Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5451) didyman válasza Bogyó bá' (#5450) üzenetére


didyman
őstag

Mert ficsőr lett a kombinálható 12V (ami nem más, mint a söntök párhuzamosítása a védelemben). Marketing :-) .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5452) priti


priti
addikt

Sziasztok
van nekem egy rakás 300-350W-os tápegységem és most kellene egy 24V-os adapter ami tud kb. 200-300mA áramerősséget és picit vicces, hogy van egy szatyor tápom és adapterre költök.
Aki ismeri alaposabban ezeknek a feszültséggenerátoros tápoknak a felépítését attól kérnék tanácsot, hogy le lehet valahonnan lopni ezeknek a nyákjáról 24V DC-t vagy nagyobbb feszt amit valami filléres ráfordítással le lehet osztani? "Ideforrasztasz egy stab IC-t két kondival meg egy ellenállás+ poti feszosztóval azt sanyi" vagy hasonló...
Ez inkább hobby elektronikai kérdés, de hátha akad itt valaki... Amennyire néztem 3k körül lenne újonnan egy ilyen adapter (amiből most halt meg egy) szóval értelemszerűen ettől olcsóbban játszana csak a dolog, de kedvem lenne egy ilyen tápot felhasználni. Régen éreztem a forrasztóón illatát. :)

Hardverlesen

(#5453) Jim Tonic válasza priti (#5452) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Ez úgy általában táptól függ, de így az mondanám neked elsőre, hogy egyiken sem lesz 24V. Ugyanis ahhoz más trafó kellene.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5454) Jim Tonic válasza didyman (#5449) üzenetére


Jim Tonic
nagyúr

Ez már megszűnt az ATX 2.3-mal, 2007-ben. Azaz jó négy éve átléphető a 240W.

Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

(#5455) Bogyó bá' válasza priti (#5452) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

A 12V-os tekercsre építs két db Schottky-diódából és 2 db kondiból egy feszültségkétszerezőt. Vagy simán a +12V és a -12V között is találhatsz 24V-ot. Az áramerősség éppen elég lehet.... De az egésznek nem lesz túl jó a hatásfoka (nagy táp üresjárásban is zabál rendesen)

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

(#5456) didyman válasza priti (#5452) üzenetére


didyman
őstag

Ha a -12V az áramstab tekercsről származik, akkor nem igazán lesz alkalmas komoly terhelés nélkül, ebben az esetben célszerűbb a +12V-os ágat egyenirányító dióda anódjáról (vagyis a trafó 12V-os szekunderéről, de mindenképpen a másik dióda közeléből) egy legalább 100V feszültséget tűrő FR (fast recovery) dióda katódját kötni. A visszacsatolást át kell alakítani, bár ekkora áramra talán nem szükséges, de célszerűen az 5V-ról (régebbi ATX szutykok) induló, vagy arra domináns visszacsatolást néhány ellenállás módosításával/beültetésével/többi ág figyelésének kiiktatásával 12V-ra kötni. Az áramstab tekercset ekkor szedd ki, a többi ág diódáira sincs szükség, ahogy a kondikra sem, így minimálisan jobb hatásfok lesz, egyszerűbb belvilág, nem lesz szükséges előterhelés (esetleg minimális)van hely más dolgoknak, stb.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5457) didyman válasza Jim Tonic (#5454) üzenetére


didyman
őstag

De a srác az okát kérdezte :) .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5458) fero02 válasza didyman (#5446) üzenetére


fero02
veterán

Semmi gond, bocsi h kétértelműre sikerült a postom. :R

A mondottakat még sokáig fogom rágni, h nagyjából megértsem. :B Rálátásom alig több a semminél.

Néha veszek 1-2 (csak márkás) hibás tápot (meg néha kapok javításra is) és azokkal szoktam pepecselni. Lentebbi kérdésem valamilyen szinten ide visszavezethető. Minden általam megbontott tápot teljesen át szoktam kondizni kérdezés nélkül. Ez alól kivételt képez a primer oldali puffer, de ha bárhol is vmi rosszat olvasok róla, akkor az is cserés. Úgy gondolom ezzel nem ártok semminek és sok fölös problémától kímélem meg magamat, ezt alátámasztják az általad mondottak is. Szkópom sajnos nincs, így terhelés alatt szoktam mérni, tesztelni. Eddig mondjuk egyetlen tápot sem kaptam vissza, h baja lenne, vagy bajt okozott volna. Igaz ez egyéb kapcsoló üzemű tápokra is.

Más: egyéb fórumokon is rengetegszer találkoztam a postjaiddal (leginkább HE), így lenne hozzád még pár kérdésem, bár az ide abszolút off lenne (lcd monitor probléma) csak nem tudom hol tehetném fel. :K :U

(#5459) priti válasza Bogyó bá' (#5455) üzenetére


priti
addikt

A hatásfok izgat a legkevésbé, az egész egy joy-hoz kell, amit egy évben használok 1-2, max pár napig amikor éppen rámjön, ezért lenne +1 lom az adapter az év minimum 360 napján, amit csak rakosgatni kell, nem vágyom rá.
Fogalmam sincs mi van a joy-ban a villanymotorokon kívül, szétszedni meg nem akarom mert gondolom rögtön szétrepül a millió kis rugó belőle. Driver kapcsolja USB-ről.
Ha lelopnám a 12V váltót a tekercsről Schottky-val abból 30V fölötti fesz lenne terheletlenül ami az egyik gond (vagy nem), mert gondolom biztos ami tuti akkor kéne valami stab mögé, a másik, hogy engem azzal fenyegettek, hogy egy ilyen kapcsolásból max 30-40mA áramerősséget lehet csak kivenni, ami most összezavart, hogy most a 40Ft-os dióda miatt, mert az ilyen gyenge vagy a srác úgy értette, hogy valami gagyi adapter belét felhasználva számolt arányosan áramerősséget.

(#5456) didyman
Hogy-hogy-hogy ? Ő, ez jól hangzik. Na ezt megsasolom kérdés elég leszek e hozzá, hogy kellőképpen átlássam a kapcsolást, ha esetleg készítek egy jó minőségű fényképet a nyákról egy pöttyöt tudsz nekem tenni ide-oda rá a paint-ben ha elakadnék majd visszatenni a képfeltöltésre?

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5460) priti válasza priti (#5459) üzenetére


priti
addikt

Azt nézem hogy a legkisebb 12V DC adapter is 150mA-es, nem vágom hogy jött ki a srácnak a 30-40mA, dehát biztos jobban tudja, mint én. Én ilyet soha nem készítettem, csak torzítót meg ilyen apróbb hangtechnikai cuccokat, de azt is tizenéve amikor átragadt a lelkesedés rám a szakközépben a szakmai gyakorlaton :) ...mindegy, már csak megtalálom azt a diót, végtére is egy trafót nem nehéz megtalálni.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5461) didyman válasza fero02 (#5458) üzenetére


didyman
őstag

Van itt is hobbi elektronika téma, de privátban is jöhet, ahogy kényelmesebbnek gondolod.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5462) didyman válasza priti (#5459) üzenetére


didyman
őstag

A 24V a motoroknak kell gondolom, az elektronikának meg van helyi stabilizátora biztosan (múltkor javítottam Logi momót). A szabályzás az működni fog, pont azért akarjuk 12V-ra rávarrni, ha a + félről etetjük meg, akkor a - is rendben lesz hozzá, hiszen a terhelés szimmetrikus, a tekercs közös. Ami pontatlanság marad, az a motoroknak mindegy lesz. Schottky nem kell ide, veszteségünk alig lesz rajta ekkorka áramon, és nem mindig egyszerű 100V-osat beszerezni, az FR meg olcsó, filléres kacat, bárhol kapható/kinyerhető (akár a fel nem használt ágakon lévő is).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5463) priti


priti
addikt

Lett még egy tápos kérdésem, mert szétszedtem itt egyet belekukkantani a fenntiek miatt (nem bírtam ki :).
Amik itt vannak selejtezésre várva a polcon azok FPS-ATX-350PNF tápok (ritka pocsék sorozat, 20 gép jött ezzel a típussal szerelve és sorra megy ki az összes) és ahogy itt nézegetem (a gépbe szerelve teljesen halott táp) feléledt poraiból. Az csinálja, hogy ha talpon van a NYÁK (gépbe szerelve fejjel lefelé lóg), akkor miután megkapta az alaplap felöl a power sw-t elkezd nyöszörögni, olyan kondis nyöszörgés, majd 3-5mp nyöszörgés után beindul és utána megy. Létezik, hogy ez is gyógyulna simán kondik cseréjével? Csak mert van otthon egy rögtönzött P4-es HTPC-m, amiben egy ős 300W-os kodegány táp van, ami még 8cm-es ventivel operál, emiatt elég hangos, ez a 12cm-es ventis FSP csak halkabb lenne, meg tán ugyanaz a terhelés ennek a hatásfokgörbéjét jobb helyen érné így nem is melegedne annyira méjbi, aztán ha már úgyis meleg a páka meg tápegységet gányolok a 24V vadászat miatt ezt is beizzítanám magamnak, szemre is látok púpos kondikat :K

(#5462) didyman
Majdnem biztosra veszem én is hogy csak a motornak kellhet ez a fesz. A kiszolgáló elektronika USB-ről kapja a tápot gondolom. Nyilván ha nem kéne a motornak magasabb fesz nem is lenne hozzá külön adapter, illetve nagy butaság lenne akkor a tervezőktől, hiszen USB-n is ott van a vonatkozó áramerősség simán.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5464) didyman válasza priti (#5463) üzenetére


didyman
őstag

Hány évesek? Pont azt ajnároztam a szomszédban, az egyik legjobb táp kb., bár a nagyon fiatalokról nincs sok infó, az öregebbekben meg a fujhyyu kondik.. Ha fejjel elfelé üzemel, az forraszhiba lesz. De ki ne dobd őket, annyi biztos :D .
Az USB-ről nincs táplálás, a 24V-ból táplálkozik stabilizátor. Nem szokás kombinálni a tápellátást így, de az USB érzékelése az 5V jelenlétével, vagy a data lábak lezárásával történhet, mindkettőt használják ki/bekapcsolásra.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5465) priti válasza didyman (#5464) üzenetére


priti
addikt

:U hááát ezek bitti nem a legjobbak. 20-asával vesszük a vasakat tantermekbe oktatási célra. Ez a terem egy tanévet ment, ez a második tanéve a gépeknek és már a 25%-uk minimum kiment a tápoknak, mert annyi itt van a polcon, annyit én cseréltem, hogy más cserélt e azt nem tudom, de azért hibarátának már ez is elég meredek. Nyilván nem reprezentatív minta 20db gép, de hogy valami gond volt a gyártósorral amit későn vettek észre az biztos. Kérdés hány darab potyogott le közben a sorról...

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5466) didyman válasza priti (#5465) üzenetére


didyman
őstag

Ha gondolod, megszakértek egyet, aztán olcsóbb, mint újat venni, ha egyszerű baja van, te is meg tudod javítani, vagy TMK-zni a még működőket. Tényleg nem jellemző rájuk az ilyesmi..

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5467) mr_ricsi válasza Jim Tonic (#5454) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Ez már megszűnt az ATX 2.3-mal, 2007-ben. Azaz jó négy éve átléphető a 240W."

Ez nem ennyire egyszerű!
A -legalább 2 ágra- osztott 12V továbbra is előírás, ezért az 1 "bika" ágas tápokra továbbra sem írhatják rá a szabványszámot.

A szabványleírás azt tartalmazza, hogy az ágak áramkorlátját úgy kell megválasztani, hogy az ne károsíthassa az alaplapot, vagy más hardvert.
Vagyis az értékének megállapítását áttolták a gyártóknak. Ők viszont nem választhatnak bármekkora értéket, mert ha valami károsodik, övék a felelősség. Például a 4pin ATX12V csatin sem küldhetnek át büntetlenül 240W-ot, mert ha valaki erről hajtja az alapban 130W-os, szénnéhúzott prociját, akkor a csati biztosan megolvad és megbarnul.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5468) priti válasza didyman (#5466) üzenetére


priti
addikt

Nagyon kedves tőled, de én csak üzemben tartok. Persze nyilván kézbe venném ha lenne értelme, de egy ilyen helyen ha azt mondod hogy ettől-eddig nem lesznek gépek karbantartás miatt akkor rögtön utálnak, mint sem megköszönnék, hogy feljavítottam a gépek állapotát. Végiggondolom és oda lyukadok ki, hogy engem nem izgat hányat kell cserélni, nem az én pénzem, amennyire tudom valami állami pályázaton "nyert" gépek ezek, szóval mást se nagyon izgat. Értesz most azért dolgozzam munkaidőn kívül túlórázva nem zavarva az oktatást, hogy a végén még csak meg se értsék, hogy mit csináltam? Meg még ha meg is értik, akkor is néznek rám hülyén, hogy azért dolgozom, hogy neki kevesebb megrendelése lehessen a haver felé? Kicseszek vele? Á szar ez az egész finanszírozási rendszer, minden vezetőség ellenérdekelt. Megy a mutyi még a filléres szinten is.

Hardverlesen

(#5469) didyman válasza mr_ricsi (#5467) üzenetére


didyman
őstag

A szabványleírás azt tartalmazza, hogy az ágak áramkorlátját úgy kell megválasztani, hogy az ne károsíthassa az alaplapot, vagy más hardvert.

B.ssza meg, hogy mindig csak egy hülye küszöböt kell csak egy kicsit átlépni. :-) Aki ezt szabványba írta, nem ért az elektronikához.

Mi lenne, ha innánk egy sört?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5470) didyman válasza priti (#5468) üzenetére


didyman
őstag

Szintén suliban voltam rendszergazda, tudom, miről beszélsz sajnos. De az azért hatni szokott, amikor költségvetéssel megideologizéltem a dolgot, aztán így optimista vagyok olykor. :)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5471) Phvhun


Phvhun
őstag

Sziasztok,

van egy sima ikeás földeletlen csatis asztali lámpám, ami egy hosszabbitoba van dugva a géppel.
Ha sleepben van a gép, és felkapcsolom a lámpát, beindul a gép. Mitől lehet ?
Konfig adatlapon.

(#5472) priti válasza didyman (#5470) üzenetére


priti
addikt

Megnéztem, fú te, ez az ős kodegány táp ez valami irgalmatlan. Olyan dzsungel van a trafó körül, hogy gyakorlatilag hozzáférhetetlen pákával, minden egybecsavarozva hűtőbordával, max alulról a nyák réz feléről lehetne odakötni bármit a trafó közelébe, de fém ház lévén ez nem túl ideális, picit jobbra valahol? Mondjuk a kimeneti szűrőtekercs körül nincs valami alternatíva? Arra a részre már be tudnék fúrni a pákával.
Kipróbáltam csak simán a +12V / -12V között, hátha elviseli, "úgyis van egy szatyorral" alapon hát mit mondjak működött ... dött :DDD mivel úgy 10 másodpercig ment miután elkezdtem rángatni a joy-t hogy kezdjenek ellendolgozni a motorok és kapja fel amit szeretne az automata szobaillatosítás után megkerestem az eredeti adapterét és rosszúl emlékeztem, ez a joy 750mA-t kap fel, szóval a táp ettől már megsértődött. NEXT! :DDD

Hardverlesen

(#5473) fero02 válasza didyman (#5461) üzenetére


fero02
veterán

Áh, az itteni topikba inkább nem szeretném. Inkább majd privátban fárasztalak picit. :R

(#5474) jaffa 2843 válasza Phvhun (#5471) üzenetére


jaffa 2843
Ármester

megmozdul az egér ahogy felkapcsolod a lámpát? :D

#### Egeres közvélemény-kutatás | http://goo.gl/forms/egt3lQRWsh ####

(#5475) didyman válasza priti (#5472) üzenetére


didyman
őstag

:DDD Van egy olyan baj is, hogy a motorok induktívan terhelnek, és elég jelentős önindukciót is gerjesztenek, amivel kezdeni kell valamit, mert a táp a kimenetén megjelenő magasabb feszütséggel nem tud mit kezdeni, hibajelként ez is megjelenik, aztán valami lesz belőle..
Nézd meg, hogy mi füstölt, lehet, hogy a dióda a -12V-on. A védelem egy zener dióda lesz, ZY28 körül, a két 12V között záróirányban, valamint egy soros dióda a kimeneten, a zener előtt.. De ez csak egy felszínes dolog egyelőre, mindenesetre működhet. A -12V ebben tekercsről jött, vagy trafóról?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5476) Petzval válasza Phvhun (#5471) üzenetére


Petzval
senior tag

Amikor felkapcsolod a lámpát ki-be kapcsolási impulzus fut a bekapcsoló tűkhöz és átbillen.mivel érzékeny.

(#5477) didyman válasza Petzval (#5476) üzenetére


didyman
őstag

Ehhez kell legalább egy jó hosszú antenna, ami kilóg a PC fémházából. Annyira azért ez nem egyszerű, amiképpen leírod. A power gomb lezárása biztosan alkalmatlan ezen a kábelhosszon ilyen zavar felvételére, ráadásul pergésmentesített, tehát holmi impulzus nem tudja megfogni, valamint akkor a gép kikapcsolását is indítaná a lámpa kapcsolása. Földelési gond, illetve gyengülőben lévő tápegység tud ilyet okozni, de a jelenség pontos lekövetése egészen nagy bonyolultságú okozatot is gyárthat olyan okkal, mely az alaplap tervezési sajátosságaira vezet vissza többnyire.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5478) priti válasza didyman (#5475) üzenetére


priti
addikt

:) Á frászt jött az trafóról, látva a dzsungelt, csak az ATX pinout-ot néztem meg aztán dobtam egy kéket egy sárgával, gondoltam, hogy füst lesz belőle, de bevallom picit több kitartást vártam azért. Lövésem sincs mi térdelt le ilyen hamar. Úgy adom elő, mint a zenebohóc. Van másíík :DDD ...biztos a céner, de olyan nagyon azért nem kavar fel, mert most találtam egy ilyen mérfurit és lám ez sokkal rendezettebb, ebben oda lehet férni mindenhez. A kodegány felejtős a dzsungel miatt, viszont kiszedtem belőle pár FR-t, ha már úgyis besérült szegényem, meg volt benne ultrás is. Megpróbálom amit mondtál, ezen sokkal jobban odaférek a diókhoz, csak most nézegetem még hová is tegyem. Meggondolós, mert ebből a típusúból csak egy van, a többi mind kodegány.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5479) Phvhun válasza didyman (#5477) üzenetére


Phvhun
őstag

Tehát marad rejtély.
Okés, azért kösz. :D

(#5480) moha21 válasza Phvhun (#5479) üzenetére


moha21
addikt

Gondolom a lámpában van egy trafó és kész. / Legalábbis a koliban ilyeneket kaptunk, nekem lelövi az USB-s cuccaimat a szoba bármelyik konnektoráról / Amúgy meg lehet szűrni csak spórolnak rajta csakúgy, mint az érintésvédelmén.

24 V PC táp annyi írás van róla, hogy rengeteg.

~0,5 A-ig át se kell alakítani.

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5481) didyman válasza moha21 (#5480) üzenetére


didyman
őstag

Felesleges szűrni, a szekunder oldalon lévő izzó remekül elnyeli az önindukciót. A kapcsolót szokták szikramentesíteni egy kondival, egyébként a gond csak annyi lehet, hogy az izzó zérusközeli ellenállásával a trafón felépülő mágneses mező szép nagy, több periódust átölelő áramcsúcsot hoz össze induláskor. Ennek szűrése nem is egyszerű feladat, és nem kicsi, nem olcsó. És nem is jellemző, hogy gondot okoz. Ha a lámpa kompakt fénycsöves, akkor meg bnármi is lehet, kínai kompaktban nincs zavarszűrés, ha GE vagy Philips, akkor sem sajnos.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5482) didyman válasza priti (#5478) üzenetére


didyman
őstag

Ez a kéket egy sárgával dobás érdekes lehet, nem akarom tudni, mit ittál :DDD .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5483) priti válasza moha21 (#5480) üzenetére


priti
addikt

Köszi a linket.

"~0,5 A-ig át se kell alakítani." - nos erre van egy igen jól érezhető szakértői cáfolatom :DDD Persze régebbi AT-s tápoknál lehet egy picit jobb volt a helyzet, én ATX-et kínoztam. Az a típus volt, ami füstel ment. Kijött a füst belőle, azóta nem megy.
(#5482) didyman
Azt én se :DDD

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5484) mr_ricsi válasza priti (#5483) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Persze régebbi AT-s tápoknál lehet egy picit jobb volt a helyzet, én ATX-et kínoztam. "
A régi AT-s tápoknak nincs -12V-os ága.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5485) moha21 válasza mr_ricsi (#5484) üzenetére


moha21
addikt

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#5486) didyman válasza mr_ricsi (#5484) üzenetére


didyman
őstag

Uram. Maga hibázott. Maga immár nem lehet Guru. De van, de van, de van -12V az AT-n.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5487) priti válasza didyman (#5486) üzenetére


priti
addikt

Ez a gány tényleg múkod. :DDD Jó lesz, imádni fogom. A mérfuri új értelmet nyert. Köccépen a helpet

Hardverlesen

(#5488) priti


priti
addikt

Szerinted ez a borda elég lesz rá, vagy fúrjak ki egy normálisabbat? Igazából akartam, csak már késő van és alszanak alattam. Oké hogy nyákfúró és nem olyan hangos, de azért egy vastag alu bordát mire átküzdök vele...

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#5489) didyman válasza priti (#5487) üzenetére


didyman
őstag

Jó az :DDD . Nem kellneki nagy borda, 1W sem fog elesni rajta. Vigyázz, hozzá ne érjen máshoz :D .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5490) mr_ricsi válasza didyman (#5486) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Maga immár nem lehet Guru."
Eddig sem lehettem, mert a guru-vizsgám 1 pont híján nem sikerült. :)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5491) priti válasza didyman (#5489) üzenetére


priti
addikt

Jó széles a nyákon a vezetősáv, ezért fúrtam inkább a gyári mellé és tettem ilyen böllér FR-t, mert ennek jó vastag a lába meg ugye fennt még össze van forrasztva így két lábon kapaszkodik szóval áll, mint Katiban a gyerek. Így már dobálózni is lehet a táppal, nem fog elmászni semerre. A joy-nak tök felesleges a borda ez vili, csak olvastam, hogy volt aki ráakasztott egy 24V-os Wellert ebben a felállásban PC tápra. Írta, hogy a terheléstől már leesett a mínuszos ág fesze, mert azt nem figyeli semmi, de a pákának végülis mindegy, igaza lehet. Ez a két dió egyenként 3A-es. A pozitív ág gyárilag terhelhető ezerrel, szóval a trafónak bírni kell ... akár jó is lehetne. Szóval ha már összegányoltam gondoltam legyen a körülményekhez képest a lehető legerősebb, így másra is lehetne használni adott esetben, a bordán már ne múljon. Kár hogy a stab IC-k gyenge áramerősséget tűrnek csak, ha nem esne a fesz egész komoly kis áramforrás lehetne belőle már így is. Mondjuk ez a megoldás eddig 0Ft-ban van nekem, szóval ha akármire is használható, már megérte...

Hardverlesen

(#5492) gban


gban
Közösségépítő

Egy táp 5 perc után kikapcsol, addig viszont hibátlanok a feszültség-értékek.
Ez fogadott benne (persze én szedtem ki):

A tekercs megsülhet "magától", vagyis cserélve elképzelhető hogy jó lesz a táp?
A mellette (a borda szélétől a második) FET és közte levő szigetelőlap el volt olvadva. Lehet hogy a FETtől sült meg a tekercs?
Vagy mi egyéb okozhat ilyen megsülést? Korábban is láttam hasonlót, akkor se tudtam hogy mi okozta, csak akkor nem indult a táp.
Mit csinál ez a tekercs amúgy?

Postázást nem vállalok.

(#5493) didyman válasza gban (#5492) üzenetére


didyman
őstag

Reped a vasmag, aztán ez lesz a vége. Csere, aztán működik, többnyire egyszerű, a tényezője úgysem ismert már, de elég tág határok között van az alkalmas. Csak arra figyelj, hogy a tekercs kialakítása stimmeljen, két szál az 5V-ra pl, meg a bekötés, és vékonyabb ne legyen a mag és a huzal sem.
Ez Delta volt?

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5494) didyman válasza mr_ricsi (#5490) üzenetére


didyman
őstag

De a sörözésre még nem válaszolt.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5495) didyman


didyman
őstag

Történelmi pillanat. Egy működő, igazi, eredeti JENCI! JNC 235W, 2003-ból. Kiválóan üzemel. Egy Prescottot hajt meg. Nem merem kicserélni, ha megneszeli, azonnal bosszulja.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5496) flash-


flash-
veterán

sziasztok

egy kérdés
van egy enermax pro 82+ 425w tápegységem

a gép:Asrock x58 extreme i7-930 procival
6gb ddr3 ram
nvidia gtx 460 1gb oc a videókártya

a konfigot most tuningolva használom
az lenne a kérdés hogy ha nem tapasztalok semmi rendellenességet,akkor kizárható hogy a táp károsodjon?vagy attól hogy most minden jó,attól még tönkremehet a táp vagy netán a konfig?

mert így vannak húzva a dolgok:
proci 3800mhz en megy
videókártya 840mhz

azért ez biztos dob a fogyasztásnak,mert azt mondják hogy gtx460 tuningolva eszik 300 wattot,egy tuningolt i7 pedig 200at
ez pedig már több mint a tápom,és még nem beszélve a többi perifériáról.
én mégsem tapasztalok semmi rendelleneset.
nos akkor várható mégis hogy tönkrevágom a gépet?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#5497) gban válasza didyman (#5493) üzenetére


gban
Közösségépítő

Köszönöm a segítséget. Nekem is van egy működő JNC itthon :)
Kivettem egy jót egy Hipower vagy milyen csodából ami rossz volt, méret, foglalat stimmel, viszont amit észrevettem:
- az égetten (Chieftec...) 4 láb van oldalanként, van egy ugyanilyen jó is de ahogy látom, van 2 vastag piros, 2 vastag sárga meg 1 vékony sárga oldalanként.
- amit kivettem egy másikból, azon 6 láb van oldalanként, 3 vastag piros, 2 vastag sárga, 1 vékony sárga

Van jelentősége a pirosnak, sárgának?
Ráadásul a jón a 3. lábon van a vékony sárga, előtte a vastag sárga, utána a pirosak, az égett meg 2 pirossal kezd, majd 2 sárga, azonos lábon! majd a vége a vékony sárga.
Kössem át a nem égetten a jó azonos modellből kinézett színminta alapján a drótokat?

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#5498) didyman válasza gban (#5497) üzenetére


didyman
őstag

A 12V-osnak nagyobb a menetszáma, mint az 5V-osnak, kb. arányában. A -12V vékony huzalt használ és ellenkező tekercselési iránnyal van bekötve. Csak erre kell figyelni. vastagabb (több szál) lehet a vezeték, az nem baj, a szín csak a kínainak segít beazonosítani a tekercset, lábakat hajtogasd odébb, lakkra vigyázva.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5499) gban


gban
Közösségépítő

Átszerkesztettem, betettem, most megy egy ideje, de sípol kegyetlenül.
Előtte nem sípolt, nem tudom mi sípol ennyire.
A donor tekercsen 3 piros volt 3 lábon, az égetten 2, de egy lábon, a donoron bekötöttem mindhármat 1 lábra. Ezt jól tettem, vagy lógva kellett volna hagyni egyet?

mod: Orthossal terheltem, ahogy lelőttem, megszűnt a sípolás.
Újraindítottam, most nem sípol. Indítottam mellé egy 3DMarkot is, nem sípol erre.
8600GTS, E4500, a konnektorból max. 160 wattot vesz fel a gép, tehát a táp nincs agyonterhelve.

[ Szerkesztve ]

Postázást nem vállalok.

(#5500) gban


gban
Közösségépítő

10 perc Orthos és megint sípolt, Orthost lelőve azonnal abbamaradt.
Mi sípol?

Postázást nem vállalok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.