- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Fecogame: A csámcsogás
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Megnéztem az MQTT log-ot HA alatt, és pontosan 2 percenként ilyenekkel van tele:
2023-10-11 08:01:16: New connection from 172.30.32.2:54190 on port 1883.
2023-10-11 08:01:16: Client <unknown> closed its connection.
Egyedül a 172.30.32.2 utáni portszám változik mindig!
Ez mi a franc lehet? CSak úgy kíváncsiságból rákerestem erre az IP-re, és EZT találtamEnnyire nem vágom a hálózati dolgokat, úgyhogy gőzöm sincs, ennek van-e bármi köze a nálam látható IP-hez!?
-
pube111
senior tag
válasz
E.Kaufmann #47296 üzenetére
Munkahelyen vannak a relék, szerintem nem engednék meg a HA elérését kintről.
-
Gabesz87
veterán
válasz
its_grandpa #47299 üzenetére
Gyakorlatilag akkor annyi lenne, hogy webUI-n belépek a Console-ba, és ott simán beírom ezt a Reset 3-at és kész!? Mondjuk ha reseteli a wifit, akkor onnantól utána nem fogom elérni itt. Vagy tévedek? Nem tudom pontosan hogy kell értelmezni ezt hogy "which will erase wi-fi calibration data only and will keep configuration intact"
-
Galahed
senior tag
Sziasztok! HA alól szeretnék elérni egy Vents szellőző ventillátort (hálózati 230V). Nagyjából összeraktam (On-OFF megy), egy dolgot nem tudok: zigbee-n keresztül elérni fordulatszámszabályozást. (wifi-s Sonoff lenne, de jobb szeretnék Zigbee-t....) Van rá megoldás?
-
Gabesz87
veterán
Tasmota log -jat hol lehet megnézni? Kezd már a tököm tele lenni, hogy a redőny vezerleshez használt Sonoff RF bridge egyre gyakrabban lecsatlakozik wifiről. Router logja semmit nem mutat rá vonatkozóan. Router restart után helyreáll a bridge, vagy talán sok idő múlva magától is, de ez nem pár másodperc, vagy perc. Emiatt gondoltam hogy egyrészt megnézném a tasmota logot ha lehet. Másrészt megpróbálok csinálni web UI alól egy firmware update -ot, illetve van még egy mentő ötlet, de azt gozom sincs hogy kell. Tasmota honlapján a FAQ részben van egy ilyen pont:
First thing to try when having Wi-Fi issues: Reset 3 which will erase wi-fi calibration data only and will keep configuration intact. Make sure to power cycle restart after that. If that doesn't help try rebooting the router as well
Na de hogy ez a reset 3 micsoda, hogy kell megcsinálni, fogalmam sincs. -
pube111
senior tag
Van arra valami megoldás, hogy sonoff reléket megosszak másokkal, de csak korlátozott hozzáféréssel?
Csak úgy, hogy kapcsolgatni tudja, semmi más. Ha a google homeban osztom meg, akkor teljes hozzáférést kap. Az ewelinkben szintén. -
ViZion
félisten
válasz
bacsomarton #47290 üzenetére
Gratula!
-
-
-mugen-
tag
Találkozott már valaki olyan mennyezeti lámpával ami zigbee-s és integrálva van benne a dimmeléshez szükséges elektronika, tehát képes a beállításoknak megfelelően önállóan fel/le kapcsolni illetve a fényerőt szabályozni?
Ez lehetséges, hogy tudja?
-
bacsomarton
tag
válasz
ViZion #47264 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a segítséget. Ez most működik, a bekapcsolás azonnali, a kikapcsolásnál van egy kb ~ 1 másodperces csúszás a ZHA közbeiktatása miatt. Csatolom a bekötést és egy Blueprint-et a két switch összehangolása miatt.
Blueprint: Link Multiple Switches - Blueprints Exchange - Home Assistant Community (home-assistant.io)
-
spst
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #47286 üzenetére
Promatic-nak van egy kapcsoló bemenete melyen keresztül fali kapcsolóval vagy akár elvileg shelly-vel is vezérelhető. Ha jól emlékszem 24V-ot kell kapcsolni neki és impulzus szerűen (nyomógombbal). A kapura szerelhető pl. Honeywell MPS vagy EMPS nyitásérzékelő amivel pl. Shelly D&W2-vel lehet állapot jelzést küldeni a HA-ra. Azért kell a pl. Honeywell, mert fémszerkezet a garázskapu és a sztenderd nyitásérzékelők reed reléi rövid idő után képesek átmágneseződni, sőt jártam úgy, hogy az MPS is 5-6 év után átmágneseződött. Elvileg a végálláskapcsolóval is párhuzamosan köthető, bár kísérletezést igényel.
-
fo_di
őstag
válasz
E.Kaufmann #47286 üzenetére
egy shelly és egy drótos nyitásérzékelő megoldja, a fizikai kapcsolóval párhuzamosan lehet bekötni: https://www.youtube.com/watch?v=WEZUxXNiERQ (nyitni, csukni, megállítani tudod vele, pont mint egy egygombos nyitóval, és az állapotról is annyit mond, hogy csukva, vagy akár résnyire is nyitva)
ha promatic 4-es kapud van, akkor ezt is megnézheted: https://github.com/pboschi/HCPBridgeMqtt -
E.Kaufmann
veterán
Ha már garázs, Hörmann Promatic kapumotor felokosítható valahogy? Vagy ha nem, mivel lehet azt megtudni, hogy zárva van-e a garázsajtó vagy nincs, és ha nyitva, akkor x perc után küldene egy riasztást? Shelly ökoszisztémát preferálnám most, mert azt kezdtem el veszegetni, megismergetni.
-
spst
csendes tag
Úgy tűnik megoldódott a garázsvilágítás problémája, ugyanis meghalt a shelly 1 kapcsoló. Az történt, hogy a fali kapcsolóval nem lehetett vezérelni, csak a HA felületéről. Garanciában cserélték és most úgy tűnik, hogy a beállított automatizmussal jól működik.
A probléma okára sajnos nem derült fény, de feltehetően a kapcsoló okozta a problémát... -
vampire17
addikt
válasz
solo18 #47282 üzenetére
Veszel egy shelly-1 et es bekotod a termosztat es a kazan koze. (a termosztatot a kapcsolo bemenetre, a kazant pedig a shellio IO-ra)
A termosztat kapcsolja a shelly-t, az meg a kazant. Shelly appban vagy HA ban (ha integralod) latod , hogy mennyit ment a kazan. Ha veszel hozza egy temperature addont amit ra kotsz pl az elmenő csőre, akkor meg homerseklet adatod is lesz
-
solo18
csendes tag
Sziasztok,
létezik olyan, hogy univerzális termosztát applikáció wifis termosztátokhoz? Az a problémám, hogy van egy Computherm E400rf wifis termosztátom, de a gyári szoftvere a hőmérséklet beállításán kívül semmi egyebet nem tud. Szeretném tudni, hogy mikor kapcsolt be a kazánom, mennyit ment. Esetleg egy grafikonon látni egy nap hőmérséklet alakulását. Létezik ilyen program vagy esetleg a gyári COMPUTHERM E Series applikácó logolja ezeket a dolgokat? Ki lehet olvasni az applikációból ezeket az adatokat?
-
amargo
addikt
Sziasztok!
Valaki frissített már slae.sh féle zigbee stick-et? Már többféle támogatás is van rá és amióta megvan én nem frissítettem.
-
vampire17
addikt
válasz
tsilver #47276 üzenetére
Vegyel zigbee-set, (ha van sticked)
-
brickm
őstag
Szia, nincs köztük handshake (az lenne a második variációm, ha ezt nem sikerül összehozni)
Most onnan tudja, hogy nem tudja. Egyszerűen lekapcsolja a kimenetet X idő elteltével. Bármi is történik. Ha kell a kimenet a HA visszakapcsolja (x időnként csekkolja a kimenet meglétét) A gond annyi, ha időközben a HA lekapcsolja, a következő bekapcsolás már akár 1-2-3mp-es tüske is lehet.
Teljesen elégséges lenne ha tudná resetelni a delayt. Próbáltam lambdával is még este, a HA küldi ki a lambda értéket, egy sima számérték, de sajnos az sem resetelődik, vagy én nem jöttem még rá, hogy hogyan kellene resetelni.
Megnézem, amiket említettél, köszi! -
tsilver
aktív tag
Tudtok valami modernebb, jobb minőségű HA alá rakható termosztátot fűtéshez. Eddig Computerm meg Beok volt, már boltot nyithatnék annyi van belőle (mondjuk egyik sem működik
) otthon de fél évtől 2 évig bírják aztán soha többet nem csatlakoznak.
-
ojb
tag
válasz
brickm #47268 üzenetére
"... ha pl elvesztik a kommunikációt egymással (HA és az eszköz),..."
Ezt az infót honnan szerzi be az ESP?
Mit használsz "handshaking"-nek? / A HA < - > ESP kapcsolat folyamatos ellenőrzésére /
( WiFi loss ; MQTT loss ; KeepAlive delay )
Talán a legegyszerűbb ezt a jelet felhasználni triggernek... -
dave0825
őstag
Üdv.
Vettem használtan (piacon) egy Sonoff Wifis villanykapcsolót (Sonoff T4EU1C, alkalmazásban TX1C-t ír típusnak), és olyan gondja van, hogy bekapcsolom, és azonnal (tized másodperc alatt) kikapcsol magától, és mintha újraindulna, elkezd villogni a wifi jel, és addig nincs is kapcsolódva, amíg nem világít folyamatosan. Mindegy, hogy alkalmazásból kapcsolom, vagy érintéssel, ugyanúgy azonnal kikapcsol. Az Ewelink alkalmazás az előzményekben írja is, hogy én (email címet ír) kapcsoltam be, és "eszköz" kapcsolta ki.
Relét cseréltem benne, hátha az a gondja, de nem.
Firmware frissítés nincs.
Amit néztem, hogy a relé megkapja a vezérlő feszt bekapcsoláskor, de le is megy róla kikapcsoláskor. A relét leforrasztva a panelról is rámértem, úgy viszont rajt marad a vérbeli fesz. Emiatt gyanakodtam a relére, de az újjal is ugyanez a hiba.
Meghalt valami a panelen, azért adhatták el olcsón? Kidobom, ha nem egyszerű gondja van, de azért jó lett volna, ha működik (egy másik típusú, de ugyanilyen kinézetű már évek óta szépen működik a nappaliban). -
brickm
őstag
Sziasztok!
ESPHome-mal csináltam egy kis eszközt, ami távolról tud egy relét kapcsolgatni.
Tök jól működik, viszont szerettem volna ha akkor is lekapcsol a relé, ha pl elvesztik a kommunikációt egymással (HA és az eszköz), így beleírtam egy 3600s-es delayt.
Viszont az a gondom, hogy ha menet közben én leállítom, a delay megy tovább és ha pl ezidőn belül újra bekapcsolom, annyival hamarabb fog kikapcsolni automatikusan, mint amivel a timer már lefutott.switch:
- platform: gpio
pin:
number: 2
inverted: yes
id: relay
name: "TestSwitch"
on_turn_on:
- delay: 30s
- switch.turn_off: relay
Keresgéltem a neten, és ezt találtam rá:switch:
- platform: gpio
pin:
number: 2
inverted: yes
id: relay
name: "TestSwitch"
on_turn_on:
- delay: 30s
- switch.turn_off: relay
on_turn_off:
- delay: 0sde ugyan az a jelenség továbbra is. Van esetleg valakinek működő alternatívája?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
vampire17 #46936 üzenetére
Na, jött a Shelly Plus 1 Mini mellé egy Shelly Plus2 PM.
Mivel a webes felületen nem lehet az Action-oknál összerendelni az 1-es inputot a kettes outputtal (fordítva kötöttem be a két kapcsolót), elő kellett vennem a webes API-t és URL-ként meghívni a jó relét, ha meg már úgy is kellett URL-lel bajlódni Local Action helyett, akkor már újra kipróbáltam az authentikációt, (hisz a jelszót sem lehet megadni triviálisan a webes felületen a Local action-hoz, mondjuk ilyenkor miért is kellene külön beírni, hisz LOCAL).
Szép, hogy van API leírás, de pl, hogy mi az alapértelmezett felhasználónév (admin
) ugye nincs egy kumma szó sem az API leírásban, két perc próbálgatás kellett hozzá, de aki tapasztalatlanabb, annak ez lehet plusz probléma
.
Valamint azt vettem észre, hogy ECO módban authentikáció mellett picit belassult a kapcsolás sebessége, de HomeAssistantból érdekes módon nem érződik akkora lag, mint kapcsolóval.
-
4D4M
senior tag
válasz
bacsomarton #47248 üzenetére
Attól függően, hogy hány kanyar és doboz van a két kapcsoló között, az egyik meglévő vezetékkel behúzható néhány új vezeték anélkül, hogy kibontanál egy vakolt dobozt is.
-
ViZion
félisten
válasz
bacsomarton #47263 üzenetére
Nem értem, h ha kapcsolsz egy relét, akkor azt miért érdekli, h van-e rajta fogyasztó?
Jah, hogy ott nincs null vezető, rájöttem...Akkor a másik vezetőt a második relé L outhoz kötni és program...
Ha van HA, akkor automatizálásba kellene egy ilyesmi:
description: ""
mode: single
trigger:
- platform: device
type: changed_states
device_id: relé1
entity_id: relé1
domain: switch
condition: []
action:
- if:
- condition: device
type: is_off
device_id: relé2
entity_id: relé2
then:
- type: turn_on
else:
- type: turn_off
Ennyi. Relé2 amin a lámpa van.
Ha relé1 státusz változik, akkor, ha relé2 ki van kapcsolva -> kapcsolja be
Ha nincs kikapcsolva, akkor kapcsolja ki.
UI-ban az eseményindító az eszköz, feltétel semmi, művelethez ha-akkor. Remélem ez segít. Jah, az még kellene bele a végére, hogy a relé1-et is kapcsolja ki, mert így párhuzamba kötve az is tudná felkapcsolni. -
bacsomarton
tag
válasz
ViZion #47261 üzenetére
Az applikációs részt értem, ZHA-ban menne is a beállítás, de ehhez kell, hogy az "A" relé működjön, ami viszont csak akkor következik be, ha az "Lout"-on van kimenő kapcsolat. Ha az "A" relé nem működik, akkor az "A" részén nem fog menni a fizikai gomb, azaz nem lesz mit leprogramozni. A felhő a hálózat többi misztikus része, nincsen jelentősége, csak magamnak rajzoltam. Sajnos olyan ismerősőm nincsen, aki a villanyhoz és az okos cuccokhoz is értene, mindenesetre köszönöm az eddigi idődet, talán a Sonoff ír majd valami okosat. :-)
-
ViZion
félisten
válasz
bacsomarton #47260 üzenetére
A felhő az mi? Az "A" relének nem kell kapcsolnia, mert nem azon van a fogyasztó...
Az applikációban scene kell, ha a kapcsoló státusz változik "A" relén, akkor "B" relé státuszt váltsa. De ha nem érted a logikát ebben, akkor keress a közeledben valakit, aki odamegy, beköti, beállítja. Valakinek csak van még Sonoff... -
gya/352
tag
válasz
radio11 #47258 üzenetére
Még nekem is a 9.3 van fent. Nem volt semmi update, egyszerűen kb két napja nem működött. Volt mindenféle újraindítás, nem segített. Töröltem az integrációt, próbáltam újra belakni, de most meg a networkomet sem tudom beregisztrálni. Az API kulcsból is generáltam már újat, de így sem.
-
gya/352
tag
Sziasztok,
Használ itt valaki Tailscale integrációt a HA alatt. Nekem kb két napja valami miatt nem működik.
A probléma ugyan az mint az alábbi kollégánál, annyi különbséggel hogy nálam HAOS van.
Nam vagyok jártas a hiba-kezelések értelmezésében, így az ott válasznak tűnő comment számomra nem értelmezhető.
Van bárkinek infoja a problémáról, illetve a megoldásról? -
gumisxxx
tag
Sziasztok! Van egy Eglós lámpám,amihez van egy Osram lightify gateway-em. Amit nem tudok frissíteni,mivel az Osram lekapcsolta már a szervereket. Utánna olvasva ez a lámpa elméletileg zigbee kompatibilis. Akkor elméletileg egy zigbee gateway-el tudnám szabályozni. Jól gondolom? Ha igen melyik a legolcsóbb gateway ami jó lenne nekem?
-
ViZion
félisten
válasz
bacsomarton #47253 üzenetére
A fenti bekötési rajznak megfelelően a kapcsoló mehet S1 és S2 közé. Váltó kapcsoló, azaz a bemenetét hol kimenet 1-re, hol kimenet 2-re kapcsolja. Mivel kapcsolni a 2. relé fog, így ebből nekünk csak az állapotváltozás kell. Vagyis S1 a bemenetre, S2 a tetszőleges kimenetre. Relébe L in-re kötöd a bejövőt és az egyik vezetéket, ami továbbmegy relé2 felé. L out az első relénél irreleváns, neki csak a 2. relét kell kapcsolnia az app-ban.
Második relénél a bejövő vezetéken a fázis L in-re, lámpához a menő ződ-sárga az L out, S1 és S2 bekötése mint a relé1-nél. A többi az app dolga. -
bacsomarton
tag
válasz
ViZion #47252 üzenetére
Az a baj, hogy az "A" kapcsolónál a teljesnek kell lennie az áramkörnek ellenkező esetben a Sonoff nem kapcsol be, ezért hiába továbbítom a fázist a "B" kapcsolóhoz, ami kapcsolgatja a lámpát fizikailag is, a másik oldalon nem lenne ami venné a jelet. Kipróbáltam és nem megy.
-
ViZion
félisten
válasz
bacsomarton #47251 üzenetére
A két váltókapcsoló között van 2 vezeték. Az egyiken kell a fázist továbbvinni. A másikra nem lesz szükség, ha az app kapcsolgatja.
Nincs a közeledben, aki érti a dolgot és segítene? Azé' ez odacsap, jobb lenne, ha hozzáértő nyúlna bele. -
bacsomarton
tag
válasz
ViZion #47250 üzenetére
Kipróbáltam és sajnos az appos verzió sem jó. Ahhoz ugyanis, hogy a ZBMINIL2 működjön nem elég a fázis, annak tovább is kell mennie, különben nem kapcsol be. Elvileg ez a megoldás jó, de csak annak, akinek lehetősége van külön fázist vinni ahhoz a kapcsolóhoz, ami a lámpa felé megy. A másik oldalon ezt még talán meg tudnám oldani, de persze a lámpás végen kizárt...
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest