Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8902) priti válasza Asbee (#8900) üzenetére


priti
addikt

Kicsavarozod a ventit. Azon a felén ahol a kábel belemegy a ventibe van egy kör alakú matrica a venti közepén. Azt szedd le, alatta van egy gumi dugó. Egy hegyes valamivel (mínuszos műszerész csavarhúzó tökéletes) kiszeded a porzáró dugót így már látod a csapágyat. Belefújsz a csapágyba WD40-el, vagy műszerolajat cseppentesz bele, visszateszed a gumi dugót meg a matrica helyére ragasztasz ragasztószalagot, ha a matrica már nem tapad és ennyi. Újra zajmentes lesz a venti. Összecsavarozod, örülsz. Nem kell cserélni, nem kell forrasztani, nem kell újat venni. Arra figyelj, hogy mielőtt kiszeded a dugót tisztítsd le a felületet és rendesen tedd vissza a helyére, hogy ne menjen bele a por a ventibe.

Hardverlesen

(#8903) Asbee válasza priti (#8902) üzenetére


Asbee
veterán

Nem tudom miért nem gondoltam rá amúgy, pedig vga és más ventinél is vált már be. Mondjuk ennek elég reménytelen a hangja de megpróbálom mindenképpen. Köszi. :R

(Közben már megtaláltam az erre vonatkozó topikot is, úgyhogy bocs az offért itt)

(#8904) didyman válasza #68686080 (#8887) üzenetére


didyman
őstag

Ha készenléti feszen is rajta van ez a jel, az azért érdekes, mert az UC3843-nak el kéne nyomnia a referenciaágán az ilyen dolgokat. Persze ha a visszacsatolás az ilyen módon hullámzó segédtáp optocsatolón átzavarásával történik, akkor simán hibajelet alkot, és megy a kimenetre tovább. Valami ott lesz, mi alkotja a segédtápot? IC, vagy diszkrét? Kondija ki van cserélve, áramkorlát figyelőellenállása nincs megnyúlva, snubber tagjai épek? A primer segédtáp hogy néz ki szkópon?

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8905) didyman válasza priti (#8902) üzenetére


didyman
őstag

wd40 nem jó oda, olajból is csak a sűrűbb.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8906) kts88 válasza didyman (#8904) üzenetére


kts88
senior tag

Biztosra veszem, hogy semmi köze a visszacsatolásnak ehez. Ez egyszerűen túl nagy frekvencia. Masszívan a törésponti frekik fölött van (mind az ocs. illetve a szabályzó integráló tagja kiszedi).

Inkább snubberelési probléma.

(#8907) priti válasza didyman (#8905) üzenetére


priti
addikt

Attól is függhet persze, hogy milyen csapágy, de szerintem sima síkcsapágyas venti lesz ott neki. Az a gyakoribb. Ott meg inkább az szokott lenni, hogy bejut a por, felszívja azt a nagyon kevés kenőanyagot, ami ott van és kiszárad. Azért lesz hangos, mert szárazon fut és nem azért, mert már kikopott. A hígabb cucc jobban kimossa belőle a szutyit és mivel nem kell oda sok kenés, ha nincs kikopva teljesen újra tökéletes lesz. Én évente egyszer, amikor kitisztítom a hűtőrendszereket és a gépet szoktam WD40-el megkenni a ventiket és 100 éves ventijeim teljesen hangtalanok a mai napig, szóval szerintem tökéletes oda. Golyós csapágyasnál az is lehet, hogy zsírozni kell inkább, de én nem szeretem, nem is használok otthon csak síkcsapágyas ventit. A golyós csapágyba ha bejut a por annak nagyon hamar kampó, illetve mire elkezd zörögni annyira, hogy foglalkozz vele addigra már kikoptatja magát. Egy hangos golyós az szerintem inkább kuka, mert azt már kenheted bármivel igazán halk, mint egy síkcsapágyas sose lesz már. Morog mindegyik.

Hardverlesen

(#8908) tornas válasza priti (#8907) üzenetére


tornas
őstag

És a golyóscsapágyat meg még nem is éri meg kicserélni. Az SKF hivatalos mintaboltjában olyan 500-800 pengő között van az ára 1 db golyóscsapágynak (annak függvényében, hogy kínai vagy japán gyártású). Duplacsapágyas ventiben csapágyat cserélni tiszta ráfizetés. Bontókban fillérekért találok ventiket és tápokat (még ha legtöbbször hibásak is, amik részben javíthatóak) is.

Ebből kifolyólag én sem preferálom a golyós ventiket. A siklósakat meg 1-2 évente szétszedem, kipucolom és újrazsírozom. Így mindig halkak maradnak. Meg aztán azt mondják, hogy a golyós tovább bírja...igen, ha egyikhez sem nyúlunk, akkor a siklós előbb "pusztul" meg. De ha megkenem, akkor megint mehet tovább és mire a golyós is megpusztul, akkora annak a golyósnak végleg annyi...

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8909) Tatinho


Tatinho
tag

Sziasztok!
Mielőtt a kérdésem fel tenném, nem szeretnék bele bonyolódni egy ne használd, nem ajánlott, rossz táp stb beszélgetésbe :))
A kérdésem csupán arra vonatkozna hogy az LC Power 6550 GP tápban van-e bármilyen túlfesz védelem, arra lennék kíváncsi hogy ha esetleg túl sok wattot kérnék tőle akkor van-e esély rá hogy a gépből bármi mást is magával visz önmagán kívül :)
Nagyon meg köszönném hogy ha a típust egy ténylegesen jobban ismerő személy válaszolna.
Próbálkoztam neten mindenfelé rákeresni erre az információra de nem jártam sikerrel.
Egyébként amit el kéne bírnia:
-i5
-6970
-1 winyó
-2 venti
VALAMINT nem tervem sokáig használni de egy kicsit még bírnia kéne míg összejön a pénz egy újra. :D

(#8911) Tatinho válasza #68686080 (#8910) üzenetére


Tatinho
tag

:Y
Nem tudom hogy sikerült rátalálnod erre a linkre, de ez most engem is megijesztett.

Amúgy érdekesség kedvéért, már kb 4-5 éve használom, volt egy elég erősen túlhúzott 775-ös konfigban plussz a mostaniban is 4890-es vga-val. De semmi probléma nem történt eddig, és még halk is :DD

[ Szerkesztve ]

(#8913) Tatinho válasza #68686080 (#8912) üzenetére


Tatinho
tag

Próbálkozom, de nem jön össze :DD

Esetleg az említett konfigurációba mit ajánlanál?
Nekem az CM, FSP és Corsair tápok a leg szimpatikusabbak tehát azok közül választanék.
Ezen belül a modulárist nem tartom szükségesnek, de fontos hogy halk legyen és megbízható nagy ventis.

(#8916) priti


priti
addikt

de mééér kell? Mi a rák ez a fehér trutymó? Bakker keményebb, mint a fogtömésem, nincs ennek valami oldószere? Hogy lehet ezt megölni? Jó kis 90W-os notitáp és telenyomják ezzel az elefántdecivel :W

Hardverlesen

(#8917) tornas válasza priti (#8916) üzenetére


tornas
őstag

Lényegében ez egy rögzítő ragasztó. Hasonló módon nyomhatják rá, mint a ragasztópisztollyal amit bármelyik barkácsboltba lehet kapni ragasztó-rúdakkal együtt.

Ennek nemigazán van oldószere, ha van az valszeg a notitöltődet is megenné... :DDD Ez ugyanis lényegében "műanyag" akar lenni. Ha igazán masszív az anyag, akkor eltávolításakor még az alkatrészeken lévő anyagokat is lerántja: kondikról a műanyag fóliát, tekercsekről a zománc-szigetelést, trafónak a külső burkolatát stb.

Talán a hajszárító segíthet abban, hogy egy picit meglágyuljon. Esetleg a hőlégfúvó is alacsony hőfokon (300 C-fok) tisztes távolból, hogy ne égessen, de ez még így is elég necces lehet.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8918) Tatinho válasza tornas (#8917) üzenetére


Tatinho
tag

Sőt szerintem, enyhén újra olvadt állapotban se biztos hogy sokkal jobb lenne kiszedni

(#8919) didyman válasza priti (#8907) üzenetére


didyman
őstag

Ja, de én nem szoktam évente szétszedni a ventit a javított tápokban és megkenegetni.. A sikló csapágyat is zsírozni szokás, lágy zsírral vannak megkenve rendszerint, az olaj sem a legjobb megoldás ilyen szempontból. Zsírzással hosszú évekre el van intézve a dolog.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8920) didyman válasza priti (#8916) üzenetére


didyman
őstag

Ja, hát még nem láttál Dell vékony tápot. :DDD Ebben a sz_rban két dolgot szoktam megcsinálni. A középső szál, vagy a test, ha még nem zárt össze a 19V-os szállal, mert a gyártója szerint azt úgy kell, hogy blankol, és ráhúz egy zsugorcsövet, ami a kábel ráncigálásával visszacsúszik, így zárlatot okoz. Vágd el, pucold meg úgy, ahogy rendesen szokás, és forraszd be. Ha lassú lesz a gép vele, vagy nem tölt, akkor a középső szálat vedd ki, és egy 30k-s ellenállással kösd át 19V-ra. A trutyi alatt, a képen a nagy pufferkonditól balra, lent van egy 22 uF-os kis vacak, azt cseréld ki (meg persze a konditól jobbra lévőt, amit látni is). Más baja nem szokott lenni. Van ott egy 10 mikrós is, azt nem kell cserélni, a 22-es van a nagy kondihoz közelebb. Hajtsd el a szekunder diódák hűtőbordáját óvatosan és látni fogod, meg könnyebben leszeded a ragacsot is. A trafóról a pasztát ne töröld le, vagy pótold, az fontos.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8921) didyman válasza kts88 (#8906) üzenetére


didyman
őstag

Igazad lehet, az időket nem is néztem a szkóp ábráján. Viszont, ha a készenléti ágon is rajta ül, tuti a primer oldalról származik és inkább a készenléti táptól.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8922) didyman válasza #68686080 (#8915) üzenetére


didyman
őstag

A pártíz mikrós segédtáp pufferre.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8924) Hegyirabló


Hegyirabló
veterán

Sziasztok!

Mi a neve annak a 4 pines csatlakozónak, ami a procinak ad tápot? Rövid, és vennem kell hosszabbítót. Ugye létezik ilyen?

Köszi!

Aquila non captat muscas.

(#8925) fero02 válasza Hegyirabló (#8924) üzenetére


fero02
veterán

Ez nagyon nem mélyvíz, de: [link]

(#8926) Hegyirabló válasza fero02 (#8925) üzenetére


Hegyirabló
veterán

Köszi!

Pedig átolvastam az elejét, az alapján azt gondoltam, hogy ide való. Elnézést mindenkitől!

Aquila non captat muscas.

(#8927) didyman válasza #68686080 (#8923) üzenetére


didyman
őstag

Oda is olyat szokás rakni, de nem hiszem, hogy most ez a gondja.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8928) kungzi


kungzi
veterán

Hali, hogy lehet elinditani a tápot alaplap nélkül? Mit kell osszekotni a 24 pines csatin? A 8pines le kell ilyenkor húzni a lapról?

(#8929) didyman válasza kungzi (#8928) üzenetére


didyman
őstag

Zöld, fekete, igen.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8930) priti válasza didyman (#8920) üzenetére


priti
addikt

Ez egy HP, szóval remek árai lehetnek a beszállítónak. Látom már van köztetek valami :DDD Biztos megbízható kapcsolás, ha már kívülről fújod mi hol van. Köszi a tippeket, majd ránézek, de nem tervezek tartós kapcsolatot a drágával.

Igazából úgy volt egy pillanatig, hogy rögtönöznöm kell egy tápot egy fürdőszobaszekrény tetejére egy odaszerelt kis gyári dobozba, mert nem égtek a lámpák. Tettem bele új izzót, nem ég. Gondoltam élből alul van méretezve a gyári táp, ha megpurcant az izzóktól meg létra kellett volna megmérni, de á mondom kivágom onnan, fogok én ott balettezni a létrán, szart se látni meg amúgy is alig érem el.... "Hol az a rossz noti töltő az pici nyákon van?" körül íródott gondolatok által vezérelve szétszedtem és megláttam ezt az elefántdecit benne... jáááj, mindegy mert rámértem a gyári tápra (csak leszedtem a szekrény tetejéről) és jó volt, jött a fejvakarás, aztán kiderült , hogy rövidebbre vágták a vezetékét a szekrénynek és a szerelhető villásdugóban bekötötték a földet a fázisra és úgy volt bedugva a szekrény a konnektorba. Csak azt tudnám, hogy minek vette ki az izzót az ellenség, hogy aztán elhagyja, ha nem volt kiégve, na mindegy. (Hogy ne derüljön ki, hogy elqrta? Lehet.) Én meg méregettem az izzófoglalatot alulról miután az új izzó nem égett és csodálkoztam, hogy nincs benne delej. Ez a jó a beépített világításos szekrénybe, hogy az asztalos rögtön be is köti neked az áruházban. Ezt kell venni anyósnak, jó közel a zuhanyhoz hátha... :DDD

Hardverlesen

(#8931) fecus


fecus
őstag

Egy kis segítségre van szükségem.
Van egy FSP 300-60GNF ventilátor nélküli tápom. A mai napig működtetett egy AMD 4850e-s procival egy ASUS alaplapot és egy videokártyát HTPC-nek.
Vettem egy A4-5300-as procit egy Gigabyte F2A55M-HD2 alaplappal. Van még a gépben 2GB RAM és egy 60GB-os mobil HDD.
Ha mindent összedugok akkor a proci venti felpörög és meg is áll. Nem mérhetők a feszültségek.
Ha leveszem a HDD-t akkor forog a venti de nem botol. Ilyenkor megvan az 5V és mindkét 12V is közben.

Tudom, hogy háklis az FSP ezért feltettem a minimum terheléseket a megfelelő ágakra. Ekkor megy minden, megvan minden feszültség de nem bootol a gép.

Egy Codegen/display táppal megy. A Codegen minden paramétere megegyezik az FSP-vel, minden ágon kivéve az 5V ott még gyengébb is. A működő gép áramfelvétele max 110W, normál működés esetén 40-60W a hálózatról.

Miért nem megy? Biztos, hogy bírnia kell!?

Ha nem éled fel milyen tápot vegyek ami leállítja a ventillátort ha nem kell mert néma megoldás kellene?

Köszi.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#8932) Goya


Goya
csendes tag

Toshiba MK1235GSL 1,8 inches mobil vinyót kellene kényszerűségből egy pc-be raknom adatmentés miatt. Mikro Sata - Sata átalakítót már néztem, de az úgy néz ki, hogy egyik vége mikro SATA, a másik SATA + Molex. Viszont a HDD 3,3 Voltot szeretne az adatlapja szerint.
Honnan tudok egy átlagos tápból kivenni 3,3 V-ot?

[ Szerkesztve ]

(#8934) Goya válasza #68686080 (#8933) üzenetére


Goya
csendes tag

Erre gondoltam, de nem mertem kendácsolni.
Mindegy melyik 3,3 V-t csapolom meg (1, 2, 12, 13)?

(#8936) myck


myck
csendes tag

sziasztok
Van egy enermax eg375ax-ve típusu tápom . Egyik este lekapcsoltuk a gépet és másnap reggel nem tudtuk bekapcsolni . Biztos a táp hibás , mert már vettem újat , azzal minden ok. Az lenne a kérdésem érdemes-e megjavittatni , vagy nem , mert az igazat megvallva decemberben lett volna 8 éves.
köszi : myck

(#8937) tornas válasza myck (#8936) üzenetére


tornas
őstag

Szerintem csak elkobajos, így én meg javíttatnám, mert egyébként ez az Enermax sorozat elég jól megépített széria volt annak idején.

Csak azt a rossz minőségű rögzítőtrutyit ne használták volna, mert részben megkötheti a levegő páratartalmát és "vezetővé" válhat. Nem tudom, hogy honnan szerezték ezt az anyagot...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8938) AsusBoy


AsusBoy
senior tag

Édesapám vett tyukokat.
Mijen tápot ajánjotok nekik?mit ehetnek illetve ha tudjátok akor mit ihatnak?
Köszönöm : Varga József

(#8940) AsusBoy válasza #68686080 (#8939) üzenetére


AsusBoy
senior tag

Az van viz sok nekik de nem kel bele valami adaléganyag?

(#8941) myck válasza tornas (#8937) üzenetére


myck
csendes tag

Nem volt füstölés , a tápban az egyik ventillátor be is indul , csak kb. 2 perc után ki is kapcsol . Hova lehetne vinni javításra ?
myck

(#8942) tornas válasza myck (#8941) üzenetére


tornas
őstag

Itt is kereshetsz szakit...[link]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8943) myck válasza tornas (#8942) üzenetére


myck
csendes tag

köszi
myck

(#8944) szacsee


szacsee
nagyúr

Sziasztok!
Egy régebbi de stabil tápra kötnék egy ilyen konfigot:
MSI H81M-E33
G3220 (haswell pentium dc)
4gb 1333Mhz ddr3 (1 modul)
1db HDD
1db ODD

Táp típusa:
Lite-On
Model: PS 5311
IBM part no: 24R2599
Kimeneten:
+3,3V=19A
+5V=15A
+12V=17A
+5VAUX= 2A
-12V=0,2A
Max total power 310W
Combined 3,3V , 5V és 12V-on 300W
3,3 és 5V-on 170W

Sata, Molex, 24 pin ** és EATX 4 pin található a tápon
**24 pin= -5V fehér hiányzik, mint minden standard újabb tápon.
alábbi képen alul 4-es csatin látható átlóban 3,3V és 5V sincs a tápból kivezetve.

Haswell alapú prociról lévén szó merjem bekapcsolni a C7-et, vagy jobb a béke.
Merjem egyáltalán használni a gépet ezzel a táppal?
Spec szerint ok, bekötés szerint is oké, mert nem létszükség a +4 pin 24 pinből, de kérnék egy megerősítést.
Műszerrel előtte ellenőrizve lenne a táp stabilitása. Oszcilloszkópom nincs, de digi multival terhelve és üresen is rámérek.
Kösz a választ előre is! :R

(#8945) tornas válasza szacsee (#8944) üzenetére


tornas
őstag

"Haswell alapú prociról lévén szó merjem bekapcsolni a C7-et, vagy jobb a béke."

Inkább jobb a békesség...

"Merjem egyáltalán használni a gépet ezzel a táppal?"

A konfigodat tönkre tenni nem fogja, lévén azért ez egy minőségi táp akar lenni. Szerintem fog működni vele csak a C7-et mellőzném.

Biztos van már valaki, aki egy Haswell konfigot valamilyen noname táppal hajt meg... :)

Még annyit, hogy ha már elég régi ez a táp (5-6 évnél idősebb), akkor érdemes lehet átkondiztatni is.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8946) kts88 válasza szacsee (#8944) üzenetére


kts88
senior tag

Szia!

Én is ilyen procit tekerek, hasonló gépben. A tápegység egy 5 éves fsp bluestorm II 550W (csodás kínai kondikkal, de ki nem cserélem), C7-et nem próbáltam, de tökéletesen megy. (eleve mindegy, hogy üresjáratba 1 vagy 10W-ot fogyaszt, a többi komponens úgyis elnyomja.)

Szerintem egy kicsit túl van lihegve a téma. Normál asztali gépben mindig van elégséges terhelés.

Eleve ha jó a táp, akkor 0 terhelésen is stabil feszültséget kell szolgáltatnia. Ami ezt nem tudja az ipari hulladék.

(#8947) kjani18


kjani18
őstag

Sziasztok!

Néhány kérdésem lenne:

- Lehet-e és hogyan a PC tápok feszültségét minimálisan emelni ( kb. 10%), vagy legalább annyival, amennyi esik egy diódán?
- Mit csinál a PC táp, ha a 3 különböző feszültségü kimenetét összekondizom? Esetleg jó nagy elkókkal...

Így használhatom -e a különböző feszültségeket? ( 7V, 8,7V, 1,3V)

Köszi

[ Szerkesztve ]

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#8948) kts88 válasza kjani18 (#8947) üzenetére


kts88
senior tag

Szia!

A feszültségét meg lehet emelni, de erre jobb egy "gagyi" típus, mert ott nem szól bele a túlfeszültség védelem:DDD
A vargánét égészen +-25V-ig is lehetett emelni (de akár tovább is Quad 405 gond nélkül ment vele).
A tl494 fb lábára és a föld közé egy poti kell csak. Sok cikk van ami ezt részletesen leírja.

Ha csak azokat az ágakat terheled, hogyan záródik az áram? A terhelés két dióda katódot lát, bár van olyan eset amikor működik, de ahoz terhelni kell az 5V-ot is (jobban mint a 7V-ot)
De mivel fb-vel állítható a feszültség odatekered az 5V-ot 7V-ra vagy 8,7V-ra. Persze nem árt átkondizni.

De ha jobban érdekel, létezik a neten komplett at táp átépítés.

(#8949) tornas válasza kts88 (#8948) üzenetére


tornas
őstag

Hi!

Amennyire én tudom, a hobbisták a labortápjukat legtöbbször TL494-es és KA7500-as vezérlővel ellátott ATX tápokból építik meg.

Itt egy példa:[link]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8950) kts88 válasza tornas (#8949) üzenetére


kts88
senior tag

Szerintem én is ezt írtam le, az, hogy AT vagy ATX mindegy. Csak a kicsit bonyulaltabbak lelkapcsolnak OVP védelemmel. Legalábbis amiket én próbáltam

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.