Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17351) Weareus


Weareus
addikt

Mai esti program: pipa.

[ Szerkesztve ]

Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.

(#17352) [CsuCsu] válasza proci985 (#17350) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Az a Dog D bizony remekul oregedett (szinten karacsonykor biflaztam be edesapammal a csakajoban a Paradox-szal egyutt), semmi nyoma a jellemzo korai alkoholossagnak. Az is megeri az arat.

(#17353) proci985 válasza [CsuCsu] (#17352) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

ok, akkor az is remek vetel.

BA brewdogbol amit uvegbol ittam azok legalabb masfel evig alltak az uvegben, de van itthon egy "18.2es BA" Tokyo* is ami lassan a negyedik evebe lep a palackozastol.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#17354) Dilikutya válasza [CsuCsu] (#17339) üzenetére


Dilikutya
félisten

A Szentandrási mintha nem is kerülne annyiba, mint némelyik top magyar. 800 Ft az imperial stout-juk, és szerintem kellemes, megéri. De kimondottan finom a Vári Nővérek, jó az Ogre, a Fekete Korsó, az 1993. Bár utóbbi három lényegében alapsör. A Szent András Könnye egy nagyon kellemes áfonyaízű duplabak, de mostanában én is fogtam ki belőle olyat, amivel valami nem stimmelt. Pedig tényleg nagyon jónak kéne lennie.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17355) OPiiPO válasza kökény (#17342) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Van egy blog, ahol negyedévente közzéteszik a top 10 magyar kézm. főzdéket,"

- melyik blog ez és mi alapján minősítenek légyszives? :R

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#17356) kökény válasza OPiiPO (#17355) üzenetére


kökény
aktív tag

(#17357) OPiiPO válasza kökény (#17356) üzenetére


OPiiPO
addikt

köszi!

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#17358) [CsuCsu] válasza Dilikutya (#17354) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Nem ar alapjan ertekeljuk az izet, ez nem szokas. A maga nemeben es kategoriajaban ihato sorok, megvan a maguk kozonsege, ahogy irtam fentebb. De abszolut ertekben nezve el vannak maradva a magyar mezonytol, a nemzetkozitol pedig foleg. Persze egy kozepesen arerzekeny kozonseget celozva a piacon nem is nagyon lehet hova fejlodni aremeles nelkul.

Az imperial stout-hoz volt szerencsem, es szerintem kiegyensulyozatlan, keseru. Latszik, hogy itt nagyon hianyzik a tapasztalat, nem az o teruletuk. Persze, 800 Ft meg minden, de az IS alapbol nem egy filleres kategoria, szoval ennyiert nem is nagyon varhat jot az ember. Aki nem ivott meg jot, annak talan bejon, de szamomra az elso kortybol kibuktak a gyengesegei.

(#17359) Dorian válasza [CsuCsu] (#17358) üzenetére


Dorian
félisten

Minden terméket ár/minőség alapján értékelünk.
Legfeljebb a milliomosok nem.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#17360) jookomak válasza [CsuCsu] (#17358) üzenetére


jookomak
őstag

Az esthajnal '18 kiválóan sikeredett, és még csak nem is drága. Igazából a maguk kategóriájában teljesen korrekt a legtöbb sörük. Állandóan elérhető jó gyümölcsös? Ott a meggy, szilva. Pils? Ogre. Vári nővérek.
Ők megmaradtak olyannak, amilyenek voltak, nem akarnak zöldborsós nyeletlen fejszés árvalánykönnyes tripladupla ipát főzni. Jól csinálják, amit csinálnak, és kész. Ugyanez a Rizmajer.

(#17361) looser válasza jookomak (#17360) üzenetére


looser
addikt

Örömkönnyeket hullatok a soraid olvastán, komolyan! Ogre nekem nagy flash volt, amikor megjelent, mert a Primátor 12 volt a kedvenc cseh lágerem, aztán lett magyar kedvenc is :-) Mondjuk az igazat megvallva ezt a stílust nem erőltetném kraft berkekben.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#17362) [CsuCsu] válasza Dorian (#17359) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

+@jookomak

Alapvetoen egyetertunk. Arukhoz kepest ihato sorok (mondjuk Esthajnal, ahogy irtam, izlesek es pofonok, nekem nem jott be), es kell ilyen is, nem zuzhat mindenki £5-6 soroket, foleg nem Magyarorszagon.

(#17363) Aranypatkány válasza [CsuCsu] (#17362) üzenetére


Aranypatkány
tag

Ár-érték arányban szerintem a nem újhullámos, nem kraft belgák érik meg a legjobban. Pl. Rochefort 10 is 4.13 Untappdon, aztán alig 1200 forint. De sok más belga példát is felhozhatnék. Bár nekem a legtöbb belga sör túl alkoholos, vagy mosogatólé ízű a koriandertől, de attól még árban nagyon oké sörök.

(#17364) Jhonny06 válasza Aranypatkány (#17363) üzenetére


Jhonny06
veterán

Az a baj a belgakkal, hogy nagyon gyorsan meg lehet oket unni. Kb. mind egy kaptafara keszul.

[ Szerkesztve ]

(#17365) Dorian válasza Jhonny06 (#17364) üzenetére


Dorian
félisten

Magát a sör témát is gyorsan meg lehet unni. Ami söröket 2 éve ínyjencségként kóstolgattam (akciósan 6-700 Ft-os kategória), azokat ma kb. egykedvűen iszom. 1000 Ft-ot meg csak igen ritkán akarok sörért kiadni, felette pedig hagyjuk.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#17366) proci985 válasza Jhonny06 (#17364) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

a tavolban felsir monsieur Armand es monsieur Gaston, meg par apatsagnyi szerzetes.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#17367) [CsuCsu] válasza proci985 (#17366) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Mondjuk szerintem itt az egyszeruen elerheto, Magyarorszagon jol ismert belgakra celzott. Ezesetben pedig szerintem teljesen igaz az allitas.

+Jean Van Roy, De Struise Brouwers

[ Szerkesztve ]

(#17368) proci985 válasza [CsuCsu] (#17367) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

mondjuk itt is kerdes, hogy hol az elerheto / jol ismert hatar. ha a Golden Draak / Piraat / Leffe / Hoegaarden akkor ja (ha Stella akkor foleg), de pl a Rochefort / Trappe / Chimay / Kastel / Bernardus quadok Budapesten szvsz egyszeruen elerhetoek es mindig jok. kiveve persze ha nagyon friss a fozet mert par honap kell nekik, hogy szepen osszeerjenek szvsz.

mondjuk en imadom az elesztos belga vonalat.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#17369) [CsuCsu] válasza proci985 (#17368) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A Rochefort / Trappe / Chimay / Kastel / Bernardus vonalra gondolok. Persze, nagyon jok ezek, csak tenyleg megunhatoak, ahogy fentebb irtak.

Szerintem a kraft vonalon nagyon leegyszerusitve ket fajta sorivo van. Az egyik fajta (pl en) mindig uj dolgokat akar kiprobalni, es nagy neha visszaterni a legnagyobb kedvencekhez. A masik pedig megtalalja a soroket amik izlenek neki, es tobbnyire azokat issza nagyobb mennyisegben, neha kiprobalva valami ujat, de ovatosan es lehetoleg ne tul dragan, mivel kicsi az eselye, hogy jobb a bevaltaknal.

Szoval, az elobbi fajtanak, vagyis nekem, tokmindegy milyen jo egy sor, ha mar 1-2x megvolt, nem erdekel kulonosebben. Helyette inkabb valasztok valami mast, akar dragabbat vagy varhatoan rosszabbat. A jo ar/ertek aranyu es konnyen elerheto sorok halmaza kicsi, ezekbol gyorsan kifut az ember. Es a belga trappistak ide tartoznak. Becsulom es tisztelem oket, de mar megvoltak.

(#17370) Jhonny06 válasza [CsuCsu] (#17367) üzenetére


Jhonny06
veterán

Miért, van másmilyen is? :) Szoktam néha olyan belgian style söröket venni, amikkel jobb főzdék kísérleteznek és talán ezek izgalmasabbak is egy fokkal, de szerintem ebből a kategóriából nem lehet túl sokat kihozni.

(#17371) koxx válasza Dorian (#17365) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nem szabad gyakran inni es akkor nem unod meg. En is kiserletezek mostanaban, de azert nem a 3000 ft-os kategoriaban. Stout vonalon van meg nehany amit meg szeretnek kostolni.

(#17372) kökény


kökény
aktív tag

Tegnapi Spar élmény: Egy Gallica Premium Pilset lekaptam a polcról na meg akkor már egy MONYO Flying Rabbit-ot is.Hazaérve Gallicas doboz kilyukadt :W 1 decit tudtam megmenteni az úgy szobahőmérsékleten lehúztam, szerintem megvan a csehek mellé a következő ivósöröm, még igy pisimelegen is iható volt, semmi zavaró nem volt benne, kicsit édeskésebb, mint a cseh lágerek, de 300+ körüli árával nálam nyári borácsolásokhoz tökéletes lesz úgy érzem.
Flying Rabbit:869 Ft tisztességes ipa ennyi pénzért, nekem ez a vonal nagyon bejön, gyümiillat jó komlósság, habot bicskával sem tudtam volna kettévágni, mondjuk hülye voltam, mert hosszúkás keskeny pohárba töltöttem ki és nem tudtam úgy önteni, hogy ne legyen fullra habos :) És akkor visszatérnék az ár/érték arányra és megint szegény Sztandrásit citálom ide(nem szeretném fikázni, mert valóban jó sör, ha egy Sopronihoz v Kozelhez hasonlítjuk) mert az is 800 körül van és azért 800-1000 Ft/ üveg kategóriában nálam MadSc és Monyo is übereli ;)
Az Ogre nekem is bejött, de mint ivósör 600 Ft-ért...azért azt megintcsak túlzásnak tartom egy ilyen árérzékeny piacon.
Jah mégvalami Kozel 269Ft :Y már régen leszoktam róla, de amikor kijött az új recepttel rápróbáltam, sztem rosszabb lett. Forintra ugyanennyiért van Carlsberg, kifújja a kecske orrát szerintem ;)
Hétvégére érkeznek a belgák(Westi12,és szinte sz összes trappista, Achel és Engelszell kivételével,valamint St.Bernardus,DeliriumRed,Kasteel stb.) ők nálam eddig kimaradtak, nagyon várom őket ;)

[ Szerkesztve ]

(#17373) proci985 válasza [CsuCsu] (#17369) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

en se nagyon iszom ketszer ugyanazt. belgak kozul itt a chimay ami elerheto egyebkent, tobbit eselytelen megunni, mert elegge limitaltan lehet oket kapni (jo, rendelni lehet de akkor meg kiserletezni fogok inkabb).

btw a chimaybol pl a rum BA isteni ha szereted a stilust es kiserletezni akarsz.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#17374) Dilikutya válasza kökény (#17372) üzenetére


Dilikutya
félisten

Boltban nem 600 az Ogre, inkább 400-450 körül. A Mad Scientist meg teljesen más jellegű söröket csinál, igazából a szentandrásiak az utóbbi években kezdtek el egyáltalán felsőerjesztésű sört főzni. Másfelől ha 600 is lenne minimum az Ogre... craft vonalon annyi alaphangon is egy pilsner/lager, FIRST pilsner is 500 boltban, és az nincs olyan jó. Súlyosabb Mad Scientist meg Monyo sörök meg boltban is 1000+.
Jók ár/érték arányban, Magyar Vándor, Monarchista is 450 a trafikban, ahol megkívánom néha.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17375) kökény válasza Dilikutya (#17374) üzenetére


kökény
aktív tag

Márpedig ezek mind bolti árak, amivel én hasonlítgatom őket egymáshoz, én nem láttam Ogret boltban 450-ért. Tudom, hogy sántít az összehasonlítás almát a körtével effektus, de mondjuk a Könnye 800 vs Rabbit 1000 nálam utóbbi jóval nagyobb élményt nyújt.Nem vitatkozni szeretnék, nálunk csak nyomorult Spar van, az meg ilyen árakkal dolgozik...ez van ;) :R

(#17376) looser


looser
addikt

Ha láger/pils sörökben gondolkoztok, akkor érdemes a Bohémia sörszalon választékát átnézni.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#17377) [CsuCsu] válasza Jhonny06 (#17370) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Persze, hogy van mas, sot. Csak tomeges disztribuciojuk nincsen Magyarorszagon.

Van egy halom kisebb fozde amit max. online lehet rendelni. Ott van tobbek kozott a Westvleteren 12 es az Orval, amit lehet evekig erlelni, es mas izeket kihozni belole, ahogy telik az ido.

Az alapsoroknek vannak hordoerlelt valtozatai, tobbek kozott a La Trappe Oak Aged sorozata (mindig masfele hordoba kerul), illetve a fentebb emlitett Chimay.

Mas vonalon ott a De Struise Brouwers fozde, akik massziv imperial stout-okat tolnak ki.

Nem utolsosorban, akiket aztan tenyleg nem lehet fel vallra venni, a lambic fozdek. Ok savanyu soroket keszitenek, sokszor sok gyumolcssel. A legjobbak a 3 Fonteinen, Cantillon es Tilquin (az elerhetobbek kozul). Sajnos ok altalaban nem jutnak el Magyarorszagra kozvetlenul, mert eleg dragak. ugyanis ezek a sorok munka es nyersanyag igenyesek. Nekem ok a kedvenceim, viszont a legjobb darabokhoz meg Belgiumban is nagyon nehez hozzajutni. Ezek mar inkabb olyanok, mint egy jo bor, es ugyis kell hozzajuk allni.

(#17378) Dilikutya válasza kökény (#17375) üzenetére


Dilikutya
félisten

De a Szent András Könnye egy áfonyás duplabak, a Flying Rabbit meg egy IPA. Attól, hogy neked nagyobb élmény, összehasonlíthatatlan a kettő.

Én 419 Ft + üvegért tudok Ogrét, és az nem is a főzde sörözője Békésszentandráson, ott nem voltam 2 éve, meg nem emlékszem, milyen árak voltak.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17379) kökény válasza Dilikutya (#17378) üzenetére


kökény
aktív tag

Igen, összehasonlíthatatlanul jobb a Monyo, te meg igyad az Andrásit! ;)

(#17380) kökény


kökény
aktív tag

Utoljára, aztán én elengedtem a témát: ár/érték bajom van a Szandrásival, jellegtelen íz, 800-ért legyen már valamilyen és itt most tök mind1,h ipa, apa, bak vagy milyen tip. sörről van szó ;)
Peace! :)

(#17381) Ereshkigal válasza kökény (#17380) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Itthon kik gyártanak jobb (imperial) stoutot, portert?

(#17382) [CsuCsu] válasza Ereshkigal (#17381) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

BYM-tol ittam eddig a legjobbat, de az nehezen elerheto, ritkan fozik es nemzetkozi mercevel mezei az is. Amugy tobbnyire senki a tapasztalataim szerint. Vegyel importot ha van ra lehetoseged.

[ Szerkesztve ]

(#17383) kökény válasza Ereshkigal (#17381) üzenetére


kökény
aktív tag

Miért gondoljátok, hogy csakis sörtipusok szerint lehet összehasonlítani őket?Nem az a lényeg, hogy hasson rám, egyik étterembe eszel egy fácánlevest másikban meg egy túrós csuszát, el tudod dönteni melyikbe fogsz újra visszamenni, nem? ;)
Engem egy lager is le tud nyűgözni, ha már nem átlagos ízvilágú és tuti lesznek olyan stoutok is amire már 11 hét múlva sem fogok emlékezni, hol itt a baj?
Megint ízlésről vitatkozunk, semmi értelme az enyém is csak 1 vélemény, ha valakinek nem ízlik az én általam kedvelt sör én attól még nyugodtan alszok, tegyétek ti is ezt! ;)

(#17384) Dilikutya válasza kökény (#17379) üzenetére


Dilikutya
félisten

Igen, azonos típusban jobb a Monyo, pont amennyivel drágább is. De egy duplabakot egy ipával nem lehet összehasonlítani. Ipának szar a Szent András Könnye, de áfonyás duplabaknak jó. Én pl. nem szeretem a savanyított búzákat, se a goose-t, de nem kezdem összehasonlítani egy szívem csücske New England IPA-val.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17385) Ereshkigal válasza kökény (#17383) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Én nem vitatkozom, csak informálódom. :)
Amivel nem értek egyet, hogy a Monyo egyértelműen jobb söröket csinál. Nemrég kóstoltam három sörüket: Anubis, Boris The Blade, Franky Four Fingers. Az utóbbi kettő nálam felejtős, fél áron se kellenének.

[CsuCsu]: Igyekszem, ma is jön egy kisebb csomag. Csak jó lenne, ha itthon is lennének jók, jó áron. :) A nagy különlegességek nálam kimaradnak, max 2000 Ft a felső határ/üveg, de azt már alaposan megfontolom. (Egyedüli kivétel a Westvleteren három söre volt, de csalódtam. Nekem a 8 és a Blond is jobban ízlett a 12-nél.)

[ Szerkesztve ]

(#17386) jsk válasza kökény (#17383) üzenetére


jsk
Topikgazda

Ebben az esetben akkor tudnál biztosan jól dönteni, ha mindkét helyen vagy fácánlevest, vagy túrós csuszát ennél.

Szerintem sörfajtát azonos sörfajtával hasonlítunk. Azon belül lehet mindenkinek saját véleménye, amit tiszteletben kell tartani.

Azt is tiszteletben tartom, hogy te másként gondolod. Viszont ha lehet hívni ezt a topicot szakmainak, akkor a legtöbben nem fognak veled egyetérteni.

[ Szerkesztve ]

(#17387) Dilikutya válasza kökény (#17383) üzenetére


Dilikutya
félisten

Ez úgy hülyeség, ahogy van. Meg mondjuk én egy jó sült szalonnás túrós csuszát bármikor többre tartok, mint egy száraz húsú fácánból készült húslevest.
Ha már húsleves, akkor egy jó kövér tyúkhúsleves a fácán ellenében. Igen, nekem a tyúk.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17388) kökény válasza jsk (#17386) üzenetére


kökény
aktív tag

Megértettem, ebben igazat adok neked, hogy ha már "szakmázunk" csináljuk korrekten, elnézést, akkor majd almát az almával fogom és bocs mindenkitől! :R

(#17389) kökény válasza Dilikutya (#17384) üzenetére


kökény
aktív tag

Oké, megértettem, de ha most nagyon kekeckedni akarok, akkor pl:a Nyúlon innen Red ale-ját összemérhetem a Flying Rabittal, mert hogy az is megvolt, nyilván borítékolható a véleményem, hogy jobbnak éreztem a MONYO-t :)
Egyébként mennyire kell komolyan venni ezeket a típusok közötti határokat, mert én őszintén a nagyobb típusokkal köbö képbe vagyok, de pl van ez a rengeteg pale ale meg IPA (Belgian, NEIPA,English stb.) itt már eltévedek, élesek a határok vagy vannak összemosódások a tip. között?
Vagy ami még jobban érdkelen, hogy a sokat tapasztaltak vakteszten meg tudnák mondani,h milyen tip. sört iszik?

(#17390) Dilikutya válasza kökény (#17389) üzenetére


Dilikutya
félisten

Egy New England IPa-t egy simaa IPA-tól simán meg lehet. Azért red ale-t ipa-val összehasonlítani sem feltétlen van értelme, csak mert felsőerjesztésű mindkettő. A red ale ugyebár egy jobban pörkölt malátával főzött kategória. Persze van ipa is pörköltebb, sőt létezik fekete ipa is. De alapvetően a red ale malátásabb, kevésbé komlóhangsúlyos sör.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#17391) kökény válasza Dilikutya (#17390) üzenetére


kökény
aktív tag

Köszönöm :R sokat kell még kóstolnom és olvasnom, ilyenkor érzem, hogy még milyen zöldfülű vagyok én az egészhez ;)

(#17392) [CsuCsu] válasza Ereshkigal (#17385) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A Westie 12 frissen nem tul jo szerintem. Pincezd 2-3 evet es beerik, de ha ugy esik akar 10 evig is eltarthatod.

Amugy ja, az imperial stout / porter az ilyen nehez kategoria. Ha az ember anyagilag be van hatarolva, sok kompromisszumot kell kotni. Kint sem olcso, itt is £6-7 egy uveg minimum altalaban az ertelmesebb darabok kozul (par ritka kiveteltol eltekinve), szoval otthon sem szamitanek valtozasra a jovoben.

Persze ertelmetlen is a jo imperial stout arakat ivosorhoz hasonlitani, mivel ugy issza oket az ember, mint a bort. Legalabbis en igy racionalizalom. Orulj neki, hogy nem vagy (meg) lambic rajongo, mert ott boltbol €30+ egy 750ml uveg. Marpedig ha elkap a gepszij, akkor nincs megallas, ugyanis ezek idotlen, veszettul jo cuccok, nem valami hipszter kraft egynapos csoda...

[ Szerkesztve ]

(#17393) ROBERTOH válasza kökény (#17389) üzenetére


ROBERTOH
őstag

A sör olyan mint a zene.

ez a kedvenc aláírásom

(#17394) kökény válasza ROBERTOH (#17393) üzenetére


kökény
aktív tag

Ennyi! :C

(#17395) kökény válasza [CsuCsu] (#17392) üzenetére


kökény
aktív tag

Basszus, most rendeltem belőle egyből 3-at, már bánom kicsit, :) de ha nincs pincém és egyet el szeretnék rakni, hogy tároljam? :R

(#17396) [CsuCsu] válasza kökény (#17395) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Dobozban szigetelve, sotet helyen. En a wardrobe-om aljan tartom a londoni soreimet. (Az erlelosok nagy resze Magyarorszagon pihen a szuleim pincejeben.)

(#17397) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

Ha jó 1000 alatti IPA-t akartok, akkor ott a Balkezes Greyjoy! Igaz, ez DIPA és van benne egy kis tea is :)

(#17398) Aranypatkány válasza [CsuCsu] (#17392) üzenetére


Aranypatkány
tag

Egy stoutot és egy portert mennyire nehéz megkülönböztetni ízre, látványra, illetve ezeknek az imperial verzióját? Van markáns eltérés, vagy csak a "nagyon hozzáértők" tudnák megmondani melyik melyik egy vakteszten? Mindenféle adalékmentes (kakaó, kávé, kókusz, szilva, fahéj, kutyafasza...) főzetekre gondolok természetesen. Mert a "nagykönyv" szerint könnyű a kettőt megkülönböztetni, de a gyakorlatban is nagyon más a stout és a porter ízvilága?

(#17399) kökény válasza [CsuCsu] (#17396) üzenetére


kökény
aktív tag

Köszi, akkor így lesz.
Aranypatkány: azzal már én is szemezek régóta, csak egyszerre mindent nem lehet sajna, asszony már így is ferde szemmel nézeget :)

(#17400) [CsuCsu] válasza Aranypatkány (#17398) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A porter tapasztalataim szerint aszalt gyumolcsos izvilagu, mikozben egy stout kavesabb, kakaosabb, porkoltebb izvilagu. De amugy teny, hogy sokszor elmosodnak a hatarok es nem lehet tudni, igazabol milyen sorrol van szo.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.