- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- SCYROX V8 gamer egér
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Szólánc.
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Egy Biztonsági őr kalandos útja 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
logineres #9609 üzenetére
nas+ valami cloud, gdrive, ms, akármi.
Ez a megmutogatom hetente ismétlődő dolog lesz.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
logineres
tag
Vas amennyit tudok róla jelenleg:
4. genes intel 4 mag 4 szál
4x4 ddr3 ram
240gb ssd
4TB WDRED(erre lenne szánva a cloud) + 8TB(Erre meg a filmek/sorozatok)Szeretné megtanulni a linuxot, csak kevés ideje van rá, cli kicsit idegen neki, de ha nem kerülhető el persze, megtanítom neki.
Minden beállításban segítenék , fel is húzom az egész rendszert, aztán megmutogatnám, a használatát, de valami GUI felületűre gondoltam, vizuális/"kattingatós rendszer" mégis csak könnyebb lenne elmagyarázni.#9608 daninet: Sajnos már volt benne részem hasonlóban. Homeassistant amúgy érdekelte, sőt a többi is, csak mikor elkezdtem magyarázni az arr-okat akkor elvesztette a fonalat. De talán még az arr-okat meg is tudom csinálni, hogy ne kelljen hozzányúlni, csak kérje a filmeket, aztán néha átnézek, ha gond van. De a homeassistant tényleg csak úgy vállaltam, hogy a rendszert felpakolom aztán sok sikert
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz
logineres #9606 üzenetére
Én a nálam csak kicsivel kevésbé technológiailag tájékozott barátomnak sem állítottam be a home assistantot, mert tudom, hogy az onnantól egy korlátlan techsupport. Csak azt csináld meg amit lesz idegzeted karbantartani.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz
logineres #9606 üzenetére
a külső megosztás miatt azt mondanám, h otthonra bármi, amit tud kezelni, + pl. google drive megosztás.
Ha nem tud vagy akar linuxal, home serverrel foglalkozni, akkor egy jobb nas hasznosabb lenne, ami tudja a fentieket dockerben futtatni.
Ha nem para a linux neki, vagy ráérsz segíteni, akkor proxmox és próbálgatás, h mi tetszik neki.
*arr lehet lxc, vagy docker mezei debianon vagy amiket felsoroltál, de jobb, ha kipróbálja.
Tudni kellene mi lesz a vas, linux dolgokat, cli-t akarja-e babrálni, stb.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
logineres
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ismerősömnek szeretnék egy homeszervert készíteni, amire szüksége van csak az Arr programok(sonarr,radarr,prowlarr), plex, torrent, Homeassistant, jellyseer, Cross-seed, illetve valami cloud tárhely, ahol megtud online nézni képeket, videókat, le és feltölteni, illetve másnak is kitudja publikálni linkben(esküvőket szokott fotózni) ez akár lehet nextcloud, zipline bármi csak lehetőleg gyors legyen és tudja ezeket a funkciókat.
Itthon nekem Proxmox+Lxc van megoldva a rendszer, neki pedig beállíttottam egy OMV-t, mert régebben ezt használta, de nem nagyon jött be neki. Szóval valami olyan rendszerrel szeretném megoldani, hogy amit beállítok utána ő viszonylag könnyen tudja frissíteni.
Mit ajánlanátok erre? Maradjon a proxmoxnál vagy valami alternatíva CasaOS, Cosmos, UmbrelOS, vagy runtipi jobb lenne neki? Egyiket se próbáltam még proxmox-on kívül, ezért nem is tudnom, hogy melyik felelne meg legjobban a célnak. -
Nekem ne meséld, nálam a szünetmentes tápegységek szét vannak osztva, egy APC 350/500 van mindegyikhez, külön UPSen van a router, a médialejátszó/xbox, a NASok egyenként, meg van még egy nagyobb a 3D nyomtatónak is
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
amargo
addikt
Nekem amúgy pont ez a gondom, nálam az egész infra, router, AP-k, kamerák, switch-ek, stb, nyugalmi állapotban is 100Wh esznek (egy szünetmentes körön vannak). Éves szinten 1200kWh megy el rá. Aminél nehéz megítélni, hogy mennyire sok vagy kevés, de a lényeg, hogy jelen van és számolni kell vele.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Pista0001
addikt
Áganként lenne jó látni a képet legalább 5 és 12 volton. Főleg az 5 V-os résznek kellhet szellő is, ha tartósan a maximum közelében kell teljesítenie (6 A ugye).
A mért értékeidből még lejön az ismeretlen hatásfok miatti veszteség, ezért is jó lenne a táp kimeneti oldalán mérni.
-
válasz
Pista0001 #9594 üzenetére
Ráraktam az egész cuccot egy kalibrált fogyasztásmérős okoskonnektorra:
(i3-7100, 2x4GB DDR4 ECC,WD 1TB NVMe, 2x1.92TB Micron SATA SSD, 4xWD 14TB HDD)
- Csak az IPMI kikapcsolt állapotban: 5-8W
- Bekapcsoláskor, lemezek felpörögnek: 60-99W (ennél nagyobb értéket nem láttam)
- Felpörgés után, boot: 60W
- Unraid elindult, lemezek lepörögtek: 25W
- 10G hálózaton másolás az NVMe-re: 45-50W
- 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 42-45W
- 1x HDD felpörgetés közben: 40W
- 1x HDD ha már pörög: 30W
- 4x HDD ha már pörög: 50W, szóval olyan 10W körül fogyaszt darabja felpörgéskor, utána 5W.
- 4x HDD pörög, 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 65-75W
- 2-3x HDD olvas az SSD-kről és ír magára (paritás+adat): 85W"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Pista0001
addikt
"Azóta már van C meg D verzió is..."
Na ezt meg én nem tudtam.
Lövésem sincs, melyik verzió az enyém, úgy 12 éve van meg, magam se tudom, hány gépet járt meg. Éveket ment 24/7-ben is, szóval alapvetően megbízható típus, de szerintem sose feszegettem a határait. Illetve most egy 5600G-t visz, de szerintem ebben is van még tartalék....
-
válasz
Pista0001 #9599 üzenetére
Azóta már van C meg D verzió is, kezdem elveszteni a fonalat
Sajnos a Wolfgang által bemutatott alaplap és CPU is hiánycikk illetve extrém áruk lett, úgyhogy valahol kompromisszumokat kell kötni.
Megnézek egy AMD vonalat is majd, de azt már SFX táppal."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
válasz
Sanchez638 #9596 üzenetére
Magasság nem lesz gond, ahogy gyorsan megmértem kb. 14cm elfér.
Ehhez van CPU backplate is, ilyen kell, mert ezen az X11-en nincs rajta a gyári (a másikon igen, szerintem ragasztott mert nem sikerült levennem). Ezeket a használt coolereket nem nagyon árulják backplattel, főleg nem ilyen áron, ezért is csaptam le az utolsóra gyorsan."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
válasz
Pista0001 #9594 üzenetére
Megmérem majd a fogyasztást, aztán ha nagyon a határon van akkor váltok egy 200-250Wos-ra, meglátjuk.
Szerk.: a 160XT tud 12V-on 15A peak-et, az elég kell legyen indulásnál (a lemezeket egyesével pörgeti fel). Rendeltem egyet meg egy 150W-os tápot hozzá.
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Pista0001
addikt
5 volton 6, 12 volton 8 ampert tud a 150XT, előbbiből majd' 2, utóbbiból közel 2,5 ampert visz el a 4 merevlemez. Előbbiből visz még a 2 ssd, és szerintem az usb portok is például (ezekbe szerintem ne nagyon dugj semmit), utóbbiból a processzor meg a jóég tudja, mi még. Szerintem ezt nagyon kicentizted.
[ Szerkesztve ]
-
Megérkezett a Sagittarius, nagyjából rendben van vele minden. Egy alaplapi menetes távtartó/rögzítés van "rossz" helyen mert ott nincs a Supermicro lapon csavarhely, a távtartó meg nem a szokásos menetes réz cucc hanem fixre be van építve.
Ezt némi barkácsolással letakartam (gumi rezgéscsillapító a házhoz ráhúzva+egy félbevágott M.2 csavarhely gumidugó) hogy nehogy rövidzárlatot okozzon, bár szemre nincs ott semmilyen kivezetés/alkatrész az alaplap alján azon a részen.Még nincs kész teljesen, jelenleg összeraktam de több változtatás lesz az eredeti tervhez képest:
- másik hűtő jön, torony heatpipe kivitel, a PicoPSU miatt van hely neki már (a mostani nem elég halk/kicsi). Ez már a harmadik lesz, a gyári intel hűtő helyett beraktam egy Thermalright AXP90-X53-at, de a ventivezérlés miatt nem lett elég halk.
- másik hálókártya is került bele (az eredeti HP Mellanox 3-as helyett egy Intel X710 négyportos mert a HP-val 3 boot-ból csak 1x volt hálózat).
- belepróbáltam egy WD/HGST SN150 3.2TB PCIe kártyát, ez kurva gyors (~700MB/sec hálózaton) de ezzel is voltak gondok, 10 boot-ból egyszer nem látszott a kártya, akárhogy variáltam a slotokkal. Ez végül kikerült belőle egy sebességteszt után, maradok a 2x1.92TB Micron 5100 PRO-knál, ezek is jók lesznek Unraid alá cache-nek (ezekkel olyan 450-500 MB/sec-el ír hálózaton, NFS-el).
- Végül vettem ehhez is egy PicoPSU 150XT-t meg egy Leicke 120W-os tápot+egy Nanum fekete ATX/PicoPSU hátlapot a táp helyének eltakarásához.
- GPU passthrough nem működött Unraid alatt az i3-7100T-vel, állítólag a T miatt, ezt átmenetileg áthidaltam egy sima i3-7100-al de közben a BIOS-ban is variáltam az onboard VGA/IPMI beállításokkal, szóval simán lehet hogy a mostan beállításokkal megy majd megint a T-s procival is, ezt praktikusan a hűtőcsere folyamán letesztelem majd deszkamodellben.
- A ventivezérléssel kellett egy kicsit reszelgetni, ezen a Supermicro-n ugye IPMI van, szóval a ventillátorokat meg a szenzorokat nem úgy kezeli ahogy egy normál asztali lap.
Szerencsére unraid-hez írtak IPMI plugint ami szépen fel is ismeri a dolgokat, kis tekergetés után sikerült olyan határértékeket beállítani, ahol a AC P12 ventik kb. 700rpm-el mennek, ami elég halk, de nem esik 600rpm alá a fordulat, ahol az IPMI beriaszt hogy kritikusan alacsony a fordulat. Szóval most 700-1200 között szabályoz szépen, csak a CPU cooler lesz idegesítő tartományban egy nagyobb terhelésnél, szóval azt inkább cserélem a passzív hőcsöves toronyra és akkor egyféle ventit kell vezérelni csak.
- Jött ma hozzá 12cm ventivédő rács, a backplate-k mögött nem sikerült megnyugtatóan rögzíteni a molex elosztókat eddig, szóval a rács jót fog tenni.
- Vettem ilyen nagyon sűrű mágneses porszűrőket is (talán látszik 1-2 képen) ami jól rátapad az acél házra. Elöl hülyén mutat, ott inkább betettem belülre és föléje csavaroztam a ventit, a két hátsó mögé csak simán rátettem a házra kívülről, de aztán levettem mert a HDD-k egészségtelenül melegek lettek és nem voltam benne biztos hogy nem a porszűrők fogják-e vissza a hűtést. Ez mondjuk a ventivezérlés állítgatása alatt volt kb, szóval még egy kört futok majd ezzel is.
Ami egy kínszenvedés: ha már egyszer beleszerelted és bekábelezted az alaplapot akkor ne akarj CPU hűtő backplate-et cserélni
Ha megjött a másik hűtő akkor felszívom magam és újraszerelem az egészet, talán azt a távtartót is megpróbálom kidrémelezni a helyéről.
-
daninet
veterán
válasz
Szoszo94 #9589 üzenetére
ha teljes automatizációt akarsz akkor "Arr stack" mehet rá. Plex és Jellyfin között dönts, Plexnek mindenre is van kliense de pár fícsör fizetős pl hardveres enkódolás meg az intró átugrás. Illetve amit nagyon szeretek plexben az a webhooks, ha indítok egy filmet akkor home assistant beállítja a fényeket. Nagyon menő de ez persze csak szerintem és szubjektív
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
válasz
Szoszo94 #9589 üzenetére
huhh, elég sok ez egyszerre, nem?
Sok mindentől függ, h mi a javasolt és mi a legjobb Neked...
Plex (Jelly, emby, akármi) LXC: médiaszerver, DLNA. Ezt nem részletezem.
Debian headless LXC: SAMBA, torrent. Webmint használok (fentebb pár napja kitárgyalva, h internetre nincs kiengedve, csak belső hálün elérhető, ahogy kb. minden is), ezen a SAMBA és user kezelés egyszerű webUI-n. Torrentet is erre a gépre raknám.
Home Assistant: ennek VM kell, okosotthon dolgokat ezen belül telepíted többnyire (MQTT, integrációk, adatbázisok, stb)
Frigate LXC: ha van kamera, akkor annak jobb külön.bind mount megosztott tárhely: ugyan azt a tárhelyet kaphatja a Plex és a Debian, így pl. a letöltött torrenteket samba vagy más csatolás nélkül is látja a Plex. És még SAMBA megosztást is állíthatsz be erre a tárhelyre. Zseniális, akárki találta ki, ez nagyon hasznos.
Mivel proxmox már van, feldobhatsz akár Jelly LXC-t is a Plex mellé és egy hét múlva megmondod, h Neked melyik a jobb. Proxmox helper scripts, Proxmox topik
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Szoszo94
őstag
Sziasztok!
Szereztem elég jó áron (60€) egy alig használt HP EliteDesk 800 G3 mini-t (gyári tartozékokkal, becsomagolva, por is alig volt a CPU hűtőben
), amiből egy otthoni mindenes szerver készül.
Proxmox-ot ma gyorsan feldobtam rá, illetve a Home Assistant OS-t és egy win10-et be is töltöttem - utóbbit csak miért ne alapon, egyébként elméletileg az nem fog kelleni a későbbiekben.Amire mindenképp használva lesz:
- DLNA, SAMBA és torrent szerver (emiatt jöttem most első körben, hogy mi az ajánlott VM ehhez)
- NAS funkciók nyilván az előbbi miatt, plusz biztonsági mentések
- Okosotthon vezérlés a későbbiekbenJelenleg egy router látja el kábé 10 éve az otthoni médiaszerver funkciót, de a nagy bitrátás 4K HDR filmek néha meg-megálltak tölteni és meguntam, ezért fogtam bele a projektbe. Azon egy Prometheus rendszer fut és torrent kliens, DLNA szerver illetve SAMBA elérés volt rábízva a gigabites net mellett - izzadt néha, na
Nyugdíjazáson van, már másik wifi router szolgáltatja az internetet, így stabilabb a filmnézés is hálózaton, de amíg nem funkcionál rendesen az új vason a média szerver addig még bírnia kell picit.
Tudnátok nekem javaslatokat adni, hogy mit telepítsek fel amivel lefedném az igényeimet? Túl sok a variáció, kicsit már belecsavarodtam
Xpenology, Plex szerver, Jellyfin, stb, mivel járok a legjobban?
Lexus IS250 Sport Mark Levinson // Renault Mégane II PH2 Grandtour 2.0dCi
-
5leteseN
senior tag
Ez már egy szimpatikus, figyelemre méltó(an kicsi) fogyasztás. Még egy új, friss-ropogós gyártású NAS-tól is jó érték.
Jó kis kereszt-hivatkozásokal, de érdekes hír: az eBay-es kütyük rovatba rakott Ali-s hír itt is érdekes lehet!
+
A két USB3.2(?)-re egy (valóban) működő tápadapteres USB-HOST-tal 4-6-8-... HDD-NVMe-bármi csatlakoztatható.
Az itteni 3D-nyomtatós részlegben szerintem "kisujjból" nyomtatnak a tetejére(-alá) egy esztétikus, akár egyedi kívánság szerinti kiegészítő dobozt!Hajrá Urak!
+
[ Szerkesztve ]
-
válasz
5leteseN #9583 üzenetére
Euróban.
Nekem most az i3 7100T/ECC RAM/ Supermicro X11 alaplap IPMI-vel tűnik befutónak az Unraid szerveren alá, majd mértek egy fogyasztást, díszek nélkül 15w idle körül remélek.
-
5leteseN
senior tag
Most még az E5-26xxV3-V4-es CPU-kkal csapatom a kilóra vehető DDR(3, de már inkább)4-es RAM-ok miatt.
Ezek a CPU számok:A jelenlegi 2673V3-asok a feltüntetett 2680V4 teljesítményét hozzák a meghekkelt BIOS által hozott ÖsszesMagTurbó-n keresztül. A -60mV-os XEON alul-fesz miatt kb szintén a V4 generációs XEON 120W-os fogyasztásával is "megelégszenek"(egy-CPU-s felállásban) a felhúzott 2673V3-aim.
Azt számoltam(-becsültem), hogy a Ryzen-eket is lehet kis alul-feszre "rábeszélni" 2-3% teljesítmény veszteség árán, de akkor 50-65W-ból elzakatolnak, és a Ryzen alaplapok is 20-30Watt-tal kevesebbet kérnek, ami XEON alaplapos többletfogyasztást csak nagyon nehezen, sok munkával és üzemeltetési kockázattal lehet tőlük visszakérni.
: Melyik valutából "kb-ezres", és kb milyen kiépítésben!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
5leteseN #9578 üzenetére
"Csak azért lenne előnyös, mert az alapjárati(Idle) és teljesítmény szinteket is harmad teljesítményből( és még a -50-70mV-os heckkelt BIOS-os üzemmódnak is feléből) hoznak azonos(vagy jobb) CPU-teljesítményt a Ryzen-ek."
Már mihez képest?"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
5leteseN
senior tag
Annak ellenére, hogy
és
és
a hírek, azért
minden segítőnek!
Minden (a rossz híres) infó is aranyat ér!Esetleg, ha valaki tudja melyik AsRock(egyéb) gyártónak van Ryzen-es alaplapja, amiben ezeket a RAM-jaimat tudom használni, azt megköszönném!
Csak azért lenne előnyös, mert az alapjárati(Idle) és teljesítmény szinteket is harmad teljesítményből( és még a -50-70mV-os heckkelt BIOS-os üzemmódnak is feléből) hoznak azonos(vagy jobb) CPU-teljesítményt a Ryzen-ek.
...ha van ilyen, az jó poén lenne.Ha nincs, se dől össze a Világ(-om), de hátha van csoda...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
5leteseN #9575 üzenetére
a képeden egy registered ECC szerver ram látható, csak rendes szerverlapban fog menni.
Ez itt lent pedig egy példa, unregistered (udimm) ECC modul, 9 chip, egyformák.
Hasonló logikával, ezek mind udimm ECC-k
Ezen nem látszik a jobb oldala rendesen, de négy van jobb oldalon, 5 bal oldalt, "E" a típuban Micronnál az ECC.
Van SODIMM-ben is perszeitt is van E
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
válasz
Sanchez638 #9574 üzenetére
Hááát, ezen minden (is) van:
...
+
indul ?
Mondjuk nem ugrok le emiatt a hídról, van 2 szerver "nekik" !A többit már majd holnap hozom...
[ Szerkesztve ]
-
Sanchez638
addikt
válasz
5leteseN #9572 üzenetére
Úgy emlékszek: samsung féle ramoknál: DDR4 -nél a V, DDR3-nál az E jelzés szokott ecc-t, R reg ecc jelenteni. Sk Hynix-nél is talán hasonló.
Egyébként látni ha ecc. Asszem egyel több chip van rajtuk. Első ránézésre látható. A reg ecc moduloknál meg van egy plusz chip középen, kicsit nagyobb szokott lenni. Az LR dimm meg a nagysűrűségű modul. Annak talán van valami sebesség csökkentése.
[ Szerkesztve ]
Számom az adatlapomon.
-
amargo
addikt
Ezt csak infónak írtam, ha valaki gondolkozik ilyenben, hogy az elitedesk-ben (G4) nem találkoztam ilyen gondokkal, sőt a +3,5" HDD-nek keretet is tudtam berakni, nekem most amúgy megmaradt feleslegesen. Továbbá platinum táp (vagy mi itt a megnevezés) is jár ezekhez legtöbbször.
Volt régebbi optiplexem, nekem is
a G4 nagy ugrás volt számomra, főleg a tower.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
válasz
Maulgar #9569 üzenetére
aham... elmélet vs. gyakorlat.
3 Sata port, 1 HDD + 1 SSD a gépben, 1 HDD-hez kivezetve a kábel, mert nem fér a gépbe. PCIe-ben LAN kártya, a "külső" HDD miatt már kell egy elosztó a hosszabbítónak, ami a slim CD helyére van hajtogatva... Röviden: nincs hely. A régi LGA1150 Optiplexekben legalábbis alig. De mindegy is, a jelenlegi vas sokkal kényelmesebb, mint a brand gép volt.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
válasz
5leteseN #9566 üzenetére
Unbuffered/unregistered kell neked. Páratlan számú chip van a modulok és egyformák. A registered ramokon van egy általában nagyobb kontroller chip is.
Írok majd eBay.de-n pár példát később."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
5leteseN
senior tag
válasz
bambano #9565 üzenetére
"Ha lud legyen dundi..."
: Ezt a 32GB/db modult tuszkolnám valami Ryzen-es AsRock alaplapba.
Viszont így értelmezve ezt az ott látott sok betűt, rosszat sejtek: valami "REG" rövidítést találtam, ami nem szereti az "unregistered ECC" kifejezést!
Valaki bővebben?
Khmmm... :
Elkezdhetek
és
?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz
5leteseN #9548 üzenetére
A szerver ram, ami fbdimm, vagy registered ecc ram, azt megfelelően nagy kalapáccsal tudod csak belerakni átlagos desktop alaplapba.
Ha a szerverramod unbuffered ecc, akkor az belemegy sima alaplapba, és a ryzenek támogatják. Hogy melyik chipset támogatja konkrétan, azt nem tudom, nekem egy x570-es alaplapom van, nem asrock, hanem asrockrack, és az megy udimm ecc-vel meg 5800x-szel.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz
5leteseN #9560 üzenetére
Igazán a lapok korlátozzák le a lehetőségeket. Nekem a linken szereplő lapom van. 1 x16, 1 x2 és egy x16-nak álcátott x4. A 16-osba raksz egy HBA-at, az ál 16-ban meg mehet egy 10g kártya, igaz nem tudod, csak 8 GB körül használni. És persze G pro proci kell az ECC használatához.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Pista0001 #9561 üzenetére
Örülni fogok, amikor ez gyanúnk beigazolódik!
Azért is kérdeztem
, hogy hátha "kijbújik a szög a zsákból": valóban tudja ezt a Ryzen CPU-család, ahogy az Intel lapos-CPU-i is használják a hivatalosan elfogadott listán nem szereplő 16GB-os/32GB-os RAM-modulokat(DDR4 SO-DIMM).
Magunknak szurkolok!
-
Pista0001
addikt
válasz
5leteseN #9560 üzenetére
Több régebbi platformról is kiderült, hogy nagyobb modulokkal is megy, mint amikor a kezdetekkor tesztelték. Pl a Nehalem idejében (2008-2010. között jöttek ki) 4 gigás moduloknál nem nagyon voltak nagyobbak, az általánosan elterjedtek 1-2 gigások voltak. Az Intel oldalán a mai napig 4 giga/modul a max támogatott, nem frissítik az adatot, mert már nem támogatott maga a processzor. Később aztán kiderült, hogy jellemzően 8 és akár 16 gigás modulokkal is mennek. Az alaplap gyártóknál lehet, hogy más motiváció, lehet, hogy ők alapból tesztelnek nagyobb modulokkal akár később, és frissítik az adatot.
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
A Summit Ridge(Ryzen 5 1600) a minimumom, és a Vermeer-nél(Ryzen 5 5600) kb dupla tudásánál nincs többre szükség.
Az 5600-as már PCIe 4.0. Az nincs oda írva, de (elméletileg) tudnia kéne!
Az az érdekesség is feltűnt, hogy a CPU-knál mintha csak 64GB max RAM lenne lehetséges, az alaplapi infóban pedig 128GB szerepel.
1, Rosszul emléxem!
2, Az alaplapi Chipset felülbírálja a CPU határait!
3, nemtom...[ Szerkesztve ]
-
a régebbi optiplex engem ezzel szivatott, lehet, h a mostaniak jobbak, de gondolom nem is annyi az áruk.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
szpeti40 #9542 üzenetére
Ami RAM van, azt jellemzően kihasználja, ha tudja, ami tök jó, mert azért költöttük rá a pénzt
. Elején 8GB volt a szerverben, már 32GB van benne, de régen is teljesen korrekt volt a teljesítménye és most is.
Fut rajta egy HA virtuális gép és egy rakás docker container, 22-26TB tárhely tárhely van benne, attól függ, hogy hogy számoljuk a raid diszkeket.Semper fi!
-
Pista0001
addikt
válasz
daninet #9547 üzenetére
A "társasjáték doboz" méretbe (SFF) azért ritkán fér 3 db 3,5-es HDD, 2 is csak akkor némelyikbe, ha beáldozod az ODD-t. Az MT-kbe többnyire 2 db HDD fér alapból, de van még 2 db 5,25-ös hely, ahova akár még 3 lemez is befér, de "kis" barkácsolással lehet még helyet találni. De amúgy korrekt ajánlás, erre szerintem is a brand gépek a legjobbak. A tuning nem szempont, ellenen a megbízhatóság és az alacsony ár igen, a brand gépek pont ezt tudják.
ViZion: nagyon sok gépben már nem szarakodnak ezzel, sima szabványos minden, mert így nekik is olcsóbb.
-
PHenis
senior tag
Azért lehet olyat találni amin van bőven sata Fujitsu Esprimo D956 SFF
Én ilyet vettem, mert van rajta 5 sata + 1 nvme, 4 ram hely, pciex 16x és 4x.
Nagyon jó kis gép, elégedett vagyok vele. -
a régi brand gépekkel az a baj, h még a ventiknek is saját csatijuk van, nem lehet mezei 3-4 pint bepattintani. Kevés sata hely is lehet probléma.
+1 a desktop vonalra ezért. Házi szervernek ez ócón megúszható, az én lapomon USB portok hibásak, fillérekért vettem. A 2 hátsó USB3 nélkül tudok élni serveren.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
5leteseN
senior tag
Külföldi oldalakon azt írják, hogy az ASROCK lapok többsége hivatalosan tudja, inkább az a kivétel, ami nem.
Más gyártóknál ez kb fordítva.Abban pedig nincs egyöntetű vélemény, hogy ami ASROCK jelzetten-kimondottan nem tudja az ECC-ket kezelni és használni, az is megy vele, csak a hibajavítás funkció nem műxik.
Ebben változnak, bizonytalanok a "kinti" hozzászólók.Valami olcsó ASROCK(vagy vmi Ali-s kínai) alaplapon, +Ryzen 5 1700, +ECC DDR4-en(a polcon) tűnődöm.
...és igen, valóban kell VGA hozzá.
Az is egy érdekes része lesz megvalósításnak! -
amargo
addikt
válasz
daninet #9547 üzenetére
Én is ezeket ajánlom, most egy HP elitedesk Tower van, és volt benne 3db 3,5 HDD is (most már csak, 2db hdd, 2db nvme és 2 db 2,5 ssd). Gyakorlatilag a G4-es sorozat még a mai napig bőven elég nekem, egyedüli "bajom", hogy a pcie csak 3.0, így az új nvme-k "vissza vannak fogva".
-
5leteseN
senior tag
Azon gondolkodom, hogy egy kis alulfeszelt, 5%-ban GHz-visszavett Ryzen az így elérhető kb -50% teljesítményfelvétellel(és alig lassabban
) tudná a kb azt, amit az ugyanezt, hasonló módon, gyári korlátozásként megvalósító laptop-CPU-i az AMD-nek.
Ha e mellé még a polcon lévő szerver-RAM-jaimmal(16GB vagy 32GB-os ECC-sek) is menne, akkor már bele is csapnék a lecsóba.
Ez utóbbiról van valakinek tapasztalata "civil" alaplapokkal.
A filléres 1700-as például erre a célra bőven eleget tud(még a szimpatikus -5%GHz/-50%(Watt/teljesítmény) "optimalizálással" is.Hab(lehet) a tortán, hogy lehet, hogy még az eredetileg csak kb 2400MHz-es (ECC-s)DDR4-ek lehet, hogy húzhatók kicsit!
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz
Barnahalo #9543 üzenetére
Én HP elitedesk vagy Dell Optiplex asztali irodai gépeket keresnék. Ezekben jellemzően van hely 2-3 3.5" HDD-nek és van nvme foglalat is.
Illetve rakhatsz bele alacsony profilú videokártyát ha egyszer valamiért kellene, továbbá lesz egy PCI foglalatod ahova rakhatsz gyorsabb hálókártyát mondjuk.
Egyszóval bővíthetőbb és kompakt marad.B opció, hogy apróról összeszedsz magadnak hardvert egy barebone/mini ATX házba, de ez több idő és energia lehet.
Én a laptop vonalat elengedném, mert azt is kinövöd majd és ott csak teljes hardver cserével oldhatsz meg bármit.
Nekem HP elitedesk van egy 6. gen i5 procival, az egész nem sokkal nagyobb mint egy társasjáték doboza.[ Szerkesztve ]
-
Barnahalo
tag
Sziasztok! Lenne pár kérdésem házi szerver fejlesztéssel kapcsolatban.
Most egy régi laptopon futtatok Proxmox környezet alatt egy VMet HomeAssistantnak és egy LXC-t Minecraft Servernek. Úgy érzem, hogy már kevés a szufla a gépben, és szeretnék a legköltséghatékonyabban fejleszteni.
A laptop specifikációi: I7-2620M, 8GB DDR3 1333mHz RAM Dual-Channelben, illetve egy 500GBos SSD.
Nem vészesen rossz különben, de ez a CPU már édeskevés sajnos.Nézegettem a régi Xeonokat, de őszintén szólva elvesztem a nyúlgödörben. Többen mondják azt, hogy ezek az energiazabáló processzorok már nem annyira jó választások, és hogy inkább régi AM4-es Ryzent érdemes vagy valami hasonló Core I7-et.
Amit szeretnék igazából az egy MicroATX vagy inkább ITX méretű mini server, az SSD-t vinném bele tovább, házat valami botrányosan olcsót vennék ami kis helyet foglal, MOBO+CPU használtan, meg valószínűleg minden mást is használtan vagy AliExpressről szerezném be.Szerintetek ilyen felhasználásra milyen CPU irányvonalon kellene elindulnom?
-
válasz
MasterMark #9500 üzenetére
TrueNAS Scale, debian alapú, nem fizetős és kiírtották belőle a kubernetest. Docker, docker compose van már csak alapból.
Én felraktam egy portainert és abból megy minden. Fogyasztás is csökkent a kubernetes kiírtásával némileg.Semper fi!
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #9535 üzenetére
Az egyik probléma a webes felülettel az, hogy azt tudod vele megcsinálni, amire valaki csinált klikket, és abban a gondolatmenetben, ahogy a programozó kitalálta. Ha ez neked nem stimmel, akkor meg vagy lőve.
A másik probléma, hogy bug mentesnek gondolni elég bátor feltételezés. Szerencsés esetben csak biztonsági bug van benne, amit elrejtéssel kezelni tudsz, peches esetben meg alkalmazás bug is, amikor nem azt csinálja, amit hittél.És járhatsz úgy is, hogy megszoksz egy webes felületet, majd hirtelen:
a: pénzes lesz
b: áttervezikEgy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz
MasterMark #9536 üzenetére
így van, aki a webminig eljut, annak elvileg kell legyen fogalma pár dologról. Ettől vannak még felelőtlen emberek, vagy olyan munkahelyek, h nem foglalkoznak vele.
Ott a sok TV okosító (már kevésbé divat), a mobilok, az IoT cuccok, kamerák, stb. És ezeket olyanok használják, akinek a wifi jelszava password.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
MasterMark
titán
Egyébként fent van az OMV ssd-n, így már tök jól működik. Sikerült felhúzni dockerben az új unifi controllert is, azért elszenvedtem vele egy darabig, mert a régi HP Microserver procija nem tud AVX-et, az új mongodb-hez meg kell, de a régivel meg nem volt jó a hozzáadott init script, aztán meg nem is akart kapcsolódni egymáshoz.
De egyelőre tetszik, úgy néz ki ez marad.
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz
bambano #9533 üzenetére
Hát akkor hogy?
Nem mindegy, hogy én írom be a parancsot, vagy megnyomok egy gombot ami beírja a parancsot? Ha akarok utána bele lehet nyúlni kézzel is, és van amikor kell.
Ez csak időt spórol, hogy nem kell minden egyes alkalommal googlézgatni, hogy akkor hogy is volt a samba share, meg a docker akármi parancs amikor nem nyúltam hozzá fél éve.
Ráadásul egy csomó dolog előre kész van és nem fél óra googlizás kell hozzá, vagy másfél óra próbálgatás.Hétvégén debian lehalt ugye és boot közben elakadt, csináltam egy fsck-t rajta, majd újra akartam indítani. Pár percig próbálgattam, hogy shutdown, reboot, restart, halt, poweroff, systemctl shutdown, poweroff, mittomén. Nem működött semmi. A gépen a gombbal nyomtam ki. Nyilván az én szegénységi bizonyítványom, de erre kinek van ereje meg ideje?
Még amit tudtam az se jó semmire, mert az ifconfiggal együtt az egész régi network configot lecserélték valami másra egyszercsak.
Switch Tax
-
bambano
titán
válasz
MasterMark #9527 üzenetére
Nem akartam eredetileg beleszólni, de a véleményem az, hogy egyiket se
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
nem gond, egyszerűen a VM-en futott CasaOS is, glances, meg a dockerek. Nincs látványos különbség, de így kevesebb cucc fut.
-
+1
LXC-hez lehet bind mountolni megosztott tárhelyet (az LXC a Proxmox "dockerje"). LXC-nek lehet több feladatot is adni, a Minecraft server LXC pl. a NAS is nálam. Ez jól jön, mert vannak feladatok, amik csak ritkán kellenek (MC server), de nincs kedvem indítgatni, leállítani az LXC-t. Samba megosztások mellett jól elfér, "enni nem kér".Mentés-visszatöltés hibátlan, indítás/leállítás pillanatok alatt megvan. VM-eknél jóval kevesebb CPU és RAM is elég nekik. Nálam is csak HA és Opnsense van VM-ben.
-
Ja, dehat ugye barmi mas alatt is hasznalhatsz hypervisort (Truenas, Unraid, sima Debian, barmi). Ami nekem fontos a Proxmoxban:
- a beepitett backup lehetosegek kivaloak, foleg ha (akar a fo Proxmox ala) feldobsz egy PBS-t (backup server), ami tud block-level dedupot, stb. stb.
- kivalo LXC tamogatas -- en nagyon kedvelem az LXC-t, es a HAOS-en kivul mindenem LXC-n belul van (egy kis hack-kel, mert az egyik LXC kontenerben Portainer fut a Dockernek).while (!sleep) sheep++;
-
-
daninet
veterán
válasz
bambano #9518 üzenetére
Szerintem soha senki nem javasolta, hogy a szervered loginját tedd ki közvetlen a netre. Pont ellenkezőleg. Azt szokták mondani csak akkor tedd ki ha van reverse proxy, authentik, fail2ban, geoblock
-
A TrueNas azért teljesen másik liga...
A Webmin nekem jó: smb.conf szerkesztés, restart egyszerű, meg halom mindent látni egy klikkre. Persze a legtöbb beállítást ha megcsinálod egyszer, utána nem kell többet böngyölgetni. Nem is szoktam, de ott van, elfér.
Oh, a fájlkezelő részét szoktam használni, mert minecraft is van és itt jobb a mappák között ugrálni, modokat pakolgatni, mint cli-ben. Berakhatnám mondjuk samba megosztásba is, de szvsz jobb így.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
bambano #9516 üzenetére
Kérdés volt, válaszoltam. OMV topikba is told be ezt, lájkolni fogják.
Amúgy Debian Headless és Webmin van, ami nincs netre kiengedve, homelabnál kb. semmi sincs kiengedve, mert minek.
Hallottam a webmin sebezhetőségekről, de az pár éve volt, még tart?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz
bambano #9516 üzenetére
Mert van jobb dolga is és/vagy nem ért hozzá annyira, de tudja hogy a linux kevésbé erőforrásigényes és jobban megfelel az adott feladatra? Gondolom a steak-ot se saját magad vadászod majd kézzel csiholsz tüzet stb.
-
bambano
titán
nyilván nem használ gentoot, hiszen debiant használ
ott van példának a webmin. webes menedzser felület linuxra, annyi biztonsági hibával, hogy nem lehet felsorolni. tedd fel a linuxodra, engedd ki a netre, <20 perc alatt feltörik.
akárki akárhogy erőlködik, szerintem a szakértelmet nem lehet megspórolni. a má$ik világ hibája, hogy ezt el akarja hitetni.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Nem _annyira_ sok. UI, illetve hogy az alapbeallitasokat 'mukodnek'. Pelda: egy Timemachine backup-hoz be kell allitani par dolgot a Samba szerveren, hogy mukodjon, ez nemi keresgelest igenyel. Unraid elonye talan a 'mover' (azaz hogy ossze tudsz kapcsolni pl. SSD es HDD tarhelyeket tiering-hez). OMV-nek sok ertelme nincs szvsz. Proxmox virtualizaciora nagyon jo, ha az kezzel le akarod masolni, az orult sok ido.
Nekem a Proxmox jott be a legjobban, de kinek mi.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
daninet
veterán
Funkciók szempontjából nem maradsz le semmiről, OMV elég közel van egy sima linuxhoz. Ha például Unraid-hez hasonlítod ott már lesz eltérés mert ők fejlesztettek egy saját szoftveres Raid megoldást amihez tartozik saját cache algoritmus stb.
Azt is figyelembe kell venni, hogy elég sokan nulla linux tapasztalattal vágnak bele ezekbe a dolgokba, nekik a GUI nagy segítségMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
pl. samba-hoz van webui, átlátható, ilyesmik.
Kattintásra látsz mindentr, nem kell parancsokat bepötyögni pl. SMART adatokhoz, felhasználók + jogosultságokhoz.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
vzozo
senior tag
Lassan év(tizedek) óta visszatérő kérdés bennem, hogy pontosan mi előnye van ezeknek a kulcsrakész megoldásoknak, pls. OMV?
Bevallom én eléggé geek vagyok, de eddig teljesen megfelelt mindenre egy random out-of-the-box konzolos linux, azon samba jogosultságkezeléssel, nyilván van SMART monitorozás, DLNA szerver, illetve virtualizálva / konténerizálva ami éppen érdekel vagy csak játszanék vele.
Miről maradok le?
-
daninet
veterán
válasz
MasterMark #9489 üzenetére
A dockerben futó HA nem rendelkezik "Supervisor" modullal amivel plugineket telepíthetsz. A docker verzió "immutable" azaz a képfájl nem változik.
-
válasz
MasterMark #9500 üzenetére
Amúgy én is omv-t raknék rá, én is azt használom ilyen feladatra évek óta, egy ideje már virtualizálva. Egy kis ssd ajánlott alá, nem pendriveoznék.
-
Patice
nagyúr
válasz
MasterMark #9487 üzenetére
Arra a vasra szerintem OMV való.
ODD helyére SSD a rendszernek, többi lehet HDD.
Docker is megy neki.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Moto G72 - a titkos favorit
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Változik a CPU-k csomagolása az EU-ban
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- További aktív témák...