- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Banyasz papa: segitség kérés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Natív 3Dfx Glide Windows11 alatt Voodoo1 és Voodoo2-vel.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy gondom és nem találtam rá megoldást. Van egy Samsung okos Tv-m nem új, de teszi a dolgát. Mögé betettem egy Pi 3B+ t amin a Kodi van semmi más. Ez is pipa szuper minden. A tv támogatja az ARC-t így ha átkapcsolom av1 bemenetre a kodin belül mindent a tv távirányítójával intézek. Szuperül működik ez is.
Na most mivel a pi-n nincs digitális audió kimenet gondoltam veszek egy hdmi exractort ami a hdmi-ről leválasztja nekem az 5.1 hangot és továbbítani tudom az erősítőmhöz. De minden próbálkozásom ellenére az 5.1 hang nem jut el az erősítőig, illetve ha így használom bukom az ARC-t is. Nem tudom miért, mert elvileg az extractor tudja van is gomb rajta a ki, be kapcsolásához.
Ötleteket, segítségeteket várom. Köszönöm előre is. -
ludarazs
csendes tag
válasz
duffbeer #36106 üzenetére
Köszönöm, eddig a pi-re volt kötve a winyó de mivel abban a szobában van ahol alszunk, és a a winchesternek van némi hangja "az asszony nagyon érzékeny az ilyesmire" muszáj volt külön választanom.
Érdekelne ez a rsync-es dolog, de elég amatör vagyok így nem tudom mennyire bonyolult ez a megoldás. Esetleg valami leírás van róla? Telepítés, beállítás, ilyesmi? -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok!
Volna egy olyan problémám, hogy a router usb portjára rákötöttem egy winchestert, hogy itthon mindenhol elérhetővé váljon az ott felpakolt tartalom. Működik is viszont szeretném a torrentről letöltött dolgokat is oda menteni. A kérdésem hogyan tudom rávenni a Transmissiont, hogy ezt megtegye?
-
ludarazs
csendes tag
Nálam nincs erről szó. Este kikapcsoltam a tv-t, rpi ment tovább és arra keltem az éjjel 3x hogy megy a tv. Bizonyos idő eltelte után bekapcsolja a tv-t. Most átnéztem a cec adapter beállításait, lehet ott volt a gond.
Viszont ami bosszantó, hogy kikapcsolom a Kodit elsötétül a képernyő kb. 10-20 secre és újraindul a kodi.
Cigam cikke szerint csináltam ott ugye leírja, hogy hogyan kell az automatikus indítást beállítani amit meg is tettem, de gondolom azért ennek nem így kellene működnie. -
ludarazs
csendes tag
Helló Srácok !
Segítséget kérnék mert elakadtam picit. A gondom egy Rpi 3b+ amire feltettem a Kodit és amikor használom nincs is vele semmi baj minden szuper, de mivel az rpi-n torrentezek is így sosincs kikapcsolva, és amikor filmnézés után kikapcsolom a tv-t valami visszakapcsolja. Nem tudok rájönni, hogy mi. Főleg, hogy miért? A tv Hdmi/cec/ csatlakozón keresztül van rákötve így a tv távirányítójával irányítom a Kodit is. Ha nem írtam le valamit amit tudni kéne szóljatok, várom az ötleteket.
Illetve a Kodi kikapcsolása ami nem működik egyszerűen nem áll le.Köszönöm
-
ludarazs
csendes tag
Tegnap este visszaolvastam a cikkedben, és láss csodát rátaláltam.
Ilyeneket ír:
[2019/09/07 14:14:10] minidlna.c:1074: warn: HTTP listening on port 8200
[2019/09/07 14:14:10] inotify.c:199: warn: WARNING: Inotify max_user_watches [8192] is low or close to the number of used watches [208] and I do not have permission to increase this limit. Please do so manually by writing a higher value into /proc/sys/fs/inotify/max_user_watches.
[2019/09/11 20:56:58] minidlna.c:1034: warn: Starting MiniDLNA version 1.1.6. -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Az rpi-n lévő filmeket minidlna-n keresztűl nézem a tv-n ami működik is, de egy ideje az újonnan letöltött tartalmak nem jelennek meg a listában. Miért ?
mit csináljak ?
Reboot, meg minidlna újraindítás volt nem jött be.
Köszi -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Mit tudnátok ajánlani arra a problémámra, hogy az otthoni hálózaton az összes tv látja a Pi-n levő filmeket, ami a kiskorú gyerkőc miatt nem optimális. Vannak nem neki való tartalmak is :-))
Szeretném az ő tv-jén szűrni a filmeket. Valahogy.Minidlna-val van megosztva.
Kérdeztem már de nyaralás miatt félbeszakadt a megoldás.
-
ludarazs
csendes tag
Sokadjára de megtaláltam a hibát. Egy kapcsos zárójel volt az oka aminek nem kellett volna ott lennie. Nem is értem de sikerült. Megint én voltam a figyelmetlen. Azért köszi a segítséget mindenkinek.
-
ludarazs
csendes tag
válasz
sztanozs #34407 üzenetére
Erre gondolsz ?
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.0.*",
De a lényeg, hogy a windows újratelepítés előtt minden ok, utána pedig nem. Semmit nem állítottam el a pi-n.Csak ellenőriztem mikor nem csinálta a dolgát. de mivel nem értek hozzá így csak Cigam cikkére hagyatkozva néztem át a sorokat. A cikk alapján állítottam be mindent és régóta tökéletesen működött.
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Mit tudnátok ajánlani arra a problémámra, hogy az otthoni hálózaton az összes tv látja a Pi-n levő filmeket, ami a kiskorú gyerkőc miatt nem optimális. Vannak nem neki való tartalmak is :-))
Szeretném az ő tv-jén szűrni a filmeket. Valahogy.Köszi
-
ludarazs
csendes tag
És ha már szóba hoztam a noip-hez nincsen valakinek egy szuper Cigam cikkéhez hasonlóan részletes leírása mert szeretném valahogyan beállítani Digi van nálam dinamikus ipvel és így hálózaton kívülről nehézkes az elérés. Próbáltam már pár dolgot, Plex, Teamviewer, stb. nem igen vált be egyik sem. Köszi
-
ludarazs
csendes tag
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl status minidlna.service
● minidlna.service - LSB: minidlna server
Loaded: loaded (/etc/init.d/minidlna; generated; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Sat 2019-04-06 21:55:59 CEST; 18h ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Process: 377 ExecStart=/etc/init.d/minidlna start (code=exited, status=0/SUCCE
CGroup: /system.slice/minidlna.service
└─549 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/miniápr 06 21:55:56 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
ápr 06 21:55:59 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.
lines 1-10/10 (END)...skipping...
Active: active (running) since Sat 2019-04-06 21:55:59 CEST; 18h ago
Process: 377 ExecStart=/etc/init.d/minidlna start (code=exited, status=0/SUCCESS)
└─549 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minidlna.pidápr 06 21:55:56 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
ápr 06 21:55:59 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
lines 1-10/10 (END)Ez így jó?
A naplófilet a cikked alapján a winyóra tettem. Nem látok hibát. Telepíteni próbáltam a noip hez valamit de nem is ment, az egy másik történet, de lehet köze van hozzá ?
Ikristof amit mondott úgy néz ki bevált. köszi
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy minidlna van beállítva a letöltött videóim tv-n való lejátszására, ami rendben is van illetve volt. A gondom annyi, hogy pár napja amit letöltöttem nem látom a listában. Amit ez idő előtt az ott van le is tudom játszani. Valami frissítési problémám van? Csináltam már dlna restartot, és a raspberryit is újraindítottam. Mit tehetnék még?
-
ludarazs
csendes tag
Nem tudom mit csináltam de jó lett. Bocs a butus kérdésekért.
Szép napot. :-))
-
ludarazs
csendes tag
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl status minidlna.service
Active: active (running) since Sun 2019-03-17 10:30:17 CET; 1h 42min ago
Process: 3128 ExecStop=/etc/init.d/minidlna stop (code=exited, status=0/SUCCES
Process: 3138 ExecStart=/etc/init.d/minidlna start (code=exited, status=0/SUCC
└─3149 /usr/sbin/minidlnad -f /etc/minidlna.conf -P /run/minidlna/minmárc 17 10:30:16 raspberrypi systemd[1]: Starting LSB: minidlna server...
márc 17 10:30:17 raspberrypi minidlna[3138]: [2019/03/17 10:30:17] minidlna.c:61
márc 17 10:30:17 raspberrypi systemd[1]: Started LSB: minidlna server.
lines 1-12/12 (END)A cikkben ajánlottad, hogy tegyem a külső winyóra ez megtörtént. A windowsból ha megnyitom a minidlna/log ott nincs semmi. Vagy parancssorból kellene valahogy nézni?
Azt hogy sehol én úgy értettem, hogy a tv-n sem és a pc-n sem találom azt a logot amire ha kattintok jön be a megadott mappa tartalma. És azon belül pedig a letöltött filmek, stb.
-
ludarazs
csendes tag
A kardomba dőlök mindjárt. Tegnap már azt hittem minden szuper, erre ma szeretném megnézni a tv-n amit tegnap este letöltöttem erre a minidlna sehol! ki érti ezt?
Elvileg minden jól beállítva, hozzáadva a csoporthoz de mégsem látom.Ötlet valakinek esetleg?
-
ludarazs
csendes tag
Nos az fstab módosítás nem vált be, vagyis minden változatlan . Így a winyót formáztam és ext4-re módosítottam a filerendszert.
pi@raspberrypi:~ $ sudo lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
└─sda1 ext4 94200ff3-3c18-ba49-a44e-fd28ac62e069 /media/Merevlemez
mmcblk0
├─mmcblk0p1 vfat RECOVERY 263C-75C8
├─mmcblk0p2
├─mmcblk0p5 ext4 SETTINGS cb8877ed-df05-4326-a09c-469edd5f1883 /media/pi/SETTI
├─mmcblk0p6 vfat boot 20C2-5B58 /boot
└─mmcblk0p7 ext4 root 4ca1bc48-09c2-4a4a-a54c-c5dda1720861 /pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez
összesen 16
drwxrwxr-x 4 pi users 4096 márc 16 18:29 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 márc 16 16:03 ..
drwxrwxr-x 2 pi users 4096 márc 16 18:24 lost+found
drwxrwxr-x 4 pi users 4096 márc 16 18:29 torrentÍgy néz ki most. Sajnos a probléma továbbra is fennáll jogosulatlan felhasználót ír mikor elindítom a remote gui-t, de a webes felületen sem enged be. :-((
Nem hurcolászom tehát nincs különösebb oka az ntfs-nek. /megszokás/
-
ludarazs
csendes tag
Csoport azonosító
pi@raspberrypi:~ $ cat /etc/group|grep users
users:x:100:pi,Csaba,minidlna,debian-transmissionMivel én meg nem értek szinte semennyire ezekhez a dolgokhoz, lehet érdemes lenne elengednem az ntfs-t ?
Ha nem ntfs akkor mi legyen? És mivel hogyan tudom legegyszerűbben megcsinálni ?
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Elsősorban cigamtól szeretnék kérdezni, de ha más is hozzá tud szólni a problémámhoz szívesen veszem azt is.
Nos ! SD kártyát kellett cserélnem így feltettem egy új rendszert, a cikked alapján be is állítottam de...A torrentem nem műxik. sem weben sem remote gui nem fogadja el a felhasználónév jelszó párost. Vajon miért lehet ez? A jogosultságok rendben vannak?
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez
összesen 8
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 márc 15 19:49 .
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:49 $RECYCLE.BIN
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:49 System Volume Information
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:50 torrentpi@raspberrypi:~ $ sudo chown -R pi:users /media/Merevlemez
pi@raspberrypi:~ $ sudo chmod -R 775 /media/Merevlemezpi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez
összesen 8
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 márc 15 19:49 .
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:49 $RECYCLE.BIN
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:49 System Volume Information
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:50 torrentpi@raspberrypi:~ $ sudo lsblk -f
sda
└─sda1 ntfs E492CEA492CE7A96 /media/Merevlemez
mmcblk0
├─mmcblk0p1 vfat RECOVERY 263C-75C8
├─mmcblk0p2
├─mmcblk0p5 ext4 SETTINGS cb8877ed-df05-4326-a09c-469edd5f1883 /media/pi/SETTINGS
├─mmcblk0p6 vfat boot 20C2-5B58 /boot
└─mmcblk0p7 ext4 root 4ca1bc48-09c2-4a4a-a54c-c5dda1720861 /ntfs csomag telepítve természetesen.
pi@raspberrypi:~ $ groups debian-transmission
debian-transmission : debian-transmission userspi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/Merevlemez/torrent
összesen 4
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:50 .
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 márc 15 19:49 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:50 download
drwxrwx--- 1 pi pi 0 márc 15 19:49 incompletepi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl | grep transmiss
transmission-daemon.service loaded active running Transmission BitTorrent Daemonkonfig filet többször átnéztem nincs benne hiba.
Segítsetek please!
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Egy olyan kérdésem lenne, ha van egy Raspbian Stretch lite feltelepítve, beállítva, tudok e úgy rátenni egy desktop verziót, hogy minden programom, beállításom megmarad, vagy mindenképpen újra kell telepítenem mindent?
A válaszokat előre is köszi. -
ludarazs
csendes tag
A plex jól működik köszi a tippet. Viszont az egyik Hdd-n lévő adatok ugyan megvannak csak éppen nem látom őket. Ez vajon mitől lehet ?
-
ludarazs
csendes tag
Az én elképzelésem az, hogy akár telefonról /ios/, vagy laptopról elérjem a filmjeimet, képeimet, le tudjam őket játszani egy erre alkalmas programmal. Most pl. a vlc-t használom. SSH-n keresztül nekem megfelelne. De mivel abszolút nem értek ezekhez a dolgokhoz, hogy melyiknek mi az előnye hátránya esetleg melyik biztonságos melyik nem erre is szívesen veszem a tippeket.
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Egy kis segítségre lenne szükségem ismét. Azt szeretném elérni, hogy a pi-re dugott hdd tartalmát elérjem bárhonnan. regisztráltam is a freedns oldalon mert ugye dinamikus az ip-m. Találtam egy 2015-ös cikket bencex-től amit meg is csináltam de vagy rosszul csináltam valamit vagy nem tudom de nem igazán sikerül elérnem a pi-t. Egyenlőre nagy fehér folt ez az egész tehát szájbarágósan kellene a segítség. Most kezdtem ismerkedni ezzel az egésszel.
Köszi
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Ha már TV-s kérdések akkor itt az enyém is. Samsung tv-m van rpi-n megy a torrent, ami minidlna-n keresztül megy a tvre. Működik de két észrevételem is van amire nem találtam megoldást.
1. A lejátszott tartalmat /egyiket sem / nem tudom tekerni csak léptetni a következő ill. az előző filmre.
2. Néhány videó nem játszható le / a kiválasztott file jelenleg nem támogatott / üzenetet kapok a tv-n.
MKV a fileformátum.
Esetleg valakinek ötlete ?
-
ludarazs
csendes tag
pontosítanék :
ugye ha a Hdd nevű meghajtó a /media/Hdd helyre van mountolva akkor ezek a parancsok így kell kinézzenek:
sudo chown -R pi:users /media/Hdd
sudo chmod -R 775 /media/Hdd
mert ha igen akkor valami nem jó sajnos megint. az eredmény változatlan
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 27 17:09 .
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 27 17:14 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 27 17:09 System Volume Information -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Hogyan is tudnám elérni azt, hogy a WDMyBook-hoz hasonló jogokat kapjon a HDD is?
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 27 17:14 .
drwxr-xr-x 22 root root 4096 jún 27 03:09 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 27 17:09 Hdd
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 6 16:57 WDMyBook -
ludarazs
csendes tag
A munint is úgy tutdom elindítani hogy beírom a pi ip címét ?
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Cigam cikkének mérjünk meg mindent részét próbáltam beállítani, elvileg minden jó de:
A web szerver karakterei hát nem is tudom
ĂdvĂśzĂśllek a szerveremen!
valahogy nem jó. Illetve ennél többet nem is tudtam kihozni belőle.A munin az nem jön össze. Biztosan nem ok valami de a cikkben leírtakhoz képest nem látok hibát. Ötletek?
-
ludarazs
csendes tag
válasz
cinemazealot #31217 üzenetére
elképzelhető az is majd figyelem. Általában mindig olyankor csinálja amikor messzebb vagyok tőle.
-
ludarazs
csendes tag
válasz
cinemazealot #31215 üzenetére
1 db hdd van rákötve semmi más. Rövid sípoló hang. nem tudom jobban leírni. Minden frankón megy tehát szerintem nem működési hiba lesz. Szabálytalan időközönként. De nem sűrűn. Pl. egy órája semmi.
3B+ modell
Olyasmi hang mint újrainduláskor. -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy raspberry pi-t és Cigamnak hála minden tök jól megy. Torrent, Samba, Mini dlna.
Amit kb. két három hetes üzem után észrevettem, hogy néha pittyen egyett. Nem tudom miért. Viszont a kérdésem nem e lehetne ezt megszűntetni, mert az asszony kiidegel, hogy "nem bír aludni"
Tehát várom lehet e ez ügyben tenni valamit.
Köszi előre is. -
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Egy kis infó kéne, hogy a torrenteknek kb. milyen le és feltöltési sebességel kellene mennie ?
-
ludarazs
csendes tag
Először is Cigam köszönöm az egésznapos segítséget, tényleg félisten vagy !
Namilegyen neked is köszi a tippet deluge megy simán.
Végre jól fogok aludni az éjjel köszi srácok:-))))
-
ludarazs
csendes tag
Igen jól írtam be de ezt a választ kaptam
pi@raspberrypi:~ $ sudo systemctl | grep transmiss
● transmission-daemon.service loaded failed failed Transmission B itTorrent DaemonA configet néztem és egy dolog amit látok az rcp password sorban nem a beírt jelszó van hanem egy számokból és betűkből álló sor az baj ?
-
ludarazs
csendes tag
A jogosultság most már rendben van szerintem
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/WDMyBook/torrent
összesen 16
drwxr-xr-x 4 pi users 4096 szept 2 14:44 .
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 2 15:17 ..
drwxr-xr-x 2 pi users 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 pi users 4096 szept 2 14:44 incompleteÚjratelepítettem de nem jó még vmi.
-
ludarazs
csendes tag
Igen vigyázok a kis és nagybetűkre.
Megvan a home alatt a Csaba nevű könyvtár
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/WDMyBook/torrent
összesen 16
drwxr-xr-x 4 root root 4096 szept 2 14:44 .
drwxrwxr-x 5 pi users 4096 szept 2 15:17 ..
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 downloads
drwxr-xr-x 2 root root 4096 szept 2 14:44 incompletepi@raspberrypi:~ $ groups debian-transmission
debian-transmission : debian-transmission users -
ludarazs
csendes tag
A raspberry pi-nek a 192.168.1.2 ip címet osztottam ki. És amikor megkerestem a windowsból a megosztást ott lett egy Csaba és egy WDMyBook mappa. Az utóbbi frankó a Csaba nem. A Csaba felhasználóval léptem be.
Az átnevezést majd megcsinálom de nem igazán zavar a lényeg, hogy minden frankó legyen.
"download-dir": "/media/WDMyBook/torrent/downloads",
"incomplete-dir": "/media/WDMyBook/torrent/incomplete",
"incomplete-dir-enabled": true,
"rpc-password": "titok",
"rpc-username": "rpi",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.1.*",
Annyit elértem hogy elindul a remote gui de eddig jut el és megáll.
-
ludarazs
csendes tag
Ismét itt vagyok feltelepítettem egy lite verziót és ext4 formátumra formáztam a lemezt. Így minden gond nélkül betudok lépni a WDMyBook mappába, tehát jelentem sikerült. Mégegyszer köszi a segítséget.
A Csaba nevű mappába viszont még mindíg nem tudok létrehozni, törölni. Az baj ???
Illetve a következő gondom a torrent beállításokkal van. Mindent átírtam a leírtak szerint figyelve, hogy leállítsam a daemont mielőtt változtattam rajta. Azután természetesen el is indítottam. A remote gui viszont kapcsolódás elutasítva hiba üzenetet küld. Az 51413 port nyitva. Mi lehet a baj ???
-
ludarazs
csendes tag
Nos nekem már sebes minden ujjam a sok harapdálástól, telepítettem az acl-t hozzáadtam a felhasználókat és az eredmény :
összesen 559904
drwxrwx--- 1 pi pi 4096 szept 1 15:36 .
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 ..
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkv
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume Informationlassan megőrülök nekem minden ugyanolyannak tűnik. Csináltam rebootot is mindkét gépen. A Csaba mappába belépni enged de nem tudok létrehozni se törölni. A Hdd még mindíg megtagadja a hozzáférést mindkét felhasználóval :-((
-
ludarazs
csendes tag
Elvileg megcsináltam mindent de ahogy látom ua a helyzet.
összesen 559904
drwxr-xr-x 5 root root 4096 szept 2 10:53 ..
-rwxrwx--- 1 pi pi 573331353 aug 26 17:14 penzt.termo.novenyek.2016.iptv.h264.hun-kataklysm.mkv
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume Information -
ludarazs
csendes tag
megcsináltam a mappát.
fstab átírva
A samba confba is. mountoláskor ezt kapom. Bocs de nagyon kezdő vagyok. Megtagadta de mit is csinálhatok ilyenkor?
pi@raspberrypi:~ $ sudo mount -a
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command. -
ludarazs
csendes tag
pi@raspberrypi:~ $ ls -la /media/pi/Hdd
összesen 559904
drwxr-x---+ 4 root root 4096 szept 2 09:21 ..
drwxrwx--- 1 pi pi 0 szept 1 15:36 System Volume InformationNem tudok belépni sem Csabaként sem piként.Mindkét esetben hozzáférés megtagadva.
# Global parameters
[global]
workgroup = MUNKACSOPORT
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
usershare allow guests = Yes
server max protocol = SMB2
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
passwd program = /usr/bin/passwd %u
server role = standalone server
unix password sync = Yes
dns proxy = No
wins support = Yes
idmap config * : backend = tdb[homes]
comment = Home Directories
browseable = No
create mask = 0700
directory mask = 0700
valid users = %S[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = No
printable = Yes
create mask = 0700[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers[Hdd]
comment = Ez a Hdd merevlemezem
path = /media/pi/Hdd
create mask = 0775
directory mask = 0775
force group = users
read only = No
valid users = @usersEsetleg csináljak egy /media/Hdd/ mappát és csatoljam oda ?
Azt viszont nem tudom hogyan lehet unmountolni. -
ludarazs
csendes tag
a rasbian feltelepítése után rádugtam a winyót, és mivel grafikus felülettel rendelkező verzió, így fel is csatolta rögtön. /media/pi/Hdd
ki is listáztam:
pi@raspberrypi:~ $ sudo lsblk -f
sda
└─sda1 ntfs Hdd DAC6BB44C6BB2025 /media/pi/Hdd
mmcblk0
├─mmcblk0p1 vfat RECOVERY 6261-6333
├─mmcblk0p2
├─mmcblk0p5 ext4 SETTINGS eefe838c-bb35-46c6-b6f8-48d41631f13b /media/pi/SETTI
├─mmcblk0p6 vfat boot CEA8-3CEE /boot
└─mmcblk0p7 ext4 root c76a9205-d2d5-4035-a7e3-bcc31ef81f03 /
ezután jött az ntfs-3g telepítéseaztán az fstab szerkesztése:
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/mmcblk0p6 /boot vfat defaults 0 2
/dev/mmcblk0p7 / ext4 defaults,noatime 0 1
# a swapfile is not a swap partition, no line here
# use dphys-swapfile swap[on|off] for that
UUID=DAC6BB44C6BB2025 /media/pi/Hdd ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=007 0 0aztán sudo mount -a / nem kaptam hibaüzit/
beállítottam a tulajt és jogokat.
sudo chown -R pi:users /media/pi/Hdd
sudo chmod -R 775 /media/pi/HddAztán jött a Samba
-
ludarazs
csendes tag
Sziasztok !
Cigam leírása szerint megcsináltam a raspberrym beállításait, de a windowsból próbálok a megosztott meghajtóra csatlakozni, és beírom a felhasználónevet jelszót hozzáférés megtagadva üzenetet kapok. Ezt az általam létrehozott Csaba nevű felhasználó és pi felhasználó esetében is így van.
Mi lehet a baj ?Mit próbáljak másképp.
A leírást követve mentem végig.
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen autót vegyek?
- Autós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Honda topik
- Hardcore café
- További aktív témák...
- ÚJ ASUS CORE I5 14400 Gamer ERŐMŰ PC 32Gb DDR5 5600 1.0TB SSD ÚJ GEFORCE RTX 3080 12GB DDR6 2ÉV GAR!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával hibátlan működéssel
- Mini pc (I5 8250u - 16Gb ddr4 ram - 128Gb nVme ssd + 500Gb hdd)
- FHD CORE I5 8500 GAMER OPTIMUM PC 16Gb RAM 512GB SSD SAPPHIRE NITRO AMD RX 580 8GB DDR5 1ÉV GAR!
- FHD GTA5 FORTNITE GAMER SSD PC CORE I7 6700 16Gb RAM 4.0TB HDD SAPPHIRE AMD RX 580 8GB DDR5 1Év GAR!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Akcio! Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X OC Videokártya!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest