- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #15387 üzenetére
Én egy szóval sem írtam sehol, hogy az immutable olyan rossz dolog lenne, én látok benne logikát, persze csak annyit, amennyit egy laikus tud látni. A vitát láttam a blogbejegyzésed alatt, ahhoz nem tudok bővebben hozzászólni, mert nem értek hozzá, DE... az egész kialakítása nekem praktikusnak tűnik.
Nem tudsz belenyúlni a rendszerbe, csak az alkalmazásokat tudod eldönteni, hogy mit telepítesz fel, kb. mint egy Androidnál. Ennyivel kevesebb probléma van vele, én (és szerintem még sok százezer/millió felhasználó) nem akarom folyamatosan a rendszeremet barkácsolgatni, mert ezzel nem akarok foglalkozni. A rendszer van értem, nem pedig én vagyok a rendszerért. Ez az utóbbi elgondolás szerintem Linux Mint alatt teljesen jól működik, az immutable disztróknál meg nyilván mégjobban igaz lehet.
Aki szeretné a rendszerét barkácsolgatni, arra is megvan a lehetőség, pl. Arch, Gentoo (Tumbleweed?) és társai. -
válasz
urandom0 #15239 üzenetére
Tehát úgy képzeld el az egészet, hogy van kettő darab m.2 slot az alaplapon, azokban mindkettőben van SSD. Az egyiken egy Debian, a másikon egy Linux Mint, éppen melyikbe akarok belépni. Mivel egyfelől, hogy ne legyen állandóan aktív a lemez, így azt találtam ki, hogy egy külső mobile rackbe ( [link] ) van belerakva egy 2,5" Satás SSD, amit éppen bekapcsolok, ha kell a Windows, ha nem kell, akkor pedig kikapcsolom. Ennyi lényegében.
-
válasz
urandom0 #15235 üzenetére
Nem tudom, mikor elsőnek próbáltam a fájlrendszert javítani, akkor valamilyen hibernálással kapcsolatos hibaüzenetet dobott ki a Disks. Azután keresgéltem a neten, majd eljutottam ehhez a gyors rendszerindításhoz, amit kikapcsoltam. Visszabootoltam Mintbe, lefuttattam a fájlrendszer javítást, majd beengedett a meghajtóba a Nemo.
Szerk.: a hibernálás opciót is kikapcsoltam a kikapcsoló gomb opciói között, bár az szerintem igen csekély vizet zavar ott, ha egyszer nem azzal állítom le soha. -
-
válasz
urandom0 #15201 üzenetére
De jól tetted, köszi, hogy megosztottad az infókat! Így inkább a Sata meghajtós régi notimon fogom kipróbálni, de továbbra is elég fura dolgai vannak ennek a Garudának, mert az fstrim is bőven megtrimmel mindent adott csatolás alatt, bár lehet BTRFS alatt mégsem az igazi? Ezt a defragos linket is köszi, majd próbálom értelmezni, mert halványan rémlik amúgy valami, hogy ez nem az a defrag...
Az, hogy ronda, az nem kifejezés. Minap is ezért voltam képtelen felrakni, már live alatt szemgúvadást kaptam. Nyilván egy visszafogott Mint Cinnamon után kegyetlen látvány, pedig nem is ez az igazán csilivili DE-s verziójuk! Valami citrom-díjat mindenképpen érdemelne, aki ezeket a visual részeket megalkotja.
-
válasz
urandom0 #15199 üzenetére
#15182-ben már érintettük a témát...
Ha a fstrim.timer már aktiválva van a rendszereden, akkor a btrfs-trim parancsra nincs szükség, mivel a rendszer már automatikusan végrehajtja a szükséges trim műveleteket.
Nem tudom, mit lehetne optimalizálni egy filesystemet TRIM-melő fstrim-en, de magával az optimalizálással kapcsolatban is vannak kétségeim Garudánál. Mondjuk telepítés előtt lefuttat egy hardverdetect-et a notimon, az lenne az optimális, ha sem fstrim, sem defrag nem lenne aktív, lévén két NVMe SSD van a gépben. No majd kiderül... De mit is keresne a defrag ott, ahol SSD-k vannak?
-
válasz
urandom0 #15187 üzenetére
/etc/default/btrfsmaintenance
fájlt tegnap live-ban láttam, sajna a defrag aktív volt, ahogyan growler list-timerében is az! SSD-k nem kedvelik a defragot.ez van live-ban...nem bírtam telepíteni, mert rettenet még a Cinnamon kinézete is...
BTRFS_DEFRAG_PATHS="auto"
## Path: System/File systems/btrfs
## Type: string(none,daily,weekly,monthly)
## Default: "none"
## ServiceRestart: btrfsmaintenance-refresh
#
# Frequency of defrag.
BTRFS_DEFRAG_PERIOD="weekly"
## Type: string
## Default: "+1M"
#
# Minimal file size to consider for defragmentation
BTRFS_DEFRAG_MIN_SIZE="+1M"
## Type: string
## Default: "/"
-
válasz
urandom0 #15177 üzenetére
Köszi, ez érdekes infó! Elég kacifántos ez a BTRFS nekem még mindíg, azért megnéznék egy ilyen conflict-et, mikor egyszerre indulnak az fstrim-ek, már ha lehetséges lenne, még az online TRIM-et is beraknám FSTSB-ba, bár az meg egész jól elvan az ütemezett TRIM-meléssel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged