Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5151) rudi válasza didyman (#5150) üzenetére


rudi
nagyúr

Köszi az okosítást! Akkor ez kb. kóser, ugye? :) Hatásfokról szerintem elég infó az, hogy 80 Plus Gold a kicsike. Nem is tudom, hogy van-e klasszikus felépítésű táp arany fokozattal. Megnézem mjad azt a lecsúszott szigetelést.

Itt egy alaposabb kibelezés, esetleg kommentálnál még?

[ Szerkesztve ]

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#5152) didyman válasza didyman (#5150) üzenetére


didyman
őstag

Nya. PWM/PFC:
Rezonáns lesz bizony, egyedül a PFC hagyományos rajta, annak is van nagyobb bordája. Az egyenirányítás valóban SCR, de nem tirisztor, hanem FET végzi, előny ugyanaz, nincs nyitófeszültség, csak egy mOhm nagyságrendű csatornaellenállás, amin a veszteség "kurvakicsi", valamint a FET G-S kapacitásának töltése-kisütése, és ezzel együtt annak nyitási-zárási meredekségéből fakadó vesztesége, ami a nullátmenet közeli vezérlés (ZVS, ettől jó a rezonánsok hatásfoka is!) miatt marad nagyon alacsony. Pompás. A rezonáns topológia szinuszos feszültséget eredményez a trafón, ami mind a vasmag, mind a szűrés felé lazább üzemi paramétereket támaszt.

gyártó: Nincsen e-szám azon a burkolaton valahol? szabvány szerint lennie kell.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5153) rudi válasza didyman (#5152) üzenetére


rudi
nagyúr

Köszi! Annyira utolsó pullanatban esett be a kicsike, hogy csak a belére koncentráltam. De nyomozok majd, hogy ki a gyártó.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#5154) didyman válasza rudi (#5151) üzenetére


didyman
őstag

Hehe, innen ollóztam ki én is a képet :D .
tetszik az a moduláris panel, a néhánymenetes tekercsekkel, nagyon tuningnak néz ki :D . De itt is jól látszik, hogy egy ilyen modul viszonylag hely-és anyagigényes azért még, de előbb-utóbb úgyis be fog költözni egy 3-bábú stabilizátorba..

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5155) odorgg


odorgg
addikt

Sziasztok!

Engem az érdekelne, mekkora az elfogadott fesz ingadozás mértéke 12v-os ágon, idle/load értékek között? Azért érdekel, mert a VX450-esem, 12,09-11,5V közt mozog idle/ load állapotban. Szóval ez még belefér, vagy neméppen mondható egészségesnek :F
Esetleg okozhat ez instabilitás problémákat?

Origin/BF3/BF4/BF1/BF5: odorgg

(#5157) Soja


Soja
aktív tag

Sziasztok!

Új tápoknál több esetben tapasztaltam, hogy a gyártók egy átlátszó műanyag lappal lefedik a 12cm-es ventillátor 1/3, 1/4-ét. Kérdésem, hogy ez most ténylegesen kell oda, vagy mi célt szolgál vajon?

Mert így azon a részen ugye a levegő elkezd visszakavarogni, nagyobb lesz a szélzaj, ráadásul a műanyag lap túloldalán lévő elektronikára nem jut a levegőből semmi közvetlenül.

Egy Chieftec 450W-os az áldozat, és legszívesebben eltávolítanám onnan azt a vackot.
Lehet ez valami "beépített elromlásbiztosító berendezés" :DD , hogy tuti újat kelljen venni 2 év múlva?

Köszi!

(#5158) 14adam


14adam
addikt

Üdv.
Tervezek egy 300-as zen felújítását. Ugye az első széria az olyan volt amelyik kis terhelésnél nem indult el,ide betenni pár ellenállást,hogy ne keljen nagyon leterhelni. A primer és a szekunder oldalon kicserélgetni a kondikat.
Mekkora ellenállást tegyek bele,hogy elinduljon mondjuk 30wattos terheléstől? Milyen és mekkora kondikat tegyek bele? gondolom alacsony esr tartalmú kéne. Gyárilag 270 μF 450 V van benne de szerintem túlméretezni fogok.
Hol lehet minőségi kondikat venni az internetről?(tudom,google, de olyan boltot ahol minőségiek lennének és sok választékkal nem nagyon találtam) Szekunder oldalra szerintem kapok a suliból jó kis ruby-kat :)
Elvileg ciripel is,de erről azt olvastam,hogy az asszimetrikus terhelés miatt van,ezt gondolom nem lehet kiküszöbölni ?!
Választ előre is köszönöm :R

(#5160) Sucuka válasza odorgg (#5155) üzenetére


Sucuka
senior tag

A 11.5 V még benne van az általános feszültségtűrésben amivel elektronikai áramkörök probléma nélkül képesek működni. Ez általában 5 % szokott lenni 12 V esetében ez 0.6 V.

(#5164) stikyo


stikyo
tag

Sziasztok!

Nagyon halk, magas frekvenciás sípolás/cincogás hallatszik az újonnan vett (1 napos sincs) Arctic Fusion 550R tápomból. Utána olvastam a fórumon, legjobban stol idézetével tudnám összefoglalni a "tanultakat:" "A sípolás, SOSEM a kondik hibájából van, ha abból esetleg, akkor az egy rezgőköri kondi lehet.
A sípolás, 90%-ban, valamely induktiv alkatrész impregnálásának kilazulása okozza."

Tehát mondjuk valószínű, hogy egy lakkréteg konzisztenciájának megbomlása okozhatja a sípoló hangot? Ha így van, hosszútávon okozhat-e ez gondot?

Mellesleg nagyon meg vagyok elégedve a táppal, most már a vinyó a leghangosabb a léghűtéses gépemben. Terhelés közben sem hangosodik a táp, szinte alig fújja a levegőt a hátsójából, az is hideg. Tegyük hozzá, hogy nem nagy fogyasztású gépről van szó: Radeon 3870, Core2 E7400 proci alap órajelen, 2gb ram, 1db HDD, 1db ODD, 1db 12cm venti... :)

[ Szerkesztve ]

Aktuális modding: www.minimod.posterous.com

(#5165) moha21 válasza stikyo (#5164) üzenetére


moha21
addikt

Bajod nem lesz belőle csak annyi, hogy idegesítő bár ez szubjektív.
Trafó/ tekercs lehet.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5166) stikyo válasza moha21 (#5165) üzenetére


stikyo
tag

Szerencsére még annyira halk, hogy nem zavaró. De remélem nem hangosodik majd nagymértékben... :U
Köszi!

[ Szerkesztve ]

Aktuális modding: www.minimod.posterous.com

(#5167) moha21 válasza Osiris (#5159) üzenetére


moha21
addikt

Üdv!

Külső tápegységek.

(#5161) Mr. Teddy: Nem tudom milyen VGA-d van, de a 2 odd+ egy venti az gyakorlatilag semmit sem fogyaszt. /kb 30-40 Watt max /

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5168) szumo válasza 14adam (#5158) üzenetére


szumo
senior tag

A helyes válasz a Lomex.
Bocs, hogy csak most, válaszolok, de most néztem be.

Minden apró probléma kis türelemmel, megoldhatatlan gonddá fejleszthető!

(#5169) 14adam


14adam
addikt

köszönöm Szumo,de ott sincs :R
A ym3045n-es félvezetőt mivel lehetne más könnyen beszerezhetőre kicserélni?

[ Szerkesztve ]

(#5170) PeliScan


PeliScan
addikt

Nem asztali, de táp: elpusztult a Sony Vaio laptopom gyári tápja, 19.5V, 4.7A, tehát ~92W. Vettem helyette egy 19.5V, 3.9A, tehát 76W Sony Vaio tápot.

Milyen gond lehet ebből? Mennyire vannak ezek túlméretezve-túlbiztosítva? Legrosszabb esetben nem-vagy lassan tölti az akksit? Vagy leég a táp?

(3 éves, nem egy csúcsgép, ne is szoktam vészesen terhelő feladatokat végezni vele.)

Köszi a válaszokat előre is! :)

(#5177) 14adam


14adam
addikt

üdv
még amikor van egy kis időm ránézek a zenemre pár perce. Az egész azzal kezdődött,hogy nem indul el. Schottky diódákat kicseréltem az összeset mert azok közül volt az egyik zárlatos. letisztítottam a nyákot amennyire tudtam indítás előtt,seholse találtam zárlatot. Bedug,készenléti 5volt megvan,búg is egy kicsit ha nagyon közel hajolok hozzá. Rádobtam pár izzót terhelésre a 12voltos és 5voltos ágra. A táp megse moccanik. Ic hibás lett talán? :U

(#5183) mr_ricsi


mr_ricsi
veterán

Sziasztok!

Van itt valaki esetleg, aki már belenézett néhány kapcsolóüzemű adapterbe?

A napokban az jutott eszembe, hogy a tápoknál megy a Vargáné tápokkal riogatás, miközben lehet, hogy tömegesen bízunk gagyi 12V-os kínai adapterekre többterányi adatokat.

Mi várható ezeknél pár év használat után? Eséllyel gyilkolásszák meg majd a vinyókat?

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5184) Dezike válasza mr_ricsi (#5183) üzenetére


Dezike
tag

Ezek a tápok legtöbbször az egytranzisztoros nyitóüzemű energiaátviteli áramkört valósítják meg.
Vannak amik az elektronikus áramkörök alap építőelemeit használják, és akadnak amik vmilyen power switch ic-t. Az ic-sek (ic-töl függően) tartalmaznak túláram túlfeszültség és túlhőfok védelmet.
Ami szerintem minde1ikre igaz, hogy 1 műanyag dobozba zárt elektronika könnyen lehet a túlmelegedés áldozata. A kábel dzsungel legalján elhelyezett adapter kap a "szájára".
Kínai vagy sem mindenhol megy a költség hatékonyság keresése.
Viszi-e magával a rákapcsolt fogyasztót ? Szinte megválaszolhatatlan talán %-osan kilehetne fejezni. Példádban külső merevlemez alapján azt az 1 táp feszt át kell alakítani a merevlemez és az azt kiszolgáló elektronika (USB-SATA) számára. A PC táphoz képest itt nagyobb a tűrés a táp feszültségre talán kicsit igénytelenebb.
1 feszültség jön ki az adapterből vagy nem jön ki semmi, a vargáné azért teheti sírba a pc-d mert az aszimetrikus terhelés 1 feszágat kitol a szabványból, itt ez nem lehetséges.

"előző életemben sem hittem a lélekvándorlásban"

(#5185) Picard


Picard
csendes tag

HELP!!!

üdv!
Van egy VTX HD6850-es kártyám és érdekes dolgokat produkál.
A tesztek lefagynak, különböző direct3d meg hasonló fájlokat hiányol.
A 3Dmark 2006 pl ezt írja ki: IDiretct3DDevice9:: Present failed: Device Lost.

A legfrissebb driver van fent és a legfrissebb directx verzió. Már újratelepítettem a win 7-et is, de ugyenez a helyzet. Érdekes módon a starcraft 2 simán megy.

Nem lehet hogy a táp a ludas, kevés lenne a kártyának?
A tápom Chieftec GPS-450A vagyis 450 Wattos.
Nem értek hozzá pontosan de a 12 Voltos ágán 18 Ampert ad le. Ez lenne a kevés?
Itt vannak a tápom adatai:
http://www.chieftec.com/smart-power.html

Aki ért a tápokhoz, vagy van valami ötlete kérem segítsen! :O

(#5186) lavorka válasza Picard (#5185) üzenetére


lavorka
aktív tag

Üdv! Ez nagyon nem idevaló kérdés kolléga.

A 450-es Chifinek vinnie kéne, esetleg az ágelosztás kavarhat be. De valószínű hogy szoftveres gond. Kérdezősködj ATI 6850/6870 topikban pl.

Hát értem én a beszédjit! Veder kell neki meg lavór... :D

(#5187) mr_ricsi válasza Picard (#5185) üzenetére


mr_ricsi
veterán

A VGA-d képes 11A-t felvenni. Emellé már egy 95W-os proci sem fér be. És még a meghajtókat is kellene tápolni.
A tápod 12V-os ága valószínűleg kevés.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5188) mr_ricsi válasza Dezike (#5184) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Vannak amik az elektronikus áramkörök alap építőelemeit használják, és akadnak amik vmilyen power switch ic-t. Az ic-sek (ic-töl függően) tartalmaznak túláram túlfeszültség és túlhőfok védelmet."

Elméletben én is tudom, mi lehet bennük. Engem a gyakorlat érdekel, ezért kértem, hogy az írjon, aki már több ilyen dugasztápba belenézett.

"a vargáné azért teheti sírba a pc-d mert az aszimetrikus terhelés 1 feszágat kitol a szabványból"
A vargáné táp nem ilyen módon gyilkolta a gépeket.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5189) torocsik


torocsik
tag

Érdeklődöm, hogy a tápegységem 3.3V ágán mennyi a maximális feszültség határ amivel eltérhet 3.26 ennyire szokott lemenni az még belefér? ezek az értékek Válaszokat meg köszönöm a táp Zalman ZM 460B-APS.

[ Szerkesztve ]

Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.

(#5190) .wantííd


.wantííd
tag

Melyiket vegyem?
[link]
[link]

(#5191) mr_ricsi válasza .wantííd (#5190) üzenetére


mr_ricsi
veterán

A kérdésednek nem itt a helye, hanem itt!

Mielőtt egy topicon kérdezel, olvasd el az első hozzászólást. Az tartalmazza, hogy mi az adott topic témája.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5192) mr_ricsi válasza torocsik (#5189) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Érdeklődöm, hogy a tápegységem 3.3V ágán mennyi a maximális feszültség határ amivel eltérhet"
+/- 5%

"ezek az értékek "
Ezek nem jelentenek semmit. Az alaplapok és a szoftverek össze-vissza mérnek. A valódi értéket csak multiméterrel megmérve fogod megtudni.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5193) torocsik válasza mr_ricsi (#5192) üzenetére


torocsik
tag

Köszönöm szépen akkor azt teszem.

Az időnek egyetlen oka van: minden nem történhet egyszerre.

(#5194) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Lehet egy kicsit off, de kéne egy kis infó hogy jó e az elgondolásom.

Nos a front USB portjaim a nagyobb teljesítményű eszközöket néha ledobálják és instabilak (hátul nincs gond). Gondolom a az alaplapi header és a panel közötti kábelen elvész a kakaó egy része.
Működhetne e az, ha a táp egyik "molex" csatlakozójának 5V-os ágát bekötném a front panel NYÁK-jára, így az előlapi USB közvetlenül a táptól kaphatná a feszt. Így már gondolom vinné a merevlemezeket elöl is, már amennyiben működőképes ez az ötlet (egyébként szerintem az áramerősséggel lehet a gond, mert előre rámérve 5,06V fogadott).
Szerintetek?

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#5195) BudaiZoli


BudaiZoli
tag

Sziasztok.

Van egy Chieftec GPS-450AA tápom. Még 2008-ban vettem. Pár hónapja elkezdett a ventillátor küzködni, kerregett berezonált.. mondom majd abba hagyja.. aztán ma érzem ezt a nagyon erős műanyag szagot.. a gép meg pörög mint az állat, minden venvillátor üvöltött mint a szél.. mondom vmiért melege van, de mivel mentem melóba nem értem rá megnézni.. Most hazaérve elkezdtem játszani, ismét ezek a tünetek.. gépház le, nézem a 12 centis venti áll egy helyben és meg úgy gémelek :) megmozdítottam a ventit azóta működik, a gép is "lehiggadt". Ebből kifolyólag nem akarok új tápot venni, célszerűbb lenne a ventit kicserélni, csak azt nem tudom, hogy ez mennyire bonyolult :\ mert bedobnék a régi helyére vmi világítós ventit, még jobban is nézne ki :) Szóval a kérdés, bonyolult-e kicserélni a ventit? :)

(#5196) mr_ricsi válasza BudaiZoli (#5195) üzenetére


mr_ricsi
veterán

A kérdésed erre a topicra túl egyszerű.
Itt foglakoznak vele.

(Mielőtt egy kérdést felteszel valahova, olvasd el a topic első hozzászólását. Abban van leírva, hogy pontosan mi a témája. És használd a Keresőt.)

"bonyolult-e kicserélni a ventit?"
Számomra nem.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5197) mr_ricsi válasza Dr. Romano (#5194) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Működhetne e az, ha a táp egyik "molex" csatlakozójának 5V-os ágát bekötném a front panel NYÁK-jára, így az előlapi USB közvetlenül a táptól kaphatná a feszt."

Működne, de több okból sem ajánlott.
A Molexen 20-25A az áramkorlát, ezért ha az USB csatin rövidzár keletkezik, simán elolvasztja a csatit. De még egy pendriveot is. Márpedig az USB érintkezői könnyedén görbülnek bármelyik irányba.
A másik ok, hogy a leválasztás sem működik, mert normál esetben az USB csatiról elveszi az alaplap a +5V-ot, tehát biztosan leáll a vinyó, és feszmentesen csere-beréled az eszközöket.

Ha mindenképpen barkácsolni akarsz, cseréld vastagabbra a vezetékeket, vagy rövidítsd le a jelenlegi kábeleket.
Ilyen érintkezőket vegyél, ha ilyen csatlakozó van a drótok végén. Vezetékre egy vastag, minőségi USB kábel feldarabolásával tennék szert.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5198) BudaiZoli válasza mr_ricsi (#5196) üzenetére


BudaiZoli
tag

köszi :)

(#5199) Dr. Romano válasza mr_ricsi (#5197) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Köszi az infót és a tippet. Erre nem is gondoltam, inkább ebbe az irányba mozdulok :R

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#5200) Dermesztő


Dermesztő
aktív tag

Sziasztok!
Chieftec CTG 500 W 80P-tápegységgel tapasztalatok?
Mennyire halk?
Vagy helyette FSP ?
Köszönöm a segítséget!

Pü.-re illik válaszolni ! :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.