Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• tordaitibi

veterán

válasz I02S3F #79641 üzenetére

"-a Bleachbit azt hiszem valami takarító progi. Linuxon erre semmi szükség. Csak tönkre fogod tenni vele a rendszert"

Mert miért..?
    Én 2 éve a Stacer-t használom, nyoma nincs hogy tönkretenné a rendszert mert gyanítom hogy ugyanazokat a takarító parancsokat futtatja a háttérben mint amiket bepötyörésznék.
    Ugyanezen okból, mivel van egy kellemes GUI erre, minek vesződjek takarító szkriptekkel?
    Néha 5-6 gigákat szabadít fel.
    Nem tudom fejbetartani a takarítóparancsokat, de minek is ha van célszoftver? Miért kötelező egy modern asztali os-en pötyörészni? Persze kell, végszükségben de ha nem akkor minek?

" A linux, még hosszas frissítési ciklusokon át sem szemetelődik tele! Van, aki 5-7 évig húzza egy Ubuntu telepítéssel, nem beszélve az Arch terjesztéséről."

Édesanyám gépén 9 évet élt az XP, a mostani W10-em többször klónozva, frissítgetve 2016 óta azaz 7 éve megy. Nincs ebben semmi rendkívüli.

"A Linux nem Windows, más a filozófiája és alapjaiban is más!
    - itt egy program erre például. Gondolom ezzel az lesz a bajod, hogy cli-s. Linux alatt gyorsabban tudsz cli-vel dolgozni"

Persze hogy más de ettől még jól használható sőőt.
    Az alapok ugyanazok, asztal, panel, ikonok, gui.
    A kérdező kolléga lelkesnek tűnik, maradjon is az és ne veszítse el a lendületet de én nem terminálparancsok utáni guglizásra buzdítással kezdeném az ismerkedést.
    Én a terminálba diszlexiás vagyok, inkább átverekszem magam 5-10 al-al guis lépcsőn. És igaz a guis szoftverek szegényesebbek de cserébe nem lehet tönkretenni semmit, míg egy sudoval kiadott és elgépelt, elütött parancs az enter után nagyon csúnya dolgokat is tud művelni.

"Linuxban több mindent megtehetsz, mint windows-ban."

Maximálisan aláírom, ez így van :)

Bocsi hogy ezeket leírtam de annyiszor hallom példának hogy "Feltettem nagypámnak-nagyanyámnak egy Linuxot, 2 éve használják gond nélkül"
    Akkor ne tereljünk azonnal terminálba egy friss lelkes felhasználót, ha igazán lelkes és kíváncsi, akkor kis idő múlva magától fog ebbe az irányba fordulni.
    Ha felhasználóként akarja használni, nem belemélyedni akkor ezt a nagypapás hozzáállást hagyjuk meg neki, majd dönt.

Én is így vagyok, van 5-6 saját szkriptem, mert kellettek, ezért gugliztam, fórumoztam és kényszerből megszültem őket.
    De ennyi, évek óta teszik a dolgukat és nem lett hobbim a szkriptírás.

És exif és más metaadatok babrálására én 12 éve az Irfan Viewet használom.
    Igaz Wines de elfut Wine alatt szépen.
    Van nagyon sok Linuxos szoftver ami fényéveket ver a Wines alternatívájára, én is használok ilyeneket többet is.
    De képnézegetésbe és alapszintú képmacerálásba az Irfan nálam verhetetlen.

Bocs a hosszúért.

• Kazakovian35

kezdő

válasz I02S3F #79641 üzenetére

Köszi a válaszokat. A külön felhasználó készítésével hogyan tudom személyre szabni a programokat? Mármint hogyan tudok egyes programokat egyes felhasználókhoz (és csak hozzájuk) rendelni? A Windowsnál általában telepítésnél megkérdezi, hogy minden felhasználónak vagy csak az adott felhasználónak telepíti az ember, LInuxnál ilyet nem tapasztaltam. Illetve ha tudsz néhány tisztítós parancssort azt is megköszönöm. Utána fogok olvasni az általános Linux karbantartásnak, meg amúgy is jó lenne pár parancs, amit tudok futtatni, ami mondjuk a windows CHKDSK meg SFC megfelelője, szóval ilyen rendszerkarbantartó meg ellenőrző parancsok, de ha van pár ami fejből beugrik, annak örülnék. BleachBitet akkor mellőzöm.
    A naptáras kérdést ugy értettem, hogy nem küld netre semmit, nem szinkronizál semmivel sem a naptár, sem a kontaktok, hanem a programok offline, a gépen tárolják az infokat, mert ha igen akkor tökre szívesen használnám őket, csak azt nem akarom hogy ez mindenfelé szinkronizálva legyen. Mondjuk nem adtam hozzá semmiféle social media accountot az OShez meg semmihez sem, szóval nem tudom elképzelni hogy akármivel is szinkronizálhatna, ez inkább csak amolyan biztonsági kérdés.

Apropó biztonság. Van bármi, amit egy Linux OPrendszernél tehetek hogy biztonságosabb legyen a használat? Ami most van az egy VPN, rekeszelt böngészés (social media - LibreWolf, általános böngészés - megerősített FireFox, meg még lekapok egy Tort vagy Bravet vásárlásra), KeePassXC. Vannak esetleg olyan parancosk vagy appok, amikre még szükségem lehet?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés