Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8351) Heskey E. válasza George85 (#8350) üzenetére


Heskey E.
tag

Én nem vagyok híve az olcsó tápoknak. Gyengék, kimenő feszültségük csúnyán ingadoznak és előszeretettel visznek mást is a konfigban, ha "beüt a gixer".

A feleségem azt állítja, hogy bármikor megver a Scrabble nevű játékban. Azért ahhoz nekem is lesz egy-két szavam!

(#8352) George85


George85
tag

Találtam, egy oldalt ahol még forgalmazták a Stability Power tápegységet.

Itt azt írják, hogy van benne leégés elleni védelem.

[link]

Macska!

(#8353) Algol válasza George85 (#8352) üzenetére


Algol
senior tag

Olvasd el az első hozzászólásnak a nem ajánlott tápokról írt részét a Melyik tápegységet vegyem topicban. Ott kérj segítséget egy új vásárlásához. Ez nem a megfelelő topic.

Üdv: Algol

(#8354) George85 válasza Algol (#8353) üzenetére


George85
tag

köszönöm a segítségedet.

Macska!

(#8355) #90933760


#90933760
törölt tag

Üdv.

Mivel se a VGA-s se a 6870 topikban nem tudtak választ adni megkérdem tőletek, mert ti cuki kis elektrós emberkék vagytok. :DD
[link]
Itt van ő. Egy referencia HD6870 és 150W a TDP-je. Húzva lesz, de feszt nem tudok emelni szóval csak amit alapon bír. Az R22 mit tudom én tekercs kockák mellett van 4 olyan kis lapos izé. Ők hűtve vannak a referencia és a gyártók egyéb hűtéseinél is.
De van jobb oldalon fent is meg lent is 2-2 izé (1-1 nincs beforrasztva), azokat hűteni kell? Azok mit csinálnak? Csak mert gyárilag nincsenek hűtve, de vannak olyan fullcover vízblokkok amik pedig hűtik őket. De van olyan fullcover blokk ami mégse hűti. Akkor most mi van, kell hűteni vagy nem?
Van egy magányos ilyen kis izé a Crossfire csatinál is, ő is mire van, kell őt hűteni? Azt nem hűti semmi amúgy.

GPU blokkot fog kapni a kari és azért kérdem, hogy mi a francot kezdjek ezekkel, mert ha csak azt a 4-et kell akkor az kap külön egy csíkblokkot, de ha kell a többit is azokat már nem tudom külön blokkozgatni. Nem lesz szellő a házban. Ramsüni nem elég nekik passzívan? Mármint azon a 4-en kívül, mert az a 4 tuti hogy nagy munkát végez a 150W-ból.

[ Szerkesztve ]

(#8356) tornas válasza #90933760 (#8355) üzenetére


tornas
őstag

Hi!

Azzal talán nem árulok zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy minden félvezetőt célszerű hűteni! Még akkor is, ha gyárilag nincs is rajta. Félvezetők alatt értem én a tranyókat (FET, IGBT stb...), egyenirányítókat (Schottky, normál Graetz-híd stb...). A soklábú IC-ket (integrált áramköröket) legtöbbször NEM kell hűteni (proci /GPU, CPU/ és a RAM kivétel :) )

Nekem az egyik alaplapomon (jó régi, Asus P4P800 3 GHz-es Prescott P4 procival) a CPU körül lévő félvezetők (VRM-ek FET-jei) nagyon melegek voltak, már a BIOS alatti 10 perces üzemtől is. Nem lehetett hozzáérni. Ezért módosítottam egy kicsit a CPU hűtőt, úgy hogy a légáramlás érje a félvezetőket is. Ez sajnos egy kicsivel zajosabb CPU hűtést jelent, mert egy nagyobb és magasabb fordulatú ventit szereltem pluszba a gyári hűtő fölé.

Ezzel csak annyit mondanék, hogy ha már hűtést készülsz rakni a VGA-ra, akkor a légáramlás érje a félvezetőket is! Legalábbis szerintem ez a minimum...

Elképzelhető megoldás az is, hogy félvezetőkre fel lehetne ragasztani (erre a célra való ragasztóval) kisebb hűtőbordákat vagy teljes hűtőtömböket. Amit szintén érne légáramlás a VGA hűtőventilátor(ai)ról.

Én megpróbálnám az összes félvezető hűtését megoldani már csak azért is, mert élettartam-növelő hatású. Sokszor vannak olyan passzív hűtésű VGA-k is, amikre szerintem ugyanúgy kellene aktív, ventilátoros hűtés --> tervezett elavulás, kimúlás. Egy bizonyos fokú felülméretezés esetén tartom csak elképzelhetőnek a félvezetők passzív vagy hűtés nélküli alkalmazásukat.

"Az R22 mit tudom én tekercs kockák mellett van 4 olyan kis lapos izé"

A VRM (Voltage Regulator Module) vezérlő IC-is lehetnek...

"De van jobb oldalon fent is meg lent is 2-2 izé (1-1 nincs beforrasztva), azokat hűteni kell? Azok mit csinálnak?

"Van egy magányos ilyen kis izé a Crossfire csatinál is, ő is mire van, kell őt hűteni?

Ezek meg szerintem a VRM FET-jei akarnak lenni. Ezekhez tartoznak tekercsek (R22 is, meg a TRIO feliratúak is) meg szilárd-elektrolitos kondenzátorok is. Lényegében ezek adhatják át a kakaót (kicsit módosítva, pl. jóval kisebb feszt) a GPU-nak és a RAM-oknak is, amit az alaplaptól és a tápegység kiegészítő tápcsatlakozó(i)ról (6 pin vagy 6+2 pin PCI-E) kap. A RAM-okat is célszerű hűteni.

Elsőre ennyi lenne...

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8357) #90933760 válasza tornas (#8356) üzenetére


#90933760
törölt tag

Az R22 mellett a 4 darab soklábú izé. Csak azok vannak hűtve gyárilag. Akkor azok a legmelegebbek? És akkor a másikak amik akkor elvileg szintén rendesen részt vesznek az áram átalakításában meg nem kaptak hűtést? Nem értem. Vagy azoknak a feteknek nagyobb a hőtűrése, mint a soklábúaknak? Mert a fet elszaladgál 100 körül meg felette is ha jól tudom.

A tervem amúgy az, hogy ramsünit kapnak mind és a radiátor úgy lesz elhelyezve hogy rájuk fújjon. De jobb szeretném ha a radi a ház tetején lenne. Ezért akarom tudni hogy micsoda-kicsoda, mert akkor a 4 soklábú kapna még vizet, a többiek sima bordát aztán passzívan. De ha ez se megoldás szerintetek akkor valami mást kell kitervelni.

(#8358) kts88 válasza #90933760 (#8357) üzenetére


kts88
senior tag

Szia!

Amiket felsoroltál az a kártya GPU vrm-je és a memóriáké. Értelem szerűen a memória kapja a gyengébbet. Az R22 feliratú kockák valószínűleg 220nH értékű tekercsek. Mellette pedig egy kicsi félhíd van, ahol egybetokozták az alsósági, felsőági tranzisztort meg a meghajtást. Ki-ki másképp nevezi, de ezek közül ismerős lesz pár név, directFET, DrMOS, Nextfet stb.
Jobboldalt hagyományos mosfetből felépített szinkron buck modul van.
A félvezetőkről jól tudod, hogy 100 fokos is lehet, de nem biztos, hogy a tokozat is. Általában belső rétegre adnak meg egy hőmérsékletet pl.: 150, 175 fok, de a tok sokkal hűvösebb, főleg a műanyag.
Szerintem a jobb oldali részre nem kell, ami meleget termel azt leviszi róla a vastag rézfólia.

A bal oldalihoz pedig nem tudom, de egy sima bordának elégnek kell lennie oda is. Annyira ügyelve, hogy erősen rögzítve a kis átmeneti hőellenállás miatt. De valószínűleg azoknak a moduloknak a hasa alatt nagy pad van, és ott is sok hőt elvisz maga a panel.

Azt, hogy ne legyen légáramlat, nem tudod megúszni. Mivel nem csak ezek melegednek. Komoly melegedést produkálnak a tekercsek is. Szélsőséges esetben még a tranzisztorok meghajtói is tudnak, illetve maguk a digitális áramkörök is. Sőt maga a kártya nagy áramú huzalozása is (ugye itt 100A-es áramról van szó).

Röviden: jobboldalra semmit, balra valamilyen borda, radiátor ventilátorját pedig úgy beállítani, hogy átmozgassa a gépház levegőjét. (ugyan ezek az alkatrészek a processzor társaságában is megtalálhatóak)

(#8359) draff válasza #90933760 (#8355) üzenetére


draff
aktív tag

Egészen biztos, hogy rá lehetne faragni egy olyasfajta hűtőtömböt, amely az egyik sarkában kihagyja a fekete kocka (a VAGEO R47 feliratú valamit), a vele átellenes másik sarkában pedig az AMD felirat feletti akármiket. (bár lehet, hogy azok éppen elférnének alatta.)
Hogy aztán ez a hűtőtömb valami nagy bordás léghűtő, vagy csak valami vizes hőcserélő, az persze más kérdés.

Itt van nálam egy Gigabyte GV-R4650C-1GI videokari, az például -
bár gyárilag szerelten ventis és egy léghűtéses bordával van ellátva - csak a példának okáért - a RAM-okat nem hűti. Holott mindkét oldalán vagy belőle 4-4 darab, de mindebből csak 2 van a hűtőborda alatt, a többi tökre szabadon. A ventije meg nem fúj akkorát, (és a hűtő bordakialakítása sem vezeti rájuk a légáramot),
no meg külön "felsünizve" sincsenek.
Mégis bírja a kártya a strapát - elvileg persze.

(#8360) #90933760


#90933760
törölt tag

Akkor marad az eredeti terv, hogy felsünizek mindent és a radi a gép oldalába lesz építve és fújja. Az alaplapnak is kell amúgy is egy kis levegő.

(#8362) Rupa20


Rupa20
csendes tag

Sziasztok!lenne egy kérdésem!:)nem értek a tápokhoz anyira de valószinüleg behalt. a szervizbe azt mondták hogy az 5V ág az 0. nem inditja el a gépet. DE bekapcsol a gép DE a CPU lednél megakad a gép ventrik mennek meg minden nem melegszik a táp Nem egy gagyi tápról beszélek (Be Quite Dark Power Pro :BQT P7-850W..

elkezdet szarakodni a gép hogy nem minden indulásra indult. elsönek a lapot nézetem meg garanciába ot nem tapasztalták a problémát!(HA elindult a gép akkor semi baja sem volt.)hazahoztam a lapot össze raktam a gépet és ment semi baja!(északi hid melegedett és azért is ment vissza gariba de csak ujra kellet pasztázni igy már az nem melegszik.Tegnapi nap folyamán reggel megint nem kapcsolt be a gép.megált a cpu nál.és nem lépett tovább a Ramra és utána a VGA ra.igy hát szétszedtem bevittem a helyi szervizbe,itt megnézték és azt állapitotákmeg hogy a táp 5V ágja elszált.ÉS valonsizüleg vitte a VGA-m is (Evga GTX480) a vga eddig semi gondom nemvolt de a vga nem tesztelték csak gyanintják hogy azt is vihette magával.a vga majd ha tudom magam tesztelem egy kevésbé drága gépben.Segitséget kérnék hogy javitható e vagy lehet e ilyenröl szó.én ugy tudom akkor ha valami elszál vagy zárlatos akkor besem kellene kapcsolni a gépnek.!! de bekapcsol a táp megy ventri megy ÉS ha elindul AKKOR semi baja játéknálse max terhelélnélse tapasztalni hibát.max másnap nemkapcsol be.mit tudok kezdeni vele? Szétszedtem DE semi hibát nem látok kondik épp mind!van benne anyag rendesen. minden védelemel ellátva ami csak kell ezért se gyanakodtam a tápra.sajnos már nem garis igy nem tudok vele mit kezdeni!aki ért hozzá kérem segitsen!!

Rupa20 felhasználónak 5 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!Vaterán ezzel a nével megtalálsz.

(#8363) Algol válasza Rupa20 (#8362) üzenetére


Algol
senior tag

"a szervizbe azt mondták hogy az 5V ág az 0, ... azt állapították meg, hogy a táp 5V ága elszállt"

Ha ez igaz, akkor a tápegység hibás. Ennek ellenére ezzel próbálgatod a géped és úgy értettem, hogy néha el is indul. Először is nem kellene próbálgatnod. Másrészt lehet, hogy néha van feszültség az 5V-os ágán, de össze-vissza ingadozik, valamint egy modern alaplapon mi használ +5V-ot? Ez magyarázza a tapasztaltakat.

"Szétszedtem, de semmi hibát nem látok kondik épp mind!"

A kondenzátorok látható nyom nélkül is lehetnek hibásak, nem kell, hogy felpuffadtak vagy repedtek legyenek.
ESR mérővel kellene megmérni a kondikat.
Ha a táp többi feszültsége megvan, akkor a +5V-os ág hibáját nem nehéz megkeresni. Hibalehetőség a főtrafó 5V-os tekercse, az egyenirányító dióda, szűrőtekercs (áramváltó) és a szűrő- (puffer) kondenzátor.

Üdv: Algol

(#8364) Rupa20 válasza Algol (#8363) üzenetére


Rupa20
csendes tag

igen jol érteted.indul a lap néha.DE akkor semi baja.én ugy tudom az csak a bekapcsoláshoz kell az az 5v és semi más egyébb szerepe nincs. utána kérdeztem nem bonyolult a javitása.ahogy olvastamolyan is van hogy nem is követeli meg a lap az 5v ot és simán bbekapcsol,munkatársam mondta neki is volt ilyen gond.az ö gépébe nem ment a táp,de egy kevésbé komolyabb gépben már töb mint 1 éve üzemel.akkor mondhaom azt hogy mégse kuka azé a táp?(persze a gépbe már ezt nem rakom be,nem kockáztatok több mint 200 ba volt a gép,veszek uj tápot inkább ezt meg szerintem érdemes lenne megjavitatni. tesztelgetni esetleg még jol jöhet.

Rupa20 felhasználónak 5 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!Vaterán ezzel a nével megtalálsz.

(#8365) Algol válasza Rupa20 (#8364) üzenetére


Algol
senior tag

Az USB eszközök 5V-ról mennek, kivéve ha az lett beállítva, hogy USB-ről is lehessen felébreszteni a gépet, mert akkor a készenléti táp 5V-ról üzemelnek.

"akkor mondhaom azt hogy mégse kuka azé a táp?"

Ha kellő szakértelemmel, rendesen javítják meg, akkor nincs több kockázat a használatával, mint amikor újonnan fogtad munkára. A javítás során meg kell mérni a többi, - nem az 5V-os ágon levő - kondenzátort is, és szükség szerint cserélni. Egy ilyen felújítás után a táp gyakorlatilag újnak tekinthető és még sok évig képes szolgálni. Kár lenne túl korán nyugdíjaztatni.

Üdv: Algol

(#8366) Hoorus


Hoorus
őstag

Sziasztok!

Szereztem egy XFX Black Edition 850W (P1-850B-NLG9) tápot az eddig 550-es FSP helyett. Az a gondom, hogy az eddigi 65 W-os üresjárati fogyasztás helyett most 135 W-ot mutat üresjáratban a fogyasztásmérő.. :S

Semmi sem fut a háttérben ez egész biztos..

Szerintetek miért lett egy táp cserétől kvázi duplája az idle fogyasztás??? :F

Köszönöm

(#8367) Hoorus


Hoorus
őstag

Basszus, közben rájöttem. Be volt kapcsolva a második kijelző, azért evett annyit.. :)

Bár 10 W-al így is több az előzőhöz képest, de ez már nem zavar. Gondolom itt kisebb a hatásfoka a tápnak, mivel alig ötöd gőzzel megy üresjáratban, mint az 550 W-os..

Vagy most nagy hülyeséget írtam? :F

(#8368) kts88 válasza Hoorus (#8367) üzenetére


kts88
senior tag

Egyáltalán nem, a 10w simán összejön egy jobban kihasznált trafóból is. Az pedig üres járásban is ott van.

(#8369) astorre19


astorre19
aktív tag

Sziasztok!

A következő lenne a problémám. Van egy régi gépem, benne egy 20 tűs alaplapi tápcsatlakozóval.
Új tápot kellett vennem, amin 24 tűs csatlakozó van.elméletileg erről levehető 4 tű.
Az a gond, hogy most nem vagyok a gép közelében, hogy megbizonyosodjak róla.
Nézegettem neten a 20 és a 24 tűs kiosztását,[innen] l az jön le nekem, ha nem is levehető, de ha levágom amire nincs szükség,akkor úgy is jónak kellene lenni.

Vennék egy 24->20 tűs átalakítót,de csak neten találok webshopokban 2000ft szállítási költségért, amitnem akarnék kifizetni egy 700 forintos kábelért.

Esetleg ha valaki tud Debrecenben olyan boltot ahol beszerezhető:D

[ Szerkesztve ]

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#8370) #90933760 válasza astorre19 (#8369) üzenetére


#90933760
törölt tag

Ha levágod akkor jó. A sima lepattinthatós is ugyan az. Levágod és béke. Csak lehetőleg a jó végét vágd le. :DDD

(#8371) a1200


a1200
aktív tag

Egy speciális ritka, drága eszköz (nem PC, minden, az eszközre vonatkozó kérdést figyelmen kívül hagyok, nem szeretnék hosszú levelezést, a táp a lényeg) táplálásához kell egy táp.

Hol lehet olyan tápot kapni, amelyik ezeknek a feltételeknek minél jobban megfelel?
1-- A bemenete 230V 50 Hz, a kimenete csak 5V kb. 10-12A, ennyivel hosszútávon is gond nélkül működik, és semmilyen más kimenő feszültség nincs.
2-- Nem valamibe beépíthető, hanem különálló, rendes burkolattal, asztalra tehető.
3-- A feszültség nagyobb, vagy teljes terhelésnél sem esik 5,00V alá.
4-- Minőségi, minél több védelem van benne ezekből: UVP, OVP, SCP, OPP, stb.
5-- Nem melegszik nagyon, min. A80 hatékonyságú.
6-- Van rajta kikapcsológomb, aktív PFC-s.
7-- A ventillátora nagyon halk 120 mm-es.
8-- Egyelőre nincs összeghatár.

Ha ilyen nincs, akkor milyen PC, vagy egyéb táp lenne jó, ami minél jobban megfelel a feltételeknek?
Pontos típusokat, boltokat, árakat kérek.

(#8372) Algol válasza a1200 (#8371) üzenetére


Algol
senior tag

Az általad felsorolt feltételeknek mindenben megfelelő tápegységet nem fogsz kapni, ilyent csak egyedileg gyártathatsz magadnak.

A PC tápegységeket felejtsd el, mert azok manapság a 12V-os águkra vannak "kihegyezve", 5V-ra már csak mérsékelten van szükség a számítógépben és ha a 12V-os águk nincs megfelelően leterhelve, akkor az 5V-os ág szabályozása elég rossz lehet.

Észrevételek az általad összeírt követelményekhez:

1-- Ha 12A-es áram melletti folyamatos működés kell, akkor célszerű 100 wattos (20A-t leadni képes) tápot választani.

2-- Nem valamibe beépíthető tápegységet konkrét céllal, megnevezéssel szoktak forgalmazni. Ha titkolod, hogy milyen készülékhez kell a tápegység, akkor egyrészt nehezebb segíteni, másrészt esetleg lényeges műszaki követelmények elsikkadhatnak, mint például az orvosi műtőben való felhasználás, vagy más gyúlékony gázokat tartalmazó környezetben való használat, mert ilyen helyekre speciális kivitelű tápegységek kellenek. Ennek a pontnak valószínűleg csak úgy lehet megfelelni, hogy a kapható valamilyen fém tokozással ellátott tápegységet be kell szereltetni egy önálló műszerdobozba. Ezen aztán kialakíttathatod a megfelelő kezelőszerveket, illetve a kimenet csatlakozóját, mert erről például semmit sem írtál.

3-- Ez aszimmetrikus tűrési előírás. A gyakorlatban inkább kapsz 5V kimenetű tápegységet +/- 2,5% kimeneti feszültség tűréssel. Itt vagy olyan tápegységet kell választani aminek a kimeneti feszültsége állítható (betervezetten finomhangolható például: 4,75V-tól 5,5V-ig), vagy meg kell győződni róla, hogy a tápegység belsejében a kimeneti feszültség állítható.

6-- A tápegységeben gyakran távvezérlési lehetőség van. Innentől kezdve lásd 2-es pont, kezelőszerv kialakítása.

7-- A tápegység fizikai mérete miatt, mert kicsi, 12 cm-es ventilátor valószínűleg nem fér a házába. A ventilátor halksága nem garantálható. Innentől kezdve lásd 2-es pont.

Én a Mean Well AC-DC tápegységei közül választanék, mert ezeket megkaphatod, vagy megrendelheted az ATYS-CO tápegységáruházban. (Fém-tokozott kapcsolóüzemű tápegységek, Kimeneti feszültség: 5Vdc) Itt nézzél körül, hogy mi felel meg legjobban a szempontjaidnak. Néhány példa:

HRP-100-5 Magas hatásfokú típus.

MSP-100-5 Gyógyászati használatra engedélyezett típus.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Algol

(#8373) ThodEE válasza a1200 (#8371) üzenetére


ThodEE
őstag

Ilyesmire gondolsz?

Tudom hogy nem felel meg minden pontnak, csak hogy elindulhassunk valamerre :R

http://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink

(#8374) #68216320


#68216320
törölt tag

Van 2db Coler Master GX 750 tápom. Egy 12V-os ága van 60A-el. Szeretnék riser kábellel az alaplapomra kötni 4db 5970-es VGA-t. Ehhez viszont szükséges, hogy a két tápot is használjam. Mennyire járható út, hogy 2db VGA-ra kötöm azt a tápot, ami nincs az alaplapra dugva, egy ilyen kábellel indítom majd el. Hogy ne legyen semilyen 12V-os kapcsolata ennek a két kártyának az alaplappal, megcsinálnám molex-esre. Ez mennyire járható út szerintetek?

(#8376) #90933760 válasza #68216320 (#8374) üzenetére


#90933760
törölt tag

Én csináltam már ilyet ráadásul két különböző táppal, csak simán bedugtam a vidiknek a 12V-os csatit és egyszerre indítottam a két tápot. Az 5V-ot se terheltem. Nem volt semmi gond. Na de az nem evett ennyit, meg nem is értékes cucc volt. Ezzel nem merném megcsinálni. :DDD Amúgy reszpekt a cuccnak. Én egy 4890 4way-t akartam, de inkább lemondtam az ilyen "elmebajokról". ;]

Az eladással az a baj, hogy ha nem veszi meg senki hónapokig akkor addig nézeget? Előbb kell megvenni a nagy tápot és utána eladni a kettő kicsit, csak hát ez nagy anyagi előleget jelent.

[ Szerkesztve ]

(#8377) #68216320 válasza #90933760 (#8376) üzenetére


#68216320
törölt tag

Azért egy 1500W-os táp közel sem jönne ki a két táp árából. Már ha létezik ekkora egyáltalán. Mások megoldottak már valami hasonlót.

[ Szerkesztve ]

(#8378) #90933760 válasza #68216320 (#8377) üzenetére


#90933760
törölt tag

Létezik ha jól tudom láttam is, de nem jönne ki az árából. Az 1200-es Corsair is 70k újonnan. Az képes leadni mind az 1200-at a 12V-on. Maradna 200W a procinak meg a gépnek. Úgy elég lenne, de gondolom tuningolni is akarsz úgy meg soha.

Tuti, hogy megoldható, mert sok tuningversenyen is két, három tápot kötne össze. Csak azt nem tudom, hogy úgy ahogy te akarod vagy valami drága plusz kütyüvel.

[ Szerkesztve ]

(#8379) a1200 válasza Algol (#8372) üzenetére


a1200
aktív tag

Először úgy gondoltam, hogy 1 minőségibb PC-s táp elég erre a célra.
Amikor kb. 1 éve a PC tápomat kicseréltem Codegen 350W-osról Chieftec CTG-400-80P 400W-osra, ezzel a Chiefteckel kipróbáltam az eszközömet kb. 5A-es (kb. félterhelés) 5V terheléssel, 1-2 órán át jól működött, és nem volt gond attól, hogy a 12V-on nem volt terhelés.
Utána a Chieftecet betettem a PC-mbe, most is ez van benne, a Codegen meg kuka lett, mert nyilván hogy nem fogom ezt a hulladék minőségű tápot rákötni a drága eszközömre.
A Chieftecnek 20A-es az 5V-ja, így meg sem érezte a kb. 5A-t, a 12 cm-es venti alapon mehetett. [link]

A 8373-ban linkeltek egyet, az ilyesmik nem tudom hogy jók lennének-e, én is ilyeneket találtam, ezek ipari elektronikákhoz vannak kitalálva. Még venti sincs benne, nem értem miért írnak 10 év élettartamot.
Max. beépíteném egy külön dobozba, ami jó szellőzésű, plusz venti is mehetne bele, és belül be lehetne kötni sima 230V-os tápcsatiba is, így simán meg lehetne táplálni, mint a PC tápot, ezek nem nagy dolgok.

Ez bruttó 15900, nettó 12520 Ft, ha levonom a gyártó, nagyker, kisker, szállítók hasznait, a költségeiket, akkor előállítási költségnek kb. max. 4-5e Ft jön ki, ennyiért 10-es skálán max. 4-5-ös minőséget lehet előállítani, ami nekem kevés, mert 8-9-es kell.

1-- Elég lenne kb. 12A-es max. teljesítmény, mert kb. 5-7A-es max. terhelése lehet az eszköznek, és a max. terhelés max. 2/3-a az ajánlott folyamatos terheléssel.

2-- A folyamatos működés úgy értendő, hogy akár napi 5-6 órán át is jól működjön non-stop.

3-- Úgy értem, hogy terhelés nélkül 5,2-5,3V legyen, 7A-nél meg 5,1V körül, ne legyen kevesebb.

4-- A 8373-asban csak túlfeszültség-, túláram- és rövidzárlat elleni védelem van. Lehetne több védelem is.

6-- Elég olyan ki-bekapcsológomb, mint a Chieftecen van. [link] A kapcsoló utólag is ráépíthető.

7-- Jó lenne min. egy Chieftec típusú venti. Gondolom ilyet külön is lehet venni.

A tápegységáruházas linkeden van néhány csak 5V-os, pl. ez a 20A-es [link], adatai [link] de bruttó 9317-ért ez sem lehet szuper minőségű.
Van még PFC 20A-es 12979-ért [link], vannak még drágábbak, de tágabb bemeneti feszültségekkel. Jobb lenne olyan, ami csak 230V bemenetes.

Nem kellenek olyan speciális dolgok, mint orvosi, laboratóriumi, magas páratartalmú, poros, robbanás-. tűzveszélyes, stb. helyeken működni tudás.
A minőségből nem tudok engedni, mert 300+e Ft-os ritka eszközhöz kell. Az eszköz típusa, feladata lényegtelen a táp szempontjából, elég, ha a megírt követelményeket kielégíti a táp.

Jó lenne látni a belsejüket, milyen márkájú, minőségű alkatrészek, kondik, diódák, hűtőbordák, stb. vannak bennük, és teszteket is, mint a PC tápokról. Léteznek ilyen tesztoldalak?

(#8381) #90933760


#90933760
törölt tag

(#8382) tornas válasza #90933760 (#8381) üzenetére


tornas
őstag

Ez mind nagyon szép és jó, csak legközelebb már nem biztos, hogy ilyen szerencséd lesz. Ugyanis a jobb tápokban szokott lenni varisztor is. Ami az túlfesz pillanatában "elpukkan", de utána gond nélkül indítható lesz a géped. Feltéve, hogy nem tartott "túl sokáig" a túlfesz, mert akkor a varisztor ilyenkor már véd meg, mert elszállt a túlfesz meg süti tovább a gépedet. ;]
Esetedben nem tartott túl sokáig a túlfesz.

De a tápodat megnézetném, hogy meg van-e még a varisztora (legtöbbször okkersárga színű és zsugor-csövezett is lehet) ! :K :K Vagy egy darab van rögtön a bemenetnél vagy két darab van a primer puffer kondik előtt sorba kötve, rögtön az egyenirányító után (egyenirányított oldalán) két pólusa között.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8383) tornas válasza #68216320 (#8374) üzenetére


tornas
őstag

Én sem csinálnám ezt így meg. :N Összegerjedhetnek a tápok is egymással, mert az egyik biztosan jobban le lesz majd terhelve.

Meg aztán lehet, könnyebben tudnád kivitelezni, ha DC-DC konverteres lenne a tápod (tápjaid). A tápok fémházának is közösnek kell lennie a PC házával, a földelés miatt is.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8384) #90933760 válasza tornas (#8382) üzenetére


#90933760
törölt tag

Szóval ha az a varisztor elszáll, akkor következő alkalommal már nem véd meg túlfesztől? Vagy akkor már csak a kimenő túlfesz védelemben lehet bízni, maga a táp meg elpukkan? Annyira nem lehetett durva, mert a monitornak össze kellett volna fosnia magát különben, meg az erősítőmnek is.
És ezen a varisztoron mit nézzek? [link]
Ahova be kell dugni a kábelt ott van egy sárga izé, meg a nyákon mellette is.

(#8385) tornas válasza #68686080 (#8380) üzenetére


tornas
őstag

Van egy-két tippem, hogy miért nem fogja elárulni. ;) ;]

Egyébként ebben a topikban is járt már és nem járt sikerrel. :N Ráadásul, csak vita lett belőle.

a1200: Esetleg itt is megkérdezheted őket, de húzd fel őket... :N Akinek ilyen "speciális" igényei vannak, azok inkább megépítik maguknak.

Te szerintem egy ATX szabványú 5 V-os tápegységet keresel, de ilyen meg nincs. Amiket meg neked linkeltek tápokat, azokról nemigen vannak tesztek, mert legtöbbször az adott cél(ok)ra készülnek és azoknak teljes egészében megfelelnek. Így nincs mit tesztelgetni rajtuk. Nem úgy a számítástechnikában használt ATX tápokról, amiknek eleve nagyobb a piaca is és persze, hogy több a selejtes (de ez is felhasználási terület kérdése és persze "nézőpont" kérdése is) is köztük.

A linkelt és az ATX tápok között az a különbség, hogy az ATX tápok legtöbbször dinamikusan (sőt, néha rángatásszerűen --> sokkal terhelőbb a tápra nézve, ezért érzékenyebb a selejtes tápra a PC), a linkelt 5 V-ös tápok meg valószínűleg csak statikusan (állandó és kevésbé ill. kisebb mértékben változó terhelés) vannak terhelve.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8386) tornas válasza #90933760 (#8384) üzenetére


tornas
őstag

"Szóval ha az a varisztor elszáll, akkor következő alkalommal már nem véd meg túlfesztől?"

Nem... :N

"Vagy akkor már csak a kimenő túlfesz védelemben lehet bízni, maga a táp meg elpukkan?"

Közvetlen villámcsapásnál már csak magadban és / vagy Istenben bízhatsz, de kisebb túlfesznél elképzelhető, hogy túléli a PC-d.

"Annyira nem lehetett durva, mert a monitornak össze kellett volna fosnia magát különben, meg az erősítőmnek is."

A monitorban és az erősítőben is lehet varisztor.
De ez nem biztos, mert tegyük fel, hogy az erősítőd és a monitorod is egy konnektorra csatlakozik. Ilyenkor előfordulhat, hogy a varisztornak annyira kicsi lesz az ellenállása a többi csatlakoztatott eszközhöz képest, hogy az túlfesz nagy része (vagy a teljes egésze) oda koncentrálódik. Ergo, lehet hogy a tápod mentette meg a monitoradat és az erősítődet.

Eggyel több ok, amiért meg kell nézetni a tápodat! :K

"És ezen a varisztoron mit nézzek?"

Ha van a tápodban, akkor azt, hogy nincs-e szétégve vagy kinyílva.

"Ahova be kell dugni a kábelt ott van egy sárga izé, meg a nyákon mellette is."

Azok a sárga tégla alakúak, azok fóliakondik (X osztályúak) a zavarszűréshez. Itt olvahatsz róla bővebben és a MOV-ról (metal-oxid varistor). Magát varisztort a nyákon ott találod meg legtöbbször, ahol közvetlenül megy a ~230 V a nyákba. Lényegében a két ~230 V-os vezeték között szokott lenni. Legtöbbször így néz ki:[link]

Egyébként a linkelt képen hirtelen nem látom, mert szerintem nem látszik rajta. Lehet, hogy ott van főbizti környékén elrejtve. Már ha ott van egyáltalán. Gondolom, a linkelt tápod van a képen.

Ha még sincs a tápodban varisztor, akkor például lehet, hogy van az erősítődben és / vagy a monitorodban. Vagy bármi másnak, ami esetleg arról a fázisról ment. Ez esetben ezek menthették meg a gépedet. Akkor viszont őket nézném át varisztor után kutatva.

Egyébként meg lehetsz piszok nagy mázlista is... :K

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8387) a1200


a1200
aktív tag

Teljesen lényegtelen hogy mi ez az eszköz (nem PC cucc), megfelelő tápot keresek neki. A lényeg, hogy a táp ne tehesse tönkre. Ez a tápok topik, nem a ritka, drága cuccok topik.
Nem lesz hosszú vita, mert max. holnap estig döntenem kéne.

A hobby elektronika topik se jó, mert miért építenék magamnak, amikor annyiféle eszköz, berendezés van, amihez táp kell (set top box, TV, rádió, PC monitor, mosógép, mikró, óra, stb., csak hirtelen szétnéztem itthon). Majdnem minden elektromos cuccnak kell táp, kivéve az eleve 230V-tal működőknek, mint villanykörte, stb.. Az akkuról működőknek meg akkutöltő kell, ez is egyfajta táp. Csak van valami olyan cucc, aminek olyan tápja van, mint amilyen nekem is kell, és ezt külön is lehet venni.
Ha nincs, akkor külön kell vennem tápot, ami jó nekem, mint az eddig linkeltek. Olyan nincs, hogy egyik se jó.

Ha más nem, akkor a már megírt Chieftec, vagy egy ehhez hasonló (FSP) tápot veszek 10-15e-ért, ezekről tudni, hogy melyik milyen minőségű, csak itt meg azt nem tudni, hogy csak 5V-os terhelésnél mennyire ingadozik a feszültség, és mennyire stabil az egész áramellátás.
Jobb lenne olyan, amelyik fix 230V bemenetű, és csak 5V egyenfeszt ad ki, de ezekről nincs teszt, és ki tudja hogy hogyan van megépítve.
Egyáltalán mikhez gyártották pl. ezeket a Meanwelleket?
A minőség nagyon fontos.

(#8388) #90933760 válasza tornas (#8386) üzenetére


#90933760
törölt tag

Közvetlen villám ellen nem véd semmi azt tudom. Ha kapcsolós elosztó van bedugva és lekapcsolva azon is át tud ugrani gondolom szívbaj nélkül és visz mindent.
Megnézem a varisztorokat. Az erősítő egy régi Sony F490, a monitor meg egy mezei pár éves TN Samu.

És ha egyikbe sincs? Meg akkor mi a franc véd a bemenő túlfesztől a tápban? Mert elvileg ezekbe van védelem.

Lehet ám csak simán a villany ment el és az erősítő reléje kattant, mert az is kattan ha kihúzom és véletlen bekapcsolva hagytam. Akkorát szólt a villám, hogy fingom nem volt mi van, nemhogy még a kattanás hangját határozgassam.
Akkor viszont a trafónál védett a szerkezet, mert leölte a villanyt abban a pillanatban. Pár éve (tavaly talán) volt fullos felújítás a hálózaton azóta van 240V körül a fesz előtte meg 220 felett volt picivel.

(#8389) #68216320 válasza tornas (#8383) üzenetére


#68216320
törölt tag

De a két táp galvanikusan teljesen el lesz választva egymástól. A 12V-ot sem kapja soha pci-e-ből. Tuning bajnokságokon is szoktak 2-3 táppal dolgozni egyszerre. Akkor azt hogyan csinálják? A második táp kizárólag 2 vga-val lenne terhelve.

(#8390) tornas válasza a1200 (#8387) üzenetére


tornas
őstag

"Egyáltalán mikhez gyártották pl. ezeket a Meanwelleket?"

Sok mindenre...itt pedig meg is nézheted a választékukat is. És itt egy katalógus is.
Meg itt is, meg itt is. És még itt is.

Valamelyik csak jó lesz. :U

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8391) a1200 válasza tornas (#8390) üzenetére


a1200
aktív tag

Mikor írtam olyat, hogy beszélek idegen nyelvet? Magyar infókat kérek.
Még mindig nem látom, hogy ez a rengeteg féle tápot milyen dolgokhoz készítették.
A boltokban kapható elektromos berendezéseknek beépített tápjaik vannak.
Milyen cuccok azok, amikhez ilyen tápokat kell külön venni?

[ Szerkesztve ]

(#8392) tornas válasza a1200 (#8391) üzenetére


tornas
őstag

Nem vagy egy kicsit túl hisztis???? :U :F

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8393) tornas válasza #68216320 (#8389) üzenetére


tornas
őstag

"De a két táp galvanikusan teljesen el lesz választva egymástól."

Az egy dolog, viszont a szekunder oldal az közös lesz és az egyik táp biztosan jobban le lesz terhelve. És ez a fesz.stabilitás rovására mehet illetve kiegyenlítő áramok jöhetnek létre. Hab a tortán, hogy nem DC-DC konverteresek a tápjaid. Az extrém tunningosok ma már inkább ilyen tápokat használnak. Ezzel szerintem könnyebb kivitelezni az ilyesmit.

"A 12V-ot sem kapja soha pci-e-ből."

Ezt a mondatot nem értem... :N

"Tuning bajnokságokon is szoktak 2-3 táppal dolgozni egyszerre. Akkor azt hogyan csinálják?"

Nem tudom...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8394) talpas válasza a1200 (#8371) üzenetére


talpas
aktív tag

Sehol. Nem felel meg.
A speciális, drága, ritka készülékhez tápot keresni én a gyártónál érdeklődnék.

[ Szerkesztve ]

"Veled, Uram, de nélküled..."

(#8395) a1200 válasza tornas (#8392) üzenetére


a1200
aktív tag

Itt most nem én vagyok a topiktéma, a táp témával kéne foglalkozni.

talpas: Az eszközöm gyártója már megszűnt (15 éve gyártották), már nem gyártanak ilyesmiket.

(#8396) kekkec


kekkec
aktív tag

Sziasztok!

Gép újításon gondolkozom, de mint tudjuk a gyártók szeretnek olyan új technológiákkal előállni, amelyek többnyire több alkatrész cseréjét követeli meg, ezért kérném a segítségeteket/útbaigazításotok (bocs, ha ez túl offtopik).
Architektúra váltásról lenne szó Core 2-ről, Haswell-re vagy Ivy-ra.

Szükséges a jelenlegi (Chieftec DT550A2) tápom cseréje, Ivy vagy Haswell architektúra esetén?
Vagy hol tehetem fel a kérdésem, ha esetleg mégsenem itt a helye?

Azért kérdem, mert több helyen volt róla szó, de nem tudom mi a pontos helyzet, Haswell-nél úgy tudom kell (de lehet rosszul), Ivy-ról nem tudok semmit.

Tuning nem lesz.

Thx a segítségetek/útbaigazításotok!

(#8397) #68216320 válasza tornas (#8393) üzenetére


#68216320
törölt tag

A szekunder oldal nem közös szerintem. Egyik táp hajtaná a 1.-2. VGA-t és az alaplapot. A második csak a 3.-4. VGA-t. Ezek a kártyák az alaplapra riser kábel segítségével csatlakoznak, amin kizárólag adatcsere folyik, a PCI-E csatlakozón keresztül tápfeszt nem tudnának felvenni, mivel a 12V-os ér el lenne vágva a riser kábelen és egy Molex csatlakozó lenne odaforrasztva. Az pedig szintén közvetlenül a tápra lenne kötve. Így a két tápnak a készülékházon kívül nem lenne közös pontja.

(#8398) tornas válasza #68216320 (#8397) üzenetére


tornas
őstag

"Így a két tápnak a készülékházon kívül nem lenne közös pontja."

Így igen... De én még mindig tartok attól, hogy az egyik tápod az aszimmetrikus terhelést hogyan fogja elviselni. Nagyobb terhelésnél elmászhat (lecsökken az 5 V értéke) az 5 V-os ág akár annyira is, hogy emiatt meg lekapcsolhat az a tápegységed --> 5 V-os ág alulfesze miatt.

Ezért javasoltam én a DC-DC konverteres tápot, mert azt terhelheted teljesen aszimmetrikusan is. Nem fogja befolyásolni a többi feszek értékét. Ezzel jobban kivitelezhetőnek tartom a több tápegységes konfigot.
Vagy pedig a főbb feszeknek (+3,3 V; +5 V; +12 V) külön-külön legyenek stab.tekercsei, azaz három darab. Nem pedig kettő mint, a te tápjaidban.

"Ezek a kártyák az alaplapra riser kábel segítségével csatlakoznak, amin kizárólag adatcsere folyik, a PCI-E csatlakozón keresztül tápfeszt nem tudnának felvenni, mivel a 12V-os ér el lenne vágva a riser kábelen és egy Molex csatlakozó lenne odaforrasztva."

Ezt most hirtelen meg nem mondom neked, hogy jó ötlet lenne-e. Mert nem tudom, hogy a VGA-nak a PCI-E alaplapi csatlakozóról feltétlenül kell vagy nem kell neki felvennie a +12 V-ot. :N

De ha mindenáron kiakarod próbálni, akkor rajtad áll. Aztán ha mégis működne, akkor nem bánnám ha megosztanád velünk itt ebben a topikban (vagy egyáltalán azt, hogy mire jutottál)! :R

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8399) tornas válasza kekkec (#8396) üzenetére


tornas
őstag

Szia!

Itt az info a kérdéseddel kapcsolatban.

De, ha ebből a felsorolásból az első négyet végigolvasod a hsz.-ekkel együtt, akkor teljesen össze fog állni a kép a számodra.

Az Ivy-nél, úgy tudom, hogy nincs külön tápszabvány kritérium.

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#8400) kts88


kts88
senior tag

Szia!

A fentebb linkelt Mean Well szerintem kínai létére nem rossz. Többek közt a másfél milliárdos Flirt motorvonatban is van!!

A kialakításról, pont az sejteti a minőséget, hogy nincs ventije. Normális tápot eleve nem tervez az ember úgy, hogy csak ventivel üzemeljen. Ha kell bele a venti akkor az vagy barkács, vagy spórolnak a hűtéssel, alkatrésszel. Nem beszélve arról, hogy neked nincs teljesítményigényed. Még 20A-el is csak 100W.

Nekem a tapasztalatom az ilyen tápokkal, hogy kb 1 éve szereltem be egy szikraforgácsolóba egy 5V 30A-est, és 2 12V 10A-est, bár az omron volt. eddig hiba nélkül.
Pedig csak napi 6 órát van kikapcsolva! Az 5V-os meg 25A terhelésen üzemel és irtózatos mennyiségű ttl kaput hajt.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.