Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- aquark: Zsebszámológépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
aktív tag
Hamár belemelegedtünk a viszkozitás témába, 2 kérdés megfordult a fejemben :
Adott egy flottás 2.0 CR Octavia. A motortérben szereplő matrica 0w30-as olajat ír elő, valamilyen VW szabvánnyal. Kauffer-nél vettem is ennek megfelelő gyári olajat az autóhoz, mivel 1x már kellett olajcserék között rátölteni. A szervíz, a munkalapon nem tünteti fel a motorolaj típusát, nem is tartanám fontosnak megkérdezni, azt hazudnak amit akarnak. Amennyiben a szervíz, 5w30-as olajat használ, én pedig öntöm hozzá a 0w30-at, lehet abból probléma, vagy amíg a "jobb minőségű" olajjal "hígítom" a rosszabb minőségűt, nem számít ?
Másik kérdés, 5w és 0w olaj között, lehet vajon érezni fogyasztásban különbséget ? 0w olajaknál egy időben hangsúlyozták, hogy a hideg oldali alacsony viszkozitás miatt, alacsonyabb fogyasztás érhető el vele.
Ősszel volt olajcserén az autó, másik szervízben, és olajcsere után, 3-4dl-el nőtt a fogyasztás. Bár ez sok tényezős, viszont az autóval rendszeresen pályázok, M6 - M7 - M1 stb, jellemzően ua. azzal a sebességgel tempomattal. Olajcsere után, pont egy M6-os út következett, ahol jelentkezett ez a többlet fogyasztás, és az M6 pont jó kontroll útnak, mert alig van rajta forgalom, lassítás, fékezés nélkül lehet rajta közlekedni, az esetek 90%-ban. Az autón még nyári gumi volt, szokottnál erősebb szél sem volt, csak a hőmérséklet csökkent 10-15C körülire, a korábbi utak 20-25C-ról. Szóval az alacsonyabb hőmérsékleten kívül, esetleg egy magasabb viszkozitású olajra tudnék gondolni, mint kiváltó ok.
-
AIex
aktív tag
Ezt a viszkozitás témát, itthon engedd el. Sok ember, sikítófrászt kap, ha meghallja a 0W olajat. Annak nincs kenése, az víz, azt a hideg éghajlatra találták ki stb. A mondat mindig úgy végződik, hogy inkább 5W-XX. Azzal sincsenek tisztában, hogy a viszkozitás "két száma" mit jelöl.
-
AIex
aktív tag
válasz
tibbike01
üzenetére
Német márkanév, kínai brandelt termékkel. Ha szétnézel a racsnis szettek között, ezzel fajta hajtószárral / "racsnival" fogsz találni sok más márkát, pl. Parkside is ugyan ez a konstrukció. Arról nem is beszélve, hogy van benne kb 50-80db bitfej, ami filléres tétel, és a minősége is gagyi.
Ennyi pénzért, inkább vennék egy 56 részes (1/4" + 1/2") Proxxon készletet, ami kisebb szortiment, de valószínűleg átlag autószereléshez elég, és jobb minőség.
-
AIex
aktív tag
Az a baj, hogy nem tudom, a webshopos rendelést, a budai, vagy a sz.sz.miklósi üzlet késziti össze, de rápróbálhatsz a "google-s telefonszámra", és ott elmondod az aggályod,
Sajna már a foxpost sem olcsó, de ha nagyon félsz a magyar postától, akkor budán áttudom venni, becsomagolni, és feladni egy foxpost-al mondjuk.
-
AIex
aktív tag
Sziasztok !
BestBuy topik-ból átemelnék egy akciót,SHELL 550070319 Motorolaj 5W-40 4L SHELL HELIX HX7 5W40 4L 5590Ft Zsu-nál,
Nem tudom mennyire jó olaj, de Shell olajok anno nem számitottak szitok szónak a topikban, bár azok többynire GTL olajok voltak, ha jól emlékszem.
-
AIex
aktív tag
Gyári (oké, végülis a Hengst gyártja
) olajszűrőt is a Kauffertől rendelted ? Amúgy, ez tökre tetszett a Total olajon, hogy régen (nem tudom most hogy alakulnak az árak) olcsóbb volt mint egy Castrol edge / professional, vagy egy Motul, de volt rajta egy QR kód, ha jól emlékszem (az talán a Quartz 9000-es széria volt), és lehetett ellenőrizni, hogy eredeti-e a termék.
-
AIex
aktív tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
Köszönöm a választ neked is !
Manual , az olajról a 25. oldaltól esik szó, azt a gépet, amivel én rendelkezem LW szériás fejjel szerelték.
-
AIex
aktív tag
Sziasztok !
Szeretném a segitségetek kérni,
Rendelkezek egy magasnyomású mosóval, amiben szeretném lecserélni az olajat,
A gyártó nem árul hozzá külön olajat, hanem lentebb látható táblázatban megadott egy ajánlott olajat, illetve egyéb olajakat, amikkel kiváltható,
Az alapvető problémám az, hogy az olajak tulnyomó többsége univerzális mezőgazdasági gépolaj (hajóműbe, hidraulikába stb), ebből adódóan az itthon elérhető kiszerelések jellemzően 5-20-60L-esek a gépbe, pedig kell 3-4dl.
Ezen felül, a gyártó ad meg 15W40-es olajakat, amik "szemre" hagyományosnak tűnő / klasszikus értelemben vett motorolajok,
Szerintetek mennyire jó ötlet motorolajjal kiváltani, egy hajtóműolajat, viszkozitás, adalék csomag különbsége miatt ?
-
AIex
aktív tag
Nem kevertem össze a két autót,
Erre a hsz.-re reflektálva irtam, hogy az 5W50 vastagnak gondolnám (auto)pályázni, mivel picit arra asszociáltam, hogy minimum 5W40et szeretne, de lehet nem riadna el, az 5W50-től sem
"Nem akarok cspagyazni.
a focus 5w30 al eldobta a hajtókarcspagyait.meleg nagyon mind2 autó motortere.az olajak nem igazán bizok bennük .a focus csak 5w50 gurul "
@troll81
Akkor már csak azt kell eldönteni, milyen 5W40-es olajat kapjon.
-
AIex
aktív tag
válasz
troll81
üzenetére
Nem feltétlen válasz / tanács akar lenni, valahol inkább elmélkedő,
Ha minden igaz, akkor szerintem ezek a Volvo 5 hengeres motorjai (B52XXX széria)
Volvo-nál rendre a 0W30-as olaj volt az előirányzott, nem lenne jobb benne hagyni a 0W40-es olajat nyáron is ? Ha mindenképpen 5w-s olajat raknál bele, akkor szerintem 5W40-nél nem feltétlen érdemes feljebb lépni, az 50-es csak pályázni talán túl vastag, plusz ha most fog kapni nagyobb olajhűtőt, akkor az egy plusz ismeretlen az egyenletben.
-
AIex
aktív tag
Sziasztok !
Köszönöm ismételten mindenkinek a segitséget, illetve a hozzászólásokat,Végül LM AA 0W-20-ra esett a választás, mivel első LM olajam, normális, hogy a flakon szája nincsen fóliával lezárva ? Olajwebshopos beszerzés volt.
-
AIex
aktív tag
Sziasztok !
Korábban érdeklődtem, hogy '22-es 1.5-ös i30-as Hyundai-ba pontosan milyen olaj kellene utántöltésre,@Dluinet segitett is, az alábbi specifikációkkal :
0w-20 Dexos1 Gen2 vagy Dexos1 Gen3 vagy API SP vagy ILSAC GF-6A
Illetve kaptam egy ajánlást Ecolite 0w20-as olajra, közben találtam még egy LM olajat, ami még jó lehet. Mehet bele az LM, vagy inkább maradjak a Motulnál ?
Előre is köszi !
-
AIex
aktív tag
Az se biztos, hogy csipi az olajat, csak a szerelőnek az a fixációja, hogy a 0w20 az egy vékony, semmire való olaj.
@λµαπ
Széljegyzet a 0w20 kontra 5w30-hoz. -
AIex
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Az Emagon hirdetett LM olajat, nem az emag forgalmazza, hanem egy 3rd party cég, igy a neve alapján, lehet olajat sosem fog tőlük látni, de nem biztos, hogy igazam van.
Xado olaj nem rossz, valamennyit tud csökkenteni olajfogyasztáson is, ha emiatt akarná azt,
Amúgy én is inkább 5w-s olajat raknék bele, a legtöbb 10w-s olaj nem is fullszintetikus.
-
AIex
aktív tag
A LM-ról van bármi infó, vagy bevizsgálás, hogy milyen az adalékoltsága ? Annak idején nézegettem őket, és rendre 8-10e Ft-tal drágább volt, egy azonos viszkozitásu 4-5L-es Motul - Castrol olajhoz képest. Fejletebb az adalékcsomagja, vagy esetleg magassabb %-ban (nem tudom mi a jó kifejezés erre) tartalmaz adalékanyagokat ?
@tboldi
Lehet azért ilyen ingerült szegény, mert ő is tudja, hogy az az autó az 5 gengeres Volvo motorral lenne jó, de hát nem azt dobta a Hahu. Persze ettől függetlenül értem, a problémád. Azt nem értem, hogy az minek vesz diesel autót, az akinek az első dolga, hogy lefalazza az EGR-t, mert kiiktatja a részecskeszűrőt. -
AIex
aktív tag
Fedélzeti 30k km-t, vagy 12 hónapot ir, nem tudom, hogy fog / tud-e dinamikus értéket számitani, ha jól tudom, dinamikusnál is legtöbbször a hideginditások számát nézi, ami nálam amúgy kedvező, mert szinte csak 30km feletti távokat megyek, és jellemzően napi 2x van elinditva az autó, start stop-ot pedig indulásnál kapcsolom is ki.
Lehet 15k-nál ledobom én az olajat, biztos ami biztos, és megnézem hogyan alakul az éves futásteljesitmény. Ha esetleg betudom lőni 20k km környékére, lehet nem eröltetem a későbbiekben.
@molnarpeter
100 éves speedzone videóban, az olajshopos csóka emlitette, hogy az ő, vagy haverja céges autójának bevizsgáltatták az olaját kiváncsiságból, mert 90%-ban pályázott vele (hosszút ment, fix fordulaton, kevés hideginditás stb.) 15k km körül, már eléggé rossz állapotban volt, a laboros bevizsgálás szerint. Persze lehet csak marketing fogás, hogy vegyél náluk több olajat, viszont a másik oldalról, a 30k km is marketing fogás valahol az ügyfeleknek, de leginkább a flottakezelőknek, mert ők úgy is eladják majd 3-5 éves korában, cserébe a 30k-s intervallum miatt, kb az összes ráforditás 3-5db olajcsere lesz, ha nem veszünk nagyon extrém eseteket.@szimi57
Esetleg következő cserénél próbálj ki egy Xado olajat. -
AIex
aktív tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszi, valahogy igy gondoltam én is,
Alapvetően ingázok vele, Pest megye -> BP -> Pest megye, napi 80km, csak városra hetente 1x ha előveszem, de akkor is szoktam vele menni 7-8km-es karikát, legalább valamennyire átmelegedjen,
Az autó céges, a flottakezelő meg ragaszkodik a 30e km / 1 évhez, amit ktg oldalról valahol megértek, főleg ha 5 év után adott esetben le is akarják cserélni,
Azon gondolkodom, hogy lehet 15e km-nél lecserélem rajta én, mondjuk gyári szűrőkkel, nem tudom, hogy a márkaszervizbe feltűnne-e bátkinek
Legtöbb amit láttam, hogy lakkfilccel szokták összejelölni a szűrőt, meg a blokköntvényt, ha nem "házas" a szűrője.@szimi57
Mit vársz a 10W60-as olajtól, utcai használatnál ? Szerinted miért jobb választás, mint egy sima 5w30 vagy 5w40 ? -
AIex
aktív tag
Sziasztok !
Került hozzám egy 1.5-ös DPI motorral szerelt i30-as,Szeretnék hozzá venni egy flakon olajat, hogy legyen nálam mindig, ha netán után kellene tölteni,
A kérdésem az lenne, hogy van megbizható adatbázis, ahol megtudnám nézni, pontosan milyen olajat kellene bele töltenem ?
11e Km van az autóban, nincs még egy éves, igy feltételezhetően, még a gyári töltet van benne (sajnos),
Az autóhoz csak egy manualt kaptam, amiben az olajról nincsen szó, a motortérben szintén nincsen matrica, a neten próbáltam nézni 1-2 kézikönyvet, de egyikben sem találtam meg az 1.5-ös motort, bárdi - unix-ra nem hagyatkoznék, nem egyszer ajánlott 5w-s olajat 0w-s helyett, láttam korábban többen linkelték a Motul keresőjét, abban mennyire lehet megbizni ? Vagy irány egy márkakereskedés ?
Előre is köszi !
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 EVO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
) olajszűrőt is a Kauffertől rendelted ?