Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• PociAti

őstag

válasz bandigyerek #26116 üzenetére

Nekem a "hozza a gyári hatótávot" sokkal jobban tetszik. Jobban kifejezi azt, hogy még nincs érezhető visszaesés az akkumulátorban. Hibátlan az hibamenteset jelent. A degradáció pedig nem hibája, hanem jellemzője az akkumulátoroknak. Nem kívánt tulajdonságuk, ami nem csak használattól függ, hanem az életkoruktól.

A hatótávteszt meg folyamatosan visszatérő téma, csak nem értem miért?
    Bőven jó az, ha 50 kilós személlyel és 15 km/h tempóban mérik a roller hatótávját. Feltéve, ha mindenki ugyanezt a mérési módszert alkalmazza és ezáltal összehasonlíthatók egymással a rollerek.
    Ízlés szerint meg mindenki olyan mérőszámmal csökkenti ezt az értéket, amennyivel túlsúlyosabb, és amilyen dinamikusan nyomja neki. Plusz a terepviszonyokból amit még elvisznek.

Elvileg a puszta műszaki adatok megadása után is kiszámolhatná mindenki magának, alatta mennyit fog menni egy töltéssel a roller. Ha megvan az akku kapacitása, akkor a hatótáv már nagyjából belőhető az adott testtömeghez és vezetési stílushoz. A többi paraméter, pl. motor teljesítmény, feszültség, abroncs jellege már csak finomít az értéken.

Amúgy meg el kell olvasni az apró betűs részt is, mert csak úgy van értelme a megadott hatótáv adatnak. És eddig minden normális gyártó megjelölte milyen mérési módszer alatt hozták össze a hatótávot. Ebben nincs hiba.

Én a legfeljebb 40 km hatótávból* bőven 30-at ki tudok hozni. 32-35 km körül lehet, de nem szoktam teljesen lemeríteni. Múlt héten gurultam egyet, amikor a Garmin GPS végig velem volt és úgy lett 27 km-t, hogy 25%-on volt az akku amikor feltettem töltőre (az még kb. +6 km).

* Typical Range[1] Approx. 40 km, magyarul úgy fogalmaztak: "akár 40 km".
    [1] Typical Range: tested while riding under full power, 75 kg (165 lbs) load, 25°C (77°F), 60% of max. speed on average on pavement.
    75 kg alatt vagyok, 25 km/h 60%-a 15 km/h, én pedig 20 km/h sebességgel szoktam haladni és hosszú szakaszokon használom.

Új hozzászólás Aktív témák