Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz fap333 #19306 üzenetére
Persze, részben pont azért használ az ember saját rendszert, h függetlenné váljon a gyártók felhős megoldásaitól, és netkapcsolat nélkül is működőképes maradjon. Ehhez persze olyan eszközökre van szükséged, melyek beintegrálhatóak helyi hálózatos módban is (pl. Yeelight lámpák, Gree klíma, Shelly relék) vagy firmware csere után (a legtöbb kínai cucc ilyen)
Fizikai termosztát is pont azért praktikus, h kiesett wifi mellett is tovább működjön az utoljára beállított értéken, és maradjon egy kényelmes fizikai felülete is. Amúgy szükség sem lenne rá, hiszen elég hőmérőszenzor + egy relé (HA-ban alapban van is szoftveres termosztát)
-
fo_di
őstag
-
fo_di
őstag
-
Degeczi
nagyúr
-
vampire17
addikt
válasz fap333 #20511 üzenetére
Ahh így már érthető! Van komplett rendszer és lehet legozni is. Komplett rendszer pl a tado.
Legozni lehet pl allis zigbee szeleptermosztatokat, hőmérőket meg egy okosrelet.
Tadoval a legegyszerűbb de a legdragabb is... Venned kell egy extension boxot, annyi szelepfejet ahány kor van, meg tado hőméroket (új cucc a tadonal, de pont arra találták ki amire te szeretnéd)
A szelepvezerloket parba lehet allitani a tado ban a tado hőmérokkel, hogy akkor nyitjanak/zarjanak mikor a hőmérő a beállított hőmérsékleten van. Az extension box pedig kapcsolja a kazánt (relesen vagy buszosan kazantol függően)
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz fap333 #20941 üzenetére
A jó típusa 0.5C-ként mér, így állítható be, és az aktuális kijelzésben is így szerepel. De ha visszaolvasol látod (ahogy azt is, h a hiszterézis ugyan állítható, de az alapértelmezett +0, -1 kapcsolásnál csak nagyobbra), h elkezdtek egy 1 fokra butított verziót is forgalmazni, így necces mit kapsz.
-
Degeczi
nagyúr
válasz fap333 #20956 üzenetére
Ennek valóban nem sok értelme mezei on-off esetén (ezért nem is jellemző), hiszen az nem tud előremenő hőfokot állítani, így mindig a beállított max teljesítménnyel indítja a kazánt - noha az ingadozás a szűk hiszterézis miatt csak keveset igényelne.
Rendszertermosztát a jó megoldás ilyen célra, mert az tud konkrét hőfokot kérni a kazántól.A gyári időjáráskövető megoldásoknál pedig már nem is kapcsolgat a termosztát, hanem egy folyamatos előremenő-hőmérsékletet állít be a rendszer, ami az adott időjárás, a ház jellege és a várt belső hőfok mellett egy olyan érték, amit jól eltalálva elhanyagolható az ingadozás, hiszen a fűtés pont ellensúlyozza a ház hőveszteségét (nem pedig utólag követi le a már kialakult ingadozást, amin a hagyományos termosztátműködés alapul)
-
Degeczi
nagyúr
válasz fap333 #20963 üzenetére
De bizony 100%-on (vagy persze amire be van szabályozva) indul a kazán, majd amikor a visszatérő értékéből látja, h a beállított mondjuk 55 fokos előremenőhöz már nem kell ekkora teljesítmény, akkor modulál alacsonyabbra.
És ez egy fix végpont az aktuális időjáráshoz: mindig ilyen előremenőt céloz meg egy adott külső hőfok mellett, ezen a kazán nem tud a szoba alapján csökkenteni - hiszen on-off termosztáttal nem ismeri a belső hőigényt...Egy rendszertermosztát viszont ezzel tisztában van, és már eleve nem ennyit, hanem mondjuk csak 40 fokos vizet fog kérni, amikor kicsi a szükséges fűtésigény.
Nem olcsó valóban, de megéri, mert hatalmas a különbség komfortban, ha nem a baromi meleg és a jéghideg közt ingadoznak a radiátorok (pláne beszabályzott időjáráskövető módban) -
Olympia76
tag
válasz fap333 #33919 üzenetére
A nagy kérdésem az, hogy jól gondolom-e azt, hogy ha 16:00:00-kor még 31%-nyi felhő van az égen, de 16:01:00-kor viszont 29%-nyi, akkor ez az automatizáció már megy a levesbe és nem fog lefutni?
Igen
Szerk: nem túl sokat gondolkoztam rajta, de ha ezt akarod, akkor lehet, hogy jobb megközelítés lenne, ha a felhőzetet használnád trigger-ként és a 16:00 órát feltételként.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
Jól.
Én lehet, hogy a naplementét adnám kezdő triggernek, (hacsak ez a délután 4 nem egy olyan fix időpont, amikor a nap elkezd besütni az adott ablakon és emiatt kell redőnyözni), illetve azt is vedd számításba, hogy az időjárási adatsorod sem percenként frissül, így a felhőzetre vonatkozó adatod sem lesz feltétlenül naprakész.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Degeczi
nagyúr
Jól látod, az eseményindítók helyes megválasztása roppant fontos, mert ez így naponta csak egyszer vizsgálná a helyzetet, ami nem elég.
Hasonló, nagyon gyakori hiba, amikor numeric_state-hez használják az above vagy below triggert, ami szintén csak a megadott küszöbérték átlépésekor aktiválódik, így csak olyan adathoz jó, ami sűrűn megy alá s fölé.
Általában jó és egyszerű megoldást ad ezek helyett a time_pattern trigger, pl. percenkénti aktiválást beállítva:
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: '/1'
ahol a feltételekhez helyezed át azt, ami korábban a triggernél volt.Másik érdekes megoldás lehet a Bayesian szenzor, ahol több eseményt is megadhatsz súlyozva, és a szenzor on-off értéke alapján lehet triggerelni.
-
amargo
addikt
Hello,
Szerintem érdemes a link alapján elindulnod Neked is: [link] én összeraktam és szépen funkcionál. Annyi, hogy jelenleg ketté van szedve az automatizáló, de külső hőmérséklet figyelés (erős napsugárzás vagy valamit nézni szeretnék még) teszek még bele és akkor nem lesz gond a téli/nyári időszakkal. Azaz télen ne kezdjen lemászni a redőny legyen fény, amikor odaér a nap (csak naplemente után), nyáron pedig másszon le.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Ezekiell
veterán
válasz fap333 #34073 üzenetére
Hmm, nem is rossz ötlet 1 darabot felrakni most valahova, és megnézni, megszokjuk-e. Köszi!
A második kapcsoló meg remek volna, ha lenne feketében (sajnos a színhez ragaszkodik, és bevallom, én is jobban szeretném)
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
amaximus
csendes tag
válasz fap333 #34750 üzenetére
A Panasonic felhős megoldása kicsit trükkös, mert egy hozzáférésről csak egy kapcsolatot enged. Ezért minden eszközhöz ami vezérelné (pl. a te telefonod, a feleség telefonja, a gyerekek telefonjai, HA) külön panasonic_id-t kell létrehozni és mindegyik panasonic_id alá felvenni az egységeket amiket akarsz (pl. a szülők és a HA az összes egységet lássák, a gyerekek csak a nappaliban ill. a saját szobájukban levőket). Ezt jellemzően a telefonon célszerű (a HA-jét is).
Amint a HA panasonic_id-ja megvan, a Panasonic Comfort Cloud integrációt (https://github.com/sockless-coding/panasonic_cc) HACS-ből feltenni és a konfigurálásnál a HA-s panasonic_id-t megadni. Rögtön megjelennek azon klímák amiket ez alá az id alá tettél a telefonon.[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
válasz fap333 #34860 üzenetére
Nem biztos, hogy újra kell párosítani, a "régi" routert kiiktatni egy időre és a végeszközök és a többi router másik/jobb útvonalat keresnek. Vannak "lassabb" és vannak "gyorsabb" eszközök, de egy idő után mind váltani fog. Ezután vissza lehet kapcsolni a régi routert is.
-
LLKobe
veterán
válasz fap333 #35126 üzenetére
Mondjuk hőmérséklet érzékelő? Az a lényeg, nem az hogy besüt-e a nap. Azzal csak szívnál, ha elmegy egy felhő a nap előtt fel-le menne a redőny.
Nem véletlenül nem csinálja ezt senki, és szerintem nincs is ilyen zigbee-s cucc. A zigbee-s eszközök akkor jelentenek ha változás van, nem folyamatosan.
Egy szeles napon, mikor jönnek mennek a felhők hogy követnéd ezt le úgy hogy csak 5-10 percenként jelent az érzékelő?
[ Szerkesztve ]
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Degeczi
nagyúr
Hiába van bevált (megbízható, hosszú elemélettartam, kinti hőmérsékletet is jól bírja) Xiaomi Zigbee szenzorom részben ilyesmire is használatban - de úgy tűnik, leállhattak vele, mert már vagy nem látni sehol, vagy csak aranyáron (én még hármat vettem $22-ért másfél éve)
LLKobe: napközbeni le-föl huzigálásra valóban nem sok értelme, de pl. esti lehúzáshoz igen. Ilyesmiknél persze a küszöbérték mellé mindig érdemes egy "for: x minutes" feltételt is megadni, h rövid ingadozásra ne reagáljon.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Pár hete osztottam meg egy alapot, én a külső hőmérsékletet, felhőzet és a nap állása alapján mozgatom a redőnyöket, keleti és nyugati oldalt más-más értékekkel. Napnyugta is benne van, a napkelte lényegtelen, mert ott egy timer alapján van ébresztő funkció.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz fap333 #35136 üzenetére
Nálam 14cm grafitos szigetelés van plusz 2cm vakolat is. Az ablakok Uw értéke 0,7 (uG 0,5). Ha telibe kapja a nap az ablakot, akkor bizony az a hő ott be is fog jönni, már egy szúnyogháló is rengeteget jelent előtte, de a redőny egyértelműen érezhető különbség.
Azaz bizony a külső hőmérsékletet és a napsütés/napsugárzás ami számít.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
vkp
aktív tag
válasz fap333 #35356 üzenetére
Első körben kell egy futtató környezet, ami a hőszivattyú felhője és a HA (mosqiutto) közt kommunilál. Ez lehet akár az a debian is amin fut a HA.
Felmásolod, kitöltöd a configot értelemszerűen és készen vagy
Elindítod és örömbódottsáAz MQTT server a HA-t futtató gép IP címes, user/pass-ra hozz létre az ilyen eszközöknek egy logint.
-
Ezekiell
veterán
válasz fap333 #35376 üzenetére
Ne is mondd, WAF über alles... Kapcsolókból pontosan megvan, mit szeretne - és hát nem hibáztatom, mert baromi jól kinéző, üvegkeretes csilli-villi kapcsolókat talált baromi olcsón. Szóval az adott
A termosztát nálam is vmi hasonló lesz, de sztem én maradok ithonról pár Computherm E280-nál és kész. Okosabb nem kell úgyse.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
fap333
aktív tag
válasz fap333 #38928 üzenetére
Úgy néz ki helyreállt a rend.
Mivel nálam egy régi laptopon fut debian alatt a HA, ezért a 2022.11.3 frissitésnél jött néhány "unsupported" üzenet, amelyek közül az egyikre azt javasolja a HA, hogy telepitsem fel asystemd-journal-remote
programot a hostra, amit meg is tettem. Viszont abban a pillanatban, hogy ezt eltávolitottam, visszajött a z2m is.
Valószinű, hogy ezt a system-journalt még valahogy konfigolni kell, hogy megfelelően működjön...10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.
-
fecus
őstag
válasz fap333 #41466 üzenetére
Sajnos voltak gondok. A firm frissítése előtt egész jól működött minden az eredeti helyükön.
Utána a LoraTap kapcsoló az istenért sem kapcsolódott a közeli új firmes aljzathoz. Inkább a lakás másik végén levőhöz. Ettől viszont néha 3-4 mp eltelt a lámpa kapcsolódás és a nyomás között és a kapcsoló LQI-ja 9 volt. Megcseréltem a két aljzatot azóta ritkán hibázik.
Ezekből gondolom, hogy az utángyártott kissé módosított firmel jön és ha a rendszer frissíti az eredeti egy újabb verziójára akkor romlik.[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
noorbertt
őstag
válasz fap333 #41706 üzenetére
The Easiest Free Way To Do Home Assistant Remote Access!
szvsz elegsokmindenre jo ez a szolgaltatas, de HA temaban ennyit eleg tudni rola.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz fap333 #42980 üzenetére
Ez az indulási alapod. De ahogy korábban is, most újra, neked is: ez nem sima copypaste, nem a config.yaml-on múlik, hogy jó lesz-e vagy sem. Bele kell nyúlni az obis kód részbe is, magadnak kell fordítanod azt. Kb 5 perces meló lesz egyébként
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
4D4M
aktív tag
válasz fap333 #43069 üzenetére
#42811 4D4M
Erre esetleg ránézhetsz még. (benne van a fw is, meg a forrás)
De ha a sajátodat szeretnéd, akkor egy shortcut lehet, ha ezen sorok elé teszel kettőskeresztet:electricity_threshold:
name: "${device_friendly_name} Electricity Threshold"
Amúgy a fields.h fájlban lehet a hiba kb.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
LouiS22
veterán
válasz fap333 #43069 üzenetére
Szia!
Kukkants ide: [link]
Az afaragos github forkja, annak további pontosítása általam.
A config_reszlet-yaml fájlban a sensor résztől érdemes nézned, egyrészt magyar nevek lesznek, másrészt, ahol tudtam, elláttam kommentekkel, hogy mi micsoda. Ebben pl. a 4D4M által is javasolt # már alapból szerepel a neked problémás érték előtt (nincs rá szükségünk).
A components mappára is szükséged lesz a fordításnál, mert ott is belenyúltam több helyen.
Javaslom, hogy csinálj egy teljes mentést a mostani sajátodról, hogy minden meglegyen.
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
-
4D4M
aktív tag
válasz fap333 #43086 üzenetére
Nekem pl ilyen elérési úttal működik:
external_components:
- source: /config/esphome/.esphome/packages/a8cd7c84/components
De gyanítom az értelmetlen mappanév valami egyedi azonosító esetemben.
Ez a fájlstruktúrában így néz ki:
docker\homeassistant\homeassistant\esphome\.esphome\packages\a8cd7c84\components\
A bárhonnan leszedett DSMR mappa tartalmát kell bemásolnod a fenti útvonal számodra testreszabott megfelelőjébe....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
válasz fap333 #43150 üzenetére
Valahol elveszik, de sajnos a mérő FW szinten, így sajnos kívül esik a userek hatáskörén.
Egyike a manapság oly gyakori inverz hungarikumoknak.#43145 don_peter
Szerencsére a választott szakmádban ez huszadrangú, csak nekem meg mindenhol kiszúrja a szemem – ha akarom, ha nem (:...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
4D4M
aktív tag
válasz fap333 #44040 üzenetére
A feltételezés helyes. Jelen állapotukban a magyar mérők nem mondják meg fázisonként az áram irányát.
Invertered gyártójának saját smart mérője vagy pl Shelly 3EM vagy azzal egyenértékű eszköz beszerzése jelentheti a megoldást.[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Janaboy
veterán
válasz fap333 #44272 üzenetére
A kikapcsolást maga az android végzi, a kijelző félébresztését pedig a HA appon keresztül csinálom.
Amúgy nagyon egyszerű, az appot telepíted, beállítod hogy mindig legyen kapcsolatban a szerverrel.
Androidban be van állítva, hogy 30 mp után kapcsoljon ki a kijelző.
Utána van egy automatizmus ha a pir szenzor mozgást érzékel, akkor küldjön ki egy waket a tabletra.Ez így néz ki:
alias: Wake-up Tablet via movement
description: ""
trigger:
- type: motion
platform: device
device_id: xxxxxxxxx (motion sensor id-ja)
entity_id: binary_sensor.zigbee_motion_sensor_motion
domain: binary_sensor
condition: []
action:
- device_id: xxxxxxxxxxx (tablet id-ja)
domain: mobile_app
type: notify
mode: singleIlletve mivel az app reportál az akku állapotárol is, így azt csinálom, hogyha 20% alá csökken az akku szintje, akkor bekapcsolja a wifis aljazatot (tasmotás) és ha 90% fölé megy, akkor meg kikapcsolja.
Ezzel kicsit próbálom kímélni az akkut.Janaboy
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest