Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8951) tornas válasza kts88 (#8950) üzenetére


tornas
őstag

Találtam ezt is, amiben a PC táp trafójának "alternatív" felhasználási lehetőségét írja le.[link]

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8952) #16939776


#16939776
törölt tag

Sziasztok!

Szándékosan nem a milyen tápot vegyek topikba írtam.

Ti úgy is sok tápot láttatok belűről, biztos tudtok segíteni.
Egy olyan tápra lenne szükségem, amiről a 3,3V/5V/5Vst-by-os részt le lehetne bontani(ezekre a részekre tartozó védelmet kiiktatva) és a 12V részt előre láthatólag 25A folyamatos, 28A csúcs terheléssel lehetne használni. Várható minimális terhelés 12V-on 200mA körül alakulna.

Kérdésem az lenne milyen forgalomban levő táp lenne erre alkalmas, könnyen átalakítható és milyen hatásfok javulást lehet elérni a fölösleges részek szanálásával?

Van egy Seasonic M12II 620W tip. tápegységem, azt átalakítva be lehetne-e fogni erre a feladatra?

Üdvözlettel:

Gáli Róbert

(#8953) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Sziasztok

Rendelkezek egy FSP350-60HLN tápegységgel.

A helyzetem az,hogy már mindegyik csatlakozója használatban van,2DB merevlemez,1DB ODD,2DB molex a vga-nak, és egy molex még egy LED szalagnak.
Kaptam barátomtól egy új WD Green merevlemezt,és már nem tudom sajnos hova dugni,megoldásra találhatok egy ilyen kábellel?

1 Molex-ből tudnék 2db satát varázsolni,egyik részét dugnám a LED szalagra (mivel ez nem fogyaszt sokat), és a másik sata csatit meg az új merevlemezre....

Köszönöm előre is a segítséget. :R

Szerk.: Remélhetőleg így megúsznám,hogy új tápegységet vegyek,mert eddig a jelenlegi tökéletes és simán elbírja a kis konfigomat.

[ Szerkesztve ]

(#8955) #16939776 válasza #68686080 (#8954) üzenetére


#16939776
törölt tag

Tudom.
Egy itx konfigot(VGA+pico psu 160xt) kellene hajtania, minél jobb hatásfokkal.
A seasonic itt van a szekrényben, 0.- Ft lenne így a bekerülési költsége.
Azért nem szeretném használni az eredeti kiépítést, hogy el lehessen kerülni a kábeltömeg okozta "vizuális élményt".

Ezek közül a komolyabb hatásfokú 90% verziókat nézegettem, de túlzásnak érzem a 200-250USD körüli árukat.[link]

[ Szerkesztve ]

(#8956) kts88 válasza tornas (#8951) üzenetére


kts88
senior tag

Ekkor már értelmesebb venni egy kész trafót a hozzá való IC-vel. Most csináltam egyet ezzel.
Lomexben van 16W-os trafó (tud picit többet is), de farnell árul nagyobbat is. Vagy le ie lehet kézzel tekerni.
Csak az 1. meg talán a 2. lesz rossz:DDD

Ráadásul van a lomexben etd34 teljes készlet. Az N27 anyag esetén tud legalább 300W-ot, N87 anyagnál meg 500-at.

[ Szerkesztve ]

(#8957) didyman válasza kts88 (#8946) üzenetére


didyman
őstag

Ez azért így nem igaz. Vagy tud nulla terhelésen is stabil lenni, de akkor belül fűt feleslegesen ellenállásokat, kondikat, vagy nem, de akkor kell minimum teher, ami egy jellemző PC esetén meg kell legyen, tehát nem életszerű körülmény a nulla terhelés.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8958) didyman válasza #16939776 (#8952) üzenetére


didyman
őstag

Egy ilyen újabb tápnál elég, ha a vezetékeket kikapod, a zöldet meg átkötöd testre.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8959) kts88 válasza didyman (#8957) üzenetére


kts88
senior tag

Miért is kellene rengeteget elfűteni? Ha rengeteget kell fűteni csak azt jelenti, hogy nincs induktivitás a körben és meg kell emelni az áramot, hogy kijöjjön a szaggatott vezetésből. De szaggatott vezetés esetén is működik, csak nem igaz a Uki=Ube*b*N2/N1.
Ha veszel mondjuk egy Mean Well-t akkor érdekes módon mind stabil 0 terhelésen is, és nincs benne sok W-os ellenállás sem, és a mean well még csak egy jobb taiwani gyártó, nem is márka.
Én pedig elvárom, hogy akkor ezt más is tudja. Főleg, ha a legolcsóbb lomex cuccokból összeraksz egy 5 elemből álló tny-os ic-vel való kis tápot, és az is tudja.

Én stabilnak úgy gondolom, ha mérem a kimenő feszültség hullámosságát, és nézem az átmeneti folyamatokat terhelés gugratásra. Ha rendben találom, és nem kezd ugratásra lengeni akkor jó.

Ha a pc tápok nagy többsége ezt nem tudja, akkor fenntartom az állításom. mentségükre legyen, bámulatos, hogy annyiból kihozzák

(#8960) kts88 válasza #16939776 (#8955) üzenetére


kts88
senior tag

Magát a seasonicot nem lehet berakni? Mert lehet önmagában jobb a hatásfoka mint a kettőnek együtt.

A linkelt tápnak meg nem otthoni felhasználásra készült. (viszonyítás kérdése, hogy drága-e).

(#8961) didyman válasza kts88 (#8959) üzenetére


didyman
őstag

A rengeteg a te agyszüleményed, sehol nem írtam, lehet akár pár mA, ami a visszacsatolás felé csorog el. Az állításoddal élből leszaroztál pár olyan Delta és FSP modellt, melyek bizonyított konstrukciók, de elfogadom, ez a te mércéd, legyen a te dolgod, a gyártók mérnökei meg tuti mind hülyék (nyilván), hogy a csoportszabályozott tápokat nem a TNY sorozattal csinálták meg egy normál használatban soha fel nem merülő gyakorlati problémára reagálva. :-) Kiszálltam, úgysem fogunk egyet érteni, felesleges szócséplés az egész.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8962) priti válasza didyman (#8961) üzenetére


priti
addikt

Hello, nem tudod véletlenül, hogy van ezekben a mai törpefeszültségű külsőtápos DC aljzatos szinte minden smd kínai csodákban valami sztenderdizált védelem bolondok ellen? Nem a polaritás felcserélésére gondolok, hanem arra, hogy lóg egy tucat ugyanolyan lengő DC dugó az asztal mellett különböző adapterektől és egy nagyobb feszültségűt sikerül bedugni véletlenül a cuccba. Az érdekelne konkrétan, hogy ha egy 5V-os kapcsolásba belenyomták a 24V-os adaptert és tetérdelt, akkor rögtön valami százlábú itthon beszerezhetetlen chip szállt el és szét se szedjem, mert tök esélytelen, kár szopakodni a pattintós burkolattal egy órát vagy van esély arra, hogy valami megvédte, mert erre szoktak gondolni...

Hardverlesen

(#8963) didyman válasza priti (#8962) üzenetére


didyman
őstag

Jó esetben van túlfeszvédő dióda, egy soros biztosítóval, vagy zárlatba vonul egy kerámiakondi, de ekkora eltérésnél már számítani lehet pl. PWM vezérlő döglésére is. A százlábúakig nem feltétlenül tud eljutni, de ha csak egy áramkör is jár közvetlenül a bejövő feszültségről, akkor annak jó eséllyel kalap, kabát.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8964) priti válasza didyman (#8963) üzenetére


priti
addikt

Nagyon köszi, háát, zárlat nem volt. Az egyetlen reményem egy 8 lábú difikomparátor lett volna, ha nem találom meg az adatlapját, de megtaláltam. Az bírja 2v-tól egészen 39V-ig, szóval szomorú vagyok, mert az tuti nem, más meg nincs ami még nincs kizárva... Időpazarlás. Persze van rajta egy raklap smd kerámia, de áhhh. Nem hogy nem sikerül felismerni USB-n, de még csak üzenet sincs hogy bedugtam valamit, csak a led világít rajta, ha bedugom. Tudtam, hogy leszúrták a százlábút. Ez már kivérzett, vége van. Lehet belőle bontani kemény 3db elektrolit kondit, két diót meg egy ledet, bú :DDD

Hardverlesen

(#8965) akoska07


akoska07
nagyúr

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem:
Hogyan lehet egy gépben egy alaplappal összekötni 2 tápot,hogy egyszerre működjenek ?

Az Amd a jövőbe mutat...De amikor az a jövő jelenné válna akkor az a jelen már régen a múlté... :DDD ....Na meg a horpadós ájemdééé

(#8966) HoReSz1975


HoReSz1975
őstag

Seasonic M12II 750W tápnál a PCI-E kábelen kettő 6+2pin van, akkor elég egy kimenetről bedugni a kettőt a kártyára :F , vagy most akkor hogy is van ez :F :U Összesen 4 PCI-E kábelem van 8 6+2pin csatival :B

(#8967) tornas válasza HoReSz1975 (#8966) üzenetére


tornas
őstag

Én a "keresztmetszet" növelése céljából az egyik csatit az egyik kábelkötegről, a másikat meg a másikról dugnám be.

akoska07: Elvileg lehetséges... De nem is olyan régen itt a topikban is volt elemezve. :K

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8969) priti válasza akoska07 (#8965) üzenetére


priti
addikt

Szerintem sehogy. Ha egy konfigurációt táplálsz több táppal összeforrasztod a tápok földjét, csak ettől az azonos földpotenciáltól még mindig nem lesz teljesen egyforma a tápok földhöz képesti feszültségértéke pl. 11,9V vs 12,01V és a különbség miatt gondolom lehetnek ott kósza áramok arra is ahol az nem egészséges, illetve azt nem tudom elképzelni hogyan tudod szétválasztani a tápokat, ha az egyik táplálja mondjuk az alaplapot, a másik meg az alaplapba nyomott VGA-ba megy például. Szerintem szvsz, ilyenkor összekötötted a kettőt, amit én nem tennék. Szóval szerintem ez csak úgy stresszmentes, ha a két táp nem táplál azonos egységet. Az egyiken van mondjuk 40db HDD a másikon meg a konfig többi része és az azonos föld az beton biztos a tápok között.

Hardverlesen

(#8970) priti válasza HoReSz1975 (#8966) üzenetére


priti
addikt

Elég egy, de ha új a táp akkor erenként rángasd meg egy kicsit a kábelt úgy, hogy csak a csatit fogod, mielőtt először összerakod, mert ezeknél a moduláris tápoknál már boldog boldogtalan beszállítja a tápkábelt és ritka pocsék minőségben. A minap futottam bele egybe, ahol kijött az egyik ér. Feltűnt, hogy mintha feljebb lenne blankolva, meghúztam azt az eret és hopp kint is volt a csatiból... faja... és ez tápkábel. Kiváló minőségű, gondolom vagy 10 márkának beszállít a cég, a kölykök meg ezt húzkodják állandóan, hogy legyen minél kevesebb kábel a gépben, aztán keresik, hogy mi recseg.

Hardverlesen

(#8971) Ferkósza


Ferkósza
tag

Tisztelt Guruk!
Egy nagyon érdekes esetben kérném a tanácsotokat.
Beszereztem egy Energy Check 3000 fogyasztásmérőt, hogy le tudjam mérni a PC-m fogyasztását.
Ma délután kipróbáltam egy AMD AM3 lappal, Athlon II X2 255 procival, Giga HD 6770 VGA-val, egy 3,5" vinyó, egy optikaival. Tökéletesen működött, terheletlenül kb 80 watt, terhelve 160 (Skyrim-mel).

Mivel a fenti gép egy ismerősömnek kellett, így most összeraktam a sajátomat, lemérés gyanánt.

És most jön az érdekesség!

UGYANAZZAL A TÁPPAL, ugyabból a dugóból, a mérő legtöbbször nagy nullát ír ki fogyasztásra, néha-néha (5-10 másodpercenként, terhelés alatt ritkábban, de pl. Prima95 alatt soha!!) felvillan egy hihetőnek tűnő adat.
A 2. gép: 1155 lap, i5-2500K brutál hűtővel (nincs húzva), Gigabyte 7950 (nincs húzva), laptop vinyó, ugyanaz az optikai, mint fent, egy darab házventi.

Tízforintos kérdés: miért van ez???

A táp: Chieftec GPS 550AB-A, abszolút kifogástalanul működik már évek óta.

Lehet, hogy fekete lyuk van a gépemben? :C

(#8972) Milo629


Milo629
aktív tag

Sziasztok, innen irányított át ide az utolsó HSZ. A téma címe szerintem árulkodó, a kérdés, hogy (1) milyen esetekben indokolt a 8pin-es csatlakozó a CPU-nak? Durván 20 perce keresgélek a neten, de ahány oldal annyi válasz. Pl.: ITT Első HSZ a kérdés, második, hogy jó a 4pin is, harmadik meg, hogy az a 4pin csak 75W-ig jó, namost nekem meg úgy megy a gép, hogy CPU 95W és csak 4pin van bedugva a 8-as slot-ba, tehát ez így sántít egy kicsit. Valami olyasmit is olvastam, hogy (2) ha csak 4pin-es van bedugva akkor jobban melegszik, ez igaz? (3) ENNEK a csatinak van-e értelme, vagy csak a 2 molex-esnek? Előre is köszi a válaszokat! :B

(#8974) Milo629 válasza #68686080 (#8973) üzenetére


Milo629
aktív tag

És egy ilyenhez is elég? (igaz ez csak +5W)

(#8976) #16939776 válasza #68686080 (#8954) üzenetére


#16939776
törölt tag

Tegnap javítottam egy "led-bar"-t amiben az általad linkelthez hasonló(KH-40 5V/8A) AC-DC volt, 2db is.

"KH" az volt benne: A csavaros érintkező sor nincs tehermentesítve a PCB felé, csak az 1 mm-re vágott lábai és az ROHS ón tartja az egészet. A csavarok meghúzási nyomatékát is viseli!
Csak a védőföld lábát hajlították rá a PCB-re forrasztás előtt ami igazán dicséretes.

Ezen kívül kb.:10db/táp körberepedt forrasztás volt csak.

Tünet az volt hogy egyenletes tempóval vibráltak egyes ledek, miután átforrasztottam a meghajtást, már az összes led egyformán vibrált :DDD
Szkóppal rámérve a tápra +/-200mV-ot ugrált a kimeneti fesz. az 5V-hoz képest.

(#8960) kts88: a rendszer az áram 90%-át 12V-ből veszi fel. 5V-ról csak 1-2A-t vesz fel 3,3-at meg 0,5A körül. Szerintem a Pico psu jobb hatásfokkal tudja előállítani, mint a seasonic 20-30A-re tervezett 5/3,3V-os része.

igazad van, az egy nagyon komoly technológiát képviselő táp, az ára is ehhez mérten reális. Viszont olyant kell választanom aminek a szervizelése/pótalkatrész beszerzése könnyen megoldható MO.-n is.

[ Szerkesztve ]

(#8979) kts88 válasza didyman (#8961) üzenetére


kts88
senior tag

Nem én írtam, hogy rengeteget, és nem szaroztam le ezt a két márkát. Főleg, hogy a saját nem egy csúcs tápom (fsp) gond nélkül veszi ezt. Igaz nem névlegesig terhelve csak a 12V 10A- rel (az 5V is, de csak 22mA) és minden feszültség atx szabványon belül van (hullámosság, túllövés is) Mondjuk a 12V-os kör túlfeszültség védelme a szabvány (minimum) 13,4V helyet 12,8-on avatkozik be, de ez nem nagyon zavar.

[ Szerkesztve ]

(#8980) didyman válasza kts88 (#8979) üzenetére


didyman
őstag

De, te írtad. Szenilis. :D Igazad van, az ipari hulladék az nem szar, az más. Na, lapozzunk.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8981) FinalCaleb


FinalCaleb
tag

Üdv Szakik!

Problémám van a Chieftec GPA sorozatú tápjával (iArena). Kettő olyan 500S-el találkoztam amiben a primer kondinak dudoros a teteje. Ezek Aishi kondik. Mérve az esr és kapacitás rendben, viszont bizonytalan a működése, random lekapcsol. A tápok teljesen különböző környezetben üzemeltek (otthoni gép vs. iroda) Amiket én láttam GPA-400S-t azokban Jun Fu van a primer részen az nem púpul, táp nem áll le. Akik javítottak ilyen tápokat mi a tapasztalatotok?
Melóban van pár 500S táp. 2011-es beszerzésűek. Átlagosan napi 18 órát mennek. Érdemes lenne-e lecserélni őket?

Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

(#8982) didyman válasza FinalCaleb (#8981) üzenetére


didyman
őstag

Lecserélni, miért? Kezedben a technika, javítsd meg őket. A mért értékekkel ne foglalkozz, cseréld ki azokat az aishiket. Esetleg bontsd meg az egyiket, sejtem, mit fogsz látni belül.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8983) priti válasza FinalCaleb (#8981) üzenetére


priti
addikt

Visszük a hullákat! Hozzátok a halottakat! Engem érdekelne egy hibás 500S, ha ocón megszámítod.

Hardverlesen

(#8984) FinalCaleb válasza didyman (#8982) üzenetére


FinalCaleb
tag

Egyet felboncolok. Nem hiszem, hogy rothadna mint a Capxon LP. Máshol nem olvastam, hogy pusztulnának az Aishi kondik. A tápot viszont nem dicsérik sehol. Ennyi pénzért még épp belefér belépőszintnek a Chieftectől.
Munkaidőben nem tudok foglalkozni a tápok javításával. Talán párat megcsinálok és azokat elrakjuk tartalékba.

@priti: Az 500S-ben 14 amperes to-220 tokos fetek, mbr30150-es schottkyk vannak. Alkatrésznek jó lesznek még később :D Otthon nemrég szórtam ki egy csomó vacak tápot. Akár egy rekettyés is elfér már.

Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

(#8985) tornas


tornas
őstag

Üdv Mindenkinek!

Találkoztam egy ilyen táppal: Ever Power CWT-250ATX12 PFC 250W.

Lényegében ez egy "low-cost" 250-es CWT táp Ever Power névvel. És ez a legkisebb aktív PFC-s normál ATX táp, amivel eddig találkoztam. A legtöbb APFC-s táp eddig mindig 300 W-nál kezdődött fizikai mérettől függetlenül. 300 W alatt kizárólag PPFC-sekkel találkoztam, mérettől függetlenül. Illetve találkoztam 280 W-os APFC-s táppal, de az egy Playstation 3 konzolé volt.

Ami pedig a belsejét illeti, semmi extra. Mezei 250-es, KA7500-as vezérlővel, 8 cm-es ventivel. A 3,3 V-ról viszont hiányzik a stab.tekercs és a fojtó is. :F

Kábelei: 20 pin MB, 4 pin CPU, molex, AUX, floppy, megfelelő hosszúsággal. 3 db floppy csatlakozó is van rajta ami szintén nem volt sosem mindennapos.

Ami viszont extrának számít benne:
- Az APFC panelja külön panelon van rajta, ami a primer bordára van felfogatva a FET hűtőbordáján keresztül. Ilyennel a régebbi Tagan tápokban találkoztam, amiről írtam ebben a topikban is.

- A készenléti kör is külön panelon van. És ilyen megoldást még sehol sem láttam. :C Megkapja az APFC+puffer után a 320 V egyenfeszt két kábelen. Majd a panelról három vezeték (GND, +5 VSB és a VCC) csatlakozik (leválasztható) a fő táppanelra. A + 5 V SB gyakorlatilag megy is a lila dróthoz. Pufferelése és a fojtózása is a külön panelon történik. A VCC meg megy a KA7500 IC-hez. A kör maga diszkrét vezérlővel rendelkezik.

A táp betegsége primer pufik kipukkanása miatt van. CapxCon LP sorozat, 200 V - 180 mikroFarad. Gyanítom, hogy az APFC végzett vele.

Ha mégis komolyabb baja is lenne, akkor is használható lesz. Főleg a készenléti kör kis panelja. Jó lesz majd a kész.kör bajos tápok bekurblizásához. :DDD

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8986) FinalCaleb


FinalCaleb
tag

Itt egy púpult Aishi LK kondi; Fólián: 400V 270uF: Aishi LK
400V 270uF.

Eléggé sziszegett amikor felnyitottam. Tocsog az elektrolitban, de valami nincs rendben vele.AISHI TK bele,
GPA-500S tápban beteg Aishi primer cap.

Az FSP egyik kis teljesítményű apfc-s tápja a 250-60GEN. Azokat Fujitsu-Siemens gépekben sokat láttam. Gyakran haltak... apfc tekercse elégett, 5V készenléti köre nem ment meg a szokásos.

[ Szerkesztve ]

Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

(#8988) didyman válasza FinalCaleb (#8984) üzenetére


didyman
őstag

Dehogynem, azok is vacakok.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8989) didyman válasza FinalCaleb (#8986) üzenetére


didyman
őstag

Ha szisszent, akkor gázosodott, bomlott már az elektrolit. Mérve mit mutatnak? Csere után megjavul a táp?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8991) FinalCaleb válasza didyman (#8989) üzenetére


FinalCaleb
tag

Tettem a tápba egy bontott 270uF-es Teapo-t, ment 2 órát rendesen, előtte max. 1 óra műkődés és kikapcs. Kimeneti kondikat nem néztem. Ezt a tápot elrakjuk tartaléknak.
Bontás után a kondi:
aishi lk.

[ Szerkesztve ]

Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

(#8992) didyman válasza FinalCaleb (#8991) üzenetére


didyman
őstag

Becsapós kondi. Még az lenne érdekes, hogy mit művel nagy áram-nagy freki alatt. Én sem mondanám rögtön rossznak a belseje alapján.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8993) FinalCaleb válasza didyman (#8992) üzenetére


FinalCaleb
tag

Lehet ez a kondi nem bírja a aktív pfc-s igénybevételt. A másik döglődő tápban még lehetne mérni.

Az embert a hitek vezérlik, de a tények mozgatják...

(#8994) AxBattler


AxBattler
félisten

Üdv!

Van egy jó kis tápom, egy Seasonic SS350-ET 80+ Bronze.
Meg vagyok vele elégedve, attól eltekintve, hogy nincs rajta 6 pin-es vga-csati, illetve nagyon kicsit ciripel.

6 pin-es csatinak jó ez az átalakító?
Ciripelés miatt kell aggódnom?

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#8995) tornas válasza AxBattler (#8994) üzenetére


tornas
őstag

Jó lesz és a ciripelés miatt nem kell aggódnod.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8996) AxBattler válasza tornas (#8995) üzenetére


AxBattler
félisten

Köszi! :R

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#8997) sanyek2


sanyek2
senior tag

Sziasztok!

XFX Pro 550-es tápot kötöttem be, de mire végeztem a gép összeszerelésével, és elértem a kábelezés aprajához, akkor vettem észre, hogy a szerelés elején(procihűtő felszerelése előtt) talán rossz konnektort csatlakoztattam.

A tápnak két 8-tűs csatlakozója van, az egyik 1x8, a másik 2x4 tű.
A papírját nézegetve minden ága 12V-ot ad le, szóval ez alapján mindegy lenne, de a csatik közte ez a megnevezési különbség van:
4/8-pin ATX12V/EPS12V Power Connector
8 pin EPS12V Power Connector

Illetve a megnevezés alapján nem egyértelmű számomra, hogy a 4/8 pines megnevezés, az a 2x4 pin? Van mellette "kép", de teljesen egyformák a "képek".

Namármost az ATX ugye számít, szóval cseszhetem szét a vasat, hogy konnektort cseréljek?

(#8998) tornas válasza sanyek2 (#8997) üzenetére


tornas
őstag

Üdv!

2x4 pin vagy 8 pin, egyre megy...vagyis CPU tápcsati gyanánt mindegy melyiket használod. A 2x4 pin csak lehetőséget ad neked, arra, hogy csak a 4 pin-be is csatlakoztatni tudd biztonsággal. Ha a 4 pin mellett van pl. egy kondi is, akkor oda az egybe 8 pin-t nem tudod bedugni.

Viszont az igazi "amatőrök" a 6+ 2 pin PCI-E kábelt is ráerőszakolják az 8 pin EPS foglalatba. És lőn a nagy megvilágosodás (vagy inkább a még nagyobb sötétség)... :DDD

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8999) sanyek2 válasza tornas (#8998) üzenetére


sanyek2
senior tag

Hehe.. :D Azért ahhoz tudomány kell..
Akkor megpróbálom így az indítást.
Köszönöm a választ!

(#9000) BogyóBP


BogyóBP
addikt

Sziasztok. Van egy Cooler Master GX 750W os tápom. E3 as széria, viszont a ventije nagyon hangos alapból is, ezt milyen másik ventire lehetne cserélni? illetve az is érdekelne hogy a csatlakozo vajon rávan forrasztva a nyákra vagy szimplán lehúzható? Köszönöm.

ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Asrock RX 6700XT Challanger Pro 12GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | be quiet! Pure Power 10 CM 500W | Lian Li O11 Air mini | Creative 2.0

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.