Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- arden: Új robotos magazin építése – 1. rész: Miért hagytam ott a WordPresst?
- arden: Önjavító szoftver (Healing Agent) koncepció és demó
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabesz87
veterán
Vettem egy Xiaomi fényérzékelőt, a redőnyök lehúzását ezzel szeretném triggerelni. Jelenleg Scheduler integrációval és kártyával a napfelkelte/napnyugta időpontokat használom (ill. a felhúzás fix, a lehúzás van napnyugtához igazítva), plusz a Workday integrációt is figyelemve veszi. Így néz ki perpill:
Hétköznapokra és hétvégére be van állítva a le-felhúzás a fsz-en és emeleten a kreált scriptek alapján. AZ a kérdésem, hogy ebbe a Schedulerbe valahogy be lehet állítani a fényszenzort a napnyugra helyett? Vagy azzal totál másképp kellene megcsinálni az automatizációt?
-
Petikeje
tag
válasz
Steady74 #46998 üzenetére
Jap, az a baj amit mondtam: a 2023.9-es esphome verzio eltörölte a .esphome könyvtárat a komponens forráskódjával. Így javíthatod:
Hozz létre az esphome könyvtárban (ahol az eszközök yaml fájljai vannak) pl egy external_components könyvtárat, abban pl egy slimmelezer_eon könyvtárat, abba másold bele 4D4M és LouiS22 munkáját: https://drive.google.com/file/d/10OlD0Aoxti3LFLMXj2cScBJ9jfaaUWNJ/view (a tömörített fájlban lévő components mappa tartalmát.
A esphome dasboardon meg a slimmelezer yaml-ben javítsd erre a releváns részt:
external_components:
- source:
type: local
path: external_components/slimmelezer_eon/
components: [dsmr](Ja, és javítsd a buffer hibát, ahogy fentebb beszéltük)
Aztán install wireless -
Steady74
addikt
válasz
Petikeje #46997 üzenetére
félreértettelek, sry:
INFO Reading configuration /config/esphome/slimmelezer.yaml...
Failed configdashboard_import: [source /config/esphome/.esphome/packages/a8cd7c84/slimmelezer.yaml:64]
package_import_url: github://zuidwijk/dsmr/slimmelezer.yaml@main[import_full_config] is an invalid option for [dashboard_import]. Please check the indentation.
import_full_config: True [source /config/esphome/.esphome/packages/a8cd7c84/slimmelezer.yaml:65] -
Petikeje
tag
válasz
Steady74 #46996 üzenetére
Nem nem. Arra gondoltam, hogy nem engedi a fw-t frissíteni/fordítani. Ez a hiba amiatt van, amit 4D4M írt itt: https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_46987-46987.html
És vagy azt, amit Te írtál, vagy ami a fenti link alatt van, azt bele kell írni az eszköz yaml-ba az esphome dashboardon, fordítani egy új fw-t, és telepíteni. Sztem nálad nem megy a fordítás a 4D4M miatt jelzett esphome frissítés breaking change miatt. Csak erről jó lenne meggyőződni.
Az esphome dashboardon az eszköz 3pontos menujeben van Validate. Na annak az eredményét másold be. -
koala69
tag
Sziasztok
- talalkozott mar vki hasonloval? ESP32/esphome - i2s audio/dac tokeletesen mukodott, tobb ilyen eszkozt is epitettem tts-re, mp3 lejatszasra. Aztan egy frissites utan mind elhallgatott. A logban ezt latom:Component i2s_audio.media_player took a long time for an operation (0.53 s).
07:26:26 [W] [component:205]
Components should block for at most 20-30msSikerult vkinek erre megoldast talalni?
-
snooze
veterán
sziasztok!
két sonoff integrácioval futó okoskapcsolo közül az egyiket ledobja a wifi hálozat,és kikapcsol, ha a HA-ba van integrálva, ha törlöm, akkor jó..talaálkozott már valaki ilyennel? -
Petikeje
tag
Hello, van 2 tök 1forma klímám. Mind a 2-n ilyen van: https://community.home-assistant.io/t/midea-branded-ac-s-with-esphome-without-cloud/265236
Működéssel nincs semmi gond, ha viszont fw update van, akkor az egyiken simán lemegy, a másik viszont kiírja, hogy OK a frissítés, és ennyi "megáll" (ota-n). Normál esetben az esp8266 ledje kb masodpercenként villog, frissítés után ez folyamatosan pirosan világít. Ha kiveszem az esp-t csak úgy lehet életre lehelni, ha usb2uart adapterrel ujraflashelem. Próbáltam minden alkatrészt cserélni (vezetéket, levél shifter, esp-t), nem segített. Elengedtem: átvertem ugy, hogy azt mondtam rá, hagyja ki a frissítést. Most viszont arra kattintottak, hogy ne wifin frissítésen, hanem csak fordítsa le a fw-t, a többit intézem (Manual download az esphome dashboardon). Legnagyobb meglepetésemre ezután megint elszállt. Elvileg ilyenkor magával az eszközzel nem történik semmi.
Van valakinek 5lete mi lehet a baja? Esphome alatt letöltött frissen fordított fw-rel (flashelés nélkul) az eszkoz offline állapotba kerül. Egy ugyanolyan eszközzel működik minden gond nélkül.
THX! -
Steady74
addikt
válasz
ratkaics #46983 üzenetére
Amikor az eszköz IP címét begépelem böngészőbe, ott látom ezt a hibát:
Error: telegram larger than buffer (1700 bytes)
Erre azt a megoldást találtam a neten, hogy a telegram lenght kell átírni 3000 re.
Mivel leszedtem az eszköz az óráról, ezért nem látom a firmware számát, de talán 2023.05
Eddig is HA alá volt integrálva, igen.
Akkor lehet azért nem ment az install a HA-ESPHOME alatt, mert FireFox-ot használok? Amikor vagy a wireless opciót vagy pedig az ESPhome dashboard-ot futtató gépet választom ki, mindig ugyan az a hiba kerül elő, configuration failed.Köszi a válaszod!
-
ratkaics
senior tag
válasz
Steady74 #46981 üzenetére
Hol ír buffer hibát?
Milyem firmware-el használod most?
Eddig is HA alá volt integrálva?
Amúgy, a Google Chrome-al a HA-ban az ESPHome-nál, az eszköz install-nál tudsz olyan lehetőséget választani, amikor az épp használt géphez csatlakoztatott esp-t tudod flash-elni USB kábelen keresztül.
A telegram lenght-t miért kell átírni? -
llacee
őstag
Sziasztok!
Engem is megfogott ez a hirtelen felindulásból elkövetett gázóra leolvasás.
Felszereltem egy wemos d1-et reed szenzorral. espeasyvel tölteném be domoticzba.Az óra forgását fogadja, de itt meg is állt a tudomány.
Hogyan tudnám kulturáltan átvinni, mert itt számolja, de a D1 restart-kor üríti a tárolót.
Inkább csak az impulzusokat kéne valahogy átvinni és abból számolni jó értéket tizedesre.Ebben kérhetek egy kis segítséget?
-
Steady74
addikt
válasz
ratkaics #34950 üzenetére
Sziasztok,
Van működő Slimmelezer eszközöm, de másik helyre telepítettem így most nem küld adatot, buffer hibát ír és eleve bocsánat, hogy egy régi post-ra válaszolok, nem vagyok nagy esphome-linux guru.
Ha jól sejtem, akkor a #34950-es post-ban szereplő tartalmat bemásolom a mostani tök alap slimmelezer.yaml fileba. A wifi hálózathoz kapcsolódó adatokon kívül kell bármi átírnom? Ha jól gondolom akkor a telegram lenght-t 3000-t írom át.
Hogyan a legcélszerűbb megflash-elni? window-os gépről lenne, mert ha a mostani, alap yaml file-ba beleírom az új tartalmat, akkor se wireless se ha-ra kötött usb- úton nem megy át az install. köszi előre is -
RobexX10
aktív tag
Ha valakit érdekel BlitzWolf BW-SHP15 3.756Ft
Kuponkód: BG003d1a -
Degeczi
nagyúr
válasz
radio11 #46977 üzenetére
Sőt, Modbushoz nagyon jó Arduino könyvtár is van, és filléres MAX485-el illesztővel szintén olcsó (és nem utolsósorban egy ESP-hez képest tizedakkora áramigényű!) Arduino mini-kre kötve nagyszerű kis hálózatot lehet kiépíteni. Csak mondjuk nem az alább említett smart plug helyett, hanem mindenféle érzékelőkhöz, számlálókhoz.
-
radio11
tag
válasz
BlackJack21 #46972 üzenetére
vagy modbus esp megoldással mint nálam
-
vampire17
addikt
Esetleg ez, de itt a termosztat usb-rol megy (viszont nem kell osszekabelezni a vezerlovel)
https://www.aliexpress.com/item/1005001505088748.html
Ez lenyegeben egy COMPUTHERM E800RF
-
vampire17
addikt
Csak androidhoz, mert iOS-store bol nem tudod telepiteni az appot! (play store-bol sem, de ott van apk
)
-
vampire17
addikt
Itt egy kettes pakk: https://www.aliexpress.com/item/32588357613.html
Szukseged lenne ez mellett meg padlofutes szona vezerlesre is? Mert akkor mas kell...
-
vkp
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #46965 üzenetére
Nekem a kritikus dolgaim (riasztó, kazán vezérlés, stb) lanos esp-ken lógnak.
A wifi az még hagyján, az nagyjából megbízható. Sokan küzdenek a bt-s vackokkal, na az az igazi "ördögtől van" protocoll... Lámpáim ikea-s zigbee-sek (már amit nem shelly kapcsol), ott azért volt már rá példa, hogy megállt egy lámpa és ami rajta lógott, az rajta is maradt... -
Boky
csendes tag
Sziasztok,
jelenlegi [Computherm Q5RF] rendszerünket szeretném wifisre cserélni, viszont olyanra, amiben a termosztátok ugyanúgy elemmel működnek, nem igényelnek tápfeszültséget.
Ergó én úgy képzelném el, hogy a zónavezérlő kommunikál a wifivel, igy telefonról is szabályozható lenne a fűtés, viszont a termosztátokkal rádiófrekvencián, vagy bármi egyéb módon kommunikáljon.
Létezik ilyen megoldás/kiszerelés?
-
E.Kaufmann
veterán
Mert mekkora rendelkezésre állást várnál el? Ha nem kell internetkapcsolat, és tisztességes wifi AP van nem túl messze az eszköztől valamint a kötődoboz se fém, akkor miért lenne gond? AZ ISP nálunk bizonytalanabb, mint a WIFI, ami csak akkor szakad a lakásban, ha én épp b@&ztatom, mert jött egy új OpenWRT verzió. Pont ez a bajom a légkondikkal is, hogy csak internetről vezérelhető, miközben elég lenne nekem a LAN-on is, sőt, örülnék neki, ha nem tudná a nagy keleti testvér, mikor kapcsolgatom a légkondit (bár vannak európai szervereik) valamint nem függenék az ő szolgáltatásaik rendelkezésre állásától is (bár eddig olyan nagy gondot nem vettem észre)
-
vkp
aktív tag
válasz
daninet #46963 üzenetére
A vezeték nélküli dolgokkal az a baj, hogy az ördögtől vannak
Viccet félretéve, sosem lesz olyan magas rendelkezésreállása, mint egy vezetékes technológiának.
ESP-ből van lanos, amögé már csak egy relét kell akasztani.
Ha nem barkácsban gondolkozol, akkor van 7 portos rackes cucc, de nem hiszem, hogy átlag röfit ki tudna váltani. -
daninet
veterán
válasz
donjohnson #46960 üzenetére
én még soha nem láttam. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs, de az okos cuccok nagy része valami vezeték nélküli megoldást használ.
Mi a gond a vezeték nélküli dolgokkal?Építeni biztosan tudsz, ESPhome támogatja az ethernetet, szóval kell egy esp32, egy relé modul, ethernet modul, szerelő doboz, forrasztópáka, villásdugó, schüko aljzat, ethernet aljzat, olvadó biztosíték, 5V táp.
Kb 10-12ezer forintnyi alapanyag meg egy fél nap mókolás már ha vevő vagy ilyenre -
donjohnson
addikt
sziasztok,
létezik olyan smart plug ami nem wifi-s hanem lan portos? -
Nerazim
őstag
Udv!
Nalunk gyakran elofordul, hogy reggelente a nagy kapkodasban egy-egy villany felkapcsolva marad. Tudtok erre vmi jo megoldast, hogy lehetne ezt HA alatt megoldani, hogy ha elmegyunk magatol lekapcsoljon? Miket kellene ehhez vennem? -
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #46950 üzenetére
Nem tól jó ötlet. Akkor szét lenne szabdalva: találd meg a több tucatnyi automatizálás között mik futnak indításkor... És milyen sorrendben? (néha az is számíthat) Így egyetlen helyen van, áttekinthetően, egyértelmű sorrendben. Ráadásul nem csak automatizálásokat lehet az indításhoz kötni, pl. vmilyen számláló nullázását, sőt, elágazásokat, feltételeket is lehet bele tenni ha egy flag átállításhoz kell.
Teljesen jó ez így. -
matt22
tag
válasz
BlackJack21 #46939 üzenetére
Ez nagyon hasznos infó volt számomra is, köszönet👍
-
4D4M
senior tag
válasz
Petikeje #46953 üzenetére
Én egyszerűen csak csináltam magamnak egy
config\esphome\components\dsmr\
mappát, amit a szokásos módon hivatkoztam meg:
external_components:
- source: /config/esphome/components
components: [dsmr]
Majd ha a következő frissítésnél is kevernek, akkor keresek új megoldást (:
-
Petikeje
tag
kipróbáltam, nem :-(
Could not find directory '/addons/data/5c53de3b_esphome/external_components/slimmelezer_eon'. Please make sure it exists (full path: /addons/data/5c53de3b_esphome/external_components/slimmelezer_eon).
path: /addons/data/5c53de3b_esphome/external_components/slimmelezer_eon components:
- dsmr -
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #46948 üzenetére
Nyitott kaput döngetsz, egyszerűbb nem is lehetne: beállítasz egy automatizálást a
platform: homeassistant
,event: start
-ra triggerelve, és az action: alatt fölsorolod, mi történjen.
Tipikus példa erre a sonoffs/cmnd/state MQTT topik alá küldött üres üzenet, h a Tasmotás cuccok jelentsék le azonnal az állapotukat. -
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #46946 üzenetére
hmm megis volt unknown state... csak nem latszott
igy viszont lehet az automatizaciot optimalizalni, igaz csak yaml ban, az UI ezt nem tudja:
- id: '1624025081418'
alias: Hőség riasztás
description: ''
trigger:
- platform: state
entity_id: sensor.met_hoseg
not_from:
- unavailable
- unknown
not_to:
- unavailable
- unknown
condition: []
... -
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #46944 üzenetére
az a gond, hogy restart utan ugyanaz lesz a HA ban a state-je az entitasnak de megis triggernek veszi...
Nem lehet HA-ban azt beallitani, hogy csak akkor legyen trigger, ha a state erteke konkretan valtozik?
ui: nincs unknown state sem, ha megnezem az adott entias state-jet, 13 oraja ugyanaz, pedig kozben 3x ujrainditottam a HA-t ami triggerelte is az automatizaciot...
-
4D4M
senior tag
válasz
vampire17 #46944 üzenetére
Akkor passz, nem tudom melyik szolgáltatásokat érinti ez a HA-n belül.
más: ESPHome 2023.9.0 update-ben lett egy ilyen finom módosítás:
The
/config/esphome/.esphome
folder has been removed and replaced with/data
when running ESPHome as a Home Assistant add-on. This was done because it is exactly what the add-on/data
folder was made for and there were many files in the.esphome
folder that were making the Home Assistant Backup larger for no reason at all. All files in there are generated or sourced from online based on your configurations files which have not been touched.
Egyelőre nem találtam meg azt a data mappát, de mindenesetre ha az ember ott tárol(t) local source forrást, akkor azt kidobja / áthelyezi a frissítéskor (én backupból raktam vissza) -
foo85
csendes tag
válasz
ViZion #46940 üzenetére
Nincs más hely...
De kicsit tovább túrtam a beállításokat és nem voltak kikapcsolva a bluetooth és a saját WIFI opciók. Ezeket kikapcsoltam és most már szerintem jónak tűnik.
A minik terhelés nélkül 33, terhelve 40 fok körül dolgoznak. És az 1PM is most 47 fokon van, mikor bekacsolt a fűtőpatron akkor meg 63-ig láttam felmenni.
Még figyelgetem de szerintem így már elfogadható. -
BlackJack21
tag
válasz
snooze #46934 üzenetére
Shelly 2.5 esetén a HA > Beállítások > Eszközök és szolgáltatások > Eszközök > 'a shelly megadott neve' > Diagnosztika > rejtett entitások > beállítás(fogaskerék) > klikk az "engedélyezve"-re, majd frissítés. kb. fél perc múlva megjelenik az entitás a diagnosztika alatt.
A shelly1-nél viszont nincs ilyen adat. -
vampire17
addikt
válasz
snooze #46937 üzenetére
entitas kartya es vedd fel azokat az entitasokat, amire szukseged van.
Mas tema:
nekem egy olyan kerdesem lenne, hogy HA ban van egy automatizmusom, ami egy node-red nodebol jon es telegram uzenetbe megy , de minden egyes HA ujrainditaskor elkuldi az aktualis erteket ez az automatizacio. ezt hogyan lehetne kivedeni? (parom megorjiti, hogy ha restartolom a HA-t valami config miatt, folyton kap 10 uzit...
)
-
vampire17
addikt
válasz
E.Kaufmann #46935 üzenetére
A linkbe kell beletenni az auth parametereket.
https://shelly.guide/webhooks-https-requests/
If you use authorization syntax it is:
http://user:pass@[deviceIP]/[deviceType]/[channel]?[command]&[command] -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #46919 üzenetére
Enyémre valaki?
Ha jól sejtem az Action-ok webhook-okat hoznak létre és lokálisan hívják meg, ha kapcsolót kapcsolgatjuk, de magán a webes felületen nincs beállítás az action-öknél, hogy authentikáció esetén milyen jelszót használjanak. Nekem pont jó így, hogy vannak helyi időfüggő Action-ök, és HA-n keresztül meg simán lehet kapcsolgatni (gyerkőc elleni védelem lenne, hogy este már ne kapcsolgasson, csak mi mobilról) viszont jó lenne le is jelszavazni az eszközt. Igaz, hogy külön alhálón van, de biztos, ami ziher. -
foo85
csendes tag
válasz
snooze #46926 üzenetére
A HA-ban az eszköznél jelenik meg, de alapból csak rejtett entitásként. Azt engedélyezed és 30 másodperc után már láthatóvá válik.
Degeczi:
Bekapcsoltam az Eco módot mindegyiknél és valóban csökkentek a hőfokok. A Minik esetében 4-5 fokot, az 1PM-nél pedig most már csak 75 fokig ment fel terhelés alatt. Egyébként megnéztem és a Shelly szerint ez "normális" [link] . Megnéztem a kötéseket biztos ami biztos, de jelenleg még hagyom mert pont a fűtőpatron vezérlés miatt vettem. Lehet nem véletlen, hogy alapból nem kötik az ember orrára ezt a hőfok infót az appban sem, aki nem látja legalább nem agyal rajta, hogy jó-e.... Azért bízom benne hogy, nem viccnek van benne a túlmelegedés védelem... -
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Egy JK BMS-t szeretnék ESP Bluetooth proxival szeretnék felcsatolni a HA-ra.
Ez a config van most az ESP-ben:
substitutions:
name: esp32-bluetooth-proxy-cb608c
friendly_name: Bluetooth Proxy cb608c
packages:
esphome.bluetooth-proxy: github://esphome/bluetooth-proxies/esp32-generic.yaml@main
esphome:
name: ${name}
name_add_mac_suffix: false
friendly_name: ${friendly_name}
api:
encryption:
key: UaQMfZ6lR2GpjYIeJy7F+pQu8Ftf59a8WIWdZQHM2Pc=
wifi:
ssid: !secret wifi
password: !secret wifi_password
esp32_ble_tracker:
scan_parameters:
interval: 1100ms
window: 1100ms
active: true
bluetooth_proxy:
active: true
Sajnos egyáltalán semmi nem jelenik meg a HA-ban.
Az ESP log:INFO ESPHome 2023.8.3
INFO Reading configuration /config/esphome/esp32-bluetooth-proxy-cb608c.yaml...
INFO Starting log output from esp32-bluetooth-proxy-cb608c.local using esphome API
INFO Successfully connected to esp32-bluetooth-proxy-cb608c.local
[08:37:11][I][app:102]: ESPHome version 2023.8.3 compiled on Sep 27 2023, 07:55:17
[08:37:11][I][app:104]: Project esphome.bluetooth-proxy version 1.0
[08:37:11][C][wifi:543]: WiFi:
[08:37:11][C][wifi:379]: Local MAC: E0:5A:1B:CB:60:8C
[08:37:11][C][wifi:380]: SSID: [redacted]
[08:37:11][C][wifi:381]: IP Address: 192.168.141.139
[08:37:11][C][wifi:383]: BSSID: [redacted]
[08:37:11][C][wifi:384]: Hostname: 'esp32-bluetooth-proxy-cb608c'
[08:37:11][C][wifi:386]: Signal strength: -86 dB ▂▄▆█
[08:37:11][C][wifi:390]: Channel: 9
[08:37:11][C][wifi:391]: Subnet: 255.255.255.0
[08:37:11][C][wifi:392]: Gateway: 192.168.141.1
[08:37:11][C][wifi:393]: DNS1: 192.168.141.251
[08:37:11][C][wifi:394]: DNS2: 8.8.8.8
[08:37:11][C][logger:301]: Logger:
[08:37:11][C][logger:302]: Level: DEBUG
[08:37:11][C][logger:303]: Log Baud Rate: 115200
[08:37:11][C][logger:305]: Hardware UART: UART0
[08:37:11][C][bluetooth_proxy:088]: Bluetooth Proxy:
[08:37:11][C][bluetooth_proxy:089]: Active: YES
[08:37:11][C][safe_mode.button:022]: Safe Mode Button 'Safe Mode Boot'
[08:37:11][C][safe_mode.button:022]: Icon: 'mdi:restart-alert'
[08:37:11][C][esp32_ble:238]: ESP32 BLE:
[08:37:11][C][esp32_ble:240]: MAC address: E0:5A:1B:CB:60:8E
[08:37:11][C][esp32_ble:241]: IO Capability: none
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:617]: BLE Tracker:
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:618]: Scan Duration: 300 s
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:619]: Scan Interval: 1100.0 ms
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:620]: Scan Window: 1100.0 ms
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:621]: Scan Type: ACTIVE
[08:37:11][C][esp32_ble_tracker:622]: Continuous Scanning: True
[08:37:11][C][mdns:112]: mDNS:
[08:37:11][C][mdns:113]: Hostname: esp32-bluetooth-proxy-cb608c
[08:37:11][C][ota:093]: Over-The-Air Updates:
[08:37:11][C][ota:094]: Address: esp32-bluetooth-proxy-cb608c.local:3232
[08:37:11][C][api:138]: API Server:
[08:37:11][C][api:139]: Address: esp32-bluetooth-proxy-cb608c.local:6053
[08:37:11][C][api:141]: Using noise encryption: YES
[08:37:11][C][improv_serial:032]: Improv Serial:Nagyon rutintalan vagyok még az ESP témában, de én nem jövök rá, hogy miért nem működik. Valakinek van valami ötlete?
-
Degeczi
nagyúr
A korábbi típusoknál volt "Eco mód" a beállításokban, ami határozottan, közel 10 fokkal csökkentette a normál, készenléti hőmérsékletet. Érdemes, mert különben jóval hamarabb tönkre fog menni, kiszáradnak az elkók (ez amúgyis nyűgje a Shelly-knek, picit helyre bezsúfolva minden). 60 fok fölött valóban nem egészséges.
A 85C viszont azonnal megszüntetendő, még mielőtt vmi komolyabb baj lesz!
Ne kapcsolj vele ekkora terhelést, ha ennyire melegszik. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Jolida #46922 üzenetére
Az a napló, ami minden rögzített entitás változásait följegyzi, és mivel nem lehet eltérő kidobási limitet megadni ezekre, pár hétnél hosszabbra venni tényleg nem is célszerű, különben eláraszt az adatszemét (egy hónap múlva már teljesen lényegtelen, mikor nyitottak egy ajtót, milyen volt egy vezeték nélkül szenzor térereje, mi indított egy automatizálást, stb, stb), óriási helyet foglalna, és amikor adatbázis struktúrát érintő változás jön, akár órákig is elmolyolhat vele a hatalmas adatbázison.
Hosszú távú adattárolásra jellemzően elég szokott lenni a már pár éve alapértelmezetten működő statisztikai adatbázis, ami óránkénti min., max. és átlagértékeket tárol el, csak kell a nézegetéséhez vmit fölrakni (pl. HACS-ból History Explorert).
De elérhető a régebben sokak által használt InfluxDB, Grafana páros is. -
foo85
csendes tag
Sziasztok,
Beépítettem az elmúlt napokban 2 db Shelly Plus 1 minit (villanykapcsolókhoz), és 1 Shelly Plus 1PM-et (HMV fűtőpatronhoz).
Szépen teszik is a dolgukat, de ma figyeltem hogy a minik terhelés nélkül 57 ˚C, terhelésen 63 ˚C-on mennek. Az 1PM-nél ugyan ez az érték 63 és 85 ˚C, mondjuk itt azért nagyobb az ugrás mert nem 9W a fogyasztó rajta, hanem 2 kW..
De ettől függetlenül nem magasak ezek a hőfokok egy kicsit, másnál is ilyen értékeken üzemelnek? -
Jolida
tag
HA miben tárolja a szenzorok adatait?
Jelenleg 10 napig tudom csak visszanézni.
Nincs cloud és nem is szeretnék. -
ftamas0201
senior tag
válasz
ViZion #46920 üzenetére
Igazából nem tudom, most annyit csináltam hogy kihúztam a gépet a netből és a hálózatból is mert csak ideiglenes helyen volt, ma csináltam meg a kábelezését az internetnek is neki meg a villanyt is, aztán indítás után meg feldobta. Igazából nem tudom, hogy mi foghatja hogy működés közben hiába nyomok rá a kis nyilacskára hogy keressen, nem talál semmit. Utána kell járnom ennek
-
ViZion
félisten
válasz
ftamas0201 #46917 üzenetére
Nálam is feldobja csak, katt, kész. Tűzfalad nem blokkolja, vagy ilyesmi?
-
E.Kaufmann
veterán
Mi a trükkje a shelly gen2-eseknek, hogy authentikáció bekapcsolása után is menjenek a helyi Action-ök?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
ftamas0201 #46917 üzenetére
Kb. egy hónapja jelent meg a 10.5-ös HAOS frissítés. Magától rendben frissíti, de persze csakis jóváhagyás után, hiszen magától nem tudhatja, mikor megfelelő az időpont rá. Egyedül a Supervisor ami enélkül is szokott frissülni, mert ott nincs ilyen veszély.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Ti hogy frissítitek a HA operációs rendszerét? Nálam a beállításoknál a rendszer almenüben található frissítések menüpont alatt mindig csak annyit ír hogy nincs elérhető frissítés, de látom hogy most is van már egy verziós különbségem. Nálam van valami eltolva és azért nem kap infót ez a rész vagy másnál sem működik? Jó lenne ha nem buknék adatokat egy frissítés miatt.
-
vampire17
addikt
shelly 1 plus-t vegyel, azzal sztm gond nelkul meg lehet ezt csinali a scriptelessel.
https://shelly-api-docs.shelly.cloud/gen2/Scripts/ShellyScriptLanguageFeatures
-
Gabesz87
veterán
válasz
BlackJack21 #46911 üzenetére
igen, akkor jól sejtettem, én is arra gondoltam, hogy a router üzem ilyesmit jelent. Majd kiderül, ha lesz több Zigbee eszközöm, hogy milyen a jelenelgi hatótáv, lesz-e szükségem routerre.
Tudom, hogy ezek a hőmérők BT-osak, csak mivel ebben a Zigbee adapterben van ESP chip, azt hittem, akkor ezzel az ATC fw-el, ami a linkelt oldalon is szerepel, már látni fogja az adapter. De akkor kell még külön egy ESP32 board, ami maga a receiver (köztes darab a láncban)!? Az a bajom, hogy ez az ESP téma nekem totál homály egyelőre. Látom hogy marha népeszerű, minden nap 100x látom, olvasom, de egyelőre még nagyon tájidegen.
Vettem nemrég egy Zigbee-s Xiaomi fényérzékelőt, a Sun integráció helyett ezzel fogom a redőnyök esti lehúzását triggerelni. Lehet, hogy majd fogok kérni segítséget ennek a beállításában. Jelenleg a Scheduler integrációval megy tök jól, csak ha nagyon borús az ég, akkor már korábban kéne lehúzni.Illetve még egy kérdés. Majd a közeljövőben lehet hoy a világítást is okosítanám, de elsősorban nem okosizzókkal, hanem okos kapcsolókkal. Erre a célra mit ajánlanátok? Milyen megbízható kapcsolót, ami a HA offline állapotánál is működik manuálisan? Illetve nem tudom, ezek nyomó/billenő kapcsolóknál is használhatók?
-
KrAt
veterán
válasz
vampire17 #46909 üzenetére
Az impulzus oké, az elég alap, az lenne a jó, ha tudna olyat, hogy mondjuk impulzus-1000msec sleep-impulzus, mert ekkor résnyire nyílik az ajtó
Ugye mondjuk egy shelly1-el nem tudom, mennyire tudok ilyet leprogramozni, mármint hogy a kimeneti oldalon ez jelenjen meg.
-
BlackJack21
tag
válasz
Gabesz87 #46908 üzenetére
Zavart érzek az erőben.
A zigbee nem bluetooth kommunikáció. A hőmérők BT-n kommunikálnak, így nem tudja teljesen kiváltani a gatewayt önmaga( a Xiaomi GW3 tudtommal a BT-t is tudja).
A hőmérő flashelésekor meg nem ESP-s fw kell, arra pl.. ATC , ez csak "felszabadítja" a xiaomis rabigából a hőmérőt.
Igy ehhez a koordinátorhoz kell még egy BT "átjátszó", ami lehet ESP32,( ez tud BT-t és wifit is), erre mehet az ESPHome-os fw.
A koordinátor vs router kérdésben egy zigbee hálózatban egy koordinátor lehet, ő építi fel, menedzseli, stb. Router pedig csak a mesh hálózatban továbbítja az adatokat, növeli a hálózat stabilitását, hatótávolságot lehet növelni vele. Emiatt ha router fw-t raksz fel, azzal lebutítod az adaptered egy repeaterré. Ökölszabályként elmondható, hogy a fix tápellátású eszközök routerként funkcionálnak, míg az elemesek pedig végeszközként. -
radio11
tag
válasz
Gabesz87 #46908 üzenetére
1. Ezek a xiaomi hőmérő szenzorok nem zigbee hanem bluetooth alapúak, szóval ahoz nem jó. De a zigbee xiaomi cuccokat (pl nyitásérzékelő) látja szépen.
2. A coordinator van csatlakoztatva a HA géphez, a router olyan mint pl egy wifi repeater, tehát egy jelismétlő. Ahoz nem is kell usb adatkapcsolat, csak táp, nekem is van routerként használt usb zigbee ami csak tápot kap usb kábelen.
-
Gabesz87
veterán
Megjött tegnap az SLZB-06 coordinatorom. Be is ettem HA alá. Egyelőre nincs még semmi rácsatlakoztatva, de az lenne a kérdésem, hoyg ezzel kiváltható a Xiaomi Gateway 3? Találtam EZT a leírást korábban. Ha a hőm. szenzorokat ezzel az esp fw-el flashelem, akkor a Zigbee adapter fogja látni őket?
Még valami, egy ostoba kérdés. Mi a kül. ha ez az adapter coordinator ill. router módban működik? OK, az 1. az világos, a standard üzem, de mit jelent itt a router üzemmód, mikor használandó? -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Kapunyitóhoz keresnék valamit, amivel rövid impulzusokat lehet adni neki, ha tudna olyat is, hogy tizedmp-re időzíteni (garázskaput szoktam résnyire kinyitni, vagy a macskáknak nagyobb résre, vagy szellőzni kicsire, ez ilyen 1-2mp alatt a 2 impulzus) az még jobb lenne.
Mi lenne erre a jó megoldás?HA, Wifi, Zigbee környékén kellene a megoldás
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- Cisco Catalyst C1000-48T-4G-L 48xRJ45 4xSFP switch, CISCO refurbished
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Xiaomi Mi 11 8/256GB HIBÁS!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest