Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

Urak (Rimuru és Uby), én egyetlen szóval se mondtam hogy a kolléga beletörölgessen vagy javítgassn a grub.cfg-be.
    Csak azt írtam hogy kukkantson bele és ha lát benne Windows bejegyzést akkor bizony a frissítésnél felvette a Wint a grub.
    Amúgy meg, kőbe van vésve hogy a grub.cfg-t ne szerkesztgessük, nincs.
    Én, igaz teljesen más szituációba de minden kernelfrissítésnél kénytelen vagyok ezt megtenni egy usb-s többcélú bootolható eszközön.
    És működik.
    Azt nem mondom hogy 2 perc volt mire rájöttem, a grub.cfg-be mi micsoda, volt rendesen guglizás meg fordítózás,
    De egyáltalán nem ördögtől való, és amikor teljesen elbaltáztam, boot a gépre telepített Linux, javít és kész.

Doky, írtam hogy biosba tiltsd le a Wines lemezt és update-grub.
    Majd kapcsold vissza a Win lemezt a biosba.
    Így az első kernel frissítésig megmarad a megszokott indításod.
    Az os-prober törlése is jó ötlet, ezt is kaptad tanácsként.

Ez amit idekopizok, ez felelős egy bármilyen OS indításáért.
    Gyakorlatilag kell a grubnak a partíció UUID, a kernel verzió és az initrd, ezek helye.
    ha ezt bekopizza bárni a saját grub.cfg-be akkor egy vendég lemezről, pendrájvról, sikítókorongról elstartol bármelyik Linux. A Manjaro kicsit válogatós, de Uby tanácsára használom a Fallback opciót és szépen elstartol.

menuentry 'Ubuntu 18.04.5 LTS (18.04) (ezen: /dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
        insmod part_gpt
        insmod ext2
        set root='hd2,gpt4'
        if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4  696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
        else
          search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
        fi
        linux /boot/vmlinuz-4.15.0-143-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
        initrd /boot/initrd.img-4.15.0-143-generic

Itt ha megvan a partíció uuid, a kernel száma és az initrd száma és uuid szerinti helyük, akkor egy Linux elindul, ha ég-föld összeszakad akkor is.
    Egy egészen logikus felépítésre hajaz
    (ennél már csak a fstab a faék logikusabb valami), és ha kicsit tanulgatja az ember, ilyen menüt is lehet kreálni, a
    444tibi stable Kubuntu és a
    Kedvenc Windows 10-em made by Redmond
    ezek nem éppen a grub-update termékei. :)

Új hozzászólás Aktív témák