Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44603) lev258 válasza Syl (#44600) üzenetére


lev258
veterán

Maga a probléma érdekes, mert Windows-on tipikusan az ISO-... szabványt használják, míg máshol már régen az UTF-8-at. És azt várná az ember, hogy televízión is az utóbbi a norma. Kíváncsi lennék, pontosan mi a helyzet, mi okozza a gondot.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#44604) Penty


Penty
tag

Csak halkan írom, nehogy sértődés legyen belőle, de a feliratok karakterkódolást meg lehet változtatni Linuxon is. Arra, amire akarod. Nem kell hozzá semmilyen windózos program...

(#44614) Trava


Trava
tag

Linuxmint-en hogy lehet ikonokat az asztalra tenni, konkrétan a firefox-ét! köszi . :B

A menü---internet--- firefox kihuztam az asztalra aztán lett egy kép nélküli négyzet, amit nem lehet eltávolítani sem, vagyis én nem tudom hogyan kellene csinálni. :)
Rákatintásra sem történik semmi. kész vagyok :D

[ Szerkesztve ]

(#44615) Rimuru válasza Trava (#44614) üzenetére


Rimuru
veterán

A menubol nem tudod simat kihuzni? Milyen feluletu Mintet raktal fel?

Hansz: Ahogy latom mashova is ilyen stilusban irkalsz, ezt senki se szokta szeretni, kivancsi vagyok meddig maradsz itt PH-n ha ezt folyatotd. :)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#44619) Syl válasza lev258 (#44603) üzenetére


Syl
nagyúr

Én sem tudom mi okozza, csak jönnek hozzám, hozzák a fájlt, hogy krixkrax van a tévén. Ilyenkor mentek ANSI-t vagy UTF-8-at és utána jó lesz.

(#44604) Penty

Még csak véletlenül se írd le mely programokkal, hogyan lehet megcsinálni! :U

(#44615) colomb2

Annyiból a kollégának igaza van, hogy a PH tele van olyan "szakértő öreggel" akik nemhogy lóhátról, de godzilla hátáról beszélnek a kezdő kérdezővel. :K

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44620) ubyegon2 válasza Syl (#44619) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Most pihent meg az ÚrKeze, ne is emlegessük inkább ezt a témát, hogy kinek miben volt igaza! :R (neked most igazad volt)

Ez a feliratos dolog viszont érdekes lenne, ha választ kapnánk rá valóban, nekem időnként nem csak kriksz-krakszok vannak, hanem a fele mondat hu, a másik fele eng, pedig sehol nincs eng.srt a mappában. :U

[ Szerkesztve ]

(#44621) Raynes válasza Zola007 (#44582) üzenetére


Raynes
tag

Mintet ajánlok én is, csak nem Cinnamonnal (bár az is jó), hanem KDE-vel, ami szerintem még jobb. Igazából az asztali környezet ízlés kérdése, addig nem fogod tudni, hogy neked melyik jön be, míg a főbb változatokat végig nem próbálgattad. A kipróbáláshoz nem kell feltelepíteni őket, csak bebootolni live módban.

A KDE-nél még arra szoktam inteni mindenkit, hogy az alap megjelenése irritáló lehet, mert ilyen fénylő Oxygen-témát használ alapból, de le lehet cserélni pár kattintásból sokkal szebbre, akár még ilyen aerós, vagy minimalista témákra is. Nem szabad megijedni az alaptémától, sok embert elriaszt. Ha idegesít, akkor a Plazma alkalmazásokat is el lehet távolítani, hogy ne legyen kint a képernyőn meg a tálcán minden szar.

A számítási teljesítmény nem lesz nagyobb Linux alatt, pláne nem SSD-vel, egy gyengébb HDD-s gépen, főleg kevés RAM-mal, mocskosul érezni a különbséget, olyan gépeken sokkal döcögésmentesebb a Linux, de a te gépeden nem fog kijönni érezhető különbség.

Az MS Office 2010 és a Photoshop is feltehető Wine alá, vannak róla leírások a neten. A munkahelyi gépre ha felteszel egy legújabb LibreOffice-t, az is megoldás lehet. Lassan a LibreOffice már normálisabb, mint egy egy Office 2010. Hidd el, sokat fejlődött a Linux (és az ingyenes Office) a Debian 5 óta.

(#44622) csabbymtc


csabbymtc
tag

Sziasztok!

Egyik rokonom megkeresett ma, hogy nagyon lassú a gépe, csináljak vele valamit. Meglepetésemre, a gépen nem Windows, hanem egy Ubuntu 10.4 futott. Azt mondta, hogy előtte XP-t használt, de azzal is csak szenvedett a vas, ezért egy ismerőse javaslatára váltott az Ubuntura.
Viszont a sebességen ez sem segített, ugyanolyan lassú. Ráadásul, böngészés közben a Firefox (1000 éves, frissítést nem enged) elég gyakran lefagy.

Az alábbi vasról van szó:
- Intel Celeron 1,7GHz processzor
- 768MB DDR400 RAM
- GeForce FX5200 128MB VGA
- 120GB HDD

Tudnátok erre ajánlani egy olyan disztrót, ami az Ubuntuhoz képest jobban elfutna rajta?
Csak alap feladatokra használják, böngészés, multimédia.

Előre is köszönöm!

(#44623) Rimuru válasza ubyegon2 (#44620) üzenetére


Rimuru
veterán

fele mondat hu, a másik fele eng - Akkor rossz a forditas, a lejatszo csak azt irja ki amit ott van a szoveges allomanyban, ha az nincs leforditva teljesen akkor lesz "tobbnyelvu".

Amugy kodolas allitas pl geany eseten (masikban is kb igy lesz):

Vigyázat, csalok!

(#44624) CPT.Pirk válasza csabbymtc (#44622) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Kuka! A kétszer ekkora órajelen menő P4 celeron procikat is állva hagyják a mai weboldalak.

Lassú vinyó, kevés ram, harmat gyenge proci. Feltehetsz rá egy minimalista disztrót mint pl. az Chrunchbag folyatása: [https://www.bunsenlabs.org/], egy kicsit gyorsabb lesz de nem fog megoldani semmit. Vagy még az Ubuntu vonalon a Lubuntut, annak elég kis igényei vannak.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#44625) Rimuru válasza csabbymtc (#44622) üzenetére


Rimuru
veterán

Annyira gyenge a vas hogy minden lassu lesz rajta. :(
Lubuntut ajanlanek, de nem lesz gyosabb a mostatinal, csak legalabb frissebb programok lesznek rajta.
A mai weboldalak (szemetre valo kb mind) igyis ugyis megfogjak azt a gepet, erdemben nem nagyon lehet bongeszni rajta, max akkor ha turlesmes az ember.

Vigyázat, csalok!

(#44626) Penty válasza Syl (#44619) üzenetére


Penty
tag

A KDE-ben lévő Kate és KWrite programokban 43 féle karakterkódolási kimenetet számoltam össze. Szerintem a Gnome-os, Xfce-s stb. DE-kben használt alap GUI-s szövegszerkesztők is tudják ezeket. A Gaupol nevű srt szerkesztő programban – amit én az srt-k gyors javítására szoktam használni (pl. kiszedni a halláskárosultak számára berakott feliratokat) – meg 91 féle kimenetet számoltam össze. Az általam leggyakrabban használt UTF8, ISO-8859-2 mindegyikben programban alap. A tapasztaltabb kartácsok valószínűleg tudnak mondani GUI nélküli programokat is... Az nem tudom, hogy a tv-k alapból melyiket használják a sok közül.

@(#44620) ubyegon2: Látom felébredtél... :DDD
Ha nálad egyszer angol, egyszer meg magyar felirat jelenik meg, akkor csak az lehet a probléma, hogy vannak a feliratban még nem lefordított mondatok. Ilyennel én is szoktam nagy néha találkozni. Ez a fordítónak a trehánysága – a borzalmas helyesírás mellett, amivel viszont elég sokszor lehet találkozni... A krikszkrakszok meg egyértelműen karakterkódolási problémára utalnak, amit egy új karakterkódolási mód kiválasztásával lehet orvosolni.
Szerk: Látom, colomb2 ezt már megválaszolta.

[ Szerkesztve ]

(#44627) CPT.Pirk válasza Penty (#44626) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

És akkor a feliratok időzítésére szolgáló subtitle workshop jellegű sokat tudó programokat még nem is említettük. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#44628) Penty válasza CPT.Pirk (#44627) üzenetére


Penty
tag

Ez a Gaupol is tudja, bár nem olyan fullosan, mint pl. az a Subtitle Workshop. Igaz, és csak fps módosításra, automata felirat javításra/eltávolításra, meg esetleg felirat igazításra (pl. +- néhány másodperccel arrébb tenni az egészet) szoktam használni.

(#44629) ubyegon2 válasza Penty (#44626) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Fel, de pont erre ébredni! :(( Mi volt itt..., de legalább a moderának is jó sokat kellett mazsolázni. Az se leányálom meló.

& (#44623) colomb2 is köszi a karakterkódolással kapcs helpet!

Ez a hsz érdekes dolgokat ír, Gaupol nevű srt szerkesztőről még soha nem hallottam! Sokat nincs kedvem vacakolni ezekkel, ha már bedugom a pent a TV-be. Amúgy ha a TV-n előre rákattintok az srt-re és utána a filmre, általában magyarul megy tovább a szöveg, meg szoktam nézni ezeket szövegszerkesztővel is és semmilyen angol szöveg nincs bennük. Olyan is volt, hogy sokáig nincs szöveg, akkor egy előző film szövegét rakja a film alá, hogy ne unatkozzak! :)

(#44627) CPT.Pirk Szerencsére időzítéssel nincsenek problémák, csak olyanokat szedek le, amik jók szoktak lenni, viszont beugrott, hogy az opensubtitles.org feliratai szinte mindig karakterhibásak!

(#44630) spammer válasza csabbymtc (#44622) üzenetére


spammer
veterán

Crunchbang++
Firefox + uBlock + Noscript
szerk: alapból benne van az Iceweasel, ami lényegében Firefox, szóval nem szükséges külön Firefoxot telepíteni.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#44631) Syl válasza Penty (#44626) üzenetére


Syl
nagyúr

>A KDE-ben lévő Kate és KWrite programokban 43 féle karakterkódolási kimenetet számoltam össze. Szerintem a Gnome-os, Xfce-s stb. DE-kben használt alap GUI-s szövegszerkesztők is tudják ezeket.

Persze, hogy tudják. Csak itt megnyitom a problémás feliratot, átállítom a kódolást, lementem és semmi nem változik a tévén. :( Vagyis a megnyitott fájlon semmilyen konvertálást nem végez.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44632) Penty válasza ubyegon2 (#44629) üzenetére


Penty
tag

Nekem sincs sok kedvem vacakolni a feliratokkal, de néha kell, mert pl. nem a megfelelő fps-ben van, vagy el van csúszva, vagy – mint említettem – halláskárosultaknak odaírt szöveggel van tele, amik nekem nem kellenek – még... :D

(#44633) Raynes válasza Penty (#44626) üzenetére


Raynes
tag

Ráadásul ez a rengetegféle kódolás mind felesleges ma már, UTF-et kell használni (abból is lehetőleg UTF-8-at), unixos sorvégekkel (\n), ezek az alapbeállítások Linux alatt mindenhol. Ellenkező esetben a ’gét szét fogom rúgni az illetőnek, de nagyon dulván. Még a díbiönözés hagyján, de ha régi karakterkódolásban meglátok valakit gányolni, akkor vége, nem érdekel, hogy mi az avatarja, meg VIP accountja van-e, és mi a fórumszabályzat, meg hogy már 100 éve unixozik vagy linuxozik, meg mekkora Archomnak kell legyen hozzá. Mármint ezt nem Pennynek írom, hanem minden illetékesnek. Értve vagyok?

mintyegon: erre a félig lokalizált mondatokra van egy megoldás: nem kell lokalizálni. A programokat a legtöbb felhasználó gesztusokkal, fülekkel, gombokkal, billentyűkkel vezérli nyelvfüggetlenül, kevés kiírással találkozik, pláne egész mondatosakkal. Azt a keveset ki lehet bírni angolul, senkit nem visz el a mentő, cserébe semmi nem huzigál le magyar vagy afgán nyelvi csomagot. Azt értem, hogy sokan németesek, meg oroszul kellett tanulni, meg bla-bla, de nem mondja már nekem senki, hogy egy OK, Next, Close, Print, Start, configure, service has been stopped, Log Off, cannot read file, create partition, type, link, URL, stb. egyszerű, tényleg minimal basic English dolgokba belehalt valaha valaki is, mert az inkább menjen vissza a kövek alá a Petőfi Csarnokba.

Aztán attól még, hogy minden lokalizálatlan (amerikai) angol, attól még dátum, idő, pénz, időzóna, stb. formátuma, a billentyűzetkiosztás, spellchecker, NTP szerver, csomagtükör lehet magyar, az UTF esetén pedig a kódolással, magyar ékezetekkel, tipográfiailag helyes nyomdai jelekkel (ligatúrák, gondolatjel, okosidézőjel) sem lehet probléma, még ha kínai vagy thai karakterekről is van szó, meg még az arab írásirány is támogatott, ha valaki arra élvez. Ilyen egyszerű, felesleges bonyolítani.

Ráadásul az angol hibaüzeneteknek az is az előnye, hogy míg a magyar nyelvű hibaüzenetre lesz 50–250 találat a Google-ban, abból max. 5 használható, azok is a sokadik találat között, addig az angol nyelvűre lesz 2–50 millió, abból az első találatok lapján is mind használható szinte, több százasával (igaz mind angol nyelven).

(#44634) Penty válasza Syl (#44631) üzenetére


Penty
tag

Ha megnyitod a módosított fájlt és ott már a módosult karakterkódolást mutatja, akkor biztos, hogy megváltozott a szöveg karakterkódolása. Ha ennek ellenére a tv-d még mindig krikszkrakszokat mutat, akkor valószínűleg más kódolást kell adni a fájlnak, mert amit adtál, azt nem ismeri a tv-d.

@(#44633) Raynes Valamit félreértettél.
Syl-nak a tv-je nem eszi meg bizonyos karakterkódolással a feliratot, azért kell neki módosítania azt.
Ubyegon2-nek meg az egyes filmfeliratokkal van baja, amikor a fordító trehány munkát végzett... Erre válaszoltunk colomb2-vel.

[ Szerkesztve ]

(#44635) Raynes válasza Syl (#44631) üzenetére


Raynes
tag

De végez, ha el is mented az adott kódolásban a feliratot.

(#44636) ubyegon2 válasza Raynes (#44633) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

erre a félig lokalizált mondatokra van egy megoldás: nem kell lokalizálni.

Nem programokról volt szó, de ne is foglalkozz vele! :DD Film srt kiterjesztésű feliratokról volt szó, aminél igen fura, ha egy mondat félig magyar félig meg angol, de nem is annak a mondatnak a megfelelője, ezt eddig nem is említettem!

Látom Penty ft megelőzött. nem csak én ébredtem későn, Arcser? :P

Új kérdés
ISO-8859-2 kódolás kéne akkor a közép európaiak közül?

[ Szerkesztve ]

(#44637) Syl válasza Raynes (#44635) üzenetére


Syl
nagyúr

+Penty

Hiába erőlködtök. Bármivel próbálom Linux alatt "kódolni", a felirat hibás marad. A Windowsos jegyzettömb pedig minden esetben egy kattintással megoldja a gondot.
Én örülnék a legjobban, ha lenne Linux alá is egy ilyen egyszerű megoldás, de még nem találtam.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#44638) Raynes válasza csabbymtc (#44622) üzenetére


Raynes
tag

Kuka, vagy ha nincs pénze másik gépre, akkor használtan vegyen, szerezzen bele egy olyan P4 HTT-s vagy korai kétmagos procit, amit még az alaplap lekezel, meg DDR-es memóriából is szerezzen bele annyit, amennyit még a lap kezel, 2 vagy 4 gigát, és nem lesz téma annak a gépnek egy KDE-s modern Linux sem, bőven száguldani fog rajta. Egy ilyen használt elemekből meglépett upgrade gombokból megvan, ha jó helyen nézelődik. Én, mikor 3 éve költöztem, 2×1GB-os DDR400-as, élettartam garanciás Kingmax RAM modult hagytam hátra, kiöregedett lapból lett kivéve, a tulaj gondolom azóta kidobta, ahogy még sokan kidobják. Filléres dolgok ezek ma már.

Viszont egy ilyen régi gépre nem sokat érdemes költeni, előbb-utóbb mindenképp cserélni kell. Ha más nem azért, mert a kondik is kiszáradnak, kiöregednek az alaplapon. Nem végtelen időre csinálják ezeket, az is mázli ma már lassan, ha a gariidőt kibírja. 10 évente azért le lehet már cserélni egy gépet, vagy venni egy 5-6 évnél nem régebbi C2D-s vagy ennek megfelelő nem egymagos AMD-s kisebb gépet, ami még bőven jól használható.

Addig meg marad a Lubuntuzás, az is döcögősen, Firefox vagy Chromium alatt 1-2 füllel max, meg a videókat külön SMTube-on vagy Mini tube-on, meg mpv-ben nézve, vagy egyéb plugines, nem flashes, nem VLC-s megoldással, max. 240p–480p/576i-ben. A VLC-vel amúgy nem lenne baj, de ilyen régi gépen már az is túl lassú.

(#44639) Penty válasza Syl (#44637) üzenetére


Penty
tag

Állítsd át a sor végét is Unix-ról win-re. Ez a beállítás ott lesz valahol a karakterkódolás környékén.

(#44640) CPT.Pirk válasza Raynes (#44638) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Kicsit több gempa, de 65K-ból kisker áron összeraktam egy A6 APU-s gépet a szomszédnak, jó táp, terrás rendes vinyó, 4GB ram, szalad vele a Win7, még játszani is lehetne vele. Most ha ezt a gépet befogjuk Linux alá (bár ez most mindegy ebből a szempontból), akkor a következő évtizedre van egy jól használható gép. 10 évre nézve napi 20 forint a jó gép építése. :D
És akkor nem özönvíz előtti géppel kell kínlódni aminek olyan hangos még a vinyója meg a hűtése mintha egy traktor menne a szomszédban...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#44641) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#44640) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

akkor a következő évtizedre van egy jól használható gép

Szegény szomszéd, ebben az évtizedben bő 3,5 évig mit fog használni? :DD

Amúgy bár igazad lenne, de 10 évet hw-re nem semmi bizalom! Csak vegyük a HDD-k minőségromlását 2011 óta.

Ez az APU-s megoldás különben igen okos, ha nem olyan használja a gépet, akinek fontos a külön VGA!
Nem tudtad rábeszélni őket egy Linuxra? :N

[ Szerkesztve ]

(#44642) Penty válasza ubyegon2 (#44636) üzenetére


Penty
tag

"(...) ISO-8859-2 kódolás kéne akkor a közép európaiak közül? (...)"

A magyar nyelvi feliratokhoz ez is jó, de az UTF8 is megfelel.
Ha tv-re megy a cucc, akkor valószínűleg kellhet az is, hogy a szövegszerkesztőben (Kate, Gaupol, stb. amit használsz) átállítsd a sorvégeket is UNIX-ról windózra. Valószínűleg ezért nem megy Syl kartácsnak, meg az eltűnt kartácsnak is alapból a dolog, ha linuxos szövegszerkesztővel próbálják. A windóz alapból wines sorvég beállítást csinál, a unix-like rendszerek meg alapból unixos sorvéget raknak.
Meg is nézheted a kettő közti különbséget. Nyiss meg egy srt-t, majd mentsd el egyszer wines, egyszer meg unixos sorvéggel anélkül, hogy módosítanál bármi mást is a fájlon. Ha megvan a két mentés, nyisd meg a két fájlt terminálban cat -e <1. fájl>, majd cat -e <2. fájl> Azt hiszem látni fogod a különbség a kettő közt.

(#44643) Pulsar


Pulsar
veterán

Sziasztok,

A wincsiment van egy win10 és egy Debian 8.3
Debian alatt látom ugyan a windowsos partíciót, de nem tudom megnyitni a következő hiba végett:

Mi lehet a gond, vagy inkább a megoldás? Mountoljam kézzel read-only-ba? És ha írni is szeretnék rá?

(#44644) Rimuru válasza Pulsar (#44643) üzenetére


Rimuru
veterán

A Windows 8+-os hibrid kikapcsolas (fel hibernalas) miatt nem tudod csatolni, lehetseges megoldasok: terminalbol csatolod csak olvashatoan / rendesen kikapcsolod a windows-t (azt hiszem ujrainditasnal nem hibernal, vagy cmd-ben shutdown parancs) / windowsban veglegesen kikapcsolod a fast bootot.

Vigyázat, csalok!

(#44645) BoB válasza Pulsar (#44643) üzenetére


BoB
veterán

Ez már jópárszor felmerült, keres vissza: a windows gyorsindítás miatt nem zárja le a fájlrendszert. Ki kell kapcsolni, vagy felcsatolhatod így is, de az adatvesztés lehetséges.

colomb2: :P

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#44646) ubyegon2 válasza Penty (#44642) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, ezt az összehasonlítást kipróbálom. Ritka az ilyen gond, de nem olyan túl rég én is átmentem win7-re egy ilyen probléma miatt. :B
A Philips TV-vel egyszerűbb a helyzet mert ott ki lehet választani, milyen kódolással akarod a feliratot, persze én soha nem azt a TV-t nézem.

Gedit szerkesztőm van (mint Cinmanó), ott a mentés másként opciónál lehet állítgatni, amit említesz, de anno nekem se sikerült. A most feltett Geany-val már lehet azt csinálni, amit colomb2 ft képpel linkelt.

bob.zxr :P

[ Szerkesztve ]

(#44647) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#44641) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Oké, HW hiba az előfordulhat, azt a 10 évet a gép erejére értettem. Visz minden mai gyorsítást, szóval ilyesmi téren nem nagyon lesz gond. Külső vga sem igazán fog kelleni, mert 192 radeon core ott figyel az APU-ban. ;]

Nem akartam a Linux témát erőltetni (bár akkor lehet nem élem át ezt a szívást a pppoe-vel: [link]), mert eddig ott XP volt használatban egy P4-en és az is csak alap szinten ment. Mivel nem akartam állandó helpdesket nyújtani, így inkább a W7-et raktam fel, XP után az nem olyan nagy trauma és még sokáig támogatott.

---------------------------
Amúgy kellene egyet frissítenünk lassan a téma összefoglalón. Nincs kedved bedobni egy személyes logout bejegyzésbe? Ott könnyen meg tudnánk tárgyalni többen, hogy mi mehetne még bele, meg mi az ami már nem aktuális.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#44648) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#44647) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Fene tudja, 10 év, bár akár jó irányba is mehetnek a dolgok sw téren is, de 5 éve ami jól futott, az ma nyekereg. A Win10 indult el jó irányba erőforrás használat terén, de amúgy Android, böngészők, etc. 5 év alatt akkora ugrást csinálnak, hogy csak pislogsz a hardvereddel.

Amúgy kellene egyet frissítenünk lassan a téma összefoglalón. Nincs kedved bedobni egy személyes logout bejegyzésbe?

Ez jó ötlet, mi legyen a blogbejegyzés címe? csak hogy ne engem piszkáljanak a címéért :DD
Kedvem amúgy nincs, de mindent a közért! nem a CBA-ra gondoltam

Sima szövegre gondoltál, nem a konvertálatlan módra!?

cím tipp:
Mi már a következő évtizedre készülünk! - az évtized legjobb Linuxos összefoglalója, a Linux abszolút kezdőknek topik Összefoglaló megújul!

[ Szerkesztve ]

(#44649) Rimuru válasza ubyegon2 (#44648) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerintem azt kellene megprobalni amit korabban irtam privatban, velemeny? Esetleg blogposztba leirni ezt es a tobbieket megkerdezni rola. ;)
A vegen kialakulhatna egy mini tudastar es eleg lenne csak linkelni, mint pl a korabbi windowsos fatboot-ntfs kerdes, ugyis tobbszor elo fog meg jonni.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#44650) Pulsar válasza BoB (#44645) üzenetére


Pulsar
veterán

Szoktam olvasgatni a ttopikot de nem rémlik, de azért vissza keresek, és köszönom a választ neked is colomb2 :R

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.