Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8052) jimmy399 válasza #68686080 (#8051) üzenetére


jimmy399
senior tag

akkor nem egy vacak táp :) nem? :) elszíneződést nem tapasztaltam, lehet a kép csalóka. Igazából nem tudom hány éves táp, de saccra olyan tíz lehet.
A portalanítás megvolt, de az ESR értékeket nem tudom megvizsgálni, mert nem értek hozzá. :) Azért gondoltam, hogy a brand gépekben nem lehet hulladék táp.

--- N/A ---

(#8053) jimmy399 válasza #68686080 (#8051) üzenetére


jimmy399
senior tag

ú, tényleg, a tápon az a felső nyák miért van ott? Nem láttam még eddig ilyet hogy felül is legyen ilyen külön nyákrész.

--- N/A ---

(#8055) építész válasza jimmy399 (#8050) üzenetére


építész
aktív tag

Normál méretű a táp, vagy 9 cm-es ventivel szerelt? Általában a márkás gépekbe nem szoktak túl nagy teljesítményűt rakni, de a ráírtakat tudják.
Sok mindenre nem elég a +12 V-on a 9 A és az 5 A. Valamint az a 12.8 V is aggasztó egy kicsit. Érdemes rámérni vagy komolyan venni az értéket.
Egy játékgépbe kevés, de egy (P4-es) netezős konfigot még kiszolgál egy darabig. Én a poroláson kívül, nem piszkálnám, ha működik, visszatenném a D530 mellé, hadd vigye tovább.

bye

(#8056) jimmy399 válasza építész (#8055) üzenetére


jimmy399
senior tag

visszatettem mellé, torrent seedelő meg letöltő gép marad. Egy Prescott 3 Gh-es procit, 3db hdd-t meg egy dvd-rom-ot visz. Volt még korábban benne egy hd 2600-as de azt kiszedtem.
Persze, játékgépnek kevés már, de netezésre még épp elmegy. Max torrentre mehet 0-24-ben . Hol látjátok azt a 12,8 voltot?

--- N/A ---

(#8057) jimmy399 válasza #68686080 (#8054) üzenetére


jimmy399
senior tag

köszi a választ. :) Akkor mennyia tervezett ciklus? 5 év? Lágyindítás? Erről még nem hallottam, az mit takar? Van más tápokban is ilyen indítás?

[ Szerkesztve ]

--- N/A ---

(#8058) didyman válasza jimmy399 (#8057) üzenetére


didyman
őstag

Alkatrész-élettartam 5 év. Vagyis lesz benne jó eséllyel 1 vagy 3 kondi, ami elmegy délre. Lágyindítás úgy van, hogy az in-rush áram (a primer puffer első feltöltődése bedugáskor) korlátozott NTC révén, de egyes tápokban képesek relézni is a cél érdekében.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8059) didyman válasza jimmy399 (#8056) üzenetére


didyman
őstag

A címkéjén. A CPU körét szokták kicsit magasabbra húzni, a vezetéken, NYÁK-on esetleg elvesző hányad miatt talán, vagy hogy az ember fejében ne forduljon meg az egyébként régebbi ATX szabvány szerint tűrésen belüli értékkel máshova/mást használni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8060) jimmy399 válasza didyman (#8059) üzenetére


jimmy399
senior tag

Köszi a magyarázatot. Ja, az alaplapon volt egy 3000uF-os kondi, am felpúposodott, azt cseréltettem egy ismerőssel, azóta semmi gondja. Egy éve volt kb.

--- N/A ---

(#8061) építész válasza didyman (#8059) üzenetére


építész
aktív tag

Szerinted azt, hogy oldja meg, hogy a Molexen 12V a 20 pontos csatlakozón meg 12,8V-ot biztosít? A képeken nem látom, hogy két 12 V-os egyenirányítója és szűrőköre lenne. Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy az egyik ágra betesz egy diódát vagy egy sönt ellenállást, amin ejt 0,8V -ot.
A proci tápot előállító fesszabályzó lehet akár mindenevő is, ami széles fesztartományt elfogad mondjuk 8-16 V-ig. Ez ugye nem egy technikai kihívás. Vagyis műszaki szükségességét én nem látom az emelt feszültségnek. Hacsak nem keféltek el valami mást az alaplapon és olcsóbb volt a tápot áttervezni.

bye

(#8062) didyman válasza építész (#8061) üzenetére


didyman
őstag

Minden elképzelhető, a HP mérnöki megoldásainál nem csodálkozok semmin. Rengeteg ilyen tápot javítottam, de sose foglalkoztam a szekunder oldallal, ott csak púpos volt pár kondi néha, az említett ragasztós téma (jut eszembe, a kérdezőnek említettük, hogy nézzen bele, szedje ki, ha van benne?) miatti renoválás bőven több időt lekötött annál, hogy a lelki világát mélyebben megismerni akarjam (vagyis borzasztóan utáltam szerelni :D ). De nekem is úgy rémlik, hogy egyszem kettős dióda a 12V és mintha lenne benne áramkorlátnak söntje, amin eshet feszültség.
Egy borzalom ez a táp, ha hozzá kell nyúlni :-) . A szekunder terület kábelekkel sűrűn megrakva alig szellőzik, mégsem itt van több gondja, hanem a primer kapcsolónál: A FET előtt van megnyitva a burkolat, a ventilátor által bekergetett levegő jelentős része ott el is köszön, mielőtt hűteni tudna, a szerencsétlen FET meg fusson melegen. Aztán a ragasztó meg teszi a dolgát.. Ezt leszámítva szinte elpusztíthatatlan (bár a passzív PFC meg az UC3843-as vezérlő érdekes fogások ezidőtájt), csak nagy a variancia, van olyan, amiben japán kondi van, van olyan, amiben meg a legalja hulladék.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8063) építész válasza didyman (#8062) üzenetére


építész
aktív tag

Nekem is volt szerencsém egy Compaq táphoz, ami jóval rövidebb volt, mint a szokásos. Meg IBM SFF gép tápját is szedtem szét. Tényleg borzalom bármit is javítani egy brand gép tápjában, mert minden ki van centizve benne és szinte semmit se lehet rendesen kiforgatni, mert a kábel nem engedi. Komoly javítást egyikben se végeztem, csak a kábeleket kellett otimalizálni, (pl SATA).
A másik véglet se jó, amikor meg lifegnek benne a lábelek. Hétvégén +8 C -ban kapcsoltam be egy tápot, a hidegtől annyira kiegyenesedtek a kábelek, hogy nyomban beért az egyik a ventihez.

bye

(#8064) draff válasza jimmy399 (#8050) üzenetére


draff
aktív tag

Eléggé kicsinek látszik. 150 W-os?

(#8065) tornas válasza draff (#8064) üzenetére


tornas
őstag

240 W-os.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8066) Strix Aluco


Strix Aluco
aktív tag

Sziasztok!

Tudom, hogy félig off, meg félig olyan, de; az olcsóbb Cooler Master házakba milyen tápokat szerelhetnek be? Pl. ebbe .
Nyílván sejtem, hogy ha a ház + táp együtt 11,5k, akkor nem lehet szó minőségről, egyedül azért érdeklődöm utána, mert a CM csak nem teszi meg, hogy Codegen tápot rak a saját házába.

Köszönöm.

(#8067) haddent


haddent
addikt

Üdv!
Segítség kellene. Van egy Corsair TX750 V2 tápom, Seasonic belsővel, YateLoon (az hiszem..) ventivel. Borzalom hangos a venti, egy rakás szar az egész, és még gyorsan is hajta a táp... Semmi értelme, teljesen hideg levegőt nyom ki magából. Ki akarom cserélni, a gari nem érdekel, bízom benne ,hogy néhány évig bírja ez a SS belső, ha nem, így jártam.

Kérdés: milyen ventit rakhatok bele? Noctua lenne a cél, de spec. alapján jóval kissebb a légszállítása. Na most ugye ez egy 750W -os táp, tesztek alapján 900W -ig bírja. Én ebből fogyasztok MAX.! 250W -ot, de az már AC fogyasztás, tehát konnektorból mérve.

Tud valaki ajánlani valami jó kis csendes ventit? Szabályos, sima 14cm -es.

Köszönöm

(#8068) didyman válasza haddent (#8067) üzenetére


didyman
őstag

Mindig oka van, ha gyorsan pörög a ventilátor. Okosabb lenne az okot megtalálni és nem rögtön valami szupercsendesre cserélni. Szélsőséges esetben kigyulladó táp is lehet belőle, nem veszünk félvállról ilyeneket, akkor SEM, ha a bedugható, nem hiteles konnektoros mérő mér valamit.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8069) haddent válasza didyman (#8068) üzenetére


haddent
addikt

Nem csak a bedugható mérő hanem indukciós mérő is hasonlót mér. Mégis hogy találjam meg az okát? Terhelés alatt is teljesen hideg, a feszültséget stabilak, soha semmi baja :F

(#8070) didyman válasza haddent (#8069) üzenetére


didyman
őstag

Bízd hpzzáértőre. Lehet hibás a fordulatszámautomatika, lehet repedt egy vasmag, amire a hőmérő szenzor támaszkodik, lehet fellazulva csavar, vagy forrasztás. Sokféle ok, utána kell járni.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8071) haddent válasza didyman (#8070) üzenetére


haddent
addikt

Értem. És hol találok ilyen hozzáértőt aki hajlandó is segíteni? :F

Egyékbént szerintem kicsit túllihegtem a dolgot, te meg félreértettél. Nem olyan vészes ez, csak amúgy a gépem elég halk. Mondjuk egy referencia proci vagy vga hűtő kb. 10x olyan hangos lenne, mint a táp :DDD Csak épp a proci kb. passzívan megy, a vga pedig nagyon halk, ezért jön ki a hangja...

(#8072) ForRedGlory


ForRedGlory
félisten

Ilyenről hallottatok már? Sorry, betettem az Enermax topicba is, mert ilyen van nekem is, de az eléggé kihalt, hátha itt többre megyek. Annyi még, hogy amit neten találtam, hogy más is járt így, jellemzően ASUS lapok voltak. Na enyém is az, ASUS P9X79

[ Szerkesztve ]

(#8073) potyka2


potyka2
csendes tag

Sziasztok. szereztem egy FSP 350-60MDN(R) tápot szétszedtem,kitakarítottam beüzemeltem.Az lenne a kérdésem hogy ebben a típusban nincs ventilátor szabályozás? Mert a venti szerintem állandó fullon megy.Pedig a gépem a konnektorból max.85-90W idle.40W környékén vesz ki.Mi lehet a gond vagy tényleg nincs venti szabályozás?

(#8074) Jeep1


Jeep1
csendes tag

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

2013.02.27.-én vásároltam egy CORSAIR HX Series HX650 típusú tápot.

Az lenne a problémám, hogy úgynevezett csiripelő hangot ad a ventilátorja bizonyos időközönként.

Link: az első 5 másodperchez hasonló hangot ad ki.
http://www.youtube.com/watch?v=4r5yZuYLEUs

Szerintetek ez mitől lehet, vagy egyáltalán mi ez? Ezzel a jelenséggel Garanciáztassam a tápegységet?

Üdv
Zsolt

Attól, hogy valakit nem értenek meg, még nem művész!

(#8075) #90933760 válasza Jeep1 (#8074) üzenetére


#90933760
törölt tag

[link] ;]

Szerintem vidd vissza gariba. Bár ha minden igaz még élhetsz a 8 napos lemondási mizériával, és kérj másikat.

(#8076) .wantííd


.wantííd
tag

Sziasztok! Rendelkezek egy SolyTech márkájú 450 wattos táppal ami kb. már 4 éve tökéletesen műküdik, de kérdésem az, hogy egy újabb VGA-t például egy HD7770-et vagy egy GTX 650 elbírna-e?

(#8078) .wantííd válasza #68686080 (#8077) üzenetére


.wantííd
tag

Pedig olyan szép a gyártó weboldala... Viccet félretéve akkor gondolom mindenképp tápot kell, hogy vegyek.

(#8079) didyman válasza haddent (#8071) üzenetére


didyman
őstag

Nagy szerviztopik. Vagyunk ott páran.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8080) didyman válasza potyka2 (#8073) üzenetére


didyman
őstag

Kell legyen benne. El szokott menni benne azt hiszem, egy tirisztor (elég érdekes szabályzója van).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8081) kromatika


kromatika
veterán

sziasztok,sajnos a milyen tápot vegyek topikban ,nem tudnak rá biztosat mondani,ezért itt kérnék segítséget. :RCHICONY Hipro 430W HP-D4802PWB2[link] ajánlott tipus?biztonságos?esetleg fsp beles?köszi előre is a segítséget.

(#8082) potyka2 válasza didyman (#8080) üzenetére


potyka2
csendes tag

Nagyon köszi. De mit tudok vele kezdeni? :U

(#8084) kromatika válasza #68686080 (#8083) üzenetére


kromatika
veterán

köszi. :R

(#8085) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Üdvözlet mindenkinek, mélyvíz kérdéssel érkeztem, még mielőtt sima venticseréről szólna a fáma :D

Enermax Pro82+ 425W tápba kéne ventit találnom, csak is gyári lenne jó... avagy dual-voltage-s

Nincs vele gond, de is és a Liberty-be is szeretnék új cuccot látni, de nem találok sehol :/

Sima venti nem jó... a spéci csatlakozás miatt.

Az ok amiért ventit cserélnék, nagyon csendes lenne a tápom, ha a venti tengelyének végén található távtartó rugó nem okozna minden fordulásnál egy érdekes , nem túl hallható, de zavaró hangot, főképp ,mert a gép egyetlen hanggal rendelkező eleme a táp jelenleg

Mindenképp szeretném a legkevesebb forrasztással megoldani, visszaolvasva találtam diódás megoldást / persze ha minden spéci speckó meg van adva, akkor marad ez a megoldás.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#8087) Graphics válasza #68686080 (#8086) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

A ventit nem bonthatom meg, ugyanis műanyag "seeger"-gyűrű van a tengely végén, ergo utána kihullana a lapátkerék fejjel lefelé :)

A szétbontást már gyorsan elvetettem, először úgy volt, hogy csapágyazás lesz, de nem.

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#8089) Graphics válasza #68686080 (#8088) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Nem lehet, szikével értünk épp hozzá, porladt le a széle a műanyagnak :/

Tehát az már csak darabokban jön le

[ Szerkesztve ]

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#8091) Graphics válasza #68686080 (#8090) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Ahogy fordul a venti, ott látszódik, hogy a rugó is elfordul, nézelődtem külföldi oldalakon is akadtak vele gondok.

Pro82+ 525 és 425-nél is ,sőt a nagyobbaknál is. Én azzal is megelégednék, ha egy Coolink Swif2-ből át lehetne alakítani úgy, hogy tudja vezérelni a ventit a táp. Legalábbis jó lenne :D

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#8093) #90933760


#90933760
törölt tag

Ez a dual voltage mit takar pontosan, miben tér el a sima ventiktől?

(#8095) #90933760 válasza #68686080 (#8094) üzenetére


#90933760
törölt tag

Tehát PWM?

(#8097) didyman válasza Graphics (#8089) üzenetére


didyman
őstag

Azért szedd le. Ha meg sem próbálod, akkor úgyis ki fogod cserélni, ha meg lejön, akkor vissza is lehet rakni, amúgy meg valószínűleg akármelyik másik légkavaróról leszedett zéger jó lesz oda. Rugót alátétezd meg, aztán jó lesz az. Normál ventit átalakítani így macerás, mivel az elektronikához roncsolással lehet hozzáférni, a tengelyágyra ragasztott állórészt nagyon kínkeserves leszerelni bármelyik ventiről is.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8098) Graphics válasza didyman (#8097) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Hmm, oks, próba cseresznye, dual-voltage-s ventit nem is lehet kapni?

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#8099) ricshard444


ricshard444
veterán

Kicseréltem az XFX 850W Pro tápom ventilátorját egy Thermalright TY 141-re [link]

800-1100rpm között járatom, jó lesz hozzá? Az előző ventije meghalt és csapágyas is lett, 7950CF-el terhelés alatt vagy 2000-n pöröghetett aminek nem szabadna és nagyon idegesített... elvileg halk táp ( írtak már páran nekem, hogy náluk is "szériahibás volt" másnál meg tök halk komolyabb rendszerrel )

[ Szerkesztve ]

Vannak dolgok...

(#8100) ricshard444 válasza ricshard444 (#8099) üzenetére


ricshard444
veterán

Az a baj, hogy így proci terheltség függő és ha ráküldök 2x250w-t és a proci nem pörög annyira akkor 800-n marad, inkább belőttem fix 1300ra, bár így idle hangosabb mint kellene.

Vannak dolgok...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.