Új hozzászólás Aktív témák

• Gyantusz

tag

válasz Boeing 737 #1741 üzenetére

Az lehet, hogy frankón néz ki, de még nokedlibb, mint az együléses, lévén, hogy nehezebb. Az együléses is alulmotorizált. Bár az elektronikai felszereltségük ezt a hátrányt némileg ellensúlyozni tudják. Csak ne kerüljön soha manőverező légiharcba! Bár a kétülésesek eleve nem ezért vannak: kiképzési, ill. támadó feladatkör, de lehet akár mini-légi harcálláspont is, felszereléstől függően.

Egyébként ebből a szempontból annyira nem féltem a magyar pilótákat. Kiváló elméleti hátterük van! A volt VSZ-ben ([link]) a magyar hajózóknak nagyon jó volt a hírük, szovjet minősítésük kiváló volt! Most a nagy előnyük, a csehekkel együtt, hogy ismerik a MiG-29-et kívülről-belülről, így ki tudnak dolgozni elfogási taktikákat ellenük. Illetve a MiG-29-ek üzemeltetése során tapasztalt eljárásokat átvehetik (pl. F-16, és Rafale-lal [link] szemben) és át is veszik.

A manőverező légiharc hasonlít a testépítés végső mércéjéhez, a Mr. Universum versenyhez. Arnold Schwarzenegger írta könyvében (A testépítés nagy enciklopédiája), hogy nincs tökéletesen kimunkált testű versenyző. Mindenkinek vannak hiányosságai, de ezt a pózolások tükör előtt való gyakorlásával el kell tudni ''rejteni'', a kidolgozott testrészeiket kell dominánsan bemutatni (spec. légzési, préselési gyakorlatokkal). Ő is azért tudott annyiszor nyerni, mert a döntőben (ekkor talán csak az első három áll a pódiumon) mindíg sikerült a másik kettő ''fölé pózolnia'' magát. A háta szinte mindíg gyengébb volt, mint versenytárasié, de ezt a melleivel, karjaival, combjaival, stb. és az ezeket hangsúlyozó pózolásaival tudta ellensúlyozni.
    Gyakorlatilag a manőverező légiharc is ilyen. A két viaskodó pilótának tökéletesen kell ismernie a gépét és az ellenfélét is!!! Fel kell ismernie az adott repülőhelyzetben, hogy milyen repülési taktikát kell alkalmaznia az ellenfelével szemben. Az a pilóta nyeri a manőverező légiharcot, aki a lehető legjobban használja ki gépe előnyeit, valamint saját mentális képességeit (gyors észjárás, kombinatív/improvizatív készség) és ellenfele pillanatnyi hibázásait. Ez a hibázás sok ok összetevője lehet: gyengébb képességű ember (agyilag), kiképzési hiányosság, rosszul felkészített, ill. rosszabb képességű repülőgép, stb.

Elméletileg a ''hétköznapokban'' ezeket, a más országok által már kidolgozott, harceljárásokat kellene begyakorolniuk a pilótáknak, valamint újakat kidolgozniuk, ha tudnak és ezt begyakorolniuk.
    Már ha kedves politikusaik adnának rá pénzt...
    Egy bizonyos katonai tömbbe való tartozás (most a NATO) előnyei is például ezek, hogy a megszerzett ismereteket átadják a tagországok egymás légierejeinek. Ezekre vannak hivatva a különféle közös hadgyakorlatok (pl. Tiger-Meet, USA-ban a Red Flag, Gunsmoke, stb.) és egyéb operatív programok. Hülye dilettáns barom az a politikus, aki erre nem ad péntz a katonájának!!! Veszélyezteti annak túlélő képességeit, gyakorlás híján.

Baromira nem számítanak az olyan dolgok, amiket a légiparádékon látunk. Ezeket a manővereket alig lehet alkalmazni légi harcban (pl. harang-manőver), mert ez ma már rettentően gyorsan lezajlik! Egyszerűen nincs rá idejük a pilótáknak erre!
    Nem tudom, ki játszott már repszimolátorral? Nekem a kedvencem a European Air War volt anno, vagy 7-10 éve, mikor még ráértem ilyesmikre. Rengeteget játszottam vele, a ''fűrésszel'' (Me 109) és a ''fókával'' (FW 190), nem mértem, de én állítom, hogy több 100 órákat repültem. Relatíve élethű játék volt akkoriban. Szóval, aki játszott már ilyennel, az tudja, hogy a két gép közötti légiharc nem több 1 percnél (II. vh.). A mai, jet gépeknél ez igen gyakran 10-30 másodpercen belül lezajlik! Ennyi idő alatt kell megválasztani azt a fegyvert, amivel a célt le akarod küzdeni, azt a sebességet és azt a taktikát, amit alkalmazni lehet és kell, és ezeket állandóan változtatni, ''izomból húzni'', kihasználva az ellen hibáit, illetve elhárítani a képzett ellen fortéjait (mint a sakkban) és azonnal reagálva, pontosan tüzelni...
    Innen lehet mélyebbre is menni, de ez már kőkemény légiharc-elmélet.

''Aki gonolkodik, meghalt.'' /Top Gun

A történelembe sem árt ekkor már belenézni. Ők hogyan dolgoztak ki eljárásokat.
    Az ász vadászpilóták nagy többsége ritka szar lövész volt. Kivétel pl. Hans-Joachim Marseille (''Afrika csillaga'' [link]). Majdnem minden gépét nagy távolságből kezdett tüzeléssel küzdötte le! Kiváló pilóta volt.
    Sokak kedvence, a valaha élt legeredményesebb vadászpilóta (352 igazolt légigyőzelem), Erich Hartmann ([link]), például mindíg közelről lőtte le őket, természetesen saját technikával, amit a fűrészre dolgozott ki és annak képességeit aknázta ki (Me 109G, függőleges emelkedése hibátlan volt). Egyik bevetésén 5 gépet lőtt le. Leszállva a szerelő mondta, hogy csak 5 db lőszer hiányzik a rakaszokból, ''Hogy csinálta ezt?'' ''Közel kellett menni hozzájuk.''

Szóval egy légiharc kimenetele rettentő sok dolgon múlik!
    Az, hogy egy gép kicsivel jobban, szűkebben fordul, nagyobb a tolóerő/össztömeg aránya, még nem jelent semmit! Pl. mi van, ha adódik egy rövid idejű, 2 mp-en belüli rakétaindítási lehetősége? Indítja a rakétát, de az beszarik menet közben, nem találja el a célt, a közelségi gyújtó nem működik, stb (oroszok tárolási hanyagságai ezt bizonyítják, ld. Etiópia-Eritrea légiháborúi: ukrán vs. orosz pilóták). A cél kifordul, elmegy. Újabb rep.szituáció kezdődik, amit lehet elveszít...

Szóval nincs egyértelműen kijelenthető előny adott generáción belül!!! A gyakorlat éppen ezt támasztja alá.

Ezért kell a vezető államnak egy generációval előrébb járnia, mint a többinek! Alapvető érdeke, fölényét így biztosíthatja csak! Ha ezt nem tudja megtenni (gyak. a Raptoron [link] , [link] , [link] , [link] , [link] , kívül semmi), akkor a hajózóit kell olyan magas fokon képeznie és gyakolatoztatnia, hogy ők jöjjenek kis a csatából győztesen. Lásd Izraelt: a világszerte üzemelő F-16-ok 67 db gépet lőttek le eddig, ebből 47 db-ot az izraeliek! Ennyit jelent a technológiai és kiképzésbeli fölény!

Új hozzászólás Aktív témák