Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dexar007
veterán
válasz
Bogyó bá' #57436 üzenetére
Faszan
Egy ilyet majd meg azert kiprobalok.: [link] Lehet meg a nyaron.Mert ha ennyit elmennek egy 200 lovas motoron,akkor az enyemen lehet meglenne a 30 ezer km.Akkor pedig felesleges hasznaltak utan vadaszni. Egyebkent a mostani szett 36ezer volt,megjarta Spartat es vissza - szo szerint- mar tobb mint 10 ezer van benne,es meg mindig atmenne a muszakin. Igy ranezesre a hatsoban van meg 2-3 ezer,az elsoben pedig meg legalabb duplaennyi.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon #57440 üzenetére
Azt a burkolatot ne szedd le. Az azért van, mert az tereli a ventilátor levegőjét a henger köré. Ha leveszed a le egőt kifújja a semmibe és nem kap hűtést a motor.
Az úgy jól ki van találva, nem tudsz rajta javítani és nem is kell, úgy tökéletes. A megfelelő keverék beállítása a legfontosabb a hőháztartás szempontjából. Ha az rendben van, akkor nem lesz semmi gond a hűtéssel.
-
ludsimon
veterán
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy a hűtést hogyan lehet hatékonyabbá tenni?
Ha leszedem a motor köré épített műanyagokat azzal gondolom nagyban elősegítem a hűtést.
Nem is nagyon értem, hogy a műanyag 'karosszéria' alatt fekvő motoron miért van pluszba még egy fekete műanyag burkolat. Van ennek bármi jelentősége? -
ludsimon
veterán
Oké, azt én sem hiszem hogy kaptam egy motorgenerált.
Egyébként: [link]
"A XADO kerámia-gél nem olajadalék, bármilyen olajjal kompatibilis, nem befolyásolja annak viszkozitását vagy bármilyen tulajdonságát."bogyo112: Én amit linkeltem és az olajhoz nyomtam. 4T és 2T-hez is ez való.
0,3mm-es alapjárati fúvókát nem lenne jó megetetni ilyen gélekkel.
Végeredmény ugyanoda megy. -
Den
veterán
válasz
ludsimon #57434 üzenetére
Akár véletlen iS lehet, vagy más dolog változott amit nem tudunk, te pedig nem gondolsz rá hogy összefüggés lehet.
Egy dolgot tudnék elképzelni ami a xado-t összefüggésbe hozza a beköpéssel, ha az adalék megváltoztattamondjuk az olaj viszkozitását, és emiatt u.gyanolyan beállításnál többet adagol a pumpa, vagy az olaj égesi tulajdonságát változtatta meg és nem ég el úgy a hidegebb gyertyán, vagy ilyesmi. De biztos nem a kopttság. Max a pumpa kopottságán javított és így nőtt a korábbihoz képest az adagolt mennyiség, de semmiképp nem a motor újszerűvé változása az ok. -
-
Den
veterán
válasz
ludsimon #57427 üzenetére
Biztos, hogy nem emiatt van. Ami olaj feljut az égéstérbe, az a benzin levegő keverékkel jut fel. Ha a benzin levegő keverékben sok az olaj beköpi a gyertyát, ha pont jó nem köpi be. Ez a karburátorban eldől, ahol a pumpa által adagolt olaj összekeveredik a benzinnel. Hogy utána milyen kopottak az alkatrészek nem oszt nem szoroz.
-
ludsimon
veterán
Az eredeti állapotra gondolsz?
Erőtlen volt alsó tartományban, nagyobb emelkedőn majdnem megállt, fel kellett pörgetni mint egy fűnyírót mielőtt sárgára váltott volna a lámpa, hogy ne tapossanak el az autósok. Innen indult ez a tuningőrület.
Olyat akartam építeni mint szentkuti gépe, és eddig jelen pillanatban úgy néz ki össze fog jönni.Egyébként valamit félreértettél. Mert most jó, jobb mint valaha volt ez a kis motor!
huszi.gyb:
-
Upo
addikt
válasz
ludsimon #57427 üzenetére
Most komolyan, ha jó volt akkor minek kellett hozzányúlni? Alapigazság, hogy ami működik azt nem javítjuk...
Most meg sorolod hogy ez se jó, az se jó, mikor meg hozzáértők többen is írják hogy mit kellene megcsinálni, azt nem csinálod meg, hanem inkább még 2-3 dolgot elállítasz, utána meg csodálkozol hogy rosszabb lett.
Lassan eljöhet az az idő hogy elengedik a kezed és egyedül kell megvívnod a harcodat, amit te kezdtél saját magad ellen.
-
ludsimon
veterán
tudsz jobb elméletet?
Azt tudom, hogy előtte nem nagyon, de füstölt.
Most? Mintha nem is 2t lenne.
Hangról nem is beszélve nagyon megváltozott. Jó irányba.Amikor elkezd fogni a kuplung egy pillanatra felpörög magasabb fordulatra, na akkor elég komolyat ránt aztán fülre egy 1000rpm-el visszavesz és húz. Alig várom a jövőhetet.
-
ludsimon
veterán
De mégis történt valami, mert Xado kezelés előtt alapjáraton nem köpködte be a gyertyát és nem erőtlenedett el 20 perc kemény húzás után.
Valami történt mióta megkapta a Xado-t, jobb kompresszió miatt lehet nem bírta hová nyomni és ráverte a gyertyára ami eddig a hézagokon elszökött. Nem?
-
huszi.gyb
senior tag
Én az összefüggésre értettem, hogy placebó. Azt elfogadom (főleg tőled), hogy hatékony szer lehet, bár eddig az ilyen önjavító dolgokban nem igazán hittem. De ahogy te is írtad, az összefüggés nem stimmel, erre írtam.
Ha van összefüggés elhiszem, de ha új bukósisakot vesz, nem hiszem el, hogy 10km/h-val többet megy, amíg GPS log nincs előtte-utáni állapotról. Ezért írtam, hogy így összefüggésben placebó szerintem.
Ettől még lehet, hogy jobb lett a motor, újszerűbb... stb. Viszont azért nem lett 0km-es gépe.
Pete55555: Számolja ki, de utána mérjen is (egy mérés nem mérés). Ha a két szám közel esik, oké. Bár a teljesítmény számítás (LE@RPM) teljesítménygörbe nélkül elég vicces tud lenni.
-
huszi.gyb
senior tag
válasz
ludsimon #57415 üzenetére
Én is beszartam... Már rég, nem a kilövéstől...
Azért ezt a XADO akármit isteníted, pedig megmondták, okosabbak, hogy semmi köze nincs az olajfogyasztáshoz. Placebo azért elég erősen működik szerintem. Oké, lehet, hogy túl sok olajat kapott eddig, de azért ez a gyári lett a motor tőle... Megbontottad? Mértél kompressziókülönbséget? Hol vannak a számolások, és az azokat igazoló mérések?
Minden esetre használd, reméljük sokáig jó lesz...
szerk.: Amint rányomtam a küldésre eszembe jutott még valami, erre látom kcsa megelőzött..
VALÓS fogyasztási adatokat kérnénk.
(tankolt mennyiség/futott km)
-
ludsimon
veterán
válasz
Bogyó bá' #57419 üzenetére
Lehet még egy sportkipuffal, nagyobb fúvókával! Jövőhéten jön, felszerelem, addig használom, majd pedig a szerelőhöz viszem jövőhét vége felé és akkor kap sárga rugókat meg görgőket + kevlár szíj és olyan kilövés lesz hogy a számítógép előtt hallani fogjátok.
De már most is hallottátok, nem?
Ennek örömére este megint megyek!
-
ludsimon
veterán
és Den:
Valószínűleg az lehetett a háttérben, hogy valaki elállította az olajpumpát és alapjáraton is annyi olajat kapott, mintha picit húznám 1-2cm-t a gázkart, néztem.
Ez ki se derült volna ha nem öntöm bele ezt a Xado csodaszert.
De most iszonyatosan durva hogy megy felfelé emelkedőkön, meg milyen iszonyatosan pörgős alsó tartományban! Webernél sárgára készülve fel kellett pörgetni a motort akkor lag volt, ezzel a karbival viszont olyan hogy azonnal reagál.
-
Redneck
nagyúr
Derbi GPR 50 (EBS) blokk van benne nem Minarelli AM6, ezért bonyolult a történet.
Sajnos 90/90 R16 méretben nem találtam elérhető árú normálisnak tűnő terméket csak Sava, Mitas és hasonló márkákból, elég furcsa futófelülettel.
Ezért érdekel hogy 100/80 R16 jó lenne e még hozzá. A Continental azért ismertebb márka és a felülete is szimpatikus.
Sajnos 20-25000/db + felrakás nekem sok, amúgy sincs szükségem 200km/h sebességindexű gumira.A Contigo! meglenne 25-ből felrakással együtt.
-
gbela
senior tag
Sziasztok,
tanácsot szeretnék kérni motor/robogó vásárlásban. (50ccm)
Praktikus okokból veszem (90% munkábajárás), de ha már veszek szeretnék jót.
Robogó egyszerűbb lenne, több is a lehetőség, de nem zárkózom el motortól sem, sőt. Ahogy kiveszem azért motorok nagyobb teljesítményűek. A munkábajárás során bár városon belül vagyok, de a leghosszabb szakasz 70-es táblás, ahol amúgy 80-90el is mennek, szóval szertnék valami olyat ami még nagy erőlködés nélkül is elvisz 60-70el, mert ennél lassabb ott inkább veszélyes. Már csak ezért is talán jobb lenne valami motor, mert ahogy kiveszem jóval nagyobb teljesítményűek. 1-2 emelkedő is bejátszik az úton, rövidek de meredekek, ott sem szeretnék leszállni és tolni (némi tulzással).
Pl most a topic összefoglalóban egyik kolléga Aprilia RX50-ese nagyon megtetszett, hasonló kategóriájú, nem is feltétlen ennyire enduros motorokat tudnátok ajánlani?Ha mégis robogó lesz, ott mik az ajánlottak? Olvastam sok helyen, hogy kinait ne. Sajnos a márkák nagyrésze amit hahun látok elég ismeretlenek nekem (Kymco, Benelli, Motowell, Keeway). Aztán van aki arra esküszik h 2ütemű, van aki csak 4-est ajánl. Nehéz így a tapasztalatlan keresőnek választani
Árhatár 300k, és persze minél újabb technika annál jobb.köszi előre is ha valaki tud tanácsot, leginkább konkrét tipusok segítenének legjobban.
-
ludsimon
veterán
Nem hiszem el
30 percet elvoltam és úgy húzott mint az állat.
Azért erőtlenedett el mert nem tudta hasznosítani, elégetni azt a rengeteg mennyiségű olajat olyan mennyiségben amiben kapta.Gyakorlatilag a gyári értékekre állítottam az olajadagolóját, pici 1mmes húzásra is húzza a bovden az olajpumpa bovdenjét.
A változás az előző karbihoz viszonyítva a következő:
Egy adott emelkedőn teszteltem mindannyiszor.
Tetején egy adott ponton mértem a sebességeket amit elértem.Weber 120M-el 50km/h volt a tetőn a sebességem.
A Dellortoval elállított olajmennyiséggel 40km/h
Most beállított olajmennyiséggel: 60km/h.70 a vége és alig esett vissza, hát olyan kilövés lesz itt sportkipufogóval hogy beszarok.
Gyertyakép is rendben van, alapjáratot állítgattam 5 percig, húztam kövéret, nem volt semmi baj, nem fuldoklott.
Ez a Xado pedig istenkirályság! Gyári állapotra állította vissza a motort. -
Den
veterán
válasz
ludsimon #57407 üzenetére
Nincs most energiám végigmagyarázni, hogyan keni a keverék a kétüteműt. A lényeg, a motor kopásától független, hogy mennyi olaj csapódik ki a benzin levegő keverékből, és jut el az égéstérbe. Semmi összefüggés nincs.
Az olajzást vagy balfaszságból állították el, vagy bejáratás miatt akartak több olajat adni, vagy más oka van.
Amikor alapjáraton gázt húzol ésbeköpi a gyertyát az nem azert van mert a pumpa hirtelen plusz benzint ad. Akkor a motor még azt a benzint szívja a karbiból, amit alapjáraton adalékolt a pumpa.
Az olajpumpát ne úgy képzeld el, hogy spricceli az olajat, Nagyon kevés olajat adagol, néha megjenik egy csepp a cső végén, ennyi.
A gyertyakép nem sokat mond mert túl új a gyertya. Annyi látszik, hogy talán picit olajos az elektroda, de sok következtetést nem lehet levonni.
-
Den
veterán
válasz
Redneck #57409 üzenetére
Lehet kivenni persze, valószínüleg kell is, mert nem biztos hogy pont akkorát kapsz amekkora kell. Ehhez van szerszám, de az olcsók általában gyorsan tönremennek. Simán flexxel is lecsiszolgatod annak a csapnak a fejét ahol szét akarod szedni.
Egyébként lehet, hogy a derbiben és az rs-ben is ugyanolyan blokk van, pl minarelli am6 és akkor tulajdonképpen mehet az apriliához való láncszett.
Elöl szélesebb gumi ugyanazon a felnin más viselkedést eredményezhet, mert laposabb lesz a gumi íve. Ha nincs valami különleges oka a szélesebbnek, én maradnék a gyári méretnél.
-
Upo
addikt
válasz
ludsimon #57406 üzenetére
A csodaszertől nem fog kevesebb olajat fogyasztani, ez nem 4T. A 2T-nél fix benzin-olaj keverék az ideális, a régi világban még lehetett keveréket tankolni, de a nem külön olajzósokon (vagy ha bedöglik az olajpumpa) be kell keverni a keverék üzemanyagot. 50:1 keverék azt jelenti, hogy 50 liter benzinbe kell 1 liter olaj, ha az olajzás jól működik akor az is ezt az arányt tartja. Nem számít hogy mennyire kopott a henger/gyűrű, az olaj az üzemanyaggal együtt a dugattyú mindkét oldalán ott van, a felömlőn keresztül közlekedik. A kopottságon a 2T-nél a kompresszió múlik.
Ha biztosra akarsz menniaz olajozással akkor ürítsd ki az olajtartályt és keverj be 1 liter keveréket. Ha 50:1 keverék kell neki akkor 1 literbe kell 0.02 liter (2 centiliter) olaj, például kanalas gyógyszerek adagolókanalát be lehet fogni hozzá, cl-es beosztásszokott lenni rajtuk. -
huszi.gyb
senior tag
válasz
Redneck #57409 üzenetére
Ha szélességre elfér 1cm-rel szélesebb, akkor oké lehet a dolog, a kerék átmérőd lényegesen nem változik (2mm). Viszont a szélesebb gumit jobban megvezeti a nyomvályú, ezzel számolnod kell.
A Contitwistről engem anno lebeszéltek, Michelin City Grip lett helyette, az tényleg jó gumi. Contigot nem ismerem.
-
Redneck
nagyúr
Értem, köszönöm!
Láncból lehet kivenni szemet ha túl hosszú lenne? Azért kérdezem mert nem gyári a blokk és lehet a távolság sem akkora a két lánckerék között. Vagy egyszerűen ne agyaljak, majd a hozzá értő szerelő megoldja...
Más:
Continental Contigo abronccsal volt valakinek tapasztalata? Felrakással együtt 25-ből meglenne, az első 150 a hátsó 180km/h-ig jó. 95-100 fölé úgysem mennék.Mégy egy dolog. Most 90/90 R16 van elől, hátul pedig 110/80 R17.
Vajon előre mehetne a 100/80 R16 és hátra pedig a mostani? Nincs sajnos leírásom a motorról, de szemre úgy tűnik bőven elférne előre nagyobb. -
ludsimon
veterán
Amit elfelejtettem írni a leglényegesebb!
Tegnap nem hagytam alapjáraton forogni az új gyertyával, csak 3000 rpm felett forgott a motor indítástól leállításig, ezt mivel magyarázod, hogy a gyertyakép teljesen normális volt?
Alapjáraton húzza ha úgy van beállítva az olajadagoló bovdent és nálam alapjáraton köpdöste be meg mikor állt 2p-et húztam egy kövéret (ekkor adagolja a legtöbb olajat) és be is köpte.
Ha amúgy is sok olajat ad alapjáraton és még ráhúzok egy jó nagy adaggal az ponthogy ez miatt lehetett.Na kiderül, most megyek egy körre alapjárat nélkül csak lássam mit mutat a kép 15-20p után, utána gyorsan kikapom és megnézem.
Visszapattintom és járatom alapjáraton 5percet majd utána húzok egy kövéret.Ezek nem mentek mikor sok olajat adott neki.
-
ludsimon
veterán
nem szorul, direkt nézegettem.
de ha eleve sok olajat evett és sokra volt állítva mert mondjuk nem 13k km van benne hanem 20-25k akkor miért ne javíthatta volna meg az olajevését?
Perszehogy nem fog 0 olajat enni egy 2T, nem is ez a lényeg, hanem pont amit említettél a kopott hengerfalat állította helyre.
Mindjárt minden kiderül mert megyek egy körre.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon #57402 üzenetére
Az olajbeköpős dolog biztos nem emiatt van. Az olajfogyasztàst az adalék csak 4 üteműeknél csökkenti, ahol normál esetben nincs vagy csak minimális. Ott a kopások "regenerálásával" csökkenti azokat a hézagokat ahol a kopott motor megeszi az olajat.
Kétütemünél, mivel a motoron kersztülszívott keverék keni amit kell, nem számít, hogy raktál bele xadot vagy sem, ugyanannyi olaj kell neki, biztos nem emiatt sok neki. Inkább azt ellenőrizd,hogy a pumpat vezérlő bovden ngem szorul-e, mert az szokott olyan gondot okozni, hogy a pumpa teljesen "nyitott" állapotban ragad.
-
Den
veterán
válasz
Redneck #57400 üzenetére
Elméletileg a léncba bele szokták ütni a számát (420,428.520,stb...) az a szám kell neked, és hogy hány szemű a lánc, ezek alapján tudsz venni. Ha nincs beütve a szám, akkor itt egy leírás,vhogy tudod megállapítani http://quadalkatreszek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=11
-
ludsimon
veterán
2808Ft Allianz.
Itt kösd meg és bankkártyás fizetés esetén érvényes, amúgy csekkes 4800Ft!Na állítom mindjárt az alapjáratot és indulok kilőni!
Den:
Itt vagyok az élő bizonyíték.
Egy kis 50ccm-es motorban akkora változást okozott, hogy az előző beállítás annyira sok olajat adott neki, hogy beköpte a gyertyát.Eddig azt gondoltam ez csak egy kamu, de ez a világon a legjobb 'ápoló, védő' szer motorblokkhoz!!!
Ráadásul azt olvastam, hogy mivel csökkenti a súrlódást ezért a hő se lesz annyi, tehát jobb lesz a motor hűtése is.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon #57394 üzenetére
A xado tényleg jó. Kipróbáltuk, érzékelhető és mérhető eredménye is van. Egy négyütemű váltós motoron próbáltuk. Elve viszonylag rövid idő alatt elcsendesedtek a mechanikus zajok, majd pár ezer kilométer után szétszedtük a motort. A hengerfalon egy vékony áttetsző réteg alakult ki, üvegszerű lett. Először azt hittűk, hogy fényesre kopott, de furat mikrométerrel megmérve teljesenrendben voltak a méretek, sőtt hordósság helyett azon a részen ahol "öblösebbre" dzokott kopni a henger, még egy picit kisebb is volt a furatátmerő, mint a felső holtpont közelében.
Kocsiban is próbáltuk, azt nem szedtük szét, de a zajcsökkenés ott is egyértelmű.
Mi kenőzsírból is adalékos xado-t használunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Nők, nőügyek (18+)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Milyen TV-t vegyek?
- Jogász topic
- További aktív témák...
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, karcmentes, 100% akku
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest