- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Tökéletes töketlenség
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
az egyik notimban (e5430) nekem is 6205 modul van, illetve tl-wdr3600 routerem, és még netes (wan <-> wlan) átvitelben is megy a 10 megabyte/sec 2.4 GHz sávon, 5 GHz esetén pedig több is - de sajnos csak 94/54 a 100/50 digi netem, mert a szolgáltató még nem cserélte gigabit képesre az elosztóban az eszközét, így 5 GHz sávon kiakad 94 megabit/sec sebességnél a mérés, pedig tudna többet is.
adott wifi modulhoz valóban nem fontos a tl-wdr4300, mert nem lenne kihasználva a három antenna többlete.Soma01; notebook esetén nem/sem kell antennát cserélni, sok olyanba tettem már be dual band modult, amiben előtte csak 2.4 GHz képes volt, és probléma nélkül működött adott antenákkal az 5 GHz is.
-
FNZ
őstag
válasz
DataTraveler #36597 üzenetére
szerintem a WPS gombot
-
DataTraveler
tag
Sziasztok! Tegnap kicserélte az Invitel a routeremet egy ZTE ZXHN H108L típusúra és nem tudom a WIFI jelszavát. Hogyan tudom megváltoztatni a jelszót? Gép azt írja hogy ha megnyomok egy gombot a routeren akkor jelszó nélkül is tudok csatlakozni a WIFI-he. Mit kel ahhoz megnyomnom hogy jelszó nélkül is tudjak a WIFI-hez csatlakozni? Ezek a gombok vannak rajta
-
zex
aktív tag
Nagyon köszi a segítséget! Tehát akkor magyarán a Linksys féle sebességgel már a "gyengébb" TP-Link is megbírkózik. És ahogyan láttam a két router között semmi más eltérés nincs, csak az entennák száma, ami az 5GHz-es sebességet hivatott növelni.
A laptopban lévő wifi kártyám is ha jól olvasom "csak" 2 antennás (Intel Centrino Advanced-N 6205 AGN), így ez esetben akkor semmi értelme a TL-WDR4300-at vennem, mert a TL-WDR3600 is bőven megteszi. Javítsatok ki ha tévedek!
-
Soma01
veterán
válasz
krealon #36593 üzenetére
Most ez van: AR9485WB-EG
Ilyet szeretnék, mert ez 300-as és szintén két antenna csatis: Atheros AR5B93 Mini Pci-E (fél magas kell nekem)
Elég a 2,4 nekem most. Jó volna az 5GHz is de szerintem akkor ki kellene cserélni a laptopban lévő antennákat is. Annyira meg nem akarom szétszedni. Bár, lehet nem lenne nehéz. (G580) -
krealon
veterán
válasz
Soma01 #36589 üzenetére
1x1:1 jelentese:
Egyszerre 1 antennan ad, 1 antennan vesz, es mivel csak 1 antennat hasznal egy idoben, igy a maximalis spatial stream szam is 1. Ettol fuggetlenul lehet 2 antennaja, amit diversity (valaszt a ket antenna kozul, amelyiken jobb a vetel) uzemmodra hasznal fel.
Pontosan milyen chipset-tel szerelt WiFi kartyad van? (Hardwaare ID alapjan konnyen kideritheto)
Peldaul az Atheros chipset-es eszkozokon elerheto konfiguraciok megtalalhatoak a WikiDevi-n, illetve BroadCom chipset-re is.
Angolul egy jo kis bevezeto a radios atvitelrol a Meraki-tol
-
válasz
Soma01 #36589 üzenetére
szia,
az antennák száma nem mindig következtethető ki a mimo értékeiből, meg kell nézni, az a biztos.
van olyan wifi modul (4965agn), ami n szabványos 2.4 GHz sávon csak 150-es, 5 GHz sávon 300-as, és három antennája van.
notiben mindig van/lesz legalább két antenna, még a g szabványos modulhoz is, nem csak a 150-es n szabványoshoz.
amennyiben két antenna van mondjuk egy notiban, úgy lehetőség szerint ne kerüljön bele 3 antennás modul, mert bár működni fog, ha a megfelelő csatit lehagyja az ember, de nem lesz az igazi.zex; szia, a wrt610n mind a két sávon (2.4 és 5 GHz) 2*2:2 mimo képes, és azt már a tl-wdr3600 is tudja, a tl-wdr4300 pedig 2.4 GHz sávon 2*2:2, 5 GHz esetén pedig 3*3:3 mimo képes.
az ne tévesszen meg, hogy csak 2 vagy 3 antennát látsz, mivel azok osztottak, külön a 2.4 és az 5 GHz számára, bár leosztva csak 4 és 5/6 jön/jöhet ki a két és három antennából, de a 2*2:2 és a 3*3:3 mimo nem is kíván meg többet.
amennyiben van jobb, mint 2*2:2 modulos ellenoldalad, úgy érdemesebb a tl-wdr4300 típus venni, hiszen ki lesz használva az 5 GHz sávon adott többlete.tvse1995; a legolcsóbb megfelelő a tl-wr1043nd v2 (fontos a v2), esetleg a tl-wdr3600 lenne, ezek tudják a gigabites netet.
-
válasz
Gubek-Einste #36580 üzenetére
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Mit értesz azalatt, hogy a padláson nem húzná sokáig? Az is a lakótér része, ott dolgozom, csak nem függőleges téglafalak vannak, hanem a tető alatt ferde lambériaborítás.
Itt az a kérdés, hogy a jelterjedés/árnyékolás hogyan alakul, ha a falak, de egyben a kapcsolódó készülékek szintje fölé megyek.A valós gigabit alatt azt értem, hogy routerként nagyjából legyen ennyi az általa átengedett sávszélesség. Négy éve a 1043-ast is gigabitesnek vettem, aztán kb. 130 Mbps-nál megáll a tudománya.
A TP-Link Archer C5-öst miért nem ajánlod? Számomra pusztán az adatok alapján ez tűnik az egyik legjobb ár/érték-arányú ajánlatnak, közel 10e Ft-tal olcsóbb, mint a C7-es vagy az AC56U.
Az ASUS-ban az IAcloud lenne a vonzó -- ha tudnám, hogy pontosan mit is nyújt, mert jó lenne egy saját felhő.
Köszönettel: MaCS
-
tvse1995
senior tag
Sziasztok,
koliba, elméletben gigbites net mellé (gyakorlatilag azért messze nem annyi de gyors) keresek valami olcsó használt routert. Nem kell, hogy tudjon semmi pluszt, csak legyen aránylag gyors.
Mik a lehetőségek?Előre is köszi!
-
Soma01
veterán
válasz
krealon #36588 üzenetére
Köszi!
Akkor fizikailag a:
1x1 -nek lehet 1 és 2 antennája is, (nekem 2 van)
1x2 -nek 2 antennája,
2x2 -nek 2,
2x3 -nak 3,
3x3 -nak 3 db antennája?Vagy össze kel adni őket?
1x2 -nek 3 antennája,
2x2 -nek 4,
2x3 -nak 5,
3x3 -nak 6 db antennája?Mert az enyém 1x1 és két antenna (csatlakozó) van rajta. De amit akarok venni, az 2x2 és a fénykép szerint azon is 2 csati van.
-
krealon
veterán
-
zex
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Linksys WRT610N-es routert használok, de valami gond van vele (nem mindig válaszol a pingekre) ezért gondoltam ideje lecserélni egy újabbra. Olvasva a fórumot TP-Link TL-WDR3600 vagy a TP-Link TL-WDR4300 közül választanék.
Amire használom:
- két NAS szerver folyamatos elérése internet és intranet felől
- IP camera,
- 2-3 mobil, laptop wifi-n,
- asztali számítógép LAN-onEzért fontos mindenképp a gigabit LAN, és a gyors Wifi. A jelenlegi Linksys-en 5Ghz-es Wifin keresztül kb 9-10 MB/s-el tudtam másolni belső hálózaton, ami számomra már igencsak elfogadható volt. Ennél lassabbra nem szeretnék váltani.
Ami nem egészen világos előttem az, hogy elvileg a Linksys-ben 6 antenna van, míg a TL-WDR4300-ben is csak 3, a TL-WDR3600-ban pedig csak 2. Véleményetek szerint a TP-Link TL-WDR3600-as is tudná 5Ghz-en a fent említett sebességet? Vagy inkább a TL-WDR4300-at válasszam? Amit még tudni érdemes, hogy egy szobában van többnyire minden, tehát nem kell falakon áthatolni a wifi jelnek!
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Soma01
veterán
válasz
freddyadu #36585 üzenetére
Én is így vagyok ezzel, de nekem 78 jön át max. Engem is érdekelne milyen kártyát érdemes venni. Ha 150-es kártya van most benne, akkor két antenna csatlakozója van, tehát azok jöhetnek szóba.
Mondjuk azt nem tudom és elmondhatná valaki, hogy mit jelent a 2x2:2 meg az ilyesmi jelölések.
Ez jó? Atheros AR5B93 Mini Pci-E kártya.
-
freddyadu
senior tag
válasz
Gubek-Einste #36584 üzenetére
A torrentet nem sikerült még rendesen átengednem rajta! :-(
Az a gond, hogy nem szeretnék ilyen "kiálló" dolgokat...
Akkor inkább egy wifi kártya csere? -
válasz
freddyadu #36583 üzenetére
Ha meg van a WAN/Wifi/admin beállítások akkor onnantól már a saját igényeid szerintieket kell megcsinálni amire nem lehet általános ajánlást adni.
Az ilyen mikro adapterek semmire sem jók, annyi rossz a teljesítményük, hogy még azonos légtérben sem garantált a rendes eredmény, inkább egy normális méretű, lehetőleg külső antennás, típust vegyél.
-
freddyadu
senior tag
Sziasztok!
Végre sikerült beszereznem egy TP-LINK TL-WR1043ND v2.1 routert.
Tudna valaki segíteni, hogyan kell jól beállítani?
Mármint az alap beállításokat megcsináltam, működik is, csak nem tudom mit kell/érdemes még rajta beállítani...A másik kérdésem, hogy a laptopomban egy 150-es wifi van, amivel 84/54 jön át a 104/54 netből.
Láttma, hogy vannak ilyen mini vagy mikro usb-s wifi vevők, amik 300 MBitesek.
Ezek közül melyiket lenne érdemes megvenni?
Tudom, hogy nem egy csoda szerkezetek, de kb 3 méterre van a laptop általában a routertől.
(A kábelezés azért nem jó, mert pici gyermekünk minden kábelt húz, rángat, rágcsál... :-))Köszönöm a segítséget!
-
VeryByte
őstag
válasz
Gubek-Einste #36576 üzenetére
Kösz, én is abban gondolkodtam inkább, és átmentem a Tomato topic-ba. :-)
-
-
Halihó!
Akkor én is feltenném az obligát kérdést: milyen routert vegyek?
Egy TP-Link 1043ND v1 vált szűk keresztmetszetté a 240 Mbps-os nethez képest, úgyhogy a valós gigabites LAN az elsődleges igény.
Jelenleg ugyan nincs AC-s mobilegység a családban, de gondolván a jövőre talán nem hülyeség az AC.
Az se baj, ha stabil a wifi, és megszakítások nélkül lehet ViIPonálni.
Ha neaggyisten vendéghálózatot is tud, nem nagy baj, de igazából nem szükséges.
Nekem eddig ár/érték alapján a TP-Link Archer C5 a legszimpatikusabb, és bár vannak kellemetlen tapasztalataim az ASUS routerekkel, talán bevállalnám ezt is -- különös tekintettel az AIcloudra. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
És egy általános kérdés: hová is tegyem a routert... Vajon mivel járok jobban: a lakószinten a vastag falak között, vagy esetleg úgy, ha felviszem a padlástérbe, ahol ugyan a használati síkon felül vagyok, de egyáltalán nincsenek falak, csak a fa födém.
Köszönettel: MaCS
-
-
válasz
Tucsok04 #36572 üzenetére
nem mindegy, mert függőleges állásban vízszintes irányban szórnak adott antennák - persze van benne valamennyi szög szög lefelé és felfelé -, vízszintes állásban pedig felfelé és lefelé (például emeletre fel és onnan le), illetve érdemes enyhén "v" alakban beállítani két antennát, hármat pedig úgy, hogy az egyik egyenesen áll, a kész szélső pedig enyhén "v" alakban.
arra is érdemes figyelni, hogy ne az antennák meghosszabbított síkjában helyezkedjenek el az ellenoldalak, mert akkor az antennák közül nem mindegyik tud érvényesülni, hanem minél jobb egyenes rálátással mind a két vagy három antennára.kjani18; szinte csak azt találni; link
-
Jedster
tag
válasz
WestBam #36529 üzenetére
"a házban elég vastag falak vannak így mindenképp olyan router kell aminek magas nagyon a kimenő jelszintje"
Na ez az ami nem fog összejönni. A kimenő jelszint törvény által meg van szabva. A minősítést úgy kapja meg a router, ha a szabványnak megfelel. A kimenő teljesítménye nem lehet 100mW (20dB) feletti (EIRP). Ha van hozzá jó erősítésű antenna (mondjuk az 5dBi már nagynak számít), akkor a teljesítményt annyival visszaveszik, hogy ne lépje át a 20dB-t. Az ASUS már eljátszotta azt, hogy egyes routerei túl magas teljesítménnyel kerültek a boltokba. A konkurencia fel is jelentette őket, hogy nem szabványos eszközzel értek el előnyt.
Custom firmware esetén lehet tornázni a jelszintekkel valamennyit (hogy milyen hatással, azt chipje válogatja), amit még elbír az áramkör, de gyárilag biztos nem lesz lényegesen nagyobb egyik router adóteljesítménye se. A nagy antenna a telefon/tablet upload ágán tud sokat dobni, ami a kapcsolat stabilitására is jó hatással van. Ha a kliens is külső antennás, akkor a router antennája nem számít annyira.
Nekem is volt 941ND-m, V3.5-ös. Tapasztalatom szerint, kivételesen jó hatótávval rendelkezik. Ennél jobbat maximum a beamformingot támogató routerektől kaphatsz (ASUS-nál azt hiszem AiRadar feliratot kell keresni).
Két dolgot még érdemes megemlíteni az 5GHz-ről. A falakat kevésbé szereti, mint a 2,4-es, tehát szobán kívül, gyengébb lesz vele a jel. A külső antennás dual band routerek vagy a 2,4-es antennát építik be, és a külső az 5GHz-es (pl. WDR4900), vagy külső dual band antennákkal rendelkeznek (pl. WDR3600), ami valamennyit ront a hatásfokukon. pl. A WDR3600 esetén 2dBi, illetve 3dBi az erősítés.
A NAS levátásához: az áramspórolás miatt éri meg kikapcsolni és leváltani. Teljesítményben a legerősebb routerek sem fognak olyan jól torrentezni/NAS-olni, mint a külön NAS. Mondjuk a mostani routered áteresztőképessége 100Mbit körül van, mert nem gigabites, de azt a sebességet tudja is NAT-olni, custom firmwarrel is. Hacsak nem vennél ARM alapú routert, akkor nem nőne a NAT-olás sebessége. Bár egyes vélemények szerint az ASUS N65U is tud 25-30MB/s-ot, de erre azért nem vennék mérget (valószínű egy USB3-as eszköz is kell hozzá), és ez is 25 felett van.
Szerintem elsőre azt kéne eldönteni, hogy fontos-e az 5GHz. Ha elég a 2,4, akkor 15 alatt már kapni TP-link 1043NDv2.x-et, amit 720MHz-es SoC hajt, ami elég gyors. Erre saját firmware kell, ha torrentezni szeretnél, ezért nem árt, ha erős (a hw NAT csak gyári firmware alatt működik). 20 körül van ARM alapú ASUS N18U, ami szintén nagyon erős.
-
válasz
Tucsok04 #36569 üzenetére
a külső antennák jellemzően adnak némi többletet, illetve beállítani is egyszerűbb csak a külső antennákat, mint a beépítettnél az egész routert mozgatni vagy forgatni, viszont az 5 GHz sávon adott jobb mimo képesség csak akkor érvényesül, ha a router által szórt 5 GHz hálóra felcsatlakozó ellenoldali eszköz is tudja a jobb, 3*3:3 mimo funkciót, de legalábbis jobbat, mint amit a másik router biztosít.
sokan gyártói preferencia kérdésének tartják, vagy a külső...stb alapján döntenek, én mind a két típussal elégedett vagyok működésileg - a külsőt nem nagyon szoktam nézni -, ezekből is letelepítettem már nem keveset, és nincs velük gond, szóval szerintem egyikkel sem jársz rosszul.
annyi még, hogy az rt-n56u alapban tud 3g/4g megosztást, a tl-wdr4300 pedig csak moddolt firmware felhúzását követően. -
Tucsok04
csendes tag
-
Soma01
veterán
válasz
kjani18 #36565 üzenetére
Szerintem egy sima router, nem sok SIM foglalatot látok benne. (De USB-t sem)
Használatiját is csak Kínaiul találtam.
Ezek a kínai piacra szánt "csodák" nem annyira jók. Oda valahogy mindig más (butább) változatot csinál a TP-Link is ugyan azon típusszám alatt. Persze a hardver verziója más, tehát látszik.
-
kjani18
őstag
Sziasztok!
Szeretnék routert venni. Ez érdekelne, hozzá nem értésem okán, aki tudja értelmezni a leírtakat, kérem írja le nekem közérthetően (pl. 3G/4G)
Köszi
Jani -
válasz
Tucsok04 #36563 üzenetére
szia,
a d-link részemről passz, és a helyedben beleszorítanék egy asus rt-n56u típust.
több ismerősnél is tettem le anno tl-wr741nd routert, volt és van is nekik iphone/ipad, amikkel hibátlan (volt) a működés - mert azóta sokan tl-wdr3600, tl-wdr4300 és tl-wdr4900...stb típusra váltottak.
én is sok ilyen és más tp-link routerrel is használtam anno az iphone 4s, most pedig az iphone 5s telefonomat, illetve nekem is tp-link router van, csak újabb típusú, tl-wdr3600.
ipad is nem egy járt már nálam a sok iphone mellett - az enyémen kívül -, és sosem tapasztaltunk hibát.
beállítás vagy más probléma lesz nálad... -
Tucsok04
csendes tag
Üdv,
Érdeklődnék hogy szerintetek milyen routert kellene vennem, 17-20 ezer forintot szánnék rá, ami csatlakozna hozzá az: 1 laptop wifin, 2 számítógép kábelen, 1 iPhone és 1 iPad és később 1 vagy 2 TV (DLNA működjön vele)
Ami lényeges, hogy 2 csatornás legyen (5 GHz), legyen rajta USB (nyomtatáshoz).
D-Link DIR-826L N600 Router amit kinéztem, vélemény?
Vagy mit ajánlotok ti? Tp-linkem (WR741nd) van azt annyira nem szeretnék, mivel az iPhone és az iPad se működik vele rendesen.Válaszokat előre is köszönöm.
-
VeryByte
őstag
Ok, Tomato, de melyik? :-)
-
VeryByte
őstag
válasz
Gubek-Einste #36560 üzenetére
Köszönöm.
N12D1-ben vagy N18U-ban gondolkodom. -
-
VeryByte
őstag
Intruder2k5
Tudsz olyan Asus-t mondani az alsó kategóriában, aminél megvalósítható a dual-WAN valamilyen módon?
2 darab T-Home-os adsl-hez kellene, inkább load balance mint failover. -
-
Misi1980
senior tag
válasz
Gubek-Einste #36550 üzenetére
Köszi még ó hogy nem vettem meg.Már megvettem a újonnan TP -link WR841N routert remélem jó választás volt.
-
Retro11
senior tag
válasz
Intruder2k5 #36551 üzenetére
Meg is rendeltem a routert, köszönöm a segítséget!
-
válasz
zoltan6 #36539 üzenetére
tehát, ha neked valamivel rossz tapasztalatod van, akkor az általánosságban alkalmatlan a feladatra, és nem csak nálad?
pedig nem is ismert, hogy milyen tényezőkön csúsztál el; nem megfelelő router, ellenoldal, beállítások, illesztés, környezeti tényezők...stb.
bő 10 megabyte/sec sebességgel húzom le wifi kapcsolattal a netről az adatokat - tehát a 100-as kábeles kapcsolat maximumával -, ha lenne gyorsabb netem - cseréljen eszközt a szolgáltató, és több lesz -, több is átférne, és maximálisan stabil, nem gondolom, hogy ez csak böngészésre meg facebookozásra lenne alkalmas.Multibit és krealon; márpedig erősen butaság, hogy a wifi kapcsolat maximum böngészésre meg facebookozásra alkalmas!
nem arról volt szó, hogy nem gyorsabb a gigabites kapcsolat kábelen, sok esetben még a 100-as is - bár azt nálam simán hozza -, hanem a fenti, aláhúzással kiemelt részre írtam a véleményemet.krealon; 150 lakásos panelban lakom, rengeteg idegen hálózattal a nyakamon, nehéz lenne ettől problémásabb környezetet találni.
-
-
válasz
Retro11 #36549 üzenetére
Szia!
Az egy öreg, elavult router, nem bírja a "sok" kapcsolati szálat! Ráadásul lehet már műszakilag sincs toppon, ezért már egy eszköz is kifekteti! Nekem anno az SMC Barricade 7004VWBR csinált hasonlókat!
25Mbps nethez elegendő neked egy ASUS RT-N12 D1, 2x5dBi antennával, hogy várhatóan a legjobb lefedettséget tudja biztosítani!
-
-
Retro11
senior tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Átolvastam ugyan több tucatnyi hozzászólást, nem kerültem közelebb a megoldáshoz.
Adott egy megközelítőleg 6 éves Netgear WGR614 v7 típusú router és 25 Mbit/s T-Mobile internet. A router egy ~200nm-es családi ház emeletén található. Az emeleten kettő számítógép és egy notebook (Wi-Fi), a földszinten egy HTCP (Wi-Fi) csatlakozik a routerhez. Ezeken kívül iPhone 2, 4S alkalmanként.
A probléma a következő és régóta fennáll. Amennyiben akármelyik számítógép csatlakozva van a hálózatra, majd egy telefonnal próbálunk netezni, úgy a kapcsolat megszűnik mindenhol vagy rettentően lassú. Amennyiben csak számítógépek csatlakoznak úgy stabil, de szintén lassú tud lenni a kapcsolat. Amennyiben egy gépen torrent fut, (akár csak feltöltés) úgy más eszközről használhatatlan a kapcsolat. (nincs vagy lassú). A hatótávolság is érdekes, mert ~10méterre a routertől már abszolút nincs jel.
Laikusként arra gondoltam, hogy router csere volna a megoldás. Amennyiben igen, milyen típusra volna érdemes lecserélni a mostani?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv,
Retro11 -
Huroq
senior tag
Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy a felsorolt 3 router közül melyiket érdemes választani.
(Egyik családtagomnak érdeklődöm, edigitalban kaptak 26k-s vásárlási utalványt és ezeket ajánlották nekik.)Asus RT-N56U 23,9k
Netgear WNDR4300 25,9k
Asus RT-AC52U + AC50 450Mbps USB adapter 26,9kA segítséget előre is köszönöm.
-
Jedster
tag
Szia,
Az 5MB/s nem számít rossz értéknek. Lehet ennél lényegesen több is, de akkor ajánlott komolyabb hardver, és minimum az egyik gép kábelen legyen összekötve a routerrel. A 841-nél a vezetékes rész is 100Mbitnél ér véget (12,5MB/s), tehát ennél biztosan nem lesz több vele. Egy 3 antennás gigabites router esetén viszont szükség lesz egy háromantennás kliensre is a gépbe. Ha a laptop nem ilyen, akkor antennánként 150Mbit a sávszélesség. Két antennával a gyakorlatban a 100Mbit körül lehet az elvárható sebesség, ha jó a jelszint, és a másik gép kábelen lóg. -
-
krealon
veterán
"milyen butaság már ez?"
Nem butasag, csak sarkitott megfogalmazas.
A WiFi celja a mobilitas. Mivel az atvitel szabad levegoben terjedo radiohullamokon alapul, igy soha nem lehet olyan megbizhato es gyors, mint egy kabeles kapcsolat. Radasul a WiFi osztott kozegu atvitel, az UTP-s pedig pont-pont osszekotetes, vagyis kabelen a teljes kacsolati sebesseg rendelkezesre all a csatlakozott vegpontok kozott.
Gigabiten vezetekkel (switch-en keresztul) osszekotott gepek kozott akar 2Gbps aggregalt sebesseg is elerheto (egyszerre aramolhat adat mindket iranyban).
WiFi-n maximum a fele az elvi maximalis sebessegnek (mert az adatok gep1 --> AccessPoint --> gep2 haladnak).Szampeldaval: Tekintsunk egy AccessPoint-ra kapcsolodo, egyenkent 300 Mbps kapcsolati sebessegu gepek kozotti adatmozgatast. A 300 Mbps linken 120-150 Mbps netto adatforgalom valosithato meg, igy a 2 gep kozott a max atviteli sebesseg 50-75 Mbps azaz 6-9 MegaByte / sec optimalis esetben.
Akinek megfeleloen alacsony zaju kornyezetben sikerul mukodtetni, annak (mint neked is) alternativa lehet a kabeles kapcsolat helyett (foleg, ha adatmazgas nincs a helyi halozatban (feltoltes a felhobe)). De egy panel-dzsungelben, semmi jot nem szabad varni az oriasi elektroszmogban.
-
Multibit
nagyúr
Szerintem nem butaság, inkább türelem kérdése. Neked nem gond kivárni amíg az N-es wifi-n átcsordogálnak a gigabájtok, zoltan6 nem szereti kivárni azt az időt. Nem vagyunk egyformák.
Sokáig wifi-n használtam a céges laposomat. Aztán egyszer ideiglenesen (gondoltam én naívan), kihúztam a géphez egy CAT5e drótot. Azóta is azon lóg a Dell laptop, mivel nem vagyok rákényszerülve arra, hogy állandóan hurcolásszam a gépet. Akinek fontos a mobilitás, az nyilván kiegyezik a lassabb átvitellel.
-
twine
veterán
Nekem "karcsú" netem van(5 Mbps / 0,5 Mbps) otthon, de az tökéletesen elég arra, amire használom...
Bent a melóhelyen meg valami durva,,de azt sem használom ki....nem vagyok egy torrenthuszár...Engem inkább a a helyi háló érdekelne, mert a nap nagyobb részét a földszinten töltöm, azaz, az asztali gépen "operálok",,,,de előfordul, hogy kellene az emeletre a notebookra valami file,,amit egyszerűbb lenne ha simán helyi hálón átmásolnék...mint pendriveozni, szaladgálni a notebook-al, kábelezni,,stb....
Szóval a két gép között routeren keresztül elérhető legnagyobb sebesség érdekelne, az adott router(TP-Link TL-WR841N ) fényében....
Van erre valami "varázslat", vagy annál a sebességnél többet nem tudok belőle kihozni mint ahogy kicsomagolom a dobozból?
Szerk:
(#36539) zoltan6:
Nincs zavaró szomszéd mert egy erdő "közepén" lakom, a fent említett adatokat, közvetlenül a router mellet tapasztaltam,,,a beállítások "gyáriak" ,, mint említettem, nem piszkáltam a titkosításon kívül semmihez a router setupjában....Az eszközeim pedig "n" képesek...(már ha ez utóbbi számít)Viszont arra nem kaptam választ, hogy az 5mb/sec normális érték e,,,vagy lassú,,,vagy gyors,,,,vagy,,,vagy,,vagy,,,,,
Ezért informálódom itt, hogy javítható e az érték, vagy fölösleges rugóznom rajta, mert ennyit tud az adott router? -
válasz
zoltan6 #36534 üzenetére
milyen butaság már ez?
minden eszközöm wifi kapcsolaton lóg a routeren, a megfelelők maximálisan kihasználva a 100/50 netet.
vettem a bátorságot, és a 90 gigabyte zenei állományomat is wifi útján toltam fel a felhőbe, és letölteni is úgy szoktam a maximális netes letöltési sebességgel, illetve a munkaállomások között is úgy másolok...stb. -
Misi1980
senior tag
válasz
Intruder2k5 #36532 üzenetére
Köszi a segítséget!20Mgb-es kábeltv-és nethez kellene.Az Euronics-ben most akciós eza típus Asus RT-N12 D1.Akkor ez jó?
-
twine
veterán
válasz
zoltan6 #36534 üzenetére
áhh köszönöm a választ...akkor marad így,,,fszt, és emelet között nem hiszem, hogy kábelezésbe kezdek azért, hogy szökő évente egyszer egy nagyobb file-t átmásoljak...kis file kis idő,,azzal nincs gond...
a nagyokra meg akkor hagyok időt,,,,reméltem, hogy lesz valami megoldás...de ....................
köszönöm -
Benőke
őstag
válasz
Intruder2k5 #36533 üzenetére
THX.
-
-
-
Misi1980
senior tag
Sziasztok!Az Asus RT-N12 típusú router ajánlott kategóriás?
-
WestBam
senior tag
Sziasztok!
Érdekes kérdéssel fordulnák hozzátok, lentebb kitérek a részletekre is
Szóval jelenleg adott az otthoni hálóban egy tp link tl-wr941nd router, egy zyxel nas pár laptop és telefon-tablet, szóval van sok cucc ami lóg rajta. A router nem tud 5GHz-et amin szeretnék változtatni, ellenben mivel a nas nincs kb. csak transmission-re használva így kb. teljesen felesleges is nekünk, ennyire nem vagyunk rákattanva erre a dologra.
Szóval azon gondolkoztam, hogy kicserélném én a régi routert egy nagyobb sebességgel működő és dual band routerre ami esetleg rendelkezik usb csatival így rá lehet tenni szükség esetén egy pendrive-ot vagy külső vinyót és arra a routeren lévő kliens töltene így a nast is ki tudnánk váltani mivel tényleg semmi szükségünk rá, hálózati tárhelynek senki nem használja csak én, ellenben nekem megteszi egy külső vinyó is. Ami még fontos, hogy a házban elég vastag falak vannak így mindenképp olyan router kell aminek magas nagyon a kimenő jelszintje.
Árkeretet nem írok, olcsón szeretném megúszni és nem riadok meg a használt 1-2 éves modellektől sem, viszont most nincs időm az összes fórumot végigolvasgatni, hogy mi lenne nekem megfelelő, így ha valaki tudna tippeket adni azt megköszönném, utána már meglesem azokról mik a vélemények, tapasztalatok.
Köszönöm előre is a segítséget! -
twine
veterán
Sziasztok!
A topic "ajánlott" routerei közül cca. egy éve vettem egy TP-Link TL-WR841N típust...
szinte semmit nem állítottam be/el rajta, mivel nem vagyok nagyon otthon a routerek lelkivilágában...
Annyi azért "megvan", hogy titkosítsam a wireless kapcsolatot, illetve saját jelszavak, és internet beállítás...Tegnap próbáltam wifin egyik gépemről a másikra egy 6,5 Gigás file-t másolni...erre cca. 25 percet írt a párbeszéd panel...
Tudok én ezen gyorsítani valahogy, vagy ennyit tud a router, és ha bele zöldülök akkor is ennyi(cca.5mb/sec) lesz?
Köszönöm
Üdv -
free8
csendes tag
akkor mit csináljak új wifi kártyát szerezzek bele?
bios legfrissebb , már sokmindent próbáltam.
melyik wifikártya lenne jó bele ami nem problémás? -
szia,
érdemes beleolvasni a dell...stb témákba, problémás a 7260 wifi modul, de még az intel community is tele kapcsolódó panaszokkal, így ha nálad más eszközökkel rendben van a régi router, akkor csak az új noti - modulja - miatt kár új routert venni, nem feltétlenül lesz sokkal jobb a helyzet...
Misi1980; szia, a tl-wa730re nem router, hanem range extender.
oprendszerek kapcsán nincs jelentősége, megy win 8 és 8.1 alatt...stb is. -
Misi1980
senior tag
Sziasztok!Sürgössen wifi routert szeretnék venni.TP-LINK TL-WA730RE típust most megtudnék venn 3000ft-ért.Szerintetek megéri megvenni egy ilyet?Új csak ki lett bontvakipróbálásra.Amire rá van írva hogy kompatibilis windows 7-el az rendben működik win.8-al is-Én inkább win8-at használok.Bocs a láma kérdésekért de ebben a témában teljessen amatör vagyok.
-
free8
csendes tag
Sziasztok
segítségre lenne szükségem ,most vettem egy laptopot benne a legújabb intel 7260 wifi van
A routerem tplink 1043nd v1 ,a régi laptomon 60mb megy a netezés.
Ugyanott az új gép 10-20mb a max letöltés.
Szerintetek is vegyek egy új routert vagy melyiket ajánlotok 30ezerig
A gép dell 7537
köszi -
válasz
figaro11 #36520 üzenetére
a wifi, illetve az 5GHz elvárás alapján dönts, más érdemi tényező nem nagyon fog felmerülni, hacsak nem akarsz mondjuk usb csati(ka)t használni, mert a tl-wr1043nd v2 (fontos, hogy v2-t vegyél, ha ezen típust választod!) egy, a tl-wdr3600 pedig két usb csatlakozással rendelkezik.
nekem most tl-wdr3600 van, mert kellett az 5GHz, egyrészt a telített 2.4 GHz sáv miatt, másrészt 100/50 lett a netem, és a maximális letöltési sebesség 2.4 GHz sávon nem fér át, de 5 GHz hálón igen. -
Benőke
őstag
válasz
Intruder2k5 #36517 üzenetére
Szóval burkoltan azt akartad mondani, hogy TP-Link -el nem megy? FW cserével nem óhajtok szórakozni, használni veszem nem játszani.
A Mostani ASUS is csak LAN porton tudja az AP módot, a WAN portja ilyenkor halott...
Szóval Only ASUS?
Mert akkor ilyen irányban nézelődöm. Lehet lövök egyet az aprón...
-
válasz
figaro11 #36518 üzenetére
szia,
az s4 is tudja, sőt az már az ac szabványt is, de a kapcsolat nem feltétlenül lesz jobb 5 GHz sávon, mint 2.4 GHz esetén, ha nem túltelített utóbbi sáv, illetve a gyorsabb net, illetve elvárt sebesség indokolná még az 5 GHz meglétét, azon gyorsabb netes sebesség átfér, mint a 2.4 GHz sávon, de itt már úgy 100 megabit/sec körüli netről beszélünk.
annyiban lehet jó a szimultán dual band router esetedben is, hogy megoszlik a terhelés a két sávon, ha mind a kettőn több eszköz felcsatlakozik egyszerre. -
figaro11
újonc
válasz
Intruder2k5 #36515 üzenetére
Családi házban lakom, és kb 3-4 wifit találnak az eszkozeink!mindenképp Gigabit- es modelt választok.annyit tudok, hogy az apple termékek támagatják az 5 ghz-et.pl ha veszek egy dual bandes router akkor jobb lesz a kapcsolat az5 ghz eszkozokkel?
-
válasz
Benőke #36516 üzenetére
Szia!
Ha a firmware csere (nem gyárira) nem okoz problémát, akkor megoldható sok TP-LINK modellel is! Egyéb esetben olyan félig-meddig tákolós megoldás van rá, hogy WAN portot figyelmen kívül hagyod, a két eszközt LAN-LAN portokon kötöd össze, TP-LINK IP címét átállítod a CISCO tartományába, a DHCP szerverét kikapcsolod, és már megy is az AP mód! Alternatív fw-vel megoldható a WAN port kikapcsolása, és a LAN-hoz rendelése is, így kapsz egy 5 portos switch-et WiFi AP-val egyetemben!
-
Benőke
őstag
Sziasztok.
Egy Cisco EPC3925 mellé kéne egy alap N (300 -as bőven elég) -es Wifi -s Router ami tud AP módban működni. Nézegettem, de hol írják hol meg nem írják az AP módokat. Ahogy Látom ASUS nál ez bevett szokás, de másnál nem annyira. TP-Link -nél ez megy? Átment a kezemen pár darab, de sose néztem meg...
Tréhómos 30/5 nethez lesz szóval...
Mielőtt nekiugrana valaki a dolognak és szólna hogy a Cisco EPC3925 tud N -es wifi -t amiről tudok, de ezt csak papíron tudja a valóságban az enyém nem működik.
-
válasz
figaro11 #36514 üzenetére
Az 5GHz akkor előnyös, ha például lakótelepi környezetben laksz, ahol olyan sok a szomszédos WiFi hálózat, hogy nehéz, vagy lehetetlen szabad csatornát találni! Persze ahhoz, hogy használni is tudd a router 5GHz-es képességét, a klienseknek is ismerni kell ezt a szabványt!
Az, hogy mi drága, és mi felesleges, megint relatív, és több dolgon múlik! Ha mondjuk belátható időn belül sor kerülhet arra, hogy legyen 80Mbps-nél gyorsabb interneted, vagy lesz otthon NAS-od, médialejátszód, esetleg több Gbit-es eszközöd, akkor indokolt lehet megvenni egy Gbit-es modellt, hogy ne kelljen hamarosan cserélni ezt is! Ha szeretnél megosztani nyomtatót, HDD-t, pendrive-ot a hálózaton, esetleg távolról is elérhetővé tenni kisebb-nagyobb file-okat, akkor kellhet az USB-s modell! Ha mindezekre nincsen, és egy-két éven belül nem is lesz szükséged, akkor megteszi a TL-WR841ND is!
-
figaro11
újonc
válasz
Intruder2k5 #36513 üzenetére
miért jó az 5 ghz-es wifi???amúgy ezzekkel a termékkel csatlakozom: iphon 5, samsung s4, new ipad .Szerinted melyik volna az elfogadható megoldás.nem baj ha drágább a router persze csak ha nem felesleges
-
válasz
figaro11 #36512 üzenetére
Szia!
Attól függ, hogy mit értesz a legjobb sebesség alatt! Kell LAN-ra a Gbit? Ha igen, akkor TP-LINK 1043NDv2, ha kell még 5GHz-es WiFi is, akkor WDR3600 vagy WDR4300, ezek mind USB-sek is, ha elég a 100Mbps LAN/WAN port is a routerre, akkor WR841ND, WR842ND (ez USB-s), esetleg még WDR3500, ami tud 5GHz-et is, bár itt az ára miatt már kétséges, hogy nem kellene-e inkább mégis valamelyik Gbit-es modell...?!
-
figaro11
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy új router vásárlásához.helyzet a közetkező.jelenleg 10/1 netem van.eddig dlink 524-es routert használtam, de sok volt a probléma vele.TP-linket szeretnék venni, de nem tudom eldönteni, hogy melyik típus volna a legjobb megoldás. általában 2 telefont, 1 tv-t, 2 notebook-t és egy tablet szoktunk használni a hálózaton.a legjobb sebesség és kapcsolat érdekében melyik routert ajánlonátok?
segítségeteket előre is köszönöm! -
-
zoltan6
addikt
válasz
verybigboy #36509 üzenetére
igen pld.surfeasy vpn-nel,privátba küldöm a linket,így én is kapok plusz 500mb-ot.
infó róla -
verybigboy
senior tag
SZiasztok,
DIGI kábel szolgáltatónál ASUS routert használok, melyre vezetékesen 1 gép van kötve és Wifi-n keresztül egy tabletet használunk.
Megoldható az hogy valahogy ha használom a PC-m kifelé ne magyarországi IP-t küldjünk, hanem pl. angliai-t, vagy franciaországit? A Tablet-es rész nem annyira érdekes. Van erre valami megoldás?
Köszönöm!
-
2csi
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #36505 üzenetére
Wifi kepesseg->sebesseg, hatotav?
-
-
2csi
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #36503 üzenetére
Köszi! Ár novekedesevel mi valtozik?
-
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- Iskolakezdési AKCIÓ! - I7-8700/16GB DDR4/Gigabyte B360/GTX1070/1TB HDD/240GB SSD - 144.999,-
- HP ZBOOK 17 G6 Tervező Vágó Laptop -60% 17,3" i7-9850H 16/512 QUADRO RTX 3000 6GB FHD
- Samsung S21 5G megkímélt jó állapotban.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2896, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest