Hirdetés
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- GoodSpeed: Norton 360 Premium: 75GB Cloud PC Backup for 10 Devices 14.99€-ért? Igen!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- V.Milán: A síntrabant, a falunap és Jézus esete
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maulgar
tag
válasz
Rolcsika222
üzenetére
[link] I5+ és DDR4-re keresgélj szerintem. De igazából pénztárca válogatja :-)
-
Rolcsika222
csendes tag
Sziasztok.
Még csak most ismerkedek a lehetőségekkel, van pár okos eszközöm és elkezdeném az autómatizálásukat. Synology ds218+ van és abban próbálkoztam conténerrel több kevesebb sikerrel és arra jutottam inkább egy mini pct használnék erre a feladatra. Másra nem kellene egyenlőre. Tudnátok segíteni ár/érték arányban mi az mi jó lenne home assistanthoz? Egyenlőre nem gondolkozok komoly dolgokban. -
válasz
Rolcsika222
üzenetére
AiRLAC +1
ha a docker problémás, akkor ne kezdj bele szerintem. NAS-on a HA is Dockerben van, amihez a kiegészítő cuccokat is külön dockerbe pakolod. Majd ezeknek el kell érnie egymást... Nem vészes, de ezért ezt meg kell szeretni. ha bánat van, akkor nehezebb infót találni hozzá.
Egy olcsó vékonykliensre (árulnak kishibás laptopokat is olcsón, pl. billencs vagy kijelző hibás, de indulásnak jó), proxmox VM-ként, vagy natívan telepítve a HA OS-t.
Az integrációkat (szintén docker, csak itt hozzá sem kell nyúlni) HA OS kezeli, a konfigoláshoz sok infó a neten, stb... minden könnyebb ezzel.Van okos otthon topik, 80% Home Assistant tartalommal
-
válasz
Rolcsika222
üzenetére
btrfs konverzió nem fog menni adat lementése/visszatöltése nélkül.
HA dockerben limitált lesz, jobban jársz egy RPI4-vel vagy minipc-vel. -
Rolcsika222
csendes tag
Sziasztok.
Kicsit okosítanám otthonomat, olvasgattam és arra jutottam, hogy ds218+ alkalmas lehet home assistanthoz. Virtual machine telepítéséhez btrfs fáljrendszert kér de nekem nem az van. Viszont a winyón 5tb adat amit nem tudnék hova tenni. Ez esetben a VM felejtős?
Továbbá valaki tudna segíteni gyorstalpalóban és hálózat beállításban? Dockert próbtam beállítani de elvéreztem. Köszi -
-
-
-
Pista0001
addikt
válasz
aujjobba
üzenetére
Érthető. Az újabb sff-eket nem ismerem, de tippre azt mondanám, megfelelnek a kívánalmaknak. Egyedül a 2U-nak nem, abból ½-1 centit kilógnak sajnos. Legalább 8. generációs Dell, HP vagy Lenovo biztos lesz, ami megfelel.
Pl Lenovo P330 sff.
C246 chipset, 8. vagy 9. gen core i vagy Xeon, ecc vagy nem ecc ram is jó bele (gondolom, ecc csak Xeonnal), 1×nvme, 2×2,5< 1×3,5, lp kártyákkal bővíthető,... -
aujjobba
addikt
válasz
Pista0001
üzenetére
Kicsit egyszerusitenem, kicsinyitenem a gepet.
Most egy sima ATX hazban, tulmeretezett tappal, 2db SATA SSD + 2db SATA HDD tarsasagaban fut a gep, 16GB DDR4.
Ha tudnek egy olyan gepet ami bemenne pl. egy 2U magas rack helyre, kidobnam az egyik SSD-t (120GB, nincs is igazan hasznalva), es a 2 HDD helyett egy nagy kapacitasut alkalmaznek.
Tervben van jatszadozas a proxmox-szal is, jelenleg nativan fut minden ubuntu alatt, kiveve a HAOS amivel most kezdtem ismerkedni KVM (qemu/libvirt) alatt.
-
Pista0001
addikt
válasz
aujjobba
üzenetére
Utána kell nézni, sokszor generáción belül is vannak különbségek. Az alacsonyabbra pozícionált termékekben előszeretettel tiltanak le résuegységeket, funkciókat. Másrészt ha csak emiatt fejlesztenél, nézz utána, hogy egy dvga (quadro nvs pl, úgysem kell 3d teljesítmény) nem lenne esetleg jobb megoldás. Persze ha van szabad hely a mostani gépedben.
-
aujjobba
addikt
Koszonom az SFF opciókat megnezem, hatha van 3.5 hellyel valami.
Vizion: m.2 se kötelező, csak ugy láttam manapság adott. Jelenleg sata ssd-rol fut a rendszer, plusz 2db 3.5 HDD van LVM kötetbe egybehuzva.
Teljesitmenyben (cpu, io) teljesen jo a mostani gép is (celeron g4930), valami kisebbet keresek, esetleg fogyasztásban jobbat.Ugy latom a régi gépek 8gen vagy oregebbek, a mostani cerka 9gen. Quicksync képességek terén nem baj ha újabb gen.
-
Pista0001
addikt
válasz
aujjobba
üzenetére
Miniben nem lesz 3,5-es hely, csak sff-ben, ott 1-et szerintem mindegyik tud. Olyat keress, amiben gyárilag is van, pl Dellnél nem a tapról közvetlenül vannak a sata tápkábelek, hanem az alaplapról, de ha gyárilag nem volt benne drive, akkor tápkábel se biztos, hogy lesz. úgy a 6. gen környékétől átálltt több gyártó is slim odd-re, ahelyett tehetsz caddy-be 2,5-est.
-
-
vzozo
senior tag
válasz
aujjobba
üzenetére
Én ezt nem gondolnám túl, kb. bármilyen micro/tiny PC adja az M2 és a 2.5-es SATA portokat házon belül, 200 euró körül már 8-9. gen intel procikkal megkapod. Ha pedig kell a 3.5-ös nagyobb HDD, akkor rákötsz egy éppen akciós külsős ~20-22-24 terás vinyót, és kész vagy.
-
aujjobba
addikt
Melyik az a mini pc, amibe bemegy egy 2.5 sata ssd a rendszernek, egy 3.5 HDD, es 8-16gb ram?
Teljesitmenyben a mostani ezeréves celeron g4930 is rendben van.
Cpu-ba integrált intel gpu viszont fontos, plex hardveres transzkodolas miatt, ezt a kis celeron gpu-ja is szépen viszi.
Rendszernek ha csak nvme fér be 2.5 helyett azzal ki tudok esetleg egyezni.Egy-két VM menne rajta (kvm ubuntu alatt), plex, home assistant, torrent.
-
Sanchez638
addikt
válasz
ViZion
üzenetére
Már a Haswell is tudott ilyet.
Konnektorból volt mérve. Gondolom pár watt lehet a különbség. Eleve modern tápegység van a Dell féle gépbe félpasszív. Itt minden a prociban van, nem? Tehát mindent is le tud kapcsolni, amire nincs szükség.
8700K mellett volt még akkor. Bár itt lehet gold-os volt a táp.De kb ugyan az a dell gép, csak a ház mérete picit kisebb.

Fujitsu PRIMERGY RX1330 M2 - Itt a belső mérője mutat 23w-ot. 4 magvas xeon mellett és 2x16gb ram. 1db m2 nvme ssd. Viszont itt van 7db venti, ami megdobja a fogyasztást.
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
az a táp 85% hatékonyságával kb.6,5-8 watt. Ez is fura. Mondjuk letiltott usb vezérlővel, hanggal, lannal, stb és alulfeszelve...
chipsetre mennyit ad meg intel ezeknél? 3 watt? ram alulfeszelve legyen 4 watt. akkor 1 watt a dedszka, 1 az ssd, 1 a proci? passzív táp...
Elhiszem, h ezt mutatja, de a matek valahogy nem áll össze... vagy minden full lekapcsolva, de még úgy is fura.
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
hááát... 6W csak a chipset. Ram 3 W a 8 gb modul és ez csak emelkedik a sebességgel, mérettel. Ehhez jön az SSD, 1W/db.
plussz a proci és a tárolók. A dupláját hihetőbbnek mondanám, valami jó táppal. Nem olvastam a cikket, esetleg ez egy pico psu és nem a falból felvettet mérte.
-
válasz
AiRLAC
üzenetére
Megy az sok mindennel, egy régi intel i3-al is akár (mármint itt most a valódi end-to-end ECC-re gondolok). Meg kell nézni a cpu specit, aztán megvenni a megfelelő alaplapot + ram modulokat. De desktop procinál a szűk keresztmetszetet az unbuffered ECC modulok ára adja sajnos, illetve az alaplapválaszték.
-
aujjobba
addikt
KVM temaban tudtok segiteni?
Routed halozatot szeretnek hasznalni a VM-en belul, libvirt-tel dolgozok.
A network definialva van igy:<network connections='1'><name>libvirt-local-routed</name><uuid>ac19f5d8-0d14-4ad1-b377-686d39edcef4</uuid><forward mode='route'/><bridge name='virbr0' stp='on' delay='0'/><mac address='52:54:00:c8:a8:14'/><ip address='192.168.122.1' netmask='255.255.255.0'><dhcp><range start='192.168.122.2' end='192.168.122.254'/></dhcp></ip></network>Ez aktiv, mukodik, a haos nevu VM behivatkozza, IP-t is kap.

Ezt az IP-t a hoszt geprol el is erem, pingelni is tudom, es CURL-lel a homeassistant login UI is lejon.
A hoszt cime 172.16.10.33/24.A problemam az, hogy a VM-bol elerem a sajat atjarojat (192.168.122.1), a hoszt IP-jet (172.16.10.33), de azon kivul a netet mar nem, peldaul az 1.1.1.1 nem elerheto, vagy 8.8.8.8 pedig kellene net eleres.
Route lista a hoszton:

A VM-en:

-
5leteseN
őstag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Én a (kínai) szerver-alaplapok felé lépnék.
E5-26xx v3-v4-eseken 50-60€-ért van 2x16PCIe3.0-s VGA aljzat, + 1x8PCIe3.0, + az 1-2 alaplapi NVMe SSD is!
A négy-csatornás DDR4 RAM-okkal kb. tudja azt, amit egy kétcsatornás DDR5, és a DDR4-esek ECC-sek.
Nem sokkal 100€ felett pedig már vannak megbízható ALI-s eladóktól combók: alaplap, +E5-2670(+)-os v3/v4 CPU-kkal, +16-32GB DDR4-ECC-s RAM-mal, garanciával.
A két teljes értékű VGA-ba, akár 2x4 SSD-t is bele tudsz rakni a ("bifurálós") PCIe-bővítőkkel. -
Ennyire nem mentem bele, hogy a DDR5-nél kvázi alap az on die ECC... így most látva ezt árnyaltabb a kép.
Nem mondtam, hogy ez nem elég, de csak azért mert ECC megvalósítás terén nem voltam tájékozott. Mondjuk most sem én leszek a legélesebb kés, de látva a körülményeket a standard DDR5 felé kezd húzódni a dolog... ilyen módon pedig újra megnézem az alaplap lehetőségeket, mert lehet inkább másikat választok...
Főleg az MSI-k esetén van elég jó kompromisszum... Pl USB4-et korlátozzák (felére) cserébe nem butítják a PCIE csatolókat az M.2 meghajtók miatt... -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Az on-die ECC miért nem elég? Mármint műszakilag nyilván könnyen megmagyarázható, hogy ezért és ezért rosszabb, de a semminél jobb, és nem jelenti azt, hogy nincs ecc. Ráadásul ahogy írtam, ennek a bevállalásért cserébe hiba esetén instant tudsz cserélni mindent, mert ezek az alkatrészek polcon vannak mindenhol, egy ECC képes szerver vagy workstation alaplap meg nem annyira.
-
-
válasz
Sanchez638
üzenetére
870 és 870E lapokból nézelődtem. A 870E ráadásul felépítésénél fogva tartalmaz egy komoly szűk keresztmetszetet. [link] A második 870-es chip x4-en van kapcsolva az elsőhöz. Ezért azok a perifériák amiket a másodikra kötöttek azok performancia szinten korlátozhatják egymást... Valós körülmények között jó kérdés ez mit jelent... De van rá esély.
A PCIE slotokat tekintve, többnyire az a korlátozás, hogy a PCIE x16 feleződik x8-ra ha telepakolom M2-vel. Ja, és nem is túl sok foglalatot raknak a lapokra. kb 1-2 a standard. 3-4 ritkább. Azért 1 szabad slot jó lenne tartaléknak.
Eredeti elképzelés szerint az egyik PCIE slotra egy SFP+ kártyát tennék... Kivéve ha lenne olyan lap ami az M2 darabszám, PCIE slot, ECC,...stb sokszögben tartalmazna még egy 10GbE ethernet csatolót, mert akkor az nem lenne...de ilyen metszet sincs...
Szóval most azon gondolkodom melyik ujjamba harapjak és egyelőre az ECC feladás tűnik a legkisebb fájdalomnak. Legalábbis az érkezett válaszok alapján. -
Ezt pont lehagytam, de Ryzen 9000 sorozatra építem a gépet. Szóval bárhogy is hangzik, alapvetően consumer alkatrészekre építenék... ennek minden előnyével és hátrányával...
Főleg Asus lapok vannak ECC támogatással. ( Asrock kiesik mert elég rossz a renoméjuk mostanában. )
A többi márka estében nincs ECC támogatás...de van egy másik terület ahol kompromisszumot kell kötni. Ez pedig a M.2 meghajtók száma. Ezen a téren nagyjából 3 meghajtóig még csak-csak kompromisszum nélkül megoldható, de fölötte már különböző korlátozások vannak... Ezért kerestem egy olyan lapot ami ezen a téren IS és az ECC esetén is megfelelő... Viszont az ECC-t elengedve, lehet, hogy lenne jobb választás... Innen jött fel a kérdés.
-
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Otthonra tényleg drága, én sokáig nem voltam hajlandó elengedni, és inkább lenyeltem a békát (jellemzően másodpiacos entry level brand szerverekre, és workstationökre lőttem, ezekben ugye alap az ECC). Viszont a DDR5-nél az on-die ECC megjelenése nekem már elegendő, bár nem ad "end-to-end" ECC megoldást, de a ram chipeken belüli bit-flip-ek ellen megvéd. Ráadásul így kinyílik a világ, és lehet válogatni a mai desktop alaplapok közül, ami ugye az áron kívül otthoni környezetben azért is hasznos, mert így végre tényleg meg lehet csinálni azt, hogy hiba esetén akár vasárnap is bemegyek az Alzába, és BÁRMIT veszek a géphez.
-
ECC-s memória használatot próbálom körül járni. Alaplap választásnál eléggé szűkíti a lehetőséget ennek támogatottság...
Proxmox ra telepítenék valamilyen NAS rendszert... Még nem dőlt el...de akár TrueNAS is lehet. ZFS-nél pedig hangsúlyos a RAM. És akkor körbeértem...mert itt kérdés, hogy mennyire kell az ECC. Főleg, hogy azért nem túl kedvező az ára sem...és ha nem lenne rá szükségem akkor kidobott pénz.
Pro v contra? Van aki használ otthoni környezetben?
-
válasz
HevonenKulli
üzenetére
Nem, az is matx, ugyanaz a két modell, csak más a teteje/előlapja. A 02 nekem azért tetszik jobban, mert az előlapon vannak az USB-k (fali rackbe kerül egy régi szerver helyére, és így könnyebb beledugni bármilyen usb eszközt ha kell).
-
HevonenKulli
tag
A 02 az atx nem? Ez matx, az előző egy bádog vacak volt, mint az esőcsatorna, ez a chieftec masszív, nem az a nyiklik-nyaklik. Szellős, szűrős. Bár csak 2db 3,5”hdd hely van benne meg 2db 2,5” de ha kellene még ott van az 5,25” hely is, lehetne mókolni. Nekem egyelőre 1 db wd red van benne meg az alaplapon is 2 sata csati van. Nem az a kimondottan 8 db hdd re való nas ház, de a 18.000 ft ot simán megéri szerintem.
-
válasz
HevonenKulli
üzenetére
A házzal mennyire vagy megelégedve? Én a CI-02B-OP-t nézegetem egy ideje (kb. ugyanez, csak más az előlap).
-
HevonenKulli
tag
válasz
HevonenKulli
üzenetére
Nah kész!
Vettem itt aprón mégegy q1900m-et 10.000 Ft-ért. Hosszas agyalás és keresgélés után szintén itt aprón vettem egy Be Quiet! Pure Power 11 400W gold tápot 15.000 Ft-ért. Meg akkor már ne menjen a régi fos házba, vettem egy Chieftec CI-01B-OP házat meg ventiket 28.000 Ft-ért.
Gép forog, alkotó pihen, még a kinyírt másik alaplappal együtt is csak 63k-volt az egész.Nem veszek synology-t mert nem fogja bírni a transmissiont, jelenleg 96 transfer fut.
[kép] [kép] -
válasz
HevonenKulli
üzenetére
Nekem van egy ilyen, percenkent lefut -- lecsukja a gepet, ha kevesebb, mint 5 perc tartalek van az UPS-ben (adaptalhato a te UPS-edhez, nyilvan):
API_URL="https://localhost:8210/api/PowerAssist"THRESHOLD_MINUTES=5THRESHOLD_SECONDS=$((THRESHOLD_MINUTES * 60))LOG_TAG="ups-monitor"export PATH="/usr/bin:/bin:/usr/sbin:/sbin"if ! command -v jq &> /dev/null; thenlogger -t "$LOG_TAG" "CRITICAL: 'jq' command not found. Please install jq."exit 1fiif ! command -v curl &> /dev/null; thenlogger -t "$LOG_TAG" "CRITICAL: 'curl' command not found. Please install curl."exit 1fiAPI_DATA=""HTTP_STATUS=""API_DATA=$(curl --silent --fail -k "$API_URL" --write-out 'HTTP_CODE:%{http_code}')HTTP_STATUS=$(echo "$API_DATA" | awk -F 'HTTP_CODE:' '{print $2}')JSON_BODY=$(echo "$API_DATA" | sed -e 's/HTTP_CODE:.*//')if [ "$HTTP_STATUS" -ne 200 ]; thenlogger -t "$LOG_TAG" "ERROR: Failed to fetch UPS data. HTTP Status: $HTTP_STATUS"exit 1fiRUNTIME_SEC=""RUNTIME_SEC=$(echo "$JSON_BODY" | jq '.[0].status.runTimeToEmptyInSeconds')if [[ ! "$RUNTIME_SEC" =~ ^[0-9]+$ ]]; thenlogger -t "$LOG_TAG" "ERROR: Failed to parse runtime from JSON. Received: '$RUNTIME_SEC'"exit 1fiif [ "$RUNTIME_SEC" -lt "$THRESHOLD_SECONDS" ]; thenlogger -t "$LOG_TAG" "CRITICAL: UPS runtime ($RUNTIME_SEC s) is below threshold ($THRESHOLD_SECONDS s). Initiating shutdown NOW."wall "UPS runtime is critically low ($RUNTIME_SEC s). System is shutting down NOW."/usr/sbin/shutdown -h nowelselogger -t "$LOG_TAG" "OK: UPS runtime is $RUNTIME_SEC s. Threshold is $THRESHOLD_SECONDS s."fiexit 0 -
válasz
HevonenKulli
üzenetére
Egy próbát megérne megnézni, hogy nem lett-e zárlatos a házad.
-
MasterHUn
senior tag
válasz
HevonenKulli
üzenetére
hát esetleg úgy tudnám ezt elképzelni,hogy valami managelhető szünetmentes és figyelni a töltést, ha elér egy bizonyos merültségi szintetet mondjuk 10% akkor egy scripttel leállítani a szervert ssh-n vagy valami hasonló. Nekem pl egy dell szerverem van ami üvöltene, de van egy pici linux szerverem Vm-be. A gépen ami amint elindul a szerver elindul a linux és bemegy a dell idrac-ba és rögtön fixálja 20%-on a gépet. így csendben van a gép és nem is melegszik.
-
MasterHUn
senior tag
válasz
HevonenKulli
üzenetére
egy szünetmentest tegyél mögé

-
válasz
HevonenKulli
üzenetére
Szia!
Brand tápokat hirdetnek néhányan, bontásból. Rá kell kérdezni, mert van, aminek van standard 24 pin+4 pin CPU csatija, de mondjuk csak 2 sata... ezt elosztóval lehet sokszorozni, esetleg saját kábelt készíttetni (ezt is hirdeti egy srác, nekem több kábeelt is készített, hibátlanok).
Természetesen a 80+ Gold vagy jobb lenne az ideális, de az ebben a 250-350 W sávban ritka és drága még aprón is. Van, aki paneltápot használ -abban nem bízok, de kinek mi-, majd ajánlanak a többiek, ha tudnak megbízhatót.Az az FSP táp amúgy nem rossz, ránéztél esetleg? Nekem volt már "táphiba" porcica és halott köpőlégy miatt is!
A porcicás volt a durva, szép kék szikrákat nyomott egy kondinál egy szerelés/mozgatás után. Szétkapva kiderült, h semmi baja, csak tele ment szösszel, pedig szűrő is van...
Első körben ki kellene fújatni, ha bátrabb vagy, akkor belenézni, van-e púpos kondi, vagy más látható sérülés. RAM nem szokott gépet ölni, a gép szokott ramot ölni inkább. Amikor a helyére rakod, nincs ott vmi extra távtartó, ami rövidre zárja? -
0xmilan
addikt
válasz
HevonenKulli
üzenetére
En egy Seasonic Focus GX-550-t vettem nemreg a HA-rol. Ezt a markat ajanljak sokan; illetve olyat keresnek, ami legalabb 80 Plus Gold.
A fo gepemben is Seasonic Focus PX-750 van, az mar 80+ Platinum. -
HevonenKulli
tag
Sziasztok!
8 év után megadta magát a NAS-om. Főleg transmission, DLNA, samba szerver amire használva volt.
Alaplap: Asrock q1900m
RAM: 4 gb ddr3
HDD: 3TB WD red
Táp: FSP 350W 12cm FSP350-60APN 85+Áram szünet után se kép se hang. Vettem egy ugyanilyen q1900m alaplapot, átszereltem, azzal elindult. Visszaraktam a helyére, és megint nem indult. Tápra gyanakszom, mert nem indul másik táppal sem mostmár.
Veszek mégegy q1900m alaplapot és egy új tápot. Csak nem a ram nyírja ki. Ha megint megdöglik akkor feladom és veszek egy synology-t, de jobban szeretem, hogy saját épített NAS-om van, az olyan mintha beismerném a vereséget.Tudnátok ajánlani valami megbízható tápot 24/7 NAS használatra? Nemnagyon találok 350w alatt, de nem gond veszek 500-550-est abból nagyobb a választék, lényeg itt a tartósság és megbízhatóság lenne.
Illetve bármi észrevétel/tanácsot szívesen fogadok.

-
szaszayanou
aktív tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Úgy tűnik a host hálókártyája volt a problémás. A proxmox logjai tele voltak ehhez hasonló bejegyzésekkel:
e1000e 0000:00:1f.6 eno1: Detected Hardware Unit Hang: TDH <2f> TDT <76> next_to_use <76> next_to_clean <2e> buffer_info[next_to_clean]: time_stamp <100155106> next_to_watch <2f> jiffies <102f6f401> next_to_watch.status <0> MAC Status <80083> PHY Status <796d> PHY 1000BASE-T Status <3c00> PHY Extended Status <3000> PCI Status <10>
ez a parancs javítja a hibát (hátha másnak is hasznos lesz):
ethtool -K eno1 tso off gso off -
válasz
bozsokiandra
üzenetére
Helper scriptből Tailscale LXC is elég.
Admin felületen is egedélyezted a subnet routes-t?
Valamint kellene egy host file is, mert a gugli nem fogja megtalálni a cuccaidat... -
bozsokiandra
tag
Sziasztok.
Proxmosban fut pár gépem (Homeassistant, Openmediavault, ADS-B feed).
Szeretnék mellé Tailscalet egy külön VM-ben, hogy elérjem mindegyiket távolról is, de nem működik.
Próbáltam Debian13-ra LXC Konténerben és Ubuntu 24.04-re rendes VM-ben. Mindent a leírások szerint csinálok (ip forward=1, stb), de csak simán a tailscalet futtató gépet érem el a subnet routing nem megy.
Van valami ötletetek esetleg?
Proxmox 9-ben futnak a gépek ha ez esetleg ad támpontot. -
válasz
szaszayanou
üzenetére
proxmox host file rendben van? Routernek nem esik a DHCP tartományba?
Routeren fix IP-t kap? -
szaszayanou
aktív tag
sziasztok!
Adott egy hp mini pc, rajta proxmox, és egy debian 12 vm. A problémám, hogy random időközönként megszűnik a mini pc láthatósága a helyi hálózaton: nem lehet pingelni a local ip-jét, proxmox webui nem elérhető. Ha újraindítom a routert, vagy a mini pc-t, akkor megoldódik a probléma. Jól sejtem, hogy a szolgáltatótól kapott router-rel lehet a probléma, és érdemes lenne egy dedikált routert használnom?
-
paizinho
tag
válasz
jokeair
üzenetére
Szia!
A többiekhez csatlakozva a Proxmox vonalat nagyon jó szívvel és "ősz hajszál" kerülési céllal javaslom.
Itt a Prohardver Proxmox fórum, aktív és segítőkész fórumtárasakkal. Lesznek ismerős "arcok"
-
jokeair
újonc
Mégegyszer csak megköszönni tudom a sok információt amit írtatok, igyekszem minden után nézni. Lehet félreérthető volt, ahogy fogalmaztam. Eredeti nyelven tanulom a dolgokat és a magyar nyelvű környezet a support területére szól nem magára a szerverre.
Magyar nyelvű weboldallal, magyar nyelvű felhasználóknak.Balinov hozzászólása most elgondolkodtat a Proxmox használatán és a disztribúció-ban sikerült elbizonytalanodnom
Ettől függetlenül, ha kész a hardver fogok még jelentkezni és megnézem az ajánlott topic-okat is.
Tényleg köszönök mindent!
-
-
Balinov
titán
válasz
jokeair
üzenetére
En csak azert javasolnam a promxoxot, mert mivel magad is irod, hogy elegge kezdo vagy hidd el, el lehet es el is fogsz dolgokat **szni, szoval ha a az Ubuntu Servert VM-kent futtadod es minden jelentosebb (vagy akar marginalis) SW valtozas elott csinalsz rola backupot sokkal kevesebb osz hajszalad lesz, mintha csak baremetal Ubuntun dolgoznal.
Azt nem mondom, hogy en ugyanebben a cipoben voltam (khm..vagyok), mert nalam a PVE alatt csak egy OMV7 fut VM-ben, meg 1 jatszos ubuntu ill. egy Adguard LXC, de mikor elb***tam valamit az OMV-ben (neme kicsit, nagyon) azert az nagyon jo erzes volt, hogy eleg volt a VM mentest visszallitani es nem elorol kell egy vatta uj OMV VM-et felhuzni minden szirszarral, stb.
Szoval virtualizalni PVE-vel azt az Ubuntu Servert igencsak megfontolando
udv
B -
válasz
jokeair
üzenetére
ahogy írták is, ez nem a "standard" home server téma, sw-hez itt kevesebben tudnak hozzászólni, mint egy célirányosabb topikban. Otthonra sql csak a hosszú távú adattárolásra van, de átlag userként nem érdekel, h mi haJCsa
...amúgy Victoria metrics
De ettöl még elfér itt, csak meg kell várnod a hardcore "home" server gurukat, akik hozzá tudnak szólni.
-
xabolcs
őstag
válasz
jokeair
üzenetére
Az adatbázist létrehoztam, most itt az ideje API-k használatának és megírásának.
Nem úgy mint éjjel mikor a Prometheust állítottam be.
Nezd meg az infotech temacsoportokat, fogsz talalni bennuk megfelelo topikot!
- OS, alkalmazások
- SzoftverfejlesztésEbben a Home server topikban legfeljebb a mar kialakitott Ubuntu szerveredrol (meg annak hardvererol) lenne erdemes beszelni.
De szerintem az egesz fejlesztesi stack-ed elferne egy vaskos docker-compose.yml-ben vagy egy elephantsql.target-kent.
-
jokeair
újonc
válasz
xabolcs
üzenetére
Rengeteg információ amit nagyon szépen köszönök. Azt viszont nem igazán értem, hogy miért is kellene nekem bármikor is a Proxmox-al foglalkoznom, hogy ha erőforrás felhasználás szempontjából az én esetemben abszolút igenis fontos.
Még odáig is sok víz van hátra, hogy fusson egy bizonyos szinten. Mára nem terveztem vele foglalkozni, mert végre nem egyedül kell túrjam az internet száraz részét, már most sok hasznos információt kaptam amik után tudok nézni és nem csak céltalan keresgélés.
ZFS-t mindenképpen megnézem, amit eddig olvastam róla és utána néztem, sok szempontból tudja segíteni a szerver terhelést.
Az adatbázist létrehoztam, most itt az ideje API-k használatának és megírásának.
Egyedüli felhasználóként az adatbázisban rendkívül gyorsan futott minden és meglepő módon semmi nem halt le. Nem úgy mint éjjel mikor a Prometheust állítottam be. Ott éreztem, hogy a hajtott bringa küllői közé sokszor én dugok botot.
Ha rossz topic-ba írom azt jelezzétek nyugodtan, gondoltam ez a "házi szerver" is házi szerver egyenlőre.. -
xabolcs
őstag
válasz
Kiratheonly
üzenetére
... teránként kell legalább 1GB RAM, ...
Ez nem mult meg el?
Az OpenZFS tenyleg nagyon jol skalazodik!
Volt szerencsem 4 GB-os SBC-n hasznalni ZFS-t es most 64 GB memoria mellett is.
Alapbol a rendszermemoria felere allitja magat, de aztan oda tekeri a felhasznalo, ahova szeretne.
Es persze, hogy kevesebbet teker a lemez 55 GB ARC mellett, mint 1 GB mellett!
-
xabolcs
őstag
válasz
Kiratheonly
üzenetére
Ahogy ViZion irta:
mi a feladat és a cél?

A fenti ElephantSQL stack-et fejleszteni szerintem teljesen folosleges Proxmox-ot felloni.
Termeszetesen lehet, hogy eljon az ideje es sajat jokairSQL startupot inditva majd CEPH-el felvertezett Proxmox klaszterben jonnek letre a gepek, de addig sok viz fog lefolyni a Dunan.Amig a munkagepe Windows, addig folosleges ilyen messzire nezni!
-
Kiratheonly
tag
válasz
xabolcs
üzenetére
Itt azért a ZFS-nél megjegyezném, hogy érdemes Proxmox szervert telepíteni először, mert az OpenZFS talán az egyik legjobb implementációja található benne. Viszont a ZFS-hez nem árt ECC memóriával felkészülni, ha productionbe megy és abból is teránként kell legalább 1GB RAM, plusz a proxmox alap memória szükséglete.
Ha Proxmox, akkor érdemes LXC-be raknod a PostgreSQL-t és snapshotolni mentés gyanánt, amilyen sűrűn indokolt.
Ha pedig már production és skálázhatóság felmerül, pedig jöhet a Proxmox clusterezés, CEPH és társai, hogy redundánsan fusson (Patroni telepítést tudom ajánlani, cégen belül ezt használjuk, én telepítem és tartom karban). -
xabolcs
őstag
válasz
jokeair
üzenetére
Ha mar home server topik es PostgreSQL!
ZFS storage-t tegyel ala!
A peldanyaidat beszedesen nevezd el!
A peldanyaidhoz hozz letre kulon-kulon, nevhez illo ZFS dataset-et, a tranzakcios naplokhoz kulon!
Hasznalj tomoritest! Jo a megszokott lz4 is, de a zstd-vel sincs semmi baj!
Csinald meg a tobbi, idevonatkozo ZFS optimalizaciot is, amit nem emlitettem!Arrol remelem tudsz, hogy a PostgreSQL-nel a diskIO a legfontosabb! A CPU es a memoria csak masodlagos!
Es ugye azt is tudod, hogy alapbol 128 MB memoria van engedelyezve egy PostgreSQL peldanynak.
Adj neki tobbet, ha van mibol! Meghalalja!
Ugyanugy a ZFS is!
Remelem a weboldal backend-je nincs eltulozva es static html-bol fut, esetleg golang vagy rust hajtja meg.
Egyebkent nem talaltal hasonlo programot a piacon? Ha masert nem, hat tanulni a hibaibol!
-
jokeair
újonc
válasz
ViZion
üzenetére
Ahogy írtam, teljesen kezdő vagyok a témában, egyedüli skillem, hogy régen Pascalban programoztam, és SQL adatbázisokat tudok felépíteni, kezelni. :)
A kérdéseidnek utána kellett néznem, de úgy érzem, részben már válaszoltam is a korábbi hozzászólásomban.
Nem tartok semmilyen cloud irányba. Az egész projektet az Elephantsql bezárása indította e, nagyon szerettem használni, és mivel nem találtam hasonló magyar nyelvű alternatívát, úgy döntöttem, belevágok egy saját DBaaS rendszer felépítésébe.
A hardver jelenleg egy otthoni gép, amin gyakorlok és hibákat keresek. Lokálisan már működik a szerver, rengeteg hiányossággal, de haladok. A végleges hardver még tervezés alatt van, gyűjtöm az infókat, mire lenne pontosan szükség.
Nextcloud nem lesz, kizárólag adatbázis-kezelés a cél, így sok erőforrást tudok megtakarítani. Hypervisort nem használok, ha jól értelmezem, mire gondoltál.
A szerver gépen jelenleg ezek futnak:
- PostgreSQL
- Docker
- Portainer
- Prometheus + Grafana
- Vault
- UFW
- curl
- SSH (munkagépről, Windows alól kezelem)A Proxmox kifejezés számomra eddig ismeretlen volt, kb. egy órája tudok róla, nem használom (tudtommal).
A konténerek és adatbevitel manuálisan történik a szerver és a munkagép között. A regisztrációs logika és API-k egy külön weboldalon fognak futni, amit nem a szerver gépen tárolok. A szerveren csak Ubuntu Server lesz.
Remélem, minden kérdésedre válaszoltam, és tényleg szívesen fogadok minden tanácsot, észrevételt!
-
-
jokeair
újonc
Sziasztok!
DBaaS szerver szolgáltatás kialakításán dolgozom PostgreSQL-re építve, teljesen magyar nyelvű környezetben. A rendszer Ubuntu Server disztribúció alatt fut, Docker konténerekben, jelenleg lokális hálózaton működik.
A projektet három fázisban építem: szerver | monitoring | weboldal. Próbálok párhuzamosan haladni mindhárommal, de sokszor lépek kettőt vissza és egy felet előre. A szerver stabilan fut, a monitoring működik, a jelszókezelés és titkosítás még hátra van.
A frontend adatbázist holnap fogom létrehozni, ez lesz az alapja a regisztrációs és csomagkezelési logikának. Teljesen amatőrként vágtam bele, az internetről összeollózott információk alapján haladok, rengeteg hiányossággal.Sok tanácsra és ötletre lenne szükségem, minden hozzászólást hálásan fogadok. Privátban is szívesen beszélgetek bárkivel, aki hasznos tapasztalatokkal vagy érdekességekkel tud ellátni.
Köszönöm előre is!
-
válasz
xabolcs
üzenetére
ez is

volt benne 32, gondoltam, megkérdezem az itteni szakértőket, hogy mi lesz, ha rakok még bele 64 gigát. mindenki azt mondta, hogy szuper lesz.
ja, összeborult a ...csába.
most úgy megy a gép, hogy az eredeti 32-t kivettem, és a 2x32 új modul van benne, bios kavarással. lekopogom, már 21 napja nem szállt el, talán már jó marad. -
-
-
-
nincs azure, a sajátommal mókolok.
Most végeztem, ventik halkítva, légáramlás, kábelezés kicsit kipofozva.
Van 2 db 500-as sata ssd, jó állapotban, lehet variálok kicsit smb-n és a gyakran használtakat ide rakom. hdd pihenjen, még 2 watt mínusz... vagy mittudomén.
Van sok új dolog a helper scriptben, párat kipróbálok...
Szal. az alap működést nem változtatom, nős vagyok, nem merem
Asszony win11-e itt fut, azon dolgozik, távolról is. Azt mondta, h gyorsabb, mint a céges laptop, de én látom, hogy kellene ram...
...és még két mag.
ohh, és félben van a htpc is, gyerek laptopja van beállítva, de az nem ideális. Igen, 80% nem prio 1, de ez a hobbim éjjelente. Van, aki iszik, az sem olcsóbb...
-
laci06
senior tag
Jepp, pontosan ez. Ha megjön a kedvem, akkor játszok vele, hogy minden is jobb legyen, de alapvetően legyen "good enough", működjön és utána oké, hadd szóljon. Akarok egy zfs poolt, ha lenne valami jó GUI-s szoftver amin keresztül lehet fotókat/videókat mappákba rendezve nézegetni az tök jó lenne, és legyen plex (esetleg később jellyfin). De kb ennyi az ami most kéne. Pár user itt-ott talán, hogy család is tudjon felmásolni fotókat, ilyesmi, de ennyi.
Jah, ezeket a NAS-okat a hálózatról el tudom érni ugye, tehát pl torrenttel tudok oda tölteni azonnal? Ezt vajon külső felhasználó is meg tudná tenni?
-
vzozo
senior tag
válasz
ViZion
üzenetére
A kérdés az mi a célfüggvény. Folyton hegeszteni, vagy találni egy "good enough" állapotot, ami kiszolgálja az ember(eke)t.
Egyébként én lehet lusta vagyok, meg a család meg minden egyéb ami nagyobb prioritást élvez, de a régi home szerverem kb. 9 évig ment ugyanazon a HW+SW felállással, csak amikor elfogyott a tárhely, akkor pakoltam bele újabb vinyókat. A mostaniak közül az egyik 6 éves (mondjuk pont az kapott egy nagyobb upgrade-et a nyáron), a kisebb meg 4, de igazából egyszer be lettek lőve, SW-update-ek rendszeresen feltéve, de kb. ennyi.
Persze van pár játszós VM rajtuk, de ha nagyon kockulni akarok, akkor fogom az MSDN Azure subomat, és inkább oda deployolok ezt-azt. A home szerverek kiszolgálnak engem és a családot, valódi homelabom pedig akkor ilyen feltételek mellett nincs, a felhőt használom arra.
-
válasz
Maulgar
üzenetére
esetleg! 5 hónap.
Természetesen ez függőség esetén 5 óra is lehet, vagy 5 perc...
...este összeraktam: Proxmox, Intelről AMD-re váltás, nagyjából döccenőmentes volt.
Ma szedem szét kicsit, a CPU hűtőn a ventit másikra cserélem. Utána régi SSD ki, venti fordulatokat kicsit optimalizálom (biosban, ez restartos is) stb... biztos lesz valami még.
-
-
-
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Kezdek teljesen elveszni a bőség zavarában, vagyis most újra írok ide egy teljesen nyitott kérdést.
Tehát a probléma, hogy jó lenne egy központi media szerver. Ahova a családi fotókat, filmeket, sorozatokat egyszerűen fel tudnánk tölteni, és nézni legalább a házon belül, de a legjobb az lenne ha bárhonnan elérnénk, akkor is ha mondjuk elutazunk.
Szoftveres oldalról a Plex eléggé bejött nekünk a videó részére. Tudom, hogy van a Jellyfin is, de ha jól tudom az kevésbé támogatott az okostévéken, és ha elutazunk, van okostévé, akkor egy Plex-et sokkal egyszerűbb felrakni, vagyis nem tartom indokoltnak részünkről a váltást.
Olvastam az *arr-okról is. Egyelőre nem estem hasra, vagyis néha egy torrentet letölteni, majd indítani nem egy nagy feladat.
De nem tudom, hogy ehhez milyen OS-t keressek? És milyen hardvert? Milyen házat? Nem szeretnék 5 évig mondjuk hozzányúlni legalább. Én húzok az épített gépekhez, főleg amiatt, mert kevés linux tapasztalatom már van, configokba belenyúlni nem félek, ZFS poolokkal játszottam már, vagyis hozzányúlni nem félnék, de azért ideális esetben egyszer felállítom a dolgokat, és utána rá sem akarok nézni feltétlenül. De nem tudom eldönteni, hogy Unraid legyen, vagy Truenas Scale? Fogalmam sincsen.
ChatGPT-t azt mondta, hogy szerinte UnRaid, esetleg Truenas. Megőrjít a sok lehetőség, és a legjobbat szeretném választani..:) A budget másodlagos jelenleg.
-
-
huan
őstag
Sziasztok,
A ZimaOS-el ismerkedem és segítséget szeretnék abban kérni, hogy a lan-on lévő megosztott mappákat hogyan tudom átadni az alkalmazásoknak?
Azt szeretném megoldani, hogy a qbittorrent, jellyfin...stb. ne csak a belső tárhelyre tudjon tölteni, elérni, hanem az otthoni lan-on lévő synology megosztott mappáiba is.
Külső térhelyként már csatoltam a nas meghajtóját, de az alkalmazásokban nem látni:
Köszönöm előre is! -
-
lassan összeáll a vas a ryzen home serverhez:
MSI b450m Pro VDH max
Ryzen 5 3400G
2x16GB G.Skill Aegis 3200 cl 16Most wint futtatok,linuxon nem tudok tuningolni, tesztelni...
cpu offset - 0,625 V, a ramot csak 3133 cl16 1,35V-ig tudtam hozni, 3200 nem megy 1,5V-on, pedig az lenne a gyári. cl18 sem, de elengedtem.
Jelenleg pbo off és cinebench alatt 60 fok alatt megállt, throthling nem volt jelentős, néha 1-1 mag visszavett kicsit.
Kérdés, h a pbo-t érdemes próbálni? Elvileg ez a kraft a mostaninál jóval több...
pbo a fogyasztásra mit dobna?
-
-
huan
őstag
válasz
ViZion
üzenetére

Tényleg hiányoznak némi linux alapok, de az itthoni nas smb-megosztások csatolása, hogy a proxmoxon futó qbittorrent oda töltsön, vagy a jellyfin onnan vegye a filmeket már gondot okozott, meguntam a szenvedést vele
Remote desktop az jó lesz, mert munkahelyről szeretném elérni, onnan meg csak a böngészőben futó remote megy, mint pl. a chrome remote desktop...
Amúgy torrenteznék rajta, meg médiakiszolgálót futatnék rajta elsősorban. (tehermentesíteném ezekkel a nas-t, meg sztem a plex is jobban futna ezen, mint a nas-on) -
-
huan
őstag
Sziasztok
Egy Lenovo M910q -t szeretnék itthoni szerverként használni, amit távolról elérek:
- Intel i5-7500T
- Intel HD Graphics 630
- 32GB RAM (DDR4 2666MHz CL19)
- 250GB NVMe SSD
- 1.8TB HDD
Amit próbáltam: Proxmox,Unraid,Ubuntu,Kubuntu,Zimaos,Casaos...de nem váltották be a hozzá fűzött reméyeimet(vélhetőleg a hiányos linux ismereteim miatt)
Inkább Windows flé hajlanék. Milyen Windows javasolt, ami a legmegfelelőbb erre, illetve kis erőforrásigényű?
Köszönöm! -
Új hozzászólás Aktív témák
- Opel topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Haditechnika, harcászat
- Battlefield 6
- Vezetékes FEJhallgatók
- Okos Otthon / Smart Home
- Projektor topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Nokia 5.3 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3647
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest