Hirdetés

2021. január 16., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-07-22 10:05:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18951) Dorian válasza Dorian (#18947) üzenetére


Dorian
nagyúr

Hú, lehet nem fogalmaztam elég pontosan, én téli ivósör alatt a sötétebb színárnyalatú, nem magas (tehát a szokásos 4,5-5,5%) alkoholú, 350-400 Ft-os árkategóriájú söröket értettem. Szeretem persze a belgákat meg minden, de szimpla ivósörnek nekem az alkoholuk és az áruk is magas. Tudom, gyenge vagyok és szegény.

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 15 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda ;)

(#18952) Jhonny06 válasza Dorian (#18951) üzenetére


Jhonny06
addikt
LOGOUT blog

Szerintem pont ez az a kategória, ami nem létezik. 300 körül a szokásos rossz magyar sörök vannak, 4-600ft-os kategóriában lényegében semmi és onnantól kezdődnek a kicsit jobb minőségű magyar sörök, de azok is inkább 8-900 körül. Meg pár külföldit is el lehet csípni ebben a kategóriában. De gondolom ha nem 1000-ért keresel, akkor a 8-900al szintén nem vagy kisegítve. :))

Niche parfümök szórófejes üvegben, különbözo kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

(#18953) [CsuCsu] válasza Dorian (#18951) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Szerintem neked valami mezei stout vagy porter lenne a megfelelo, 5-6% alkoholfokkal. A Fuller's London Porter es Black Cab Stout ilyenek, de ezek is 800 Ft/ 5dl aron mennek Ennel olcsobban nem uszod meg szerintem.

Itt nezheted oket peldaul:
https://www.britishstore.hu/index.php?route=product/list&keyword=fuller%27s&description=0

(#18954) Dilikutya válasza [CsuCsu] (#18953) üzenetére


Dilikutya
nagyúr

Vagy épp bak, barna láger, barna búza, félbarna... és akkor máris van kínálat. Portert, stout-ot max a Tesco Finest-et kap ennyiért bár az is 0,33 de amúgy azok jó sörök.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18955) proci985 válasza Dilikutya (#18950) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

plusz a deleriumnak nagyon jo formaju poharai vannak.

Dorian: csehek kozott neznek akkor korbe.

egyebkent a drehet bak egyaltalan nem rossz szvsz es valszeg meg mindig a legjobb magyar nagyuzemi sor.

Social distancing in lagom amount.

(#18956) Dilikutya válasza proci985 (#18955) üzenetére


Dilikutya
nagyúr

Szerintem a Dreher Red Ale is elég erős versenyző nagyüzemi fronton. Meg pár éve a Soproni Kinizsi is jó volt. Amíg volt.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18957) looser válasza proci985 (#18955) üzenetére


looser
őstag

A cseh nagyon jó ötlet, a Pardubicky Porter igazi klasszikus, szívmelengető cseh barnasör. Nem felejtem el a FK blogbejegyzését, amiben megemlíti ezt a sört; magam akkor hallottam először róla :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18958) [CsuCsu] válasza looser (#18957) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Teljesen igaz, hajlamos vagyok elfelejteni, hogy cseheknel is van jo porter.

(#18959) jsk válasza looser (#18957) üzenetére


jsk
Topikgazda

Régi nagy kedvenc, de 9%, így nem ivósör :)

(#18960) looser


looser
őstag

Azt hiszem az eredeti hozzászólást én is félreértettem; azt hittem, a Baknál az a gond, hogy kiérződik belőle az alkohol, egyébként mehet a magasabb vol. De végül is az OP rákövetkező hsz-e tisztázza :-)
Dorian, szerintem a Kozel barna, ami még cseh gyártmány és nincs 4%, az igen jópofa kis sör, vizes, kicsit édes, érezni, hogy nem erjedt le benne minden cukor. Ez mindenhol elérhető. Illetve nekem régebben nagy kedvenc volt a Ferdinand barna, ez is remek sör; többek között csapolva a Ferdinand Monarchia étteremben érhető el (régebben volt egy Hospoda nevű hely is mellette az Aradi utcában, de az megszűnt sajnos).

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18961) L4D1K válasza Dorian (#18951) üzenetére


L4D1K
senior tag

Többiekhez hasonlóan én is cseh vonalon keresgélnék, jófajta félbarna verziókat. Illetve érdemes szétnézni intersparban/Auchanban, 400 körül és alatt elég sokszor van barna búza német vonalan.

# ANTAL Tuning #

(#18962) Mike88


Mike88
senior tag

Sziasztok!
Volna hozzátok 1-2 kérdésem, sör gyártásával kapcsolatban, egyelőre főzéssel nem foglalkozom, mivel abszolút kezdő vagyok a témában, pálinkafőzéssel viszont foglalkozom már jópár éve...
Az első kérdés az, hogy (keresve láttam, hogy többen használtatok/használtok sörsűrítményeket), ezeket kierjedés után szimplán palackozzátok vagy használtok a palackozás után valamilyen szűrési eljárást? Kell-e egyáltalán? Első 1-2 decit kiöntitek-e, utolsó pár decit kiöntitek-e? Avagy ezt úgy ahogy van, lelehet palackozni?
Mikor kezditek el lepalackozni, (mikor érdemes?) ha abszolút leállt az erjedés, vagy az utóerjedés vége felé, amikor még teszem azt egyszer-egyszer bugyborékol a kotyogó 1 órában? Miután lepalackoztátok, cukor rákerült, (olvastam, hogy kb. 1 hét, mire a szénsavasság kialakul) ebben az egy hétben, majd ezt követőn milyen hőmérsékleten tároljátok? Mert értem, hogy a szénsavasságot a cukorral újraindított erjedés okozza, csak hogy az erjedéshez elvileg kell egy magasabb hőmérséklet 15-20 fok, tehát ebben az egy hétben még érdemes a házban/pincében hagyni, majd lehet hidegre tenni vagy hogy?
Az utolsó kérdés inkább kíváncsiskodás, mert a miértjét szeretem tudni minden szabálynak, hogy az miért született, így vagyok a pálinkafőzéssel is ill. a cefrézéssel is. Erre keresve itt nem találtam meg a választ, de máshol sem, csak ilyen általános információkat, ami egyébként abszolút igaz a gyümölcsök cefrézésére is. Szóval miért kell ennyire iszonyatos módon odafigyelni a fertőtlenítésre? Mik lehetnek a következményei a hanyagságnak és mikor jelentkezhet? Gyümölcsöt én úgy cefrézek, hogy a gyümölcs megvan mosva, (persze ez más okból történik), a hordókat pedig (mivel van bőven) előpárlattal szoktam átöblíteni, majd áttörölni, majd csapvízzel ismét átöblíteni. Így cefrefertőzés nálam még soha elő nem fordult, holott azt azért főerjedés alatt, sűrű cefre esetén nyitogatni kell naponta 1-2x. No most ehhez képest (és ne haragudjatok meg érte, lehet tudatlanságból adódik a dacoskodásom), de azt látom a sörkészítés körül, hogy ez a fertőtlenítés már-már mániákus, egymásra próbálnak licitálni az ezzel aktívan foglalkozók. Tehát hogy üvegeket elmossuk palackozás előtt, az abszolút OK, egy poharat is elmosunk amiből már ittunk, hogy az erjesztőtartályt elmossuk, azt is értem, mint írtam én is elszoktam, de hogy csapolás során azt a kis fütyfürütty pár centis csapot is sprickolják egyesek chemipro-val, no meg a kotyogót is, kupakokat is elmossák... Szóval, hogy házi körülmények között ez nem túlzás, egy egyébként irányított erjesztés során, aminek eleve az a lényege (többek között), hogy a vadélesztőket kizárjuk, ezáltal az erjedési folyamat helyes lezajlását biztosítjuk? Persze biztos el kell cseszni egyszer s utána már nem kételkedik benne az ember, szó se róla... :D Hát majd max. most elcsesztem egyszer, azt olvastam, hogy a fertőzés felütheti a fejét a palackozás után is pár héttel, majd meglátjuk. Cefréző vödört elmostam egyébként meg a csapot is, meg az üvegeket is, de szimplán mosószódával, ezt használom akkor is, ha elfogy az előpárlat (annyi előpárlat azért nincs, hogy 46 üveget átöblítsek vele, hacsak nem öntöm egyikből a másikba, de akkor még mindig mosnám az üvegeket). Hogy a csapot még palackozás előtt is elmossam, hogy a kotyogót is elmossam, hogy a kupakokat is, hát eszembe sem jutott...

(#18963) Jofi81 válasza Mike88 (#18962) üzenetére


Jofi81
őstag

- Szűrni általában nem szokták a házi sört, de előfordulhat. Néhányan derítenek palackozás előtt, például zselatinnal.

- Nem kell kiönteni, semmit, itt de nyilván az erjesztő aljára leülepedett élesztőt nem rakod a palackba.

- Palackozni csak akkor szabad, ha teljesen leerjedt, különben fennáll a veszélye, hogy felrobban a palack. Nem a kotyogót kell nézni, mert ha nem zár tökéletesen, akkor nem veszed észre, hogy megállt-e az erjedés. Fajsúlyt kell mérni és ha nem változik, akkor lehet palackozni.

- A szénsavképződéshez érdemes magasabb hőmérsékleten tartani 1-2 hétig, hogy gyorsabban végbemenjen, ahogy te is írtad, utána mehet hidegebbre. De ha pincében tartod, akkor sem lesz baja.

- A fertőtlenítésre azért kell nagyon odafigyelni, mert a sör az alacsonyabb alkoholtartalmánál fogva sokkal érzékenyebb, mint egy pálinka. Nagyon könnyű összeszedni valami fertőzést, baktériumot, vagy akár egy levegőben lévő vad élesztőt, ami a nem kívánt irányba viszi el az erjedést.

Ha még nem olvastad, akkor ajánlom a figyelmedbe ezt.

(#18964) Mike88 válasza Jofi81 (#18963) üzenetére


Mike88
senior tag

Értem. Köszönöm a linket, átolvastam. Több minden tisztázódott előttem. Ami meg nem, az majd tisztázódik. Annyi kérdésem lenne még, hogy mit jelent az, hogy "teljesen leerjed egy cefre"? Van refraktométerem, cukorfogyást tudok figyelni, no de mit értsek alatta? Ha 1-2 napja nem csökkent 1 fokot sem, vagy ha 1 hét alatt nem csökkent 1 fokot sem? Azaz milyen sűrűn vegyek mintát?

(#18965) perempe


perempe
addikt

én is kérdeznék:
gyakran járok olyan helyen, ahol látok komlót. hány olyan "kis bigyó" kell egy literhez? (átlagos nagyüzemi sörhöz.) nem akarok főzni, csak nagyon érdekel.

* George Benson : White Rabbit *

(#18966) Jofi81 válasza Mike88 (#18964) üzenetére


Jofi81
őstag

Akkor tekinthető leerjedtnek, ha egymást követő 2-3 napon át nem változik a fajsúlya. (Arra kell még figyelni, hogy a mért érték az elvárt közelében legyen, mert ha jóval magasabb, az azt jelenti, hogy megakadt az erjedés.)

perempe: Kis bigyó alatt a komlópelletet érted? A mennyisége nagyban függ a fajtától és recepttől, de egy 21 literes főzethez mondjuk 30 és 200 gramm között, de lehet több is.

[ Szerkesztve ]

(#18967) perempe válasza Jofi81 (#18966) üzenetére


perempe
addikt

tobozra gondoltam.

* George Benson : White Rabbit *

(#18968) looser válasza perempe (#18967) üzenetére


looser
őstag

Hogy pellet vagy toboz, igazából lényegtelen (persze nem az), mivel a receptek megadják, hogy melyikre számítják (idő, mennyiség). Számít még a komló kora is, veszít az aromájából az öregebb komló. Házifőzésben szinte kizárólag pelletet látok használni, illetve páran begyűjtött vadkomlókkal is kísérleteznek. Én csak olvasok, nem főzők :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18969) Mike88 válasza Jofi81 (#18966) üzenetére


Mike88
senior tag

Na, OK, akkor ez sincs másképp, mint a többi cefrénél. Ezért vettem anno refraktométert, hogy kiderüljön megakadt-e az erjedés vagy végbement. Aztán igazából, akkor amikor vettem, akkor egyszer előfordult velem, aztán sosem, ezen feldühödve vettem, de gyak. ez nem is nálam tesz szolgálatot, hanem haveroknál, mert Ők rendszerint elcsesznek valamit. No de akkor ez úgy van, ahogy én gondoltam, az a cefre, ahol 2-3 napos intervallumban a brix már nem mozdul, az egyébként szigorúan véve még nem feltétlen kierjedt cefre (most a megakadást hanyagoljuk, nem erre gondolok...), de nem vitáznék ezen, lényeg az, hogy megerősíti azt, hogy nem csináltam rosszul. Egy valóban kierjedt cefre esetében egyébként elképzelni nem tudom, hogy azt szimplán cukor hozzáadásával kvázi újra beindítod (szénsavasítás), de javíts ki, ha rossz az elképzelésem. Tegnapelőtt (3 nap után) megnyitottam egy 3 decist, abban már számomra elfogadható mennyiségű szénsav volt (hát elbírnék többet és lesz is még biztos), tegnap egy fél literest, abban nem volt annyi, mint a 3 decisben előtte való nap, de úgy néz ki attól nem kell tartanom, hogy túltoltam a cukrot, hogy túl korán palackoztam. Vasárnap telik le az egy hét, akkor megnyitok még egyet, s ha elég szénsavasnak találom, akkor kiteszem hidegre.

(#18970) Jofi81 válasza Mike88 (#18969) üzenetére


Jofi81
őstag

De miért nem tudod elképzelni, hiszen magad is tapasztalod... :D Akkor fejeződik be az erjedés, amikor az élesztő már nem talál leerjeszteni való cukrot. Ha ezután még adsz hozzá cukrot (palackozáskor), akkor újra lesz mit "enniük", újra beindul egy erjedési folyamat és szénsav keletkezik. Akkor nem lenne ez igaz, ha már nem lenne benne élő élesztő, például ha pasztörizálnád a sörödet.

(#18971) [CsuCsu] válasza Mike88 (#18969) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Sortol fugg. Lambic es egyeb belgak eseten a palackban is erjesztik a sort, ezert lehet olyan jol erlelni oket. A Cantillon Lou Pepe eseten peldaul nadcukor hozzaadasaval inditjak ujra az erjesztest a palackban. Az angol kezipumpas sorok eseten sem allitjak le az erjesztest (nem is lehet 'real ale'-nek nevezni oket, ha halott az eleszto).

[ Szerkesztve ]

(#18972) Weareus válasza Jofi81 (#18970) üzenetére


Weareus
őstag

Akkor fejeződik be az erjedés, amikor az élesztő már nem talál leerjeszteni való cukrot.
Vagy ha a cefre eléri a 14-16%-os alkoholfokot. Ott már az élesztő is elpusztul.
Persze ez az infó most lehet, hogy irreleváns, de azért végre, hogy leírhattam. ;]

[ Szerkesztve ]

Bloodborne. The best game. Ever!

(#18973) [CsuCsu] válasza Weareus (#18972) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Elesztotol fugg. A Bruery es egyeb fozdek siman lefoznek 20%-os soroket (pl Black Tuesday). De meg a Pohjala is fozott 17,5%-osat.

(#18974) Dorian


Dorian
nagyúr

Köszönöm a tippeket, egyelőre vettem pár cseh gyártású barna Kozelt.

Viszont most Szlovéniában vagyok, Bledben, van tippetek mit kell itt inni? :)

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 15 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda ;)

(#18975) looser válasza [CsuCsu] (#18973) üzenetére


looser
őstag

Jajj de jó, itt most lehet, hogy én mondok okosat :-D
Régebben hallottam egy olyan eljárásról, mint amilyennel a Brewdog a Tactical Nuclear Penguin-t vagy az End of History-t csinálta. Szóval elkezdik hűteni a sört 0 fok köré és lényegében kifagyasztják belőle a vizet, lényegében egyre sűrűbb (kevesebb) lesz a cucc, vagyis magasabb alkohol lesz benne.
Aztán majd jön egy szaki és kijavít :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18976) [CsuCsu] válasza Dorian (#18974) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A Lobik nevu szloven kraft fozdet ismerem, ok jo sert kotyvasztanak.

@looser
Letezik ez az eljaras, a hagyomanyos nemet eisbock keszul igy (10% koruli sorok). Persze a Brewdog extrem mertekben alkalmazta.

[ Szerkesztve ]

(#18977) looser válasza Dorian (#18974) üzenetére


looser
őstag

Lássuk csak... :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#18978) jsk válasza looser (#18975) üzenetére


jsk
Topikgazda

Igen, így készül pl. az eisbock is. Más sörnél is használják a technikát. Kapható is a Csakában ilyen finomság: [link]

Idén áprilisban ilyet ittam: Antifreeze

Dorian: A Lobik tényleg kiváló söröket készít.

[ Szerkesztve ]

(#18979) Weareus válasza jsk (#18978) üzenetére


Weareus
őstag

Gyanús is minden élesztő, ami 16% fölött életben marad és 20%-ig erjeszt. Minimum alkesz-élesztő lenne. :D

"A fermentorban maximum 14-16%-os alkohololdat nyerhető, mivel az élesztőgomba ennél töményebb alkohol oldatban már nem él meg. "

[ Szerkesztve ]

Bloodborne. The best game. Ever!

(#18980) [CsuCsu] válasza Weareus (#18979) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Rengeteg elesztogomba letezik, kulonbozo toleranciakkal es karakterekkel. A sorfozdek sokszor egymas kozott cserelgetik a sajat elesztotelepeik mintait. A Bruery is peldaul a sajat specialis elesztojuk segitsegevel erjeszt 20%-ra.

(#18981) proci985 válasza [CsuCsu] (#18976) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

jaja, a Penguin gyakorlatilag egy Paradox alapu Eisbock.

Social distancing in lagom amount.

(#18982) tomazin válasza Dorian (#18974) üzenetére


tomazin
veterán

Ha esetleg hazafelé Ljubjana mellett vinne az utad, akkor kis kerülővel van egy egész jó bottle shop észak Ljubjanaban, ahol elég széles a a szlovén választék. Ha érdekes lehet akkor megkeresem neked.
bled és környékén nem emlékszem, hogy ittam volna rendes sört. Krémest itt egyél: Slascicarna Zima. Ami a tó partján van hotelnek terasza, ott sima francia krémest kapsz.

(#18983) Dorian válasza tomazin (#18982) üzenetére


Dorian
nagyúr

Köszönöm, de elég sűrű a program, oda biztos nem tudunk kitérni. Tegnap az itteni nagyüzemi sörökből hármat megkóstoltam, az semmi különös. De találtam osztrák kraftot, 3 fajtát vettem.
Ma hazafelé kipróbálom azon a helyen a krémest, bár nagy szakértője nem vagyok ;]

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 15 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda ;)

(#18984) Dorian válasza Dorian (#18983) üzenetére


Dorian
nagyúr

Ez az osztrák Bevog egész jó sört csinál.

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 15 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda ;)

(#18985) jsk válasza Dorian (#18984) üzenetére


jsk
Topikgazda

Beerselectionnél sokszor kaphatóak a söreik.

(#18986) tomazin válasza jsk (#18985) üzenetére


tomazin
veterán

Meg a beerodalomban is, ha meg leteznek.

(#18987) [CsuCsu] válasza Dorian (#18984) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A barleywine-juk marha jo, arrol ismertek a legjobban.

(#18988) Janusz001


Janusz001
senior tag

Párom 40. szülinapomra még adott egy kis grátiszt, az első pakk nem ért ide, mert a posta összetörte, így újra kellett küldeni.
Nagyját nem ismerem, Belga sör fan létemre.

(#18989) [CsuCsu] válasza Janusz001 (#18988) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Ezeknek jo reszet en sem ismerem, pedig soroztem parszor Belgiumban. A la Trappe es a Delirium oke, a Chimay jo, viszont a Gulden Draak nagyon alkoholos es kiegyensulyozatlan.

(#18990) Dilikutya


Dilikutya
nagyúr

Hacker-Pschorr Kellerbier

Elhatároztam, amennyire csak lehet, német, főleg bajor sört próbálok inni októberben. Már érett egy ideje, hogy ezt is kipróbáljam. Isteni malátás, nem tolakodón komlós sör, kiegyensúlyozott, lágy, de mégis karakteres. Cserébe nem napi ivósör árú, pedig meg tudnám szokni.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18991) proci985 válasza Janusz001 (#18988) üzenetére


proci985
MODERÁTOR

szep kor.

a Chimay / Trappe / Cuvée Chateau kb egy (nagyon jo) kategoria . Gallicia, Satant es Cuves de Trollt meg en se propbaltam. Gauloise ivosor, a Blanche meg egyike a keves belga buzanak.

[CsuCsu]: Budapesten a Belgaban kb a feluk szokott lenni, nekem is onnan ismerosek. a trollos sor utobbi evekben iszonyatosan ritka egyebkent, talan 1-2 webshopban lattni neha.

Social distancing in lagom amount.

(#18992) Dilikutya válasza proci985 (#18991) üzenetére


Dilikutya
nagyúr

Egy időben a Sparban volt a Troll 0,33-as dobozban, az Auchanban meg van 5 literes partyhordó.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#18993) kökény válasza Janusz001 (#18988) üzenetére


kökény
aktív tag

Ezek a belga sörmestertől lettek rendelve, ahogy nézem. Nincsenek nagy csodák, ahogy proci is írta és amiket itt a fórumon is dícsérni szoktunk: chimay, delirium, la trappe oké, a többi pölö satan, barbar Sparban, Auchanban kapható átlagos belga serek, amik magyaroknak még így is jó :)

(#18994) kökény válasza Dilikutya (#18990) üzenetére


kökény
aktív tag

Szerintem tök jellegtelen, nyomában sincs egy jó csehnek, szigorú szvsz, az ára meg phhh... :(

(#18995) kökény


kökény
aktív tag

Budapest ipa: ilyet ittatok már? Tegnap tűnt fel a Sparban, lehet, hogy csak nekem új. Illatra tök semleges, a trópusi gyümiket egyáltalán nem érezni, ízre viszont jó kis komlós. 500 valamennyi forint, mondjuk sztem egy First ipa színvonalat simán hozza és fél litert kapsz ennyi pénzért.

(#18996) Fehér Farkas


Fehér Farkas
senior tag

A Dreher hidegkomlósa (mármint az idéntől új receptes, kukoricamentes) az tényleg annyira rossz még mindig, hogy Winkler is lefolyóba önti vagy csak fröcsög a sznobság belőle megint?
Én nem vagyok sörszakértő, a régi hidegkomlós tényleg rossz volt, de a mostani szerintem teljesen jó, nem sok íze van, de legalább nem rossz és laza egyszerű szomjoltó, én szeretem az alacsony IBU keserűségű söröket. Sokkal jobb az ihatatlan réginél, ég és föld.

Csak kíváncsi vagyok, hogy az én ízlelőbimbóim nem jók vagy Winklernél elszaladt a ló megint.

[ Szerkesztve ]

(#18997) kökény válasza Fehér Farkas (#18996) üzenetére


kökény
aktív tag

Én is úgy érzem, mint te, teljesen iható, semmi zavaró sincs benne. Winkler szerint a tripel karmeliet a világ legjobb söre, egy forintot sem ér a szava, ne adj rá!

(#18998) Fehér Farkas válasza kökény (#18997) üzenetére


Fehér Farkas
senior tag

Általában "jók" a videói azért szoktam nézni, de sokszor elszárnyal, meg magára akarja formálni a dolgokat, fenntartással kell kezelni.

A félbarnából vennem kéne megkóstolni milyen, ha már itt jártam. Holnap meg is nézem a boltot van-e.

(#18999) kökény válasza Fehér Farkas (#18998) üzenetére


kökény
aktív tag

Megnéztem 2 videóját, sztem jobb, ha marad az autóknál. Dreher félbarnát pont ma (is) ittam, hasonló a sima hidegkomlóshoz, nyilván malátásabb, karamellásabb ízvilág, számomra kellemes, iható serecske.

(#19000) Dilikutya válasza kökény (#18999) üzenetére


Dilikutya
nagyúr

Nekem a félbarna nem jött be. Olyan semmilyen, vizes, egyáltalán nem malátásabb szerintem, csak kapott festőmalátát is. A többi mellett gyenge szerintem.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.