szobában lévő villanykapcsolótól lett független a dolog, korán ittunk a medve bőrére. Továbbra is van a házban olyan kapcsoló, ami miatt elhallgat az erősítő. Köztük a félemeletre vezető lépcső lámpája, tehát ha bárki jön-megy... sz@ar az egész. Szóval szerintem tökmindegy, a lényeg, hogy van valami a vonatkozó körön, ami beszúr egy feszültségtüskét. Logikusabb lenne a projektor+HTPC+erősítő hármast ettől megvédeni akár egyesével, mint az egész házban 3 szinten átnézni 40 lámpafoglalatot legalább 100 kapcsolót meg konnektort , aminek legalább a felét a festők szépen be is takarták, ahogy azt kókányországban szokás vastagon, hogy a fallal együtt szeded csak szét.

Hardverlesen

(#9669) priti válasza priti (#9668) üzenetére


priti
addikt

Ezt a fotót csak most szúrtam ki. Ezek szerint divat még a nagyfesz kondi, sőt még ellenállatot is tesznek rá, hühűűú, meg még jobbról is balról is nem kell nyák, mindenhonnan, gyönyörű.

Hardverlesen

(#9670) tornas válasza priti (#9669) üzenetére


tornas
őstag

Az a nagyfeszkondi (Y kondi) az EMI szűrés része és a rajta lévő ellenállás azért kell, hogy kisüsse áramtalanítás után. Kis kapacitása miatt nem ütne nagyot, de azért nem árt ha van rajta ellenállás.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#9671) priti válasza tornas (#9670) üzenetére


priti
addikt

Elektromágneses interferencia? És ha lenne a kondi mögött egy tekercs álá aluláteresztő szűrő az egyszeri feszültségtüske ellen? Egy kis csillapítás? :B
De most hová tegyen egy szünetmentest az ember egy nappaliban egy szekrénysorra? Slim HTPC ház az oké, de arról nem volt szó, hogy SPDIF átjátszásba bekavar egy egyszerű lámpakapcsoló is :) Akkor már inkább egy dedikált hangkari és ha más nem analóg átjátszás.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#9672) dokee78


dokee78
félisten

Milyen hátrányai lehetnek ha kevés egy táp a vga-nak? Sípol a BIOS,nem indul a gép?

(#9673) 04ahgy válasza dokee78 (#9672) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Kb. ezek. Vagy terhelésre lekapcsol, újraindul, elfüstöl.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9674) dokee78 válasza 04ahgy (#9673) üzenetére


dokee78
félisten

Köszi

(#9675) priti válasza dokee78 (#9672) üzenetére


priti
addikt

Sokkal több a baj, ha határon van.
Ha teljesen ki van térdelve belőle minden, akkor rossz a hatásfoka, ergo több lesz a villanyszámlád, nagyobb hőmennyiséget disszipál azaz jobban fűt, tehát ha automatán állítja a venti fordulatát akkor jobban is zúg. Kiszámíthatatlan mértékben csökken az üzemideje. Nem elég stabilak a fesz értékek, emiatt jönnek a változó gyakoriságú megmagyarázhatatlan lefagyások főleg tuning mellett, de akár alap órajelek mellett is előfordulhat.
Olyan túlmelegedés elleni védelemre (már ha van egyáltalán a tápban) támaszkodsz ami tipikusan nem működik jól, mert nem túlterhelés miatt keletkező extra hőmennyiség rossz elvezetésére van belőve, hanem az ellen véd, amikor a síkcsapágy megszorul és emiatt a táp ventije megáll.
Szóval méretezd túl a tápegységet. Ha nem cseréled nagyobbra is kifizeted a csere árát a villanyszámlában és a vége, hogy tönkremegy és már eladni sem tudod, pedig éppen elég költség a két táp közötti különbözetet kifizetni. Marhaság halogatni.
Minimum egy fogyasztásmérővel nézz rá, ha nem cseréled.

Hardverlesen

(#9676) dokee78 válasza priti (#9675) üzenetére


dokee78
félisten

:R

(#9678) priti válasza #68686080 (#9677) üzenetére


priti
addikt

Nemtom, 65 ezret adtak érte annó. Minden egyben konzerv házimozi. Made in Hungary.
Ez az. Ebben van állítólag pár >62 dB jel-zaj arányú "D" osztályú végfok. Tehát a végfokokra nem költött vagyonokat a gyártó, azon spórolt amin kellett. Mindenen. Az, aminek látszik, nem Hi-Fi. Szerintem praktikus. 4x75W RMS meg 2x100W RMS-t hazudnak rá, tehát a sub kimenet is erősített, passzív mélyláda megy rá, akárhová teheted. Tök jó. Egy 6,5"-os mély van benne, egész meglepően jól dorombol a maga szintjén, én pozitívan csalódtam. A D/A konverter egy 24 bit, 192 kHz standard cucc, szerintem 12 egy tucat. Ezerféle cuccban lehet ilyen. Amikor megláttam azt hittem, hogy nagyon szégyen lesz ha megszólal, de filmre tök jó. Simán hozta azt, amit egy Z-5500-al megszoktam (régen nekem olyan volt, amikor házimoziztam) annak erősebb volt a mélye persze a 30 cenyós szubbal, de nem is nyeleltem emiatt soha és amúgy meg lyukasabb volt a közepe a hangképének, mert a rövid subláda kvázi csak búgott azzal a kályhacsőnyi hangolócsővel, szóval mai füllel az a Z-5500 egy hangosabb retek. :DDD Zeneileg mind az, szóval ilyen 5.1-es "hangfalszetthez" szerintem "D" osztálynál jobb végfok nem is kell, filmezni bőven jó.

Hogy ebben mi van hálózati szűrő címén azt nem tudom, de slim kivitel ide vagy oda, pár alkatrészt csak préselek még bele, tehát ha a PC táp védve van feszültségtüske ellen, akkor pont az lesz kibontva a PC tápból és betéve ebbe, mert rossz táp van egy mázsa itthon :DDD (basszus nem tudom, védve van a PC táp? ér valamit az a nagyfesz kondi valamivel mögötte, amivel együtt alul ereszt át? Nekem tökmindegy éppen milyen szűrőnek hívják a PC tápban és mire van kitalálva, túlzásba gondolom nem kell vinni egy LC méretezést, hogy csillapítson egy fesztüskét, csak kérdés mennyire kell csillapítani a boldogsághoz. Sosem szórakáztam fesztüskével, lövésem sincs milyen LC kell, hogy elnyomja. Az a kondi amivel a táp kezdődik simán jónak tűnik. Színházi technikusok melyik topicban vannak vajon?)

Hardverlesen

(#9679) 04ahgy válasza priti (#9678) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Szerintem meg sem kell bontanod. Csinálsz egy szimmetrikus CLCLC szűrőt, lengő hálózati aljzattal, Y kondikkal a föld felé (fontos a földelés!), és az később nem csak az erősítőnek jó. Olvadóbiztosítóval védeném, hogy nagyobb áramfelvételű cucc (pl. porszívó) a tekercseket ne égesse le.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9680) priti válasza 04ahgy (#9679) üzenetére


priti
addikt

Azonnal átfutott az agyamon, hogy egy filléres rossz hosszabbító elosztón kifúrom a szegecseket , beépítem a szűrőt és immár csavarokkal újra összeteszem, bevágom a szekrény mögé aztán csók, csak ugye csomóponti törvény és úgy sok lesz az áram a tekercsnek (már ha van felhasználható), tehát külön kéne egyesével inkább, hogy kisebb legyen az áram, mert ugye itt csak arról lehet szó, hogy valami bontott alkatrészből összedobálni. Nem elkezdeni méretezgetni, mert alkatrészre biztos nem költök azért, hogy kvázi kísérletezzek "vagy bejön vagy nem" jeligére, amikor az apróban ezerért tuti veszek egy olyan dedikált hangkártyát amiről kvázi zajmentesen átjátszom analóg a hangot aztán csók, tojok az egészre, max néha pukkan egyet, de a másik szobában is van hangtechnika, ott analóg és az nem pukkan, abba nem jut be a fesztüske. Nem értem. Mindegy, csak annyi érvágás lehet a hangkarival, hogy analóg 5.1 bemenet híján bukom az 5.1-et ami igazából van is, de nincs is. A tömörítetlen 5.1 átjátszásához SPDIF-en nincs meg a sávszél, szóval codec-el lehet rávenni a számítógépet, hogy ne nyúljon semmihez és a még tömörített hangot vigye át SPDIF-en, úgy tömörítve átfér és ha az erősítő támogatja a DTS-t a bemenetén akkor gondolom kibontja hardveresen és úgy lesz 5.1 megszólalós formában a végén. Ez az erősítő elvileg támogatja, de azt nem tudom, hogy a digit bemenetén is, vagy csak akkor, ha a beépített DVD-ről olvas. Rohadt nehéz eldönteni, mert stereo-ból is felkeveri. Aztán ott van az is, hogy ha van is 5.1 igazából az sem az, mert szinkronizált filmeknél már a szinkronstúdióban szétrománcolják az egészet, szóval lövésem sincs, hogy szar a szinkron, vagy az erősítő éppen stereo-ból keveri fel. Feliratos filmekről meg nincs nagyon szó. Kipróbáltam, hogy stereo analóg AUX-ról nyomom be a dolby-t és úgy is szól minden hangszóró, mondjuk a hátsók nagyon halkan, de golyózápornál pl. tök jól eltalálta a process, nem mondtam volna meg, hogy csak stereo az átjátszás. Szóval rágom még, hogy mi legyen. Az olcsó hangkari miatt eljutottam oda, hogy igazából csak az érdekelt, hogy a rossz PC tápok alkatrész felhozatalából össze lehet e tenni valamit.

Hardverlesen

(#9682) gedikart


gedikart
aktív tag

Üdv. Van egy 4éves PC (nincs tuningolva: Intel i3 3,2 GHz cpu, Gigabyte alaplap, 4 GB memória, GF GTX 460 vga, 1T Samsung HDD, DVD író), mely bekapcsoláskor még a BIOS teszt előtt kikapcsol és újraindul, és ezt 3x eljátssza, és utána sikeresen eljut az oprendszer betöltéséig. A feszültségek rendben vannak, tápegység Chieftec ctg-500-80p. Kitakarítottam az egész gépet, mert tele volt porral. Azóta még nem csinálta a fenti tünetet, de kétlem hogy csupán a por okozta volna. Mivel azóta jó, így nincs értelme összehasonlítani egy kölcsön táppal. A szgép kikapcsolt állapotában folyamatosan be van dugva a 230V-os hosszabbítóba. Érdemes ezt esetleg áramtalanítani, ha nem megy a gép, vagy ez árt a kondenzátornak?

(#9683) gedikart


gedikart
aktív tag

Még egy kérdés, ez egy másik, jóval régebbi (9 éves pc).

Az alaplapi ATX csatlakozónál, a kék kábel csatin megmértem ott a -12V, de a hw monitor -12V helyett -7,2V-ot mutat. A BIOS csupán 3,3V, 5V, +12V jeleníti meg.

[link]

Kell aggódni a -12V miatt, vagy csupán a szenzorok érzékelhetik hibásan?

[ Szerkesztve ]

(#9684) priti válasza #68686080 (#9681) üzenetére


priti
addikt

Erre nem gondoltam, nem rossz öti. (Mondjuk közben rájöttem, hogy nem lengődugós a tápkábele az erősítő oldalán, tehát csak úgy lehet kihúzni, ha megint kibontom a fél szekrénysort :W :DDD )

Hardverlesen

(#9685) priti válasza gedikart (#9682) üzenetére


priti
addikt

Szerintem ez nem táp.
Az alaplapod topic-jában tedd fel a kérdést, hogy mitől indulgat újra, másnak mikor csinálja. Szerintem a memóriával vacakolhat. Vagy esetleg nagyon kezdő vagy és nem tudod, hogy tuningolva van a géped egy bekapcsolt alaplapi ficsőr miatt, tudod ilyen turbó mód (minden gyártónál máshogy hívják) amit ki kéne kapcsolj, disable vagy standard szokott lenni a kikapcs opció, de majd a lap topicjában megmondják hogy hívják nálad pontosan ha ez a gond.
Nálam is járt régen ilyet produkáló giga lap. Azóta is használom a tápot, amivel ugyanezt csinálta. Szerintem tuti, hogy nem táp. Memória környékén nézzél körül BIOS-ban. Órajel, feszültség és időzítés mellett az "auto" felejtős, állítsd be inkább fixen a gyártó által ráírt értékeket. Ha nincs ráírva a memóriára semmi csak a típusa, akkor keresd ki a neten a gyártónál és ott lesznek az adatok. Ha a gyártó által megadott max órajelen nem megy a memória, tehát úgy nem indul a gép az is simán lehet memória hiba. Semmit nem jelent, hogy alacsony órajelen meg megy ugyanaz a RAM.
Ha ismerőssel tudsz cserélni memóriát én azt tenném első körben. Csere, ő használja a tiédet te az övét aztán kiderül. Amúgy ha takarításkor bizgattad a RAM-ot az is segíthetett ideig-óráig ha valami érintkezési probléma van a modullal. Előfordulhat, hogy a hőtágulás miatt elfárad valami és hol érintkezik, hol nem.
A porzárlat tényleg elég ritka otthoni környezetben ahol emberi bőr a por nagy része állítólag, szóval sok virslit kell hozzá főzni, hogy annyi párát megfogjon, hogy abból zárlat legyen :)

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#9686) teratti


teratti
senior tag

Helló! Biztos volt már ilyen mással is de benéztem egy táp vásárlást, alaplapon 8 a tápon 4 pin. Lehet valamit tenni valami átalakítóval vagy tápcsere. :R

[ Szerkesztve ]

Szimulátoros bajnokságok - www.gtr-masters.hu

(#9687) Cobra. válasza teratti (#9686) üzenetére


Cobra.
őstag

1. rossz helyen kérdezed, ez alap dolog, nem mélyvíz
2. ha nem fogyaszt a processzorod 120W-nál többet, akkor elég a 4-es csatlakozó, nem kell mind a 8 ág. Simán rádugod arra a felére, amelyikre rámegy.

(#9688) teratti válasza Cobra. (#9687) üzenetére


teratti
senior tag

Köszönöm a választ.

Szimulátoros bajnokságok - www.gtr-masters.hu

(#9689) dokee78


dokee78
félisten

Van egy Chieftec CTG 500 tápom.
Elvileg vinnie kéne egy 9800 GTX VGA-t.
Viszont nem jön be a kép a monitoron,de a ventije pörög.
Amikor először betettem sípolt egy hosszút a BIOS.
De csak akkor.

A tápra ezek vannak kötve:
2 HDD
2 DVD
3 venti van a gépben
+ a 9800 GTX lenne.

9600GT-vel megy semmi baja,de az csak 1 6 pines csatolóval táplálkozik.

(#9690) pip


pip
aktív tag

sziasztok,

van egy Asrock q1900dc-itx alaplapu szamgepem, amely 9-19V egyenarammal taplalhato. Most egy kolcson 19V-os 90W-os taprol megy, de a gyarto szerint kevesebb feszultseggel is beeri. Gondolom ez ugy lehetseges, hogy ezen tartomanyon belul barmilyen feszultseget is kap, atalakitja mondjuk 12V-ra. Az aramcsokkentes pedig mindig veszteseggel jar, ezert ugy sejtem, hogy ha egy 12V-os laptop tappal hajtanam meg, akkor kevesebb energiat szivna a falbol mint 19V eseten. Valaki meg tudna erositeni (vagy eppen cafolni) ezt a feltevesemet? Vagy egyaltalan kimutathato lenne a kulonbseg?

Masik feltevesem: tapos tesztekben lattam, hogy a tapok hatekonysaga valahol a 0...max teljesitmenyintervallum kozepen a legnagyobb, ezert ugy gondolom hogy egy kisebb tappal ismet csak kevesebb energiat pazarolna. Tekintettel a gep igen alacsony fogyasztasara (12-24W, idle-load) kisebb tap is megtenne, pl. egy 45 W-os, egy ilyennek epp 20 W kornyekere esne a legnagyobb hatekonysaga, igy meg kevesebb energiat venne fel a falbol. Helyes a spekulaciom?

a gep 24/7/365 uzemben kell menjen, remelem sok evig, azert fontos a fogyasztasa

(#9691) 04ahgy válasza pip (#9690) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Ennek kapcsolóüzemű a tápja. 12V-on megy a bele valóban, de ezt a teljesítményt 9V-on és 19V-on is be kell táplálnod + a veszteséget. Következik, hogy P=U*I alapján nagyobb bemenő feszültségnél kell kisebb bemenő áram, itt lesz jobb a hatásfok. Tehát ezt a legmagasabb megengedett bemenő feszültség alkalmazása esetén éred el.

A kisebb adapteres felvetésed helytálló, kb. 50%-os terheléssel üzemeljen.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9692) pip válasza 04ahgy (#9691) üzenetére


pip
aktív tag

Ha a bele 12V-on megy es en is epp 12V-ot adok neki, akkor is lesz veszteseg a tapjan? Gyakorlatilag ez esetben nem kell aramot csokkentsen, csak "kozvetitsen" (elnezest, nem talaltam jobb kifejezest, nem a szakmam). Vagy a veszteseg nem a feszultsegvaltoztatassal van kapcsolatban?

(#9693) 04ahgy válasza pip (#9692) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Bemegy 9-19V ---> kapcsolgat ---> kijön 12V. Ha 12V megy be, akkor sem fogja tudni, hogy nem kell kapcsolgatni, és fog kapcsolgatni, nem csak átereszt, tehát lesz veszteség.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9694) priti válasza pip (#9690) üzenetére


priti
addikt

A linkeden a 12W-24W-os fogyasztás alatt szerepel a teszkonfig is. Láthatod, hogy egy 65W-os 19V-os notitáppal mértek ennyit. Ott van mellette egy 200W-os ATX táppal mért fogyasztás is. A reklám arról szól, hogy a DC adapternek jobb a hatásfoka, mint az ATX tápnak hiszen mindkét alkalommal belemérték a táp fogyasztását is (hatásfokát). Az ATX táp egyébként 12V-os. Nem a feszültség a számottevő, hanem az, hogy tápra kapcsolt fogyasztó teljesítménye hány százaléka a táp max teljesítményének, mert
a táp hatásfoka egy görbe. Ha megnézed az 1000W-os táp görbéjét azon gyönyörűen látszik százalékban, hogy a 40-60% közötti tartományban a legjobb a hatásfoka és ebben a tartományban csak 1% alatti eltérés van hatásfokban. Esetedben 1% az kevesebb, mint negyed watt teljesítmény körül van, ami már tényleg nagyon kevés és ennek töredékéről beszélünk "eltérés" címén szóval mondjuk ki tökmindegy, hogy az adott sávban hová kerül.

Ha gyors fejszámolásban a 65W-nak veszed a 40%-át kijön 26W, tehát a 65W-os táp ideális tartományának is az alján van a fogyasztód, mert a tápot is belemérve fogyasztott az egész konfig 24W-ot szerintük, tehát a hardver biztosan kevesebbet fogyaszt 24W-nál, csak ennyit tudunk. Az egyik kérdés, hogy ezt elhiszed e a marketingesnek vagy inkább megméred magad, a másik hogy a marketinges akkor miért nem olyan tápot választott, amivel a legkevesebbet fogyasztja a gép, ha százalékban akarta megadni a megtakarítást egy 200W-os ATX táphoz képest. Gyanús.

Szóval szerintem a 90W-os kölcsön notitáp nagy lesz, de egy 65W-os megteszi hozzá, mert tuti nem véletlenül választották ők sem azt. Ocó táp, max 3k itt az apróban. A pici 12V-os táp kiválasztásakor egyébként óvatosan kellene mozogni, mert bejönnek mindenféle ledtápok meg adapterek ki tudja milyen béllel onnan viszont, hogy notitáp nem tudsz nagyon mellényúlni.
Lehet kisebbet nézni a 65W-os tápnál, de szerintem az ideális tartománynak inkább az alján legyen, mint a tetején mert ha meg aztán kiderül, hogy a kis marketinges hazudós, akkor az is kiderül, hogy a lengőtáp hülni meg nem nagyon tud... Egyébként pár százaléknál, tehát párszor pár tized wattnál többről már nem nagyon beszélünk fogyasztáskülönbség címén onnan, hogy mennyivel jobb a 65Wattos notitápnál a kisebb mondjuk 45W-os táp. (Amit ha nem találsz 3k-ért, akkor az árkülönbség hány év alatt is térül meg a pár tized wattnyi fogyasztás megtakarításával?)

Hardverlesen

(#9695) priti válasza pip (#9692) üzenetére


priti
addikt

20% alatti terhelés esetén lesz nagyon rossz a hatásfok, ez a 200W-os tápnál a 40W alatti tartomány. Ezért olyan nagy a fogyasztáskülönbség a notitáphoz képest, de a 20% fölötti részben, tehát notitáp és notitáp között nem lesz nagyon számottevő különbség. Ezért sokat nem éri meg spekulálni rajta. Használt 65W-osból túlkínálat van. Jó olcsón vegyél egy 65W-os gyári töltőt. 2-3 ezerért. Szerintem.

Hardverlesen

(#9696) pip válasza 04ahgy (#9693) üzenetére


pip
aktív tag

ertem mar, arra tippelsz hogy nem eleg okos a lap taparamkore, hogy bypassoljon ha epp 12V-ot kap. Hat ez bizony jol meglehet

[ Szerkesztve ]

(#9697) pip válasza priti (#9694) üzenetére


pip
aktív tag

Kosz a kimerito valaszt, a gorberol tudtam en is, igazabol a kerdesem masodik feleben pont ezt probaltam megfogalmazni, amit most te is megerositettel. A fogyasztasi adatokat kulonben nem a linkrol szedtem, hanem sajat meres a jelenlegi tappal, szoval csodaval hataros modon a marketinges nem szepitette meg a muszaki jellemzoket. A szamgep szorostul borostul 22-23 W-ot vesz fel a falbol, ha mind a 4 CPUmag 100%-ra van terhelve, de bongeszes vagy filmezes kozben inkabb 15-18 W kozott mozog. Vegso allapotaban ehhez meg hozza fog jonni 2 HDD fogyasztasa, vagyis a maximalis teljesitmenyfelvetele 30W folott lesz, mig a tipikus ertekek inkabb 20-25W kozott.

A megoldas tehat az lesz amit javasoltal, egy 45-65W-os tap minel olcsobban. Kozben turtam a netet notebook tapok hatekonysagaval kapcsolatban is, eleg meglepo adatokat talaltam. A tablazat szerint a legjobb 30W-on mert hatekonysagot epp 90-120 W-os tapok hoztak, pedig a 65-osoket vartam volna a mezony elejen :F Eszerint tobbet szamit a tap minosege, mint a teljesitmenye.

(#9698) 04ahgy válasza pip (#9696) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Pontosan, nem hogy nem elég okos a bypasshoz, hanem egyáltalán nincs ez a funkció implementálva, még csak nem is tervezték olyanra.

A másik hozzászólásodhoz: igen, szerintem is a minőséggel lesz ez a 30W-os hatásfok összefüggésben. Viszont ez, és a korábbi eszmecsere hordozza a konklúziót: nem kell a mostani adaptert lecserélned, mert kvázi nem nyernél vele semmit.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#9699) priti válasza pip (#9697) üzenetére


priti
addikt

Sokat számíthatott milyen táp, hiszen minden tápnak más a görbéje, de ez már inkább a múlt. Úgy tudom új szabályozás miatt az EU már csak 80+ tápokat nevez tápnak és enged kereskedelmi forgalomba, tehát már a legalja is csak 100W-ot kérhet a hálózatról, hogy tápláljon egy 80W-os fogyasztót, ezért nagyon hasonlóak már a görbék.
A saját mérésed szerint kvázi tökmindegy, hogy egy 65W-osra kapcsolod vagy egy 90W-os darabra. Lehet jóféle bele van a 90W-os tápodnak és kevésbé jó a 65W-os darabnak, amit a tesztben használtak és a hatásfokkülönbség kb. el is tűnt a műszered mérési hibájában. Pár tized wattot nem lesz egyszerű kimérni egyébként, ha nem valami drága műszer.
Mivel jellemzően többe kerül a 90W-120W-os táp, mint a 65-ös és rosszabbul tuti nem jársz a 65-össel, 45-ös meg kvázi kevés van eladó, ezért nem hiszem, hogy lesz bagóért használt oda lyukadok ki továbbra is, hogy a gyári 65W-os táp a befutó. Nem egyszer láttam már 2k-ért is hibátlan gyári töltőt, de 3k-ért meg szinte mindig van az aprón. Régi P4-es notikhoz is 65W-os volt, amit ma már nem érdemes javítani, a gépet bontják a töltőt meg utánad dobják.

Hardverlesen

(#9700) 1989rigo


1989rigo
tag

Üdv Mindenkinek!

Van 2 db tápom de az egyiket szeretném eladni, tudom egyik sem egy nagy szám de szeretném a jól dönteni.

1 táp: Chieftec GPS-500A8
2 táp: FSP SAGAII 500W

Fsp kábelek szempontjából jobb lenne

A konfig amit hajt:

CPU: Intel Core i5 2500S
Lap: Asus P8Z77-M Pro
Ram: 2*2Gb 1600Mhz Kingston Blu
Vga: Asus GTX560 TI Top
HDD: WD Green 1TB SATA3

1-odd, 4db 12 cm fan, tuning nincsen gyári intel hűtő

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv Szabolcs

[ Szerkesztve ]

A megvásárolt termék értékelése után reklamációt nem fogadok el. Üdv Szabolcs

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.