Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18201) proci985 válasza [CsuCsu] (#18200) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

igen, ezert is azt hoztam fel. Stigbergetnek egyebkent voltak jobb cuccai, utobbi ket evben sajnos mar "csak" jok. a Stone collab is hasonlo volt.

kivetel talan akkor van, amikor ket top fozde all ossze, pl az anniversary coward tenyleg az omnipollo es a buxton imperial stout jegyeinek a bestofja, vagy ott volt az omnipollo / brewdog I want to be your dogja ami kb a "Paradox Noa" volt.

amit leirsz az stimmel, en is parszor lyukra futottam, azota ovatosabb vagyok.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18202) [CsuCsu]


[CsuCsu]
őstag

Hosszu lesz a mai nap is azt hiszem...

(#18203) divot


divot
veterán

Ezt se láttam még az Auchanban. Érdekes tételek bukkannak fel, Hacker-Pschorr Münchener Gold-ot is vettem még, mert az bejött, az a tök hagyományos, rendes, frissen sült kenyér ízű sör.

Ezt meg mindjárt kiderítem, hogy milyen.

[ Szerkesztve ]

(#18204) tomazin válasza divot (#18203) üzenetére


tomazin
veterán

nem nagyon ittam még rossz svijanyt. mennyiért mérték?

(#18205) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

itt epp kitort a szabadsag, szoval a 25 fok oromere epp egy Noat kortyolgatok.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18206) Dilikutya válasza tomazin (#18204) üzenetére


Dilikutya
félisten

Akkor most sem fogsz. :) Csütörtökön ittam egyet, ízlett. 300 Ft körül lehet. Old Prague is felbukkant, az is jó volt.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18207) [CsuCsu] válasza proci985 (#18205) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Na megvolt az EU Tefnut. Marha nagy csalodas. Szirupos, edes mint a bun, van valami pilsneres utozie, ugy igazabol sok koze nincs sem egy gose-hoz, sem a The Veil fele fozethez, ami kivalo volt. Utobbi tenyleg egy gose volt, soval es korianderrel. A malna savanykas volt, szinte kiugrott a poharbol.

Nem akartam tulsagosan pesszimista lenni elore, de valahogy azert szamitottam ra, hogy ez lesz. Azert a The Veil megiscsak kb a legjobb gose-kat fozi globalis szinten, egy belga berfozde persze, hogy nem fogja megutni azt a szintet egyik naprol a masikra.

Na mindegy, tegnap megvoltak az Omnipolloscope sorok is. Jo cuccok, de nem ernek ekkora hype-ot.

(#18208) tomazin válasza Dilikutya (#18206) üzenetére


tomazin
veterán

hát végül nem jutottam el madaras tescoba, de haverék voltak kint tót barátainknál és a billából hoztak :)

(#18209) proci985 válasza [CsuCsu] (#18207) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

:R

USA tefnutot honnan szereztel egyebkent?

nekem ma jott meg a cucc.

meg a csomagban van egy karpologi (session sour), egy crooked stavenal fozott bianca blackberry, kivancsi leszek.

omnipolloscope itt meg egyelore TBD, bar igy a "legtobb fozdes kollab guiness rekord" kivetelevel nem igazan latom, hogy mi lehetett az ertelme. hacsak nem arrol van szo, hogy csinaltak egy workshopot tanulni egymastol, aztan ha mar ugyis egy legterben voltak akkor le is foztek valamit. utobbi sved IT branchnal teljesen megszokott, ertsd nekunk egyszer egy komplett full stack megoldasba (cloud / dbs / weboldal / android app) fulladt egy barati sorkostolas.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18210) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Omnipollo Fatamorgana - Quadruple Dry Hopped NEIPA / iiiipa (Greath South Bay Brewery fozet)

Allagra "kisse habzo barackle", van olyan gyonyoru a szine, mint a legelso, csak csapolt Fatamorgana batchnak. Illatra komlo. Izre komlo, komlo, komlo, citrus, narancs. Utoizre komlo, komlo, zoldseg, citrus, komlo. Lehet lehagytam nemi komlot ami lazan egeti egyebkent a szajpadlasomat es marja a nyelocsovem. Best before 20200613, tehat ket hetes.

Imadom a tulkomlozott IPAt es imadom, amikor csip. Az Oppigårds Thurbo Double es a Brewdog Jackhammer / Hardcore IPA nagy kedvenceim, szoval szeretem a kevesbe gyumolcsos-inkabb komlos vonalat is. Nem hittem volna, hogy valaha fogok inni egy IPAt amiben tul sok lesz a komlo. A negyszeres hidegkomlozas stimmel, citrusban kb biztos vagyok benne, hogy van benne, a tobbiben viszont kevesbe. Talan galaxy? Alaprecept alapjan a masik ketto columbus es centennial lehet.

Ha imadod a komlot es szeretsz kiserletezni akkor nagyon ajanlott, elmenykent tokeletes (pro tipp: felezd valakivel vagy idd nehez hus melle koretkent). Egyebkent a sima Fatamorgana egy sokkal kisegyensulyozottabb versenyzo, a Cloudwater, a Vylam es a Verdant meg majdnem ennyi komlot bele tud tolni egy sorbe anelkul, hogy az embernek "frissen vagott zoldsegtal a kertbol ami egy jo steak melle tokeletes lenne" flashei lennenek. Probaltam szelloztetni is egy fel oran at, nem segit sajnos.

Addendum: Ket dobozzal rendeltem, a masodikkal valszeg varunk legalabb 1-2 hetet es bedobom kostolni baratokkal, talan annyi ido eleg lesz, hogy valamennyire csokkenjen a komlo intenzitasa es tudjam elvezni a komplexitasat is, ez igy ilyen frissen egyszeruen tul sok.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18211) kökény


kökény
aktív tag

Hacker Pschorr- Münchner Gold: kellemes ivó sör, illata jellegtelen habja nagyon hamar elillan, ízre semmi különös, semmi karakteresség, kicsit édes, nálam nem taszítja le a cseheket a trónról. Kellemes, de őszintén kicsit többet vártam.

(#18212) Dilikutya válasza kökény (#18211) üzenetére


Dilikutya
félisten

Ahhoz képest, hogy hétvégén 600+ Ft-ért láttam az üvegeset, ez elég lesújtó vélemény. Bár én is jobban szeretem a cseheket.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18213) [CsuCsu] válasza proci985 (#18209) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

USA Tefnut-ot a Cloudwater fesztival elott csapoltak egy csapfoglalason.

Az Omnipolloscope inkabb egy barati osszejovetel. Az IPA-t tobb fozde is lefozte, ide szerintem az Other Half fele jott, a kollabbol sok minden nem latszik. A barleywine a legertelmesebb, az Omnipollo-s csajszi aki jott mondta, hogy az egy cuvee 4 fozdetol, az otodik (Superstition Meadery) pedig a hordokat adta. Az volt a legjobb az osszes kozul.

(#18214) kökény válasza Dilikutya (#18212) üzenetére


kökény
aktív tag

399 Ft volt a Sparban ma vettem, nincs vele baj, de simán “elmennék mellette” egy vakteszten ;-)

(#18215) proci985 válasza [CsuCsu] (#18213) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

koszi.

ja a barleywinet neztem, hogy az meg erdekes is lehet, meglatjuk tudok e szerezni.

----

btw, a quad hopped fatamorgana margojara, ugy nez ki a hop burn letezik.

az iras meg kb egesz jol osszefoglalja a gondolataimat, hogy akkor ez itt most tul friss volt-e NEIPAkent is (igen), vagy ennek tenyleg ennyire komlosnak kene-e lennie (dehogyis). illetve az a megfigyelese is telitalalat, hogy amikor evek alatt a vevoket raszoktattak arra, hogy neipat csak frissen, akkor mennyire jo otlet tul frissen adni ki a fozetet.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18216) [CsuCsu] válasza proci985 (#18215) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A hop burn letezik, a Hop City utan kicsit beegett a szam.

A QDH Fatamorgana megvolt. Tenyleg tul friss ez igy, es olyan 1 het kell meg neki, de a komlo mennyisege rendben van, akar meg tobb is lehetne ennel. A problema, hogy se a fozde, se az Omnipollo nem annyira tapasztaltak IPA teren, hogy ezt kiegyensulyozottan kivitelezzek. Ennyi komloval (es meg tobbel is) rendszeresen ad ki TIPA-t a Monkish, Equilibrium es Other Half, es naluk nem jonnek elo ezek a hianyossagok.

Az Omnipollo-val nekem az a legfobb problemam manapsag, hogy visszahuzzak oket a berfozdek akikkel dolgoznak. Van a Noa es 1-2 masik imperial stout, amit le lehet fozetni korrekten, de mas stilusoknal (IPA, gose, berliner, stb) nagyon hianyzik egy sajat fozde, ahol lehet kalibralni es tapasztalatot gyujteni. A Noa stilusteremto volt, de azota a jenkik koroket vernek ra a kategoriaban, mikozben az Omnipollo alig fejlodott valamit. Es nagyon ugy gondolom, hogy ennek a berfozes az oka.

(#18217) proci985 válasza [CsuCsu] (#18216) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

jolvan, akkor nem csak nekem tunt tul frissnek.

lehet egyebkent stimmel amit a berfozesre irsz. mondjuk a Noat jelenleg a Dugges es a De Proef felvaltva fozi, BA variansok szinten ebbol a kettobol kerulnek ki. sved BA imperial stoutot jellemzoen egyebkent mindenki a Duggesnel fozet. kivetel talan a Närke, de az. BA vonatra a svedek eleve kesve szaltak fel. leszamitva a Närke fele Konjaks Kaggen! Stormaktsportert, de azt meg amugy se kapni. talan volt meg valami a Poppelsnel is, de lehet rosszul emlekszem. szoval svedeknel nagyon nem mentek ra erre a vonalra.

sour vonalon szinten az a helyzet, hogy van a Dugges (Tropic Thunder), a Brekeriet meg meg par friss / mikro. Dugges jo, de ami mondjuk eleg volt par eve, az mar boven nem az.

ami meg lehet indok, hogy az amcsik (es valamennyire az angolok is) irdatlanul elszalltak az arakkal meg az "exkluziv" fozetekkel, erre a vonatra a svedek annyira nem ultek fel.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18218) Dorian válasza Dilikutya (#18212) üzenetére


Dorian
félisten

Ettől a főzdétől a kellerbier az atyaúristen, de tényleg, viszont ez engem sem fogott meg különösebben.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#18219) [CsuCsu] válasza proci985 (#18217) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Nincsenek az amerikai arak elszallva az Omnipollo-hoz kepest, ha a webshopos arakat nezem adott sortipuson belul. Van par exkluziv draga fozet USA-ban, de azokat nem erdemes az Omnipollo-hoz hasonlitani, stiluson belul erdemes csak, ott pedig teljesen egalban vannak. Egyszeruen ott nagyobb a verseny es a kereslet is, ami serkenti az innovaciot.

Angol arak egy dologgal magyarazhatoak: alkohol ado. Nagyon durvan skalazodik, es 12% folott mar a tomenyekre vonatkozo ado alkalmazando a sorokre is (ezert van annyi kerek 12% angol sor). Itt ez fogja vissza az innovaciot, ezert nem foz szinte senki nagy imperial stout-okat, mert irdatlan draga az ado miatt. Pedig kereslet lenne, de nem annyiert. Egy Brewdog Paradox is azert olyan draga 375ml uveg ellenere, de ok meg el tudjak adni.

(#18220) jegenye77


jegenye77
addikt

karlovacko
Nincs túl karakteres íze. Annyi érdekes számomra, hogy az egyik kortynál kicsit édesnek érzem a másiknál meg enyhén kesernyésnek.
Itt most a 40 fokban nagyon jó kis ivó sör :K

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#18221) proci985 válasza [CsuCsu] (#18219) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

mondjuk a 80usds Assassinnal nekem nem feltetlenul az innovacio ugrik be, mint inkabb az erosen keresleti piac. ok, ott a 200 usds Utopia is, de az az elmebeteg kategoria amit igazabol a brewdog anno eleg helyesen zart rovidre a The End of Historyval.

10 euros ipa azert UK kivetelevel ritka. USA marketnel gyanus, hogy helyben nem ilyen draga minden, Chicagoban pl a Founders es a Goose Island (meg meg par helyi mikro) olcsobb volt, mint itt skandinavoknal. omnipollo webshop pedig tenyleg nem olcso. bar kb ugyanaz van az anniversary cowardnal, mint mondjuk a brewdog tokyo*nal vagy a paradoxnal volt: meg annyiert is kifejezetten jo sor. ezt a 12es limitet nem tudtam, de eleg sokmindent megmagyaraz.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18222) [CsuCsu] válasza proci985 (#18221) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

USA-ban helyben abszolut nem ilyen draga minden, ertelmetlen import arat haosnlitani helyivel. A UK meg ugye az ado.

Innovacio teren inkabb az Other Half, The Veil, Tree House, Angry Chair az eros szerintem, es ok nem araznak tul. Folyamatosan egyre kijjebb toljak a limitet, ujabb dolgokkal hozakodnak elo.

Az Assassin talan $40-50-et erne, eleg draga hordokat hasznalnak, de a Toppling Goliath szeret a keresleti piac szerint arazni, es tenyleg nem sokat innovalnak. $80-at mondjuk siman meger, ha azt nezed, mire tudod elcserelni, de az mar mas tema. (Pont ma vettem €37-ert Bokke-t, ami ugye olyan $500-at er masodkezbol, megy is cserere.)

[ Szerkesztve ]

(#18223) proci985 válasza [CsuCsu] (#18222) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

jo, masik oldalrol itt Europaban meg a belga apatsagiak olcsok, szoval valamit valamiert.

cseret megertem, ennyiert en se tartanam meg. mondjuk en eleve nem veszek olyan italt, amit nem mernek megbontani.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18224) chatran válasza divot (#18203) üzenetére


chatran
őstag

Megkóstoltam én is közben ezt a sört. Ha jól emlékszem olyan 350-390 környékén ment az Ósanban.
Egész jó sör.
Ami furcsa volt, hogy az összetevők közt szerepel a cukor. Ezt meg minek?

Meg az is szerepel a dobozon, hogy szérűcsíráztatott árpamaláta. A malátát is lehet csíráztatni, nemcsak az árpát?

(#18225) [CsuCsu] válasza chatran (#18224) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A cukortol jobban erjed (tobb kaja ez elesztonek).

A malata nem egy noveny, hanem a sorben hasznalt csiraztatott, majd kiszaritott gabona. Ami lehet arpa, buza, zab, rozs (illetve rizs es kukorica, de inkabb ne).

(#18226) jookomak


jookomak
őstag

Nem tudjátok mi történt a legjobb sörös insta oldallal? [link]
Valahogy nem olyanok a napjaim, mióta nem látok sose ismert söröket hatalmas cicikkel fényképezve...

(#18227) Jofi81 válasza jookomak (#18226) üzenetére


Jofi81
őstag

Én nem tudom, de addig is ajánlanék egy hasonló tematikájú profilt, hátha enyhíti a hiányt...

(#18228) looser válasza jookomak (#18226) üzenetére


looser
addikt

Ha jól látom, vannak még páran :-)
A bejegyzésed inspirált a keresésre, magam nem használom az Instagramot.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18229) Dilikutya válasza looser (#18228) üzenetére


Dilikutya
félisten

Ez és a National Geographic meg a NASA az egyetlen értelmes rajta. Cuki kisállatok, meg brutálisan szép űrfelvételek. :) De a csúcs a csinos leányzó sörrel, ez tény. :)

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18230) kökény


kökény
aktív tag

Kis Auchan bevásárlás, kész csőd oda bemenni, dícséretes a sörválasztékuk :C

(#18231) [CsuCsu] válasza kökény (#18230) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Dehogy csod ez. Csod az volt, amikor jott a Side Project szallitmany :O

(#18232) kökény válasza [CsuCsu] (#18231) üzenetére


kökény
aktív tag

Neked lehet, de én Mo-i ptárcából gazdálkodok :)

(#18233) [CsuCsu] válasza kökény (#18232) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A komment valojaban a sajat hulyesegemre iranyult, hogy mennyi penzt olok ebbe ;]

(#18234) L4D1K


L4D1K
őstag

Akkor én mit szóljak 😅

# ANTAL Tuning #

(#18235) Dorian


Dorian
félisten

A pohárban cseh sör van.
Csak h on legyek ;]

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#18236) proci985 válasza [CsuCsu] (#18231) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

hat ha azt hozod fel es nem az omnipollos szallitmanyodat, akkor itt most elnyomok egy ajj ajjt :DDD

nekem mondjuk a "raboljuk le a belgian happynesst - BA trappe / belga apatsagi nagy kostolopack (inkl westvleteren es az olasz / osztrak trapista quad) / het anker kostolopack" volt huzos. foleg amikor a 20kilos csomagot le kellett cipelni a pincebe :D.

kökény: Lindemans barati korben a nyari kedvenc grillezos-lazitos gyumolcsos sorunk.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18237) kökény válasza proci985 (#18236) üzenetére


kökény
aktív tag

Lindemans-t asszonykámnak vettem, mindjárt kóstoljuk ;) A belga happiness 24-es válogatásával( bármelyikkel) szemezek egy ideje én is.

(#18238) ROBERTOH válasza L4D1K (#18234) üzenetére


ROBERTOH
őstag

Kóstoltad őket? Ha igen, milyenek?

ez a kedvenc aláírásom

(#18239) kökény


kökény
aktív tag

Svijany Svijansky Rytír: aranysárga színü világos ászoksör, 5% alkoholtartalom, van rajta egy 12% felirat is az mit jelent? Keserűség? Illata is kellemes, édeskés, mint ahogy elsőre az íze is az, nemhiába van benne cukor, aztán vársz, vársz és elég keményen beüt a keserűség, icipicit talán túltolták, de amúgy kellemes. Habja sűrű, tömény, tartós. 300-at éri, főldg akinek bejön a szokásosnál keserűbb lecsengés.

(#18240) jegenye77


jegenye77
addikt

Tegnap még sikerült egy ilyet megkóstolnom Horvátországban.
Ma vissza is mentem és vettem belőle pár dobozzal még :)
Végre egy finom keserű sör. Erőteljes citrusos fűszeres íz.
Ez az ízvilág és keserűség ami nekem nagyon bejön.

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#18241) Aranypatkány válasza kökény (#18239) üzenetére


Aranypatkány
tag

A 12% az a szárazanyagtartalom. Minél nagyobb, annál több benne a cucc. Elvileg a szárazanyagtartalmat 2,4-el kell elosztani, akkor kapod meg az alkoholtartalmat, de ez nem szentírás :) A csehek mániája egyébként ezt feltüntetni a söreiken.

(#18242) proci985 válasza kökény (#18237) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

en magamnak szoktam venni :P

24es belga pack ha kiserletezni akarsz remek, mert tenyleg van benne minden. eleg draga csomag, de ha kulonlegessegeket akarsz kostolni arra ar/ertekben szuper.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18243) mekker válasza kökény (#18239) üzenetére


mekker
őstag

Szárazanyagtartalomra utal, azaz kb hogy mennyi malátát toltak bele. Csehszlovákoknál nagy divat, 12-14 balling foknál kezdődnek a jobb ivósörök. A testes söröknél jellemzően magas ez a szám (pl. Primator Double-nél valszeg a 24°-ra utal a double).

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

(#18244) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

A keserűség az az IBU. Úgy tudom a legkeserűbb sör az a Mikkeller 1000 IBU. Igen, ez a sör neve.

Azt viszont nem tudom, hogy az 1000 itt csak fantázianév, vagy hivatalosan is "lemért" IBU 'fok'?

Persze azt se tudom, ezt hogy mérik. :DD

(#18245) kökény


kökény
aktív tag

Lindemans Kriek: végül enyém lett, asszonynak savanyú volt :-) Nyilván elolvastam, hogy 6 hónapos fiatal lambichoz adják a gyümit és tölgyfahordóban érlelik stb stb. Igen, első reakció, hogy savasabb, mint amit eddig ittunk, de nekem bejön, nagyon is, mint amikor gyerekkorunkban a frissen magozott meggyet toltuk be nagymami tornácán és ami ilyen élményt idéz fel, az nálam beférkőzik a szívembe:-) Bele sem merek gondolni milyenek lehetnek a “top” ízesített lambicok. És itt is ott van a végén az a belgás malátás utóíz, amit én ezekben a nagyszerű belga sörökben imádok, szenzációs frissitő nyári italocska. Proci: most már én is magamnak fogom venni :-) ja belga happ-nél még a limited edition-ok a pénztárca “kímélők” ;]

[ Szerkesztve ]

(#18246) kökény


kökény
aktív tag

Srácok, köszi a magyarázatot a 12% kapcsolatban! :R

(#18247) proci985 válasza kökény (#18245) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

limitedekkel ovatosan, az oude kriekekben nincs cukor es azok marnak.

en a 3 fonteinen Armand & Gastont nezegetnem, az meg relative emberi aron megy es tenyleg. nagyon. jo.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#18248) kökény válasza proci985 (#18247) üzenetére


kökény
aktív tag

Most nem csak a lambicocra gondoltam, hanem pl. Chimay különlegességek, mindenféle hordóban érlelve. Sima lambicot csak óvatosba fogom, ki kell deríteni, h ízlik-e, félek, hogy savas és száraz lesz az nekem.

(#18249) L4D1K válasza ROBERTOH (#18238) üzenetére


L4D1K
őstag

Még nem.

Igazából nem is tudom, mikor fogom kibontani őket. Lehet kapnak pinyóban plusz 2-3 évet.

# ANTAL Tuning #

(#18250) Dr.Zoo válasza kökény (#18245) üzenetére


Dr.Zoo
senior tag

Ha ízlett a meggyes, és szeretnél szintet lépni, akkor ezt ajánlom.

"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.