- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. szeptember
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Gejza1981 #34897 üzenetére
szia,
a hardveres kiépítéseket megtalálod a téma összefoglalójában, így azokat nem írom le külön, de a lényeg, hogy én szempontul venném, miszerint van/lesz 3 antennás ellenoldali wifi modul, ami jobb, mint 2*2:2 mimo képességű, mert akkor az dönthet a 3600-as és a többi között - nekem például nincs jelenleg, ezért vettem csak 3600-ast -, illetve bizonyos esetekben kihegyezve a wifi szórás az 5 GHz sávra, mint például a 4900-as esetén, ahol a 2.4 GHz belső antennát kapott - ellentétben a 3600-as és 4300-as 2.4 és 5 GHz külső osztottjával -, így gyengébb és problémásabb lehet 2.4 GHz szórás, mivel szélsőséges helyzetben az egész router mozgatanadó, mert a külső antennákon csak 5 GHz megy, de cserébe utóbbi szórása jobb az elődöknél, mivel a teljes 5 dBi értéket az 5 GHz kapja.
az rt-n65u érdekes jószág, mert a ralink cuccokat fenntartással kezelik néhányan, nem is annyira elterjed, de a munkabírásával nincs gond, én szeretek vele dolgozni, ha ilyet kell letelepíteni, és a belső antennák ellenére is aránylag jó a szórása.
5 GHz sávon ez is jobb (3*3:3) mimo képességű, mint 2.4 GHz alatt (2*2:2).
vedd tehát alapul, hogy melyik mennyire lenne/lesz kihasználva, ár/érték arányban melyiket érdemes választanod, érdemes ráfizetned a többletet a drágábbakra, vagy esetleg nem, mert amivel többet tudnak, azok nem lennének kihasználva, és dönts úgy.
fontos még tudni, hogy nincs olyan, amelyik tudja a gigabites wan <-> lan átvitelt, mindegyik alatta van kicsivel, nincs is olyan router jelenleg még a legdrágábbak között sem, amelyik maximálisan kihajtaná a szabvány felső határát, de közel van hozzá, hozzávetőlegesen olyan arányban, mit a legjobb 100-as router is csak 93-94 megabit/sec környékén tud.allein; nincs mit!
-
Gejza1981
tag
diginet500-ra pályázok és a mostani router már ősrégi, így a kérdés az, hogy az itt már többször említett modellek közül melyik az ami ajánlott az 500-hoz úgy, hogy legyen benne bőven tartalék az 1000-hez is...
TP-LINK TL-WDR3600 és TP-LINK TL-WDR4300 N750 ezek nagyjából egy árban vannak
TP-LINK TL-WDR4900 és ASUS RT-N65U meg ezek is
tehát nem az árat nézve, melyik a __leginkább__ ajánlott?
-
allein
addikt
válasz
Gubek-Einste #34894 üzenetére
Szia. Elnézést, inkább rékérdezek. MIndegyik, arra gondolsz, hogy a kali által beírt bármelyik router megfelelő?500/100 Mbps sávra váltok.
-
-
allein
addikt
Van kettő tv készülék, kettő médialejátszó, egy Nas szerver. Őket lanon szeretném csatlakoztazni, nyílván szükség lesz egy gigabites switchre is. Wifin telefonnal csatlakozom és ķèt laptoppal. Nem gond ha az új router wifis része erős. Általad javasolt gigabites asus egész jónak néz ki.
-
szaszapi
őstag
Hello!
TL-WR1043ND v2 routerem van.Az elérhető legfrissebb firmware van rajt.Openwrt-t nem szeretnék,csak akkor ha nem jön össze ez az ftp dolog.Külső vinyót szépen fel tudom ismertetni,belső lanon el is érem,de külső gépről sehogy nem akar összejönni.Tud valaki segíteni,illetve milyen ftp kliens kellene hozzá.A TC beépítettjével csináltam...eredménytelenül.
-
allein
addikt
Jó estét. Szeretném lecserélni a mostani routeremet (TL-WR940) egy gigabitesre. Mit érdemes vásárolni? 20.000 - 30.000 közötti árkategoriára gondolok.
-
Gtaati
őstag
válasz
Gubek-Einste #34888 üzenetére
Köszönöm! Akkor ez gyorsan eldőlt! Köszönöm még egyszer a segítséget és a tanácsokat!
-
-
Gtaati
őstag
válasz
Gubek-Einste #34886 üzenetére
Köszönöm szépen! Érdemi különbség van-e köztük?
-
-
Gtaati
őstag
válasz
Gtaati #34884 üzenetére
Még annyi kérdésem lenne, hogy a TP-Link TL-WR1043ND v2.x: esetén létezik verzio szerint fehér-fekete téglatest formájú illetve egy újabb ami tiszta fekete és designesebb? Hardverre illetve tulajdonságaikat nézve van köztük bármi különbség vagy csak küllemre? Köszönöm!
-
Gtaati
őstag
válasz
Gubek-Einste #34883 üzenetére
Hello, köszönöm szépen a gyors válaszodat! Kb 10-15 ezer ft környéke amit gondoltam. Az összefoglalóból amivel szemeztem a következő: TP-Link TL-WR1043ND v2.x:
Köszönöm!
-
válasz
Gtaati #34882 üzenetére
Egy lényeges információt kihagytál: mennyi van a beszerzésre?
Ajánlatos lenne egy gigabites router-t beszerezni, ajánlott típusok: Asus N15U/N16/N56U, TP-Link 1043NDv2/3600/4300.
Nem szabad az antennákat külön választani, az összesnek egy helyen kell lennie és azonosnak kell lenniük. Ha az adott hely kevés a jel akkor egy másodlagos eszközt kell az üzembe állítani. -
Gtaati
őstag
Helló Mindenki! Az első hozzászólásban lévő összefoglaló elolvasása után a Ti véleményetek is ki szeretném kérni Wifis Router vásárlása kapcsán. A probléma a következő: Jelenleg egy 4 portos 10/100 wifi 54Mbps -os Belkin(330mhz-es processzorral) routerem van 50/50Mbps net mellé ami párhuzamosan tudja egyszerre le és fel is az 50-50Mbps-t. Ha töltök le szinte teljes sávszélességgel, akkor a böngészés használhatatlan, de ha közvetlen a gép gigabites hálókártyájában használom a netet akkor böngészni is tudok és nincs semmiféle lassulás sem.
Amire használni szeretném én és a családom az új routert: Két asztali gép utp-n csatlakoztatva, xbox és bluray szintén utp-n csatlakoztatva, két laptop wifin és a telefonok, tablet is. Legyen gyors megbízható, ne legyenek lassulások, ha az antenna cserélhető, illetve vezeték segítségével a ház más pontjára is elvihető az opciónak jó. A ház egy 120nm-es kertes családi ház fő falak B30-as téglából, ami még szempont, hogy megfelelő jel erősség legyen az udvar környékén is.
Hát röviden ennyi lenne, remélem semmi lényeges információt nem hagytam ki!
Válaszotokat és segítségetek előre is köszönöm!
-
dibyduby
újonc
-
dibyduby
újonc
Sziasztok!
Wifis routert szeretnék vásárolni digis 200/50 Mbps nethez. A routerre csak wifin fognak gépek kapcsolódni, így nyilván az lenne a lényeg, hogy ki tudja préselni magából ezt a sebességet vezeték nélkül.
Az egyik laptop "csak" N-es, a másik már tudja az AC hálózatot is. Ezen kívül két mobil csatlakozna, amik szintén N-es csatlakozásra képesek.
A lakás kb 70nm és max 2 falon kéne átmennie a jelnek.
Ha esetleg lenne rajta usb 3, annak külön örülnék
Tudnátok ajánlani olyan routert, ami megfelel ezeknek a kritériumoknak?Segítségeteket előre is köszönöm!
-
DeadmaN89
csendes tag
Router kapcsán nekem a Tplink-ek elég jól bejöttek, erre a modellre gondoltam: tp-link-tl-mr3020-150mbps-n-3g
Kamerából pedig a Sec-Cam Hungary gépeit nézem, 26 körül van megapixeles, egész jó a honlap, már hívtam is őket, készségesnek tűnnek. Rákérdez a sales-es csóka a kompatibilitásra meg egy-két funkcióra, szerintem ha okés akkor innen rendelek.
-
DeadmaN89
csendes tag
válasz
MC Pite #34872 üzenetére
Értem, köszönöm a tippet, akkor majd próbálok szerezni tesztre stick-eket mind a három szolgáltatótól, hátha sikerül elfogadható sebességet kicsikarni valamelyikből, csak sajnos a romániai határ mellett annyira már nem jó a lefedettség.
Tudsz esetleg ajánlani IP kamerát, amivel talán már arcot is lehet azonosítani? Mindenképpen egy HD tudásúra gondolok, 640X480 nem játszik, meg nem ártana ha az éjszakai módja is használható lenne.
-
válasz
DeadmaN89 #34871 üzenetére
Nem lehet. Olyan usb-s router kell, amibe tudsz egy usb-s sticket rakni és 3G-n megy fel a netre. Nagyságrendekkel olcsóbb, egyszeri költsége kb 12k, meg utáni tölteni kell a kártyát ahogy fogy.
Ha még nincs kamera, jó tudni hogy infra nélkül vga felbontásban amit rögzítenek az olcsóbbak, használhatatlan; bármire is. -
DeadmaN89
csendes tag
Sziasztok,
Egy kicsit off lesz, ezért bocsi, de jól jönne némi segítség. Olyan kérdésem lenne, hogy meg lehet-e oldani azt, hogy a szüleim házától kb. 2-2.5 km-re lévő tanyára kihelyezett IP kamera tudja venni a háztól sugárzott Wifi jelet. A router típusa ha jól emlékszem: TP-LINK TL-WR340GD. Létezik olyan antenna, ami ezzel kompatibilis és elegendő hatótávot biztosíthat?
Sajnos nagyon megszaporodtak a lopások, viszont az internetet oda nem fogjuk tudni kivezetni. A térerő és elég gyér ezért a gsm kamera is kilőve viszont azonnali riasztást szeretnénk.
Előre is köszi a segítséget!
-
Vágásiferi
újonc
válasz
Multibit #34869 üzenetére
A 2,4,5-ös helyiségekben vannak kliensek, amik használják a routert (2,4-esnél a speedtest olyan 40/40-et tud, de az 5-ös a kritikus)
Biztos, hogy vasbeton falak vannak.
Hosszú távra tervezek, szeretnék később ac-s eszközöket (ha gyárilag nincs lockolva a notebookom wifi kártyája, esetleg vennék új adaptert vagy új notebookot 2-3 év múlva) -
Multibit
nagyúr
válasz
Vágásiferi #34866 üzenetére
A jelenlegi routered (azon kívül, hogy nem ajánlott típus) nagyon rossz helyen van! Mely helyiségekben van kliens eszköz, ami a routert használná? Biztos, hogy vasbeton falakkal kell megkűzdenie a jelnek? Felvetődik az örökös dilemma: 2.4 GHz vagy 5 GHz. Ha a vasbeton falak sokat csillapítanak, jobban járhatsz egy 2.4 GHz-es típussal, ami viszont lassabb. Mindenképpen szükséged van AC wifi-re? Ha bevállalós vagy, kivárhatod az új Asus RT-N18U típust, ami N-es wifi-vel működik! A falak miatt lehet, hogy jobban járnál külső antennás típussal. A már említett 18-as modell mellett a Asus RT-AC66U vagy Asus RT-AC68U is szóba jöhet, bár ezek jóval drágábbak. Sajnos azonban az a helyzet, bármelyiket választod, csak a gyakorlatban, tehát otthon fog kiderülni, hogy az igényeidnek megfelelően működik-e az új router. Ja, nagyon sok múlik az ellenoldalakon (laptop, telefon, tablet, stb.)!
-
válasz
Nyugodtan vehetsz Asus-t ismét, a mostani N12E nagyon nem ajánlott típus, sok baj van vele.
Jó lesz az AC56U is, többeknek is van itt a fórumon és megelégedéssel használják. -
Vágásiferi
újonc
válasz
Elfelejtettem hozzátenni, hogy az 5-ös helyen az átlagos állapot:
és ilyenkor az internet:Az 1-es helyen szokott jönni a 80/50 körüli sebesség speedtest-en.
-
Vágásiferi
újonc
Sziasztok!
A digi sávszélesség növelés óta 100/50 Mbit-es netem van és ehhez keresek wifi routert, legalább egy USB 3-as porttal.
Ez körülbelül a lakás alaprajza: (szaggatott: ajtó - kb 1 méter széles;a 3,4,5 fölött a vékony vonal az ablak)
Panel lakás 5cm-es, a 4-es és 2-es hely közötti kis átjárónál 10cm-es vasbeton falakkal és legalább 6 másik router látható az 5-ös helyről (a router egy 2 méter magas szekrény szélén van - piros téglalap).
Az aktuális routerem Asus RT-N12e nem működik megbízhatóan (5.5 Mbps - 130 Mbps-ig bármit produkál az 5-ös helyen, ha rossz napja van, akkor pingeléskor 1000ms-et is késik a csomag vagy elérhetetlen a router - akár közvetlenül a router mellett, a csatorna beállítás automatikus, de manuálisan is állítottam már - szinte mindig kerüli a többi látható router csatornáját)
A notimban (Asus N56VZ) Intel Centrino Wireless N 2230 adapter van, amiről sok rosszat olvastam és tapasztaltam (másik helyen T-home-os, virágmintás ZTE router olykor 30 percenként ledobja a hálózatról, néha meg gond nélkül működik).Szóval ezekhez a mostoha körülményekhez keresek routert
Nem tudom, hogy merjek-e Asus routerbe beruházni ismét vagy inkább a Netgeart válasszam.
Asus RT-AC56U, Netgear R6200 az olcsóbbik (relatív)
és Asus RT-AC66U, Netgear R6250 a drágábbik amin gondolkozok.
Aki tud jobbat ajánlani hasonló árban az ne fogja vissza magát.Előre is köszönöm a válaszokat!
-
krealon
veterán
válasz
dokee78 #34864 üzenetére
Csak fusd vegig a User Manual-t.
Ha ettol nem megy el a kedved tole, nyugodtan vedd meg. -
krealon
veterán
válasz
dokee78 #34862 üzenetére
"Az a D-link 636L router nem jó vétel?"
A hardver az nagyon jo lenne, de sajnos a hozza kiadott GPL kod es a gyari firmware-is rendkivul elavult, igy senki sem allt eddig neki normalis WRT portot kesziteni.
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?pid=239451#p239451 -
dokee78
félisten
Köszi okosabb lettem ma is.
Az a D-link 636L router nem jó vétel?
Mert olcsóbb,mint a TP-Link WR1043N. -
válasz
dokee78 #34859 üzenetére
~ 93 megabit/sec korlátos lesz, és már akkor is maximumon megy a router, nem marad benne tartalék.
addig csak a tartalék hiánya adott, amíg a digi 100-as eszközkkel biztosítja a 100/50 netet, mert akkor csak 94 -95 megabit/sec adott, de ha valós 100/50 lesz -mert idővel mindenhol eszközöket...stb cserél -, ami 108-110/54 lesz, ott már több lesz a hiány sebességben is. -
válasz
dokee78 #34859 üzenetére
Eldobni nem fogja a netet,és valószínűleg nem fog fagyogatni,de az a bizonyos 100-as csak elméleti 100-as. Valójában arouter 90-91mbps-t tud routolni maximum.A digit ismerve pedig úgyis többet fogsz kapni kerek 100-nál.
Szóval ha ki akarod használni a maradák mbps-eket és a jövőre is szeretnél gondolni,akkor ajánlott váltanod. -
dokee78
félisten
válasz
Gubek-Einste #34857 üzenetére
Nem elég a 100-ashoz?
Úgy tudtam 100 fölött kell gigabites. -
válasz
Multibit #34855 üzenetére
Hát... elégedett vagyok a 16-ossal, csak a wifi nem elég gyors (finoman fogalmaztam) illetve (főként vezetéken) az ssd sebessége is elég karcsú. Idáig elvoltam ezzel, de most fejlesztenék. Noti egyelőre 300-as, de ősszel valószínű csere, és már ac-s vezérlővel rendelkezőre. Egyébként az aktív torrentek száma és egyéb erőforrásbéli dolgok elegek nagyjából.
Az tuti hogy a nas sokkal gyorsabb az N16-nál - de az AC56nál már nem sokkal.
30Mbites a net, tölt is stabilan 3megabájt felett.Főként a képek, programok másolásakor kellene wifin több kraft, és vágom hogy ehhez a noti adapterét is updatelni kell.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
MC Pite #34854 üzenetére
Az Asus RT-N16-tal elégedett vagy? Ha igen, első körben vehetnél egy olcsó NAS-t hozzá. Elfelejtheted a routeren való torrentezést és a routerre akasztott HDD-t. Sokkal gyorsabb egy ZyXel NAS, mint az N16 + HDD páros! A NAS-sal mekkora sávszélességgel akarsz le- feltölteni?
N-es wifi-vel úgy 90-120 Mbit/s várható el, ha ennél gyorsabb kell, akkor AC-s routert és AC-s ellenoldalt vegyél! Mekkora internet sebességet kell kiszolgálnia a routernek? -
válasz
Multibit #34853 üzenetére
Lehet picit részletesebben hogy mire gondoltál? Nézegettem nas+router kombókat is, de router terén amit elvárok, azok már annyira nem olcsóak (gyors wifi -mert baxhatom ha wifin töredéke sebesség jön át-, mimo, gigabit, jól managelhető).
Első blikkre ugyanazt tudja amit már a router is tud (RT-N16-ról váltanék feljebb), ez a nas kicsit gyorsabb fájműveletekben, árban kb hasonlóra jövök ki a két felálással (kb egy tizessel drágább a nasnál az AC56; ha nem kéne gyors wifi, akkor meg jöhetne az N56 vagy az RTN18). Az igaz hogyha elég lenne a pót routerem akkor már lenne árelőny a nasnál. -
válasz
maoAAC #34851 üzenetére
szia,
router problémákban itt kaphatsz segítséget; link
az ea2700 a 200-as pppoe netet is átnyomja kábelen wan <-> lan irányban, ha minden feltétel adott.
írd majd le odaát, hogy a 20-50 megabit/sec kábelen, vagy wifi útján adódik, előbbi esetben lehet például bekötési hiba, amit a munkaállomás hálókártyája lekezel, de a router már nem tolerál, wif esetén meg ellenoldal, környezeti tényezők és beállítások kérdése is a sebesség.MC Pite; leírta a lényeget krealon a torrentes forgalom kapcsán, hogy miért megterhelő(bb) az ssd szempontjából, mint sok más adatfolyam.
-
maoAAC
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Linksys EA2700-as routerem, és digi200 (jelenleg 100/25) netem. Ha az ethernet a gére csatlakozik akkor hasít rendesen kb 90-95 között. Routeren keresztül 20-50 között ingadozik. Mi lehet a probléma? Tud valaki segíteni, már mindent kipróbáltam, de semmi sem segített. A digi meg említésre se méltó válaszadásban.
Próbáltam, ipv4-en elsődleges és másodlagos ip-t megadni a digi honlapjáról, kikapcsoltam a router tűzfalát, illetve egy insabil dd-wrt firmware-t is felraktam.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv.
Zs. -
kali: Nem értelek. Egy rendszermeghajtón csilliószor több írás van. Heti 1-3 gigát szedünk le, nem tudom ti mekkora adatforgalomban gondolkoztok.
Vagy nem tudom mire gondoltok, lehet vmit félreértek. Swap az zabálná az írást, az(ért) nincs - ezer aprócska kis írás, ami nagyságrendileg is soksorosan nagyobb adatmennyiség mint amire ténylegesen változott. A torrent 1× íródik ki - okés, elég sok darabból íródik, de nagyságrendileg azonos mintha simán ftp írná rá gondolom, legyen 4× annyi mint a nettó adat mondjuk. Mivel más dolga nincs, nem folyik egyidőben x fájl írása (mint pl rendszermeghajtónál) így még sorban is jönnek ezek a blokkok (elvileg, persze a meghajtó elvileg egyenletes cella terhelésre törekszik).
Egyébként a tomato-s kiírás alapján, abban nem vagyok biztos hogy nem cachel semennyit sem írás előtt, maga a kliens nem hiszem hogy túl sok memóriát enne, megjegyzésben meg ezt írják: 'Enable torrent client - Attention! - If your router has only 32MB RAM, you have to use swap.'
Alapból 4, lightweight opció esetén 2 megát használ, úgy látom utóbbi él több routeren is: "cache-size-mb": 2. Meg is van, alig találtam megCsak úgy összehasonlításképp ajánlom hogy célszerű megnézni most, meg pár nap múlva a system ssd-t (akinek azon van) hogy ott, ahol picike fájlokat írogatunk, ott mennyi írás történik.
Szóval ha 'csak' emiatt nem ajánlott, akkor ennyi nem vészes szerintem, messze nem használunk el itt annyi cellát heti 2 sorozat meg két heti 1 filmmel mint ami az asztali/notiban lévő meghajtók kapnak, úgy, hogy azon nagyobb adatot nem tárolunk -
krealon
veterán
válasz
MC Pite #34844 üzenetére
"Így sem ajánlanád az SSD-t? (Mondjuk ki hagyná 256 mega mellett bekapcsolva?)
szerk: Jellemzően 5-6 aktív torrentet futtatok, az erősebb vason esetleg kétszer ennyit tervezek, többet nem, amúgy meg nem tudom a torrentezés miért pörgetné, tudtommal az nem ír többet mint az adat."
A torrent, leach (letoltes) modban, egyszerre tobb peer-tol (ugyanazat a torrent fajlt hasznalo klienstol) veszi az adatokat. A torrent fajl altal jelkepezett adathalmaz fel van osztva blokkokra es minden peer kapcsolat, egy-egy ilyen blokk-al foglalkozik.
Ebbol kovetkezik, hogy a letoltes nem linearisan (folyamatosan) tortenik, mint peldaul az egy szalas FTP atvitelnel, hanem egyidoben tobb kionbozo pozicioban kerulnek irasra a fajlok, tulajdonkeppen veletlenszeruen (random).Az SSD-k irasi modja kulonbozik a HDD-ktol.
HDD-nel ha megvaltozik egy adategyseg (page) tartalma, akkor az a resz egyszeruen felulirasra kerul.Ezzel szemben az SSD-knel (NAND) a feluliras nem lehetseges a merevlemezekhez hasonloan, mert a memoria cellak csak az 1 --> 0 atmenetet kepesek elvegezni page szinten.
Egy cella 0 --> 1 atmenete eseten az adatblokkot (page block) torolni kell, ami tipikusan 1MB meretu, majd ujraprogramozni a gyorsitotarban (cache) atmenetileg tarolt adattal.
Tehat 4kB-nyi adat megvaltoztatasahoz 1MB adat beolvasasara es 1MB adat irasara van szukseg.Innen mar vilagos, hogy random iras eseten oriasi igenybevetel ala kerulnek az SSD-k, hozzateve, hogy tipikusan a manapasg hasznalt MLC (Multi Level Cell, 2 bit tarolodik 1 cellaban) es TLC (Tripple level Cell, 3 bit tarolodik 1 cellaban (Samsung)) flash chipek korulbelul 10 000 (MLC) es nehanyezer (TLC) torles-ujrairasi ciklust kepesek elviselni legfeljebb.
Ezert mennek gyorsan tonkre a flash alapu tarolok (SSD, pendrive, SDcard, stb), ha torrent letoltesi adattarnak hasznaljuk.
Solid-state revolution: in-depth on how SSDs really work
(#34847) MC Pite
"Leszedsz 100 megát, egyszer írod ki, kész. Ha 5 évig fut, akkor is 100 mega szerintem."Ha FTP-vel 1 szalon toltod le az adatot a fash alapu tarolora, akkor igazad van.
De mivel torrentrol van szo, ami random irast jelent, a valodi iras tobbszorose kerul elvegzesre es ez az ,ami gyilkolja az SSD-t. -
válasz
Intruder2k5 #34846 üzenetére
Leszedsz 100 megát, egyszer írod ki, kész. Ha 5 évig fut, akkor is 100 mega szerintem.
Kiakadó torrent nem írás közben. 3-4×es cpu túlterhelés van, jellemzően már befejezett torrenteknél. Az írás lassítás elhanyagolható - de szerintem ezt te jobban tudod mint én. Lehet kb 5 megával írni, ezt annyi szálra osztom amennyire akarom, internetről max 3 megával tudom amúgy is.Egyes ncore-os torrentek csinlják ezt, néha hibát is adnak, staff nem tudja a megoldást rá. Amíg ez nem jön elő, addig ahogy írod úgy terhelhető, azaz egyébként megfelelő. 1.28 shibby van fent a gyári klienssel.
-
válasz
MC Pite #34844 üzenetére
Mondjuk ismerősnek ettől lényegesen több torrent van (és volt is) egy időben futtatva, leginkább többszázas nagyságrendű!
Elég valószínű, hogy a torrent esetén történő proci kiakasztás is pont a pendrive rovására írható, mert nem többszálas írásra, olvasásra van tervezve, és már 3-4 szál is brutálisan meg tudja fogni, és egyben a load is az egekbe szökik!
Amúgy nem tudom pontosan mit értesz torrentes lehorpasztás alatt, meg proci pörgetés alatt, de mondjuk egy ext3 filerendszerű HDD-re torrentező RT-N16-nak nem szokott probléma lenni 4-5 egy idejű torrent letöltése, mondjuk 50-100 szálon, és esetleg mellette 20-25 feltöltési szál, úgy 1-2MB/sec sebességgel lefelé, és párszáz K-val felfelé! Persze e-melett lehet seed-ben tartva még akár 100 másik torrent is, amik éppen nem aktívak! MIndez persze úgy, ha közben nem terheled agyon samba-val, ftp-vel, dlna-val! Ugyebár tudjuk, hogy ezek az értékek elég nehezen meghatározhatók, de mégis próbáltam leírni egy helyzetet, ami nem szabadna, hogy gondot jelentsen neki, hátha kiderül, hogy nem is a routerrel van baj, legalábbis ebben a kérdésben!
Én sokáig két rtorrent klienst futtattam rajta, egyet magamnak, egyet fiamnak, de nem panaszkodott akkor sem!
-
válasz
Intruder2k5 #34841 üzenetére
Wáddöfákk?
Pendriveot használok most is, mert nem használok swap partíciót. 256 mega ram mellé meg pláne minek?
Így sem ajánlanád az SSD-t? (Mondjuk ki hagyná 256 mega mellett bekapcsolva?)szerk: Jellemzően 5-6 aktív torrentet futtatok, az erősebb vason esetleg kétszer ennyit tervezek, többet nem, amúgy meg nem tudom a torrentezés miért pörgetné, tudtommal az nem ír többet mint az adat.
Multibit: Mivel fogod terhelni, és most mivel van? Nálam a 16os 99%ban elég lenne, ha egyes torrentek nem akasztanák ki a procit néha
Ill az adattároló elérése lassúcska.
Félek hogy a hibás(?) torrentes lehorpasztás erre is jelemző lesz, bár ha kétmagos, tán csak az egyiket viszi el, az már fasza lenne... -
Multibit
nagyúr
válasz
RedCat #34842 üzenetére
Talán a sebességből?
(#34840) MC Pite
Úgy tudom, ez ma a legolcsóbb dual ARM-os router. Én elégedett vagyok vele, bár a nagyobb igénybevétel csak ezután indul (nem, nem torrentezem routerrel, azt a NAS intézi). Most nézem az árak alakulását. Szerencsém volt, hogy 30 kHUF alatt megúsztam (akciósan, ingyenes házhozszállítással). -
RedCat
senior tag
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy honnan látom/tudom, hogy egy eszköz ac sebességen csatlakozik e vagy sem egy Asus ac68-as routerhez. A kapcsolatoknál annyit látok, hogy 5 GHz-en csatlakozik. A kliensben is egy ac képes wifi kártya van.
-
válasz
MC Pite #34840 üzenetére
SSD-re torrentezni? Te tudod... Úgy három, hat hónapot adok neki legfeljebb! Ismerős is így kezdte, aztán az egy éven belüli harmadik garanciális csere után, amikor már nagyon csúnyán néztek rá az üzletben is, meg gyártói vizsgálattal is "fenyegették", végül HDD lett belőle! Utóbbi esetén úgyis kiderült volna, hogy semmi hibája sem volt az SD-nek, csupán elhasználódott, kihasználta a maximális írásszámot!
-
Erősebbre (leginkább a háttértár sebesség, illetve a b**kodó torrentek miatt) cserélném az RT-N16U-t, az AC56-os úgy nézem elég erős, megy rá tomato... külső rackben ssd-t raknék az usb3-ra, ez plusz táp nélkül is el fog menni valószínű.
AC56-nál (kiszállítással 34k) érdemben jobb alternatívát nem látok, de mélyre nem olvastam a többi márkánál... -
-
dfdfdf
őstag
HAli mindenkinek!
Fogta magát a tplink 841ND tipusú routerem és csodát művel a wan portja állandó kapcsolatot jelez ha van benne kábel ha nincs
(azt hiszem a szolgáltató UBI eszköze nyírta ki áramszünet után/közben/alatt) .
Szeretnék egy routert venni aminek nem ártana ha lenne 2 USB portja és valamilyen úton módon DNLA szerverként való működés sem persze 2 USBs 2TB HDDvel. Szeretném ha stabilan menne, wifin elég lenne a 300Mbit is nekem(2,4) . A netem 15-20 "mega" körül lesz 1-2 hónapon belül. Mit lenne érdemes vennem? Elolvastam az összefoglalót de sajnos nem vagyok otthon a routerek világában. Még egy kérdés ha a routerre kötött HDD nincs használatban lekapcsolja a router?Előre is köszi
üdv df
-
-
bradam
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #34832 üzenetére
20 Mbites net van jelenleg, lehet váltás lesz valamikor 40-esre a közeljövőben. NAS lassan esedékes lesz. Szóval a lényeg csak az lenne, hogy viszonylag nagy távra tolja ki a jelet.
-
válasz
metaldog #34833 üzenetére
Szia!
"ami ezt a sebességet át tudja adni egy eszköznek"
Ezt kábeles vagy WiFi-s csatlakoztatású eszközre érted? (Ha kábeles, akkor oké, és érvényes Intruder2k5 fórumtárs válasza a kérdésedre. Viszont ha WiFi-n szeretnéd a teljes sávszélességet kihasználni, az jelenleg nem kivitelezhető semmilyen eszközzel.)
-
metaldog
senior tag
Hali
Wifi routert akarok venni de nem nagyon vagyok képben a routerekkel és az lenne a kérdésem hogy a digis 500/100 Mbps nethez milyen router ajánlanátok ami ezt a sebességet át tudja adni egy eszköznek?
-
-
bradam
aktív tag
Sziasztok!
Router gondok topikból jöttem át miután ott azt tanácsolták, hogy vegyek egy új routert és a régit tegyem be ?Bridge?-ként. Ottani hsz-em:
"Kérdésem lenne egy Linksys E1500-as routerrel kapcsolatban. 3 szintes házban(földszint, pince, emelet) csak a földszintet tudja lefedni illetve az emeletnek azt a részét, ami közvetlenül a router felett van légvonalban.
Gyakorlatilag az egész ház majdnem beton, de szeretném, hogy ha lenne jel az egész házban, és esetleg azon kívül is a kertben. A routert kellene lecserélni, esetleg AP / Repeater lenne a megoldás?"Kérdésem lenne, hogy mi közül lenne érdemes választanom? Melyik árkategória fedné le az igényeimet?
-
válasz
Draken #34829 üzenetére
Hát nem tudom, ha ide beleolvasgatsz, van egy-két fórumtárs tenda w1800r routerrel, de éppen van is szó antenna cseréről, meg wifi sebességről... Így gyorsan átfutva nem azt veszem ki, hogy maximálisan elégedettek lennének vele, de ha gondolod keresd meg őket bővebb infóért!
Én inkább maradnék az ASUS mellett!
-
Draken
őstag
válasz
Intruder2k5 #34827 üzenetére
Múltkor asus ac56u-t ajánlottál nekem, ám ez belső antennás, esetleg szóba jöhet a tenda w1800 is hasonló árfekvésbe?
-
beszizoli2
tag
válasz
Intruder2k5 #34827 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm.
-
válasz
beszizoli2 #34826 üzenetére
Olcsóbb kategóriában szokták ajánlani a TP-LINK modelleket, 1043ND v2, WDR3600, WDR4300, és innen felfelé még pár modell, mint pl. Archer C7, ASUS-ból RT-N56U, RT-N65U, RT-N66U, RT-AC56U, RT-AC66U, RT-AC68U, Netgear R7000, stb... Azért azt illik tudni, hogy az "egész Gbit"-et nagyon kevés router képes átvinni, de ezek már mind legalább 800Mbps körül tudnak, itt tájékozódhatsz a körülbelüli értékeket illetően, de némi eltérés mutatkozhat még a firmware verzió változása esetén is! Persze leginkább pozitív irányba szokott módosulni...
-
beszizoli2
tag
válasz
Intruder2k5 #34822 üzenetére
Jah és a gépemmel sem lesz gond szerintem!
http://olx.hu/hirdetes/hp-pavilion-dv6-laptop-ID1TM93.html
-
beszizoli2
tag
válasz
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!Igazából csak azért váltok,mert a mostani 200 megásnál olcsóbb!Egyébként elég sokat torrentezek!
-
vanRobert
tag
Sziasztok!
Régi D-Link DIR600-omat szeretném lecserélni.
Kb. 17-18 ezret szánnék az újra.Fontos, hogy LAN oldali Gigabitet tudjon, illetve tudjon nyomtatót kezelni.
Ilyeneket néztem ki:
TP-LINK TL-WR1043ND V2.1
TP-LINK TL-WDR4300 N750
ZYXEL NBG 4615 v2Ezek közül melyiket lenne érdemes választani, illetve milyen egyéb cucc jöhet még szóba?
Kösz előre is.
R -
zsolt501
nagyúr
válasz
Nekem is van olyan sejtésem
-
-
zsolt501
nagyúr
válasz
beszizoli2 #34820 üzenetére
És azt a netet mire használnád, mert az sem mindegy, mivel kisebb dolgokat az olcsóbb kategóriák is elvisznek, de nagyobb kapcsolatszámmal még egy duál magost is ki lehet fektetni, arról nem is beszélve, hogy nagy kapcsolat szám esetén a gépnek is erősnek kell lenni.
-
beszizoli2
tag
Sziasztok!
Routert keresnék 1000 mb/s-s nethez!Valaki valami jó és aránylag olcsó megoldást tudna?
ehhez a nethez kellene!
Köszönöm
http://digi.hu/lakossagi/internet
-
Multibit
nagyúr
válasz
zoltan6 #34814 üzenetére
55 nm-es lakás, Asus RT-AC56U belső antennás router. Wifi-ben elvileg gyengébb, mint a tied, mégis erős jelet szór mindenhova 5 GHz-en! Laptopok, okostelefonok stabilan működnek vele. Jövő héten az AC-modul is megjön a laposba, akkor már arról is tudok véleményt mondani.
-
zoltan6
addikt
válasz
Intruder2k5 #34816 üzenetére
nem a legoptimálisabb helyen van egyébként a router,tudom hogy lehetne még rajta finomítani,valóban sok a lakótelepen a többi zavaró wifi router,(mondjuk a 6-os csatornán csak egyedül vagyünk)de elég ez, gyerek használja csak a kisszobába néha mobillal,vezetékkel netezünk mindegyik gépen,közben egy falat kihagytam 3db 15 cm-es vasbeton falon megy át a jel.de elég ez a fél térerő bőven.
-
Sz.Miki
őstag
válasz
zoltan6 #34814 üzenetére
70nm-es lakásba vettem, asztalon van a router.
Eddig TP 642g-t használtam, kiegészítő 8dbi. antennával így a routertől legtávolabbi szobában nyitott ajtóknál 3-mas zárt ajtóknál 1-2 szintű volt a jel. Ezzel az Asussal a legtávolabbi pontnál nyitott ajtóknál maximális a jelerősség, zárt ajtóknál egy egységgel lesz rosszabb de még mindig tökéletes.
Az egész kertben tökéletes a vétel, sőtt tegnap voltam a szembe szomszédnál és a telefonom még mindig fel volt rá csatlakozva.
Én maximálisan elégedett vagyok, egyelőre nem igénylem a mókolt szoftvereket sem, tökéletesen kiszolgál a gyári is.
-
válasz
zoltan6 #34814 üzenetére
Ez elég változó dolog, nagyban függ a helyes beállítástól, a környezettől, és nem mellesleg a kliensektől! Nem egy példa van a Tiedtől ellenkező véleményre is...
http://itcafe.hu/tema/asus_rt-n66u/hsz_4148-4148.html
http://itcafe.hu/tema/asus_rt-n66u/hsz_1130-1130.html
http://itcafe.hu/tema/milyen_routert/hsz_31312-31312.htmlLakótelepen, főként felsőbb emeleteken, ahol simán zavar 15-20 másik WiFi hálózat, ne várj csodát! Ettől függetlenül, ha eddig még nem tetted meg, egy inSSIDer3-mal nem ártana körülnézni!
-
válasz
zoltan6 #34814 üzenetére
Akkor ezek szerint én még örüljek, hogy az öreg Netgear routerem jelét egész jól tudom fogni a konyhában.
5 Ghznek annyira nem látom értelmét az én esetemben, Wifin csak a telefonok fognak lógni, minden más (HTPC, Pc, laptop, TV) vezetékre van kötve.
Ettől függetlenül Asusnál a fele annyi ram jelent valamit a gyakorlatban a TP Link 3600-ashoz képest?
-
Hofeher
aktív tag
Érdelödnék hogy az ac-s routerem közt van már ami ajánlott.
-
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #34808 üzenetére
4.9/0.56 Mb/s, abszolút falunet. Olcsóbban esetleg nincs valami vállalható router? Vagy esetleg plusz egy olcsó az emeletre bridgeként?
-
minek?:S
őstag
válasz
Intruder2k5 #34807 üzenetére
De ügyes vagyok
Akkor onnan bármelyik TP Link mehet?
-
-
-
minek?:S
őstag
válasz
Intruder2k5 #34799 üzenetére
Szia!
Jelenleg DIGI STRADA(8 mega le, 2 fel) de most akarnak váltani DIGI 100-ra, az meg 100/50.
-
válasz
Gubek-Einste #34802 üzenetére
A Wan felőli része a legkisebb digi, azaz 50/30 Mbps. A Lan-on viszont jól jönne a Gigabites sebesség.
Edit: Azt nézem, hogy az N15U kb azonos árban van a TP link 3600-as routerével, viszont + 1 év garancia. QoS esetleg van az Asusban? USB/FTP/Torrent nem kell a routerbe, arra ott lesz a HTPC.
-
törölt tag
Sziasztok, minél kisebb pénzből szeretnék routert venni. Kb két eszköz csatlakozna hozzá wifin, egy pedig kábelen. Csak böngészésre és ritkán torrentezésre vannak használva a gépek. Viszonylag erős antennára lenne szükség, mert a wifi földszinten van a noti emeleten, köztük pedig plafon és álmennyezet. Köszönöm a választ.
-
-
Sziasztok!
Mivel a jó öreg Netgear WGR614 v7-es routerem kezdi a döglődés jeleit mutatni (az újabb wifis eszközök csak akkor tudnak kapcsolódni, ha nem 2-3 napja megy a wifi
. Egy restart után működik. A digis duplázás óta netezés közben is megáll gondolkozni, nem elérhető oldalt dob, bár ez épp lehetne a leterhetlségtől is (XXI. kerület))
Plusz most épül egy HTPC/NAS keverék, ahova szerintem jól jönne a Gigabites router (HTPC alaplap és a kábelek is megfelelőek hozzá). Tudom, hogy nincsen már 5 év garancia a TP-linkre, de a TP LINK TL-WDR3600 még mindig jó vétel? (Céghez kb 6+ hónapja vettünk ilyen, egész pofásnak tűnik, bár a QoSt nem sikerült életre kelteni benne) Vagy esetleg van jobb/újabb alternatíva? Eszközök tekintetében 1 PC, 1 laptop, 1 TV, 1 HTPC, 2-4 telefon (LG, Samsung Galaxy S3, Nokia 630) kapcsolódna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Dell Latitude 7450 ,14" ,Intel Ultra 7 165H ,32GB RAM ,512GB NVMe SSD ,gyári garancia 2027.09.23-ig
- Ryzen5 5600/ RX7600 8GB/ 32GB DDR4 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- Lenovo LOQ 15AHP9 - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 8845HS - 16GB - 1TB - RTX 4060
- Eladó gamer pc, i5 9600K, GTX 1660ti
- HP ZBook Power 15 G10 ,i7-13800H ,NVIDIA RTX A500,32GB DDR5,512GB NVMe SSD,gar
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8-16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest