Hirdetés

Keresés

Hirdetés

CyberSecurity Connect - blended learning, valódi labor kísérletezésre. Kiberbiztonsági képzés profiktól!
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)

Új hozzászólás Aktív témák

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz ceia #85081 üzenetére

A Rufus progit használd Windows alatt ISO kiírására, XP-n is megy. Azzal minden iso-t ki lehet írni és jó is lesz. A Lili-t már egy ideje nem láttam, de anno nem ment vele minden.

A Rufusnál meg most nem tudom hogy van, de lehet választani iso / dd mód között a kiírásnál. dd módban 1:1-ben kitolja az iso-t a penre, úgy biztosan bootolni fog. Viszont ez után Rufus-al kell majd visszaformázni a pent, de az nem nagy cucc.

• ceia

őstag

#85075 májkimiki   LinuxLive USB Creator. Újabbak nem nagyon mennek XP-n.

#85076 I02S3F   Ezt írtam én is, a telepítőben egy régebbi volt, azt hiszem, még 2020-as. A frissítéssel viszont nem a legújabbat rakta fel. Amikor megnéztem az újnál ( 31.1.0 ) az adatlapot (About) a release notes-ban már még újabb is volt írva, 31.2.0. az már augusztusi. Amit nekem felrakott, az májusi.

#85077 csixy   Köszi, majd alkalomadtán kipróbálom ezt is. Amit a link után bemásoltál, nekem kínaiul van, és ennyire nem is akarok belemenni a Linuxba. A Puppy az első, amit életemben kipróbáltam. Később akarok elsődleges OS-ként is SSD-re, Mint-et, vagy PeppermintOS-t, vagy más pofásabbat, ha majd újra lesz komolyabb PC-m. (mert a windows a 7 felett kizárva) De az még egy távlati terv. Még előbb akarok (remélem ősszel) váltani Raspberry Pi 4-re, erről a régi PC-ről. Nekem elég lesz mindenre, amire a következő 2 évben kell a számítógép és a töredékét fogyasztja. Tehát ez főleg a fogysztás miatt kell, de érdekel mint "kaland" is, hogy valami más gépem lesz, nem PC. Már kb. 24 éve PC-zem. Előtte volt Amigám is, talán kicsit arra fog hasonlítani, főleg, hogy azt is akarok rajta emulálni.
    Egyelőre jó a Puppy, bár ha leállítom elveszik minden beállítás. Ugyan kimentené a beállításokat, de csak Linux filerendszerben akarja, három félét is felajánl, de én arra nem akarok elhasználni egy 32GB-os pendriveot, a hdd-re meg főleg nem mehet, NTFS van rajta, sok adattal. De van egy régi 1GB-os pendriveom is, megpróbálom, hátha arra is mehet a Linux filerendszer.

• Horvi

őstag

Sziasztok,
    Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy a Manjaro KDE alatt előfordult az utóbbi időben, hogy amikor youtube videót nézek és beletekergetek akkor egyszercsak elszürkül a kép és befagy az egész gép. Valamint az utolsó fél másodpercnyi hangot nyomatja loopban. Sajnos semmire nem reagál csak a kikapcsoló gombra illetve a resetre.

Néztem a dmesg-et de ott csak ilyesmi hibákat láttam:
    ntfs3: Unknown parameter 'windows_names'
    usb 1-9.4: device not accepting address 8, error -71
    usb 1-9-port4: unable to enumerate USB device

Illetve a journalctl -p 3-ban ezeket a hibákat látom:
    Failed to start Update XDG user dir configuration.
    kwin_xkbcommon: XKB: couldn't find a Compose file for locale "en_AG" (mapped to "en_AG")
    Failed to connect to coredump service: Connection refused

Illetve itt is szerepelnek a dmesgben látható usb hibák
    Valami tanácsot tudnátok adni merre induljak el a hibafeltárás során?

A neofetch printout ha esetleg az segít:
    Host: H97N-WIFI
    Kernel: 5.18.14-1-MANJARO
    Uptime: 26 mins
    Packages: 1281 (pacman)
    Shell: bash 5.1.16
    Resolution: 1920x1080
    DE: Plasma 5.24.6
    WM: KWin
    Theme: [Plasma], Breeze [GTK2/3]
    Icons: breeze-dark [Plasma], breeze-dark [GTK2/3]
    Terminal: konsole
    CPU: Intel i5-4590 (4) @ 3.700GHz
    GPU: AMD ATI Radeon HD 7950/8950 / R9 280
    GPU: Intel HD Graphics
    Memory: 3018MiB / 7815MiB

Köszi

• moongoose

őstag

LOGOUT blog

válasz CPT.Pirk #84955 üzenetére

Igen tudom, hogy nem támogatott.
    A gondom jelenleg ez lenne.
    A windows nem telepíhető a megadott helyre 0x80300024 telepítéskor.
    Woeusb-vel készítettem egy telepítő pendrive-ot.
    Ha boot-nál f11-et nyomok be is jön a boot lista, itt kiválasztom a pendrive-ot és indul a win7 telepítő.
    Amikor ki kellene választani a meghajtót, akkor dobja a hibát.
    Újra felraktam a woeusb-vel az iso-t, viszont kiválasztottam az ntfs-t is.
    Még van egy lehetőség, a skip legacy grub bootloader, de nem tudom ezzel változna e bármi a telepítővel kapcsolatban.
    Kerestem a neten az infó után eddig még nem jöttem rá a hibára.
    Ha csak uefi-t választok a bios-ban, akkor nem látja a pendrive-ot ,csak uefi pendrivnak, viszont ilyenkor a grub töltődik be.

törölt tag

válasz Warton #84881 üzenetére

Nekem nem egyértelmű, hogy a problémás gépen tudsz-e Windows-t bootolni és azon is megnézni? Nekem úgy jön le, hogy az a gép csak Manjaro-val üzemel.
    A további csak hangos gondolkodás, a többiek majd hozzá tesznek valamit.
    Van ez a procid meg a hozzá való chipset. [link]
    Ez pont az a korszak az Intel életében, amikor már túl voltak a NetBurst platformon, már LGA775 foglaltot nyomták. De ezek talán pont azok a procik amik úgy voltak 2 magosak, hogy 2 lapka volt egy kupak alatt. Talán. Ezután kezdődött az egy chip-re integrálás meg a chipset-ek elhagyása. Amikor a memória vezérlő meg a GPU is bekerült egy lapkába.
    Milyen chipset van a lapodon?
    Aztán a másik dolog, hogy az Intel-nek egy jó darabig nem is volt saját USB3 implementációja . Külsős chip-ekkel oldották meg a működést. Ezekhez Windows-on is elég körülményes volt a támogatás. Plusz ehhez jön hozzá az is, hogy bizonyos e korabeli notik, bár van rajtuk USB3 foglalat, de bootolni nem tudnak róluk.
    Továbbá asztali gépeknél még előjöhet az is, ha a "hitvány ház, hitvány előlapi panelje" szarja el az egész dolghot. Milyen házban van a cucc és előlapi panelbe vagy hátlapi portban van a pendrájv?
    Én 100%-ra veszem, hogy Linux kernel support problémád van.
    Mondom ezt azért, mert az 5-ös kernel óta kirúgtak sok "ódon" chipset támogatást.
    Neked meg szerintem valami ősöreg VIA, nVidia, estleg SIS chipset-ed van.
    Szóval jó lenne egy pontos alaplap típus is.
    El ne kezd kalapálni a pendrájvot, szerintem!!

• Horvi

őstag

válasz peterattila #84840 üzenetére

Köszi a tippet, igazából a tanulás része érdekelt a dolognak.

gregory91 ha grub-al indítottam akkor ilyen hibát dobott, hogy "error disk hd0 gpt2 not found".
    Próbáltam ugye wines módszerekkel visszaállítani a dolgokat de nem sikerült. Aztán linuxon se látta már a disket csak /dev/sda-ként szóval semmi partíciót nem látott rajta.
    Aztán kipróbáltam berus.berus javaslatát a gdisk-el és az működött. Most újra látja a linux a partíciókat azon az ssd-n is illetve lehet róla bootolni, simán indul a windows.
    Szóval most jelenleg jó :)

• ubyegon2

félisten

válasz Horvi #84828 üzenetére

Ha az van amit a Windowst ismerő kollégák mondanak, akkor ez a Boot-repair program javítja a Restore EFI backup opció használatával a megnyekkent boot sectort. Nem ismerem, de ránézésre jó lehet neked.

• Horvi

őstag

Sziasztok,
    Egy olyan problémába futottam bele, hogy dual bootban használom a gépet(win10 és manjaro, külön ssd-n van mindkettő) és a win10 nyomott nekem egy kékhalált. Utána nem volt hajlandó elindulni se közvetlenül az ssd-ről bootolva se akkor ha a grub menüből választottam ki.
    Próbáltam a win isoról bootolni és ott repair meg mindenféle de nem sikerült.
    Linuxban ha kilistázom a diskeket akkor ennyit látok:
    sudo fdisk -l
    [sudo] password for bandibacsi:
    Disk /dev/sda: 223.57 GiB, 240057409536 bytes, 468862128 sectors
    Disk model: ADATA SX930
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: dos
    Disk identifier: 0x18e218e2

Disk /dev/sdb: 111.79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
    Disk model: INTEL SSDSC2CW12
    Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disklabel type: gpt
    Disk identifier: 69655280-9A48-CF4F-9B6C-78028B15F8A5

Device Start End Sectors Size Type
    /dev/sdb1 4096 618495 614400 300M EFI System
    /dev/sdb2 618496 234436544 233818049 111.5G Linux filesystem

Az sda lenne a wines ssd viszont kicsit gyanús nekem, hogy a disklabel type az dos. Mert úgy rémlik, hogy anno még soksok éve uefi bootal telepítettem.
    Van valami linuxos módszer, hogy helyrehozzam ezt a bánatot? Mert a windowsos helyreállítási dolgok egyelőre csődöt mondtak.
    Köszi!

• válasz urandom0 #84730 üzenetére

Rossz a kép de kivehető.
    Így nézett ki a Mint telepítése után.
    Az első partíció a windows nt system reserved (nem efi!) , a második a W7, a harmadik az adatpartíció. És a negyediket csinálta a Mint telepítő, itt még külön swap és home meg a / és efi. De ha nem így hanem egy / akkor is létrehozta az efit.
    És jól olvasható hogy a lemez Master boot record.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog

válasz tordaitibi #84725 üzenetére

Az a fura egyébként, hogy MBR+legacy BIOS indításnál a Windows NEM csinál magának sem EFI, sem MSR partíciót. Tehát amikor a Windows telepítették, akkor valószínűleg UEFI bootban volt indítva a gép, és GPT volt a lemezstruktúra, és később ez át lett állítva BIOS-ra.
    Vagy esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamikor UEFI/GPT kombóval volt telepítve a Windows, le lettek backupolva, és amikor vissza lettek állítva, akkor már BIOS/MBR felállás volt. Én is futottam már bele ilyenbe, amikor UEFI/GPT-s disk image-et állítottam vissza legay BIOS-os gépre.
    Vagy az is lehet, hogy egyszerűen egy olyan laptopból lett áthozva a HDD, amin eltérő felállás volt?
    De ha a Mint létrehozott egy EFI partíciót, úgy, hogy sima MBR-es extended partícióval csinálta meg, akkor szerintem egyértelműen UEFI bootot érzékel, ki tudja, miért.
    Én az ilyen gépeket le szoktam gyalulni teljesen, és mindent újratelepíteni, figyelve arra, hogy mindenhol minden beállítás fixen azonos legyen, még véletlenül se keveredjen sehol a legacy+UEFI boot, illetve telepítés előtt Gparteddel szoktam a partícióstruktúrát létrehozni.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog

válasz tordaitibi #84720 üzenetére

Csak tippelek, de nem lehet, hogy mégiscsak UEFI boot van beállítva, a lemez pedig MBR? Vagy épp fordítva, legacy boot mellett GPT-s a lemez? Az ilyen vegyes kombók szoktak furcsaságokat okozni egyes laptopokon.
    Azért is gondolom ezt, mert a Windows legacy bootnál biztosan nem csinál magának indító partíciót. MSR partíciót csinálhat, de az nem indításhoz való.

• Nemrég ment el tőlem egy kolléga egy laptoppal amire a W7 mellé nem sikerült neki Linux Mintet telepítenie.
    Nekem sem sikerült, 4 órai cumi után sem.

MBR lemez, legacy bios, telepített W7. Ez elfoglal 3 partíciót, win boot, maga a W7 és egy külön adatpartíció.
    Ez így 3 partíció azaz semmi akadálya nem lenne a 4. partícióra telepíteni a Mint Cinnamont. Nincs swapfile, a home a / alatt azaz 1 partíciós telepítés.
    De ez lehetetlen, vagy meghaladja a képességemet.

Legfrissebb Mint Cinna, telepítő indít, Valami más. Kiválasztva a lemez végén a szabad 22GB helyet,
    kiválasztva hogy a rendszerbetöltőt a sda helyre tegye azaz a lemez master boot recordjába.
    Telepítő indul, telepítés hiba nélkül lefut, a legvégén közli hogy telepítő összeomlott és kilép.
    Rebootra természetesen se W7 se Mint nem indul, bootképtelen a rendszer.
    Ránézve a lemezszerkezetre, a lemez valóban MBR, megvan a win boot partíció (nem efi!! hanem ami a winnek kell)
    megvan a W7 és az adatpartíció.

És most jön a csavar. A Mint telepítő létrehozott egy extended, kiterjesztett partíciót amire tette saját magát, /, ÉS létrehozott egy EFI partíciót.
    És erről többszöri próbálkozással sem sikerült lebeszélni.
    Azaz elvan a kis világába, az extended partíción, jó is lenne ha a mbr elérné az extended partíción a Mintet vagy az EFI-t.
    De mivel ez nem megy, így meghal a boot.

Miután ráment a fél napunk, feladtam, visszaállítottuk a Windows bootbejegyzést a mbr-be, így az tökéletesen bootol, működik.

Kérdésem, egy Mint telepítő mi a fenéért nem hajlandó a mbr-be, azaz az sda-ra pakolni a rendszerbetöltőt, és miért csinál magának mbr alatt külön efi partíciót, és uefi rendszerindítást? Mindezt egy kiterjesztett extended partíció létrehozásával.

• lev258

veterán

válasz cigam #84705 üzenetére

Ezek az új Windows-ok igénylik az UEFI, Secure boot, vagy akár TPM beállításokat is. Érdemes lenne megnézni, hogy van beállítva a mögöttes KVM.

• Sz_Imre

senior tag

válasz Vasti74 #84523 üzenetére

Helló!
    Á tudtam, hogy elfelejtek valamit, amúgy a gépem adatai az adatlapon (cuccok).
    Lehet, hogy nem fogom annyiszor használni, de amikor épp ráérek, akkor azzal foglalkoznék.
    Így a virtuális gépet most így kihagynám. De azért köszönöm.
    Üdv: Imre

#84524berus.berus: Még nem telepítettem a linuxot (csak akartam, amikor szembejött boot loader kérdés), de így akkor tiszta. És ha linuxos lemezről indul, akkor tudok is windows is indítani rajta?

#84525tordaitibi: Ezt a módszert inkább kihagyom, a leírt módszert akarom elérni.
    Azaz a grup-ba kitudjam választani a két rendszert.

• Sz_Imre

senior tag

Sziasztok!

Új vagyok linux terén, de szeretném megismerni hogy milyen is, ezért gondoltam kipróbálom és egy Linux Mint 20.3 Cinnamon néztem ki a Windows 10 mellé.
    Na már most elolvastam az összefoglalót és utána olvastam (már amennyit értettem) rá is kerestem, de még így sem egyértelmű nekem.
    Mivel Windows 10 az egyik ssd-n van (Uefi-gpt telepítve), (persze van 1 tb merevlemez adattárolás és 1 tb nvme ssd játékra) és még egy másik 250gb ssd amit linuxot akarnék telepíteni. Azaz a két rendszer két külön tárolóra kerül. Konfig az adatlapomon. Live-ba megnéztem és elég fürgének bizonyult és tetszett a felület is.
    Na most a telepítésnél elakadtam, mert rendszerindító boot (boot loader) (erre gondoltam) a windows 10-re akarta tenni, de gondolom ahová telepítem a linuxot oda kéne, de ebbe nem vagyok biztos benne. A lényeg, hogy ilyen válaszható legyen megoldva.
    A másik kérdés, hogy tudom kell home-ot kell létrehozni a partíciónál és még mik azok amik még kellenek?
    Válaszaitokat előre is köszönöm!

• Vasti74

senior tag

válasz fatpingvin #84511 üzenetére

Nekem pl. már piszok régen (több, mint 20 éve) eljött a linux éve, és maradt is ;-)
    Ki mire használja a gépét? Ennyi a kérdés.
    Amire én használom, arra annyira tökéletes a linux, hogy jobb nem is lehetne :-)
    És ezt nem azért mondom, mert nem ismerem a Windows-t: >10 évig miközben linuxot használtam, napi 10-12 órában Windows előtt ültem, mivel számtech szervizes voltam.
    Aztán az elmúlt kb. 10 évben már csak az ismerősök, meg a család többi gépén látok Windows-t, de valahogy nem vágyok rá egyáltalán.
    Annak ellenére sem, hogy itthon van az én linuxos asztali gépemen, és a dual boot-os laptopomon kívül két laptop és két asztali gép a gyerekeknek Win10-el, mindegyik minőségi és izmos hardver, minden csakis jogtiszta szoftverrel, még a vírusellenőrzőt is megvettem, stb., szóval semmi "mókolás".
    De valahogy nem az én világom a Windows...
    Viszont! Én még sohasem akartam rábeszélni senkit arra, hogy linux-ra váltson ;-) Eszembe sem jutna. Akinél (ismerős, családtag) látom, hogy kb. a Firefox - Chrome, amit használ, és ennyi, annak esetleg megemlítem, hogy lenne egy alternatíva, ami problémamentesebb. Aztán ha nem csillan fel a szeme, ennyi, többé soha ;-)

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz tordaitibi #84506 üzenetére

Az efi bája ott bukott el nálam, mikor az aktuális W10 éves frissítés rendre felülírta a prioritás beállításokat és utána kézzel kellett visszaraknom a bootválasztót, mert különben csak a Windows indult...
    A többi dolognak meg számomra semmilyen előnye nincs, szóval maradt a grub. :)

• ubyegon2

félisten

válasz szucstom #84496 üzenetére

Ne szórakozzatok már, ennyire meleg lenne? Olasz nicknevű ft nem tud háromig számolni, mégis Linuxot akar a gépére, Te azt írod, hogy clean install, de közben szennyezed a géped, mielőtt Linuxot próbálnál rajta bootolni.... :D Nem tudom modellezni fejben sem a dolgot, mivel már lassan 9 éve nem Win mellé próbálok telepíteni, de nyilván valami hardveres beállítás lesz nálad a gond, vagy a szokásos Windows akadályoztatás... :Y Szóval olyan nincs, hogy már egy Live sem jut el a bootig!

berus.berus kolléga sem látja soha meg a Linux Évét, mert azt csak azok látják, akik nem szennyezettt hardverre telepítik a Linuxot! Érdekes, én tök nokedli laikus vagyok, mégis 9 éve már eljött számomra a Linux Éve....no akkormostmivan? :P

• szucstom

őstag

Na jó, ez kezd eléggé frusztráló lenni. Megcsináltam az éves clean installt a gépemen. Friss windows, mellé Ubuntu/Mint/Manjaro trióból vmelyik. Hát, persze egyik se jutott el a live boot-hoz.

• gregory91

senior tag

válasz ubyegon2 #84423 üzenetére

Én anno az általánosban tanultam linuxot(halvány emlékezetem szerint startmenü gombján egy tux volt,hálózati bootban indulhatott mert volt egy gép ami "szerverként" futhatott mert ha az nem fut akkor többi gép sem bootolt volna be) holott windows volt otthon,annak idején elidegenedtem tőle.Most meg vagy 2-4 éve csak linux fut a gépemen(lehet hogy lesz mellé windows de nemhiszem hogy tartósan lenne).
    Durva ezt leírnom de nyomokban olyan mintha egy "tanár" lenne.Segített programozni,segített belemélyíteni a bootloaderek világába,ösztönöz arra hogy bizonyos szoftvert is előállítsak,vagy akár egy livelinuxos számítógépes-bicskát rakjak össze.

• Lasersailing

senior tag

Sziasztok,
    Cégnél "sikeresen" szereztünk egy zsarolóvírust, e miatt szeretném az alábbiakat megtenni:

Elővettünk egy ~2-3 hete nem használt desktopot, ami szeretnék legyalulni 0-ra majd a windows-t újra telepíteni (bízva abban, hogy a win10 licensz benne van a gép bios-ában, bár ebben nem vagyunk biztosak, de a global IT-val most nem tudunk kommunikálni, így meg kell próbáljuk, vagy jó lesz, vagy nem. Ha nem, akkor is kellene egy tiszta gép)

Réges régen próbálkoztam linux-szal, nem lettem nagy szaki, de az alábbi menetrendre gondoltam:
    1) csinálok egy linux mint live pendrive-ot
    2) leformázom erről a pendrive-ról a HDD-t, így 100%-ban biztos lehetek abban, hogy ha már itt volt a vírus 3 hete is, akkor nem tudom megfertőzni a windows telepítő pendrive-ot
    3) majd telepítem a WIN10-et. (Vagy sikerül a bioson keresztül aktíválni vagy nem:)
    4) ha nem, akkor veszünk új licenszeket, de az a lényeg, hogy a gépek tuti vírusmentesek legyenek (gyártástámogatásra kellenek, internet hozzáférés nem kell majd, csak, hogy lássák egymást a gépek, hogy az egyedi fejlesztésű programot tudjuk rajta használni)

Az egyes pont ment gond nélkül, live rendszerrel sikerült elindítani a gépet
    Viszont nem látom live rendszer alól a HDD tartalmát. Amit próbáltam:
    "start" gomb / disks: manage drives and media:
    3 meghajtót látok:
    - CD/DVD dirve
    - 7.7GB nano pro --> ez a pendrive, miről bootoltam
    - 2.1 GB Loop device --> ez gyanítom, hogy linux-hoz kötődik, de én egy min. 128 GB-os SSD-t szeretnék látni és leformázni.

Ebben tudnátok segíteni?
    Segítséget kérlek részletesen írjátok le, mert nem értek a linux-hoz, csak én már láttam linuxot távolról...

(Ill. ha esetleg kihagyható a linux-os lépés és simán telepíthetem a win telepítő pendrive-ról a win-t, akkor azt is köszönöm ha megírjátok próbálnék nagyon óvatos lenni, de ha 100%-ban felesleges, akkor kihagyom a 1-2-es lépést)

Értelemszerűen a gép jelenleg nincs a neten, és a hálózat amit kiépítünk gyártástámogatásra az is internet kapcsolat nélkül lesz, amíg a global IT nem csinál valamit.

törölt tag

válasz anorche1 #84155 üzenetére

A boot partíció EFI esetén az EFI partíció igaz?
    Mert azt felcsatolva az os-prober maga nem adott hibaüzenetet.
    Viszont kiírva a grub-ot feltűnt már (amit érthetetlen, hogy eddig miért nem vettem észre)

$ sudo os-prober
    /dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi

$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    GRUB beállítófájl előállítása…
    Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-linux
    Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-linux.img
    Found fallback initrd image(s) in /boot: initramfs-linux-fallback.img
    Figyelem: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
    Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
    Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
    Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
    kész

Update:
    Az /etc/default/grub fájlban uncomment a "GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false" részt, már megtalálta a win-t is.

Köszönöm a segítséget. :)
    Valamiért átsiklottam ezen a részen. Hogy miért???

törölt tag

Urak, nem az os-prober feladata lenne az, hogy a grub konfig kiírásakor felismerjen egy windows partíciót és a grub-ban megjelenjen mint választható menüpont?
    Mert elméletileg telepítve van az Arch rendszeremen, de nem jelenik meg a win a grub2-n belül és így bios boot-al kell win-re váltanom, ha játszani támad kedvem.

Alapvetően nem gond ez sem, de időnként elfelejtem előhozni a boot menüt.
    Arról nem beszélve, hogy néha megkeveredem, melyik gépemen, milyen billentyűvel lehet előhozni. :B

Szóval kényelmes volna, ha a grub boot select tartalmazná a win-t is választható módon.
    Tudnátok segíteni, hogy mit kell tennem, mit rontok el?

Így tettem fel a grub2-t és írom ki a gurub.cfg-t:
    grub-install --target=x86_64-efi --bootloader-id="Arch Linux" --efi-directory=/boot --recheck
    grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

• leviske

veterán

válasz Silent_Bob47 #83741 üzenetére

Nem teljesen értem egyébként, hogy ezt mire értetted.

Annyit még én is tudok, hogy a / a Linux root könyvtára. A bajom az volt, hogy adott egy működő dual boot rendszer és amiután egyszer frissül a KDE-s Tumbleweed, kötelezően csatolni akarja a Windows partíciót, miközben arra nem adtam engedélyt. És baromira zavart, hogy minden egyes indításnál ugyanaz az ablak fogadott, akármit próbáltam beálíltani. Ezt Tumbleweed+Gnome alatt nem jött elő.

Próbáltam a bootot követő csatolás után lecsatolni, hátha a Dolphin próbálja az előző munkamenetet helyreállítani, de nem. (Bár mint írtam, én sosem nyitottam meg azt a partíciót Linux alól.) Néztem a javaslatnak megfelelően a fstab-ot, de nem változott benne semmi. Sőt, próbáltam újratelepíteni a Tumbleweed/KDE párost hetekkel később, de ugyanúgy az első zypper dup után boot során már ez fogadott.

Most vissza fogom rakni megint a Tumbleweed-et :DDD , így valószínűleg tudok majd érdemi infókkal szolgálni.

EGYÉB: Futott már bele olyan problémába valaki, hogy pipewire használata mellett hangerő változtatásnál durván akadozik a hang? XonarDX + Tumbleweed esetén mind Gnome, mind KDE alatt jelentkezett. Fedora esetén nincs ilyen gond.

• válasz fatpingvin #83856 üzenetére

Én nem mint vitatag csak elmondanám a véleményem. Itt már sokan ismerik, meg is kaptam már a letolásokat. Ennek ellenére lazán fogom fel ezt a hajdenagy biztonságot. Miért is?
    Mert ha valóban valaki ellen célzott támadást indítanak, az előbb utóbb elesik a harcban. Példa erre neves szolgáltatók, felhőtárhelyek, több ország kormányzati intézményei, közösségi oldalak stb.
    De maradjunk otthon.

Minden router sebezhető. Ez 101% hogy így van csak még nem fedezték fel de félévente nagy hacacáréval tudatja a nagyérdeművel a Kaspersky, az Eset, a fenetudja ki hogy találtunk rést. 100millió feletti korosabb routerbe ez már nem lesz soha javítva. Vagyis idő kérdése és azért egy router, ami a helyi, házi háló belépő láncszeme, ez így eléggé életveszélyes. Aki azt meghekkeli annak nyitva a belső háló, és ez pár eszköznél se semmi lehetőség, hát mégha egy komplett okosotthon lóg a router belső hálóján. Az maga a kánaán és nem csak IT oldalról hanem pl. betörés, fizikai behatás nélküli behatolás a lakrészbe stb.

Minden PC sebezhető, minden OS támadható, annak aki ismeri a gyenge pontokat. Ezeket természetesen javítják de jön a következő felfedezett rés. Ugye Intel procik, ram túlcsordulásos szoftverhibák, alkalmazásokba naponta fedezik fel a réseket, egy ártatlannak tűnő iránytű app át tudja venni a hatalmat a telefonon ha minden klappol.
    Egy SSD-vel támadható a pc, annak firmvare hibájával. És még sorolhatnám, szinte nincs eszköz egy PC-be, talán a tápegység kivételével amivel ne lehetne átvenni az uralmat.
    Jelenleg ami engem mellbevágott az az UEFI biosok támadhatósága. Igen már létezik ez is, injektálásos megoldásokkal megváltoztatják akár a gépi kódot is a boot folyamatban.
    És mivel ez a hardver legalja, egy secure boot kiiktatása-megkerülése, egy uefi szintű kernel/driver/dll módosítás a boot során a gazda OS számára észrevehetetlen. Azaz nincs vírusirtó ami felfedezné mert csak a ramba van egy nyúlfarknyi kis helyen. Windowson beépül egy svchost folyamatba akár vagy system joggal indít egyet.

Namost ha ezek vannak, léteznek, és ez még csak a jéghegy csúcsa, ki tudja amik még nincsenek felfedezve, detektálva, és akkor én ott állok bambán a jelszavas ftp szerveremmel. Hát nem mindegy?

• leviske

veterán

Sziasztok!

Tudok az ellen tenni bármit, ha egy frissítés után a rendszer minden boot után akaratosan kéri a jelszavam/hozzájárulásom ahhoz, hogy mountoljon egy disket amit én szándékosan nem csatoltam (mert Windows van rajta)? Az automatikus csatolása YAST-ban ki is van (és ki is volt) kapcsolva, de mégis előjön minden indításkor.

A rendszer openSUSE Tumbleweed + KDE.

Előre is köszi a segítséget.

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz tomselec #83726 üzenetére

Valószínűleg a bios-ban az EFI boot sorrendet változtatta meg úgy, hogy elsődlegesnek tette be a saját bejegyzését a Windows, ami viszont nem kezel más oprendszereket... Szokott ilyet csinálni a Windows egy-egy nagyobb frissítés során, mert csak. :U

• Silent_Bob47

tag

válasz SunMount3r #83689 üzenetére

"Olyan minimál Linux-ot keresek, ami USB Pendribe-ról is boot-olható/futtatható."
    Arch/Fedora/Debian netinstall
    "" gépen lévő jelenlegi Windows 11 rendszerre (UEFI/GPT/NTFS) a gépen és a gépben lévő meghajtók file-jai se legyenek veszélyeztetve. Van erre valami "tuti biztos" megoldás?"
    HA kiveszed a gépből a HDD/SSD -t, és egy másik pendrive -ra telepítesz.

• SunMount3r

nagyúr

Hello!

Olyan minimál Linux-ot keresek, ami USB Pendribe-ról is boot-olható/futtatható. Amire kell: a Volumio-s Pi Box-om rendszer file-jainak szerkesztgetésére LAN-on keresztül. (Ez ugye Windows alól eléggé "veszélyes" dolog az eltérő file rendszer miatt). Az is fontos, hogy a Linux futtatása semmilyen káros hatással ne legyen a gépen lévő jelenlegi Windows 11 rendszerre (UEFI/GPT/NTFS) a gépen és a gépben lévő meghajtók file-jai se legyenek veszélyeztetve. Van erre valami "tuti biztos" megoldás?

Köszi!

• válasz pinnacle #83576 üzenetére

Windows mivel irtad?
    Lemezkezelo latja?
    Windows10 2019-tol tamogatja csak a tobbparticios hordozhato eszkozoket, elotte nem tud mit kezdeni vele, a Balena Etcher meg igy irja meg.
    Ha a Lemezkezelo latja akkor se tud mit kezdeni vele, a diskpart parancssori eszkozzel lehet visszahozni a pendrajvot, vagy Linux ala kell csatolni es formazni. Aztan meg inkabb Rufus ha mar Win alol irod meg a live-t.
    Bootol a pendrajv? Azt nem tudom ennyire regi bios egyaltalan latja-e, vagy mbr/efi problema van, a live nem tudom milyen sema szerint lett megirva.

• pinnacle

nagyúr

válasz pinnacle #83429 üzenetére

Eljöttem oda ahol a régi gépek vannak, rákerestem a Windows, Linuxra, ezt találtam. Zorin OS 15.3 Lite 32-bit-et az ott ajánlott balenaEtcher-el írtam ki pendrive-ra. Indításnál jelezte a gép, hogy nem bootolható az eszköz, utána ráadásul nem is látta a Windowsos gép a pendrive-ot. Már a Zorin kiírása után eltűnt. Gondolom a Linux miatt. Régebben ha nem látta a gép az SD kártyát (Androidos boxhoz használtam, azon is Linux, CoreELEC volt) SD Card Formatter-rel vissza tudtam hozni, de most nem sikerült, az sem látja.

• Synaptic

senior tag

Venném a bátorságot ebben a topikban is felvetni :

Feltettem egy Zorin linux-ot /dual boot/. Minden működik és ráadásul tetszik is. A problémám az lenne , hogy bizonyos weboldalak nem jönnek be. Ilyen pl a Twitter és a Disqus. Firefox-ot használok , de egy septében feltett chrome on is ugyanez a helyzet. Manjaro live - vel is hasonló a helyzet . Windows-t indítva semmi probléma a fent nevezett oldalakkal.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz CPT.Pirk #83543 üzenetére

Úgysem tudsz überelni :D

Legutóbbi frissítés után a wired internet megszűnt működni és wifi is csak ímmel-ámmal. Oké, indítsunk régebbi live Ubuntut, Debiant, Kalit - nincs wired net.
    Újrahúztam a Debiant, van wired és wireless (Realtek és Intel). Frissítek, wired net elszáll, wireless van. Kihúzom a drótot, visszadugom, wireless elszáll és úgy is marad (többszöri reboot sem segített).

Na ilyenkor mi a franc van? Windows alatt hasonlóan hektikus a dolog, de ott időnként működik a wired, sőt, ha bedugom a kábelt és kihúzom, megmarad a wireless kapcsolat.

Cseréltem kábelt, másik router portba dugtam a madzagot, még usb-s LAN-t is szerváltam - semmi nem változott.

Elég x-atkának tűnik a dolog, pláne, ha számításba veszem, hogy ha a laptopnak a LAN-os oldalán dugom be a ventoy cuccot, akkor boot hibával elszáll, míg a másik oldalon simán bootol. De (!) a "LAN-oldalon" ua. USB aljzattal jól megy pl. headset, működnek a video outputok, USB-C is - szóval még abban sem lehetek biztos, hogy hw hiba... (BIOS reset is megvolt)

Sosem találkoztam még ilyennel, teljes rejtély.

• gregory91

senior tag

válasz Kacsasült #83391 üzenetére

Ingyenes,testreszabható(nem úgy mint a mai windows-ok),nem eszi feleslegesen a memóriát és a tárhelyet(system volume information és egyéb nyalánkságok).Kevesebb az elszállás esélye,ritkábban bugos a winnél.Gyors boot idő.

• válasz Vasti74 #83361 üzenetére

oké, elfogadom talán kicsit erősnek tűnik a kijelentésem.
    Viszont.
    Ha egy 20-24 órás session alatt, mindegy milyen platformon,
    nincs semmi ami üresjáratokba húzná a procit
    az adatforgalom Linuxon nulla órákig ha nem haszálok webes alkalmazást, Winen a saját szirszarai pofáznak csak
    tűzfal alapkonfigon, azaz ki bármi, amit én egyszer engedélyeztem, be semmi
    Defender alapból benne van a Winbe
    életemben nem kattintottam felugró "Ájfont nyersz öcsém, kattints ide!" jellegű popupokra
    az xp-m 7, a W7 5, a w10 6 évet élt meg, ugyanaz a telepítés és ugyanolyan nyugiba van most is a w10-re ráfrissült W11.
    Linuxok aktívan 3 éve vannak nálam napi használatba, a köznyelv és a köztudatban elterjedt szlogenek szerint 22356x biztonságosabb alahelyzetben is mint egy Windows.

Akkor oké, telisteli vagyok trojannal meg vírussal.
    Ezeknek nem az a tulajdonsága hogy csinál valamit, irgalmatlan adatforgalmat generál, húzza procit, letitkosítja a vinyóma, megzsarol, él és működik? Vagy már nem észrevehetőek semmiképp? Ha meg nekem nem szúr szemet, akkor ha a Defendernek se Winen, akkor minek a vírusirtó?
    Almáék rendszerét nemismerem, sose volt dolom vele de egy irgalmatlanul zárt és emiatt nagyon biztonságos rendszer. Erre is van tuti vírus meg egyéb.
    Androidon a átlag az elvileg biztonságban van, a Gugliék és a Playstore mindent ellenőriz, lassan zártabb lesz mint almásék platformja. a szerencsétlen user mit tegyen még ezen felül? És Andriodra is van vírus.

Linuxon az autologin ami többek szerint hatalmas hibám.
    Miért? Az összes pc-m vagy 70 centire van tőlem, vagy a kollégáim akik képzett vagyonőrök, vigyáznak a gépekre.
    Autologin után egy Linuxon ugye semmi olyat nem lehet tenni ami veszélyes lenne, mivel azokhoz a műveletekhez kéri a rendszergazdai jelszavamat.
    Akkor itt megint mit rontok el?

Az átlagfelhasználók milliárdjai használnak autologint, megbíznak a rendszer beépített védelmeibe, naprakész a rendszerük a beépített autoupdate jóvoltából. Most akkor én mint teljesen átlagfelhasználó, mit tehetnék ezeken felül? Ki fogja ezen a szakmai topikokon kívül olvasgatni a Linux felhasználók táborából hogy a flatpak sebezhető? Ki fog napi vírushíreket olvasgatni Win vonalon? 0,00001%. Millió felhasználóból ha 25 tudja mi a Meltre, mi a bootvírus, hogy már az UEFI is támadható, mi a trojan stb. A többi meg tudatlanul használja. Mint én is.

Tessék olvassátok el pl. ezt [link] Most akkor mi van? Javíthatatlan. Felfedezték. Dobjunk kukába minden 5 évnél idősebb Inteles gépet..? Ha ezt valaki felfedezte és ki is használja, akkor én mi a fenét érek el ha kikapcsolom az autologint, behúzom fülem-farkam, 1000x óvatosabban élek ezután? Semmit nem érek el. Akkor meg?

Ki kell dobni mindent, Nokia3110-est használni bár akkor meg ha mindenki azt használ, arra lesznek vírusok. Vagy kiköltözni barlangba és elfelejteni a 21. század összes vívmányát. Mert más megoldás nincsen mert holnap az AMD-be, utána a tpm csipbe, az ARM procikba vagy az ssd-k firmware-be azután meg a fene tudja mibe fedeznek fel biztonsági rést. Már nem merek otthon hobbizni, egy 4093-as nand IC-be vagy egy BC182 tranzisztorba is lassan vírus meg biztonsági rés lesz? Vagy a fűnyíróba?
    Hát én nagy ívben tojok ezekre épp azért mert semmit de semmit nem lehet tenni és most elköszönök és megyek orosz weboldalakra szörfözgetni meg az xhamster.com -ra kicsit szórakozni.

• Kacsasült

tag

Daphile dolgot ejtettem. Zeneket atmasolom ssd-re, onnan lejatsza a foobar. Shared konyvtarba csatolast nem ertem, hogyan kell kivitelezni...fstab se mond nekem sokat...

A redszer amugy tetszik, joval gyorsabb, mint a win 7. Visszaraktam a hdd-re telepitett win-t, hogy alaphelyzetbe allitsam, ha eladnam. Elotte a windows szepen frissitett, ami megfogta a hdd teljes kapacitasat - szoval a ssd is sokat hozza tesz a gyorsasaghoz. Boot ido, kikapcsolas osszese hasonlithato.

Tuzfalat erdemes hasznalni?

• RaZroX

addikt

Sziasztok!

Van 3 meghajtó a gépemben, egy 120 és egy 240-es SDD, illetve egy 320-as HDD.
    120-as SSD-re feltelepítettem a Kubuntut.
    240-es SSD-n régóta egy macOS Big Sur van.
    320-as HDD pedig apfs-re van formázva és adatokat tárolok rajta.
    A problémám az, hogy hiába bootolok a 120-as SSD-ről, az alaplapi "Boot Logonál" megáll a történet. Korábban egy Windows 10 volt ezen az SSD-n, az működött rendesen, a 240-es SSD-ről pedig működik a macOS most is.

A Kubuntunak szánt SSD, GPT partíciós táblán van és telepítésnél megadtam neki ezt a meghajtót, hogy automatikusan használja fel az egészet.
    A Sata AHCI be van kapcsolva, de kikapcsolt állapotban sem bootol a Kubuntu.

Próbáltam manuális lemezbeállítást is, létrehoztam az ext4 partíciót az adott SSD-n, az elérési útvonalnak a sima "/" jelet választottam ki. Boot fájlok helyének ugyan ezt az SSD-t adtam meg, de ezeknél a beállításoknál sem bootol a rendszer.

Kifogytam az ötletekből, még talán rossz uefi beállítás lehet, de vagy 6x átnéztem és nem találtam olyat ami az én tudomásom szerint befolyásolná a bootot. Főleg, hogy minden más OS működik.

Ha valakinek van ötlete, azt szívesen fogadom! :R

Gigabyte ga-h61m-s2pv rev 2.0
    i3 3570
    16GB ram
    GT740 1GB

Szerk.: Alaplapi boot logonál nem fagy le, crtl+alt+del újraindítja a gépet.

• Barret001

addikt

válasz ubyegon2 #82878 üzenetére

Ezt sikerült felrakni...sok apró gond miatt.Pl a puppy pendrájvja lefagyasztotta a biost,nem tudtam róla bootolni.mikor kipróbáltam jó volt,telepítéskor már nem indult a gép.Raktam rá valami mást ami elindul! Ez elindult,és fel települt.elsőre örülök hogy működik! Még egy virtuális billentyűzet kell,és szerintem csak be kell lakni. Hogy lehetne olyan felbontást alkalmazni,ami ENNEK a linuxnak nincs a listájában? 1366x768. q4os tudta! Full hd-n a linux vízszintesen csíkozik,mindegyik! Windows nem csinálta.Kisebb felbontáson már jó.Viszont az a felbontás ami "natív",ebben a linuxban nincs...

• Warton

őstag

Windowsos parancssorban történő trógerkodás (convert, chkdsk meg ilyenek) és egy kínzóan hosszadalmas kb. negyedórás formázás után a Maxell el kezdett működni. Aztán a Rufus beállításai között találtam egy izgalmas opciót (ami persze egy nyilacskával jött el, hogy száradjon le a keze a fejlesztőnek), ami pont rámillik és bepipáltam és flash után berakva a másik gépbe simán bootolt az usbről.
    Az alábbi képen látható a megoldás:

• válasz Kacsasült #82774 üzenetére

Mentesz, biztos mi biztos, több módszer is van, Win saját és külső programok is.
    Keszereled a lemezt, beszereled az új gépbe, arra ügyelni kéne hogy az ahci, secure boot, bios/uefi egyforma legyen.
    Botolsz, megvárod míg a Win elszüttyög, lehet rebootol is, majd hagyod hogy levadássza a neki kellő drivereket , ha nem megy neki akkor ajánlott manuális segítség.
    És készen is vagy.
    99% hogy gond nélkül veszi az akadályt, procicserét, esetleges platformváltást is, pl. AMD-Intel proci, Nvidia-Intel -egyéb gpu cseréket.

Linuxról szó se essen, az átgázol minden hardvercserén. :) :K
    bios-uefi beállítások itt is fontosak.

Szerk,
    most görgettem lejjebb, nem átvinni akarod a rendszereidet hanem szűz telepítés.
    Ott meg mindegy, nem is értem így a kérdést.
    Először a Windows, mert annak a faejű bootmanagere nem indít semmi mást csak Windowst, utána a Linux.
    Ha UEFI a géped akkor ez se érdekes, mindegy a sorrend, majd választasz a uefi menübe, csak a Linux grubot (rendszerbetöltő) az efi partícióra kell rakni de asszem ez alapértelmezett is.

• Tim82

félisten

válasz growler #82266 üzenetére

Kifejezetten úgy emlékszem, hogy dd-t ír ki (a GParted elviekben kiírja "menet közben", milyen paranccsal dolgozik), ez alapján írom - de tévedhetek is. Hozzáteszem, az use case nálam mindig az volt, hogy volt elég hely a célmeghajtón és sose változtattam meg a partíció méretét, helyét, mindig utólag, a másolás után adtam hozzá szabad helyet meglévő partícióhoz. Nagyobbról kisebb meghajtóra nem migráltam még, azzal nincsen tapasztalatom, de úgy emlékszem, csináltam én már NTFS rendszermeghajtó (Windows) partícióinak másolását is (nagyobb meghajtóra) GParteddel, sikeresen. Windows esetén nem ezt preferálom azért, ott van a Macrium Reflect Free erre.

• csixy

addikt

válasz CPT.Pirk #82242 üzenetére

Hmm épp tegnap is áthúztam 3 képet a windows user mappából linuxba. Semmi gond nem volt vele. Igaz az ntfs mappából csak olvasni szoktam, írni nem. Egy kivétel van nálam, hogy ha valami ragaszkodó file kerül elő windowsban azt linux segítségével szoktam kiirtani.

• csixy

addikt

Már annyiszor leírtátok , hogy dualboot esetén a fastbootot ki kell kapcsolni. Létezhet, hogy nekem nincs vele semmi gondom?
    Van egy dell precision 5520-as gép. UEFI módban használom kikapcsolt secure boot mellett. Dualbootban windows 10 és L. mint cinnamon 20.3 fut rajta. Mindkettő ugyanazon az NVME SSD-n van, közös boot,esp partícióval. Bootsorrendben a linux elöl van és a grub menüből indítom a windowst is. A BIOS-ban a fastboot thorough módra van állítva. A windows összes akarmi.sys fájlja létezik. Az energia beállítások a windowsban ilyenek:

Létezhet, hogy mégis minden jól múködik?

• UserX

addikt

válasz gregory91 #82182 üzenetére

Hello!

Sajnos neked lett igazad. :( :W Bár a Gentoo nem dual módban lett felinstallálva, miután csatlakoztattam mind a 2 SSD-t és a Linux-osról próbáltam bootolni a Windows karika pörgött egy kicsit, majd Win hibaüzenet. Innentől kezdve a Gentoo halott! A Win valóban nem látja a linuxos SSD-t. A gyerek egyébként is újra akarta rakni (nem megy a VPN, hiába cseszegette a kernelt), tanul és kísérletezik, ami nem rossz! :)

Szerintem két opció van:

1. A Gentoo telepítése dual módban...Ez járható út???

2. Elfelejteni a Windowst!!! :D

Mi a véleményetek? :R

törölt tag

válasz UserX #82174 üzenetére

Az ég világon semmi gubanc nem lesz. Mivel eleve még csak nem is egy meghajtón vannak az indító partíciók. Majd választ az alaplap boot menüjéből, hogy melyik rendszer induljon.

Feltéve, ha a Gentoo is és a Windows is egy féle képpen van telepítve. Mindegyik uefi-s vagy mindegyik legacy.

• válasz cigam #82086 üzenetére

Dede, hoztam már vissza ilyen halottat az élők sorába. Ha a da/vcom/adb driverek fennt vannak Windowson, terrmészetesen az adott tablethez/telefonhoz való változat akkor van esély.
    W10 sajnos nem mindig partner ezekbe, W7 X64 nekem jobban teljesített.
    Csak sajna minden készülék máshogyan működik, ezért írtam elébb hogy van amiből az akkut is ki kell venni, van amelyikből nem, van amilyekbe a power+vol.up, van amelyikbe más kombináció,meg nem mindegy be van dugva nincs bedugva, mikor kell bedugni az usb-t stb. ezt mind tudni kéne.
    Ha ezek mind megvannak és egyetlen 1 dolog él csak, a preloader, akkor esélyes hogy egy full romot/firmet feltöltve jó lesz.
    Csak a teljes romba kell a boot, a bootloader az uboot stb és az összes partíció.Meg ezek helye azaz egy mindent tudó scatter fájl a FlashToolnak.
    Telefont így nem lehet mert ugyan elindul de ugrottak az IMEI számok.
    Ez is helyrehozható HA megvannak de ez már szürkezóna itt.

A eészülék egy frissítésnél halt meg azaz valószínűleg a system sérült, bár a boot részek se kizártak.
    Ha sehogyse megy akkor esetleg az emmc korai és tragikus halála is elképzelhető.

• válasz ubyegon2 #81843 üzenetére

Csak ha megint kell, ne legyen egy óra.
    Win,
    SHIFT+Újraindítás egérrel megnyom
    a bejövő képernyőn Speciális
    majd itt UEFI firmware settings

És rebootol az uefibe.

Itt UEFI függő hogy hol de jellemzően faék egyszerűen ki lehet kapcsolni a Winloader elsőbbségét örökre, azaz ezuátn indulni fog telepített Linuxról, bootolható pendrájvról.
    Választómenü UEFI függő, F8 és társai, és ezután ez is működni fog, megjelenik az UEFI választómenü és benne az összes bootolható média. Nekem jelenleg egyik gépemen ez a menü csak 11 elemből áll :)

Gyalu esetén ezeket mindenképp lépd meg ezt mert előfordul hogy nagyon macerás uefi matatások után fog csak a Linux indulni.
    Secure boot maradhat, ma már szinte az összes telepítő és disztró alkalmas. Ha nem várt anomáliák lépnek fel, ki lehet kapcsolni. W11 esetében nem, illetve megfelelő hekkelések után igen.
    Nem ördögtől való a Windows sem, nem tudom mekkora lemez van a gépbe, lezsugorítanám a Wint a saját beépített eszközével 50-70 gigára és a felszabadult területre tenném a Linuxot, linuxokat.

Ha magadnak csinálod akkor természetesen ez utóbbi bekezdésem tárgytalan.
    Ha viszont másnak aki sokat használt-használ Windowst és igénye lenne több komplex windowsos megoldásra (Naptár, Onedrive, Teams, Azure, Office, XBox live stb.stb.) és ezek teljes átjárhatóságára akkor nagy meglepi lesz egy Linux. Sajnos negatív értelemben. És ehhez nem is kell nagyvállalati környezet csak otthoni bedolgozás vagy távmunka vagy távtanulás.

Mégegyszer kihangsíúlyozom, ha maradunk a terminál-mediplayer-böngésző mesterhármasnál akkor a világon a legjobb választás egy Linux.
    Pont erről volt egy érdekes témakör az egyik legnagyobb MO-i linuxos fórumon és mindenki szó nélkül elismete hogy a Linux, bármilyen jó de semmiképp nem lehet soha alternatíva.
    Ha valaki igényli, átemelem ide az én példáimat, véleményemet. Szerintem elgondolkodtató.

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #81845 üzenetére

Szia!
    Itt van egy [általam készített videó] a sima GPT-s UEFI linuxtelepítésről. A bootválasztó menüben a telepítő pendrájv UEFI-s általában fentebb lévő sorát kell választani, ha a masina tud UEFIT és Legacyt is, ha csak UEFI-s a gép akkor egyértelműen nem lesz alul Legacys sora a bootvpendrájv kiválasztásakor.Ha Windows mellé telepíted akkor először a windowsba lépj be és rendszergazda fiókban a sajátgép jobb gomb kezelés menüt válaszd és ott kérd meg a windowst hogy legyen szives előrébb és összébb húzódni. A lemez elején lévő100 megás EFI partíciót és a mögötte lévő 15 megás kis biszbasz partíciót hagyd békén (de ezt a15 megásat windowsból nem látod csak a Gpartedben látszik) a felszabadított hátsó szabad részre tegyed a per partíciót és ha akarsz akkor swap partíciót is. A windows 100megás EFI partíciót csatoljad majd /boot/efi és ne formázd meg mert akkor lőttek a windowsnak. Röviden ennyi. Hajrá. :)

• ubyegon2

félisten

válasz csixy #81844 üzenetére

Figyelj, egy Archklón kernel panic közel sem akasztana ki annyira, mint a Windows 10....persze nem a munkagépen próbálom ki.

Az UEFI Mint Cinnamon Telepítést magában akarod, vagy duál bootban Widows után a Windows mellé telepíteni?

Szerinted? ;] Nem rajtam múlik, én meg akartam tartani, de a galádsága után megírtam a enduser-nek, hogy a Winnek mennie kell! Akartam is kérdezni, ha én letörlöm és a user úgy dönt, hogy valamikor mégis felrakná, akkor az megy simán, mivel a hw-összetevőket felismeri a Win és feltelepül?

• csixy

addikt

válasz ubyegon2 #81843 üzenetére

A garudát tudtam lelepíteni UEFI-GPT-re simán, de Legacy telepítést még nem próbáltam belőle. Ha másik legacy linux bootmenüjébe akarom felvenni, akkor mindig kernel-pánik a végeredmény. Szóval garudát legacyban majd meglátod, de előtte egyél meg egy fokhagymás pirítóst inkább, hogy teljen békésen addig is az időd.

Az UEFI Mint Cinnamon Telepítést magában akarod, vagy duál bootban Widows után a Windows mellé telepíteni?

• BoB

veterán

válasz hunaqua #81780 üzenetére

BIOS-ban kapcsold be a LAN Boot ROM-ot.

(valszínű windows lekapcsolja a kártyát kikapcsoláskor, ami úgy is marad, és nem lehet bekapcsolni linux alól ebben az esetben. Ezzel megkerülhető mert a BIOS be fogja kapcsolni gép induláskor)

• válasz PCProfessor #81528 üzenetére

"Milyen windowst raktok fel ami annyi tárhelyet igényel?"

Nem tudom neked hogyan jön ki 5-15GB.
    egy XP volt alapon telepítve 6,4G, a Service packos 7,1, és ezzel még semmit nem lehetett kezdeni. Mire felment a Java, a net.framework és 1-2 tucat szoftver addigra 10-11Gb lett.
    Egy W10 tökszűzen valóban megáll 11-13Gb körül de akkor hol a swap, az akár 6-10Gb hiberfile, és esetleg 10-15 szoftver? Vagy a swap meg ezek az nem az OS része?
    Te hogyan csinálsz 5 gigás Windows 10-et, légyszi magyarázd el amikor csak a WinSxS 7GB, a win többi része 2,7 a swap 4 és a hiberfil 6Gb, mivel 8G ramom van...? :F Ez eddig 20G és még nincs 1 darab programom se. Komolyan kérdem.

Linuxot is lehet 15 gigára telepíteni. Telepíteni. Aztán használni már bajosan. Az első komolyabb frissítésig, vagy ha beesik egy flatpakos vagy snap-es telepítés, és neadjisten kell 4-6G swapfile is a / alatt. Valami csak kerül a /Home alá is, vagy csak bootolgatok és nézem az asztalt? Meg hibernálnék is ugye., pláne lapitopisok. Akinek 16G a ram, az mit csinál, belehibernálja 1giga swapba? vagy hiberfile-ba? Hát az érdekes.
    És jé, máris 25-30Gb egy szende Linux.

Mint írtam, lehet. csak nem sok értelme van.
    Ma amikor az 1TB lemezek teljesen általánosak, mit számít hogy az OS 15 vagy 35GB? Semmit.

Nekem a 2016-os telepítésű W10, ami minden eddigi rendszer és updaten átesett 5 éven keresztül és a jelenleg is naprakész, az tokkal-vonóval swappal mindennel együtt 28,6Gb.
    2és fél éves Ubuntu ami tényleg halálra van csicsázva, van rajta xfce, kde, lxqt, izé, bigyó, meg még a fene tudja mi, meg agyonszoftverezve, az most 25,7GB.
    És kit zavar...? Engem nem.

"megtámadnak a biztonsági szájberszakik "

Emiatt én nem támadlak sőt megértelek mert én 2000 gépezek és azóta hanyagolok mindennemű biztonsági, vírusirtó és egyéb szoftvert mindegyik rendszeremen.
    De ezt nem reklámozom, most is csak a téma miatt írtam le.
    Rábeszélni erre a fajta mentalitásra meg életemben eszembe nem jutott még, vagy promózni, terjeszteni se szoktam.

• válasz lev258 #81434 üzenetére

Az eddigi disztrohopperkedesem.utan en mindenkinek azt mondom hogy szinte midegy, persze az egzotikus userszivato fullhobbi disztrokon kivul.
    Inkabb DE ami szamit, es az nekem a KDE. Azert nem Cinna mert az ekem.nem jott be, mas ak meg ragyogoan megfelelhet.

Vagyis lehet Kubuntu, Mint Cinna vagy KDE, lehet Manjaro esatobbi. Talan meg Debian is, Cinnaval vagy KDE. Ezek, talan a Debian kivetelevel nagyon rugalmasan, jol hasznalhatok. Az Ubi a maga konzervativabb megoldasaival, vagy a Manjaro a fiatalosabb, lenduletesebb kivitelezesevel.
    Mint a legjobban kezes talan.
    Vagyis van valasztek, az ajanlott Live tesztekn a legjobbak az ismerkedesre.
    Mivel a Winen nincsen felulet, azaz DE valasztas, illetve roppant szegenyes, ezert egy Linuxon teljesen ismeretlennek anDE es a disztrok kozotti eligazodas, egyaltalan az egesz koncepcio ismeretlen.

Fajlrendszer temeban en az biztos hogy
    Meghagynam ntfs-nek
    Es meghagynam a Windowst, az ismerkedesi fazisban biztosan, utana meg vesztartaleknak. 70 teran elfer.

törölt tag

válasz enginev3.0 #81413 üzenetére

Mivel nem lesznek betűjelek, az azonos nevűeket egy kicsit átváltoztatod. Mindegyiknek eltérő neve legyen.
    Aztán én csinálnék a user könyvtáramban egy Torrent nevű mappát, majd abba mappákat, amiknek a lemezeid nevét adod. Majd a megfelelő mappákba felcsatolni fixre a lemezeket partíció azonosítóval (partUUID).
    Az így létrejött csatolási útvonalakat meg beleírni a torrent kliensbe.
    PartUUID azért jó, mert ha valamiért szerelni kell a gépet és pont nem ugyanabba a sata portba dugod ahol volt, akkor megváltozik az elérési útvonala (gyak. betűjel de nem úgy mint Windows-on, sda, sdb, stb). Aztán ebből bonyodalom lesz.
    Egy működő Win-t azt továbbra is tartanék dualboot-ban, hogy ennyi ntfs lemezt, ha kell akkor Windows-al könnyebb karban tartani.
    A Windows és Linux telepítés idejére lehúznék minden disket, csak a rendszer lemezt hagynám benn.

• enginev3.0

félisten

válasz tordaitibi #81406 üzenetére

Tényleg TB

Ha marad ntfs, azt tudom hasonló betujellel felcsatolni mint windows alatt? Pl D, E, F stb...

Core i5 10400 a proci

• cigam

titán

válasz lev258 #81303 üzenetére

PopOs-en letöltöttem, futtattam (sudo-val), pár dolgot menet közben felülírt, újraindítottam, és bár bejött pár grafikus elem, a jelszót már nem tudtam beírni.
    Ez egy múzeumi szökevény, nincs secure boot, nincs uefi,.. nincs kép ;]

Windows 8 64bit alatt sem 100-as, a letöltött driver nemtelepül, ha kézzel rátukmálom a kicsomagolt verziót, azt felteszi, de újraindítás után elmegy a kép. Bejön a win logó, fut egyet a karika, és gondolom mikor az Nvidia-t tölti be elakad, eltűnik a kép. Szóval a kártya sem tuti :(

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog

válasz RJ45 #81259 üzenetére

Nem vagy kiközösítve, bár én néha túl offenzív vagyok, ezt elismerem. Általában olyanokra beszélgetek Linuxról, akik - sokszor ok nékül - csak fikázni tudják, és hozzájuk kell ez az offenzivítás, és már hozzá vagyok szokva :D

Szerintem mindenki érezte már azt, amit te, ezzel nincs is gond. Csak szerintem te kicsit eltúlzod a dolgokat.
    Most is, ahogy a telepítésről írsz. Az elején bekéri a billentyűzetkiosztást, az időzónát, a felhasználónevet/jelszót, és a partíciókiosztást, és utána automatikusan végigmegy, nem kérdez semmit. Az Ubuntu telepítője biztosan így működik, az Elementary OS is, a Fedora is, a Suse is, és a Manjaro is, ezek közül mindegyiket telepítettem az elmúlt 1-2 hónapban.
    A Windows telepítője működik úgy, ahogy leírtad. Ott az elején van a partíciókiosztás, után egy hosszabb telepítési folyamat, és a végén kéri be a felhasználónevet, jelszót, MS fiókot, billentyűzetkiosztást, ezután következik 5 megválaszolandó kérdés, és utána még van egy pár perces folyamat, amikor tolja neked a szöveget, hogy "bízzon mindent ránk..." és közben dolgozik a háttérben.

Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.

Lehet, hogy igazad van, de még mindig nem árultad el, hogy mi hiányzott. Van egy olyan sejtésem, hogy valami smb1 támogatás lehetett a ludas, de ez csak sejtés.

Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás.

De most mi a különbség eközött, meg aközött, hogy a Macriumban végig kell klikkelgetni azt a pár képernyőt? Ha megszokja az ember, nincs semmi különbség.

Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.

Így néz ki a Clonezilla menüje:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clonezilla.png
    https://szofthub.hu/wp-content/uploads/Clonezilla.jpg
    https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/gw5PZKWsvQK2YTBdVhZMvE-970-80.png.webp

Ha a felső sorokat nem is olvasod el, akkor is látod, hogy "Save local disk as an image" ésatöbbi. Ennél beszédesedd menüt elképzelni sem tudok. Ehhez nem kell megszokás.

Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.

Mondd meg a repülőgéppilotának, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja vezetni a repülőt. Csak tolja előre azt a kart, aztán induljunk már...
    Vagy mondd meg az orvosnak, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja az ultrahang működését, csak műtsön...
    Érted az analógiát?

Azt nem állítom, hogy a Clonezilla a világ legintuitívabb programja, de ha ránézel a Macrium felületére, ott is csak el kell olvasni, amit kiír a képernyő, ki kell választani a lemezt, partíciókat, ... a GUI barátságosabb, de a folyamat lényegében ugyanaz.

Amúgy ha van 5-10 vagy több géped, ott már érdemes felállítani egy PXE szervert, hogy arról bootoljanak be a gépek, induljon el a Clonezilla és klónozza végig a gépeket hálózatról.

• gregory91

senior tag

válasz baritz1995 #81177 üzenetére

Próbáld frissíteni a BIOS-t hátha eltűnik a "ficsőrje' ",bár a BIOS bootmenüjéhez nem kellene jelszót használnia.
    És az alatt mit értesz hogy nem ismeri fel a rendszert? Windows indul helyette?

"De most jön a java, a gépet itt vettem hardverapron kb 2éve és mint kiderült az előző tulaj jelszavat rakott a biosra."
    "Közben az eladót is megkérdeztem, 15ezerért bios chip cserét ajánlott,..."
    Az eladás hagy némi kívánni valót maga után(főleg ha a eladás szövegében nem szerepelt ez a ficsőr').

• baritz1995

tag

Sziasztok
    segítséget szeretnék kérni ubuntu telepítés ügyben.
    Adott egy hp 840 g2 noti amit windowsrol ubuntura szeretnék áttelepíteni.
    A folyamat le is megy, de miután újra bootol a telepítést követően az ubuntu, nem áll fel a rendszer.
    Neten találtam erre a problémàra bios beállításokat.
    De most jön a java, a gépet itt vettem hardverapron kb 2éve és mint kiderült az előző tulaj jelszavat rakott a biosra.
    Tudok ezzel kezdeni valamit?
    Bios csip újraírás és egyéb mission impossible dolgokat kihagyva.
    A segítséget előre is köszönöm

• PCProfessor

aktív tag

válasz urandom0 #81040 üzenetére

Szerverrel kapcsolatos dolgokba még nem merültem bele, mert windows még elég arra amire kell(2-3 játékszerót futtatni meg megosztást, hogy elérjem a fájlokat). Amint megtanulom azt is, valszeg ott is váltok linuxra. A kés másik éle pedig maga a játék ami miatt nekem jelenleg elengedhetetlen a windows. Szerencsére egy cpu/gpu-t átadós vm-et nem volt túl bonyolult létrehozni, egyenlőre ki van küszöbölve ez a gond is. Az 5% teljesítményveszteség pedig nem számít ilyen esetben. Gyorsabb mint a dual boot és mivel img fálj, ha másik anyarendszert rakok fel átpattintom és már mehet is.

törölt tag

válasz Truman #81004 üzenetére

Tedd vissza az alaplap boot beállításainál első helyre a Win bootmanagert és az fog bootolni elsőre.
    A Mint nem okoskodott, hanem ez a default beállítása a grub confignak. Benne van az os-prober és ha talál másik rendszert azt felveszi, mint láthatod. Nyílván első telepítéskor nem volt másik lemez és nem talált semmit. Majd visszadugtad az SSD-t is, ezért az automount meg becsatolja az ntfs meghajtókat, ezért látod. Ha közben még frissített a Mint-ed és az érintette a kernelt is. Akkor egyértelmű, hogy a grub-ot is frissíteni kell. Ekkor meg bekerült a grubba a Windows is.
    Ez így teljesen normális.
    Egyébként ez nem változtat semmit azon, hogy előhívod a boot választó menüt és abban választasz a Win vagy az Ubuntu bejegyzés közt.
    Semmi hátrányod nem származik abból, hogy ott van a grubban a Win is.

• Truman

senior tag

Sziasztok!

Hogy lehet elérni, hogy a Linux Mint nem mount -oljon egy meghajtót, sőt a létezéséről se tudjon?

A problémám hogy van egy gép, 1 db SSD -vel és 1 db vinyóval. Az SSD -n van egy Windows 10, a HDD -n meg a Linux Mint. Szerettem volna minél jobban elkülöníteni őket, ezért úgy telepítettem, hogy mikor a Windows 10 -et raktam fel, lehúztam a vinyót, mikor a Linuxot akkor meg az SSD -t húztam le. Így az alaplapi Boot menüből választok mikor mi induljon.

A Linux Mint ennek ellenére okoskodott egy sort, és a legutóbbi frissítésnél a Grub -ot is csinált úgy, hogy nem kérte erre senki, benne a Windows indíthatósággal. Pedig nekem bőven jó az alaplapi boot menü. Sőt még azt is meg tudja csinálni, hogy belepiszkál az UEFI boot sorrendbe. Azt nem tudom hogy csinálja.
    A Windows nyilván nem csinál ilyen, nem is tud a Linux-ról se. Amúgy UEFI módba volt mind a kettő telepítve.

• -szabi-

addikt

Hi
    Sikerült beállítanom, hogy Mint bootoljon először.
    Letöltöttem a Grub customiser programot, de azzal Mint alatt semmire nem mentem, még Mintet sem ismerte fel Ubuntu (nincs ubuntu fenn) és OpenSuse amiket látott.
    Átmentem Suse alá a bootkezelőben kiválasztottam Mintet és következő indításkor már az volt az alapértelmezett, viszont a sorrendet átállítani nem tudtam továbbra is harmadik a listán, de a lényeg, hogy Mint bootol. (ezért kis piros pont Suse-nak)
    Ezután korábbi javaslat alapján a tároló partíciót csatoltam /home alá dokumentumaim névvel de valamiért átette bele a szabi könyvtárat alkönyvtáraival amitől annyira megzavarodott, hogy reset kellett.
    Szóval ezt visszacsináltam és inkább a /media könyvtárba csatoltam így már tudom használni.
    Sem Mint sem Suse alatt nem tudtam megoldani a /home/szabi alatt lévő könyvtárak átirányítását.

Nah de ennyit erről mert arra voltam igazán kíváncsi megtalálom e a win alatt használatos programjaim linux verzióját vagy legalább alternatív megoldást.

Összesen 94 programot használok W10 alatt, van mit gyakrabban van mit ritkán.
    18 programot megtaláltam Mintre, 15 szoftverkezelőből, 3 az internetről.
    11 programnak találtam alternatívát, 9 szoftverkezelőből, 2 az internetről.
    9 program esetén nem találtam alternatívát.
    Végül 56 programot még nem keresgéltem de közülük 17 jó lenne ha meglenne.

Összehasonlító táblázat: Windows 10 vs Linux Mint programok

Az alternatívák esetén nem mindegyik üti meg a megszokott program szintjét.
    Játékok vonatkozásában egyedül Steam amit fel tudtam telepíteni, a játékaim mindössze 25% jelölt Linux kompatibilisnek.
    Egyet feltelepítettem de az nem indult el.

Jobb a helyzet, mint mikor legutóbb próbáltam de több mint 20 évnyi win használatot még mindig nem tudok zökkenőmentesen magam mögött hagyni.
    Van amit meg tudnák szokni, viszont ami számomra fontos....
    Egyenlőre itt járok pár napnyi használat után.

:)

• válasz -szabi- #80926 üzenetére

Ha 1 meghajtón, lemezen van a Win meg a Linux ÉS MBR akkor a Master Boot Recordba átírja a grubot mert abba nem fér bele 2 indító, így tudom a legérthetőbben megfogalmazni.
    Ha átíratod, és törlöd a Linuxot akkor a MBR grub, icipici bejegyzés hogy hova adja át a további bootolási paramétert, az nem fog sehova mutatni mert nincs mire, nincs Linux. Aminek a grubja átveszi az MBR-ből irányuló indítóparancsot. És amit ekkor látsz, az indító-választómenü, azt már a Linux partíción csücsülő grub mutatja neked, nem az MBR-be lévő kis grub.
    Máshogyan nem tudom leírni.

Ilyenkor jönnek a Widows telepítővel és parancsorral járó fixboot és fixmbr hercehurcák.

Két lemezen ez megint máshogyan működik de a számítástechnika útjai kifürkészhetetlenek.
    Nem rondít bele elvileg, mondom elvileg.
    Ami most neked van az a legtisztább megoldás, a Linuxok és a Windows nem is tud egymásról, ezért nem is tudnak belepofázni a másikba.
    Én így hagynám.

GPT/EFI rendszer esetén az egész bootolási folyamat teljesen más.

Ha mégis ez neked nem jó, akkor futtasd terminálba az alól a Linux alól amit másodjára telepítettél:
    sudo os-prober 
    ha hiba akkor telepítsd az os-probert a szoftvertelepítővel és ezután futtasd
    Majd
    sudo update-grub
    Le tudod követni a folyamatot a termionálba, ha kiírja hogy
    Megtalált windows loader vagy winloader vagy chainloader akkor jó lesz.
    Ezután reboot és meg kell jelenni a Winnek és indítható is.

• válasz -szabi- #80918 üzenetére

Szerintem hagyd igy es ne vetesd fel a grubba a Windowst. Ha egyszer majd esetleg gyalulod a Linuxokat valamiert, elofordul hogy eros gepeszkedesekkel lehet visszaallitani a winloadert.
    Maradjon igy inkabb a biosba valaszthatoan.

Cserelheto a bootsorrend, megvaltoztathato a varakozasi ido is, erre itt es mas forumokon, a neten sok leiras van.

• -szabi-

addikt

Hi
    Nagyon hosszú kihagyás után gondoltam teszek újra egy próbát linuxal.
    Mint, Ubuntu, MX és Opensuse volt a kiszemelt.
    Először külön-külön telepítettem őket, rövid próba után kettő volt szimpatikus, Mint és Opensuse.
    Ugyanarra az SSD-re akartam telepítem őket és kiválasztható melyiket akarom indítani.

Több leírás és videó megnézése után a következőt terveztem.
    1GB elsődleges partíció:ext4, flags:boot, mount:/boot
    25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (linuxmint)
    25GB elsődleges partíció:ext4, mount:/ (opensuse)
    12GB elsődleges partíció:linux-swap (ezt a végére tettem)
    57GB logikai meghajtó: ext4, mount:/home

Az opensuse telepítésével kezdtem de annak partíciókezelőjével nem tudtam beállítani fentebbi elképzelésem.
    Így Mint telepítése lett az első, kicsit nyögvenyelősen de összejött.
    (mivel a yt videón GPT partíció szerint van nekem meg régi a gépem és csak MBR lehetséges, nem tudtam fat32 boot partíciót csinálni, ext4 esetén tudtam csak boot beállítást választani. Illetve a közösnek szánt home sem lehetett elsődleges azért lett kiterjesztett.)
    Ellenőriztem Mint bootolt és működött.

Jött az Opensuse telepítés.
    A /boot és "/" kijelölés után /home nem tudtam megadni a közöst mert a műveletet nem engedte logikai meghajtóra elvégezni.
    Ebbe beletörődtem és végigfutott a telepítés.
    Kellemetlenség Opensuse alatt nem volt hang, pedig korábban külön telepítve működött.
    Yast Sound szerint az eszköz nincs konfigurálva mikor megpróbáltam IRQ ütközés vagy egyéb hibára hivatkozott, megoldást nem találtam.
    Minden ablak a bal felső sarokba zárva nyílik meg hiába helyezem át az ablakot újranyitáskor megint bal felső sarokra igazodik. Nem foglalkoztam vele.

Kíváncsi voltam a dualboot működésre.
    Ami természetesen nem működött. :(
    Újraindításkor Suse boot ikon majd Mint boot ikon aztán vissza Suse boot és az fut végig, nincs választó menü.
    Megnéztem a Yast boot menedzsert, Mint szerepelt benne de nem tudtam rajta kiigazodni.
    Készítettem printscreent de hiába dugtam rá a penrdivet, hogy lementsem nem ismerte fel.
    Újabb érthetetlen dolog.

Újraindítás után a Mint pendriveról elindítottam a Mint liveot és grub futtatásával megkíséreltem egy javítást, ami szépen végigfutott, próbáltam képernyőmentést de itt meg nem csinálta meg.
    Gép újraindítás után előjött a grub boot menü de hiába választottam Suse vagy Mint, egyik sem bootolt be.
    Mint advanced futtatásával még megpróbáltam egy grub boot javítást de az sem segített. Egyik sem indítható.

Az előforduló működési furcsaságokra nagy szemekkel rácsodálkoztam.
    Gondolom a dualboot működés nem kezdőszint de azt hittem sikerül megcsinálni.
    Egyenlőre itt elakadtam, most visszajöttem windowsra.

• Ice&Lime

veterán

Sziasztok!
    Most az lenne a kérdésem, hogy volt egy (windows-on létrehozott) külső meghajtóként kezelt hdd, két nagy partícióval ellátva, az egyik partíciót a nagyobbikat megszeretném tartani, mert dolgok vannak rajta, a kisebbik partíciót már windows-on formáztam ntfs-re, erre szeretném telepíteni a linuxot, ubuntut(ez volt meg kicsit régebbről pendrive-on) viszont amint kiválasztom telepítésnél a partíciót ott kéne valamit csinálni. (a telepítésnél az eszköz és típusánál, mindkettőnél ntfs-t ír)
    Partíció szerkesztése/ Használat és ott kéne kiválasztani a fájlrendszert, itt mit válasszak ki? A másik, a csatolási pont, ott mit válasszak ki?
    Előre is köszi!!!

• válasz Syl #80762 üzenetére

KDE, nekem magyar, beírom a keresőbe "automatikus indítás"
    Katt vagy enter, a feljövő ablakba bármit meg lehet adni egy rakás paraméterrel hogy a bootnál indítsa.
    Az indítandó állomány gyakorlatilag bárhol/bármi lehet, szkript, bash sh, program stb.

Én a home/dokumentumok alá szedtem össze ezeket mert azt másra úgyse használom.
    Pl. én Windowsos portable exét is így indítok, a tartalma:
    #!/bin/bash
    cd /media/tibi/Mindenes/prnoinnst/pstart/ ; wine PStart.exe
    meg pár egyebet, wifi adapter tiltó kis szkriptet, stb.
    Nagyon hasznos szerintem. A sleep az kell, nálam anélkül néha összegbalyodtak.
    Nincs baj ha a szkript nem tud lefutni vagy épp a semmibe mutat, pl. a fennti példámon ha nincs épp a Mindenes lemez, semmi nem történik. Nincs hibaüzenet.

Próbáld ki hogy fstabból kiveszed, ide meg kis szkripttel beteszed.

• válasz mamboo #80640 üzenetére

Használd a pen elkészítésére az Etcher nevű képíró szoftvert, énnekem az a tapasztalatom hogy a linuxokba gyárilag benne lévő pen írók semmire sem jók Win vonalon.
    Etcher létezik portable azaz appimage is vagyis telepítés nélkül is működik.
    Ha így sem bootol, vagy keress egy Windowsos szomszédot és Rufus, vagy a Microsoft oldalán MCT tool, az mindent megcsinál és garantáltan bootképes lesz a pen.
    [link, Linux alól ezt látod, Win alól indul a telepítő készítő webről]
    Ha mégse akkor BIOS/UEFI beállítás problémád van.

Ha már bootolt a W10 telepítő, a telepítővel töröld az összes partíciót a lemezen, majd ha kell adj meg akkorát 50-100gigát vagy az egész lemezt amire a Win települ.
    Kb. ennyi.
    Ha van adatpartíciód és azt meg akarod tartani, az is lehetséges, bár bonyolultabb. Bár ha az EXT akkor a Win semmire nem megy vele.

• Aksomatic

senior tag

Feltelepítettem az új SSD-re a Windows-t majd utána a legutóbb alkalmazott módon a Manjaro-t mellé. Boot-nál nem a grub jön be, hanem automatikusan a Windowsba visz. Mi lehet a baj?

• Syl

nagyúr

válasz tordaitibi #80500 üzenetére

A Mac a boot-ot át tudja adni bárminek, így futtattam pendriveról memtest-et is.
    MacOS-t minden trükk nélkül lehet külső, usb tárolóra telepíteni és akár állandó jelleggel onnan futtatni (sokan régi, hdd-s imac-et használnak így usb ssd-ről).
    Windows-t meg úgy tudom csak trükközéssel és/vagy spéci verziót lehet usb-re telepíteni.
    Ezért kérdeztem a Linuxot. De úgy tűnik, az is olyan, mint a mac, bármiről lehet bootolni.
    :R

• hcl

titán

LOGOUT blog (1)

válasz Aksomatic #80440 üzenetére

Ja, hogy ez két meghajtó? Dualboot alatt általában azt értik, hogy egy meghajtón 2 rendszer.
    Melyiken van a GRUB-od?
    Amúgy mindenképpen klónozhatod a Linuxot, majd a másikra magában felmegy a Windows, utána pedig egy live Ubuntu CD-ről bootolva megoldhatod, hogy a Linux boot menüjéből menjen a Windows is, vagy hogy magában be tudjon bootolni a Linux (ha az alaplap boot menüjét használod).

• PCProfessor

aktív tag

Hello, hello!

Kezdő vagyok linux téren. A célom a váltás lett volna winfosról de játékok miatt nem lehet így marad a virtualizálás. Általános célra lenne mint pl. böngészés, discord, filmek nézése stb...
    Dual boot nem opció, mert gyakran meggondolom magam és mást csinálok vagy egyszerre több mindent és hiába lenne mindkét rendszer az ssd-n 10-15 percenként nem váltok.

1.) Melyik programmal lesz a legkevesebb teljesítménycsökkenésem ha windowsból futtatom majd a linuxot? Virtualboxot használtam pár hétig de egyáltalán nem reszponzív így pár napja váltottam vmware-re. Sokkal jobb a teljesítmény. Van ennél "jobb" program amivel a maxot tudom kihozni?

2.) Mennyi lenne az ajánlott hely ilyen célra? 50gb?

3.) Voicemeteer bananát használok, hogy szebb, tisztább legyen a hangom, linuxon milyen alternatíva van erre?

• V.Stryker

nagyúr

Sziasztok,

Melyik debian alapú disztrót ajánljátok az Ubuntun kívül, mindennapi használatra? Az ubuntu valahogy nem megy le a torkamon. KDE távol áll tőlem. A noti amin használnám viszonylag erős... ssd, i5, 16gb ram.
    Még azon is filózom, hogy lehet windows mellé menne, de azzal nagyon tele a csukám.

Olyasmi lenne érdekes, aminek viszonylag hosszú stabil kiadásai vannak.

Az elementary os tetszik, de a topikja elég kihalt és az utolsó hozzászólások arról szólnak, hogy ki mire váltott róla, szóval az is kiesett. Nem lenne rossz ha nagy támogatottsága lenne.

Azt szeretném,hogy gyorsan bootoljon vagy tudja kezelni azt, hogy ha lehajtom a notit, akkor alszik, kinyitva pedig azonnal munkára kész.... (Mac-ről jöttem. :DDD)

• lev258

veterán

válasz Alu #80090 üzenetére

Majd arra azért figyelj, hogy a Windows 10 alatt kapcsold ki a gyorsindítást. Különben gyakran kell majd ntfsfix-et használni (a végén még megárt, ha túl sokszor kell használni).
    Atomgeszi: Az valószínűleg nem driver, hanem spéci szoftver.

• Alu

senior tag

válasz lev258 #80066 üzenetére

Valószínűleg az volt amire gondoltál, mert az ntfsfix megoldotta. Köszönöm a segítséged!
    Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a meghajtók meg vannak osztva a hálózaton samba szerver segítségével. Ott ugye különböző jogosultságokat lehet beállítani a megosztott mappára vonatkozóan. Ha úgy konfigurálom fel a megosztást, hogy csak az én felhasználóm férhessen hozzá a mappához és a benne lévő adatokhoz, majd másolok ide több mappát/fájlt, akkor később windows alatt lehet problémám az adott mappák/fájlok jogosultságaival? Ideiglenesen otthoni fájlszerverként üzemelne a PC, amire laptoppal csatlakozok, de hosszú távon dokkolóval szeretném megoldani, ami ugye egyből windows alá tenné a jelenleg ubuntu alatt lévő merevlemezeket.

• lev258

veterán

válasz Alu #80064 üzenetére

Ha az a gond, amit írtam, akkor vagy az ntfsfix vagy egy Windows 10 "helyes" leállítása segít csak rajtad. Eddig mások nem panaszkodtak az előbbire. De ismétlem, akkor, ha valóban ez okozza a gondot.

• lev258

veterán

válasz Alu #80061 üzenetére

Első tipp, hogy a Windows 10 zárolta a partíciókat. ntfsfix-szel javítható.

• Synaptic

senior tag

válasz Mustármag #79952 üzenetére

A dev/sda1 az EFI-s boot partíció , az sda2 szerintem a /home volt míg az sda5 volt maga a rendszer. A windows-al ellentétben itt nem meghajtó betűjelek vannak .

• Apaxp

senior tag

Nos a kínlódás története.
    Adott Acer Aspire E 15 E5-573G-330E típusú laptop windows10 home rendszerrel gyárilag telepítve. Erre gondoltam linux mint cinnamont telepíteni.
    Telepítés történet.
    Sok olvasás után linux mintre esett a választás. Rufussal DD módban kiírtam pendrájvra a telepítőt.
    Mielőtt a telepítést elkezdtem, windows alatt a HDD-n szabadítottam fel szabad helyet.
    Telepítést indítva semmi probléma nem volt. A szabad helyen a leírások szerint valami más kiválasztásával particionáltam a szabad helyet. Rendszerbetöltö helynek kiválasztottam a win boot manager helyet. Linux szépen települt, de újraindítás nem jött össze.
    Sajnos az uefi eljátszotta hogy csak windows10-et volt hajlandó elindítani.
    Az uefi mókolás sem hozott eredményt. Közben a telepítő pendrájvot lesz ami lesz alapon rufussal kiírtam iso módban és azzal indítottam live cd belépést.
    A belépés után két dolgot csináltam: 1, a telepítést újra elindítottam az iso módban kiírt telepítőről.
    A telepítő felismerte a wint és az előzőleg telepített linuxot is. Itt a linux letörlést és újratelepítést választottam. Ezután az újraindítás előtt jött a második pont (nem tudom minek)
    2 találtam az alkalmazásoknál egy boot helyreállítása lehetőséget. Ezt lefuttattam ahogy kérte a program. Ezután jött az újraindítás ami megint win10 indítást hozott. Uefiben az Erase all secure boot setting állítást kihagytam. Kihagytam a TPM beállítás módosítását is.
    A Select an UEFI fájl as trusted for executing beállításnál betallóztam a grub64x.efi fájlt és a tárolómappának beírtam az ubuntu nevet. UEFI-ből mentéssel kiléptem, de újraindításkor rögtön visszaléptem és csodák csodájára megjelent a képen látható boot sorrendben az ubuntus boot.
    Azóta tökéletesen működik a grub indulás és működik a linux mint. A második helyen lévő Boot lehetőség az előző grub64x.efi betallózás után jött létre, de az nem működött valami miatt. Pedig ott volt a fájl. Többször is újraindítottam már és mindig a grub indul.

• csixy

addikt

válasz Apaxp #79884 üzenetére

Valószinüleg jól van. A 7EA4-AB1C egy fat32-es partíció. Ez maga a boot, esp zászlókkal megjelölt efi (avagy esp) partíciód. Ezt eredetileg a windows telepítőd hozta létre. 100megabájt szokott lenni a nagysága. Ez a partíció /boot/efi gyanánt van mountolva grubos linux telepítés esetén. Ezért van az, hogy ha a partícióba belenézel ott van benne az EFI mappa és a megfelelő mountolás esetén a /boot mappában ott van a /boot/efi mappa (ez maga az esp partíciód ) és ebben meg ugye benne van a /boot/efi/EFI mappa. .... Csak kicsit nagyra vetted a /boot partíciót , elég lett volna 512kb vagy 1 megabájt is belőle, ha meg nincs titkosítás , akkor nem is lett volna rá szükség. Elég lett volna a / és a /home partíció. ... Az SSD-n még ott van valahol egy 15, vagy 16 megabájtos msftres partíció is , amit a linux nem használ, de azt nem szabad babrálni, mertr megharagszik miatta a windows.

• válasz Apaxp #79872 üzenetére

Nem a telepitobe kell.
    Bebootolsz egy live linuxrol es a laptop lemezen nezd meg az efi particio tartalmat.

Ha minden jo akkor a biosba nincs valami menupont amit atallitva meg lehet jeleniteni bootnal magat az efi rendszebetoltot?
    Olyasmi kene bootnal hogy
    windows loader
    efi
    efi manager
    boot manager
    Ilyesmi ablak a bootnal.

De legeloszor ki kellene deriteni hogy az efi particion egyaltalan ott van-e a linux betolto.

A telepitesenel a grubot a laptop merevlemez efi particiora kerted a telepitotol?

Akkor nalad az escape felejtos, ok.

• Apaxp

senior tag

válasz I02S3F #79870 üzenetére

Valóban nyitott az ajtó, csak nem engednek be :)
    A telepítéskor a partíció létrehozás ablak alján a rendszerbetöltő helynek a windows boot manager lett kiválasztva.

tordaitibi
    a telepítőben létezik ilyen mappaszerkezet. Viszont a gond az, hogy a telepített linux minttel nem bootol be a gép, így a .cfg fájlt sem tudom megnézni.
    Napok óta olvasok hogy az acer uefi egy külön állatfaj ami nem engedi hogy más os is telepíthető legyen a win10 helyett vagy mellé dualboot módban. Ez az uefi már a legacy módot sem engedi.
    Winloader ablakba ha nyomsz egy escape-t
    Ezt hogy érted? a bekapcsoláskor megjelenik az acer logó, utána már csak a körbe pöttyök a windows indítás

• Apaxp

senior tag

Üdvözlet a linux guruknak.
    Kicsit hosszú lesz az irományom.
    Adott egy Acer Aspire E5-573 uefi laptop win10 home rendszerrel, amire linux mint cinnamont szeretnék telepíteni. A telepítőt rufus 3.15 verzióval GPT, uefi és DD móddal írtam pendrájvra. A win10 partíciókezelővel csináltam 240GB partícionálatlan szabad helyet.
    Pendrájvról bootolás tökéletesen ment. Telepítés valami más módszerrel / és /home partíciók létrehozásával, valamint a rendszerbetöltő windows boot manager beállítással tökéletesen lefutott. Tehát van egy feltelepített linux mint rendszer a gépen.
    A gondok itt kezdődnek. Telepítés utáni újraindításkor a grub el sem indul, csak a win10 betöltés.
    Google barátom segítségével megtaláltam hogy az uefiben mit kell mókolni.
    Secure boot disabled, utána secure boot settings erase all, utána tpm kikapcsolás. Minden egyes beállítás után gép újraindít.
    Amivel nem boldogultam, az a Select an UEFI file as trusted for executing menünél a grubx64 beállítása. Betallózáskor látom is a fájlt hdd és usb-ről is, de a beíró ablakba be kéne írni hogy mi a mappa neve ahol a fájl található. Nos én beírtam az efi nevet először, majd második próbálkozásra a boot nevet. Sajnos ezek után is a win10 vigyorog a betöltéskor. Grub nem indul.
    Ha tudtok segíteni hogy mit rontok el akkor azt nagyon megköszönném.

• urandom0

senior tag

LOGOUT blog

válasz GreenGoblin #79838 üzenetére

Jól csináld mindent. A Rufusznál csak arra kell figyelni, hogy a BIOS-ban beállított bootmódhoz megfeleló módban (BIOS vagy UEFI) legyen kiírva az ISO.
    De az az SD card formatter programocska nem kell, intézőből nyugodtan lehet formázni a pendrive-ot (amúgy tudtommal a Rufus is formáz), illetve a telepítés végén, az EasyBCD programot csak akkor kell használni, ha módosítani akarsz valamit a boot közelében, amúgy felesleges. Ha mindent jól csinálsz, akkor a Grubból tudsz rendszert választani.
    Viszont a végén nehogy kitöröld az Ubuntu partícióit, akkor feleslegesen dolgoztál :)
    A Windows partícióit viszont nyugodtan kitörölheted, azért nem kár... ;]

• GreenGoblin

őstag

válasz lev258 #79831 üzenetére

Ugye próbáltam a Virtual boxot ma, de nem megoldás. Brutál mód merül a laptop, meg laggol az Ubuntu, pedig adtam neki elég helyet, RAM-ot, tárhelyet meg amit még kell. Ezért gondoltam, hogy akkor windows mellé tenném fel csak itt akadtam meg melyik opcióval menjek.
    Már arról is olvastam hogy kell eltávolítani a dual bootból a Linuxot ha nem kell vagy nem jönne be. Ott egyedül a grub eltávolítása ami bonyolultnak tűnik.

• peterattila

aktív tag

válasz lev258 #79823 üzenetére

Nincs lvm a gépen. NVME (ezen van a Win10), sda, sdb 2 hdd ntfs, majd sdc-n ubuntu (SSD-n). UEFI rendszer, indító menü/fájlok az nvme efi partíciójában. Ez szerintem valami bug, mert átírtam a default rendszert windowsra, azt végrehajtja. Alatta 2 sorral az időt pedig nem veszi figyelembe. Google sem mond semmi általam ismeretlent. Javasolnak vmi grub costumizer progit, de ne már! Tegyek fel egy csili-vili grafikus progit, mikor csak egy sort kellene átírni? Vicc. :W

• I02S3F

addikt

válasz Kazakovian35 #79640 üzenetére

-ezt nem tudom, angolul keress rá
    - szvsz a legegyszerűbb, ha csinálsz külön felhasználót neki
    -a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert. A rendszer " tisztításának" van 1-2 parancsa, javaslom olvass utána. A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről. Zorin-nal nem tudom, hogy mi a helyzet!
    A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
    - itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni. Persze ma már akár meg is úszhatod a használatát, de van olyan program, ami nem rendelkezik gui-val.
    -Nem tudom, hogy a Zorin melyik naptár és kapcsolatok alkalmazást használja, de biztosan mentenek offline fájlokat működésük során. Ha így értetted a kérdésedet!
    -A Bleachbit-ről fentebb írtam. Ha játszadozni akarsz a rendszerrel, akkor javaslom inkább a konfigurációs lehetőségek kiaknázását. Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban. Persze ehhez jellemzően konfigurációs fájlokat lesz szükséges szerkesztened.
    -Hogy a Zorin felülete mennyire változtatható, azt nem tudom. A kezdő barát disztrók (Mint, Ubuntu, Manjaro, stb. [nem feltétlenül ebben a sorrendben]) igen jól témázható! Ráadásul van többféle (és windowsra is hajazó) felület. Ezeket Live-ban érdemes kipróbálni (Boot-olsz a Linux lemezről, vagy usb kulcsról) (Javaslom nézz róluk videókat elsősorban, hogy eldöntsd, hogy melyik tetszik a legjobban.) (Virtuális gépen is tesztelhetsz következmények nélkül) . Következmények nélkül babrálhatod!
    -

• CPT.Pirk

Jómunkásember

válasz moongoose #79176 üzenetére

Ezt mind tudja bármelyik "asztali" disztró, mindig is tudták, sőt jóval több dolog van meg bennük alapból, mint egy Windowsban. :)

A 2GB ram az viszont elég kevés bármire manapság, pl. életed párja megnyitja a facebookot és a gép rögtön felélte a szabad ramot... Mindegy, ezt nyilván tudjátok. Gondolom HDD van a gépben, ami további hátráltató tényező.

Szóval valami light disztrót javaslok, pl:
    Lubuntu
    Linux Mint XFCE
    Linux Mint Mate

Nézd meg őket, próbáld ki amelyik tetszik. Minden mai disztró egyből bootol a telepítő pendriveról, így telepítés nélkül ki fogod tudni próbálni a gépen.

• Szeretném megkérdezni hogy az alábbi feladatot közepes/kezdő linuxos meg tudja-e valósítani:

Adott egy gép, rakás hdd-vel. SMB megosztás szeretnék úgy hogy egy megosztásra legyen mappaként felhúzva az összes HDD, az fontos hogy NTFS maradjon a filerendszer mert néha cserélgetve lesznek a hdd-k windows kliens között. (hotswap jó lenne de nem feltétel)
    Webminnel már kattingattam össze dolgokat 10 éve, de ezt nem tudom hogy mennyire bonyolult összehozni.
    Raid vezérlő régi 3ware, kezeli minden sztem azzal nem lenne gond. Sima Core2-es gép 4gb-ram, szóval ilyen feladatra még sok is.
    Windows alatt ez kb 3-4 kattintás de nem akarok ilyen célra windowst használni mert totál fölösleges és rakás hiba lehet benne.

• Caldera

senior tag

válasz #63718632 #79014 üzenetére

Mindaddig ott van amíg a Win7 el nem indul. A gépet 100x-is indíthatom Ubuntu alatt, mindig jó. Egy kép a grub újra telepítés utáni boot listáról. Win7 indítás után az "ubuntu" opció tűnik el, amivel rendben működne és a "windows boot manager" lesz helyette. Na innentől elérhetetlen az Ubuntu.

• válasz Caldera #79007 üzenetére

Ezzel feladtad a leckét, ilyet még nem láttam.
    A Windows boot manager-re enter vagy escape, mit csinál?
    Elvileg így is be lehet lépkedni az efi menübe és el lehet indítani a linuxot de ennek utána kell néznem, most csak mbr-es gépem van holnapig, melóba vagyok.
    Hogy mi változik meg egy Windows bootolásól az efi partíción, erről halvány lövésem sincsen egyelőre.

• Caldera

senior tag

válasz tordaitibi #79002 üzenetére

Igen, az megvan, hogy a boot sorrend állítható BIOS-ban és F11-re is van lista. Ami furcsa és nem értem, ha újra telepítem a Grub-ot akkor az UEFI boot lista 1. helyén rögtön megjelenik egy "ubuntu" felirat és minden OKÉ. De ha elindítom a Win7-et, ez eltűnik, nem is választható a lehetőségek listájából és egy "Windows boot manager" lehetőség jelenik meg.

• Urak (Rimuru és Uby), én egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
    Csak azt írtam hogy kukkantson bele és ha lát benne Windows bejegyzést akkor bizony a frissítésnél felvette a Wint a grub.
    Amúgy meg, kőbe van vésve hogy a grub.cfg-t ne szerkesztgessük, nincs.
    Én, igaz teljesen más szituációba de minden kernelfrissítésnél kénytelen vagyok ezt megtenni egy usb-s többcélú bootolható eszközön.
    És működik.
    Azt nem mondom hogy 2 perc volt mire rájöttem, a grub.cfg-be mi micsoda, volt rendesen guglizás meg fordítózás,
    De egyáltalán nem ördögtől való, és amikor teljesen elbaltáztam, boot a gépre telepített Linux, javít és kész.

Doky, írtam hogy biosba tiltsd le a Wines lemezt és update-grub.
    Majd kapcsold vissza a Win lemezt a biosba.
    Így az első kernel frissítésig megmarad a megszokott indításod.
    Az os-prober törlése is jó ötlet, ezt is kaptad tanácsként.

Ez amit idekopizok, ez felelős egy bármilyen OS indításáért.
    Gyakorlatilag kell a grubnak a partíció UUID, a kernel verzió és az initrd, ezek helye.
    ha ezt bekopizza bárni a saját grub.cfg-be akkor egy vendég lemezről, pendrájvról, sikítókorongról elstartol bármelyik Linux. A Manjaro kicsit válogatós, de Uby tanácsára használom a Fallback opciót és szépen elstartol.

menuentry 'Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (ezen: /dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
        insmod part_gpt
        insmod ext2
        set root='hd2,gpt4'
        if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4  696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
        else
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
        fi
        linux /boot/vmlinuz-4.15.0-143-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
        initrd /boot/initrd.img-4.15.0-143-generic

Itt ha megvan a partíció uuid, a kernel száma és az initrd száma és uuid szerinti helyük, akkor egy Linux elindul, ha ég-föld összeszakad akkor is.
    Egy egészen logikus felépítésre hajaz
    (ennél már csak a fstab a faék logikusabb valami), és ha kicsit tanulgatja az ember, ilyen menüt is lehet kreálni, a
    444tibi stable Kubuntu és a
    Kedvenc Windows 10-em made by Redmond
    ezek nem éppen a grub-update termékei. :)

• poirot

őstag

Sziasztok!

Van egy 20 éves gépem, (a hardverek felsorolása lejjebb) kb. 10 éve volt még használatban, windows XP fut rajta, de már nyögvenyelősen, a netre nem tudok felmenni vele jelenleg, újrahúzni viszont nem akarom XP-vel. Egy Linux-ot szeretnék felrakni, és ehez kérem a Ti segítségeteket, hogy melyiket válasszam.
    Igényeim, különös elvárásaim nincsenek, hisz ez már elég régi konfig. Amit szeretnék, a géphez igazodva, egy olyan Linuxot szeretnék, magyar nyelvű, Internetet/hálózatom/NAS-omat elérjem vele, böngészésre, zenék lejátszása hálózatról, videók nézése, dokumentumok olvasása docx, xlsx ilyesmi. Nem akarom buherálni a rendszert, nekem elég ha ezek a progik mennek. A Vivaldi böngészőt használom, abból is van deb és rpm 32 bites, nem tudom, hogy az egy ilyen kisebb igényű verzióban meg van-e, vagy utólag hozzá lehet-e adni.
    Ennyi volna, a válaszokat előre is köszönöm.
    --------------------------------------------------------------
    CPU típusa AMD Athlon XP, 1533 MHz (11.5 x 133) 1800+
    Alaplap neve Asus A7V600-F (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
    Alaplapi lapkakészlet VIA VT8377 Apollo KT600
    Rendszermemória 1280 MB (PC2700 DDR SDRAM)
    Videokártya ASUS AH3450 Series (512 MB)
    3D gyorsító ATI Radeon HD 3450 AGP (RV620)
    Képernyő LG L194WT (Digital) [19" LCD] (170710450)
    Hangkártya ATI Radeon HDMI @ ATI RV620 - High Definition Audio Controller
    Hangkártya Avance Logic ALS4000 Audio Device
    Hangkártya VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
    Lemezes meghajtó SAMSUNG SP1614N (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Lemezes meghajtó ST380021A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
    Optikai meghajtó HL-DT-ST DVD-ROM GDR8161B (16x/48x DVD-ROM)
    Optikai meghajtó PIONEER DVD-RW
    Hálózati kártya Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
    Hálózati kártya VIA-kompatibilis gyors Ethernet-adapter - Packet Scheduler Miniport

• Frawly

veterán

válasz BoB #78506 üzenetére

Hú, ezt jó tudni. Pedig a Phoronix is írta, hogy a RADV jobb teljesítményt ad, még teszt is volt róla, de ott nem jött ki ilyen brutális különbség. Erre figyelni fogok én is a jövőben.

#78511 ubyegon2: szerintem nincs ezzel baj, hogy valaki fejlődni akar, és még mivel kezdő, a kezdő topikban kér segítséget. Inkább én ott látom a kollégának a buktatót, hogy most ilyen nagy lendülettel belelovalja magát, egy ideig nyomja, majd gyorsan belefásul. Fejlődni inkább fokozatokban kell, hogy a meglévő disztróján tanul új dolgokat, kezd el néhány terminálos progit használni, kezd el néhány egyszerű scriptet írni, esetleg feltenni egy ablakkezelőt. Ezek kisebb lépések, de épp ezért természetesebb lesz a fejlődés, fokozatosabb, kisebb sokk, apróbb lépések, lesz idő mindent megszokni. Hiszen ennél a fajta fejlődésnél az ember szemlélete alakul át, és ez az, ami idő, hogy megtanulja lehet másképp is csinálni a dolgokat, és abban mi a jó. Ez egy hirtelen ugrással általában nem megy, nem jó siettetni.

Másik oldalról a hirtelenségnek is lehet előnye. Ha nagyon kis fokozatokban tolod, akkor néha túlzottan lelassulhat a fejlődés, hajlamos beragadni az ember a jól megszokottba, meg ha tanul is új dolgot, ha fent van a meglévő disztróján a komplett DE, komplett userfriendly automatika, akkor hajlamos visszacsábulni a régi megoldáshoz, pusztán lustaságból, kényelemből. Ez sokszor Windowsról Linuxra áttérőknél is előjön, hogy meghagyják a Windowst dualbootban, de csak állandóan ott a csábítás, hogy ha valami nem megy Linux alatt, akkor nem az alatt tanulják megoldani, hanem állandó egérúttal már bootolják is vissza a Windowst. Míg ha a Windows nincs meghagyva, akkor nagyobb a nyomás, hogy Linux alatt tanulják meg megoldani a problémáikat.

Erre most szép példa az itteni AMD GPU Vulkan játékteljesítmény is. Volt egy negatív tapasztalat, de nem az volt rá a megoldás, hogy akkor játszunk Windows alatt, hanem gyurmafigura vette a fáradtságot, utánanézett, kísérletezett, talált alternatív megoldást, ami a natív windowsosnál még kicsivel jobb teljesítményt is adott neki. Ugyanez lesz az említett játék launcherével is, kicsi fetrengés árán, de ha rájönnek, hogy hogyan fut Linux alatt, máris még eggyel kevesebb visszacsábulási ok Windowsra. Így kell egérutak nélkül fejlődni. Igen, fáradtságos, munkával jár, kinek van erre ideje a sok facebookozás meg mindenféle közepette.

• válasz tordaitibi #78391 üzenetére

Sikerült.

Mármint bootoltatni a Ventoy hordozható eszközre telepített Ubuntut.
    Nagynehezen el tudtam ugye indítani úgy, hogy felvetettem a rendszert egy pc-n futó Linux grubba, majd reboot, kiválasztva a portable Ubuntut, csodálatosan elindult.
    Azt nem tudom, mit csinál ilyenkor a hordozható rendszeren egy update-grub.
    De az biztos hogy helyreteszi saját magának a kerneleket, a hozzá tartozó init-eket és még valamit biztosan.
    Ugyanis ez után, reboot Ventoy. Ubuntu 18.04 kiválaszt, enter... reménykedik... és igeeen!
    Eddig 4 gépen tesztelve, mbr és efi környezetben, atombiztosan elindul a pendrájvról a hordozható Ubuntu.

Teljes siker...!!

Ugyanezen a Ventoy drájvon figyel egy W10 is, VHDx diszken, az én saját Winről klónozva.
    És eddig ez is minden más környezetben simán vette az akadályokat, az Intel-AMD csere sem hatotta meg, simán felállt és működik.

Vagyis akkor a kb. 3-4 hete tartó, kíváncsiság által motivált projektem kész van.
    Az eredmény,

-teljes értékű Linux, szoftverezhető, frissíthető, mint egy natív rendszer
    -teljes értékű Windows10
    -700GB adat, ami akár egy okostelefonba OTG-n bedugva is használható, filmek, képek, doksik stb
    -jelenleg 7 OS ISO, de még bőven bővíthető a repertoár, ezek használhatók live módban, vagy telepíthetők
    -egyéb iso-k, mentési és egyéb célokra, SystemRescue, Clonezilla stb.
    -50-50GB winsave és linuxsave partíció, ezeken abszolút vésztartaléknak van egy W10 és egy Ubuntu teljes mentés
    -maradék 50Gb ami a lemez végén van perpill. formázatlan területként, bármire felhasználható ha esetleg szükség lenne rá.

Mindez mbr és efi környzetben, bármilyen gépen ami képes usb-ről elindulni.
    usb3 sajnos szinte kötelező, mert usb2-n nagyon harmatos a sebesség.
    Viszont usb3, normál használatnál szinte észrevehetetlen a lassulás, a boot kb. 20-25%-al lassabb mint natív meghajtónál.

És ami még erősen ajánlott az a minimum 4GB ram a gazdagépben mert ha visszaswappol az usb-n akkor az azért megfogja eléggé a rendszert.

Mindez amit leírtam, egy kövér pendrive méretű aluminium házban amit bárhova elvihetek, tényleg a zsebemben van az egész PC-m és minden ami vele jár, a megszokott környezetek, asztali beállítások, a bluetooth, a megszokott nem kevés gyorsgomb, az összes kézreálló szoftver, a felhő, a szerver, a munkahelyi elérhetőségek, szinkronok, stb. stb.
    És egyúttal a totális, teljes mentése, backupja is megvan a saját pc-mnek.

Nekem tetszik! :)

• mtomi95

senior tag

Érdekes ez a Gnome utálat amúgy!
    Az én legelső találkozásom élesben a Linuxal az egy Ubuntu volt!
    Elkezdett csíkozni a VGA-m így azt kidobva az integrált azt hiszem Intel Extreme Grapics 2-t használtam egy ideig.
    Gondoltam ha nem játszok…
    Szerelem volt első látásra! Még úgy is, hogy internet az nem volt, csak haver kiírta nekem CD-re… :DDD
    Sajnos internet nélkül meg lett lőve a dolog… Így pár napig használtam csak.
    Második nekifutás újra Ubuntu volt és újra VGA halál miatt, de akkor már internettel! Telepítés közben böngészhettem, leesett az állam! :Y
    Barátkoztam vele egy ideig, de túl hülye voltam hozzá! Így ahogy szereztem kártyát látva az elmúlált Wine teljesítményét visszamentem Windowsra.
    Ez már a 16.04 volt azt hiszem!
    Aztán egyre kevésbé érdekeltek a játékok! A régiek tetszettek, de azokat már 100x végig toltam, így nekiálltam újra próbálgatni!
    Bár az a Hackintosh volt és nagy szerencsémre minden hardverem volt driver és úgy egy jó évig használtam Mojave-t PC-n.
    Akármennyire is működött jól újra rám jött az 5 perc és daráltam az egészet!
    Akkor a nosztalgia miatt ment vissza 16.04, ez egy éve sem volt már igen! :DDD
    Aztán frissítettem 20-asra… Hát akkor tűnt fel, hogy ez már nem Unity, hanem Gnome… Hasonlít meg minden, de nekem valahogy ez a retro Unity a dash-el és magával a régi fájlkezelőjével, megjelenésével nekem sokkal jobban bejön!
    Így azt használom most is, csak már 18-as Ubuntun.
    Gyorsabb mint a Gnome. Mármint a bejelentkezés és programok gyorsabban nyílnak meg. Nem tudom miért pedig ugyanaz az SSD. Gondolom szecska már az i5 3470 az újabb ablakkezelőkhöz…
    De a gnome-t azért figyelgetem még! Szemezek vele!
    Amúgy azért nem szeretem a többi ablakkezelőt, mert nekem mind emlékeztet a Windowsra…
    Annyi a különbség köztük, hogy egyik a 95-re másik a 10-re.
    98=XFCE
    XP=Cinnamon
    10=KDE
    A KDE asztali effektek azok tetszenének, de nagyon Windowsos… :DDD
    De itt tényleg csak a szokásos megjelenésre gondolok, mint start menü, tálca alul stb…

Most a bányász láz és a játék igényeim alábbhagyása miatt eladtam a kártyám, sikerült úgy kiszállni a dologból, hogy még jól is jártam! :B
    Szóval ez most megakadályoz egy darabig az ugrálással!
    Mert, hogy az RX470-el szemben a HD2500 az nem MacOs kompatibilis.
    De ha az is lenne… tele van egy 1TB-nyi hdd adattal Ext4-en. Azt nem lehet csak úgy adatvesztés nélkül Apfs-re vagy NTFS-re alakítani!?
    Bár Windowsra 10-re ha tökön szúrnának sem mennék vissza semmi pénzért az biztos…

• Frawly

veterán

válasz ubyegon2 #78252 üzenetére

Igazából ha elérsz egy szintet, akkor a disztró mindegy. Bármelyiket be tudod konfigolni ugyanolyanra, hogy ugyanaz legyen fent, ugyanúgy működjön, ugyanúgy nézzen ki. Onnantól a disztrók már csak abban különböznek, hogy
    1) milyen rendszerben frissülnek (kiadás alapú, fél rolling, full rolling)
    2) mennyire frissek
    3) mennyi csomagot érsz el hozzájuk
    4) esetleg zárójelesen az initrendszer milyen alatta, de ez egy szűk réteget leszámítva nem sok embert foglalkoztat.

Meg attól is függ, hogy kinek mi a legjobb disztró, hogy mire használja a gépet. Te pl. elég erős, de régi, Intel IGP-s üzleti notikat használsz, hagyományos windowsos szemléletű klasszik desktop DE-vel, Gtk-ökoszizstémával, nem játszol, stb.., ezért neked a Mint Cinnamon jön be a legjobban, mivel annak pont ez a műfaj áll testhez, ilyen gépre és felhasználásra van tervezve. De azt felejted el, hogy ezzel nincs mindenki így. Vagy mert nagyon új hardvere van (legújabb Ryzen proci, legújabb dedikált GPU-k), vagy mert játék vagy fejlesztés miatt kellenek neki a friss verziók, friss libek, vagy mert unja már a windowsos hagyományos DE-s életérzést, és valami frissebbre, másabbra, modernebbre, stb. vágyik (mac, tablet filozófia, tiling, stb.).

Ez a GRUB is olyan, hogy sok disztó megszokásból beleerőlteti. De a sima, titkosítatlan, ext4 partíciókat használóknak teljesen felesleges, ez kb. a userek 95%-a. Persze én megértem a disztrókat, ők általánosságban gondolkodnak, gondolnak arra az 5%-ot kitevő extrém userrétegre is, akik szoftveres titkosítást, RAID-et, LVM-et, egzotikus fájlrendszereket használnak (bootolásra is), így nekik meg kell, így inkább benne hagyják, biztos, ami biztos alapon benne legyen, hogy ha kell, akkor ne a usernek kelljen saját magának ezzel vergődnie.

Új hozzászólás Aktív témák