Hirdetés
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Digitális Állampolgárság Program
- Asszociációs játék. :)
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
pivi.l
tag
válasz brickm #47268 üzenetére
Szia.
Nem tudom hogy sikerült e azóta megoldani.
Status szenzorral tudod figyelni a kapcsolat meglétét a HA és az ESPHome között.
[link]Például így:
switch:
- platform: gpio
id: relay
pin: D1
name: "heater-switch"
restore_mode: always_off
binary_sensor:- platform: status
name: "heater-switch status"
on_release:
then:
- switch.turn_off: relay
Induláskor a kimenet mindig ki kapcsol.
Illetve ha megszakad a kapcsolat a HA val akkor is.
[ Szerkesztve ]
-
Kroni1
veterán
Ugy volt beallitva az ewelink appban és aztán az iHost-on is a két smart scene, hogy 70% és felette On, 69% és alatta off.
Nem gondoltam, hogy HA kéne ehhez, a többi automatizációm müködik évek óta tökéletesen ewelink programból, legyen az lámpák alternatív kapcsolása, éjszakai idözitések, stb.. egyedül ezekkel a zigbee cuccokkal szívok. Olvastam h a zb bridge-en lehet fw cserélni. Arra is tasmota van, vagy más az ami ajánlott? Ha érdemes akkor azzal futok egy kört.. -
ftamas0201
senior tag
válasz Petikeje #47693 üzenetére
Végül megoldottam egy másik leírás alapján, igaz néhány dolgon módosítani kellett, indexelést több helyen be kellett állítani mint a leírás adja (gondolom a leírás óta azok kerültek be pluszban még a HA OS-be) de sikerült. A lényeg hogy nézni kell a logot, hogy milyen hibák jönnek vissza egy ilyen költöztetésnél az adatbázis felé, azokat javítgatni. Most már be van állítva hogy a nagy gépre megy napi egy adatbázis mentés éjjel és oda megy a HA OS-nek a teljes mentése is napi egyszer, aztán majd ürítgetve lesz
MariaDB fut az ubuntun (11.5 verzió) phpmyadminnal társítva.
Leírás az adatbázis átköltöztetéséhez -
4D4M
senior tag
válasz Kroni1 #47695 üzenetére
Valószínűleg többre mennél(mennénk), ha idetenned az automatizaciot vagy a scriptet vagy akármit, ami ezt leírja. Bár a páratartalom nem egy hektikus valami, de a mérés elég bizonytalan, így nem celravezető 0% hiszterezissel próbálkozni. (70% be <-> 70% ki)
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Kroni1
veterán
Sziasztok! Sonoff zigbee-s páratartalom szenzorokkal vezérlem a szintén sonoff basic relékkel ellátott vécé és a fürdő ventiket, de nem az igazi.
Beállitottam, h 70% felett kapcsolja be a venti reléjét, de csak reggel 8 és este 22h közt. 70% alatt pedig kapcsolja ki, egész napra.
Néha van, hogy hiába van meg a 70%nál magasabb érték, nem kapcsol be, vagy alacsonyabbnál ki.. Persze ha kézzel kapcsolom a venti reléjét akkor magához tér.
Vettem egy iHost-ot ami elvileg egy helyi szerver, a zigbee bridge helyett ahhoz adtam a szenzorokat, itt hoztam letre a scene-eket, de ugyanaz.Másnál is ennyire megbizhatatlan ez? Most még felvettem egy idözitett inditást 8:01-re és leállást 22:01re, ha a páratartalom feltétel nem teljesül akkor ugyis egyből visszavált. De ez igy elég instabil müködés, és ha pl. csak napközben zuhanyzik valaki akkor arra nem jó megoldás.. Van valami amivel stabilabb müködést lehet elérni?
-
ojb
tag
Ezek automatizmusok...
Percenként lefut mindkettő.
A Ventilator On ellenőrzi, hogy a páratartalom vagy a bogi_homero_paratartalom értéke nagyobb-e mint 60%. Bármelyik igaz esetében bekapcsolja az aljzat_3 -at.A Ventilator Off azt nézi, hogy a páratartalom és a bogi_homerő_paratartalom értéke kisebb-e mint 58%. HA mindkettő igaz kikapcsolja az aljzat_3 -at
Természetesen a percenkénti futtatás helyett használni lehet a páratartalom mérő entitások változását is triggernek.
mode: single
trigger:
- platform: state
entity_id:
- sensor.páratartalom
- sensor.bogi_homero_paratartalom
condition:
- condition: or
conditions:[ Szerkesztve ]
-
Petikeje
tag
válasz ftamas0201 #47690 üzenetére
Hi, ott a megoldás a linkelt poszt FAQ 3.pontjaban
-
fecus
őstag
Nyugodtan mehet oda is egy egy debug kimenet.
Igen, azt ismerem, de azt hol tudom visszanézni? Nem akarok előtte ülni órákig. Este kellene visszanézni, hogy miként működött a rendszer az előző 24 órában! Egy grafikonban kellene nézni a szenzorokkal."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
4D4M
senior tag
válasz Petikeje #47687 üzenetére
Nem értek hozzá, de ha jól tudom az SQL Lite sajátosságok okozzák a hátrányokat, amiket fejlesztésekkel nem valószínű, hogy le lehet küzdeni. Nek rémlik olyan monumentális bejelentés, de ettől még lehet igaz.
#47688 fecus:
Nyugodtan mehet oda is egy egy debug kimenet.[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Köszönöm. Azt hogyan lehetne megoldani, hogy a ventilátor helyett valami olyan legyen a végén ki- és bekapcsolva amit látok a HA-ban? Segédentitást lehet "kapcsoló" típust definiálni? Csak amíg tesztelem.
#47681 ojb: Ez is jó lehet. Kösz. Amikor egyik sem teljesül, akkor csak marad az előző állapot, ugye? Ezt pontosan hová írom be? A szkriptekhez? Lehet, hogy csak bármelyik bemenő adat változására fusson le?[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Petikeje
tag
Hello,
Én is gondolkodok(tam) hasonlóban: adatbázist szétszedni és átvinni mariadbre és influxdbre Viszont a migraciorol szóló posztokban azt olvastam, hogy az utóbbi időben annyi fejlesztés történt ezen a téren, hogy nem érdemes mariadbre átállni.
Mi a véleményetek erről? -
Gabesz87
veterán
válasz tsilver #47667 üzenetére
Nem hangzik jól. ÁK-n is elég vegyes vélemények vannak, meg olvastam olyat, hogy talán még napi programot sem lehet beállítani Honeywell Lyric T6R esetleg? Bár elég dragacska. A kazanhoz (Ariston genus premium evo system 30) talán a legjobb egy BUS-os lenne, de a saját, Ariston Cube RF-ről sem olvastam sok jót Siemens-eket szokták még dicsérni talán, de abból nem tudom melyik ami Wifis és RF-es.
-
4D4M
senior tag
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Szeretném egy nas gépemre (amai egy ubuntu kis házi szerver egy-két dologgal ami fut non-stop) áthelyezni az adatbázisát a HA-nak a kisgépemről mert ebben csak egy 32gb-os háttértár van.
Telepítettem már ubuntura egy MariaDB-t phpmyadminnal ami már működik is, viszont a jelenlegi adatokat amit tárol a HA a kis gépén azt fel lehetne vinni az adatbázisra valahogy? Próbáltam átkonvertálni sql fájlra a db fájlt és feltölteni, de nem olvassa vissza őket a HA valamiért.
Megoldható szerintetek?
Illetve a config fájlba ennyit kell elhelyezni csak amit beszúrok ide?recorder:
db_url: mysql://felhasznalonev:jelszo@nasip/adatbazisnev?charset=utf8mb4 -
Janaboy
veterán
Aki használ bluetooth párosítást és Home Assistant OS-t, annak lehet érdemes várnia a 11.0as updateal.
[link]11.1ben elvileg javítva lesz.
Janaboy
-
ojb
tag
Ehez hasonló feldatot kettő automatizmussal oldottam meg.
Lehet nem oly elegáns, de működik...description: "Ventilator On"
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: /1
condition:
- condition: or
conditions:
- condition: numeric_state
entity_id: paratartalom
above: 60
entity_id: bogi_homero_paratartalom
above: 60
action:
- service: switch.turn_on
data: {}
target:
entity_id: switch.aljzat_3description: Ventilator Off
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: /1
condition:
entity_id: bogi_homero_paratartalom
below: 58
entity_id: paratartalom
below: 58
action:
- service: switch.turn_off
data: {}
target:
entity_id: switch.aljzat_3Természetesen az entity_id-k nem biztos, hogy helyesek
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
senior tag
De ez csak 1 szenzorról tud működni.
–
Ha hozol létre a két szenzorból segédentitást, akkor nem (min/max pl)Azt a gate node-ot nem ismerem, ott lehet a hiba szerintem.
Lehetne amúgy javascript-ben function node-dal is a kiértékelést, de ha jól érzékelem nem másztál még bele annyira.
Ilyesmire gondoltam: (csak összedobáltam, importáld be új flow-ként)
[{"id":"3347d8f0e3d965d2","type":"tab","label":"Teszt","disabled":false,"info":"","env":[]},{"id":"3393a57700a20e04","type":"server-state-changed","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"A páratartalom","server":"bccbce8f9714f458","version":5,"outputs":1,"exposeAsEntityConfig":"","entityId":"","entityIdType":"exact","outputInitially":false,"stateType":"str","ifState":"","ifStateType":"str","ifStateOperator":"is","outputOnlyOnStateChange":true,"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","ignorePrevStateNull":false,"ignorePrevStateUnknown":false,"ignorePrevStateUnavailable":false,"ignoreCurrentStateUnknown":false,"ignoreCurrentStateUnavailable":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entityState"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"eventData"},{"property":"topic","propertyType":"msg","value":"","valueType":"triggerId"}],"x":180,"y":140,"wires":[["f8c3590d5720a487"]]},{"id":"e58e57ccadbfa60c","type":"server-state-changed","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"B páratartalom","server":"bccbce8f9714f458","version":5,"outputs":1,"exposeAsEntityConfig":"","entityId":"","entityIdType":"exact","outputInitially":false,"stateType":"str","ifState":"","ifStateType":"str","ifStateOperator":"is","outputOnlyOnStateChange":true,"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","ignorePrevStateNull":false,"ignorePrevStateUnknown":false,"ignorePrevStateUnavailable":false,"ignoreCurrentStateUnknown":false,"ignoreCurrentStateUnavailable":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entityState"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"eventData"},{"property":"topic","propertyType":"msg","value":"","valueType":"triggerId"}],"x":180,"y":200,"wires":[["8036d98404eedff5"]]},{"id":"f8c3590d5720a487","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"A nagyobb mint 62?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"62","halt_if_type":"num","halt_if_compare":"gte","entity_id":"sensor.netatmo_belteri_egyseg_humidity","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"ON","valueType":"str"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":500,"y":140,"wires":[["77362fe6ad8870bc"],["bfdd513e8e747eac"]]},{"id":"bfdd513e8e747eac","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"A kisebb mint 58?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"58","halt_if_type":"num","halt_if_compare":"lt","entity_id":"sensor.netatmo_belteri_egyseg_humidity","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"OFF","valueType":"str"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":810,"y":200,"wires":[["4f7eb8a59ace6609"],[]]},{"id":"77362fe6ad8870bc","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"Ventilátor kikapcsolva?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"false","halt_if_type":"str","halt_if_compare":"is","entity_id":"","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entityState"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":820,"y":140,"wires":[["d5fb5d1a74220e8d"],[]]},{"id":"d5fb5d1a74220e8d","type":"api-call-service","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"Ventilátor ON","server":"bccbce8f9714f458","version":5,"debugenabled":false,"domain":"","service":"","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":[],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":1270,"y":140,"wires":[[]]},{"id":"754839690c11da27","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"Ventilátor bekapcsolva?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"true","halt_if_type":"str","halt_if_compare":"is","entity_id":"","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entityState"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":1050,"y":260,"wires":[["d90946e0ee91e74a"],[]]},{"id":"d90946e0ee91e74a","type":"api-call-service","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"Ventilátor OFF","server":"bccbce8f9714f458","version":5,"debugenabled":false,"domain":"","service":"","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":[],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":1280,"y":200,"wires":[[]]},{"id":"8036d98404eedff5","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"B nagyobb mint 62?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"62","halt_if_type":"num","halt_if_compare":"gte","entity_id":"sensor.netatmo_belteri_egyseg_humidity","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"ON","valueType":"str"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":500,"y":200,"wires":[["77362fe6ad8870bc"],["bfdd513e8e747eac"]]},{"id":"4f7eb8a59ace6609","type":"api-current-state","z":"3347d8f0e3d965d2","name":"B kisebb mint 58?","server":"bccbce8f9714f458","version":3,"outputs":2,"halt_if":"58","halt_if_type":"num","halt_if_compare":"lt","entity_id":"sensor.netatmo_belteri_egyseg_humidity","state_type":"str","blockInputOverrides":false,"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"OFF","valueType":"str"},{"property":"data","propertyType":"msg","value":"","valueType":"entity"}],"for":"0","forType":"num","forUnits":"minutes","override_topic":false,"state_location":"payload","override_payload":"msg","entity_location":"data","override_data":"msg","x":810,"y":260,"wires":[["754839690c11da27"],[]]},{"id":"bccbce8f9714f458","type":"server","name":"Home_Assistant","version":5,"addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"y|yes|true|on|home|open","connectionDelay":true,"cacheJson":true,"heartbeat":true,"heartbeatInterval":"30","areaSelector":"friendlyName","deviceSelector":"friendlyName","entitySelector":"friendlyName","statusSeparator":": ","statusYear":"hidden","statusMonth":"short","statusDay":"numeric","statusHourCycle":"h23","statusTimeFormat":"h:m","enableGlobalContextStore":true}]
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
De ez csak 1 szenzorról tud működni.
#47676 4D4M : Erről lenne egy példa? Így nem értem hogyan kell formába önteni. Az én megoldásom elemeit sem tudtam 100%-osan megérteni angolból. Ezért gondolom, hogy jó a logika, de valamelyik állapotban undefined valamelyik változó azért lehet, hogy egy feltétel megváltozására teljesül 2 feltételtől függő logika."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #47674 üzenetére
Akkor kezdjük az elején... azért dugod Pi-re, mert azon fut a HA?
Ezt a metódust el kell engedni, nekem a szerverbe dugva sem tudta telepíteni. HA-ban Esphome, megírod a yaml-t, save, install, manual. Ez elment egy bin file-t, amit PC-ről az esphome web install oldalán feltöltesz rá, kész. Innentől van OTA frissítés, nem kell bajlódni a kábelekkel. Ha félreértettem és más okból csatlakoztatod a Pi-re, akkor ott nem tudok segíteni, nálam ez syntax error-t dob...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
4D4M
senior tag
Kicsit egyszerűbbnek tűnik elágazásokkal vegigkérdezni a feltételeket. Sorba kötve, aminek a páratartalom változása a kiinduló trigger.
Illetve én ezt úgy szoktam, hogy 60% a parancsolt és a hiszterezis egy változtatható paraméter mondjuk 4%. Így 62%-nál ON, 58%-nál Off.[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Ok. Van egy csőventi a lakás egyik végén a konyhában. Ezt szeretném működtetni két feltétel alapján:
1.) ha a gardróbban 60% fölé megy a páratartalom
vagy
2.) ha a konyhában 60% fölé megy a páratartalom.
Mindkét esetben a 58% a lekapcsolás, tehát 2% a hiszterézis.
Bármelyik feltételre be kellene kapcsolnia és csak mindkét törlő feltételre lenne szabad kikapcsolnia.
Ez a logika:
Itt a hiba:
Ahogy a konyha (az érzékelő elnevezése senkit se tévesszen meg!) 58 alá ment kikapcsolt. Valami az előző érték bennragadásával lehet..."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
tsilver
aktív tag
válasz ViZion #47673 üzenetére
Pi re dugom 3 kábellel próbálkoztam, állítást nem találok,
e szerint csinálnám, mert BLE hőmérőket raknék rá.AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #47672 üzenetére
Pi-re dugod az ESP-t?
Boud rate-t lehet állítani? jól van összekötve? A GPIO és a pinout száma nem egyezik mindenhol az ESP-ken. Milyen leírás szerint csinálod?
Esetleg ha nincs megoldás, akkor gyere át ide, itt láttak már biztos ilyesmit, nekem már ott fura, h Pi4-re ESPHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tsilver
aktív tag
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #47670 üzenetére
ESP32-ben van BT, azzal jó lehet. Csak a board-ot is írd át, h azzal készítse a .bin -t.
A hiba az wifi kapcsolódási, de ha nem írtad át ESP32-re, akkor az is lehet az oka, nem feltétlenül a wifi adatok. Esetleg routeredben ha a korábbit fixáltad, akkor azt töröld, mert más a mac cím, ütközés lehet még.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tsilver
aktív tag
válasz tsilver #47669 üzenetére
találtam egy ES32 DEVKIT boardot, ezzel jobbnak, tünt, mintha megcsinálta volna a vége succeess, de utána wifi hibát ír megint
2ERROR Error resolving IP address: Error resolving address with mDNS: Did not respond. Maybe the device is offline., [Errno -5] No address associated with hostname"AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
ViZion
félisten
válasz tsilver #47666 üzenetére
ESP8266-hoz van bt modulod? Mert azokon nincs alapból, csak ESP32-őn.
Az üzenet szerint nem találja a kért file-t.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tsilver
aktív tag
ESPHome-ot és egy 8266 Bluetooth-t szeretnék felrakni Raspberry Pi HA alá. Valamiért csak wireless módban történik valami, de a legvégén hibába ütközöm. Ez már nekem túl sok infó , Tudok vele vmit csinálni hogy menjen
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
Degeczi
nagyúr
válasz Tigerclaw #47662 üzenetére
Hogyne lenne? Egyrészt mind így működik, szolgáltatói szerveren keresztül, másrészt ennek a típusnak még a lokális HA integrációja is írja, h ettől függetlenül szüksége van folyamatos netkapcsolatra az eszköznek...
-
bpmcwap
senior tag
Sziasztok,
létezik olyan wifis okos termosztát aminek a reléjén van NO és COM is? Mondjuk Pesten meg lehet venni és még esetleg az Alexával is jóban van?Túrista vagyok
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Degeczi #47661 üzenetére
A konnektoroknál nincs szó felhőről, és kameránál is opcionális szolgáltatásként utalnak rá. Azt írják hogy bárhonnan elérhető, de azt gondoltam hogy megfelelő feltételek esetén és a kommunikáció közvetlenül a telefonom és az eszköz között zajlik idegen szerver közreműködése nélkül.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Tigerclaw
nagyúr
Vettem pár Tapo P110 konnektort és azt vettem észre hogy az Internet felől ugyanúgy el tudom érni, látom az élő adatait, a telefononos appon keresztül. Nyitott mindegyik magának egy portot a tűzfalamon... vagy eleve a tp-link szervere felé küldik az adatokat és én onnan kapom meg? Még pont ezután akartam beállítani ezt VPN, meg dinamikus publikus IP segítségével, de ezeket még nem léptem meg? Egyrészt fura, másrészt aggasztó, hogy ez így működik.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Gabesz87
veterán
Jelenlegi computherm q7 rf termosztátot szeretném lecserélni wifisre, csupán amiatt mint pl most, hogy elutazunk pár napra és elfelejtjük levenni a fűtést. Napi programok be vannak állítva, ilyenkor fixaljuk pl 20 fokon. Meg haza indulás előtt visszakapcsolnam a programra. E400RF jó lehet?
-
tototos
őstag
[link] Így tudsz geeeric thermostatot definiálni.
Érdemes a relé vezérlésért felelős elemeket groupba rendezni.configuration.yaml:
climate:
- platform: generic_thermostat
name: Nappali_thermostat
heater: input_boolean.heater2
target_sensor: sensor.nappali_temperature
hot_tolerance: 0
cold_tolerance: 0.1
precision: 0.5
max_temp: 22
input_boolean:
heater1:
initial: off
heater2:
heater3:
groups.yaml:
heating_trigger:
name: Heating trigger
entities:
- input_boolean.heater1
- input_boolean.heater2
- input_boolean.heater3
[ Szerkesztve ]
-
Janaboy
veterán
Daikin integrációban csak nekem halt be a külső hőmérséklet entitás?
Amióta frissítettem csak a baj vanJanaboy
-
ViZion
félisten
válasz ViZion #47526 üzenetére
Nah, megoldódott... Gondoltam, h hátha rövidebb kábelekkel megjavul. Végül az egész AHT20 modult is cseréltem, ezzel jó. Lehet, h meghalt a modul és ez egybeesett a -szinte mindennapos- ESPhome frissítéssel. Fain. Sokat vártam ettől, mert elvileg a DHT22-nél is jobb, de ehh... ha csak fél évet bírnak, akkor nem nagy bót valami 2000-2500 Ft-ért.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
fecus
őstag
Node-Red szakértőt keresek aki segítene. Van egy ventilátor vezérlésem és nem úgy működik ahogy szerintem kellene.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
szricsi_0917
tag
-
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #47645 üzenetére
Ez is jo lehet, vagy innen barmi, ha a hiszterezis nem gond.
-
zsamiatt
őstag
válasz BlackJack21 #47621 üzenetére
Nem is tudtam errol. Koszonom. Utananezek
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
vampire17
addikt
válasz szricsi_0917 #47641 üzenetére
Ebben az esetben ket opciot gondolnek elkepzelhetonek.
- Tado starter kit, ez all egy gatewaybol meg egy termosztatbol. tud on/off mukodest, illetve modulacios vezerlest is. HA ala integralhato (Homekit-el lokalisan is)
Refurbished-et erdemes venni, de meg ugy sem olcso... (kb70e forint) Alternativaja konkretan nincs a piacon... Nincs meg olyan masik termosztat ami ennyi fele buszos szabvanyt tudna kezelni egyszerre. Van par OT termosztat meg , de azok vagy kamuk (nem modulalnak, csak kapcsolnak ugyanugy) vagy arban hasonlok a tadohoz de kevesebbet tudnak.
- Ha nem szukseges a modulalt vezerles, akkor igazabol sokfele termosztat szoba johet, amit pl fontebb linkeltem zigbee, teljesen jo (reszletes a hiszterezis beallitasa, amiben a legtobb olcso kinai termosztat xar, mert 0.5 foknal a legtobb nem tud kevesebbet.)
[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
válasz tsilver #47622 üzenetére
A gyorsaság relatív...
A hőmérséklet változás sebessége erős befolyásolási tényező.
Valóban a ZB eszközök nem jelentenek túl sűrűn, ha nem változik a hőmérséklet, de begyorsulnak abban az esetben, ha pl elindul a fűtés elkezd melegedni a környezeti hőmérséklet.
Valóban fűtés vezérlésére egy ZB eszközt használni nem túl megbízható...,
de pl három olcsó ZB pl. [kép] hőmérő elhelyezve a helyiség különböző pontjain, majd a mért hőmérséklet átlag vagy median értékét felhasználva a kazán kapcsolgatására már nem is olyan rossz dolog, mert három eszköz úgysem egyszerre jelent ill. pihen, hanem különböző időpontokban...
Ez a jelentés gyakoriságát igen - igen betudja sűríteni a HA esetében alkalmazott min/max integráció [link] kimenetén.
Az átlag (median) értéken kívül az esetlegesen "lehaló" szenzorok esetében is biztonságot nyújt ui. egyszerűen kihagyja őket.
A fenti képen látható szenzor vezéreli a fűtéseimet.
A konvektorokat egy - egy a kazánt pedig összesen 4db -- a nagy légtér (összenyitott nappali ; előszoba ; étkező és konyha) miatt különböző helyeken elhelyezett -- szenzorok mediánja kapcsolgatja.[ Szerkesztve ]
-
szricsi_0917
tag
válasz vampire17 #47638 üzenetére
A jövőben ki tudja milyen verzió lesz majd éppen a leghatékonyabb megoldás.
Mivel a radiátorok nem termószelepesek így annyira elkülönítve nem fogom tudni vezérelni a szobákat. A cél inkább az, hogy a szelepek beállításával megoldom a megfelelő hőmérsékletet és talán egy zigbees termosztáttal részletesen tudom vezérelni a megfelelő fűtési időszakokat. -
vampire17
addikt
-
vampire17
addikt
válasz tototos #47631 üzenetére
Egyszerubb a termosztatokat group-ba rendezni es azzal dolgozni.
#47629 szricsi_0917:
- Tado
- Wiser
- NetatmoEzek buszosak. Eloszor erdemes lenne arrol valami elkepzeles, hogy a jovoben milyen kazant tervezel, mert akkor erdemes olyan termosztatot venni, ami azt is, meg a mostanit is kezeli (lehetoleg az ujat mar modulaltan)
Sok Zigbee termoszat van, en valami olyat valasztanek, aminek eleg alacsony a hiszterezise. (foleg padlonal)
-
tototos
őstag
válasz scream #47635 üzenetére
Volt már hasonló téma.
A kérdés, hogy mennyire bízol meg egy okos relében, hogy az működni fog mindig.
Amúgy nálam egy hasonló történet van összerakva. Termosztát után berakva egy shelly1 ami vezérli a kazánt. A shellyn ESPHome fut, a SW pedig úgy van beállítva, hogy ha nincs kapcsolat a HA-val akkor csakis a termosztát alapján vezérli a kazánt. -
tototos
őstag
válasz Petikeje #47634 üzenetére
Én ezt olvastam ki a kérdésből, de lehet mi nem értünk valamit...
Amúgy nem egészen értem miért kell egyszer a szobához, egyszer a nappalihoz szabályozni. Szüleimnél 4 szobában van BLE hőmérő és ebből 4 generic thermostat. Mindegyiknél be van állítva egy kért hőmérséklet és amikor az alá csökken a hő bekapcsol a kazán. A kért hőmérsékletet meg lehet időhöz kötni, hogy napközben a szobában csak 20 fok legyen, aztán estére fel lehet venni magasabbra.
Ha bekapcsol a kazán úgyis minden szobába el fog jutni a víz, csak akkor nem ha valaki nyitja zárja a szelepeket[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Hali!
Adott egy Computherm Q3 buta, 2 eres termosztát.
Az lenne a kérdésem, hogy mi az ajánlott megoldás ennek az okosítására? Alapvetően Zigbee-s verzióval keresnék megoldást (WiFi-t hanyagolnám), de vmi olyant, hogy ha mondjuk lehal valamiért a HAOS/szerver/belső hálózat, akkor is lehessen hőmérsékletet/kazánt vezérelni (a 2 ér miatt értsd: ki/bekapcsolása a kazánnak), illetve lehessen kézzel is állítani.
Így a "virtuális" termosztát + okosrelé ki is esik, de nem tudom mi marad?
-
Petikeje
tag
Az ütemezés:
8:00-20:00 nappali termosztát fűt ha lemegy a hőmérséklet a nappali erzekelőn, hálószoba termosztát off
20:00-8:00 nappali termosztát off, hálószoba termosztát fűt ha lemegy a hőmérséklet a hálószoba erzekelőn
Vagy? (ez volt az igény.?) Illetve én nem látom benne miért nem működik így.[ Szerkesztve ]
-
-
4D4M
senior tag
Van olyan opció is, hogy a csoportosított érzékelők minimuma lesz az eredmény. De linken szereplő script mintája alapján be lehet állítani azt is, hogy mikor melyik szenzor legyen az eredmény.
YAML-ban hozod létre a thermostat belépési pontját és konfigját.#47629 szricsi_0917:
1.: TADO-t szokták itt emlegetni én nem ismerem mélyebben, de kereső kulcsszónak jó lehet ebben a topikban is. Ezen kívül én pl Netatmo smart thermostatot használok, aminek beépített öntanuló algoritmusa van, amivel a tanulási fázis után megjósolja mikor kell elkezdeni a fűtést, hogy a beállított ütemezésre pont elérje a parancsolt hőmérsékletet. Ez kazán és rendszerfüggetlen, ugyanezt ugyanígy csinálná az új kazánoddal is.
2.: A legegyszerűbb kazánhoz alkalmazható (szárazkontaktos) relé, akármilyen protokollon beszélgetve (HA kiesésre felkészítve), akármennyi akármilyen hőmérsékletérzékelő eredménye alapján szabályozva. ESP alapon is lehet építeni, azt hiszem ezekre is van sok példa a topikban. Utóbbinál valamennyire autonómra is könnyebben lehet összehozni.[ Szerkesztve ]
-
zex
aktív tag
@4D4M, @Petikeje Köszi a válaszokat. Egyelőre az a megoldás is jó lenne, hogy két külön termosztátom lenne, az is kevésbé körülményes mint most. Sajnos az átlagolás nem jó, mert elég sok a hőmérséklet különbség a két helyiség között.
Próbáltam megkeresni ezt a generic thermostat-ot, de sajnos nekem nem sikerült. Van egy sima Thermostat-om, de itt kér Entity-t amire csak a klímámat hozza. -
4D4M
senior tag
válasz szricsi_0917 #47626 üzenetére
Pedig ez egy elég meghatározó döntés. A két(három) út, ami szóba jöhet merőben más helyre visz (:
1. Amikor egy tetszőleges okosotthon termosztát gyártóra bízod az okosítást, akkor általában van egy relatíve okos és drága eszközöd, amit nincs lehetőség további okosításnak alávetni vagy az izgalmasabb paramétereit babrálni. Viszont cserébe out of box működni fog és nem kell vele foglalkozni.
2. Ha viszont veszel egy buta eszközt, aminek az okosítását a HA alatt végzed, akkor maximális a rugalmasság és a testreszabhatóság, aminek a határait csak a te képességeid szabják meg.
3. A gyártó saját termosztátja választható még, ami azért jön csak szóba, mert a legtöbb esetben ez az egyetlen módja, hogy a kazán zárt kommunikációs csatornáján keresztül egy kondenzációs kazán minden funkcióját elérd. (kivételt képeznek ez alól pl az opentherm szabványt támogató és modbuson beszélgetni képes eszközök)[ Szerkesztve ]
-
szricsi_0917
tag
Vannak vele gondok, tehát az eszköz maga mindenképpen cserés lesz.
De ahogy írtad is hamarosan úgyis szükséges lesz a kazán cseréje is, így ha már vásárolok akkor fel akartam készülni a további lehetőségekre is.
Tudásban is szeretnék nagyobbat, mert gyenge a programozási lehetősége. A HA integráció csak extra lenne, mert nem vagyok abban annyira otthon még. -
4D4M
senior tag
válasz szricsi_0917 #47624 üzenetére
Akkor sokáig már nem érdemes tervezned ezzel a kazánnal, és a képességei alapján nem indokolt cizelláltabb termosztátokban gondolkozni.
A rev100 elromlott vagy valamiért nem vagy elégedett vele? Annál nagyobb tudású kellene? Vagy csak a HA integrálhatóság a cél?szakmai kíváncsiság csak: ha műanyag nyílászárók vannak, akkor honnan kapja a kazán az égéshez szükséges friss levegőt? Van valami légbevezető?
-
tsilver
aktív tag
Melyik a leggyorsabb frissítésű zigbee-s hőmérő? Hogy gyorsan kapcsolja a kazánt
AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
-
4D4M
senior tag
válasz szricsi_0917 #47618 üzenetére
Milyen gyártmányú és korú a kazán? Mennyire szigetelt az épület?
-
szricsi_0917
tag
-
zsamiatt
őstag
válasz BlackJack21 #47610 üzenetére
Ez tök jó. Az apple ezt gyárilag tudja?
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
4D4M
senior tag
válasz Petikeje #47613 üzenetére
Arra szandekoztam kilyukadni, hogy nem a termosztátot kell "programozni", hanem a megalkotott segédentitást, ami alapja lenne egy mezei termosztátnak.
Ebben pl megtalalhatok az automatizmushoz szükséges parancsok. (én nem próbáltam még)A két termosztát ugyanúgy nem elegáns megoldás, mint, ami most van. A generic thermostat nem marad le a bekapcsolasrol. Amúgy lehet, hogy egy 5 mp-enkénti kérdezgetéssel is működne a dolog, de felesleges szenvedni, ha van erre kész megoldás - hacsak nem gyakorolni / tanulni akar az ember.
[ Szerkesztve ]
-
radio11
tag
Sziasztok!
AliExpressen van egy régi-új akció, egy listáról ha legalább 3 terméket rendelsz akkor nagyon potom az ár és ingyenes a szállítás.
Van egypár okosotthon cucc is, például Aubess zigbee mini relé 1500-ért (ilyet rendeltem is, ma jött meg, szépen megy a Z2M-el), szintén Aubess zigbee hőmérő/páratartalommérő, zigbee PIR szenzor szintén 1500-ért. 1200 körül ugyanezeket láttam Wifi verzióban is, illetve még zigbee vonalon láttam vízérzékelőt is.
off:
rengeteg nagyteljesítményű USB C kábel van 745 ft-ért, abból is rendeltem sokat. Meg még egy csomó használható dolog, pár kört rendeltem. Annyi a baja az egésznek, hogy végig kell rágni a listákat, nem lehet keresni névre. -
4D4M
senior tag
Én átlagolnám a két hőmérséklet érzékelő értékét és ratenném az eredményt egy sima termosztátra(generic thermostat). Nem hiszem, hogy markánsan eltérő lefutast látnál a két szenzor között. Ezzel pedig megoldodik a második is.
(valószínűleg vannak itt, akik megmondjak, hogy hogy lehet beloni úgy a segedentitast, hogy a megadott intervallumokban egyik másik helyről szedje az értéket....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
zex
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Home Assistantom néhány Xiaomi BL LE hőmérőm, valamint egy Shelly 1 okosrelém. Az okosrelé a gázkazánt indítja és allítja meg, a hőmérők változása (changes) pedig a trigger, hogy mikor kapcsoljon a relé.Van egy olyan gondom, hogy a változás mint paraméter nem minden esetben jó, mert napközben (8-20 óráig) a nappali, míg éjjel (20-8-óráig) a háló hőmérő alapján történne a vezérlés. Viszont amikor váltás van (pl. reggel 8 után) a nappali hőmérséklete pedig már eleve alacsonyabb mint a beállított érték, így nem történik meg a változás, így az automatizáció sem lép életbe, vagyis nem indul el a fűtés!
Próbálkoztam, hogy a change-s helyett a numeric state-et választom triggernek, de arra meg egyáltalán nem indul el az automatizáció.
Másik problémám pedig az, hogy a főképernyőre így nem tudok kirakni termosztát vezérlőt, mert automatizációból van megoldva minden, viszont így a hőmérséklet állítgatása elég bonyolult.
Tudtok esetleg segíteni a fenti két dologban?
Hálás köszönet érte!
-
vampire17
addikt
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Milyen termosztátot tudnátok ajánlani a jelenlegi Siemens Rev100 termosztát helyett.
On/off kazán van. Szeretném majd az eszközt HA alá is integrálni, de fontos, hogy legyen egy fali kijelzőegység tehát nem shelly megoldással szeretném.
jelenleg van néhány Zigbee eszközöm így van ez vagy a wifi-s megoldás jöhet szóba.
Köszönöm előre is a segítséget! -
nobodyy
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani MQTT Android appot?
Kb. mint az MQTT Dash (amit most használok) de elkezdett zavarni az app eredete...Van valami megbízható megoldás?
Sajnos HA nem megoldható mert jelenleg egy raspberry zero-n fut a zigbee2mqtt.Mondjuk az jutott eszembe hogy van még itthon raspberry pi 2 és azon meg mehetne a HA. Hmm...
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Szobatermosztátot cserélnék, mert a mostani 0,5° érzékenységű, és szeretnék 0,2-est. Most találtam rá a Sonoff NSPanel nevű cuccra. Jó lehet ez szerintetek arra, hogy csak simán kiváltsam vele a régi termosztátot?
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Diablo IV
- Eredeti játékok OFF topik
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- Skil Red 9320 sarokfűrész
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest