- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- skoda12: Webshopos átverések
- GoodSpeed: iPadOS 26 A Liquid Glass varázsa
- sellerbuyer: Nem veszélytelen a RAM duplázás de vajon megéri?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
macilaci78 #106829 üzenetére
A Logitech-hez tudod hasznalni a solaar nevu programot. Azt azert vedd figyelembe, hog nem egyenerteku a Logitech Options-szel.
-
válasz
tordaitibi #106817 üzenetére
"...Magyarázat nincs..."
Mar megirtam ra a magyarazatot, csak nem vagy hajlando elfogadni.
-
válasz
ubyegon2 #106828 üzenetére
Köszi az útmutatókat. Most műkszik a nagyanyám hozzáértéssel. Kihívásokat szeretem, de azt majd később. Ha nem szeretném a kihívásokat, akkor nem fejlesztettem volna a Win98 telepítést RyZenre úgy kb 2 évig.
Most még a 3DMark99/2000/01- nek kell futnia Mint alatt, ez a fő cél.
Nvidia és Radeon kártyával is, mindkettő a lapban jelenleg is.Az általános működés rendben van, böngésző, film, zene megy, tehát ilyentéren Windows alternatíva.
Két régebbi stick bedugva +az alaplapi is aktiválva, ezen a modern disztrón nem kellett küzdeni vele, mindegyiket beiktatta, bármelyikkel csatlakozik a netre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DarthSun #106830 üzenetére
Igen, mindegyik bench megy, de nem fogod a szoftverboltban megtalálni, le kell tölteni az oldalukról a futtatható fájlt. Az leszedi még amit kell és aztán elindul.
*majd kell adnod futási jogot a letöltött bináris fájlnak.
macilaci78: Rapoo K8050M én ezt vettem, leginkább SteamDeck-hez, de minden egyébhez is jó.
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Lehet, itt kellett volna feltennem a kérdésem.
A lényeg, hogy olyan billentyűzetet, egeret keresek, ami...
Logitech, Unifying, vagy Bolt, Easy-Switch, magyar kiosztású, 100% méret, megy Windows-on és Mint-en is.
Elvileg az M720 tudja, de mégsem.Van ötlet akár szoftveres oldalról, akár bevált beviteli eszközt illetően?
-
válasz
DarthSun #106824 üzenetére
Most már kezded érteni, miért javasol mindenki Linux Mintet a nagyon nokedli szinten nekifogóknak!
Mégis Debiant akartál, egyébként ha azzal megkűzdesz az elején, utána már jöhet az özönvíz, főleg az apt csomagkezelő vonalon, de a többin is.
Én azért javasoltam, hogy ugorj csak neki Debiannak, mert kicsit hasonló volt az elején nálam is nulla percesen szinte, mondjuk 10+ éve ATI VGA kártyával azért érdekesebb volt, főleg úgy, hogy a Debian a fizikai netkártyát sem ismerte fel. Pár nap eltelt míg konyhaangollal Win7-re visszamenve kiókumuláltam, hogy az adott hálókártya illesztőjét rá kell tenni egy kislemezre és a Debian install helper egy ponton majd megáll és akkor kell neki beadni a kislemezt és onnan telepíti a drivert.
Az akkori install helper még ma is működik a Calamares mellett, ha nem live-ból indítod a telepítést, hanem direktben. No mondjuk ebben az install helperben nem sok userbarátság van, az tény. Elég sok opció van és ha a mostani telepítésnél legalább félórát nem fejvakatrál, hogy itt most mit is pipáljak be, mit nem, akkor alapból bakfitty.
Talán a DE választásnál sem elég bepipálni a kívánt asztali felületet, hanem még valami Debian alaprendszer nevűt is ki kell választani. Amúgy egész logikus és gyakorlatilag egyszerű is végigmenni ezeken az oldalakon install folyamatában, persze rá kell érezni a Debian lelkivilágára. (nekem gyanús, hogy az alaprendszert nem raktad fel, csak a DE-t)
A Linux Mint telepítése kb nagyanyám szintű, szóval ha unalmasnak fogod tartani, rakj fel mellé egy Trixie-t és az tanítani fog szépen, mindenre, amit homeuser szinten érdemes tudni, hogynetudjanak eladni.
No de mi van akkor a KDE felülettel? Ha szereted a kihívásokat, felrakhatod a plasma-t a Cinnamonra...de ne számíts elsőre semmi jóra!
Viszont ha sikerül, a Cinnaplasma a legtutibb hibrid DE lesz!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Viszont ha a rutin meg minden megvan a Debianhoz, akkor már valami modernebbet is használhatsz. Oké, én gamer vagyok, nekem maximum a régi laptopomra mehetne Debian, de oda meg Lubuntut raktam, mert kényelmesebb volt.
DarthSun: célszerűbb cross-platform megoldásokat nézni. Pl. Unigine benchmarkok.
-
Felköszörülöm a Wine- t, lehet futnak vele a retró 3DMark tesztek
??
-
-
-
Mint : az összes eddigi problémám pipa, megoldódott sec perc alatt.
-gyors telepítő
-szintén minden hardverelemet felismert
-jelszó mizéria nincs
-szoftvertelepítő logikus, nem süketként működik, a kiválasztott programra azonnal feldobja a függőségeket, majd pillanatok alatt telepíti, és indul is azonnal a telepített program, --- ClamTK és Gimp nem volt fent, de gyorsan települtek. És hasonló mint Android alatt, sok program fent, lehet válogatni.Eddig tehát ok, ha elakadnék a továbbiakban, akkor jövök helpért
-
-
válasz
tompa torma #106820 üzenetére
Bejegyeztem ezt a lehetőséget is
Egyelőre felzúgattam a fentebb javasolt Mintet, most azt próbálgatom. -
válasz
tordaitibi #106817 üzenetére
Már írom a Mintet penre. De letöltöm az Általad javasoltat is, aztán ha a Mint esetleg sikertelen lesz, azt is kipróbálom.
-
válasz
DarthSun #106811 üzenetére
Én hasonlóan jártam mint te 7 évvel ezelőtt, semmi se úgy működött ahogyan kellett volna. Minden nap más apró hibák tömkelege.
Mint Manjaro Debian és még jópár disztró.Magyarázat nincs,
[innen próbáld ki a Kubuntu LTS-t] .
Tényleg csak a próba, meg a hecc kedvéért (a többiek szerintem tudják miért mondom ezt).
Ha felment, nyúzd és légyszi tudósíts hogy ez se jó vagy esetleg működik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
fekete.puma #106812 üzenetére
Végignéztem mindegyik tabot...minden letiltva, mégis kijelentkezik.
Sőt a monitor lekapcsolása is tiltva, de a kijelenkezett loginablakban azt is lekapcsolja egy idő után.All :
ubuntu-25.04-desktop-amd64
linuxmint-22.2-cinnamon-64bit
Letöltöttem ezeket, melyiket javasoljátok ? -
fekete.puma
aktív tag
válasz
DarthSun #106810 üzenetére
Végig kell nézni a beállításokat mi hol van, rá kell szánni az időt a megismerésére.
Nem a Debiannal kellett volna kezdeni attól, hogy sokan azt hiszik, jó majd az mindenkinek.
Képernyővédőnél olyan beállítás pl, hogy a számítógép zárolása a képernyővédő futtatásával. -
válasz
DarthSun #106810 üzenetére
Kipróbálok egy másikat. Linkeljetek nekem légyszi egy felhasználóbarát disztrót, melyet kezdőnek javasoltok. Bármilyen ISO jó, penre vagy akár optikára írható is, DVDRW is van csatizva a gépre.
A Debian telepítőjét persze megtartom, hátha a másikkal ennyire sem jutok...
.
szerk : magyar kéne, mert angolból kb kettes alá a tudásom...
-
Magyar...
Ctrl-Esc : lebegőmenü ugrik fel, mely az alkalmazásokat tartalmazza.
Felfedezésre nem talál semmit a kereső.Következő gond : az energiaellátásban letiltottam mindent, csak a képernyővédő maradt. Ennek ellenére kb 10perc után kiléptet. Az aktuális munkafolyamatot mentettem, az alapokat vissza is tölti, de ha volt aktívan dolgozó folyamat, az már csak leállva jön vissza, a közben történt meló elveszik.
Képernyővédő pedig manuálisan indul, de a megadott időre nem, kipróbáltam 1 perces idővel, semmi nem történik. -
-
IstvánLászló
őstag
A Live ISO a jó megoldás,én régebben így probáltam a LinuxMintet Cinnamonnal,hogy a gépemen hogyan fut,egy jó probát biztosan - megér.
-
válasz
Petya XT #106785 üzenetére
Jó, hogy eszembe juttattad, hogy tegyem ki
Itt Kb-okról beszélgetünk
-
válasz
Albert.Tamas #106802 üzenetére
Meg hogy pl. egy Live ISO-t bebootolva is újraindul-e. (Ugyanazzal a disztróval és másikkal is.)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106802 üzenetére
Mielőtt átugrasz egy másik disztróra, ki kellene deríteni, hogy mi okozta. Pl. a journal naplóban lehetne utánanézni.
Nekem egyszer attól indulgatott újra a gépem, hogy az akkor már 5+ éve használt tápegységem kezdett tönkremenni, és mikor többet fogyasztott a gép egy szintnél, akkor a táp feladta.
De a szokásos dolgokat is célszerű megnézni, sata kábelek, ram teszt, stb. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106799 üzenetére
A háttérvilágítás indult újra? A két disztró között amúgy elég sok a közös pont, mivel a Mint is egy Debian (na jó, Ubuntu) leszármazott.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106796 üzenetére
Kérdés, hogy nem járnál jobban egy Mint-tel? Jóval barátságosabb, miközben teljesen stabilnak lehet tekinteni.
-
válasz
Albert.Tamas #106796 üzenetére
Mindegyik stabil. Azt kell kitalálnod, neked melyik tetszik. A Gnome meg a KDE a fullosak, a többi kevésbé (Cinnamon még, ami nem fapad, a többi meg valamennyire az).
-
válasz
Albert.Tamas #106794 üzenetére
Olyannal, ami neked tetszik
A Dash to dock elvileg az a kiegészítő, amit ha felteszel, akkor olyasmit kapsz, mint az Ubiban a Nyomity panel.XFCE, LXQT, Mate, Cinnamon pl. jobban hasonlít egy Windowsra. KDE is. Hyprland meg nem
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Koszi a valaszt , Debiannal kapcsolatosan lenen par kerdesem , Melyik felulettel erdemes hasznalni? Ha pl Gnome olyan legyen mint az Ubuntuban azt ,hogy kell ? Debianban es Fedoraban gnome mashogy van furan van az asztal valtas , remelem jol irtam bocsi ha kicsit hulyen , koszonom valaszatokat -
-
válasz
A RAM-mal ugyanez a helyzet. Annak akarsz RAM-ot adni, amit futtatsz, nem az OS-nek. Az OS egy szükséges rossz. (Ld. még pl. IBM i5OS / AS400, ahol a DB2 adatbáziskezelő kb. az operációs rendszer. Lehet ugyanazt a DB2-t AIX-on, vagy Linuxon is futtatni, csak nem lesz olyan gyors
)
Na most van itt 2 és 4GB RAM-os tablet is. Ezek pl. prociban tök használhatóak, csak hát a kevés RAM miatt meggondolod, mit raksz rá. Mert amúgy meg, miért dobnám ki, jól működik.@DarthSun : Ez már csak a jéghegy csúcsa
De amikor VPS-t akarsz, stb., és használnád is valamire? Meg cégek esetén sem mindegy.
-
válasz
Albert.Tamas #106777 üzenetére
Parancssoros.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #106783 üzenetére
Nálam most 6.5GB volt az aktuális ram használat, játék meg minden után.
Önmagában a QBittorrent 2GB ramot használt, többet mint a böngésző... Meg még a Steam futott mellettük. Becsukva őket, 3GB-ot írt a rendszer a ram fogyasztásra.
Ekkor ránéztem HTOP-ban, az ott szépen mutatta, hogy ennek a nagy többsége cache és buffer (a narancssárga vonalak), vagyis magának a disztrónak a ram igénye továbbra is baromi alacsony, és ez tök jó.
Nyilván senki nem használja üresen a gépet, a ram meg arra van, hogy használja a gép. Itt csak jó látni, hogy ezek a disztrók 4-8GB ram mellett is használható élményt tudnak nyújtani.
-
válasz
RAM foglalás : Modern Linux alatt még meg kell néznem.
Win10 : belakott rendszer alatt ha minden betöltődik amit használok, +a böngésző min 30 nyitott tabbal(nekem ennyi kell legalább), 16GB fizikai RAM foglalás. A használós gépen emiatt bővítettem 16- ról 32- re.
De ma már a 32 amolyan minimum, úgyhogy az X299 konfigot egyből 64GB- al vettem, ma ez tekinthető már átlagos felhasználási szükségletnek. Ez persze hamarosan ugrik majd 128GB- ra. Emiatt 4x16GB modul lett a konfigba, melyet +4x16- al könnyen bővítek majd 128- ra - 8 slot van a lapon, a quad-chanell x2 slot szumma. -
Debiant majd megnézem, az 256GB filléres SSD- re települt, ma már úgy dobálják az ember után. Tippre így nyersen a töredékét foglalja.
A belakott Win10 mindenféle kacattal 285GB, 512GB SSD- n. Ebben persze vannak olyanok, hogy valamire majd jó lesz, de hát nem használom
. Költözik Win11 alá, másik SSD- n már fent van.
Felhő fizetés az olyan mint sok más apró dolog, amit folyton reklámoznak, hogy hudejó, csak pár dollár havonta, sokan bedőlnek ezeknek, aztán mikor már a jövedelmük felét fizetik ilyenekre, akkor kapnak észbe. Persze ezeket az előfizetéseket úgy szerkesztik hogy a regelés gyors és problémamentes legyen, a lemondás viszont szakértelmet kívánjon.
2 email címre regeltem 2 ingyenes felhőt, így cirka 150GB- om van, az elég is a retró feltöltésekhez. Belépéskor persze azonnal feldobják a tárhelybővítést potom pár dollárért, de mindíg a majd később opcióra klikkelek
.
-
válasz
Petya XT #106783 üzenetére
Nem mindegy, mi viszi a helyet.
Én pl. elvagyok fillérekért is kapható SSD-kkel.
De amikor VPS-t bérelsz, vagy felhőalapú cuccot, vagy valami beágyazott eszközre kell telepíteni, akkor igencsak számít, mit kell kifizetni.
OK, desktopon szokott lenni hely, de nem mindig.
És valamikor az egész informatika a hatékonyságról szólt. Linuxon még valami nyoma van annak, hogy nem pazaroljuk az erőforrást, csak azért, mert van.4,7GB -s Windows az hogyan? Nekem alsó hangon 20 giga az üres.
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #106778 üzenetére
Éppen egy hajszálnyival. A Mintem, a konfigurált rendszerem, 4,1 GB, a Manjaro szinte ugyanennyi, a Windows 11 4,7 GB. A progik ugyanazok. Éppen nézegettem, hogy már ezek sem nevezhetőek éppen pehelysúlyú versenyzőknek. Nem is értettem a minap ezt a DE összehasonlítást. Ki az aki üresen használja a rendszerét? Szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni.
-
-
.-..-.
tag
válasz
-
Rimuru
veterán
válasz
musl alapuak, pl alpine
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezt így nem lehet megválaszolni. Attól függ, hogy mennyire szeretnéd használhatónak nevezni, mert vannak disztrók akár 100MB ram használat környékén is, minimalista GUI-val.
Az átlagos asztali disztrók kevesebb ramot fogyasztanak, mint egy Windows.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok!
Mely az a linux oprendszer amelyik legkevesebb memoriat eszi , koszi a valaszt -
.-..-.
tag
válasz
Warton #106773 üzenetére
A dkms verziot hasznaltad? Az kernel es firmware frissitesnel szepen mukodik tovabb (elmeletben). Mert ugye iden jott be, hogy szetkaptak a linux-firmware csomagot kulon komponensekre.
De felkeltetted az erdeklodesemet, hogy kiprobaljam.
Nem tudom milyen MBA geped van, en MBA 2017-el tavasszal meg hasznaltam. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
ubyegon2 #106769 üzenetére
Nagyon nincs mit rajta megfejteni, mert ami fent van az nem a újabb ami a Backports tárolóban van.
Jelölt: 4:25.2.3-2+deb13u2
Verziótáblázat:
4:25.8.1-1~bpo13+1 100
100 http://debian.lagis.at/debian trixie-backports/main amd64 Packages
4:25.2.3-2+deb13u2 500
500 http://debian.lagis.at/debian trixie/main amd64 Packages
sudo apt update
sudo apt install -t trixie-backports libreoffice
Így már valószínű, hogy változna...
Olyan sok minden nincs most benne ami kellhetne nekem, majd 1-1.5 év múlva lesz érdekes. -
-
Zó
aktív tag
válasz
sicc_innen #106748 üzenetére
Használok MX Linux KDE-t is, tényleg nem rossz, de vannak furcsaságai. Talán KDE-bug lehet, hogy a Discover időnként beragad a restart ajánlásába, vagy nem veszi észre, ha frissítés jön. Időnként inkább terminálból frissítem.
Mindenesetre kezdőbarátabbnak érzem a Mintet, de ha valakinek KDE kell, akkor tényleg jó kiindulópont lehet.
-
válasz
fekete.puma #106765 üzenetére
Nem biztos, bár frissítés esetén pont az lenne a bockportolás lényege, hogy frissüljön az adott csomag. Annyira még itt sem egyértelmű a dolog, fura, hogy ez nem tűnt fel nekem soha, mert számomra egyértelmű volt.
Próbáld megfejteni, hátha kiderül belőle:
Debian Backports ›› Instructions
Sajna megnézni nem tudom, pedig kíváncsivá tett a dolog, de tök szűz SK Hynixra most raktam a második disztrót és a régebbi SSD-n is Mint 21.3 az egyetlen régebbi kiadású OS.
-
Warton
őstag
Még mindig ezzel a Macbook Airrel szenvedek. Ledaráltam az archot végül, mert egyáltalán semmilyen netet nem tudtam rácsiribálni. LinuxMinten legalább valami netféleség jön, de nem a teljes sávszélesség, de legalább valami van.
Szóval a chip egy BCM43224 és ehhez kéne egy normális driver. Ezt találtam hozzá, viszont, amit ír benne repot, azt nem tudtam hozzáadni a sources.list hez. apt update-re ezt a hibaüzit kapom:
Hiba:2 http://deb.debian.org/debian jessie Release
404 Not Found [IP: 199.232.18.132 80]
Próbálkoztam még ezen az oldalon lévő dolgokkal.itt a curlozés utáni update után meg ezt a hibaüzit kapom:
Mellőz:7 https://packagecloud.io/get-edi/debian/ubuntu noble InRelease
Hiba:8 https://packagecloud.io/get-edi/debian/ubuntu noble Release
404 Not Found [IP: 52.52.6.37 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
N: A beállított „main/binary-i386/Packages” fájl beszerzésének kihagyása, mert a(z) „https://brav
e-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease” tároló nem támogatja a(z) „i386” architektúr
át
E: A(z) „https://packagecloud.io/get-edi/debian/ubuntu noble Release” tárolónak nincs Release fáj
lja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcs
olva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kap
csolatos részletekért. -
-
válasz
fekete.puma #106762 üzenetére
Szerintem ha aktív a trixie-bpo repo és abba kerül valami, ami fenn van, akkor abból fog frissülni ill ha telepíteni akarsz valamit és .bpo repós van belőle, akkor azt rakja fel.
Most nem találtam még ilyet, de nyilván elég új még a Trixie, viszont a képen lévő header-t már nem a stable repoból frissítené, hanem a securityból, viszont ha felraknám a .bpo-sat, akkor onnan frissülne, nyilván ezt a rendszer automatikusan nem teszi most meg, mert kernel. Anno az új verzió megjelenése előtti Debiannál már rengeteg csomag .bpo végű volt.
-
válasz
csixy #106759 üzenetére
Szerintem nem a gazdapartició méretétől függ a dolog, ill annyiban, hogy ha azon van a tmpfs, temp meg akármilyen cache-ek, akkor az szabhat határt az indított műveleteknek, de elméletileg sok mindent lehet külön particióra tenni, így nem a kisméretű rendszert terheli. Mondjuk gyakorlatban már fogalmam sincs, mit hogyan érdemes, ezeréve variálgattam ilyenekkel még az FSTAB-ban rakosgattam a temp meg tmpfs-eket. Nyilván igen lényeges a RAM mennyisége! Mondjuk esetedben furmányos lehet a helyzet, mert hajlamos vagy az egész rendszert RAM-ba erőltetni.
Ilyen régi FSTAB mentéseket találok...
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
-
Kérdés:
Ha az adott partíción lévő /mnt/Linked mappa elérhető maximális mérete jóval kisebb mint a belemountolt másik partíción lévő mappa adat tartalma, attől függelenül ez helyesen működik ugye? , mert ez kb úgy működik mint egy linkelés , vagy mint windowsban a parancsikon? Függhet ennek a működése a RAM (vagy esetleg a RAM + fizikai swap) elérhető maximális méretétől? Magyarán relative kis méretű partícióra telepített linux-szal lehet-e belemountolt tőle nagyobb adattárolóban lévő aránytalanul sok adat egyes elemeivel bánni, dolgozni? -
"De az Mint, nem Debian"
Ízig-vérig debian Mint scriptekkel ,kiegészítve néhány Mint fejlesztéssel pl. Pix. Úgy Mint, ahogy a Sparky Sparky. A Sparkyban jóval több a Sparkys deviancia. Az egér kezelése is debianos és nem az eredeti Mint féle ubuntus. Szóval az LMDE7 nekem adja a debianba vetett bizalmat a Mint kényelmével. -
az összes Samba, non-free firmware, gvfs, fuse, stb. csomagot kézzel tegye fel...
Most az LMDE7-ről említed ezt? Samba nincs fenn, de tárolóban ott van, ahogy látom, a non-free fw-ek telepítve vannak és a gvfs-fuse is. Épp most raktam fel, teljesen friss, két parancs futott le eddig, többi gyári.Ha a Debianról írtad, ott se nyűgösebb már ez, nem kell külön non-free repot felrakni, de az azért nem konyhakész, az tény. Például nVidia driver felrakása talán manualis, de kezdőknek én se javasolnám Trixie-t, kivéve, ha tanulni, ismerkedni akar a Linux alapjaival.
sudo apt install nala htop gparted synaptic
sudo nala update && sudo nala upgrade
-
válasz
fekete.puma #106754 üzenetére
Lehet nagyon hajnal van még, de innen nézve a stable ágat látom a repokban, ez így is fog maradni, mivel van backport repo is.
ubyegon@LMDE7:~$ inxi -r
Repos:
No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb https://mirror.alwyzon.net/linuxmint gigi main upstream import backport
2: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie main contrib non-free non-free-firmware
3: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie-updates main contrib non-free non-free-firmware
4: deb http://security.debian.org/ trixie-security main contrib non-free non-free-firmware
5: deb http://repo.jztkft.hu/debian trixie-backports main contrib non-free non-free-firmware
-
válasz
csixy #106751 üzenetére
De az Mint, nem Debian
@fekete.puma : Egy kezdőnek elég elrettentő az is, hogy az összes Samba, non-free firmware, gvfs, fuse, stb. csomagot kézzel tegye fel...
@sh4d0w : "ha nem fontos, hogy mindenbol a legujabb legyen, a Debian teljesen jo. "
Testingben elég új mindha nem fontos, hogy mindenbol a legujabb legyen, a Debian teljesen jo. en. A bugok is
Itt Testing minden, ami Debian. HDMI-n hol van hangom, hol nincs(Ugyanaz a bug Alpine Edge-n is van... hello pipewire devs
)
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
sh4d0w #106753 üzenetére
Ki, hogy van vele, vannak akik a Debiannak a testing változatát használják.
LMDE 7 is a testing ágon van, azt nem tudom, hogy ha kijön a végleges kiadás, utána is marad-e rajta.LMDE 7
### THIS FILE IS AUTOMATICALLY CONFIGURED ###
# You may comment out this entry, but any other modifications may be lost.
deb [arch=amd64] https://dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
deb https://tux.rainside.sk/mint/packages gigi main upstream import backport
deb http://debian.lagis.at/debian trixie main contrib non-free non-free-firmware
deb http://debian.lagis.at/debian trixie-updates main contrib non-free non-free-firmware
deb http://security.debian.org/ trixie-security main contrib non-free non-free-firmware
deb http://debian.lagis.at/debian trixie-backports main contrib non-free non-free-firmware
-
Termeszetes evolucio, szerintem minden bleeding edge kerulendo.
fekete.puma: ha nem fontos, hogy mindenbol a legujabb legyen, a Debian teljesen jo. Egyebkent is kerulni kell az olyan disztribuciokat, ahol pl. az apt nem a repository-bol telepit, hanem snap es hasonlo szirszarokat.
-
-
válasz
sicc_innen #106748 üzenetére
Debiannal az a gond egy kezdőnek, hogy nagyon fapad az alaprendszer, csomó mindent, ami Ubuntun alapból meg van oldva, kézzel kell csinálni. Amúgy teljesen jó, nekem itthon majdnem mindenen Debian van (amin nem, azon Alpine), de előtte 10+ év Ubuntu volt
-
válasz
Albert.Tamas #106738 üzenetére
Tedd fel az LMDE 7 bétát [link]
A live rendszer indulásda után terminálba:
sudo live-installer-expert-mode -
sicc_innen
tag
válasz
Albert.Tamas #106735 üzenetére
Szia!
Én is kezdő linuxos vagyok, még csak három és fél éve babrálgatok vele.
Minttel kezdtem, de csak egy rövid ideig volt a gépen. Aztán a KDE Plasma felület varázsa megragadott, így váltottam MX-re, ott ismerkedtem tovább a rendszerrel. Majd a Kubuntuba és a Manjaroba is belekukkantottam egy-egy rövidebb időre. Mindezeket egy 12-13 éves Toshiba laposon tettem. Kíváncsi voltam melyik distro mennyire életképes egy ilyen öreg, gyenge vason, egy ilyen tompább, kezdő usernél. Nálam az MX vált be a legjobban, igaz utólag nézve talán egy kissé túlbloatolt, viszont korrektül működik.
Ezután néztem meg a "tisztább" Debiant (KDE-vel). A 12-es verzió remekül megy az öreg laptomon. Eddigi legjobbnak tűnő distro, nekem kezdőnek. Nagyon logikusan, értelmesen felépített a felülete, a menük, könnyű a testreszabása, sok-sok lehetőséggel. (A 13-as Debivel viszont lettek fennakadásaim ugyanazon a gépen.)
Egy szó, mint száz; én nem beszélnélek le a Debianról kezdésként, mivel nagyon pozitívak a tapasztalataim vele. Pedig messze nem vagyok egy IT-guru, (lassan és nehezen tanulok). Inkább csak egy öregebb, tompább kés vagyok abban a bizonyos fiókban.
Sok sikert kívánok a továbbiakban! -
válasz
Albert.Tamas #106745 üzenetére
Menüben a kikapcs gomb felett van A kijelentkezés gombja, felugrik egy vékony bejelentkező rész és ott a jobboldalán van egy ikon(vagy fogaskerék vagy Mintes hegycsúcs), arra kattintva látni fogod az opciókat, ott lesz a wayland is.
(képet is küldenék, ha nem mobilon lennék most)
-
válasz
Albert.Tamas #106745 üzenetére
Bejelentkező képernyőn nyomogasd végig az ikonokat (nem tudom, milyen desktop környezeted van), lesz egy olyan, hogy milyen sessiont akarsz. X vagy Wayland.
-
válasz
Albert.Tamas #106741 üzenetére
A Linux Mint még nem waylanddal indul default, szerintem ez lesz a gond, jelentkezz ki és vissza waylandra váltással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106741 üzenetére
A kérdésem arra irányult, hogy amúgy az érintést veszi és mozgatja az egeret Mint alatt és csak a nagyítás nem megy?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #106738 üzenetére
Maga a touchpad az működik? Mert szokott olyan lenni, hogy egyszerűen csak más a viselkedése, amit egyébként a GUI-n még talán állítani is tudsz.
-
-
válasz
Mint vagy Ubuntu ajánlott.
Cinnamon, Mate, XFCE, KDE van közel egy Windowshoz. -
I02S3F
addikt
válasz
Linux Mint Cinnamon. Debian kezdésnek nem ajánlott.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok Mesterek
Debian ajanlatos ? Ha igen milyen felulettel? -
-
daninet
veterán
Hali!
Még mindig nem tudom megoldani, hogy bootnál fedora alatt a tpm2-re ne várjon baromi sokat. Itt az svg hogy néz ki most: [link]
Már mindent maszkoltam systemd-ben:
~ sudo systemctl status systemd-pcrphase-init.service systemd-pcrphase.service
○ systemd-pcrphase-init.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-pcrphase-init.service is masked.)
Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
└─10-timeout-abort.conf
Active: inactive (dead)
○ systemd-pcrphase.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-pcrphase.service is masked.)
Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
└─10-timeout-abort.conf
Active: inactive (dead)
! ~ sudo systemctl status systemd-tpm2d.service
Unit systemd-tpm2d.service could not be found.
Mikor felraktam fedora-t az nvidia driver addig nem ment míg nem adtam hozzá a kulcsokat a tpm-hez.
Működnie kellene, nem tudom mi a nyűgje.
-
válasz
urandom0 #106727 üzenetére
Könnyen lehet. Figyelembe kell venni hogy még csak nagyon kívülről piszkálom, majd belejövök. Működnie kell rendesen. DOS, XP, Win11 príma a cuccon, Win98 nem, illetve felmegy, de a 82.69 nem telepíthető erre az X299 lapra, nem kap 15 alatti IRQ- t a 7800GTX.
Legalább a Linux lesz a negyedik oprendszer rajta, ha már a 98 sikertelen. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Sazsi #106715 üzenetére
A kérdésedet így kell feltenned,ahogyan ezt így már megtetted most éppen.
A configodra te mijen rendszert szeretnél installálni,nekem is Ryzen AMD Ryzen 7 5700X; 32 GB ram;AMD Radeon RX 5700 XT kártyám van,régebi gépemben: Amd FX 8300;16 GB ram;Nvidia Gefore GTX 1070 Ti,Ő a tesztelős gépem és minden játékom nagyon jó teljesítménnyel futnak.
Azt mondtad jétékra szeretnéd használni és böngészésre gondolom,ennek nincsen semmijen akadája,géped mindenre is tudod használni,de fontós a tanulás,ami nem nehéz,ha ténylegesen is érdekel a Linux-nak a világa,én a nulláról kezdtem 10 éve és nem bántam meg a tanulást és a Linux-ra váltásomat,mára már örömmel használom a rendszeremet,játékaim mind remekül futnak.
Azt kérdezném,pontosan mijen disztrot rendszert szeretnél használni,van erről elképzelésed és fontos a kérdésemben az hogy most kezded az ismerkedést a Linux kapcsán,ha igen ne add fell.
Ha gondolod írál rám privátban, ha időd is engedi,nem szeretnék itt offolni és ténylegesen szívesn segítek,ha ez neked is megfelel. -
válasz
DarthSun #106710 üzenetére
apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Valószínűleg azért, mert már korábban telepítettél egy valahonnan letöltött verziót, aminek nem voltak meg a függőségei. Egyébként érdemes mindig a pontos parancsot és a pontos hibaüzenetet bemásolni, az sokat segít.
-
válasz
tordaitibi #106724 üzenetére
Jájjjjj Tibikomám, persze hogy terminálos, de épp ezzel akartam kollegára ráijeszteni!
Így szorgalmasan fogja gyakorolni a Synaptic használatát! Eccerű pszichomókus módszer!
Amúgyis értelmetlen az a clamtk felrakása, de gyakorlásra tökéletes.
De rajtad kívül mindenki megtanulja előbb-utóbb a terminál használatát, mert ha prücök van, akkor csak konzol lesz, nem GUI-s csomagkezelők!
Szóval így..
-
válasz
DarthSun #106723 üzenetére
Jaja
Ez maradt le. Ubuntus PPA (tároló) így néz ki.
Debianosok egyszerűbbek, ott nincs ilyen platform, mint amit a Canonical összerakott a Launchpaddel. De amúgy Debianon is lehet külső tárolót felvenni. (Nem szokott kelleni, csak ha olyan cucc kell, amit a FSF nem csomagol le Debianhoz, vagy valamiből mindig a legújabbat szeretnéd.)Pl. egy Displaylink driver felpakolása, úgy, hogy utána az mindig frissüljön is (tehát ne neked kelljen minden frissítés után újrarakni
)
wget https://www.synaptics.com/sites/default/files/Ubuntu/pool/stable/main/all/synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt install ./synaptics-repository-keyring.deb
sudo apt update
sudo apt install displaylink-driver
Az első parancs leszedi az aláírókulcsot, a második hozzáadja a rendszerben a listához, a harmadik lefrissíti a csomaglistákat, a negyedikkel felmegy a driver. -
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
"Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni"
Ezzel kezdte a hozzászólását, úgyhogy hova terelnéd...?
" apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel."
Ez betyárosan terminálosnak néz ki még nekem is.
Semmi kedvem feltelepíteni, de van neki függősége rendesen az már igaz.Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
clamav clamav-base clamav-freshclam libclamav9 libcommon-sense-perl
libjson-perl libjson-xs-perl libllvm3.9 libtext-csv-perl libtext-csv-xs-perl
libtfm1 libtypes-serialiser-perl
Javasolt csomagok:
clamav-docs clamtk-gnome libclamunrar9
-
válasz
DarthSun #106720 üzenetére
Amúgy tároló.
A tárolót általában az adott disztró készítője üzemelteti. Ezek olyan oldalak, ahol aláírva fent van minden csomag. (Meg pl. Ubuntu esetén lehet saját tárolója mindenkinek, aki kiad rá szoftvert.) Azért lényeges, hogy aláírt, mert így nem lehet az, hogy valaki csinál egy kamu tárolót pl. az Ubuntu alapcsomagjainak, és majd mindenki onnan szedi a rosszindulatú kódot tartalmazó cuccot. A tároló aláírását a telepítő pl. ismeri. Ezek a /etc/apt/sources.list vagy hasonló file-ban vannak (van, ahol apt/sources.list.d/... ) , simán olvasható szövegként, böngészőben meg tudod nézni a linkeket is. Valami ilyesmi http://ftp.debian.org/debian/dists/trixie/non-free-firmware/ .
Na, amikor azt mondod a Linuxnak, hogy apt install valami, vagy Synapticban kiválasztasz egy csomagnevet, vagy a Discoverben egy valamit, amit fel akarsz tenni, akkor az ezekből a tárolókból szedi le a szükséges csomagokat. Egy szoftver nem egy csomagból áll, ezek egymásra épülnek, ezeket a függőségeket kezeli le helyetted az apt, szépen leszedi, amit kell, a csomagokban szerepel, hogy mit igényel, stb. (A Synaptic is egy apt frontend, a szoftverbolt meg annyival tud többet, hogy a többi féle telepítési környezetet is kezeli, pl. flatpaket.) Az a lényeg, hogy ez tök automatikus. (A törött csomag meg olyan, aminek van olyan függősége, ami nincs fent. Ez azért meredek, mert aminek nincs meg valami függősége, azt fel se kéne telepítenie.)
A frissítés is úgy megy, hogy leszedi a friss csomaglistákat, és ha valami újabb, mint ami telepítve van, akkor azt letölti, és telepíti. Semmi olyan nincs, mint Windowson, pontosan lehet tudni, mit csinál.
Ki is írja, ha azt mondod neki.
-
válasz
DarthSun #106717 üzenetére
De benne van, ezért is kéne beraknod az inxi -Fxxx kimenetét, hogy tudjuk, mi a fene van nálad telepítve! Ott a screenshot, hogy benne van a tárolóban a clamtk!
Ja és itt egy leírás a Synaptic használatáról
Ok, most kb 48 órát kell filmeznem, utána lefuttatom és bemásolom, valamint megköszönöm ha megszakérted !
Rád is fér!
Ráérsz, nem szalad el egyikünk Debianja sem! Mondjuk nem is feltétlen kell a Debian ehhez.
-
válasz
ubyegon2 #106713 üzenetére
Na jó, átjöttem Debian Trixie-re...
Viszont ezen a ponton álljunk meg, mert nem tudom mi van fenn nálad...nyiss egy terminalt és írd be ainxi -Fxxx
parancsot és a kimenetétProgramkód formázással
rakd be hsz-be, mert így nagyon vakon vagyunk és amiket írsz, az nem valós Debian 13-on!Nem rakom be az egész kimenetet, de ilyet szeretnénk látni! Te rakd be a teljes kimenetet.
ubyegon@Trixie:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: Trixie Kernel: 6.12.41+deb13-amd64 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 14.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.4.10 tk: GTK v: 3.24.49 wm: Muffin v: 6.4.1 vt: 2
dm: SLiM v: 1.4.1 Distro: Debian GNU/Linux 13 (trixie)
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP ZBook 15 G5 v: SBKPF
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 842A v: KBC Version 15.4C.00 serial: <superuser required>
part-nu: 3AX07AV uuid: <superuser required> UEFI: HP v: Q70 Ver. 01.29.01
date: 09/24/2024
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 53.2 Wh (80.2%) condition: 66.3/90.0 Wh (73.6%)
volts: 17.3 min: 15.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 03348 2018/12/22 status: charging cycles: 48
CPU:
Info: 6-core model: Intel Core i7-8850H bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Coffee Lake rev: A cache: L1: 384 KiB L2: 1.5 MiB L3: 9 MiB
Speed (MHz): avg: 2006 min/max: 800/4300 cores: 1: 2006 2: 2006 3: 2006
4: 2006 5: 2006 6: 2006 7: 2006 8: 2006 9: 2006 10: 2006 11: 2006 12: 2006
bogomips: 62399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107GLM [Quadro P1000 Mobile] vendor: Hewlett-Packard
driver: N/A arch: Pascal pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1cbb class-ID: 0300
-
Sazsi
csendes tag
válasz
IstvánLászló #106704 üzenetére
Ryzen 5 5600
Radeon RX 5700 XT
16 GB RAM -
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Dehogy illogikus, max szokatlan még neked, de ezért is javasoltam a Synapticot, mert nagyanyám is tudná kezelni.
Ott a keresőablak jobbra, beírtam a clamtk nevét, aztán duplakatt a felsőre, bár KDE-n nem tuti, de szerintem igen...kijelölés után nyomsz egy Alkalmaz gombot. Nyilván amit valahonnan leszedtél, azt le kéne pucolni, de arra nyisd meg a terminalt és írd be asudo apt remove --purge clamtk*
parancsot, hogy leszedje, amit le kell. Az apt csomagkezelő rendszerű disztrók szeretik a saját tárolókban lévő verziójú csomagokat, különösen igaz ez a Debianra! Ha valahonnan összehalásztál valamit és az nem az adott verziójú csomag, akkor nyilván a függőségeivel nem fog kibékülni sehogyan sem. Ezt is ki tudjuk küszöbölni, ha nokedliszinten még nem hagyjuk el a biztonságos saját tároló szintet.(megint hamar írtam, de nem baj az, ha többször is leírjuk)
Olyan érzésem van, hogy ha illogikusnak tartod a Synapticon keresztül a dolgokat, akkor elkezdünk mindannyian a terminal használatára átterelni!
-
válasz
tordaitibi #106708 üzenetére
igen, ezt majd megnézem, köszi Neked is !
-
válasz
urandom0 #106705 üzenetére
A Synapticban nem találtam a vírusirtót. apt install clamtk - ez megvolt, de hibás a telepítés, tele függőségekkel.
Emléxem kb 10 éve egy másfajta disztróval(RPM csomagos asszem) is hasonló problámáim voltak. Telepítésnél kiírta a függőséget, levadásztam a modult, mikor az települt, kiírta hogy neki meg egy másik kell, ezt eljátszottam a hatodik szintig...majd Fdisk és Format C: , azóta nem próbálkoztam Linuxal, most gondoltam rá, hogy megnézzem hogy kijavították-e a gyermekbetegségeket, úgy látszik nemegészen... -
válasz
cigam #106703 üzenetére
Magát a csomagtárolót, a működését ? Azt csak néztem, gőzöm nincs mit kell csinálni vele. Variáltam, kattintgattam ide-oda, semmi reakció.
Hogy használni tudjam ahhoz pontról-pontra, és nagyon részletes infó kell.
Hasonlóan mint ahogy én egy fiatalabbnak leírtam a Win98 telepítést, aki nem ebben nőtt fel.
llyen részletességgel indulva :
c:
md Win98
cd Win98
e:
cd Win98
c:
copy e:.
...STB... -
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
Legegyszerűbb a saját beépített szoftverkezelő.
Ubuntun így néz ki, olyan mint pl. Droidon a Playstore.
Szoftvert kiválasztod, kattintasz, telepíti.
Van ebből kismillió gui.
Synaptic ugyanez de nekem sokkal nehezebben áttekinthető, én nem szeretem.
Discover...?
Színes-szagos, mivel én guibuzi vagyok ezt használom legtöbbet.
Mindegyik egy gui az apt felett.
Ha tudod pontosan mit akarsz, terminál. -
Petya XT
senior tag
válasz
DarthSun #106706 üzenetére
Nem akarok belekotyogni, de ha ráérzel, akkor már nem is kellenek alkalmazásboltok, vagy nevezzük bárminek. Terminál és synaptic. Egyszerüek, csak meg kell tanulni. Ezzel teljesen el lehet lenni. Sajnos a mostani disztrók meg pont az ellenkezőjét teszik, próbálják rávezetni a usereket a saját megoldásaikra.
ClamAV: /Ez Mint, de ugyanaz a metódus/
Innen kijelölve a telepítésre, és hozza a függőségeit. -
válasz
DarthSun #106700 üzenetére
A #106686 hozzászólásban Ubi tett be egy képet a Synapticról. Amiket abban látsz, azok a csomagok, amik a csomagtárolóban (repozitóriumban) vannak. Amit onnan telepítesz, azzal 99%-ban nem lesz függőségi problémád (törött csomagok, stb.).
A #106681-ben pedig hcl rakott be egy képet a Gnome Software nevű szoftveráruházról. Alapvetően ez is ugyanebből a csomagtárolóból dolgozik (ill. tud még ezek kívül más típusú csomagokat is telepíteni, de ez neked most nem fontos). Aztán, hcl írt egy apt parancsot: sudo
apt install clamtk
Ez megint csak nem csinál mást, mint feltelepíti a clamtk csomagot az összes függőségével együtt. Ez a csomag szintén ugyanabból a repoból jön, mint ha Synapticcal vagy a Szoftveráruházzal telepítenéd, mert a Synaptic gyakorlatilag az apt parancs grafikus előtétprogramja.
-
válasz
DarthSun #106695 üzenetére
Nagyon más vonalon mozgok, évek óta Dél- koreai sorozatokra vagyok cupanva!
No de...amit írsz, hogy letöltöttem a netről, azt ne csináld! Sose! Nem, nem, nem! Van pár kivétel, de ott még nem tartunk.
A netről a Debianod fog letölteni, nem a user!
Ezért vannak a saját csomagtárolók, másnéven repók!
Többek között ezért is a Synapticot kéne használni csomagok telepítéséhez is! Jelenlegi szintén bőven elég frissek a Trixie csomagjai, sőt most tényleg frissek, hiszen pár hetes a Debian 13. Ami nincs a tárolókban, azt felejtsd el egyelőre.
(közben látom, hogy ez már le is lett írva)
Kezdj el ismerkedni a Synaptic csomagkezelővel minél hamarabb!
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Petya XT #106698 üzenetére
Szia! köszönöm az infot és azt hogy írtál.
#106697 IstvánLászló
Ide idézem," de sokfelé olvasom, hogy nem akar menni.",ezt mondod most,erről én nem is tudtam hogy nem mindig göbölyű a rendszernek a müködése,de megtalátam a jó megoldást.
Itt a megoldás a problémára - ha más is ezt tapasztaja,hogy lassu a rendszere,remélem ezzel tudtam mindenkinek is segíteni,ezt én is meg is jegyzem magamnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-3200-U
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3326, 94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy Tab S8 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Intel Core i5 4440 4mag 4szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest