Hirdetés
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigsee
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
Már megvan a duplakit
, 14-42 (kipattintós) és a 40-150. Mondom, a Zuiko csak addig volt fenn, amíg nem volt "natív" m4/3 obim (pont akciós volt az mmf-3 mintaboltban, 19.900 volt 59.900 helyett, jól jártam
). A ZD 14-42 f3.5-5.6 családban van, próba erejéig fel fogom próbálni majd a gépre. Kiváncsi vagyok, mit alkot. -
-
szpetri
tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Van, csak a mellékelt kisvaku nem alkalmas a többi vezérélésére.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
bigsee
üzenetére
Van pár kakukktojás, köztük a ZD 40-150 f4-5,6. Azt még az elején MMF-2-vel dupla kitnek is eladták. Persze attól még nem lesz olyan, mint a natív mikrós obi.
Pont attól lesz keserves amit írtál. Az AF rendszer nem fogja azt adni, amit korábban egy 4/3-os vázon bárki megszokhatott. Az m4/3 obis AF-nek meg nyomába sem fog érni.
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
Most váltottam m43-ra egy Olyval, illetve kettővel.
[Ezt rendeltem hozzá] Mennyire faraghatok rá ennyi pénzért hogy nem lesz jó egy E-PL6-hoz Olympus obikkal? Van itt valaki aki ilyen filléres tételben bízik esetleg? Van valakinek ilyen, ha igen mi a véleménye róla? Legalább a menet megfelelő?Köszönöm a segítségeteket.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Letöltöttem a használatit. Van benne vakuvezérlés.
-
trlala
aktív tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Ne légy elkeseredve! A növényfotózás egyszerűnek tűnik, de néhány dolog azért kell hozzá:
- maradj iso 200-on
- használj állványt
- fontos a világítás, nem árt egy olcsó körvaku (pl yongnuo)
- a rendszerünkben a max. élesség 2.8-5.6 rekesz között van, a nagyobb mélységélesség miatt mehetsz 8-ig, annál szűkebb rekesznél már láthatóan romlik az élesség
- állíts rekeszelőválasztást az előbbi miatt
- jó makro obi sem árt, hál Istennek már van választék
kb ennyi jutott eszembe
- még valami: mondták már mások is, fotózz raw-ban -
Sefter
veterán
Jó az irány, csak lehetne kicsit szervezettebb..
Nézzem meg melyik boltjukban van belőle, majd menjek be és hozzam el próbára...
És ha addigra elviszik/megveszik?
És ha sehol nincs raktáron? (Rendeljek be próbára?)
És ha venni szeretnék, majd kapok egy használtat az új áráért? -
rumos14
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
csak az A7R shutter shock terhelt, a sima A7 nem, van benne EFCS.
a 12-32 mondjuk egy GM1 mellett lehet "maradási ok", mert az így egyben tényleg annyira pindurka... hogy még én is rákívántam nemrég egy narancs-barna szettre. aztán elvitték előlem
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Nekem volt 16-50+Sony a6000 kitem kb. három hétig. B&H-ben vettem brutál akcióban. Sztán eladtam, mert fiatal voltam és kellett a pénz
. Én nem éreztem annyira rossznak az obit önmagában. Csak ott volt a 14-45+G5 mellette és úgy már rátapadtam a hibáira. Akkor kell megvenni, mikor nincs otthon más obi ebben a látószögben és feljebb kell tolni az alap élesítést Lr-ben. 
(#76875) pollai: köszi. Kezdem tényleg magamba szállni a döntésem miatt, de jó tudni, hogy nem vagyok egyedül

-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Nem tudom, még nem jött meg a váz hozzá
De elvileg nem rossz, bár ez a műanyag Fuji széria tagja, nem prémium XF. De a napokban végre megjön a teljes szett, aztán meglátjuk. Nekem amúgy ez az átfogás inkább tartaléknak kell, m43-on sem használtam igazán, ott is leginkább azért volt 12-32, mert ez volt egy olcsóbb megoldás erre a témára (nem szeretem a reteszes kinyitogatós kitobikat, meg a PZ változatokat sem).
De ha érdekel a dolog, akkor majd fussunk össze valamikor, és próbáld ki nyugodtan.
-
|AP|
veterán
Panasonic "teddpróbára" : [link]
ugyan jelenleg még csak a GX80 váz és két obi (35-100/f2.8 és 100-300/f4-5.6) vihető el, de végre nyúltak valami jó ötletet az Olytól

Ha nem lesz ennyi melóm, lehet el is viszek egy GX80-at kipróbálni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Úgy látom a 35-100 is hasonló jóság szintén apró méretben. Nem vagyok telemániás és ez az ekv 200 bőven megfelelne. Főképp így nyaraláskor bőségesek a fények, f5.6-nál 1/2000s, fixek a tatyóban maradtak.
-
|AP|
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
nem vagy hülye

Nekem is ez a pici obi az egyik ok, hogy maradok m4/3-on, pedig nagyon birizgál a Fuji.
Képminőségben ugrás lenne, viszont méretben is... és akkor még az anyagiakról nem is beszéltünk.
Szóval nagyon eltalálták azt a kis 12-32-t, na
-
hibavissza
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Először első genes A7-et vettem volna, de annyira shutter shock terhelt, hogy hagytam. Addig nem is jutottam el, hogy mit tekerek rá. Az a6000 16-50-es kit obinál annyival jobb a 12-32, hogy emiatt az egy nyomorult obi miatt maradok m4/3-on. Lőttem vele pár képet saját kártyára és amennyiért odateszik a váz mellé gyakorlatilag ajándék. Biztos hülye vagyok, hogy egy kitobi miatt maradok.
Tényleg, megyek egy kicsit trollkodni a Sony topikba.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Létezik, olcsó Camdiox, drága Speedbooster... sok féle bajonettel.
Beszereztem egy 12-32-t. Elképesztő mit tud élességben ez a pinduri obi, amint hazaérek és lesz időm összevetem az Oly 12/2-vel, mert gyanús hogy hangyányi a különbség.
A GWC1 konverter is felmegy rá, kicsit vinyetál, de azt levágva kb 10mm-es obi képét adja és még így is tök jó a képe. -
Muerte68
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Van de a leggazdaságosabb a canon ef et venni és tovább adapterezni m42 pk yashica ra
-
hibavissza
veterán
-
Golota
senior tag
Helios ismerők, egy kis infora lenne szükségem. Vettem egy 44M modellt (sima 44M, nem M-4-5-6, stb). Még nincs hozzá adapterem, de már úton van egy fotga. Most olvasom, hogy ezek az M modellek már nem tudják azt a szép körkörös bokeh-t, ami miatt a 44-2 modell olyan keresett. Ez tényleg így van? Rosszul választottam volna?
-
hibavissza
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Ha a 16-50 kicsit közelítené a 12-32 képminőségét és az a6000 tapifókuszos lenne, azt venném. Még így is remeg a kezem a gx80 lemondésa felett.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez van, sajnos a vaku téma - véleményem szerint - az MFT legnagyobb gyengéje. Miközben Canikonra van egy rakás TTL/HSS képes rádiós rendszer (sőt, már Sony-ra is), addig MFT-re gyakorlatilag egy sincs.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Ahogy olvastam nincs. Nyaljanak sót. Vehetek rá egy Cactust 18 ropiért.
-
hibavissza
veterán
GX 80 külső vaku vezérléséről található valahol infó?
-
atis78
tag
43 rumors szerint jon az Oly Pro 12-100 F4. Kivancsi leszek mekkora meretben fogjak ezt osszehozni. Biztosan nem egy zsebrevaghato darab lesz...
-
aginor
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ilyen párhuzamossági szarvashiba nagyon ritka lehet. Most épp 14db adapterem van, egy kivételével mind 2-4000ft-os, párhuzamossági probléma egyiknél sincs. M42-esek közül egy DSLR-hez valót kellett megesztergálnom, 2tizedet leszednem belőle a végtelenhez. Az egyiknek pedig a m4/3 bajonettje nem 100%-os, picit kb 1-2tizedet erővel el lehet csúsztatni a bajonett síkjában. Gyakorlati problémát nem okoz, ez is használható, ebből csináltam állványrögzítős adaptert. Biztos előfordul selejt, de egy olcsó 2500-4000ft-os Fotga, Kipon nyugodtan beszerezhető, felesleges 10-20ezret kidobni, kép ettől nem lesz jobb.
Volt MMF2-m nagyon paszentos volt, de nyílván még Oly is elbaxhatja, viszont anyagminőség/ár szempintjából egy vicc. Képesek ilyet műanyagból csinálni 60ezerért. -
tacto
aktív tag
válasz
csurgoi
üzenetére
(Raadasul az a Volna-9 egy igen jo kis objektiv. En eppenseggel nem makrozom vele, de meg az 1:2 lekepezesl kompomisszumaval is, igen jol muzsikal altalaban. De pl. reprora, meg a 64megapixeles eltolasos varazslassal is .
).
Az adapterek viszont igen sokfele kompromisszummal jarhatnak, ezt fökent azota latom, tudom, miota szert tettem egy gyari Panasonic - Leica-M darabra. (Metabones is jo lehet, szinten pofatlan aron). Nyilvan, kifoghato jo kinai darab is. -
válasz
csurgoi
üzenetére
Fix obival rekeszelve, egy AA-szűrő nélküli vázon márpedig megvan az a részletgazdagság. Magamból indulok ki: én nagyon sokáig (több évig) nem igazán foglalkoztam az élesítéssel, hagytam defaulton mindent, akkor is ha ooc jpeg maradt, akkor is ha én hívtam raw-ból. Így utólag belátom, hogy csak ezen rengeteg múlik! És most sem mondom, hogy hűdenagyon értek ehhez a részhez, de már jobb vagyok mint mondjuk 2 évvel ezelőtt.
Ezen túl lehetnek még aljas kis technikai ördögök: ha a záridőd 1/80 - 1/250 közé esik, előfordulhat hogy berázza a zár a képet. Obi+váz+helyzet függő, ritka, de nem kizárt. Mondjuk azokkal a fixekkel amik neked vannak pont nem jellemző... de pl. egy zoommal már előfordulhat simán. Nem vágom, hogy az a váz tud-e mechanikus záron kívül mással is működni, de ha tud, ez sem lehet probléma.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
dioka7
üzenetére
Érdemes (újra) elolvasni Robin Wong blogját erről a makró objektívről. A fotók készítésének körülményeiről is ír.
-
aginor
veterán
válasz
dioka7
üzenetére
Igen, azzal készültek. Sajnos csak ez az egyetlen tissztességes objektív a rendszerre, pedig örülnék egy 90-100 és/vagy egy 150mm körüli makrónak..

A képek egy része természetes fénynél készült, ahol vakut használtam, ott egy Nissin i40+diffuzór és legtöbbször megemelt érzékenység volt a "trükk".Studi:

-
Lassú Víz
addikt
-
Muerte68
addikt
válasz
csurgoi
üzenetére
nem látom mi a baj velük a néha magas iso-n kívül?A tükrös nem részletgazdagabb a tükör miatt esetleg a szenzorméret(mert a szenzorok is majdnem egyformák gyártóra)
Esetleg próbálj ki egy Sony-t vagy Fuji-t azok APSC-k hogy megvan e bennük amit keresel.
Vagy A7
.
Esetleg próbálj ki egy Sigma fixet azok elég élesek
Egy régi manuális obival ne várj csodákat,-ahoz képest szuper a részletesség

-
-
hibavissza
veterán
-
-
csurgoi
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Itt van néhány fotóm, persze én nem vagyok profi, csak olyan lelkes amatőr.
Egyébként JPG+RAW-ban fotózok és nagyon minimálisan utómunkázok PS-el és DXO Opticsal: -
hibavissza
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
Ez így konkrét példa nélkül elég megfoghatatlan. A korszerű APS-C érzékelőkkel több a mozgástered PS-ben. Nyilván nem azért használnak fotóművészek, profik ff vagy középformátumot, mert gyengébb.
A kérdés az, hogy milyen kompromisszumot vagy hajlandó kötni. A m43-ad egy igen jó kompromisszum, de nem megoldás mindenre.
Aki igazán élesség fetisiszta az Sigmát használ.
-
Mercutio_
félisten
válasz
csurgoi
üzenetére
Ahogy már írták: raw, és érteni kell a feldolgozáshoz is.
ALL: Aki otthon van E-M10 II-ben ráér meló után 1 sörre, vagy leírná a menüben mi az amit kötelező be illetve kikapcsolni a minél jobb képminőséghez?
Bónuszkérdés: Kevés fényben ahol 20/1.7 II panán pöccre rááll egy sörösdoboz peremére az olympus vázzal huntingol, de konkrétan folyamatosan oda-vissza ha AF-C-ben van, ez ilyen, vagy valami még be/ki- volt kapcsolva azért csinálta?
Ja váz firmware: 1.1 -
MrChris
nagyúr
válasz
csurgoi
üzenetére
Milyen formátumban fotózol? Az Oly jpg élessége eléggé elmarad attól ami a raw-ban van. Javaslom Eperkutyus portréit nézegetésre.
Mióta létezik a fotózás azóta létezik az utómunka, a legprofibbak utómunkáznak a legtöbbet
Nekem volt 700D-m ami félisteni méretű, de kifejezetten élességben semmi előrelépést nem találtam, magas iso-t sajna alig lőttem vele, viszont magas iso-s videónál a G6-hoz képest összefosta magát. -
csurgoi
aktív tag
Lehet hogy némelyikteknek már unalmas, mert írtam róla, de közel 2 évi M4/3-ás után még mindig nem találtam meg ebben a rendszerben azt a részletgazdaságot, amit egy tükörreflexes gép ad.
Nézem a Flickr-en vagy a 500px.com-on a fotókat és azon rágódom, hogy hogyan lehet ekkora különbség a két rendszer között.
Nyilván hogy egy FF nem összehasonlítható a M4/3-al, de látok fotókat APS-C-s gépekkel(mondjuk Canon D700, 750 vagy Nikon D5300, D7100-al) amiket mondjuk a DXO.com oldalon majdnem hogy gyengébb gépként hoz ki mint egy Olympus EM 10-et, és mégis azok sokkal részletgazdagabbak és élesebbek.
Vannak gyengébb obijaim (O.M.Zuiko 12-50 és 40-150), de van kicsit jobb is a két fixem a Pana 25mm/1,7 és a Oly 45/1,8-as és még csak megközelítőleg sem tudok valami hasonlót produkálni vele mint egy tükrössel.
És most nem a perspektívára, vagy a témára gondolok, hanem a sima fotóra.
Ilyenkor töprengek el, hogy vajon ennyire az út elején tartok, vagy pedig technikát kellene váltanom?
Bocsi ha unalmas lennék a rágódásaimmal, de úgy érzem, hogy ezek a rágódások is hozzátartoznak a fejlődésemhez.
Szívesen venném a véleményeteket
-
Mercutio_
félisten
Miért nem jó a 45-150 ha ugyanazt a képet kapod?
Árban a 45-200-ak se olcsóbbak, csak nagyobbak/nehezebbek.A régebbi Pana vázakban nincs stabi, így az Olympus 75-300-at nem jó ötlet rátenni, mert a stabi hiánya miatt emelnie kell az ISO-t (gyorsan elfogy a záridő, ha bemozdulásmentes képet akarsz)
-
t.imi
addikt
(#76789) Mercutio_
Köszi az értékest. Éppen a telefotó miatt gondoltam a 45-200-ra, ezek szerint marad (?) a pana 100-300 v oly 75-300, ami számomra megfizethető lehet.(#76791) Schanyee Hasból írtam egy F értéket, telében kemény lenne 2.8 v alatta, portréra látok 50 környékén használt, fényerős obikat szerencsére.
-
Grga_Pitic
aktív tag
A negyvenhárompletyka arról ír, hogy a Pana dobhatja a GM, GF vonalat, és helyette a G, GX, GH marad. A megnevezésben pedig követnék a Canon 1,2,3,4 számjegyű számozását profitól a kezdőig (marad 3 vonal, ja, persze).

Ha ez legalább részben igaz (a GX80 elnevezés akár illeszkedhet is ebbe, mint első két számjegyű váz), akkor kíváncsi vagyok, hogyan forgatják át a meglévő palettát az új névkonvencióba. A GM-ért meg nagy kár lenne. -
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha a 2,8 vs 3,5 "ritkán ad előnyt a való életben" akkor a kroppos tükrös még kisebb előnyt jelent jel/zaj viszonylatban.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Hát igen, de mivel csorogjon le? EM10 és EM5 már második kiadásnál jár, fél éven belül jön az EM1 második iterációja, és nagyjából ezek vannak. Az EP sorozat úgy eltűnt a ködben. Pana meg most jött ugye a GX80-nal, és a GX8 is elég új még, utód nem fog jönni. Egy éven belül nem sok változás lesz a rendszerben, talán csak obik terén.
-
Balinov
titán
Srácok, tudom hogy nem beárazós topik, de egy g3 + P14_42II-ert mennyire reális úgy 300€t kérni? G3at kb 3-4 hónapig használtam, szinte patika állapotban van az mkii kitobi ebay-es, kit bontott, mint az új, talán ha 2-300 képet lőttem vele
-
hibavissza
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Persze ez igaz. Sok esetben jól is jöhet. Személyes gyakorlati tapasztalatom szerint, ha a látóhatár felett van a nap, akkor 45 mm+5,6-tal is meg lehet oldani a témák 90%-át, ha viszont lebukott kb. kitörölhetem a 2,8-cal m4/3-on.
Ennek tükrében a méret, súly és ár engem elriaszt a vásárlástól.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Okos Otthon / Smart Home
- Projektor topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Apple asztali gépek
- Telekom mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Apple iPhone Air Space Black 256 GB Használt, újszerű 100% akku / 7 ciklus 2026. 09.25
- Eladó megkímélt Samsung Galaxy A13 4/64GB / 12 hó jótállás
- Apple iPad Smart Keyboard magyar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
, 14-42 (kipattintós) és a 40-150. Mondom, a Zuiko csak addig volt fenn, amíg nem volt "natív" m4/3 obim (pont akciós volt az mmf-3 mintaboltban, 19.900 volt 59.900 helyett, jól jártam
). A ZD 14-42 f3.5-5.6 családban van, próba erejéig fel fogom próbálni majd a gépre. Kiváncsi vagyok, mit alkot.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)