Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31393 üzenetére
Retropie oprendszert pont erre találták ki. Kell még hozzá micro sd, töltő meg kontroller. Az újabbak már a bluetooth kontrollerekkel is mennek.
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31395 üzenetére
Töltőből gyári ajánlott, de ha van olyan ami stabilan tud 5v 1,5v akkor az is simán jó. Micro usb aljzata van.
Gépről kell rárakni az sd-re, de ha rákeresel nagyon jó leírások vannak. -
nagyúr
válasz Intel fan11 #31395 üzenetére
Ha megvetted a lapot, jelentkezz, és segítünk.
Elkezdtem írni egy cikket erről, a tapasztalataimat szívesen megírom, meg, hogy milyen módosításokat csináltam az alap rendszeren.
A készülékházat nem érdemes túlgondolkodni, akár kartonból is csinálhatsz neki, a lényeg, hogy ha pi3-at veszel, gondoskodj vmi hűtésről.[ Szerkesztve ]
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31398 üzenetére
Kb a harmadáért meg tudod venni külföldről.
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31401 üzenetére
Magát a pit ahol feljebb ajánlottuk is, a plusz dolgokat meg igazából aliról vagy ebayről érdemes sztem.
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31404 üzenetére
Az jól hangzik.
Gyakorlatilag bármilyen kontrollerrel tudod használni, amit valahogy rá tudsz dugni a lapra. Usb hid eszközök szinte biztos. De például megoldható az eredeti c64 joystick-ok közvetlen rákötése is a GPIO portokon keresztül, én az átépített c64-emben is így kötöttem rá eredeti c64 joystick-okat. -
Intel fan11
őstag
válasz Intel fan11 #31407 üzenetére
Neten olvasom, hogy lehet hálózatot felépíteni, hogy lássa a számítógépem! kérdés nem 1szerűbb 1 pendrive-ra rámásolni a játékokat és rádugni a pire? Igazából nekem nem fontos hogy hálózaton legyen!
Battletag: hojszi#2983
-
félisten
válasz Intel fan11 #31407 üzenetére
Mi az a digi elosztó???
Ha egy wifis routerről van szó, akkor természetesen igen, ez a wifi dolga.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Tim82
félisten
válasz Intel fan11 #31411 üzenetére
A zero az az, hogy nem lesz jó a Pi 3-adhoz, amit letöltöttél.
Innen: [link] A fájl nevében is benne van itt, hogy a Pi 3-hoz és Pi 2-höz jó.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Intel fan11
őstag
-
Tim82
félisten
válasz Intel fan11 #31413 üzenetére
Van egy olyan Pi változat is, hogy Raspberry Pi Zero. Hardveresen más, mint a Pi 3, azért nem lesz jó.
Nem használok Win32 disk imagert, így ezt nem én fogom tudni megválaszolni.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
GZoli7
senior tag
válasz Intel fan11 #31413 üzenetére
Az Raspi Zerohoz van, neked meg Raspi 3-hoz kell.
Az egy másik eszköz. -
Kenderice
senior tag
válasz Intel fan11 #31414 üzenetére
Ez nem lesz jó PI3-hoz!
Más a hardver.
Ez pi zero-hoz való image. -
félisten
válasz Intel fan11 #31410 üzenetére
Megtennéd, hogy érthetően megírod, hogy milyen eszközről van szó?
Olyan, hogy "digitális elosztó", nem létezik. Ha a Telekom adja, az valami HGW/ONT lehet, aminek a lényege jelen esetben a routerfunkció, tehát az, hogy ez az eszköz a LAN-od DHCP-szervere, azaz ő a központ. (Feltételezem, nem használsz saját routert.)
Erre az eszközre tudsz a RPI-vel wifin csatlakozni, és a leírtak alapján ez a kapcsolat megfelelő is lesz az igényeidhez. Erősen ajánlott viszont a fix IP-cím beállítása vagy foglalása.MaCS
-
félisten
válasz Intel fan11 #31420 üzenetére
Nem, nagyon nem mindegy, hogy mi a neve, ha egyszer erre hivatkozva kérsz tanácsot. Amúgy meg éppen Te kérdezted az alábbit:
"PI3 wifis tehát nem kell kábellel csatlakoznom. Tudok vezetéknélküli kapcsolatot létesíteni a digi elosztómmal?"
MaCS
-
félisten
válasz Intel fan11 #31422 üzenetére
Ez a digitális elosztó elég fájdalmas, gondolom, a marketingesek munkája bölcsész fordító munkája által. (De akkor se legyen "digi", mert amellett, hogy az ilyen rövidítős becézgetésektől az égnek áll a hátamon a szőr, jelen esetben még a Digivel mint szolgáltatóval is keverhető!)
Részedről most a router + access point funkciók izgalmasak.A RPI elvben elmehet hálózat nélkül, de a mai rendszereket (a Linux-alapúakat meg különösen) már eleve úgy írják, hogy feltételezik a hálózati kapcsolat meglétét. A telepítések, frissítések mind a hálózatról érkeznek.
Lehet persze USB-vel is vesződni, sőt, lehet, hogy van, ami egyszerűbbnek is tűnik vele, de minek? A wifi beállítása egy-két percen belül megvan.
MaCS
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31422 üzenetére
Mert a retropie-ban nincs fájlkezelő, amivel a pendrive tartalmát be tudnád másolni a saját fájlrendszerébe.
Persze megfelelő scripttel meg lehetne oldani, hogy a rádugott pendrive-ról minden cuccot magától átmásoljon, de ez már haladó szintű feladat.
Ugyan tudtommal megoldható az is, hogy a játékokat magáról a pendrive-ról futtasd, de ezt nem könnyíti meg a tény, hogy a pendrive-nak is ext fájlrendszerre kellene formázva lenni, ami neked, mint Windows használónak nem lesz jó barátod.
Ezt megkönnyítendő megtették azt a szívességet, hogy az asztali gépedről a kedvenc fájlkezelőddel belépsz a Windows megosztott hálózatba, és szépen áthúzogatod a játékokat. -
nagyúr
válasz Intel fan11 #31427 üzenetére
Többször többen leírtuk, de csak nem akarod megérteni, hogy mit és mennyiért érdemes megvenni. Nem feltétlenül jó neked, ha szettben vásárolod meg.
A lapot vedd meg külön (használtan 10-12 között, újonnan max. 15ért). Tápot vegyél külön, vagy eredetit, vagy jó minőségű kapcsolóst, vagy esetleg van külön power hat, amin van kikapcsoló gomb, de a kapcsoló nem kardinális kérdés. Inkább egy reset gombot kell majd rá tenni, idővel úgyis rájössz, hogy miért.
Sd kártyát jó minőségűt és gyorsat vegyél, akkorát, amekkora kell, lehetőleg Sandisk-et, mert a többi márka valahogy nem bírja úgy a strapát, hajlamosak idő előtt meghalni a pi-ben.
Házat meg ízlés szerint, bármibe bele tudod építeni, akár egy szappantartóba is, vagy egy régi Nintendo cartridge-ba, asszem ha jól emlékszem itt a topikban valaki abba építette bele.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31429 üzenetére
Ez a lap nem erre lett kitalálva, pontosabban nem csak erre. Olvass utána, oktatási célból hozták létre, desktop rendszert is futtathatsz rajta, tud usb-s vinyóról bootolni, média lejátszót, torrentszervert, NAS-t, bármit építhetsz belőle. Na és nem utolsó sorban: az usb-s kontrollereket szerinted hová fogod bedugni?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31433 üzenetére
Az is usb-s...
-
félisten
válasz Intel fan11 #31429 üzenetére
Amint aryes is írta, a hardver és a rajta futó szoftver két különböző dolog.
Az USB nem ismer semmilyen fájlrendszert -- az USB egy irdatlanul bonyolult protokollkészlet, ami lehetővé teszi egységes módon eszközök csatlakoztatását, így például tárolóeszközökét is.
Az, hogy egy rendszerbe milyen megoldásokat írnak bele, teljesen más kérdés. Ha most az asztali gépedre felteszel egy Windows 95-öt (már ha sikerül...), tudomást sem fog venni az USB-csatlakozóidról, mert még esély sem volt arra, hogy beleírják (tán 1998-as...)
A RPI-re elég sok rendszer készült, az, hogy melyikbe milyen fájlkezelési vagy adatkapcsolati megoldásokat írtak bele, független magától a kártyától.
MaCS
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31438 üzenetére
Nem, a legtöbb játékból a kontroller két gombjának egyidejű megnyomásával tudsz kilépni.
Néha egy-egy emulátor/játék le tud fagyni, mondjuk nálam főleg a Dosbox-os játékok fagytak le, ilyenkor jól jön, ha nem kell kihúzkodni a kábelt, meg a fájlrendszernek sem tesz jót, ha kirántják alóla a gépet.
Én egyébként nem is reset gombot csináltam a gépre, hanem kikapcsoló gombot. Egy script figyeli a gomb megnyomását, és szabályosan leállítja a rendszert. -
nagyúr
válasz Intel fan11 #31441 üzenetére
Igen, elég. Csak a rendszert mindig állítsd le kikapcsolás előtt menüből.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31443 üzenetére
Nekem volt itthon egy 20 éves gépből bontott kis ventilátorom, amit rátettem, mert nekem a hűtőborda magában nem volt elég, bár az is igaz, hogy viszonylag zárt házba tettem, és overclockoltam is. Ki kell próbálni! Van itthon Pi2-m is, azt például hűtőborda nélkül sem tudtam túlhevíteni, mert sokkal kevésbé melegszik, mint a pi3. Viszont jóval gyengébb is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31445 üzenetére
Mondjuk egy Nintendo64 emulátorhoz már keményen húzni kell, különben élvezhetetlen lesz.
Egy NES vagy egy C64 simán elfut alap órajelen is.Nem megy tönkre, nyugi, 82°C fölött throttling-ol, valamint jelzi is, pici hőmérő ikont rajzol a képernyő jobb felső sarkába, valamint erőteljesen szaggatni kezd.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Intel fan11 #31450 üzenetére
Én a Raspberry Pi Official tápot választanám. Nem véletlenül official, meg aztán 2,5 A, a másik meg csak 2,1 A.
MaCS
-
Intel fan11
őstag
-
cinemazealot
addikt
válasz Intel fan11 #31746 üzenetére
Esetleg Bluetooth?
-
azbest
félisten
válasz Intel fan11 #31748 üzenetére
öreg, ez egy xbox 360 kompatibilis kontroller?
mert akkor ahhoz kellene rádiós vevő is.
Ha szerencséd van, akkor talán működhez az usb kábelen át is vezetékes kontrollerként.
szerk
Mondjuk azt nem tudom, hogy miért ír switch konzolos kapcsolódást is (y + home)... többféle módot is tud? Gondolom az bluetooth talán... nem ismerem a switch-et.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Intel fan11 #31748 üzenetére
De Raspberry Pi-t sem. Ír Switch konzolt meg Windows PC-t, utóbbihoz USB kábeles összeköttetést említ. A Switch-csel (amennyiben az követte a Wii szisztémáját) valószínűleg Bluetooth-on kommunikál.Ahogy látom, már mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Intel fan11 #31752 üzenetére
nem játszottam még bluetoothon át, de gondolom retropie amúgy is kell a játékokhoz, ott meg vannak leírások [link]
Állítólag valami eredeti switch kontroller megy a retropie párosításával is, szóval akkor talán ez is [link] (csak persze a te kontrollereden úgy kell nyomogatni a gombot, ahogy a leírásodban van)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31754 üzenetére
Y + Home gomb 5 másodpercig, gondolom ez indítja a párosítást.
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31756 üzenetére
Próbáld valami androidos telefonnal megkerestetni, az előbb írt két gomb 5mp-ig, amíg nem villog a home gomb körül az egyik LED, és akkor keress rá telefonról Bluetooth-szal. Látszania kell!
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31758 üzenetére
link ez alapján raktam rá bluetooth billentyűzetet, de szerintem a gamepaddal is mennie kell. Tuti h bluetooth van benne, mivel aswitch csak azzal kommunikál.
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31760 üzenetére
Szerintem próbáld többször, addig próbáld, amíg nem látja. Előbb-utóbb lehet, hogy sikerül. Ha nem sikerül, megveszem tőled őket.
Próbáld ki az előző hsz-ben javasolt leírás alapján, ssh-n keresztül! A kontrollerek MAC címét meg fogod találni rájuk ragasztva valahol egy matricán, próbáld ki, hogy beírod kézzel azt a címet.[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz Intel fan11 #31760 üzenetére
Ugye van a RetroPie BT kontroller beállításáról szóló leírása. De korábban elhangzott az is, hogy ez Xbox 360 kontroller, ahhoz viszont ha jól látom, másfajta beállítás tartozik. Nézted már ezeket is?
[ Szerkesztve ]
-
Tressy
senior tag
válasz Intel fan11 #31750 üzenetére
Olyat kellett volna venned amihez usb-s stick is van...bármilyen usb-s vezeték vagy vezetéknélküli eszköz megy pivel ez éppen nem az mert xbox 360hoz való
-
nagyúr
válasz Intel fan11 #31764 üzenetére
Próbáltad már MAC cím alapján, ahogy írtam?
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31768 üzenetére
link ez alapján próbáld megnézni gépen keresztül. Érdemes utána valahogy máshogy (pl hosszabban csatlakozni) csatlakozni mert ezek valamiért megszerzik
-
rosejbli
senior tag
válasz Intel fan11 #31771 üzenetére
link
Egy misét talán megér -
DIEGO15
őstag
válasz Intel fan11 #31780 üzenetére
A legtöbb csomagjukhoz ez van írva. "Megbízható 1.2A-es tápegység". Nem kevés az egy rpi3+-nak?
-
válasz Intel fan11 #47266 üzenetére
Az oldalukon csak ajánlatot adnak, és azokra az eszközökre hívják fel a figyelmet, amik limitálva vannak:
Because of a hardware limitation, the following devices will only boot from a boot partition of 256GB or less:
- Raspberry Pi Zero
- Raspberry Pi 1
- early Raspberry Pi 2 models with the BCM2836 SoCAmúgy minek akkora SD kártya bele?
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Airedhyal
aktív tag
válasz Intel fan11 #47269 üzenetére
USB - Sata adapter/ház rá/bele egy 128GB -os SSD nem megoldható? Indul a 3b+ usb -ről is.
-
veterán
válasz Intel fan11 #47269 üzenetére
Milyen kontrollert használsz a a retropi-hez?
-
Airedhyal
aktív tag
válasz Intel fan11 #47275 üzenetére
TV mögött számít?
-
veterán
válasz Intel fan11 #47274 üzenetére
Köszi.
Felszabadult egy P3+ -om, és én is gondolkodom a retropi-n, csak kéne hozzá egy kontroller -
Kicsirics77
veterán
válasz Intel fan11 #47274 üzenetére
Szia, mennyire nyűgös a retroPi-vel ezt a konzolt összelőni? jól gondolom,hogy akkor ez bluetooth kapcsolaton megy?
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Xbox Series X|S
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
- Ryzen Huawei MateStation S
- FUJITSU ESPRIMO E500 E85+ SFF /I3 - 8GB DDR3 - 128GB SSD/ WIN10 PRO - 15mp bootidő UTOLSÓ DB !
- GAMER / KONZOL MÉRETŰ (ITX)-PC /I5 8600-6MAG- ASUS ROG WIFI-BT-16GB DDR4 -RX6600-8GB-DDR6 -1TB SSD/!
- GAMER PC /ASROCK-B460-STEEL- I5 10400F(6MAGOS) + VÍZ - 1TB NVME - 16GB RGB - RX 6600-8GB DDR6 + RGB!
- BLACK FRIDAY AKCIO - i7 9700 + 16 gb ddr4 + gaming alaplap + huto + win 11 pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest