Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Freddy76
addikt
Urak, gondolkozom valamin.
Megveszem az em-10-et, ez biztos. Ezüst színű lesz, és jön hozzá egy 25/1.8 is. Kipróbálom, milyen, a 20/1.7 látószöge nagyon bejött, a sebessége nem mindig, most adok egy esélyt a 25/1.8-nak (aztán ha nem jön be, cserélek). Beszerzek hozzá egy 45/1.8-at is, az akciós áron meglehetősen jó vétel. Ami kérdéses számomra, az a kitobi. Valami egyszerű zoom obit szeretnék hozzá, de az új 14-42 nem lett túl acélos, és eléggé drága is. Kitben lehet kapni a régebbi 14-42-vel is, ez most - ha figyelembe veszem a klubkártyás kedvezményt - 29e forintba jönne ki.
Kérdéseim:
Érdemes a (régebbi) 14-42-ben gondolkodni, vagy van valami más alternatíva?
Van olyan oly/pana tulaj, akinek van 20 és 25 obija is? Mennyire használja a két obit egyszerre? -
n.andras74
aktív tag
válasz
Marseille199
üzenetére
én se... hisz úgy is a LR olvassa be. Akkor pedig már jobb a RAW.
-
Marseille199
senior tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Neem. Nem nagyon szoktam mostanság már jpegezni. Csak ha valami kirándulás, vagy ilyesmi van, ahol sok kép készül

-
-
n.andras74
aktív tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Ezeket jpegben lőtted?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Lejárt a szerkesztési idő.
Itt a flickr linkje a képnek, mert ami rákkattintva előjön az
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
-
n.andras74
aktív tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Igaz nem nagy látó szegmensben...inkább 50 felett...
-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Itt egy off példa arra, hogy egy puha és egy kemény bokeh karakterű obi közötti különbség bizony nem csak akkor jön ki, ha ledes szívatós témát fotózol.
Már-már mellbevágó, hogy a méregdrága modern Zeiss Touit üvegnek mennyivel keményebb a bokehja.

Persze ez azért ízlés kérdése is, van aki kifejezetten szereti (néha én is) a kemény karakteres bokeht.
No meg hát ha mindez a Zeissnek is belefér, akkor valahol elnézhető egy olcsó kínai alternatívától is.
-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Azért ez nem egészen így van. Persze az általad linkelt helyen minden obi ilyen sok körös bokeh-t nyomott volna, de nem mindegyik nyom ilyen kőkemény élt, minden buborékra.

Erre szokták mondani, hogy egy obi bokehja lehet puha, meg lehet kemény is és gondolom Nord is erre célzott az imént. -
FEDman
addikt
Garantáltan nem lesz olyan kulturált képe, mint pl egy Voigtlander obinak, főleg ilyen méretben nem. De attól, hogy nem lesz saroktól sarokig éles és hogy mondjuk erősen körkörös lesz a bokehja még lehet sokkal kontrasztosabb, használhatóbb képe, mint a 60 éves régi manuáloknak.

És így saccra kb pont akkora lesz, mint egy PL 45/2,8 Macro

Azaz pont annyival lesz kisebb egy Nocticronnál, hogy a kisebb mFT vázakkal is még kellemes legyen.

-
jjeahh
nagyúr
szerintem is, de: bokeh kb. minden obival van, ha ennyi ledecske stb van a háttérben, ha semlegesebb hátteret választasz, akkor ezek is tükörsimára mossák a hátteret. a másik dolog meg, hogy ezek tényleg hobbi célra készülnek, ínyenceknek, ahogy írtad, "fotósok-egymás-közt-mutogatják-az-érdekességeiket", és arra több mint tökéletes, persze ha ki tudod nyögni az árát

-
nord_
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Ugye elsősorban a háttér elmosása arra való, hogy a képet megnézők figyelmét ráirányítsuk az általunk fontosnak tartott és ezzel a módszerrel kiemelt részletre.
Na, ez a fajta bokeh pont ezzel ellentétes hatást ér el. Ez "csak" akkor rossz, amikor a néző nem tudja, hová nézzen, folyamatosan vándorol a tekintete a főtéma és a magamutogató háttér közt. Nálam az ilyen megoldások inkább technikai jellegű, "fotósok-egymás-közt-mutogatják-az-érdekességeiket" kategóriába tartoznak.
Ha valamire, akkor erre illik a "kevesebb, több lenne" kifejezés. Szerintem.
-
jjeahh
nagyúr
hát nekem az slr magic-ok képe sokkal jobban tetszik, mint néhány voigtlander, meg F0.95-ös leica obi-é..persze ettől még lehet ez a mitakon sz@r
-
FEDman
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Az nem is volt kérdés számomra, hogy manuál lesz. Viszont eddig ilyen obiról nem hallottam és ami különlegessé teheti, hogy a remek fényereje ellenére is várhatóan nagyon kis cuki mérete lesz, nem úgy mint a Voigtlander és a Nocticron.
Van amúgy a múltból egy ehhez nagyon hasonló paraméterű obi, szintén 49-es szűrőmenettel. Elképesztően jól mutat Pen vázakon, méretre is pont telitalálat. Ha a képen látható obi ennek a modernebb képű változata lesz akkor az fincsi lesz!

-
-
FEDman
addikt
Azt néztétek, hogy itt milyen obi van a gépen?

Nagyon úgy tűnik egy Zhongyi/Mitakon 42,5/1,2 obi lesz az, ami azért is meglepő, mert eddig ilyenről én nem nagyon hallottam.

No meg hogy ilyen paraméterek mellett 49mm a szűrőmenete!

-
törölt tag
220foto akció 50% - a poszterek árából.
-
Lassú Víz
addikt
Állítólag szép idő lesz a hétvégén. Ha valaki 4/3 vagy m4/3 vázzal képelne és lát legalább egy toronydarut vagy valami hasonlót, akkor lőjetek rá pár kocekát, és töltsétek fel pls a képversenyre.
-
válasz
Marseille199
üzenetére

-
TayRol
nagyúr
ja, ennek van a világon a legjobb üveg belenézőkéje. ugye?

-
TayRol
nagyúr
ma megtapiztam az EM10-et. háát...
jóóó.

-
rbalint88
veterán
nézd ha megtehetném, akkor E-M1 + E-P5 + fixsor + 12-40/2,8 + 35-100/2,8.
szerintem is nagyon jó az E-P5, azt fogdostam legszívesebben az E-M1 mellett a tapinapon, de a tudásához és a konkurensekhez képest túl van árazva. így pedig elég nehéz értékelhető eladásokat produkálni... -
b.vr
őstag
Mivel a Nikon 1-nél nagyon jól megoldott a "nagy" Nikonokkal való kompatibilitás, így annál a rendszernél szerintem a tele-kérdés nem annyira izgalmas (jó fényerőt meg erről sem írnak)
Amúgy abszolut élesben (szafari) erről tök jókat ír Thom Hogan (és a legmegfelelőbbnek ár/méret/teljesítmény szempontjából a 70-200/4-et tartja Nikon 1-hez nagytelének. Persze ha ez majd egy mérsékelt méretű ámde optikailag egy nagyon jól sikerült darab lesz kedvező áron, egy ajánlást majd biztos kiérdemel)
szerk: Thom Hogan: Nikon 1 Lessons Learned on Safari , rögtön az elején a három opcióról ami adja magát (70-200 f/2.8, 70-200mm f/4, 0-300mm f/4-5.6)
szerk2: egyébként hamár: amióta van RX10, többször írtam már, Nikon 1-hez az üte nagyon ha gyártanának hozzá egy olyan fix 2.8as ekv. 24-200as obit, kb. akkorában. Na az tényleg nagyot tudna szólni.
-
Studi
veterán
Mert ekvivalensben ez 200-800-as nagytele lenne, ami a rendszer jelenlegi pozicíójához mérten túl komolynak hangzik.
Én lennék a legboldogabb, ha mernének ilyen merészeket húzni a gyártók, de elég szkeptikus vagyok ezügyben. Pedig egy-egy extrém tele, vagy esetleg tilt/shift obi igazi kuriózum lenne a milc rendszerekben. -
rbalint88
veterán
Én most GX1 tulajként nem érzem azt, hogy hú de nagyon vennem kell valamit, mert ez már egy avíttas szar lenne. E-M1, E-M10 nagyon tetszik, de ha lenne pénzem, sem vázak felől kezdeném fejleszteni a rendszert első körben, hanem vennék egy 25/1,4-et, egy 45/1,8-at és/vagy egy 35-100/2,8*-at. A G6 is egy kvázi tökéletes váz, ha lenne egy jó szenzorstabi benne, akkor nagyon nehéz lenne belekötni bármibe is, főleg azon az áron, ahogy szórják/szórták. Oké, nem szerelem, meg nem kis ékszer, de egy tökéletes munkagép.
E-P5 meg ékszer, de -no offense- a többi gép mellett csak gazdag/sznob hipsztereknek van értelme megvenni, annyira drágán adják. Ez sajnos a GX7-re is áll valamennyire, bár kicsit kevésbé, lévén abban kevesebb pénzért még evf is van. GM1 szűk rétegnek szól, inkább második gépnek való, de annak kiváló lehet.
Ha most vázvásárlás előtt állnék, akkor E-M1 lenne pénz nem számít alapon, ha az nem fér bele, akkor viszont gondban lennék. Valószínűleg azt venném, ami legjobban kézre áll és legjobban távvezérelhető. Szenzorbeli különbségek szerintem már a G5/GX1, illetve a Sony szenzoros Oly-k óta kvázi elhanyagolhatóak.*hohó, ha ilyen kicsi lesz és F2,8, akkor holnaptól erre spórolok. de ez tuti tévedés.
-
|AP|
veterán
(valószínűleg el/félre szólás)
-
-
Studi
veterán
MLaca Nikon pletykás cikkjében Nikon 1 rendszerre való 70-300-ról ír. Ennek szerintetek lehet bármi realitása???

-
válasz
Mercutio_
üzenetére
azért nincs igazad, mert nincs még ultimáté csúcskompakt, a nagyobb szenzoros kompaktok csak most kezdenek felbukkanni. de a beépített evf sem standard még. de ezzel együtt egy x10-et használok egyébként vidáman, és egész nyugodtan megígérhetem neked, ha annyira érett lesz a csúcskompakt téma, mint amilyen most az mft váz kínálat, nemigen láttok engem többet tipródni. ha lenne e-m10 vagy gx7 érettségű cucc kompaktföldjén, nem is érteném a tipródást.
egyébként úgy érzem, erre vagy már egyet sem vagy maximum egy generációt kell várni, mert a g1x m2 már jó, a pletykált nikon p8000 is jól hangzik, a fuji talán nem bír hibázni stb.
de hogy másik példát hozzak: úgy érzem, hogy pont annyira releváns a mostani mft vázkínálaton tipródni, mint amikor valaki a nikon d3s, d4 és d4s között tipródik, vagy épp nézegeti a 24 mp-es szenzorokat, hogy melyiknél szebb a bal alsó pixel zöldje.
-
Tulku
veterán
Na de komám ez a színtiszta techbuzulás!
Szeretem ezt a topikot mert ennyi egymás őrületét meszzemenően tiszteletben tartó buggyanttal nem találkozom sehol...persze magamat is beleértve :-))
Szerintem a férfit bizonyos fizikális tulajdonságok (és ehhez kapcsolódó képességek) mellett a techbuzulás teszi férfivé...ha ez abbamarad, bizonyos értelemben impotenssé válik ( tkp. megszűnik játszani). -
Studi
veterán

A tele kínálat még foghíjas picit, de ettől eltekintve gyakorlatilag mindent meg lehet már találni az mft rendszerben. Nem, valóban nem minden olcsó, főleg nem az új cuccok újonnan, de ezen a téren is nekünk dolgozik az idő. Egy éve még inkább 80 felé tendált pl. a 20-as fix eladási ára, most legutóbb 65-ért láttam feldobni, tán nem is egyet. P3 nagyon jó váz, 60-ért ment el. G5 szintén nagyon jó váz, 75-öt tudtam belőle kiszedni. Akciót elkapva 90-ért szereztük a G6-ot. 50 alatt már vázak sora közül lehet válogatni.
-
jmakk
őstag
Ne tessék elferdíteni az leírottaimat, kérem szépen!

Csak annyit írtam, hogy a G7 valszeg megkapja a GX7/GM1 szenzor és akkor lesz konkurenciája az E-M10-nek. Szó sincs róla, hogy ne tudnék választani! Az összes omd gyűhet, és az összes marcsás Pana váz is! Csak azért nem veszem meg mindet, mert nekem hiányzik a sok-gép-otthon gén a déenesemből, nemúgy mint itt néhányaknak.
-
-
válasz
Warter
üzenetére
most ugye hülyéskedsz? 199 dolláros e-pm2? 299 dolláros duplakitek? az om-d széria még nem bukott akkorát, de elég új is. ami a pen-ekkel történt árazásban, az viszont a világ vicce és az olympus egyik nagy öngólja.. (ki a fene veszi meg az új e-p5-öt, ha lesz majd 299-399 dollárért kifutóban? és mennyiért mennek majd használtan? mennyire erodálja ez az árakat?)
-
"Aki ennyi vazbol sem tud valasztani, annak szvsz sose fognak olyat gyartani, ami megfelelo."
kezdem én is így gondolni. tényleg konkrétan ámokfutás, ami itt a topikban ment/megy az utóbbi időben. "csináljátok", nincs vele gond, meg valahol még jópofaság is, de azért jó, ha tisztában van mindenki a függőségével.

e-m5/e-m10, e-m1, g5, g6, gx7, gm1, e-p5. aki ezekből nem talál elég jót, az kóros*. ha drágák, várni kell. az e-p3 mennyi is volt most az aprón legutóbb?
* persze én is kóros vagyok, mert ami ezekből igazán tetszik, az az x-t1

-
Studi
veterán
Én aztán abszolút egyetértek veled. Kompromisszummentes váz nincs, de gyakorlatilag minden fontos szempont szerint meg van a megfelelő.
Nekem használati szempontból a G5, majd a G6 tökéletesen megfelel. Kütyübuzéria és birtoklási vágy miatt érdekel az E-M10, GX7 duó, de ez már az én függőségem.
-
arn
félisten
Hat igen, egy arban kellene lenniuk, de mongy az em5 artobblete sem indokolt. Biztos reagalni fognak.
Aki ennyi vazbol sem tud valasztani, annak szvsz sose fognak olyat gyartani, ami megfelelo. Nekem a legkivanatosabbak a piacon - gm1 - em10 - em1. Tapicska utan ez utobbi nagyon kene a 12-40el, de a 2200 eur nagyon elvetemult ar. Em10el a komplett rendszert olcsobban meguszod. A gm1 majd kifuto vazkent lesz erdekes.
-
de ez független a vázak jóságától. ha drága, várni kell, ennyi. komolyan nem értem már, ami itt a topikban megy az utóbbi hónapokban. egyik váz jobb, mint a másik, de tényleg, erre valaki ilyeneket ír, hogy akkor érdekli a g7, ha megkapta a gm1 szenzorát. no offense, de aki nem talál kedvére való vázat a mai kínálatból, az tartson már egy kis önvizsgálatot. azt elfogadom, hogy drága, majd lesz olcsó és kész.
-
Tulku
veterán
Bakker én is ezen agyaltam a napokban...de kissé továbbfejlesztve:
Kellő mennyiségű összetevőt lehetne variálni aztán megadott mélcímre visszalüldeni és a legtöbb szavazatot kapott alkatrész az adott helyen belekerül a következő masinába...
Egy idő után szerintem ez lehetséges megoldás lehet vásárlók megtartására, újak megszerzésére. -
ati3x
senior tag
Ma voltam a helyi fotoklubba.. Úgy döntöttem belépek!
250 korona az éves díj! Igen, egy sör ára pl a Bishops arms-ban..
Ahhoz képest hogy egy kis 5000-es falu, a klubhelység kb 100-120 nm. Van egy külön helység studiónak berendezve, valami bazi nagy stúdióvakuval.. A jövő héten meg elvileg mennek egy régi kovácsműhelybe fotózni ami kb 40 kilométerre van innen.. Aszem elmegyek.. Asszony aznap pont délelőttös. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Maduro szerint venezuelai gyerekek gyártják majd az NVIDIA chipjeit
- VR topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Tőzsde és gazdaság
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ASUS routerek
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4096
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-G8 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Microsoft Surface Pro 7+ - Újszerű, billentyűzettel és ceruzával
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
há ez a zeiss ingyé se kéne 

sztem a 35/0.95 is jó árban van ilyen voigtlanderekhez, slr magic, leica obikhoz képest
mitakon-nak ha jól látom szokása a drága ínyenc cuccok-ra valamilyen "olcsó" alternatívával reagálni

gondolom 3 év múlva is ennyibe fog kerülni. vagy mégsem, hanem annyiba, mint most az e-p3, e-p2.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)