- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
Hirdetés
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #80514 üzenetére
Nem tudom sajnos hogy kell megtalálni live alól akárhogy keresem
-
Aksomatic
senior tag
Feltelepítettem az új SSD-re a Windows-t majd utána a legutóbb alkalmazott módon a Manjaro-t mellé. Boot-nál nem a grub jön be, hanem automatikusan a Windowsba visz. Mi lehet a baj?
-
Aksomatic
senior tag
válasz
PCProfessor #80436 üzenetére
A Windows-t tisztán tervezem telepíteni, csak a Manjarot szeretném klónozni? Ez lehetőség így?
-
Aksomatic
senior tag
Dualboot rendszerem van, és új SSD-t vásároltam. Egy Manjaro-m van telepítve a Windows mellé amit szeretnék az új SSD-re átvinni ugyanígy dualboot-os felosztasra, van erre lehetőség hogy a beállított rendszeremet atvigyem?
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77315 üzenetére
Azért sem akartam újratelepíteni, mert az az egyszerűbb út. Szeretnék tényleg beletanulni a Linuxba, és ezért igyekszem nem megfutamodni ezen dolgok elől
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77312 üzenetére
Siker, köszönöm szépen.
Bebootoltam régebbi kernel alól, újratelepítettem a kernelt és most működik úgy tűnik -
Aksomatic
senior tag
Szóval futtatom
sudo fdisk -l
megkeresem a /mnt-t és az /efi/boot elérési útjait. Ezeket hogyan mountolom?mount /dev/sda5 /mnt
?
Ezután mehetne is a:sudo manjaro-chroot -a
sudo pacman -Syyu
sudo update-grub
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77298 üzenetére
Semmit
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77293 üzenetére
Tudom hogy sda5 a Linux de nem tudok ezzel az információval mit kezdeni
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77291 üzenetére
Elméletileg a linux59 és az nvidia driverek akadnak össze az okozza ezt egyébként. Alapból az emergency shell jön be ha a Manjarora próbálok bootolni
-
Aksomatic
senior tag
#76976 ezt próbáltam megoldani live rendszerről. Sajnos egyelőre nem tudom megoldani. Vagyis nem tudom hogyan kell, ezt találtam [link] viszont itt nem dual-bootról van szó. A linken ezeket a parancsokat írják.
sudo manjaro-chroot -a
sudo pacman -Syyu
sudo update-grub
Azt gyanítom, hogy meg kéne adni a linux partíció elérését valahogy viszont nem tudom, hogyan.sudo fdisk -l
-el listáztam ezeket látszanak is, de nem tudom mit kezdjek velük. -
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi #77284 üzenetére
Ez olyan mint például a Rufus?
Nekem Manjaro menne rá. (ha live rendszeres beavatkozás kellene mint most) Azon kívül meg adatokat tárolnék. -
Aksomatic
senior tag
ha van egy 320 GB-s külső winchesterem, lehetséges az hogy arra egy live rendszernek való partíciót és egy adat partíciót létesítek?
-
Aksomatic
senior tag
Latte dock-ot használok és ma bekapcsoláskor máshogy néz ki mint eddig. Megváltozott a háttere meg az animációk is eltűntek Manjaro KDE-n. Esetleg történt már valakivel hasonló?
-
Aksomatic
senior tag
Arra már rájöttem kis utánajárással hogy pinch-to-zoom nem létezik, viszont a ctrl görgetés kombináció sem nagyít a weboldalakon. Mi lehet a baj?
-
Aksomatic
senior tag
Van lehetőség használni például letöltésre a másik meghajtómat? Van az SSD-n kívül egy HDD a gépben, fel is ismeri a Dolphin, viszont azt nem tudom hogy tudnék oda letölteni.
-
Aksomatic
senior tag
Köszönöm a segítséget mindenkinek
felment a Manjaro, remélem ezzel egy hosszú új utat kezdtem el
annyit hozzafűznék, hogy ami leírást linkeltem az nem mountolta fel az EFI partíciót /boot/efi alá, az egy fontos lépés ami kimaradt belőle, én a YouTube-ról találtam megoldást
-
Aksomatic
senior tag
válasz
mefistofeles #75983 üzenetére
120-as és sajnos laptopról van szó m.2es, szóval a csere nem annyira aktuális számomra.
Nem tudom szerintem UEFI volt sajnos a telepítés. Mi a különbség, hátha eszembe jut? -
Aksomatic
senior tag
válasz
mefistofeles #75980 üzenetére
Élhető a dual rendszer? Alapvetően később szeretnék majd Linuxon maradni, de egyelőre amíg ismerkedem addig szeretném, hogyha sürgősen kell valami dokumentumot szerkesztenem például akkor nehogy akadályba ütközzek. 8 giga RAMom van, nem tudom úgy kell-e swap
Szerk.: közben látom, hogy nem fog frissítésre hely maradni, akkor okoskodok még ki helyet -
-
Aksomatic
senior tag
ha van 30 giga az SSD-men jelenleg szabadon, de Windows 10 fut rajta, ez alapján a leirás alapján [link] mellé tudom tenni a Manjarot, anélkül, hogy bármi történne a jelenlegi rendszeremmel, nem kell tisztán telepíteni a Win10-et. Itt olvasottak alapján a Secure Bootot kell kikapcsolnom a BIOS-ban és a Windows frissítések kavarhatnak még be, jól gondolom?
-
Aksomatic
senior tag
Ha Linuxot szeretnék használni, hol tudok elkezdeni ismerkedni ismerkedni azokkal a parancsokkal ami alapvetően szükséges a rendszer felhasználói szintű üzemeltetéséhez?
Itt arra gondolok egyébként, ahogy az előbb is írták hogy meg szeretném érteni, hogy mi történik adott parancs kiadására, nem csak copy-pastelni -
Aksomatic
senior tag
válasz
ubyegon2 #69563 üzenetére
Igazából rájöttél, hogy miért az eOS tetszett meg
A többieknek köszönöm! Megnézem a LibreOfficet, külső eszköz egy HP 1010 nyomtató, meg pendrive van. Igazából az egyetemi dolgaimat gondoltam volna, hogy elég managelni a Linux is, de ahogy egyre többet olvasok látom hogy elég melós rendszer ez. -
-
Aksomatic
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék Linuxra váltani, vagyis Windows mellé telepíteni, ha alkalmanként játszanék valamit. Alapvetően az irodai jellegű dolgokat szeretném Linuxon végezni. Az elementaryOS-t néztem ki , esetleg van valakinek valami tapasztalata? Belakott Windows mellé lehet azt telepíteni?
-
Aksomatic
senior tag
Sziasztok!
Az utóbbi időben kezd elegem lenni a Windowsból. Szeretném kipróbálni a Linuxot, de úgy, hogy megmarad mellette a Windows is hogyha esetleg játszanék valamin. Ezt meg lehet oldani mellételepítéssel?
(Dell 7559, 128-as SSDvel)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Battlefield 6
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Óvodások homokozója
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3034, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest