Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [koxx:] Bloons TD5 - Tower Defense játék
- [Re:] PLEX: multimédia az egész lakásban
- [Re:] Android másképp: Lineage OS és társai
- [Re:] [HThomas:] Kia Ceed SW JD vs CD tapasztalatok
- [Re:] [Sub-ZeRo:] Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
thesound
őstag
Amúgy pontosan így lett, mert a dupla (Only Memories) és tripla IPA-juk (Big Lies) az zseniális szerintem. A sima IPA az csak jó, az oatmeal stoutjuk is "csak" jó. Még kettő APA van amit nem kóstoltam meg.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
olloczky
senior tag
Nem tudom melyek vannak nálad, de az apajukbol a better before is zsenialis szerintem.
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
thesound
őstag
Az egyik az, a másik a Clean Hands.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
looser
addikt
Rendeltem szülinapomra pár tételt; úgy 10 éve, amikor indult itthon a 'sörforradalom' (ehh, de rég írtam már le :-) akkor még a De Molen elég jónak számított, vettük párszor felezve, harmadolva. Szóval az árazás (alig drágult) és a nosztalgiafaktor együtt vett rá, hogy ezeket rendeljem. Ami miatt megosztom, az a szállítólevél tetején lévő megjegyzés, elvigyorodtam, amikor megláttam :-))
szerk.: Drink Station rendelés.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Grave_444
nagyúr
Aki már főzött otthon sört, azokhoz szólna elsősorban a kérdésem.
Az erjedés 7. napján ha megmérem a sűrűséget, majd másnap is és változatlan az érték mehet a hidegkomlózás? Úgy tudom 2 napig szobahőmérsékleten, majd 2 napig hűtőben ajánlott. Ezután ismét szükséges a 2 mérés és lehet palackozni?
Nem egyértelmű jelenleg a lépések közti eltelt idő. Ha nem hidegkomlóznám az első dupla mérés után már lehetne is palackozni. Az nyilván megint egy pár napos folyamat.
looser
addikt
Íródott nemrég egy ilyen cikk itt a péhán: Hogyan főzzünk sört panelben?
Szerintem bátran kérdezz rá, de a legjobb ebben a témában ez a két facebook csoport:
SÖRFŐZÉS OTTHON
Első Magyar Házisörfőző Egyesület
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Grave_444
nagyúr
Megpróbálom a topikot.
Brewbox kit, kaptam leírást, de elég érthetetlen és google fordítós egy két helyen..
L4D1K
őstag
Én harmadik és hetedik napon adtam hozzá
# ANTAL Tuning #
Grave_444
nagyúr
Ez alapján leerjedés után "kell" hidegkomlózni. Előtte sűrűség ellenőrzés aztán 2 nap szobahőmérséklet, 2 nap hűtő, végül palackozás.
[ Szerkesztve ]
Zsolt_16
tag
Azt azért tegyük hozzá hogy ezek a napok igen túlzóak szándékosan ha a készítő valamit elront akkor is sör legyen belőle amúgy ilyen 3-4 nap alatt leerjedik ha minden oké. Amennyiben az FG értéked kb eléri az előírtat és két egymást követő napon sem változik én mennék a következő folyamatra.
Grave_444
nagyúr
Egyértelmű, nekem is ez az első.
Tehát ahogy írtam, úgy jó lehet a folyamat?
6-7. napon mérek, hidegkomló, 2 nap szoba, 2 nap hűtő, megint 2 nap mérek és palack?
Így 13-14 nap összesen, valóban soknak tűnik, de csak a leírást tudom követni.
[ Szerkesztve ]
Zsolt_16
tag
Szerintem rendben lesz sör lesz az fix
Aztán ha meg folytatod ezt a hobbit úgy is már érezni fogod h mennyire kell tartani ezeket a napokat recept alapján
Grave_444
nagyúr
Az biztos már a felét másképp csinálnám, majd leírom magamnak hogyan kell.
Köszönöm a segítséget!
nonsen5e
addikt
Bad Seed Brewing - Good Morning, Vietnam
Nagyon keserű, nagyon kávés, a pörkölt kakaóbab érdekes, kicsit füstös íze van tőle a sörnek, de épp annyira, hogy kellemetlen még ne legyen, mint múltkor a Sap Haus. Illatban kicsit még rozskenyérre is emlékeztet. Egy minimális édesség hiányzik belőle nekem viszont.
3 Sons Brewing Co. - Stiff Peaks
A leírása fogott meg első körben, hogy graham keksz, citrom és vanília pastry sour. Érdekes módon illatra 101%-ban almáspite, nagyon kicsi citrommal. Ízre először 1-2 másodperc erejéig szintén előjön a sütemény, de utána savanyú mard a korty nagyobbik fele.
Basement Brown
Tejes kávés, karamellás, főzőtejszin is eszembe jutott róla. Kávé nagyon dominál, de mellette a nyers pörkölt kakaóbab is előjön, ízre nagyon minimálisan édes csak.
Seven Islands Brewery - Thanatos
Pörkölt karamellás törökmogyoró. Illatra és ízre is. Folyékony nutella, vagy akár a nugát réteg a Mozart golyóból. Eléggé édes, de még nem zavaróan. Az ereje és elég szépen el van fedve, abszolút nem érződik a 10.3% alkohol. Papíron van benne brazil kávébab, ugyanakkor abből én semmit nem éreztem. Ebből a körből messze a kedvencem, iszonyatosan finom, kellemes - de megkockáztatom, hogy dobogós all-time kedvencek között is.
[ Szerkesztve ]
D4 klán: HunPH - invért privát rám
thesound
őstag
BYM milyen gyakran frissíti a rendelhető tételeit? Vágynék egy Big Lies-ra és kóstolnám tovább a többit.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
L4D1K
őstag
Sztem ahogy eppen kesz a kiszereles - es van idejuk feltolteni
Ha pesti vagy - Gravity brewing-ban van most csapon
# ANTAL Tuning #
olloczky
senior tag
Instán elég aktívak, ha fent vagy ott, kérdezz rá esetleg.
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
nonsen5e
addikt
Óó, erről a helyről nem is hallottam még, de a csaplista alapján tetszik. Jövő héten épp leszek az országban, tuti elmegyek oda!
D4 klán: HunPH - invért privát rám
L4D1K
őstag
Nagyon korrekt kis hely es eleg valtozatos sorok vannak fent mindig.
# ANTAL Tuning #
thesound
őstag
olloczky: Találtam is egy post-ot, hogy őszre várható.
L4D1K: köszi a tippet
[ Szerkesztve ]
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
Jhonny06
veterán
Igen, a Big Lies-ból most volt egy nagyobb adag és írták is, hogy nem lesz egy darabig. Vettem párat, de nekem is hiányozni fog. Főleg ezt vettem a Human Experimenteken kívül, azokat tudom ajánlani helyette.
Jhonny06
veterán
Kár, hogy nincs teraszuk, az a pince helység nyáron elég lehangoló.
looser
addikt
Pénteken voltam exkollégákkal a Mixátban (ex-Darshan +/- 1-2 helyiség). 32-es csaplista, olcsótól a drágábbig. Érdemes erre is ránézni :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
L4D1K
őstag
Jaja, de ez ugye inkább a egy taproom mint bár.
Nekem tetszik a relative kevés látogató és a légkondi ebben a hőhullámban.
[ Szerkesztve ]
# ANTAL Tuning #
trouble
senior tag
Az a KEG (picit talán egyszerűbb kínálattal) a belvárosban.
atthany
aktív tag
Karlskrone búza (belga) holnaptól 229 pengő, mennyire ajánlott?
looser
addikt
Szerintem finom szűretlen búza, nincs párja ebben az árkategóriában.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
iatti
aktív tag
ma átugrottam párkányba. nem volt komolyabb 12-es sör akcióban, maradt az alap 12-es steiger 55centért/220ft?/ hoztam még egy láda krusót. hazafelé beugrottam a magyar lidlbe. ennek dobozos változata valami 440ft körül volt kirakva. pofátlan kaszálás megy itt. persze a bolt tömve néppel, nincs itt gond
[ Szerkesztve ]
iatti
aktív tag
ez 44cent volt. kb 180ft
[ Szerkesztve ]
looser
addikt
Ebben sajnos teljesen igazad van. Tele vannak a boltok, nincs itt gond. Mégis folyamatosan csökken a boltok forgalma. Ki érti ezt?... (szarkasztikus kérdés). De a 229-es szűretlen búza szerintem jó vétel.
(#25029) iatti: ez is igen jó ár!
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
thesound
őstag
Tegnap párom benézett a hűtőbe és meglátta a Bright Liest. Egyből mondta, hogy ez nagyon finom volt a múltkor, kér most is. Még a végén rájár a készletemre.
Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be. - Kodály Zoltán
olloczky
senior tag
Gyó a munch-on is lehet már akciós sört venni. A westendben van vmi italbolt es ok rakjak ossze a bennragadt tételekbol a csomagot. Most pl 3500ért van 6 db sor. [link] nekem sajnos nagyon kiesik a nyugati kornyeke, de szerintem ez bitang jo akcio
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
trouble
senior tag
Sokat sztároltátok ránéztem a KEG-ben!
Részben értem, tele van ízzel, lágy, de vastag, de pont itt jönnek a gondok (nekem), savanyú, alkoholos (nagyon) a vége, legkevésbé sem egyensúlyos.
Ja és max egy pohár, nem kívánsz többet! Méretel nyűgöz, nincs elegancia.
barizo
tag
Sziasztok
Ebben a topicban is megkérdezem, hátha …
Nem futott bele mostanában valaki bestbuy otthoni sörcsapoló berendezésben?
Ami nem csak a Heineken fele party hordokkal kompatibilis…
Továbbá, otthonra 5l-es hordókhoz melyik csapolót javasolja tok mint megbízható, megfelelő ár-értek arányuk készülék?
Köszönöm
Grave_444
nagyúr
Jelentem elkészült a sör.
Sajnos a rossz recept miatt (komlót csak dobd bele stb, nincs komlózózsák) a végén harisnyán tudtam átszűrni, ennyi jött ki, ez nem került a palackokba. Ettől függetlenül nyilván sajnos folyt beléjük, szóval az alját nem ajánlott kitölteni.
Egyelőre csak egy fél palackot kóstoltam meg, ez lett az utolsó üveg, szóval ez a legzavarosabb.
Azt kell hogy mondjam egész iható. Kesernyésebb egy átlag ipánál, de ugyanúgy citrusos. Nagyot szisszent kibontásnál, szénsavval nincs gond. Kitöltve szép sötét, mint mondjuk egy Soproni IPA. A többit hagyom még egy hétig hűtőben és remélhetőleg egy teli üveg ízletesebb lesz, amibe kevés maradék zacc került.
2kg viking malátába tettem 5+45g Citra komlót + 15g Amarillo, majd hidegkomlózásnál 50g Citra és még 15g Amarillo. Szerintem túltoltam, a recept is csak Citrát ír.
looser
addikt
A hidegkomlót sokak szerint nem lehet túltolni
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Grave_444
nagyúr
Jó, de azt is csak szórjam bele és jólvanazúgy? Kétlem.
looser
addikt
Isten ments, nem akarlak semmire sem rábeszélni, ez csak amolyan szóbeszéd, igazából egy bizonyos szinte felett - tudomásom szerint - nincs értelme. Sem a sokféle komló keverésének. Egy klasszik (meg nem mondom melyik BJCP kategória a sok közül) IPA-nál jellemzően a 10g/L elegendő egy 40-60 közötti IBU-val, tehát ha 20L leerjedt söröd van, akkor abba mehet 200g aromakomló, de szerintem kevesebbel is jól mutat. Az ipák frissen jók, a hidegkomlózásból származó aromák az idő múltával csendesednek, nem lesz annyira intenzív, de a keserűség marad.
Szerintem biztosan jó lesz a söröd, főképp, hogy így figyelsz rá (mennyiségek, idők, hűtés stb.), én a hasraütés nevű tudományos módszerrel főztem mindig; kb. megvolt fejben, hogy mit szeretnék, a pihenőidőkből a cukrosítás (60-75 fok) arányával (1 óra kettéosztva) variáltam csak.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
nonsen5e
addikt
Tegnap voltunk ott, főzdelátogatással együtt, valóban nagyon jó hely volt.
D4 klán: HunPH - invért privát rám
flash-
veterán
azt tudom hogy minden pilseni lager de nem mindem lager pilseni,
de mégis ,ha veszek egy "klasszikus " pilseni sört az ugye keserűbb mint egy olyan amire csak Lager vam irva?(pl Balatonszentgyörgyi fater)
milyen fokok vannak a lageren belül kb példakkal tudná valaki leirni?
pl a legenyhébb a bajor? stb.. ?
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
Dorian
félisten
Nem. Van a lager és van a pils típusú sör.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
Dilikutya
félisten
Igazából van a laher, ami az alsó erjesztésű sör, meg van az ale, ami felsőerjesztésű. A pils az a komlósabb, Plzen-hez kötődő sörtípus. Mint Münchennek a helles és a märzen, csak a pilseni mint típusnév ismertebb, meg felénk helles-t nem is igazán főznek, csak a kraftok néha. Mondjuk pilsenit se sokan.
De amúgy a legtöbb nagyüzemi sörünk nincs is így kategorizálva, világos sör és kész.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
NoLF
addikt
a pils az lager.
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
trouble
senior tag
Igen, alsó v. felső erjesztés, itt van a komoly szétválás!
Grave_444
nagyúr
looser
addikt
Nagyon szép színe van, gratulálok! A sajátod mindig jobban fog ízleni, mint a legtöbb bolti, szóval hajrá
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Grave_444
nagyúr
Köszi, sajnos túl keserű, nem szívesen adok belőle másnak.
Zsolt_16
tag
Szép sör lett gratula hozzá
Ipa óta kb 15L sört itattam a lefolyoval mert túl sóztam
Most a 2. ettapos bajor buza már izre nagyon pöpec csak közbe rájöttem h ezt a sört nem is szeretem
Gose szintén sós ott még a lélek nem vitt a újra főzésre majd jövőhéten szabin
flash-
veterán
hát amit olvastam szakmai oldalakon ott mind azt irják hogy a pilzeni is a lagerek közé tartozik mégis ha iszok a klasszik lagert azokon érzek valami erős sürü(élesztős?) ízt, nem tudom megfogalmazni mi az, mig ha egy plizenit ha keserübb is picit, nem érzem azt a tömény valamit (mint ami anno régen az alap magyar sörökön volt érezhető
[ Szerkesztve ]
"Embrace our fellow man, no longer vilified"
az eltero elesztot erezheted. plusz az alkohol miatt testesebbnek es karcosabbnak is erzodhet.
pilzeni gyakorlatilag a lager egy altipusa. gyakorlatilag annyi tortent, hogy a csehek importaltak maguknak egy nemet fozomestert, aki Plzenben fogta a helyi alapanyagokat es lefozte a nemet pale lagert, amit a vilag Pilsner Urquell neven ismert meg.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.