Hirdetés
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capella
senior tag
válasz
Daywalkerke #99844 üzenetére
Nálam egyértelműen a TL-MR6400 a nyerő.
Az adatokban ugyan szinte nincs különbség. [link]
De egy lényeges mégis van a választott javára, kettővel több LAN portja van, mint a 100-asnak. Plusz van egy wifi ki-be kapcsolója.
Szubjektíven meg nekem szebb. -
srsp
friss újonc
Deco X50, Huawei Mesh 3, Xiaomi AX3000
Ezeket néztem, de semmi tapasztalatom a mesh rendszerekkel még.
Most két Linksys EA6900 router van powerline adapterrel összökötve.
A helyett kellene valami erősebb. -
Daywalkerke
aktív tag
TP-Link TL-MR100 és a TP-Link TL-MR6400 4G routerek közül melyik inkább az ajánlott?
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan SIM kártyát támogató routert, amelynek olyan nagyon erős belső antennái vannak, hogy pl. a Wi-Fi klienseknek magas jeleken, jó minőségben adja tovább az internetet?
Köszi! -
srsp
friss újonc
Sziasztok!
100-120 ezer Ft.-ig melyik lehet a legjobb 3 részes mesh rendszer?
- 3 emelet
- vasbeton falak
- 160m2
- eszközök: 7-10 telefon - tablet
3 okosóra
5 tv
2 nyomtató
4 laptop
1 PS
Később még tervbe van 4-6db IP kameraIlletve ha kevés a 3 eszköz mindenrendszer tovább bővíthető 4 eszközre?
Köszi előre is a segítséget.
-
cs.zs.
veterán
válasz
Daywalkerke #99831 üzenetére
Nem lehet esetleg, hogy a mobilnetes megoldás mégiscsak jobb lenne oda?
10 megabites netre (még ha nem is egyszerre nyomkodja mindenki) kb olyan korlátozást kellene beírni a routerbe, hogy mindenki max 2/0,2 megabitet kaphasson.
Youtube, Tiktok, FB, stb kilőve...
Elég katasztrofális blama lenne. -
-
Patice
nagyúr
válasz
Én inkább olyan eszközt néznék, ami tud több WAN kapcsolatot is kezelni és tud load-balancing-ot, azaz tudja mindkét kapcsolatot egyszerre használni.
TP-Link ER605 asszem képes erre egy USB-s 4G stick-kel.
Persze a wifit ebben az esetben már külön AP-okkal kell megoldani. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
Szerintem erre a 10 Mbps-re egyszerűbb lenne azt mondani, hogy bocs, itt nincs net, élvezzétek a természetet, olvassatok könyvet és társasjátékozzatok.
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
MZsoltee #99830 üzenetére
Ez egy mini panzió 7 szobával és a max vendégszám így 14-15 főnél sosem több, ezért hogy ha csak a tizedét tudja kezelni a TP-Link weboldalán megadott 200 eszköznek akkor az már bőven jó, meg ugye a vezetékes szolgáltató által adott max. 10Mbit-es net sem képes csodákra.
Tegnap óta nézelődtem és a TP-Link weboldalán megtaláltam, hogy az AX73-ban erősebb a processzor, minden másban majdnem ugyanaz mint az AX72, úgyhogy ezért úgy gondolom, hogy az AX73 lenne a jobb választás ismerősömnek, talán azért is mert lévén, hogy újabb modell mint az AX72 ezért talán frissítések is tovább lesznek hozzá, ezért ha kérhetnék ezen eszközről tapasztalatokat véleményeket akkor azt megköszönném. -
MZsoltee
veterán
válasz
Daywalkerke #99826 üzenetére
Ha elkezd 20-30 kliens 720p-ben YT videóket nézni egy esős napon, akkor kíváncsi vagyok mi lesz ebből a hálózatból.
-
válasz
Nem tudom, annyi szoba van a panzióban, de pl. UNIFI AP-kal, egy NAS-on (vagy Windows PC-n, Linuxon) futó controllerrel elég szépen meg lehet oldani ezt egy hotspot rendszerrel, egyéni WiFi jelszavakkal, roaminggal együtt.
-
Multibit
nagyúr
válasz
akár 200 eszközt is képes kiszolgálni, így az ismerősöm panziójába ezek...
Nem szabad az ilyen reklámszöveget szó szerint venni. A hangsúly az akár szón vanEz a szám erősen függ a környezettől, a kliensek okozta terhelés jellegétől.
Egy panzió ellátása stabil wifi-vel nem home kategória. Szinte biztos, hogy több eszközre lesz szükség. A központi menedzselés itt már - szerintem - meghatározó igény. Egy vezetékes router plusz a szükséges számú AP felállásban gondolkoznék. Hacsak nem valamilyen "mini panzióról" van szó, kevés és szerencsés elhelyezkedésű szobával, wifi-barát falakkal. -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
Daywalkerke #99822 üzenetére
Közben úgy néz ki, hogy ismerősöm inkább mégis maradna a normál routernél a 4G SIM kártyás helyett.
A fórum összefoglalóban a TP-Link Archer AX72 és AX73-as modellek vannak ajánlva a TP-Link márkánál, mert a már meglévő TP-Link powerline extender-ek mellé ugyanilyen márkájú routert keres, árban úgy néztem az árukeresőn, hogy nincs az AX72 és AX73 között nagy különbség, ezért érdeklődni szeretnék, hogy ezen kettő router közül melyiket ajánlanátok inkább?
Úgy néztem a gyártó weboldalán, hogy mindegyik akár 200 eszközt is képes kiszolgálni, így az ismerősöm panziójába ezek elvileg tökéletesek lennének.
Akiknek van ilyen routere mennyire elégedett vele? -
cs.zs.
veterán
válasz
Alex91 #99823 üzenetére
Ez igaz, és blakey is jól mondja, az a szerencsés, ha wan és lan oldalon is adott a nagyobb sebesség.
Engem pl tökéletesen kiszolgálna az 1 db 2,5 g-s wan is, 2,5G lanok nélkül.
2000/1000 netünk van, és a Telekom routernek hiába van 2,5 gigabites kimenete, a lakásom egyik felét lefedő AX55 routeremnek csak ezres a bemenete, és innentől hiába megy bele 2,5G, "csak" 950/950-et szór ki.
Nincs 2 egyforma szitu. Kinek ez kell, kinek az. -
blakey
titán
válasz
Kis Samurai #99818 üzenetére
Ha már jól jönne a 2,5 Gb port, akkor nem árt, ha WAN és LAN oldalon is van legalább 1-1.
-
Daywalkerke
aktív tag
Sziasztok!
Egy ismerősöm kért meg, hogy segítsek neki, de sajnos a 4G SIM kártyás routerekkel kapcsolatban magam sem vagyok képben, ezért érdeklődnék, hogy az alábbi két router közül melyiket ajánlanátok:
Árban kb. hasonlóak, de itt a fórumba rájuk keresve volt aki panaszkodott az MR100-asra, ezért érdeklődöm most.
Ismerősömnek egy kis panziója van, ahol a vezetékes net egy vicc, max. 10Mbit, de a valóságban ez inkább 5Mbit és a szolgáltató jelzése szerint a közeljövőben nem is lesz fejlesztés, ezért ismerősöm gondolta, hogy vesz egy korlátlan netes SIM kártyát és ehhez keres most 4G képes routert, mely segítségével a panzió vendégei (egyszerre max. 10-15 fő) tudná használni a routert.
Fontos szempont még, hogy mivel a jelenlegi routeréhez van több TP-Link powerline range extender, mert az épületben rengeteg a beton, így a 4G router jó lenne ha kompatibilis lenne a TP-Link powerline range extenderekkel, ezért is gondolkodik ismerősöm TP-Link 4G routerben, mert talán ha ugyanaz a márka akkor nem lesz a kompatibilitással probléma. -
cs.zs.
veterán
válasz
Kis Samurai #99820 üzenetére
Nem kell lemondanod a 2-2,5 gigabitről sem.
Ha 2 db TP-Link routert párosítanál össze EasyMesh eszközökké, itt van hozzá a bemutató videó. Archer AX55 a főszereplő benne, ennek csak 1 gigabites bemenete van,
de az AX55 Pro-nak már 2,5 gigabit!
Ez a megoldás akkor jó, ha a 2 router kellően jól látja egymást, lesz belőle 1 db marha nagy lefedettségű hálózatod.Ha azonban nem látják jól egymást, akkor vezetékes megoldás kell, amit akár Asus routerekkel is megoldhatsz. Itt is válassz olyat, amelyiknek a (vezetékes) tudása nem áll meg 1 gigabitnél!
(az általad linkelt TUF akár jó is lehet, ellenőrizd milyen csatijai vannak) -
Kis Samurai
tag
válasz
cs.zs. #99819 üzenetére
Köszi, megnézem a videót amit linkeltél, plusz körbenézek MESH irányba is.
Ami lényeges egyébként, hogy a jelenlegi routerem kényelmesen lefedi a házat (könnyűszerkezet előnye) és minden fentebb említett eszköz rajta lóg most is.
A fő probléma, hogy már nem a legstabilabb, TV 4k stream esetében sokszor visszavált kisebb felbontásra/alacsonyabb bitratre, kazán termosztát heti szinten lecsatlakozik majd csak 1-2 nap után talál vissza és ilyen "apró" bosszúságok.
-
cs.zs.
veterán
válasz
Kis Samurai #99818 üzenetére
Szia,
mindenképp MESH hálózatra van szükséged.
Lehet hogy 2 tagú nem is elég, hanem 3 tag kell (+ 1 fő router, amit ismételnek ketten vagy 3-an), mert pl a wifis klímáidnak is az lenne a szerencsés, ha ugyanazon a hálózaton lógnának stabilan. Ez kell majd ahhoz, hogy a távolból egyenként/egyszerre vezérelhesd őket. Az, hogy TP-Link, vagy ASUS, vagy egyéb eszközzel oldod meg, már egyéni preferencia.
Nézd meg ezt a videót, ilyen kis okos is van már, és csak 3.000.- Ft-tal kerül többe, mint amelyik nem beszél, igaz csak 2 db-os.
üdv
Zs -
Kis Samurai
tag
Sziasztok!
eljárt az idő az Asus RT-AC65P felett, keresem az utódját, segítsetek!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Könnyűszerkezetes családiház, fa+gipszkarton+lambéria falak, földszint + emelet.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
4 klíma + 1 fűtés termosztát + 1 porszívó + 4-5 smarthome eszköz (párologtató, lámpa, hőmérő...)
2 asztali PC, 1 TV, 2 laptop, 1 tablet, 2 telefon, 1 nyomtató
1 PS5, 1 Nintendo Switch
Szóval kb. 20-25 eszköz, ebből csak kettő vezetéken (cat6) és 3 eszköz tud WiFi 6-ot.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Digi 1000
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Megbízható hálózat a cél, de jó lenne azért 50.000Ft körül megállni.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
-TUF-AX3000 V2 -vel szemezek, szimpatikus a 2,5 Gbites WAN és a portösszevonás, a fő gépemben is ott a 2,5Gbites hálókártya, ha egyszer upgradelne a digi....
Köszi előre is!
-
OTika
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #99816 üzenetére
Köszi
-
-
OTika
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #99813 üzenetére
Asus RT-AC66
-
válasz
Teki1986 #99809 üzenetére
Ki lehet-e használni egy TP-Link Archer AXE75 képességeit?
Megfelelő kliens eszközzel talán.Esetleg elég 2 ASUS RT-AX1800U-t venni?
Ha meg tudod oldani a két eszköz között a kábeles kapcsolatot akkor inkább ajánlott lenne egy mesh hálózat az optimálisabb eredményért.Egyéb ajánlat?
Az összefoglalóban ajánlott eszközök a 30k feletti kategóriából bármelyik hosszú távra megfelelő lehet. -
-
Capella
senior tag
válasz
MZsoltee #99811 üzenetére
5G USB sticket én még nem láttam.
Eddig leginkább Huawei E3372h stickeket használtam. Ennek többféle verziója is van. PC oprendszer oldalról nincs velük probléma.
Valószínűleg PC-hez vagy laptohoz használnád a Win11 alapján. Viszont routerben akadnak kompatibilitási gondok ezzel a típussal. A régebbi gyártmányú és már nem frissített firmware mellett csak a régi E3372h-153 stick használható TP-Link routerekhez. Az újabb gyártmányú és verziójú routereknél viszont az újabb verziós stick kell, de van olyan helyzet, hogy a router firmware frissítése után a E3372h-153 már nem működik. Annyiban mindegy, hogy boltban kapni ezr már nem lehet.
[4G USB stickek] -
MZsoltee
veterán
Win11 kompatibilis usb modemet keresnék legalább 4G-st, de ha lehet 5G-st. Mik a lehetőségek?
-
Teki1986
tag
Sziasztok!
Új lakásban szeretném kialakítani a megfelelő hálózatot. Mivel kb. 40 Wifi hálózat elérhető a 2.4 Ghz tartományban, így mindenképp a 5GHz felé kellene mennem. Az előszobán kívűl a nappaliba tudok tenni egy routert UTP-n összekötve. (Így a lakás minden pontja elérhető max 2 falon keresztül.)
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Panel, vasbeton, megoldható hogy max 2 fal legyen a távolság (5 m)
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Saját eszközök (mobil, TV, laptop stb. kb 10 eszköz) Egy PC fog csatlakozni a főrouterhez Wifi 6 vagy 6E adapterrel
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Digi 1000
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Megbízható hálózat a cél, ésszerű összegben.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Zyxel NAS lesz kötve a fő routerre. Egyéb vezetékes kapcsolat nem megoldható.Ki lehet-e használni egy TP-Link Archer AXE75 képességeit? Esetleg elég 2 ASUS RT-AX1800U-t venni? Egyéb ajánlat?
Előre is köszi a segítséget.
-
OTika
aktív tag
Sziasztok!
Kültéri AP-t szeretnék venni, 30m a legtávolabbi pont.
Tp-link EAP225-Outdoor és Ubiquiti UniFi UAP-AC-M között vacilálok (esetleg.
A legfontosabb a stabil jel.
Köszi a segítséget. -
F1r3b1rd
tag
válasz
Gubek-Einste #99806 üzenetére
Köszönöm
-
-
válasz
BB555BBB #99801 üzenetére
Gyári fimware-ben a VLAN az otthoni kategóriás eszközökben nagyon ritka, CFW alatt megoldható a dolog de ha kell a VLAN támogatás akkor bár inkább üzleti kategóriában kellene keresgélni. Ebben az esetben el kell engedni az egybe eszközöket mivel itt már a vezetékes router + switch + AP trióban találni meg a megfelelőt.
-
F1r3b1rd
tag
Sziasztok !
Egy 5-6 tagú IP kamera + nvr rögzítőrendszerhez keresek routert.
Vezetékesem lesz bekötve minden, néha ránézek wifi-n, esetleg mobilnettel.
Csak ez lesz rajta, max ha kimegyek a kertbe, akkor egy kis youtube, meg hírek olvasása(10-12m, rálátás a routerre ablak közeli elhelyezéssel).
Egyelőre 8 Mp-s kamerák, 25 fps, 6200 kbit körüli mintavétellel rögzítenek folyamatosan.Egy USB is jó lenne rá(ideiglenesen rögzítésre használnék egy pendriveot, vmi usb-hdd-t), és ha egyedi firmware-t is kerülhet rá, az még jobb.
A legtöbb eszközöm már régi N-s, meg talán a mobilban vmi újabb, laptopban van INTEL NIC WI-FI 6 AX210.
A kamerák ONVIF protokollosak, hogy 2,4 v 5Ghz, passz.Falak : 30as tégla + szilikát külső falak, belső tégla (10es)
Keret: 20-25 körül lenne a plafon.
üdv -
Patice
nagyúr
válasz
BB555BBB #99802 üzenetére
Ilyen kliensekkel én már külön komponensekből építkeznék, hasonlóan ahhoz, ahogy magamnak megcsináltam itthon.
Routernek egy miniPC, amibe rakható dedikált hálókártya (pl. HP T620 plus, vagy bármi hasonló) és rá OPNsense vagy pfSense.
Wifihez több access point, hogy mindenütt legyen elegendő térerő ÉS sebesség is.
Amit lehet LAN-ra kötni, ehhez megfelelő switch, vagy switchek, ahogy a helyzet kívánja. -
BB555BBB
tag
Én nem írtam, hogy ASUS router-t szeretnék, csak hogy amit most használok az az és az se volt olcsó.
Semmi gondom azzal ha másik márka lesz ami tudja az elvárásokat.Külön VLAN-ba szeretném tartani a home office-os forgalmakat minden mástól.
2.5G-s uplink azért jönne jól, mert gondolkozom a net bővítésén, mert előfordult már az hogy a sok 4K streaming mellet nem maradt másra erőforrás.
Azt hogy nem támogatják az eszközeim azt nem tudom miből állapítottad meg, mert pl a PC-ben van 1db 10G-s kártya illetve a NAS-ban is, de ezeket azért nem írtam, mert nem releváns a router szempontjából.
Ha tudtok ajánlani Mikrotik/Synology router-t az nekem tökéletes.
Azt tudom, hogy a hAP ax³ támogatja de a VLAN-t de Ő viszont nem támogatja a 160MHz-t.
Synology-ból gondolom a RT6600ax lenne az ajánlott? -
BB555BBB
tag
válasz
Gubek-Einste #99773 üzenetére
Köszönöm az ajánlást, de ebből a VLAN kritériumnak maximum az utolsó felel csak meg.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest