Hirdetés

2024. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#32401) stigma


stigma
addikt

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy adott 2 számítógép a hálózaton:
- Asztali gép : 192.168.0.25 (win 10) - Microsoft fiókba belépve
- HTPC : 192.168.0.13 (win10) - Nem léptem be a fiókba

A 2 gépen ugyanazokat a Win10-es vagy szokásos hálózati konfigurálást elvégeztem (jelszó ki, hálózatfelderítés-ok). Mappamegosztást megoldottam viszont a HTPC-n lévő gépen tudok az asztali géphez csatlakozni, másolni, látom a megosztott mappákat.
Ellenkező esetben viszont nem látom, és aza nagy bajom ha a HTPC-re be akarok lépni (192.168.0.13) a megadott ip címmel akkor jelszót kér, amit nem kellene, mert kilőttem.

Valami ötletetek?

Utánakerestem, az alábbi video-n látható dolgot végignavigáltam,, viszont a végén nem adtam emg jelszót csak felhasználónevet.(video 1.45-nél)

[ Szerkesztve ]

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#32402) MaCS_70 válasza bambano (#32395) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

Én azért nem látom az ördögtől valónak azt, hogy egy szolgáltatói kocka mindent ellásson, tíz emberből mondjuk nyolcnak most még biztosan jó az. Ők nem hiányolják a DHCP reservationt, port forwardingot, a DDNS-t, kisebb lakásban gyakran még az erősebb wifit sem.
Az pedig, hogy kapcsolható, hogy hogyan kezeljem a LAN-oldalt (szolgáltatói vagy saját eszközzel) nekem nem tűnik szolgáltatói bénaságnak.

Még csak nem is mostanában, hanem legalább két éve egy konferencián az egyik előadás éppen a SOHO-hálózatok integrációjáról szólt. Az IT-szakmai részét nem igazán értettem, a lényege kb. az volt, hogy a felhasználó számára legyen egy egységes elérési séma, ahol minden ügyeskedés és külön szoftver használata nélkül egy bökéssel lássa a saját otthoni webkameráját, a nyaraló termosztátját, a nagyszülők gázóráját -- tehát a digitális társadalomnak reklámozott szolgáltatások simán működjenek. Állítólag nagyon jó ötletek, megoldások voltak benne, főképp az, hogy elegáns és egyszerű volt az egész, ami nem igényelt hardveres módosításokat. A kávénál az egyik "nagy" ISP embere mégis azt közölte, hogy ők ennek a végsőkig ellenállnak, mert ha a felhasználók elkezdik triviális szolgáltatásnak felfogni mindezt, akkor ők belepusztulnak a helpdesk-igény kiszolgálásába.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32403) bambano válasza MaCS_70 (#32402) üzenetére


bambano
titán

"Én azért nem látom az ördögtől valónak azt, hogy egy szolgáltatói kocka mindent ellásson": én meg de. először is: az ügyfelek nem egyformák, nagyon nem egyformák. másodszor: ott van a válasz az idézetedben, tudod te, miről van szó: "ők belepusztulnak a helpdesk-igény kiszolgálásába."

harmadszor nem kaptál olyan választási lehetőséget, hogy bridge-lt vagy routolt hálózatot választhass. olyan választási lehetőséget kaptál, hogy:
1. relatíve biztonságos, bridge-lt hálózaton netezel és nem babrálsz semmit
2. routolt hálózaton netezel, a rendszer biztonsága a bányászbéka feneke alatt, babrálhatsz bármit, de az folyton összedől.

szerintem értelmes ember nem örül annak, hogy a routolt hálózattal a modem menedzsment interfésze publikus ip címet kap, ami távolról (meg közelről is) hekkelhető. az a szolgáltató, amelyik kiengedi a kezéből a saját hálózatának üzemeltetését, az meg szimplán hülye.

kíváncsi vagyok, mikor jutnak el odáig a tisztelt userek, hogy két, egymás mellett lakó user egy kis pingflooddal vagy valami mással bebeszélje a szomszéd modemjének, hogy tőle kell konfigot letölteni, és saját maguk szerkesztett konfiggal bebootoltassák egymás modemjeit és nagyokat röhögjenek a markukba. mert aki elhiszi, hogy a modemek firmware-je hibátlan, az pont olyan hülye, mint a szolgáltatója.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32404) megint én válasza megint én (#32392) üzenetére


megint én
őstag

Erre valaki?

Nem tudom van-e köze a problémához, de a mylocation.org azt írja, hogy Debrecenben vagyok.
Latitude 47.5333
Longitude 21.6333
Ez akkor tünt föl, amikor a googlemaps indításkor Debrecent mutatott, pedig Budapesti vagyok
Nem lehet, hogy azért magas a pingem, mert előbb oda küld minden forgalmat, és csak aztán tovább?

[ Szerkesztve ]

(#32405) Gubek-Einste válasza megint én (#32404) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az ilyen megállítások vezeték net esetén semmit sem jelentenek.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32406) megint én válasza Gubek-Einste (#32405) üzenetére


megint én
őstag

Csak már ötletem sincs, hogy mi lehet a pingelés oka.

(#32407) MaCS_70 válasza bambano (#32403) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

Az "egy kocka" elv nem ördögtől valóságát felhasználói oldalról látom fennállni. Több tucatnyi barátnál, ismerősnél és az ő barátaiknál, ismerőseiknél szoktam ránézni a hálózatra, állítgatni a beállításokat, és úgy látom, hogy többségüknél azért elég egyformák az igények: menjen a net, lássák a telefonok, újabban, hogy pörögjön a torrent -- és minél kevesebb doboz legyen, úgyhogy a Matáv és a UPC HGW-s rendszerének ezen többség többsége örülni is szokott.

Viszont van a jelenlegi kisebbség, ami éppen most kezd el a jelenlegi többség rovására gyarapodni.
Éppen egy tegnapi vendégségben kértek meg, hogy üzemeljem be a jézuska által hozott távvezérlő kütyüt, ami közvetlen távoli elérésről működik. Itt ez nem volt gond, publikus az IP-cím.
A szolgáltatói IP-cím persze nyilván baromi jó a szolgáltatónak, de akkor meg kell oldani az ilyen berendezések működtetési lehetőségét, és persze fogalmam sincs arról, hogy ez hogyan lehetséges. Talán kétszeres címfordítással? Ilyet még nem láttam, de már többen felvetették a szükségességét.
Az előfizetőt nem az érdekli, hogy routolt vagy nem routolt a hálózata, hanem az, hogy a megvásárolt, a jövő szükségszerű kellékének tartott berendezése működjön.

De korábban még alapvetően nem is a routolt hálózatokról okoskodtam, hanem a HGW-kényszerről, amikor egyszerűen nem tudom megkerülni a szolgáltató HGW-jében lakó routert, amivel funkciókat veszítek még akkor is, ha egyébként publikus IP-címet kapok. Erre írtam példának azt a HGW-t, ami csak modem+routerként hajlandó működni, a routere ugyanakkor nem nyújt sem DHCP reservationt, sem port forwardingot (a DDNS-ről nem is beszélve), úgyhogy egy igényes otthoni hálózat kialakítására tulajdonképpen alkalmatlan. Ezért aztán muszáj mögé tenni egy másik routert, ami legalább a LAN oldalt rendesen kezeli, így viszont kétszeres NAT-olás lesz, és hiába a publikus IP-cím, az az érdemi routernél már priváttá változott.

Lehet persze, hogy van erre megoldás, én sajnos nem hallottam róla.
Vannak persze közbenső szerverrel dolgozó megoldások, ahol minden forgalom belülről indul kifelé és középen találkozik, de messze nem minden eszköz ilyen.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32408) bambano válasza MaCS_70 (#32407) üzenetére


bambano
titán

"A szolgáltatói IP-cím persze nyilván baromi jó a szolgáltatónak, de akkor meg kell oldani az ilyen berendezések működtetési lehetőségét, és persze fogalmam sincs arról, hogy ez hogyan lehetséges": nem tudom, milyen szolgáltatói ip címről beszélsz.

Eddig az volt a szokás, nem kisrészben azért, mert a modemek ezt tudták, hogy a modem menedzsment felülete kapott egy privát ip-t és külön vlant, egyébként bridgelte a forgalmat az ügyfél routeréhez, amelyik megkapta a publikus ip címet. most a publikus ip címet a modem menedzsment portja kapja és azon megy minden forgalom.

az ilyen berendezések működését az oldja meg, aki megvette. a szolgáltatónak nem fizettél ilyenért, akkor nem old meg semmit. a szolgáltatót többnyire nem terézanyu bt-nek hívják.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32409) Gubek-Einste válasza bambano (#32408) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A NAT-ol IP-re gondolt.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32410) jerry311 válasza MaCS_70 (#32407) üzenetére


jerry311
nagyúr

Hát itt egy fokkal jobb és rosszabb...
A HGW tökéletesen ellátja egy átlag router feladatait: NAT, port forward, tűzfal (akár IPv6 is), DHCP címfoglalás, DDNS.
Amiben gyenge az a WiFi, beépített antennák, csak 2.4 GHz.
Viszont az ISP semmilyen formában sem támogatja a HGW cseréjét saját eszközre, de annyira nem, hogy a szerződésbe is bele van írva, hogy csak a HGW-vel lehet igénybe venni a DSL szolgáltatást.
Ezért van második router. Ha cserélhetném a HGW-t saját eszköre, akkor az antennák megfelelő tájolásával, meg a jóval tisztább 5 GHz-vel elég lenne egy is.

[ Szerkesztve ]

(#32411) Jazz válasza mezis (#32397) üzenetére


Jazz
veterán

Olyanra gondoltam, hogy megosztásnál valahogy megadni hogy ki legyen jogosult, melyik számítógép, ha lehet ilyet.
Igen, az elérés volt az első fázis. Ez a második.
Nincs alháló, dhcp van, és egy hálón mindenki. (ezen nincs mód változtatni). A munkacsoport az egyedi. De baxhatom, az védelmet nem nyújt. Az androidos telefonon nincs munkacsoport és úgy eléri még is mint a sicc.

Megoldás lenne a Win7/Win10 saját jelszavas-hálózati rendszere. (Anroidos teló szépen kéri is amint a W10-es géphez akarnék csatlakozni.) De XP-n ilyen beállításról nem tudok. Vagy valahogy lehet arra is ilyet csinálni? Vagy csak azaz egy megoldás van, hogy jelszavassá tenni a fiókot, és akkor kérni fogja azt a rácsatlakozáskor?

free your mind

(#32412) MaCS_70 válasza bambano (#32408) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

Az tehát a helyzet, hogy az újabb eszközök már nem tudják ezt a privát IP a szolgáltatónak + publikus a felhasználónak megoldást?
Ha igen, akkor miért? Milyen új körülmény nem teszi ezt lehetővé?

Érdekes kérdés, hogy a szolgáltatónak kell-e nyújtania a kívülről elérést -- ez elsősorban ÁSZF, illetve szerződés kérdése, másodsorban azért szemléletbeli dolog is. Nyújtott, különösen hasznos, sőt, egyre elvártabb szolgáltatást megvonni szerintem inkorrekt lépés.
A terézanyuság persze nem elvárható, de azért igencsak viszonylagos követelmény. Kérdés, hogy a szolgáltatónak a beszedett díjakhoz képest milyen többletköltséggel jár, milyen erőfeszítéssel tudná máshogy megoldani a kérdést, és nem utolsó sorban, hogy az előfizetőnek milyen mozgástere marad -- hiszen most éppen arról van szó, hogy a fogyasztó ugye pont szívesen használná a saját routerét, de a szolgáltató korlátozza annak a funkcionalitását. Az pedig, hogy a szolgáltató engedjen a saját eszköze szoftverében a felhasználónak egy saját eszközt megengedő beállítást, szerintem nem terézanyuság, hanem az elvárható szolgáltatás része. (Feltéve persze, hogy ennek nincs valami érdemi technikai oka...)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32413) MaCS_70 válasza jerry311 (#32410) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

Na, pont ebben az esetben az a nagy kérdés, hogy az adott HGW-t bridge módba lehet-e kapcsolni.

Ha igen, akkor saját eszközzel, saját költségre megoldható mindaz, ami többletigény a szolgáltató által nyújtottakhoz képest.
Ha viszont nincs bridge mód, az szerintem komoly probléma -- és méltánytalanság -- a felhasználó számára, mivel a dupla NAT-olás miatt a saját routere már csak egy belső IP-címet lát és így alkalmasint fontos szolgáltatásai nem vehetők igénybe, élen tán a DDNS-sel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32414) Gubek-Einste válasza MaCS_70 (#32413) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

CFW alatt van lehetőség NAT után is DDNS-t frissíteni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32415) Tomeee1989


Tomeee1989
csendes tag

Sziasztok!

Lehet ez a kérdés nem illik ebbe a toppikba akkor bocsi

Vettem igy ilyen TP-LINK TD-W8970B Router.modemet és az lenne a kérdésem milyen kábellel tudnám összekötni a Ps4et ezzel a router-modemmel?

Csak mert van UTP Cat6 vagy Cat7 kábel és nem tudom hogy melyik lenne a megfelelő nekem!

Köszi a segítséget!

(#32416) MaCS_70 válasza Gubek-Einste (#32414) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

Köszönöm -- milyen router, milyen CFW-vel (CFW-wel???)?

Személy szerint attól tartok, hogy a terv szerint Asus RT-N18u-n nem megy majd a VPN és az Asus AI-s szolgáltatásai.
Egy nem éppen túlbonyolított házfelügyelet, illetve a kényesebb fájljaim valósidejű tükrözése az elsődleges cél.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32417) Gubek-Einste válasza Tomeee1989 (#32415) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mindegy, mindkettő teljesen jó lesz.

#32416 MaCS_70
Tomato-nál hallottam, hogy van ilyen lehetőség.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32418) mobilizmo válasza MaCS_70 (#32416) üzenetére


mobilizmo
addikt

Az Asus AI-ról le kell mondanod, de VPN van a Tomato-ban is. Ráadásul két DDNS-t tudsz beállítani (nekem NO-IP és miniDNS van). Nem teljesen így néz ki most, de nagyjából így kell beállítani, nekem így működik Telekom HGW-vel (ez egy emulátorból vett képernyőkép).

[ Szerkesztve ]

Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

(#32419) Intruder2k5 válasza mobilizmo (#32418) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Illetve shell scripttel még további tetszőleges számú DDNS is mehet, nekem is van több, és a lighttpd webszerver a böngészőbe írt, meghívott címnek megfelelő weboldalt szolgál ki. (Virtual Host)

Hirdetéseim: https://shorturl.at/L8E51

(#32420) waithEard


waithEard
őstag

Sziasztok!
A következő problémába futottam bele:
Adott két gép, vadiúj win7 rajtuk. Otthoni hálózat működik, nyomtató és fájlmegosztás bekapcsolva. A két gép látja egymást.
Nyomtató "A" gépre kötve, tökéletesen működik. Driverek rendben. "B" gép látja a nyomtatót, de nem lehet róla nyomtatni. A parancsot átküldi, és " A" gépről nyomtatási sor újraindításával kinyomtatja.
Mi a gond?

"The cold feel of my skin. I try to lose but always win." - M.D.B. - The Fever Sea (RégiHApró: 68 piros \ 0 fekete)

(#32421) MaCS_70 válasza mobilizmo (#32418) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

mobilizmo, Gubek-Einste: köszönöm!

Mondjuk még van fél évem a gondolkodásra, és addig sok víz lefolyik a Dunán, de nem árt készülni.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#32422) littlemole


littlemole
őstag

Valaki tudna segíteni egy lapos hálózati kábel bekötésével?

Van egy ultra lapos cat6 os kábel. Mivel nagyon lapos a sima csatlakozók esélytelenek rátenni. Szóval szereztem olyat ami jó rá. A kábel 568B.

Nagyon szenvedős ilyen lapos kábellel dolgozni mert nagyon vékonyak a vezetékek benne. A színek sem egyértelműek rajta. Melyik pontosan a zöld fehér vagy kék fehér csak saccolom. :N Ezen éppen elfogadható.
Rárakom nagy nehezen. Lásd a képen . Rárakom a kábeltesztelőt és ilyen sorrendben villannak fel a jelzőfények.

1-2-7-8-3-4-5-6

No most ez mi? Hogyan lehet hogy a 7-8 bejön az 1-2 után? Elvileg a másik oldalon kellene lennie. A szinek szerint meg főleg. Nem értem, :F és már az őrületbe kerget ez a kábel. :W :W

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#32423) Gubek-Einste válasza littlemole (#32422) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Miért használsz ilyen lapos kábelt?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32424) littlemole válasza Gubek-Einste (#32423) üzenetére


littlemole
őstag

Megtetszett milyen lapos meg hasonló. Aztán csak a szívás van vele ha levágom a végét. :((
DE jobb lett volna ha nem ilyet választok.
Sajna ezt kell valahogy megoldanom.

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#32425) bambano válasza littlemole (#32424) üzenetére


bambano
titán

le kellene vágnod belőle egy 2-3 centis darabot és kibontani, hogy lássuk, hogy tekerednek benne az érpárok.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32426) uploader


uploader
csendes tag

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni:
Vettem egy Linksys E1700 wifis routert, ami 4 gigabit porttal rendelkezik. 200 megás digis netem van, azonban a routeren keresztül csak kb 95/95 mbit jön (cat 5e kábelen). A routert kiiktatva 200 mbit a sebesség a modem és a gép között. Létezik, hogy a router WAN (internet) portja csak 10/100-as? Nekem
Előre is köszi!

(#32427) littlemole válasza bambano (#32425) üzenetére


littlemole
őstag

Ezt sikerült még korábban csinálnom róla.

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#32428) bambano válasza littlemole (#32427) üzenetére


bambano
titán

ha ez ilyen hosszú szakaszokon is egyenes, vagyis nincsenek rendesen összecsavarva az érpárok, akkor ez nem cat6-os kábel. ezért kellene úgy kibontani, hogy nem lehúzod róla a külső szigetelést, amely művelet akár ki is tekerhetné az összecsavarást, hanem azt is felvágod hosszában.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32429) littlemole válasza bambano (#32428) üzenetére


littlemole
őstag

hmm. hát ez szinte lehetetlen. A külső szigetelés majdhogynem össze van öntve ezekkel a belső kábelekkel. És annyira vékony hogy alig van hely egy éles szerszámnak. Borotva is akár hogy elszeparáljam. De megpróbálom holnap.

Elvileg ez van ráírva. CAT6 568B.2 Mondjuk ezt a .2 nem értem. Lehet valami speciális kötés? :F

"We believe we have a moral responsibility to keep porn off the iPhone. Folks who want porn can buy an Android" From Steve Jobs to a Customer (Xiaomi Note 3 PRo)

(#32430) jerry311 válasza uploader (#32426) üzenetére


jerry311
nagyúr

A nagyon szakszerű (hahaha) Linksys user guide is csak annyit képes megemlíteni, hogy a 4 belső port gigabites ja és egyébként van egy "internet" port is. Gyász. :W
10 perc gugli után is mindenhol csak azt látni, hogy a 4 LAN port gigabites, a WAN portról nem írnak sehol semmit. Te viszont kitesztelted már: 95/95 Mbps mért sebesség az bizony egy 100M-s portra utal.

(#32431) Gubek-Einste válasza uploader (#32426) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Adatot nem találtam róla de nem elképzelhetetlen, hogy bár gigabites portokkal rendelkezik de nem képes csak 100 Mbps körül NAT-olni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32432) bozsozso


bozsozso
őstag

Sziasztok,

Ezekkel a kütyükkel nincs valakinek tapasztalata? Használható ez normális helyi hálózatra?Lehet hülye kérdés, de itt csak magának az eszköznek van fogyasztása az adatforgalomnak nincs igaz?

(#32433) #74459392


#74459392
törölt tag

Sziasztok!

Nem vagyok túl nagy szakértője a hálózatoknak, így előre is elnézést, ha valami teljesen alapvető dolgot kérdezek.
Szeretném dslr fotógépemet vezeték nélkül összehozni pc-vel.
Azt már tudom, hogy ilyet csatlakoztatva a fotógéphez és ennek a programnak a segítségével működik mobillal, tablettel a dolog, de addig nem szereznék be egy ilyen eszközt, amíg nem tudom, hogy pc-vel is jó lesz-e.
A pc a digi által kapott modem/wifi routerhez csatlakozik kábellel, a pontos típust most nem tudom.
Összehozható ez a hálózat?

(#32434) Gubek-Einste válasza bozsozso (#32432) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nincsen az adatforgalomnak fogyasztása.
Néhányan használtak/használnak Powerline eszközöket, ezzel a gyártóval nincsen közvetlen tapasztalat, az eredmények elég vegyesek.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32435) mezis válasza #74459392 (#32433) üzenetére


mezis
nagyúr

A foto masinád nem tud közvetlenül kapcsolódni egy WiFi routerhez ?

mezis

(#32436) mezis válasza littlemole (#32429) üzenetére


mezis
nagyúr

Az erek csavarás mentesen futnak abban a lapos kábelben. Nem lennének ilyen egyenesek, ha lett volna bennük egy kis csavar.

A .2-t meg azért írták rá, nehogy bárki is számon kérhesse rajtuk a CAT6 paramétereket.
Értelmezheted úgy is, hogy max 20cm-es darabban teljesíti a CAT6-ban leírt értékeket. :D

mezis

(#32437) bozsozso válasza Gubek-Einste (#32434) üzenetére


bozsozso
őstag

Nekem kizárólag kábeles csatlakozásra lenne, hogy ne kelljen új kábeleket behúzni.

(#32438) Gubek-Einste válasza bozsozso (#32437) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Vezeték nélküli áram nincsen :)

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#32439) jerry311 válasza bozsozso (#32437) üzenetére


jerry311
nagyúr

Volt itt a PH!-n is teszt powerline eszközökről: [link]
Elolvasod, aztán meglátod, hogy megfelel-e vagy sem.
Most az összes kereskedő fújol majd: interneten vedd, és ha nagyon gyenge teljesítményt produkál, mert olyan az elektromos hálózat, akkor könnyen gyorsan vissza tudod cserélni a pénzedre.

(#32440) bozsozso válasza jerry311 (#32439) üzenetére


bozsozso
őstag

Köszi azóta megtaláltam.

Gubek-Einste: :C

[ Szerkesztve ]

(#32441) #74459392 válasza mezis (#32435) üzenetére


#74459392
törölt tag

nem, és egyelőre nem is tervezek olyat beszerezni

(#32442) pityaa23


pityaa23
senior tag

Sziasztok kellene egy kis segítség otthoni hálózat tervezésére. Linkelek egy képet úgy könnyebb elmagyaráznom: [link]
Tehát látszik, hogy a földszinten jön be az internet, azt kéne megoldani, hogy a ház minden szintjén és a teraszon is legyen wifi. Több fali Lan csatlakozó is van (Azt hiszem 6-7db összesen. Gondolom azért is fontos tudni, mert így a földszinti eszköznek is kell legyen sok lan bemenete.), én csak azokat rajzoltam be, ahová szerintem érdemes lenne wifis eszközt tenni, mert így akkor nagyjából szét van osztva és a teraszra is jut. Annyi, hogy a lan csatlakozók egymással nincsenek összekötve, hanem a földszinten találkoznak.

Tudnátok konkrét eszközöket is ajánlani? (az még nem derült ki, hogy adsl, vagy kábel net lesz, de szerintem az utóbbi) Köszönöm előre is a segítséget! (ár nem lényeg, az a fontos, hogy tökéletesen működjön)

(#32443) mezis válasza pityaa23 (#32442) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!
Válaszd ki a szolgáltatót. Valószínű, hogy WiFi-s modem-routert fog adni. Az lehet, hogy elég is lesz a földszintre, I. emelet egy részére.
Talán lesz 4 db LAN portja is. Ezekből egybe csatlakoztatod az I. emeleti UTP kábelt. (Ugye UTP kábel és nem telefon ?). Az I. emeletre beteszel egy újabb WiFi routert. Ez lehet, hogy jó lesz a teraszhoz is.
A II. emeletet meg majd ezután meglátod.

mezis

(#32444) jerry311 válasza pityaa23 (#32442) üzenetére


jerry311
nagyúr

Van-e más WiFi a környéken?
Kliensek tudnak 5 GHz-t vagy sem?
Tényleg kell a sok vezetékes kapcsolat?
Jó lenne tudni, hogy melyik szolgáltató lesz, mert ha nincsenek extra igények, akkor a szolgáltatótól kapott HGW akár ki is szolgálhatja a földszinti igényeket és már csak a két emeletet kell megoldani.

(#32445) pityaa23 válasza jerry311 (#32444) üzenetére


pityaa23
senior tag

Luxemburg a helyszín, egy épülő családi házról beszélünk. A szolgáltató passz, a mostani lakásban csak elhozták a netet a házig, nekik kellett venni egy adsl modem routert. Fél év múlva lesz kész a ház kb, csak most kéne eltervezni a vezetékezést. Mellette is lesz majd egy családi ház de az még nem is épül, tehát nagyon wifi egyenlőre nem lehet a környéken. Kliensek? Az eszközökre gondolsz amik vannak? Egy régebbi laptop van ami esetleg nem tudhatja az 5GHz-t, de az szerintem a dolgozó szobában lesz, oda meg tutira kérnek lant. Más eszközök: LG G4, SGS4 mini, Z3compact tab, nexus 7 2013. Szeretnének majd egy NAS-t is, az hogy működik? Azt is eldughatom bárhová a házban, csak csatlakoznia kell a hálózathoz? Ami fontos lanok, az a dolgozó, azon kívül van még egy asztali gép ami szerintem az első szinten lesz meg a tévének ez is itt, illetve a nasnak.

(#32446) bambano válasza littlemole (#32429) üzenetére


bambano
titán

az egész kérdésemnek az lenne az értelme, hogy mi van, ha ezt a kábelt csak úgy egyenesen bele kell dugni a csatlakozóba és úgy klimereplni? ami a normális kábelnél nonszensz lenne, de ha ebben egyébként sincsenek összecsavarva az érpárok, akkor meg tökmindegy.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32447) bambano válasza pityaa23 (#32445) üzenetére


bambano
titán

hallgass az öregemberre, a kábel sosem felesleges. ha most épül a ház, inkább több kábelt vagy legalább kábelcsatornát építsenek bele, mint keveset. ha beköltözéskor feleslegesnek is fog tűnni, később jó lesz.
legyen a falban üres cső szünetmentes tápellátásnak, koaxnak a tv-hez, és lannak.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#32448) VeryByte válasza pityaa23 (#32445) üzenetére


VeryByte
őstag

Ok, alapvető javaslatként minden, mondom minden helyiségbe vigyetek LAN-t egy központi helyről (mondjuk előszoba, pince, stb), oda meg majd egy switch vagy hasonló.
Így a késöbbiekben, ha okosotthont akar, akkor is csak kisebb lesz a probléma.
A kábel nem annyira drága mint az, ha valahová utólag kellene.
Ja, és ha lehet mindenhová kettőt vigyetek, dupla fali csatlakozóval. (Backup vonal, aztán mehet azon akármi is, telefontól kezdve....)

@bambano
Megelőztél, de kb. ugyanezt gondoltam.

[ Szerkesztve ]

"What is the most important thing in a woman?" - "The soul."

(#32449) mezis válasza pityaa23 (#32445) üzenetére


mezis
nagyúr

Vezetékezés: Lehetőleg csatornában, mindenhová 1000Mbps-es kábelt, csatlakozó aljzatot, ahol esetleg PC, vagy TV lesz. Plusz a WiFi lefedettség miatt a WiFi routerek lehetséges helyeinek közelébe. (Mennyezet közepére, a csillár mellé. :DDD )

mezis

(#32450) MaCS_70 válasza mezis (#32436) üzenetére


MaCS_70
Topikgazda

A csavarásmentes UTP azért érdekes... Unshielded TWISTED Pair...

Persze lehet, hogy valami árnyékolással megoldják, hogy olyan paramétereket tudjon, mintha árnyékolatlan és csavart lenne, úgyhogy kvázi az... De akkor megtévesztő a felirat, hacsak a .2 nem valami hivatalos jelölés.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.