Hirdetés
- Aweriot: Cloudflare és mi
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- VHS digitalizálás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- WireGuard VPN a mindennapokra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Horvi
őstag
válasz
hoffman_
üzenetére
Amúgy az a githubos leírás ahogy néztem kb az rpmfusion-ös alapján készült. Azt is érdemes lehet megnézni.
Egy kérdés a nagyérdeműhöz, ha jól láttam a fastfetch printoutodat, van nV kártya a gépben és van AMD-s IGP is a prociban. Ilyenkor melyiket használja a linux? Az esetleg nem zavarhat be, hogy nincs letiltva mondjuk az IGP?
-
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Ez alapján nem egy nagy mutatvány KDE alatt telepíteni az Nvidia driver-t. Engedélyezed a külső repo-kat, és a Discoverben(KDE szoftver áruház) már ott is van az Nvidia driver. Ezzel tesztelték, ezzel a verzióval működik.
Ehelyett mindenféle varázslattal programfordítással próbálod felrakni 2 kattintás helyett.
Mi az nvidia-smi kimenete?
A System Settings → Display → Compositor menüpontot állítsd „Force lowest latency”-re.
Adaptive Sync → állítsd „Always”-ra, ha van ilyen opció.
Plusz próbáld ki egy mezei vezetékes egérrel. -
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
attól félek, hogy a gyökérok valahol az nVidia driverekben lesz. vanilla Fedora 43 után végigmentem nagyjából a Noble Setup githubon. a choppy, laggy viselkedés, kurzor és ablakműveletek során az nV driverek előtt nem jelentkezett.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
na, miután ezt elküldtem, kiakadt a CPU 100%-on (feltételezve a max AIO ventilátor fordulatból), megfagyott a Firefox és se bill, se egér. soft reset oldotta csak meg, ezután megint nem látta az egeret. az lsusb listázza pedig a Logitech reciever-t.
furcsa jelensésgek vanilla kezdések.fastfetch-ről amint csináltam egy screenshotot, a kurzor nagyjából 3fps-re esett vissza, amíg el nem mentettem.
#108363, cigam
elvileg nincs, ennyit adott vissza, nincs több line, most direkt futtattam még egyet. -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Nem akarlak lebeszélni a Btrfs-ről, de mint írtam tanulni kell. Alapvetően parancssorból vezérelhető, és nem létezik benne automatizmus, kézzel kell kezelned a pillanatképek létrehozását, törlését. Persze létezik hozzá parancssori automatizmus(snapper), ill. léteznek hozzá GUI-s megoldások is. Pl timeshift
Nem ismerem a Nobara-t, miket telepít hozzá, mennyire automatizált benne a mentés készítés/visszatöltés. Ha nem gond a terminál használata, jó barátok lehettek. -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Stabil, egyszerű, megbízható. (eddig nem is írtad, vagy elkerülte figyelmem), hogy használnád a snapshot-ot, ami a Btrfs felé billentené a mérleget. Sokat kell tanulni hozzá, míg ext4-en is tudsz rendszer mentést csinálni, pont nemrég volt itt is szó (leírásokkal) a timeshift-ről. Ezt használva bármikor visszaléphetsz a pár órával/nappal/héttel korábbi állapotba. Ugyanakkor ez a rendszer mentésére van kitalálva, nem a felhasználói adatok (dokumentumok, képek, videók) mentésére.
A Btrfs további "hátránya" a cow(copyright on write). Amikor egy fájlt módosítasz, a Btrfs nem írja felül közvetlenül a meglévő blokkot, hanem új blokkot hoz létre, és oda írja az adatot. Ez plusz írási folyamat, ami tovább lassítja, mert minden íráskor ellenőrzőösszeget is számol/hoz létre. -
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Miért nem jó az ext4?
A Nobara-42-Official-NV-2025-09-25.iso-val próbáltad?
A támogatott chipek között van a kártyád? -
-
cigam
titán
válasz
hoffman_
üzenetére
Personally, I prefer... my current method ...
Természetesen lehet tanulni másoktól, de az, hogy ő úgy csinál valamit, mert az ő logikája szerint, neki úgy kényelmes, az nem biztos, hogy neked is ugyanolyan praktikus lesz.Ez éppen olyan mint Windows-on valaki elfogadja a felhasználónak előre létrehozott dokumentumok, képek, stb... mappákatt, van aki direkt egy új partíción tartja a fájljait, és megint mások áthelyezik(átlinkelik) ezek valamelyikét. Ugyanez a játékok könyvtárával. Van aki nem a "Program files"ba telepít, hanem a D:\games könyvtárba.
Bár nem játszom, nem látom át miért lenne jó ide-oda pakolgatni. Nem elég, hogy elindítom, és fut?
Plusz az idézettel nem tudok mit kezdeni. A btrfs alapból támogatja a kis és nagybetűk közötti eltérést a fájlrendszerében, ahogy az ext4 is.
-
törölt tag
válasz
hoffman_
üzenetére
NDIS wrapper-t próbáltad már?
-
chab7
addikt
válasz
hoffman_
üzenetére
sudo apt-get install gparted
ha csak linuxot használsz akkor szerintem lehet ext3/4 ha win alatt is használnád akkor meg inkább fat32
a wifi hardvert látja, ezek szerint megy az rendesen. de hogy miért nem lát hálózatot az jó kérdés
mod.: dehogynem kell csatolni, másképp nem fogod látni a fájlkezelőben
pl csatold /media/felhasználóneved/adatok (vagy valami hasonló) alá
(azért ide mert az ubi ide csatolja a külső meghajtókat is, és akkor egy helyen lesznek) -
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
Ja igen, elfelejtettem.
Van itt valami lemezkezelő féleség?Nem partícionáltam a hdd egy részét, amit raktárnak szánok a filmeknek és zenéknek. Ezt hol tudom utólag megtenni, és milyen fájlrendszerre érdemes?Korrigálnék. A hol már megvan, a fájlrendszer a kérdés továbbra is, illetve kell valamire figyelni? Ezt nem kell csatolni sehova, igaz?
-
hoffman_
nagyúr
válasz
hoffman_
üzenetére
Találtam pár oldalt: [1], [2], [3] - amik az én bajommal foglalkoznak, és elvileg sikerült is megcsinálnom. Most ott a pipa a Vezeték nélküli kapcsolat bekapcsolása mellett. A bajom az, hogy továbbra sem listáz hálózatokat, szóval valami mégsem kóser. Csak hozzáadni tudok a hálózatkezelőben, de szerintem nem így kéne működnie - hozzáadni nem is tudok, mert fogalmam sincs, hogy milyen infókat kell beírnom(nem tudok ssid-t, nem tudom mac címet, még a tiktosítás módját sem).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_
üzenetére
Ez nem Windows, itt nem neked kell guglinzi a progik után!

Terminálba:
sudo apt-get update
sudo apt-get install codeblocksValamerre egyébként van grafikus csomagkezelő is ott, ahol meg tudod nézni, hogy mi a neve a flash lejátszónak a lubi csomagjai között, de valami flashplayer-nonfree lesz, telepítése úgy, mint a codeblocksé.
Egyébként valszeg nem volt még frissítve a géped, add ki a sudo apt-get upgrade parancsot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_
üzenetére
Amire root jogokat kért az Ubi, arra ez is fog, és minden más disztró, de az lspci nem root köteles parancs.
Írd be akkor, amikor a kapcsoló ki van kapcsolva és akkor is, miután bekapcsoltad és nézd meg, van-e különbség. Ha igen, azt a sort másold be ide.
Ezt a kern.log fájlt meg egy szövegszerkesztővel tudod megnyitni. Nem tudom, hogy pont ott van-e Lubin is, max meg kell keresned. Ha megvan, vagy megnyitod egy grafikus szövegszerkesztővel, vagy pl. terminálban:
nano /var/log/kern.log
paranncsal. Esetleg az MC (midnight commander) sima szövegszerkesztőjével, ha felraktad az mc progit.*XP-n lehet a gagyi Intel vga driver szívatott meg. A Linuxos Intel driver sokkal jobb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hoffman_
üzenetére
A T2050 nem gyenge proci, azzal xp alatt is mennie kellett a 720p videónak.
Am. mikor be van kapcsolva a wifi, akkor mit ír a terminálban az lspci parancs? Csak a releváns rész érdekelne.
Továbbá egy kern.log is jó lenne, ott látszik, hogy mi történik, mikor a kapcsolót átkapcsolod. /var/log/kern.log elvileg a tartózkodási helye.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Arc Raiders
- World Of Tanks Blitz
- Billiós befektetéssel bővül a Samsung magyarországi akkugyára
- PlayStation 5
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Valami fekete közeleg…
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5440 - i5-4GEN I 4GB I 320GB I 14" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A54 5G /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia /
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem ismerem a Nobara-t, miket telepít hozzá, mennyire automatizált benne a mentés készítés/visszatöltés. Ha nem gond a terminál használata, jó barátok lehettek.

CPT.Pirk