Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Őrült Ödön

tag

Pár dolgot megosztanék az érdeklődőkkel, ha szabad..

Az egyik a vetítőfelület anyaga. Többen többfélét is javasootak, nekem támadt egy 5letem: Fehér dekoritlemez!
    Tudjátok, az a farostlemez, amin van egy valamilyen bevonat, a régebbi bkv-buszok belseje is ebből van. Létezik ez fehérben is, talán érdemes volna egy kisebb darabot kipróbálni, hátha beválik!

Másik dolog: Vetítőlencsék és optikák. Régebben írtam, hogy ócskapiacon láttam egy bazinagy vetítőoptikát, csak nem vagyok benne biztos hogy színhibamentes-e, ezért nem mertem megvenni. Jobb is, mert kiderítettem hogy színhibás, és kajakra ráb*sztam volna a megvételével!

Ezért szeretnék egy eccerű móccert bemutatni az érdeklődőknek, amivel meg lehet állapítani, hogy az adott optikai eszköz okoz-e színhibát (mezei lencsék, és lencserendszerek), vagy gyárilag színhibamentes (akromát vagy apokromát) példányok!

Tehát az eljárás: Vegyük kézbe az eszközt, és keressük meg azt a pontot távolságilag, ahol élesen látjuk általa a nézett képet. Majd irányítsuk így egy csillogó, ezüstszínű fémfelületre (kilincs is jó), és jól nézzük meg a kapott látványt!
    Ha u.olyan ezüstösen csillog a bámult tárgy, mint lencse (optika) nélkül, akkor az színhibamentes konstrukció. Ellenben ha szivrványszínű "húzást" látunk bárhol a tárgy körvonalain, akkor az az optika színes műsoranyag vetítésére alkalmatlan!

remélem tudtam segíteni ezzel is valamelyest azoknak, akik mostanában szándékoznak optikát venni!

És még valami, más témából: A nappali fényű (/D) HgMIS 250 szoffitából eddig már 3 db elkelt, és van még tán u.ennyi, akinek kell, az most jelentkezzen amíg van belőle!

(fizetett kereskedelmi célú hirdetést láthattak! :D :D :D :D :D )

Új hozzászólás Aktív témák