Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4451) rudi válasza Ribi (#4450) üzenetére


rudi
nagyúr

Igazad van. Egyelőre a méréseket elemezve én is arra jutottam, hogy inkább CX400, mert az egyben 12-es, korrektebb kábelezésű és még halkabb is.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#4452) Ribi válasza rudi (#4451) üzenetére


Ribi
nagyúr

Valamint hatásfoka is jobb.
Kábelből tényleg sokkal több és hosszabbak vannak hozzá.

(#4453) rudi válasza Ribi (#4452) üzenetére


rudi
nagyúr

Az a nagy helyzet, hogy a méréseim szerint a CM eXtreme Power nagyjából ugyanolan hatásfokú és az Enermax illetve a Chieftec sem sokkal marad le mögötte.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#4454) Ribi válasza rudi (#4453) üzenetére


Ribi
nagyúr

Hát a CX-re más teszt oldalakon írtak ~84%-os hatásfokot 250W körüli terhelésre.
Innen jött ki a chieftecem hatásfoka.
A CX kb 2 hónapos, a chifi meg kb 3 éves. Lehet hajdanán jobban bírta az is.
Meg az is lehet 3 éve még más alkatrészeket használtak.

[ Szerkesztve ]

(#4455) szumo válasza rudi (#4448) üzenetére


szumo
senior tag

Nekem az FSP ATX-400PNF el és társaival van tapasztalatom ( 300, 350). Megbízható jó minőségű tápok, a védelem jónak nevezhető bennük a gép felé. Volt amelyik (350-es) rendszeresen félfázist kapott az ÉMÁSZ-tól faterom gépében. Ami baj van a táppal, hogy körülbelül 2 év után erőteljesen felhangosodik a ventillátor benne és ez mindhárom típusra igaz amibe hasonló venti van, valamint a csatlakozók mennyisége (kevés a sata, nincs vga tápcsatlakozó), és a kábelek hossza hagyhat némi kifogásra lehetőséget. A táp hűtése az első pillanattól kezdve kiváló, a rendszerem megtáplálása közben minden esetben csak hideg levegőt fújt ki (lásd adatlap). A saga sériából a 450-es felel meg a 400PNF-nek, de ezt majd valaki más megerősíti, vagy cáfolja, olyat még nem szedtem szét.

Az általam épített gépek nagy többségébe ez a táp elegendő, sokszor csak azért rakom be, hogy fejlesztés esetén ne kelljen tápot is cserélni. ~7500HUF -os árával, minőségével magasan viszi a csapatban a prímet a kisebb hiányosságai ellenére is.

Az én véleményem pedig az, hogy az az állítás, miszerint egy minőségi 400W-os táp mindenhez elég, ott bukik meg, hogy a beütés szerű áramfelvételekre nincsenek már bennün elég craft. Mert ha az én konfigomat veszük alapul, a PNF400-as táppal, és bármilyen nagyobb teljesítményű progit futtatunk, nem max felbontásban, akkor is tudok olyan pillanatokat előidézni, amikor a 450W csúcsteljesítményű táp megfekszik. Teszem azt egy játékkal kiérek nyílt terepre, ahol égbolt felhők stb. és az addig 60%-on pörgő CF GPU-k 100% közelébe ugranak, a 3753MHz-en futó E8400 ami alapból 65W ot eszik maximum, de itt már a 100W felé sandít mikor a teljes kihajtáshoz közelít, energiát kér a tápból (nálam rengeteg a HDD-is), akkor a táp nem bírja, és újraindulást produkál. Ugyanez a config CF nélkül viszont meg sem kottyan a 400PNF-nek. Ezért is merem beépíteni/ajánlani, mert én nem a standard felhasználó vagyok. S ha nekem megfelel, akkor egy gép amiben nincs ennyi cucc abba pedig bármikor elégnek kell lennie. Az i5, i7 egy másik történet, azzal még nincs túl sok tapasztalatom, ritkán is kérnek olyat egyenlőre.

Tehát a konklúzió részemről, hogy egy átlagos géphez a 400W minőségi táp elég. A CF/SLI, 5+ merevlemez, 4-8 GB ram core i5, core i7 már nem nevezhető átlagosnak,

Bocsánat mindenkitől a hosszú írásért. ;]

Minden apró probléma kis türelemmel, megoldhatatlan gonddá fejleszthető!

(#4456) 04ahgy válasza szumo (#4455) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Micsoda? Hogy elég? Bőven. Átlagos géphez a régi, 12V-on csak 216W-ot leadó HPC-420-302 (DF) is elegendő, pedig ha valami nem friss, akkor az az. 2003-ban már lehetett azzal a béllel találkozni, előszeretettel üzemelnek azok most is, 6 év távlatából. Attól eltekintve, hogy a készenléti köre tervezési hibás, egész jó az az 5-6 év. Az APFC FET-ek viszont előszeretettel pukkannak benne szanaszerte-széjjel. Épp ezért jobban szeretem az ATX-410-212-t, minden szériahibája ellenére. Annak még nem körmömnyi PFC tekercs volt rendeltetve, hanem olyan emberesebb fajta. Persze a szintén 400W-os THN-P-t csak alulról súrolja, annak láttam eddig igazán méretes PFC tekercset a belsejében. Az garantáltan viszi a 4870X2-t, 3,3GHz @ 1,55V Opteron1214 processzorral, nForce 590SLI lapban. Ez a lapkakészlet sem a kis fogyasztásáról lett híres, valamint a proci még a 90nm-ével bekajálja a 150W feletti teljesítményt ezen a feszültségen, órajelen. Ordított a Bluestorm, de vitte. :D I love that PSU.

rudi: Csodálkozom azon is, hogy a néptáp főslágert, a SuperB 460-at (ami ugyebár 400W-os), miért nem vettétek be a tesztbe? Pont egy fokozattal újabb a kapcsolástechnikája a PNF-nél. Nincs kétpufferes félhíd, stb. Szóval én (ha lenne lehetőségem) az általad felsorolt 4 táp + CX400 + SuperB 460 mezőnyt sorakoztatnám fel.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4457) lsc


lsc
nagyúr

Valaki ?

Az élet kegyetlen .

(#4458) szumo válasza lsc (#4457) üzenetére


szumo
senior tag

Kérdésem az, hogy honnan szedtél 7V-ot ?
Ha molex csatlakozóról akkor az 5V vagy 12V lehet. Onnan nincs gond, sőt egyes ventilátorokat oda való csatlakozókkal árulják. Ha a 20+4 esről, akkor nem tudom, oda elvből nem kötünk mást az alaplap miatt.

Minden apró probléma kis türelemmel, megoldhatatlan gonddá fejleszthető!

(#4459) hoax válasza lsc (#4457) üzenetére


hoax
aktív tag

Szerintem ne erőltesd!
Itt nézz körül kicsit, szerintem hasznos lehet...

Don't panic!

(#4460) lsc válasza szumo (#4458) üzenetére


lsc
nagyúr

Kaptam az egyik ventihez molex- venti csatlakozót, abból barkácsoltam , 5 és 12 V közé kötöttem.

Mod hoax: Azt a topicot már néztem, ott is írnak 7 V-ot is meg kapcsolót is, de a kérdésemre nem igazán válasz egyik sem .

[ Szerkesztve ]

Az élet kegyetlen .

(#4461) Tamas7


Tamas7
tag

Sziasztok, zörög a tápomban a venti (chieftec 450W) asszem még van rá gari, vissza tudom vinni, vagy az ilyen probléma nem garanciás?
Azaz gondolom, h a venti mert megütögetem elhallgat :D

[ Szerkesztve ]

(#4462) hoax válasza Tamas7 (#4461) üzenetére


hoax
aktív tag

Nyugodtan vidd vissza!
Ha van még rá gari, akkor abba a venti is bele tartozik... :K

Don't panic!

(#4463) danati


danati
senior tag

Sziasztok!

Van egy Chieftec GPS450 tápom. Sajnos extrém tuningra nem elég és ezért a gép egyszerűen kikapcsol terhelés alatt.
A kérdésem az lenne hogy ha a tranzisztorokoat kicserélnénk nagyobb, megfelelő típúsura akkor nem lenne valami gubanc? Kellene még valamit cserélni benne?
Faterom csinálná meg, foglalkozása műszerész szóval ért hozzá. :R

[ Szerkesztve ]

(#4464) tlac válasza szumo (#4455) üzenetére


tlac
nagyúr

szerintem az e8400-ad tuningolva eszik meg talán 65W-ot max

(#4465) 04ahgy válasza danati (#4463) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Ha faterod ért hozzá, akkor biztos megtalálja az OCP figyelőellenállását, és az IC-nek az ezzel összefüggő referenciafeszültségét. Ha ezek nincsenek módosítva, akkor kilowattos IGBT-ket is betehetsz a tranzisztorok helyett, ugyanúgy, ugyanakkora terhelésnél fogja elérni az áramkorlátot.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4466) 04ahgy


04ahgy
nagyúr

Champion CM6800-at tudja valaki, hol tudnék beszerezni? Két tápom is van jelenleg, ami hasonló tüneteket produkál, és ezzel szerelték.

Egyik CWT bél, csak 1-2 másodpercre kapcsol be.

A másik FSP, és bekapcsol, PG nincs, 5V - 12V ingadozik teszterrel üresjáratban mérve. 1,5A @ 5VSB terhelésre a főkör és a PFC lekapcsol, és a készenléti kör vígan fut tovább. 0,5A @ 12V terhelésre szintén lekapcsol a táp. Az 5VSB stabil, amikor magában fut, de a PFC üzeme mellett az is ingadozik mérsékelten. Kiszerelve az APFC FET-eket, egyáltalán nem indul a főkör, holott a pufferen (a PFC tekercsen átfolyva) jelen van a teljes egyenirányított feszültség (310V). Az adatlapot böngészve nem találtam olyat, hogy a CM6800 két fő része egymástól függne, és nem engedné a főkört indulni üzemelő PFC nélkül, ezért is furcsállom a jelenséget... Ha tévedek, javítsatok ki, kérlek.

Jah, ITO-220-as 20N60C3 is elkélne. A Lomexben még csak hasonló sincs. Még szigeteletlen TO-220 tokozású sem. :(

3db párhuzamosan kapcsolt közül zárlatba ment az egyik. Nesze neked aktív PFC. Gondolkoztam az IGBT-s helyettesítésen, de kérdéses, hogy a nagy üzemi frekvenciát hogy viselné. (Legalább az RDS(on)-t nem kell figyelni. :D )

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4467) szumo válasza tlac (#4464) üzenetére


szumo
senior tag

Teljesen nem ide tartozik, de ha egy alapból 3GHz-es proci 100% terhelésnél 65W-ot fogyaszt, akkor ugyanaz a processzor 3,753Ghz-nél egy bizonyos logaritmikus fügvény szerinti fogyasztásnövekedést mutat.
Középiskola 2. osztály félvezetők fogyasztása és hőleadási tényezője a terhelés függvényében.
Vagy valamilyen hasonló címmel van a tankönyvben.

Minden apró probléma kis türelemmel, megoldhatatlan gonddá fejleszthető!

(#4468) szumo válasza 04ahgy (#4466) üzenetére


szumo
senior tag

Megnézem van-e azon tápok valamelyikében ami a sarokba van dobva. De azt csak vasárnap tudom megtenni, mert ma koncert, és még egy hangfalpár, és egy duplázó vár javításra, pénteken meg délután elindulok a szombat hajnali disznóvágásra, ahonnan este érek haza tuti holtfáradtan. De vasárnap megnézem.

Minden apró probléma kis türelemmel, megoldhatatlan gonddá fejleszthető!

(#4469) didyman válasza lsc (#4457) üzenetére


didyman
őstag

A-a, nem csinálunk ilyet, pláne manapság, amikor az 5V-on alig van terhelés!

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4470) tlac válasza szumo (#4467) üzenetére


tlac
nagyúr

nem tartozik ide, de attól még ugye kijavíthatom, ha hülyeségeket írsz?

logaritmus függvény így néz ki, szerinted így emelkedik a fogyasztás tuningkor?
másrészt legalább 2 dolgot figyelembe kell vennünk, a feszültséget és a frekvenciát...

ja és az egész feltételezésed már ott elbukik, hogy 65W-ot fogyaszt teljes terhelésen az e8400
a tdp-je tényleg 65W, mint ahogy az összes core 2 alapú 2 magos 45nm-es gyártástechnológiájú procinak a legkisebb celeron E3200-tól az e8600-ig

nagycsoportos óvodás ismeretek? nem is tudom, régen volt

(#4471) 04ahgy válasza szumo (#4468) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Ha FSP és CWT 500W vagy felette levő tápokat dobálasz a sarokba, akkor igen, ezeken fordul elő. Noname tápoknak nem sajátja.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4472) 04ahgy válasza 04ahgy (#4466) üzenetére


04ahgy
nagyúr

No, találtam ML4800-at és SPP20N60S5-öt. Az megteszi a C3 helyett. Ku*va drága mindkettő. :S

Amúgy az SPP20N60C3 IGBT-s helyettesítéséről egy ~100kHz-es APFC áramkörben mi a véleményetek? Számításaim alapján a vezérlés meg sem érzi a cserét, míg a nyitóirányú veszteségek csökkennek. A kérdés csak a relatíve magas üzemi frekvencia.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4473) didyman válasza 04ahgy (#4472) üzenetére


didyman
őstag

A pártíz kHz osztályban az IGBT gond nélkül skálázódik FET-ek helyén, olyan 40kHz-től felfelé kezd gond lenni a nagy kapacitása, de szerintem 100kHz körül még nem lesz ezzel számottevő problémád, pár helyen használok már IGBT-t FET helyett ilyen tartományban, gond nélkül, még kicsivel jobb hatásfokkal is talán.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4474) scope2007


scope2007
addikt

elég fura kérdés.. de

ha mondjunk van egy 1000w-os táp.. akkor az csak annyit vesz fel amennyi kell neki igaz?
vagy feleslegesen fogyaszt ilyenkor? vagy csak ilyenkor van benne tartalék erő... mondjuk 15 HDD rákötéssel..

CUBE AIM SLX 29" + SEAT LEON 1P 2.0 PD-TDiiiiiiiiiiiiiiiiii

(#4475) danati válasza scope2007 (#4474) üzenetére


danati
senior tag

nem fogyaszt 1000w-ot, azért 1000 w-os hogy nagyfogyasztású gépeket is el tudjon látni árammal. Pl: quad sli vagy cfx, tuningolt quad cpu és mondjuk 15 HDD :)

[ Szerkesztve ]

(#4476) scope2007 válasza danati (#4475) üzenetére


scope2007
addikt

ok kb én is így gondoltam :)

tehát egy 1000wos "kb ugyan annyit" fogyaszt mint egy 400wos ugyan azzal a konfiggal...

CUBE AIM SLX 29" + SEAT LEON 1P 2.0 PD-TDiiiiiiiiiiiiiiiiii

(#4477) lsc válasza didyman (#4469) üzenetére


lsc
nagyúr

Köszi, már 5 V-ról megy.

Az élet kegyetlen .

(#4478) danati válasza scope2007 (#4476) üzenetére


danati
senior tag

Közel ugyan annyit fogyaszt, az eltérés a különbözbő hatásfokból adódhat.

(#4479) 04ahgy válasza didyman (#4473) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Értem. Pont ugyanazt néztem, hogy hasonló feszültségű IGBT hasonló áramterhelhetőséggel kissé olcsóbb, és a jelleggörbék alapján pont hogy alacsonyabb a nyitóirányú veszteség.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#4480) zolo96


zolo96
tag

Sziasztok!
Anyám gépében megmurdált a táp. Egy Chiftec 410W-ról lenne szó. Áram alá helyezve sípoló hangot ad. A google-ben már rákerestem azt írják típushiba, de javítható.
Fehérvár környékén van valaki, aki meg tudja nekem bütykölni?

(#4481) didyman válasza zolo96 (#4480) üzenetére


didyman
őstag

Tedd be a Digit mind-ba szerdáig.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4482) Gerisz


Gerisz
addikt

Sziasztok!

Nem értek a témához ezért kérdezek. Adott egy szerver táp (nem tudom a márkát) amin van 6-tűs proci táp csatlakozó :F
Ezt rá lehet dugni a 2x8-as csatira? Tönkre teheti?

(#4483) Tristis


Tristis
őstag

Most készülök új tápot venni hifi miatt, mert zavarja a zenét. Ahogy szétnéztem, kicsit furcsán tapasztaltam, hogy itt az öregedő technológiák árai nem igazán csökkennek úgy, mint más informatikai termékek árai.... furcsa ez számomra.

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#4484) didyman válasza Tristis (#4483) üzenetére


didyman
őstag

A táp nem öregszik. :D

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4485) didyman válasza Gerisz (#4482) üzenetére


didyman
őstag

Biztos, hogy az CPU táp és nem PCI-E?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4486) Gerisz válasza didyman (#4485) üzenetére


Gerisz
addikt

Az a helyzet, hogy eladtam a lapom. Aki megvette Ő egy szerver táppal próbálta meg beindítani, amin 6 tűs a csatlakozó a 12V-os procihoz, de nem működik, a ventik felpörögnek de nem indul be.
Nem tudtam, hogy van olyan, én is mondtam, hogy szerintem a VGA, de van olyan, mert a VGA 6 tűse nem megy bele a forma miatt.
14adam mutatta [link], hogy létezik.

(#4487) stol válasza 04ahgy (#4466) üzenetére


stol
addikt

FSP-ben primer pufi nem fosott bé?

(#4489) Tristis válasza didyman (#4484) üzenetére


Tristis
őstag

Gondolom biztos úgy vannak vele a gyártók, hogy sok embernek mindegy.... Az viszont pofátlanság, hogy most egy Chieftec-nek van pofája elkérni 12.5k-t a Gps 450-esért, amikor egy Corsair cx 400 is annyiba kerül majdnem...

Persze én sem tudnám a különbséget, ha nem olvasnám a műértő fórumtársak velős tesztjeit és hozzászólásait :R

Ami az unverzumnak Chuck Norris, az az NBA-nek Török Péter.

(#4491) zolo96 válasza didyman (#4481) üzenetére


zolo96
tag

Ezt nem értettem. #4481

[ Szerkesztve ]

(#4492) stol válasza zolo96 (#4491) üzenetére


stol
addikt

Digit mind nevű bolt, Cicisember meg ott gályázik, oszt meghegeszti. :DDD
Dióhélyban...

(#4494) zolo96 válasza stol (#4492) üzenetére


zolo96
tag

Köszi. Így már világos.Valószínű a közeljövőben felkeresem. Annyira már nem sürgős, mert vettem egy újat de ha javítható akkor jó lesz majd tarcsinak.

[ Szerkesztve ]

(#4499) Osiris


Osiris
őstag

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a tápot érheti e a konnektor felől olyan hatás ami szép lassan tönkreteszi? Konkrétabban: adott egy konnektor amibe egy túl-áramvédős elosztó van dugva, az elosztóban lcdtv, erősítő és a számítógép van. Mikor egy közeli villanykapcsolót lekapcsolok az erősítőre kötött hangfalakból egy pukkanás szerű hangot lehet hallani (ahogy megszakad a lámpa áramköre lekapcsoláskor, ezért is vettem az elosztót), illetve mostanában instabillá vált a gépem az eddig stabilnak gondolt beállításokon. A dologban azért látok összefüggést, mert egy előző konfigom ugyanebben a felállásban ment tönkre, nagyon hasonló tüneteket produkálva, a táp és az alaplap vált akkor használhatatlanná. Attól félek, hogy esetleg van valami anomália ami az összes elosztóba dugott eszközt szép lassan tönkreteszi (még régebben monitor is ment itt tönkre és a mostani lcdtv képén is látok néha átszaladni egy csíkot, ami elég ijesztő). :F

(#4500) hfrankee


hfrankee
senior tag

Hali!
Kérdezném az Uraktól,hogy van e vkinek tapasztalata egy FSP BlueStorm 400-60THN-P,ez, tipusú táp szétszedésével kapcsolatban.
Vszinű,hogy a táp ventije elromlott mert rezonáltatja az egész házat és kicserélném.Csak egy régebbi ph-s tesztben olvatam,hogy problémás abszolválni.Még a tesztelők se vállalkoztak rá!
A kérdés hogy ez mennyire igaz?!
kösz és üdv

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.