Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#83363) tordaitibi válasza Vasti74 (#83361) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

oké, elfogadom talán kicsit erősnek tűnik a kijelentésem.
Viszont.
Ha egy 20-24 órás session alatt, mindegy milyen platformon,
nincs semmi ami üresjáratokba húzná a procit
az adatforgalom Linuxon nulla órákig ha nem haszálok webes alkalmazást, Winen a saját szirszarai pofáznak csak
tűzfal alapkonfigon, azaz ki bármi, amit én egyszer engedélyeztem, be semmi
Defender alapból benne van a Winbe
életemben nem kattintottam felugró "Ájfont nyersz öcsém, kattints ide!" jellegű popupokra
az xp-m 7, a W7 5, a w10 6 évet élt meg, ugyanaz a telepítés és ugyanolyan nyugiba van most is a w10-re ráfrissült W11.
Linuxok aktívan 3 éve vannak nálam napi használatba, a köznyelv és a köztudatban elterjedt szlogenek szerint 22356x biztonságosabb alahelyzetben is mint egy Windows.

Akkor oké, telisteli vagyok trojannal meg vírussal.
Ezeknek nem az a tulajdonsága hogy csinál valamit, irgalmatlan adatforgalmat generál, húzza procit, letitkosítja a vinyóma, megzsarol, él és működik? Vagy már nem észrevehetőek semmiképp? Ha meg nekem nem szúr szemet, akkor ha a Defendernek se Winen, akkor minek a vírusirtó?
Almáék rendszerét nemismerem, sose volt dolom vele de egy irgalmatlanul zárt és emiatt nagyon biztonságos rendszer. Erre is van tuti vírus meg egyéb.
Androidon a átlag az elvileg biztonságban van, a Gugliék és a Playstore mindent ellenőriz, lassan zártabb lesz mint almásék platformja. a szerencsétlen user mit tegyen még ezen felül? És Andriodra is van vírus.

Linuxon az autologin ami többek szerint hatalmas hibám.
Miért? Az összes pc-m vagy 70 centire van tőlem, vagy a kollégáim akik képzett vagyonőrök, vigyáznak a gépekre.
Autologin után egy Linuxon ugye semmi olyat nem lehet tenni ami veszélyes lenne, mivel azokhoz a műveletekhez kéri a rendszergazdai jelszavamat.
Akkor itt megint mit rontok el?

Az átlagfelhasználók milliárdjai használnak autologint, megbíznak a rendszer beépített védelmeibe, naprakész a rendszerük a beépített autoupdate jóvoltából. Most akkor én mint teljesen átlagfelhasználó, mit tehetnék ezeken felül? Ki fogja ezen a szakmai topikokon kívül olvasgatni a Linux felhasználók táborából hogy a flatpak sebezhető? Ki fog napi vírushíreket olvasgatni Win vonalon? 0,00001%. Millió felhasználóból ha 25 tudja mi a Meltre, mi a bootvírus, hogy már az UEFI is támadható, mi a trojan stb. A többi meg tudatlanul használja. Mint én is.

Tessék olvassátok el pl. ezt [link] Most akkor mi van? Javíthatatlan. Felfedezték. Dobjunk kukába minden 5 évnél idősebb Inteles gépet..? Ha ezt valaki felfedezte és ki is használja, akkor én mi a fenét érek el ha kikapcsolom az autologint, behúzom fülem-farkam, 1000x óvatosabban élek ezután? Semmit nem érek el. Akkor meg?

Ki kell dobni mindent, Nokia3110-est használni bár akkor meg ha mindenki azt használ, arra lesznek vírusok. Vagy kiköltözni barlangba és elfelejteni a 21. század összes vívmányát. Mert más megoldás nincsen mert holnap az AMD-be, utána a tpm csipbe, az ARM procikba vagy az ssd-k firmware-be azután meg a fene tudja mibe fedeznek fel biztonsági rést. Már nem merek otthon hobbizni, egy 4093-as nand IC-be vagy egy BC182 tranzisztorba is lassan vírus meg biztonsági rés lesz? Vagy a fűnyíróba?
Hát én nagy ívben tojok ezekre épp azért mert semmit de semmit nem lehet tenni és most elköszönök és megyek orosz weboldalakra szörfözgetni meg az xhamster.com -ra kicsit szórakozni.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.