Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Eugene Roe
    őstag

Hamár belemelegedtünk a viszkozitás témába, 2 kérdés megfordult a fejemben :

Adott egy flottás 2.0 CR Octavia. A motortérben szereplő matrica 0w30-as olajat ír elő, valamilyen VW szabvánnyal. Kauffer-nél vettem is ennek megfelelő gyári olajat az autóhoz, mivel 1x már kellett olajcserék között rátölteni. A szervíz, a munkalapon nem tünteti fel a motorolaj típusát, nem is tartanám fontosnak megkérdezni, azt hazudnak amit akarnak. Amennyiben a szervíz, 5w30-as olajat használ, én pedig öntöm hozzá a 0w30-at, lehet abból probléma, vagy amíg a "jobb minőségű" olajjal "hígítom" a rosszabb minőségűt, nem számít ?

Másik kérdés, 5w és 0w olaj között, lehet vajon érezni fogyasztásban különbséget ? 0w olajaknál egy időben hangsúlyozták, hogy a hideg oldali alacsony viszkozitás miatt, alacsonyabb fogyasztás érhető el vele.

Ősszel volt olajcserén az autó, másik szervízben, és olajcsere után, 3-4dl-el nőtt a fogyasztás. Bár ez sok tényezős, viszont az autóval rendszeresen pályázok, M6 - M7 - M1 stb, jellemzően ua. azzal a sebességgel tempomattal. Olajcsere után, pont egy M6-os út következett, ahol jelentkezett ez a többlet fogyasztás, és az M6 pont jó kontroll útnak, mert alig van rajta forgalom, lassítás, fékezés nélkül lehet rajta közlekedni, az esetek 90%-ban. Az autón még nyári gumi volt, szokottnál erősebb szél sem volt, csak a hőmérséklet csökkent 10-15C körülire, a korábbi utak 20-25C-ról. Szóval az alacsonyabb hőmérsékleten kívül, esetleg egy magasabb viszkozitású olajra tudnék gondolni, mint kiváltó ok.

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve ->
    A Wxx utáni szám a fogyasztás és kopásvédelem (egymás rovására) bemelegedett motornál.
    A xW előtti szám pedig csökkenti a kopást, amíg bemelegedik, ehhez viszont adalékanyagokat használnak, ami drága.

0W30 és 0W40 között kb. 1,5% a fogyasztás (co2 kibocsátás) difi autópályán, a motorvédelem ellenben jóval jelentősebb, vagy leég a motor, vagy nem :DDD

• ParmaBoy
    aktív tag

Hamár belemelegedtünk a viszkozitás témába, 2 kérdés megfordult a fejemben :

Adott egy flottás 2.0 CR Octavia. A motortérben szereplő matrica 0w30-as olajat ír elő, valamilyen VW szabvánnyal. Kauffer-nél vettem is ennek megfelelő gyári olajat az autóhoz, mivel 1x már kellett olajcserék között rátölteni. A szervíz, a munkalapon nem tünteti fel a motorolaj típusát, nem is tartanám fontosnak megkérdezni, azt hazudnak amit akarnak. Amennyiben a szervíz, 5w30-as olajat használ, én pedig öntöm hozzá a 0w30-at, lehet abból probléma, vagy amíg a "jobb minőségű" olajjal "hígítom" a rosszabb minőségűt, nem számít ?

Másik kérdés, 5w és 0w olaj között, lehet vajon érezni fogyasztásban különbséget ? 0w olajaknál egy időben hangsúlyozták, hogy a hideg oldali alacsony viszkozitás miatt, alacsonyabb fogyasztás érhető el vele.

Ősszel volt olajcserén az autó, másik szervízben, és olajcsere után, 3-4dl-el nőtt a fogyasztás. Bár ez sok tényezős, viszont az autóval rendszeresen pályázok, M6 - M7 - M1 stb, jellemzően ua. azzal a sebességgel tempomattal. Olajcsere után, pont egy M6-os út következett, ahol jelentkezett ez a többlet fogyasztás, és az M6 pont jó kontroll útnak, mert alig van rajta forgalom, lassítás, fékezés nélkül lehet rajta közlekedni, az esetek 90%-ban. Az autón még nyári gumi volt, szokottnál erősebb szél sem volt, csak a hőmérséklet csökkent 10-15C körülire, a korábbi utak 20-25C-ról. Szóval az alacsonyabb hőmérsékleten kívül, esetleg egy magasabb viszkozitású olajra tudnék gondolni, mint kiváltó ok.

A motorhoz a VW 504.00/507.00 az előírás.

Ez sokáig az 5w30-at jelentette, de egy idő után a VAG átállt a 0W30-ra, és visszafele alkalmazandó. Jelenleg gyári VW 504.00/507.00-es olajat nem is kapni 5W30-ban, csak 0W30-ban. De minőségi olajjal (a fenti szabványnak megfelelővel) bátran használható bármelyik verzióban.

Óriási jelentősége nincsen, a lényeg, h a fenti szabvány tartva legyen (!), ha a zárhídon a 0W30 szerepel, akkor én maradnék annál.

És szvsz nem fog okozni ilyen apróság több decis fogysztáskülönbséget.

• Qru
    MODERÁTOR

i30 1.5 DPi, 2.8L, gyári csereperiódus 30k km. Mondjuk az autó menüjében át lehetett állítani 15k km-re. Ez egyszerre volt vicces / nevetséges, és jópofa feature.

Igen, intenzív használatra nekem is felezett periódust javasol a gyártó. :K

• tboldi
    nagyúr

3/8" nincs benne, írtam is, hogy 1/4", illetve 1/2", viszont szerintem nélkülözhető. A hosszított fej, valóban előny.

Én a motortérben matatva leggyakrabban a 3/8-ost használom, nem tudnám nélkülözni.

Nekem egyébként ilyenem van, nyilván kínai ez is, de 8 év alatt csak egyetlen torx bitet törtem el belőle.

• Morris
    veterán

Német márkanév, kínai brandelt termékkel. Ha szétnézel a racsnis szettek között, ezzel fajta hajtószárral / "racsnival" fogsz találni sok más márkát, pl. Parkside is ugyan ez a konstrukció. Arról nem is beszélve, hogy van benne kb 50-80db bitfej, ami filléres tétel, és a minősége is gagyi.

Ennyi pénzért, inkább vennék egy 56 részes (1/4" + 1/2") Proxxon készletet, ami kisebb szortiment, de valószínűleg átlag autószereléshez elég, és jobb minőség.

Ennyiért sehol nem veszel proxxont, amiben van hosszított kulcs és 3/8-os készlet is. Főleg nem super lock-os fejekkel.
    Otthoni felhasználásra bőven jó a BGS. Minőségre is.

• bul07
    nagyúr

Ha még aktuális, akkor hivd fel őket, és kérdezd meg, betudják-e rakni a szűrőket, egy plusz dobozba, mert félsz, hogy sérülnek,

Budai üzletben elég normális csapat van.

Az a gond hogy külön webshop résznek nincs telefonszáma
    ÁSZF-be eldugva találtam egy számot de az panaszkezeléshez írja.
    Régen rengeteg telefonszám email cím ki volt rakva az oldalukra, de mostanra
    Még a info@kauffer.hu email címet is levették a kapcsolatok részből és csak a ÁSZF-be találni meg

De lehet teszek egy próbát és küldök egy emailt

Még nem rendeltem mert öcsémnek dönteni kell hogy milyen olajszűrőt akar, csak telefonon nem akarom ezt vele megbeszélni
    MEYLE [link] 3131Ft
    BOSCH [link] 3324Ft
    MANN [link] 4081 Ft

• Qru
    MODERÁTOR

Sziasztok !

BestBuy topik-ból átemelnék egy akciót,

SHELL 550070319 Motorolaj 5W-40 4L SHELL HELIX HX7 5W40 4L 5590Ft Zsu-nál,

Nem tudom mennyire jó olaj, de Shell olajok anno nem számitottak szitok szónak a topikban, bár azok többynire GTL olajok voltak, ha jól emlékszem.

Teljesen jó olaj. Bakker már megvettem az enyémhez az olajat, pedig ez bajnok ár.

• Asbee
    veterán

Gyári (oké, végülis a Hengst gyártja :D ) olajszűrőt is a Kauffertől rendelted ?

Amúgy, ez tökre tetszett a Total olajon, hogy régen (nem tudom most hogy alakulnak az árak) olcsóbb volt mint egy Castrol edge / professional, vagy egy Motul, de volt rajta egy QR kód, ha jól emlékszem (az talán a Quartz 9000-es széria volt), és lehetett ellenőrizni, hogy eredeti-e a termék.

Kauffer minden. Gyári szűrőt cikkszám alapján adta ki és rendesek mert a kosárban módosult az ára -1,7k-val pedig én csak drágábban találtam. Total olcsó még mindig.
    Total: 13-14k
    Új ESP akcióban most 15k, de amúgy 19k
    Motul Xclean+ : 17-20k
    LM Toptec 4200: 20-25k
    Castrol is olyan 18-20k
    Kb így alakulnak most az árak. Felmentek az árak jó pár ezret az elmúlt 1-2 évben. Persze minek nem. :(

• AIex
    aktív tag

Köszönöm a választ neked is !

Manual , az olajról a 25. oldaltól esik szó, azt a gépet, amivel én rendelkezem LW szériás fejjel szerelték.

:R

Itt meg csak link maradt le a manualhoz. :U

• molnarpeter
    nagyúr

Sziasztok !

Szeretném a segitségetek kérni,

Rendelkezek egy magasnyomású mosóval, amiben szeretném lecserélni az olajat,

A gyártó nem árul hozzá külön olajat, hanem lentebb látható táblázatban megadott egy ajánlott olajat, illetve egyéb olajakat, amikkel kiváltható,

Az alapvető problémám az, hogy az olajak tulnyomó többsége univerzális mezőgazdasági gépolaj (hajóműbe, hidraulikába stb), ebből adódóan az itthon elérhető kiszerelések jellemzően 5-20-60L-esek a gépbe, pedig kell 3-4dl.

Ezen felül, a gyártó ad meg 15W40-es olajakat, amik "szemre" hagyományosnak tűnő / klasszikus értelemben vett motorolajok,

Szerintetek mennyire jó ötlet motorolajjal kiváltani, egy hajtóműolajat, viszkozitás, adalék csomag különbsége miatt ?

TL;DR: olcsón ami hasonló viszkozitású és nagyságrendileg ilyesmi előírásokat teljesít, bizonyára ugyanolyan jól működne vele, mert az igénybevétel csekély.

Manualt be tudod linkelni, vagy a feljebb lévő táblázatról egy screenshotot bedobni (aminél csak hivatkozik erre a listára)?
    Traktorolajból 2 fő irányzatot különböztetnék meg, egyik a 3 funkciós (motor, hajtómű, hidraulika), a másik a 2 funkciós (hajtómű, hidraulika, igazából ezek szoktak egy olajteret képezni gyakorlatban).
    FDX Xtreme leírását nézve a típus függvényében van vagy 15W40, vagy UTTO. Ha motorolaj, akkor egyszerű a dolgod. UTTO esetén pl ahogy nézem, a Castrol Agri Trans Plus 80W az a fajta, ami mondjuk motorba pont nem való - olcsóbbik opció. Fő kérdés az adalékolás, de alapvetően egyszerű ásványi olaj a bázis. Na most, a pumpa egy viszonylag egyszerű szerkezet, gyanúsan a majdnem mindennel elmegy kategória, különben magasabb követelményeket támasztottak volna. Mi membrános (olaszt is, szlovént is) szivattyúkat használunk, 2-30 bar között nagyságrendileg, és rendes igénybevétel mellett gyári olajjal abszolút hibamentesek voltak, gyanúsan a membrános felépítés miatt - amíg az üvegpohárban szép színe van az olajnak, jó is, csak membrán hibánál kellhet cserélni, mikor víz(+vegyszer) kerül bele. Gondolom itt sima dugattyús technika, és szennyeződhet jobban a kenőanyag, de ott is akad bőven, ami évtizedekig hibátlanul teljesít, kicsi a fordulatszám, stb. Ha abszolút biztosra akarsz menni, valami ilyesmi traktoros előírást teljesítsen a cseréhez felhasznált olaj is (mint amiket a felsoroltak - M1145, Zetor...), de amúgy az említett egyszerű 80W-től sem félnék, sok gép kompresszorát is csak az keni, ami oda löttyen a váltóból, vagy ami kering a motorban, nem olyan igényes jószágok ezek általánosságban, kevés az üzemóra két csere között, szennyeződést meg akkor egyben ki is viszi, elvégre szűrő sem nagyon van. Arról nem is beszélve, hogy sok régi masinához elavult szovjet szabványok helyett (amik talán az adalékokról sem hallottak) gyakran olcsó motorolajjal helyettesítenek, függetlenül attól, hogy épp váltó vagy hidraulika a betöltés helye, csak legyen benne valami.

• csiga8
    senior tag

Sziasztok !

Szeretném a segitségetek kérni,

Rendelkezek egy magasnyomású mosóval, amiben szeretném lecserélni az olajat,

A gyártó nem árul hozzá külön olajat, hanem lentebb látható táblázatban megadott egy ajánlott olajat, illetve egyéb olajakat, amikkel kiváltható,

Az alapvető problémám az, hogy az olajak tulnyomó többsége univerzális mezőgazdasági gépolaj (hajóműbe, hidraulikába stb), ebből adódóan az itthon elérhető kiszerelések jellemzően 5-20-60L-esek a gépbe, pedig kell 3-4dl.

Ezen felül, a gyártó ad meg 15W40-es olajakat, amik "szemre" hagyományosnak tűnő / klasszikus értelemben vett motorolajok,

Szerintetek mennyire jó ötlet motorolajjal kiváltani, egy hajtóműolajat, viszkozitás, adalék csomag különbsége miatt ?

Ha úgy keresel rá, hogy API GL4 80W hajtóműolaj, szerintem lesz literes kiszerelés is.

• Qru
    MODERÁTOR

Nem kevertem össze a két autót, :B :R

Erre a hsz.-re reflektálva irtam, hogy az 5W50 vastagnak gondolnám (auto)pályázni, mivel picit arra asszociáltam, hogy minimum 5W40et szeretne, de lehet nem riadna el, az 5W50-től sem

"Nem akarok cspagyazni.
    a focus 5w30 al eldobta a hajtókarcspagyait.meleg nagyon mind2 autó motortere.az olajak nem igazán bizok bennük .a focus csak 5w50 gurul "

@troll81
    Akkor már csak azt kell eldönteni, milyen 5W40-es olajat kapjon. :))

Ja jo, mert nekem elsore sikerult. :DDD

• troll81
    addikt

Nem feltétlen válasz / tanács akar lenni, valahol inkább elmélkedő,

Ha minden igaz, akkor szerintem ezek a Volvo 5 hengeres motorjai (B52XXX széria)

Volvo-nál rendre a 0W30-as olaj volt az előirányzott, nem lenne jobb benne hagyni a 0W40-es olajat nyáron is ? Ha mindenképpen 5w-s olajat raknál bele, akkor szerintem 5W40-nél nem feltétlen érdemes feljebb lépni, az 50-es csak pályázni talán túl vastag, plusz ha most fog kapni nagyobb olajhűtőt, akkor az egy plusz ismeretlen az egyenletben.

igen 5254 t3 t7 ugyan az csak a számozás más.az rs jzda az 0w40 az 5w30 kevés a focusba 5w50 lesz a nyerő nyari szezonália autó.kicsit meg mérgesítve.
    melegít bármit is :)
    az s max az hajlok az 5w40 re ami volt benne castrol 0w40 és 5w30 liqui moly ő a következő olajcserén megkapja a nagyhütöt +30 % kb

• Qru
    MODERÁTOR

Nem feltétlen válasz / tanács akar lenni, valahol inkább elmélkedő,

Ha minden igaz, akkor szerintem ezek a Volvo 5 hengeres motorjai (B52XXX széria)

Volvo-nál rendre a 0W30-as olaj volt az előirányzott, nem lenne jobb benne hagyni a 0W40-es olajat nyáron is ? Ha mindenképpen 5w-s olajat raknál bele, akkor szerintem 5W40-nél nem feltétlen érdemes feljebb lépni, az 50-es csak pályázni talán túl vastag, plusz ha most fog kapni nagyobb olajhűtőt, akkor az egy plusz ismeretlen az egyenletben.

Ket kulon auto, a Focus 2.5 turbo ami fel van okositva hw-esen is az kapja az 5W50-et. Ez a csaladi szallito ebbe en sem mennek 5W40 fole mert full gyari.

• Dalion
    tag

Igen, letekertem a kupakot, és a flakon száján nem volt "fólia", jellemzően egy alu "fóliával" szokták lezárni, de LM olajjal még nem volt dolgom, szóval nem tudom, hogy normális-e, vagy sem. :F

Én a liqui moly.hu ról szoktam rendelni, az 1l-es kiszerelés eddig mindig csak, mint egy ásványvizes flakon volt lezárva, plusz fóliával még nem találkoztam.

• focvis
    veterán

Sziasztok !

Köszönöm ismételten mindenkinek a segitséget, illetve a hozzászólásokat,

Végül LM AA 0W-20-ra esett a választás, mivel első LM olajam, normális, hogy a flakon szája nincsen fóliával lezárva ? Olajwebshopos beszerzés volt.

Szia!
    Normális, nincs rajta külső fólia.
    Az 5 literes kiszerelésen a kupak lecsavarása után fel kell tépni a műanyag zárát.

szerk: Lehet, félreértettem. A kupakot lecsavarva nincs semmi? Az fura. Én csak az 5 literest ismerem.

• tboldi
    nagyúr

Sziasztok !

Korábban érdeklődtem, hogy '22-es 1.5-ös i30-as Hyundai-ba pontosan milyen olaj kellene utántöltésre,

@Dluinet segitett is, az alábbi specifikációkkal :

0w-20 Dexos1 Gen2 vagy Dexos1 Gen3 vagy API SP vagy ILSAC GF-6A

Illetve kaptam egy ajánlást Ecolite 0w20-as olajra, közben találtam még egy LM olajat, ami még jó lehet. Mehet bele az LM, vagy inkább maradjak a Motulnál ?

Előre is köszi !

Egyikkel sem lősz mellé, amelyik szimpatikusabb vagy olcsóbb.

• Qru
    MODERÁTOR

Sziasztok !

Korábban érdeklődtem, hogy '22-es 1.5-ös i30-as Hyundai-ba pontosan milyen olaj kellene utántöltésre,

@Dluinet segitett is, az alábbi specifikációkkal :

Illetve kaptam egy ajánlást Ecolite 0w20-as olajra, közben találtam még egy LM olajat, ami még jó lehet. Mehet bele az LM, vagy inkább maradjak a Motulnál ?

Előre is köszi !

Vegyél a márkakerben gyári olajat, azzal nem lősz mellé.

Igen, az LM is jó bele. Ha olcsóbb mint a Motul akkor ezt tennék bele.

• Lauda
    titán

Nézd meg a boltban, biztos ami biztos,

'19-ben vettem benzines V70-hez Bosch olaj, és légszűrőt a Kaufferben, mind a kettő made in china volt. Utána álltam én is Mann-ra.

Megnézem. ;) Még a knecht-et találtuk, ami osztrák, mint régen. A hengst amúgy szimpatikus lenne, azonban árnyalja a képet, amiket itt a topikban lehetett olvasni róluk. :U

• Asbee
    veterán

Az Emagon hirdetett LM olajat, nem az emag forgalmazza, hanem egy 3rd party cég, igy a neve alapján, lehet olajat sosem fog tőlük látni, de nem biztos, hogy igazam van.

Xado olaj nem rossz, valamennyit tud csökkenteni olajfogyasztáson is, ha emiatt akarná azt,

Amúgy én is inkább 5w-s olajat raknék bele, a legtöbb 10w-s olaj nem is fullszintetikus.

Sok 5w sem fullszintetikus, ha a szó szoros értelmében vesszük, csak annak felel meg . :) Ez is egy összetettebb téma.

Magyar Motul:

Német:

• F_Zolee
    nagyúr

Az Emagon hirdetett LM olajat, nem az emag forgalmazza, hanem egy 3rd party cég, igy a neve alapján, lehet olajat sosem fog tőlük látni, de nem biztos, hogy igazam van.

Xado olaj nem rossz, valamennyit tud csökkenteni olajfogyasztáson is, ha emiatt akarná azt,

Amúgy én is inkább 5w-s olajat raknék bele, a legtöbb 10w-s olaj nem is fullszintetikus.

Főleg, hogy a 10W az ásványi inkább. Sosem lesz fullszintetikus. Még az 5W40 esetén is félszintetikus javarészt csak a gyártók szeretnek ferdíteni. Legjobb kifejezés még a technoszintetikus, hogy teljes legyen a kép. :DDD

• bul07
    nagyúr

Szerintem annyi a dolog nyitja, hogy az Elf egy korábbi beszerzés, ezért kedvezőbb az ára.

Lehet

(#10558) Asbee

Castrol annyiért csak 4l

Na majd meglátom alszok rá

• 2ozzmexy
    senior tag

A LM-ról van bármi infó, vagy bevizsgálás, hogy milyen az adalékoltsága ? Annak idején nézegettem őket, és rendre 8-10e Ft-tal drágább volt, egy azonos viszkozitásu 4-5L-es Motul - Castrol olajhoz képest. Fejletebb az adalékcsomagja, vagy esetleg magassabb %-ban (nem tudom mi a jó kifejezés erre) tartalmaz adalékanyagokat ?

@tboldi
    Lehet azért ilyen ingerült szegény, mert ő is tudja, hogy az az autó az 5 gengeres Volvo motorral lenne jó, de hát nem azt dobta a Hahu. Persze ettől függetlenül értem, a problémád. Azt nem értem, hogy az minek vesz diesel autót, az akinek az első dolga, hogy lefalazza az EGR-t, mert kiiktatja a részecskeszűrőt.

Mert racsézni akar, de ne is fogyasszon sokat és a diesel mindenhol tol, nem kell pörgetni sem...

Fillérb**** edition a prémium autók között a diesel. :R

• Qru
    MODERÁTOR

Fedélzeti 30k km-t, vagy 12 hónapot ir, nem tudom, hogy fog / tud-e dinamikus értéket számitani, ha jól tudom, dinamikusnál is legtöbbször a hideginditások számát nézi, ami nálam amúgy kedvező, mert szinte csak 30km feletti távokat megyek, és jellemzően napi 2x van elinditva az autó, start stop-ot pedig indulásnál kapcsolom is ki.

Lehet 15k-nál ledobom én az olajat, biztos ami biztos, és megnézem hogyan alakul az éves futásteljesitmény. Ha esetleg betudom lőni 20k km környékére, lehet nem eröltetem a későbbiekben.

@molnarpeter
    100 éves speedzone videóban, az olajshopos csóka emlitette, hogy az ő, vagy haverja céges autójának bevizsgáltatták az olaját kiváncsiságból, mert 90%-ban pályázott vele (hosszút ment, fix fordulaton, kevés hideginditás stb.) 15k km körül, már eléggé rossz állapotban volt, a laboros bevizsgálás szerint. Persze lehet csak marketing fogás, hogy vegyél náluk több olajat, viszont a másik oldalról, a 30k km is marketing fogás valahol az ügyfeleknek, de leginkább a flottakezelőknek, mert ők úgy is eladják majd 3-5 éves korában, cserébe a 30k-s intervallum miatt, kb az összes ráforditás 3-5db olajcsere lesz, ha nem veszünk nagyon extrém eseteket.

@szimi57
    Esetleg következő cserénél próbálj ki egy Xado olajat.

Sok függ az olajtól is, mert nem mindegy hogy egy LM vagy Motul olajat nézel vagy vami alsópolcos Mannolt. Mivé változott a hároméves motorolaj?

Igen, az indítások számát nézi és azt, hogy abból hányszor éri el az üzemihőfokot az olaj.

• szimi57
    őstag

Fedélzeti 30k km-t, vagy 12 hónapot ir, nem tudom, hogy fog / tud-e dinamikus értéket számitani, ha jól tudom, dinamikusnál is legtöbbször a hideginditások számát nézi, ami nálam amúgy kedvező, mert szinte csak 30km feletti távokat megyek, és jellemzően napi 2x van elinditva az autó, start stop-ot pedig indulásnál kapcsolom is ki.

Lehet 15k-nál ledobom én az olajat, biztos ami biztos, és megnézem hogyan alakul az éves futásteljesitmény. Ha esetleg betudom lőni 20k km környékére, lehet nem eröltetem a későbbiekben.

@molnarpeter
    100 éves speedzone videóban, az olajshopos csóka emlitette, hogy az ő, vagy haverja céges autójának bevizsgáltatták az olaját kiváncsiságból, mert 90%-ban pályázott vele (hosszút ment, fix fordulaton, kevés hideginditás stb.) 15k km körül, már eléggé rossz állapotban volt, a laboros bevizsgálás szerint. Persze lehet csak marketing fogás, hogy vegyél náluk több olajat, viszont a másik oldalról, a 30k km is marketing fogás valahol az ügyfeleknek, de leginkább a flottakezelőknek, mert ők úgy is eladják majd 3-5 éves korában, cserébe a 30k-s intervallum miatt, kb az összes ráforditás 3-5db olajcsere lesz, ha nem veszünk nagyon extrém eseteket.

@szimi57
    Esetleg következő cserénél próbálj ki egy Xado olajat.

Van akinek bevált. Akár igaz is lehet a mondás? "Aki mer, az nyer." :F

• Qru
    MODERÁTOR

Nalunk a cehes rugalmas perioduson volt (fed comp. nezi) 2 ev vagy 30k km a periodus de vegul 26k km-nel kerte a cseret. Ami eleg laza mert sokat ment varosban rovidtavokat (Skoda 2.0 tdi).

• Qru
    MODERÁTOR

Köszi, valahogy igy gondoltam én is,

Alapvetően ingázok vele, Pest megye -> BP -> Pest megye, napi 80km, csak városra hetente 1x ha előveszem, de akkor is szoktam vele menni 7-8km-es karikát, legalább valamennyire átmelegedjen,

Az autó céges, a flottakezelő meg ragaszkodik a 30e km / 1 évhez, amit ktg oldalról valahol megértek, főleg ha 5 év után adott esetben le is akarják cserélni,

Azon gondolkodom, hogy lehet 15e km-nél lecserélem rajta én, mondjuk gyári szűrőkkel, nem tudom, hogy a márkaszervizbe feltűnne-e bátkinek :F Legtöbb amit láttam, hogy lakkfilccel szokták összejelölni a szűrőt, meg a blokköntvényt, ha nem "házas" a szűrője.

@szimi57
    Mit vársz a 10W60-as olajtól, utcai használatnál ? Szerinted miért jobb választás, mint egy sima 5w30 vagy 5w40 ?

Ha meg akarod venni magadnak akkor csereld stikaban (markakerben kapsz hozza mindent), ha nem akkor meg ne foglalkozz vele csak hasznald.

• Dluinet
    nagyúr

Köszi, valahogy igy gondoltam én is,

Alapvetően ingázok vele, Pest megye -> BP -> Pest megye, napi 80km, csak városra hetente 1x ha előveszem, de akkor is szoktam vele menni 7-8km-es karikát, legalább valamennyire átmelegedjen,

Az autó céges, a flottakezelő meg ragaszkodik a 30e km / 1 évhez, amit ktg oldalról valahol megértek, főleg ha 5 év után adott esetben le is akarják cserélni,

Azon gondolkodom, hogy lehet 15e km-nél lecserélem rajta én, mondjuk gyári szűrőkkel, nem tudom, hogy a márkaszervizbe feltűnne-e bátkinek :F Legtöbb amit láttam, hogy lakkfilccel szokták összejelölni a szűrőt, meg a blokköntvényt, ha nem "házas" a szűrője.

@szimi57
    Mit vársz a 10W60-as olajtól, utcai használatnál ? Szerinted miért jobb választás, mint egy sima 5w30 vagy 5w40 ?

5 évet el fog menni 30k-s csereperiódussal, utána eladják.
    A gyakoribb cserében csak a felesleges kiadást látják.
    Nem a tiéd, nem a te dolgod.

• Dluinet
    nagyúr

Köszi !

Utána olvastam az SP minősitésnek (nekem az SN volt az utolsó), természtesen "long life" olajként hivatkoznak rá,

A Hyundai 30.000Km-t adott meg csereperiódusnak, gondolom hiába az SP besorolás, nem fogja birni a 30e Km-t.

Ha városban használod, vagy rövid utakra (25km-nél rövidebb), akkor jó lesz a 7-10 ezres csereperiódus is.

30 ezret úgy kell érteni, hogy ideális esetben, ha minden csillag jól áll, és mellé szakrális csirke áldozatot mutatsz be birkavesével az olajok istenének, akkor akár arra is képes lehet. Valóságban nagyon max 15 ezer kilométer a cseréig.

• Dluinet
    nagyúr

Sziasztok !

Került hozzám egy 1.5-ös DPI motorral szerelt i30-as,

Szeretnék hozzá venni egy flakon olajat, hogy legyen nálam mindig, ha netán után kellene tölteni,

A kérdésem az lenne, hogy van megbizható adatbázis, ahol megtudnám nézni, pontosan milyen olajat kellene bele töltenem ?

11e Km van az autóban, nincs még egy éves, igy feltételezhetően, még a gyári töltet van benne (sajnos),

Az autóhoz csak egy manualt kaptam, amiben az olajról nincsen szó, a motortérben szintén nincsen matrica, a neten próbáltam nézni 1-2 kézikönyvet, de egyikben sem találtam meg az 1.5-ös motort, bárdi - unix-ra nem hagyatkoznék, nem egyszer ajánlott 5w-s olajat 0w-s helyett, láttam korábban többen linkelték a Motul keresőjét, abban mennyire lehet megbizni ? Vagy irány egy márkakereskedés ?

Előre is köszi !

például Motul eco lite 0w20

Új hozzászólás Aktív témák