Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#34051) rasotamas válasza n00n (#34050) üzenetére


rasotamas
veterán

Bejelenteni az új munkáltatót?
Szerintem ilyet nem csináltam máskor.
Bementem a munkaügyi hivatalba 29-edike hétfőn, megkaptam a 3 havi pénz 80%-át kedden, és elsején szerdán kezdtem új helyen.
Még csütörtök-pénteken kaptam tőlük egy sms-t hogy valami hadsereg toborzó szeretne velem beszélni, visszaírtam, hogy tiltja a vallásom.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34052) 426os válasza rasotamas (#34046) üzenetére


426os
őstag

A főnöködön és a viszonyotokon múlik, hogy tudsz-e faragni a felmondási időből. Én tudtam alkudni annó, nem volt ezzel gond.
A munkakeresési járulékot meg tudod majd igényelni, de azzal számolj, hogy alsó hangon 1 hét lesz az utolsó munkanapodtól számítva mire megkapod a szükséges papírokat postán, ezzel érdemes számolni. (ez is csak optimális esetben, ha külön megsürgeted őket, egyébként inkább több, privátban szívesen segítek a cégspecifikus részében).
Az igénylés menetéről már sokszor volt szó, főleg tavaly ősszel.
Hogy mikor kapod meg a teljes 3 havi pénzt, az attól is függ, hogy mi van az új szerződésedben (lehetőleg határozatlan idejú legyen és ne legyen benne olyan, hogy x ideig határozott, aztán lesz határozatlan automatikusan).

.

(#34053) bandus válasza rasotamas (#34049) üzenetére


bandus
veterán

kell, mert szükség lesz a munkaszerződésedre. de megkpaod küföldre költözéskor is.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#34054) tboy93 válasza 426os (#34052) üzenetére


tboy93
nagyúr

Anyámnak ez most hetekbe telt kb, elég macera volt.

(#34055) gyépés válasza rasotamas (#34046) üzenetére


gyépés
aktív tag

Normális helyen ebből nem szokott probléma lenni, mert ugye aki menni akar, azt felesleges erőszakkal ott tartani, nem ugyanolyan már a motivációja. Általában jobban megéri nekik, hogy 10 hétig lelkiismeretesen dolgozol, mint 12 hétig rosszkedvűen eltéblábolsz, mert csalódott vagy, hogy nem engedtek el hamarabb.
Ezért is kb. egy hónap a felmondás a legtöbb helyen, mert annyi általában kell a tudásátadáshoz, a többnek meg nem sok értelme van, hogy a kelletlen munkaerőt, aki már fél lábbal kint van ott tartsák.
Ahol meg nem jófejek, ott neked sem muszáj annak lenni.

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34056) rasotamas válasza 426os (#34052) üzenetére


rasotamas
veterán

Ja hogy a mostanitól nem kapom meg a kilépési papírt egyből és ez a gond...

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34057) tboy93 válasza gyépés (#34055) üzenetére


tboy93
nagyúr

Szerintem ahhoz is nagyon nagy elhivatottság és tisztelet kell egy cég felé, hogy 10 hétig felmondás után ott értelmeset csinaljon valaki. Nekem az a tapasztalatom, hogy a cegunknel aki felmondott, az az 1 honap felmondasi idot sem dolgozta le becsületesen. Egyszerűen semmi motivációjuk nincs, lof@szt nem csinalnak es kozben romboljak a tobbiek motivaciojat is. Best practice, ki kell verni beloluk 2 het alatt amit lehet (doksi, felelosseg atadas stb), majd agyő.

[ Szerkesztve ]

(#34058) rasotamas válasza gyépés (#34055) üzenetére


rasotamas
veterán

Igen, korábban mindig 1 hónap volt, de az utóbbi években mindenhol megnövelték, mivel nehezen találnak új munkerőt.
Ffőleg mikor létszástop van, a gyakornokot is most külső cégen keresztül vették föl diplomázás után, és azzal hogy én felmondtam, még nem "üresedett meg" a helyem, továbbra sem tudják átvenni direktben.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34059) rasotamas válasza tboy93 (#34057) üzenetére


rasotamas
veterán

Mondjuk nem mondanám, hogy annyira örülnék most ha azt mondnák szept1, nem vagyunk felkészülve a költözésre, és lakás is nov1től van, foghatnánk neki megint keresgetni.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34060) tboy93 válasza rasotamas (#34059) üzenetére


tboy93
nagyúr

Persze, értem én, nem is rád vonatkozóan írtam a dolgokat, nem tudom Te mennyire vagy motivált vagy sem. Általánosságban írtam, hogy a cég szempontjából mit tartok jobbnak. Persze egy vezetői szerepkörben nyilván nehezebb átadni mindent 2 hét alatt. Bár ez is attól függ mennyire éhes az utód, nekem nem kellett sokkat több hozzá, hogy cégen belül átvegyek mindent a felettesemtől.

[ Szerkesztve ]

(#34061) rasotamas válasza tboy93 (#34060) üzenetére


rasotamas
veterán

Semmiképp nem babrálnék ki a munkatársakkal, hamár bent vagyok akár dolgozhatok is.
Éreztem némi sértődöttséget a vezetés részéről, hiszen mindig mondták hogy szóljunk időben, hátha ki tudunk valamit találni. Kérdezte is a (kis)főnököm, hogy hamarabb is mondhattam volna, dehát nem volt hamarabb, elment szabira 31. hét pénteken, 32. hét kedden kerestek, szerdán 1 kör, csütörtök 1 kör és már mondták is szóban az ajánlatot, 33. hét szerdán kaptam meg a kész szerződést, és írtam is a felmondó emailt, ő meg 34. hét végéig szabin volt és emaileket sem olvasott (holott csak a gyereket várták, semmi nyaralás meg házfelújítás)

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34062) taylor9414


taylor9414
csendes tag

Sziasztok!
Kicsit el vagyok bizonytalanodva és szeretnék valami tanácsot vagy útbaigazítást kérni.
Jelenleg beágyazott sw fejlesztő területen 3év tapasztalattal bruttó 800ezer + kb. havi 40ezer cafatéira a fizetésem. Az utóbbi időben kicsit elment a motivációm, mert nem nagyon kaptam érdekesnek mondható feladatokat (most már vannak érdekesebb munkák, mivel jeleztem, hogy ez így nagyon nem jó), ezért elkezdtem nézelődni másik munkahely után és most kaptam is ajánlatot, ami bőven felülmúlja a jelenlegi juttatásomat. 1.2m + kb. havi 56ezer cafi.
Jeleztem az váltási szándékot a jelenlegi cégnél és azt mondták, hogy két lépcsőben ők is megadnák ezt a bért. De nyilván itt a két emelés között azért eltelik némi idő.
Kicsit szkeptikus vagyok a váltással kapcsolatban. Mi van, ha ott is hamar utolér a motiválatlanság az érdekes feladatok hiányában? Az új helyen megint be kell illeszkedni. Vagy ez amúgy teljesen irreleváns, és csak a juttatást kell nézni?

(#34063) dellfanboy válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


dellfanboy
őstag

azt kell nezni amit teged erdekel.

ha van a zsebembe 1.2 ajanlat akkor en azt mondtam volna a cegnek, hogy 1.3as van ne adj isten 1.4-es ezt tudjak-e matchelni. bar ha elakarok jonni akkor kb mindegy mit adnak,
en biztos nem dolnek be ennek a 2 lepcsos ajanlatnak, bar nem irod hogy 2 honap v 2ev a kulonbseg

alkalmazottkent a motivalatlansag mindenhol utoler(het), csak ido kerdese.

[ Szerkesztve ]

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#34064) BigBlackDog válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


BigBlackDog
veterán

Én váltanék, ha az eddigi interjúk alapján tetszik az új hely és van jövőkép. Új hely, csomó új inger, jó lesz az, szerintem. :D

Régi helyen, ha ennyire meg szeretnének tartani, akkor azonnali emelést gondoltam volna. Amíg papírra nincs vetve, hogy mikortól és mennyit emelnek, addig bármikor visszaléphetnek véleményem szerint. :(

(#34065) Egon válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


Egon
nagyúr

Teljesen egyedi szempontok vannak, senki nem fog tudni dönteni helyetted.
Én két dolgot emelnék ki: egyrészt milyen a csapat, a közvetlen vezetőd a jelenlegi helyen? Ha egy százas skálán inkább a felsőbb régióban tanyázik, akkor simán benne van a pakliban, hogy sajnos rosszabb lesz az új helyen - ha viszont gyökér a főnök és/vagy a kollégák, akkor vélhetőleg érdemesebb váltani. A másik szempont pedig az, hogy az ilyen - munkáltatói szempontból - "kikényszerített" béremelésnek lehet olyan hozadéka, hogy miután 2 lépcsőben felemelik a béred, úgy fognak kezelni, hogy "a srác kapott rendkívüli emelést, neki majd kevesebbet emelünk az átlagnál a későbbiekben". Ennek következtében én hasonló helyzetben azt kommunikálnám a vezetőség felé, hogy csak akkor maradok, ha a kialkudott béremelés nem lesz hatással a további béremelésekre (ez persze csak akkor működik, ha van valamekkora transzparencia a cég bérfejelsztési gyakorlatát illetően, pl. tájékoztatják a dolgozókat, hogy adott évben átlagban mekkora béremelés várható stb.).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#34066) nyunyu válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


nyunyu
félisten

Jeleztem az váltási szándékot a jelenlegi cégnél és azt mondták, hogy két lépcsőben ők is megadnák ezt a bért. De nyilván itt a két emelés között azért eltelik némi idő.

Amíg nincs minimum 1 emailban leírva, hogy mi az elképzelésük, addig bármikor le tudják tagadni utólag, hogy emelést ígértek.

Jártam már úgy kezdő koromban, hogy beígértek X bruttót, azzal a feltétellel, hogy próbaidő alatt 80%, aztán meglátjuk.
2,5 év múlva szóltam, hogy még mindig a próbaidős béremen vagyok, mikor akarnak emelni?
Na, akkor akartak nagy kegyesen kipótolni a béremet a próbaidő utánra ígértre. (Én meg minimum próbaidő+50%-ot vártam volna, ennyi év után.)
Aztán még ők voltak felháborodva, amikor beleb*sztam az ajtót a szemembe hazudó manager pofájába felmondáskor.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#34067) rasotamas válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


rasotamas
veterán

Szerintem reális ez a 800-1200 szint, ha bármilyen szempontból amúgy jobb a mostani hely (társaság, környezet, stb) és MOST papíron leírják hogy mikor mennyit emelnek, nem majd igérgetnek mint sok helyen akár évekig akár még megfelelő is lehet a maradás is.
Az új helyen valószínűleg a januári éves emelésben még nem részesülnél, itt pedig a 2 lépcsőből a második az az lenne.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34068) Egon válasza nyunyu (#34066) üzenetére


Egon
nagyúr

Jártam már úgy kezdő koromban, hogy beígértek X bruttót, azzal a feltétellel, hogy próbaidő alatt 80%, aztán meglátjuk.

Ezt egy kicsit én is beszívtam már egyszer. Próbaidő alatt 50K-val kevesebbet adtak a kialkudott bérnél (ebben egyeztünk meg), de próbaidő után szó nélkül megemelték az általam elvárt értékre. Ugyanakkor mivel augusztusban volt mindig az éves béremelés (akkor már nagyjából látni lehetett hogy mekkora lesz az éves eredménye a cégnek), én meg decemberben mentem oda dolgozni (értelemszerűen előző évben), az volt a policy hogy aki már legalább fél éve ott volt, annak adtak béremelést. 10% lett volna ez akkor, aminek azért kaptam meg a felét csak, mert a gazdasági igazgató szerint én már kaptam béremelést abban az évben... :W :DDD

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#34069) nyunyu válasza nyunyu (#34066) üzenetére


nyunyu
félisten

Egyébként volt olyan állásinterjúm évekkel később, ahol a nagyarcú, mindenbe belekötő főnökjelölt bepróbálkozott a próbaidőre -20%-kal, akkor felálltam és értésére adtam, hogy biztosan nem ő lesz a főnököm, és otthagytam a 'csába.

Eléggé WTF fejet vágott, nem erre számított.

Szerintem meg nem kell hagyni, hogy pofátlanul kizsákmányoljanak.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#34070) Kobe válasza nyunyu (#34069) üzenetére


Kobe
veterán

ismerek főnit aki azzal akart kitűnni az éves KPI-ban, hogy mennyire jól karbantartja az OPEXet és mennyit spórol a csapaton. Éves keretet és zöld lámpát megkapta felülről, azonban úgy döntött, hogy nem osztja szét.
Csak hát ugye kiderült. 1-2 nappal később komplett csapat bekészített papírral ment a vezetőhöz, hogy akkor vagy a kisfőni megy azonallival, vagy az egész csapat. Ami egy komplett DevOps teamnél annyira nem kóser :D
1-2 napon belül pakolta az iron mountaines dobozkát, de legalább beírhatta a CV-be hogy OPEX felett diszponált.

Mondjuk ezeket a szintén beosztotti bérből élő, de magukat Gordon Geckonak tartó földönfutókat sosem értettem, miért gondolják hogy ha szimpla kifutófiúként a sajátjaival baxik ki, attól majd ő lesz a következő CEO.....

(#34071) gyépés válasza rasotamas (#34061) üzenetére


gyépés
aktív tag

Ezt a sértődest a cég részéről felejtsd el! Hidd el, fordított esetben, ha le kellene építeni hirtelen, ők is megcsinálnák, minden szivbaj nélkül! A kollegákat, ha emberileg kedveled, az tök jó, az kitart a munkahelytől függetlenül is. A munkahely az annyit csinál, hogy fizet neked azért pénzt, hogy azzal foglalkozz a munkaidődben, amit ők kérnek. Ennyi. Én az ilyen sértődés, bűntudatkeltés, hiszti dolgokat mind öncélú manipulációnak tartom. A lojalitást elvárni meg számonkèrni régen rossz, azt ki kell érdmelni. És 10 hét becsületes munka felmondási időben messze lojálisabb, mint el lehetne várni. Szóval szerintem azt az időt, amit vállalsz, ledolgozni becsületesen az teljesen elég, a tíz hét is rengeteg. Már alapban nem volt korrekt 3 hónapot beleírni a szerződésbe. Arról nem is beszélve, hogy 10 hét is messze elég új embert keresni, csak valszeg nincs pénzük, és tudják, hogy ennyiért nem nagyon tudnak a olyan embert találni, mint te voltál. De ez ha nem sikerül 10 hét alatt fél év alatt sem fog. Ők szerettek volna röghöz kötni, ezért van a sértődés, de ez ugye inkább a céget jellemzi, nem neked szól, ne aggódj ezen!

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34072) gyépés válasza Kobe (#34070) üzenetére


gyépés
aktív tag

Szerintem azért, mert sajnos idővel ezekből lesznek a CEO-k. Sajnos ezek folyamatosan felfelé buknak, ha a gerincük hiánya mellé egy kis ész is társul, és pár év múlva majd pár szinttel feljebb látod őket valahol máshol.
Ezalól csak én vagyok kivétel, mert az egyszemélyes cégemben én vagyok a CEO. Bár azóta mondjuk többet is b@sztatom magam az igaz. :D

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34073) tboy93 válasza taylor9414 (#34062) üzenetére


tboy93
nagyúr

800 vs 1.2 az +50%. En azt mondanam, hogy ha ezt azonnal, egy lepcsoben odaadjak max akkor maradok.

(#34074) gyépés válasza nyunyu (#34069) üzenetére


gyépés
aktív tag

Velem is volt hasonló egyszer-kétszer.
Egyszer engedtem egyharmadot a fizumból, olyan tuti projekt, meg technológiák, meg minden be volt ígérve. Aztán nagy fekália volt kétharmad fizuért. :D Meg 2%-os éves fizuemelés a másik helyen. Mondom miért csak ennyi? Mert túllógok a kategóriám bérsávján, jövőre ennyi sem lesz. Mondom léptessenek feljebb. Azt nem lehet, évente az egész department 0.5 embert tehet felsőbb kategóriába. Mondom ezzel a speckó tudással, ami ide kell, amit nem lehet pótolni gyakorlatilag a piacról, elvárják, hogy évente szegényedjek? Hát, sajnos nincs mit tenni. De volt. 25%-ot emelkedett a fizum hirtelen. Csak nem annál a cègnél.
Szerintem sokakat megszivatnak egyszer ilyesmikkel. Aztán abból mindenki megtanulja szerintem, hogy a pénz nem játék, csak a maximális kölcsönös korrektség az elfogadható. Amennyit kiharcolsz, annyi lesz, és a munkáltatóval ebből a szempontból ellenérdekűek vagytok sajnos.

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34075) Kobe válasza gyépés (#34072) üzenetére


Kobe
veterán

lelövöm a poént, de nagy cégeknél ezekből az emberekből _soha_ nem lesznek CEO-k. Alapesetben van mondjuk 0.0001 % esélyed rá egy multinál, belterjes magyar cégeknél emg mondjuk ennek a tizede / százada kb. (a vezetők nagyrésze a privatizáció idején jó helyen elvő, mára erősen nyugdíjas korú fazon, az utódok meg mint a jó dinasztiákban az ő rokonsága lesz, de ez nemc sak idehaza jellemző)
Én 1etlen emberről tudok aki topmenedzsmentig vitte ugyanannál a cégnél beosztotti pozícióból (Kapitány István, Shell) de ő is kb egész életében ott dolgozott és nem fiatal ő sem már....

(#34076) csakegymunka válasza Kobe (#34075) üzenetére


csakegymunka
csendes tag

egy másik példa, bár nem hazai: Christian Klein, SAP, gyakornokként kezdte, most már CEO.

(#34077) crocy válasza Kobe (#34075) üzenetére


crocy
tag

nem tudom ez müködik-e gyakorlatban. de ha en ceo akarnek lenni, big4-nal kezdenek, es kesöbb managerkent lepnek le egy partnerceghez.

de ehhez mondjuk dolgozni is kell es az elö par ev elegge bealdozos.

(#34078) crocy válasza csakegymunka (#34076) üzenetére


crocy
tag

elöször Calvin Klein-t olvastam.
mondom mi a f@sz. :DD

(#34079) dellfanboy válasza crocy (#34077) üzenetére


dellfanboy
őstag

big4 sztem felejtos, management consulting kell: mck,bain,bcg,atkearney

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#34080) Tapsi válasza Kobe (#34075) üzenetére


Tapsi
addikt

True. Az ilyen törtető kis patkányok ritkán viszik valamire. Nálunk is volt ilyen, fúrt ezerrel, de a főnöknek több esze volt, nem akart magával kibaszni, a kisfőni meg simán pótolható volt, szóval végül ő lépett le.

(#34081) crocy válasza dellfanboy (#34079) üzenetére


crocy
tag

jo mind1, vmilyen consulting ceg kell.
amugy big4-nak is volt - legalabbis korabban - management consulting reszlege.

de öszinten nem is tudom, azok mit csinalnak, akiknek nem nyilik lehetöseg ilyen lelepesre es bennragadnak ilyen manager consultant poziba.

(#34082) kexksz válasza crocy (#34081) üzenetére


kexksz
addikt

Manager consultant poziba nem ragadsz be mert up or out van, vagy evente elolerepsz es egy evtizeden belul Partner leszel, vagy exitelsz/kirugnak. Utana meg eleg szeles ki mit csinal, van aki ahogy mondod lelep C-szintu poziba, van aki csinal sajat ceget, vagy elmegy akar valami kozepes poziba egy multiba elfekvonek mert mar ugyis keresett eleget hogy mostantol nyugis elete legyen.

[ Szerkesztve ]

(#34083) Manitou


Manitou
addikt

Valaki volt már hasonló szituban ?
Régi cégnél felmondtam, kezdek majd egy új helyen. Viszont több oka is volt a felmondásnak, melyből az egyik jelentős ok, hogy több havi bérelmaradás gyűlt össze. Elvileg utolsó munkanaptól számítva 5 napon belül rendezni kéne felém minden tartozást a cégnek, de én erre nem sok esélyt látok ( leginkább 0-t) Ki hogy kezelné ezt a szitut?
Kilépős papíromat még nem kaptam meg.

(#34084) waT válasza Manitou (#34083) üzenetére


waT
csendes tag

Én benne voltam nyakig egy ilyenben. Nem kaptunk fizetést és ezzel szemben rájöttünk hogy át is vert minket az egész vezetőség a projektekkel kapcsolatban-kvázi semmiért dolgoztunk mert nem sikerültek az új szerződések aláírásai… (IT, kkv, ekkor már 3 éve a cégnél). Ügyvédhez fordultam és javaslom neked is, sokmillió apró dolog lehet ami később befolyásolhatja az ügyed, ne sajnáld azt a 20-40k konzultációs díjat.
Mi fizetési meghagyást küldtünk, viszont a cégből kiszedtek minden pénzt, illetve mint kiderült 5 végrehajtás is folyamatban volt velük szemben. Viszont ez nagyon hosszadalmas folyamat.
Mi megegyeztünk az ügyvezetővel egy összegben és egy határidőben, amit kb 2.5 hét csúszással ugyan de végül tartani tudott. Így az első fizetés nélküli hónapot követő 3. hónap múlva a hiányzó összeg 80%-át megkaptam. Ha pereskedek talán évek alatt meglehetett volna az egész, de akkor már olyanokat kellett volna bizonyítani, hogy a fizetés meg nem érkeztével, abban az időszakban amíg hitegettek és vártuk, hogy rendeződjön a helyzet, addig volt-e egyezmény arról, hogy milyen munkát folytassunk, refaktoráljunk-e, vagy nem csinálunk semmit értelemszerűen kevesebb bérért. Ilyen nem történt, és nyilván mindannyian sértődöttségtől és dühtől vezerélve teljes havi pénzt kértünk mert vártuk, hogy megoldódik a szituáció és lojálisak maradtunk.

Remélem jól jössz majd ki belőle. Én sokat tanultam, mert a munkaszerződéseket nem vettem eddig az esetig olyan komolyan. Viszont itt a fizetésemelésem és a bónuszaim egy egyszeri fizetésen felüli pluszként voltak feltüntetve. Tehát volt egy alapbérem amivel felvettek, majd x idő és x emelés elteltével már amit megkaptam az az alapbérem majd háromszorosa volt (alapbér+mozgóbérként), viszont ha bíróságig ment volna az ügy vagy az állam kárpótolt volna csődeljárás keretében akkor csak és kizárólag az alapbért vették volna alapul. Egy életre megtanultam ezt is és azt is hogy egy magyar kkv vezetőjének már a bemutatkozását is meg kell kérdőjelezni (tisztelet a kivételnek).

(#34085) Qtya123 válasza waT (#34084) üzenetére


Qtya123
őstag

Érdekes ez a kkv egyébként. Nekem is több ismerős járt így (mindegyik IT szektor) anno, hogy csúsztak a fizetések/nem fizették ki őket, vagy nem teljesen. Én azt hittem, hogy ez kb az építőiparra meg maximum a besz@rok magamtól akkora vállalkozó vagyok, mert van 2 kis boltom a faluban, meg egy fagyizóm kaliberű cégekre jellemző. De ezek szerint nem.

Én most kezdtem egy multinál. Megadták a bért, amit kértem, sőt belengettek esetleges emelést próbaidő után. Írtad ezt az alapbér+mozgót. Akkor erre majd egy béremelésnél figyeljek, mert előfordul ilyen is, hogy nem az alapbért emelik, hanem rápakolnak, de csak ilyen elvehető kiegészítésként?

(#34086) section9 válasza Qtya123 (#34085) üzenetére


section9
őstag

Kérdés, hogy KKV vagy startup-e, de ismerös mesélte, hogy pár éve a Tresoritnál is volt idöszak, amikor az emberek egy ideig nem kaptak fizetést. Durva, hogy ezeknek nincs nagyobb visszhangja.

(#34087) -Skylake- válasza Qtya123 (#34085) üzenetére


-Skylake-
addikt

szerintem ez nalunk nem szektorra, hanem alapvetoen az orszagra jellemzo. mondhatnam ugy is, hogy "ez eleg magyar".

[ Szerkesztve ]

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#34088) 426os válasza -Skylake- (#34087) üzenetére


426os
őstag

Ismeritek a viccet, mikor a cégvezetők beszélgetnek, hogy ki mennyire csökkentette a fizuját a dolgozóinak? Sokan még fizu nélkül is bejárnak dolgozni, így az egyik főni fel is veti, hogy mi lenne, ha belépőt szednének tőlük a bejáratnál.... :DDD

.

(#34089) akela91 válasza 426os (#34088) üzenetére


akela91
addikt

Ugyan ennyire (még) nem rossz a helyzet, de a CEO nálunk azt akarná, hogy csökkentsük minden fejlesztő alapbérét 35%-al, és mozgó legyen az adott időszak sikerességének függvényében. Természetesen a sikerességet a CEO a saját pénztárcáján érti.
Egyébként van munkatársam, aki IT cégtől jött, és mai napig tartoznak neki több havi fizuval évek óta.

[ Szerkesztve ]

(#34090) Tapsi


Tapsi
addikt

Bár engem mindig kifizettek, de az elmúlt fél évben a korábbi 15 nap helyett szépen centire betartják a 30 napot. Hétvége miatt volt, hogy késve is érkezett meg a pénz. És ez nem valami magyar KKV, hanem a Hays. Érezhetően romlik a cégek likviditása, szóval mindenki ésszel keresgéljen!

(#34091) archie17


archie17
tag

Sziasztok!
Többen írtatok itt korábban a két munkahely közötti álláskeresési járadék (90 nap 80%-a) egy összegben való felvételéről. Mindenhol azt látom (formanyomtatványokon is), hogy csak határozatlan idejű új szerződéssel lehet lehívni a hátralevő összeget. Van itt bárki, akinek határozottal is ment? (hosszabb, több éves szerződésről van szó)

(#34092) Qtya123


Qtya123
őstag

Üdv!

Amerikai multikkal kapcsolatban kérdeznék. Nemrég említettem, hogy elhelyezkedtem egy logisztikával foglalkozó cégnél. Amerikai S&P500-as cég, lehet kedvezményes részvényt venni stb... Nem is ez a lényeg. Ismerősi körben egy ember van, aki szintén amerikai multinál van, igaz ő informatikusként.
Azonban ahogy látom itt a mindennapokat egy közös metszet van a két helyen. Már régebben is mondta a cimbi, hogy azért sokszor nem végez munkaidő végére, meg azt, hogy a péntek a leghajtósabb náluk. Mondjuk a srác tényleg olyan, hogy napközben esélyed nincs felhívni, vagy nagyon maximum 3 percet tud beszélni.

Aztán most, hogy telnek a napok, azt látom, hogy kb itt is hasonló a menetrend, hiába teljesen más szektor a két cég. Ez valami amcsi cégkultúra "jellemzője", vagy minden multi ilyen?
Azt látom, hogy nálunk is a 16:30-ig tartó munkaidőnél 16:29-kor még mindenki üti a klaviatúrát. Ugyan van minden napra egy ember, aki délre jön és estig marad, azért, hogy a délután fennmaradó munkát elvégezze (ezt az eltolt munkarendes dologot 1 hétig viszi az adott személy és utána ugrik a következő emberre és megy körbe), de ennek ellenére tolják még. Megmondom őszintén fogalmam nincs, hogy meddig nyomják még bent, hogy csak 10 percig, vagy 30-60, vagy akár több percig, azt nem tudom, mert én 16:30-kor gép kikapcs és viszlát. Mivel még csak néhány fajta feladatot tudok megcsinálni, ezért nekem addigra már elfogy a teendő, szorgos jókisfiú benyomásért meg nem fogok ott ülni a semmiért, azért mert a többiek ott ülnek.
Megkérdezni meg még nem volt pofám így 2 hét után, hogy figyeld má', meddig görnyedtek még itt?
Ja és itt is a péntek a leghajtósabb, mint amit a haver említett. Szóval ez valami amcsi sajátosság, vagy alapban sok helyen ilyen?

Amúgy volt róla szó itt korábban is, hogy ki mennyi munkaórában effektív a napi 8 órájából. Emlékszem, hogy sokan ezt a 4-5 órát említették és a többi tanulással, ügyintézéssel, beszélgetéssel, stb... megy.
Itt úgy látom kb annyi a szünet, amennyi az ebédelés, plusz amennyire felállnak a géptől cigizni, vagy kávézni. Ha a gép előtt vannak, akkor 0% az egyéb tevékenység, nyomja mindenki a szakrendszerekben. A főnökünk meg főleg. Ő előbb jön, később megy. Ha meg HO-ban van, látom, hogy már hajnal 5 órakor emailezik. De azok a kollégák is, akik épp HO-ból dolgoznak, egész nap nyomják, 16:29-17:17-kor simán jönnek még tőlük is ez emailek, szóval nem az elmegyek a boltba bevásárolni meg kivasalok otthon HO alatt a szintjük. :)
(HO egyébként kevés van, havi 2 darabra jön ki az éves keret...)

Munka van is bőven, iszonyat áru megy át a raktárakban minden nap, gyakorlatilag egy HUB Amerika és Ázsia között, szóval nem kevés tétel van.
De azt én is érzem, hogyha az ember a 8 órából 7-et aktív szellemi munkával tölt, akkor befigyel a zombieffektus. Remélem nem az lesz, hogy kiégek a francba nagyon hamar...

Ez alatt a rövid idő alatt úgy érzem egyébként, hogy igen, valóban azt adja ez az irány, hogy van karrierben és pénzben előrelépési lehetőség. Ha tapasztalatot szerez az ember, akkor új kapuk is megnyílnak, hiszen lehet majd akár nézelődni más cégeknél is, illetve olyat keresni, ahol több a HO, stb... Szóval igen, ez tán egy biztosabb irány, mintha elindultam volna a hobbiból végzett kamionozásom felé főállásba (2hét munka 2 hét otthon lett volna a cél), hiszen ott nincs úgy karrierút, fejlődés. Plusz, ha ezt nem kezdem el, akkor később ez a hajó elment volna, mert biztosan nem vennének fel mondjuk 47 évesen 0 tapasztalattal, de a kamionra úgymond bármikor van visszaút.
Ettől függetlenül azért a tempót erősnek érzem. És nem magamra nézve, mert azon nem kell meglepődni, hogy amíg beletanul mindenbe az ember, addig nehezebb. Kicsit az aggaszt, hogy a régóta ott dolgozó, rutinos és tapasztalt kollégák sem tudnak hátradőlni pár percre, hanem hajtaniuk kell, mert annyi a feladat.

Annyi, hogy nekem a magánélet-munka egyensúly fontos. Tehát ez a munkaidő után bent vagy még fél órákat dolog részemről felejtős. Nyilván akkor belefér, ha egyszer-egyszer ég a ház. De nem ezt látom, hanem inkább mindennapos. Nálam shutdown lesz a munkaidő végén, ha ez így nekik megfelel, akkor oké, én ilyen vagyok, ha nem, akkor nem. Ebből tutira nem fogok engedni. Ebben egyébként az a rossz, hogy ha Te leteszed a lantot, akkor a másiknak fog több maradni, mert nem az van, hogy mindenkinek egyéni feladata van, hanem van naponta X feladat, arra Y ember és fogyjon el. Szóval ez akár népszerűtlenségi kérdéseket is felvethet majd a csapatban, de ez van.

[ Szerkesztve ]

(#34093) rasotamas válasza Qtya123 (#34092) üzenetére


rasotamas
veterán

Van valami munkaidőszaldó? Tehát ha 8:00 - 16:30 bent vagy akkor 8 óra, de ha maradsz 17-ig akkor van plusz fél órád és ha összejön akkor lecsúsztathatsz egy napot vagy valami?
Lehet mindenki más úgy érzi annyira jó a pénz hogy ezt ennyire meg kell becsülni, csak te nem sokallod?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34094) Drizzt válasza Qtya123 (#34092) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Igazából nincs olyan, hogy az amerikai multi. Tipikusan azok szoktak általánosságban multikról beszélni, akik vagy egyáltalán nem, vagy legfeljebb 1, esetleg 2 pont ugyanúgy kinéző multinál dolgoztak.
Én eddig 3 különböző multinál voltam, egy svédnél, 2 amerikainál. Szektorilag telekom, bank, szoftver. Ezekből pár közös jellemzőt ki tudnék emelni, de persze ez a tapasztalat sem elég a multikra általánosításhoz.
Közös jellemző:
- Eljutni addig, hogy próbaidőn kívül multiktól kirúgjanak próbaidő után saját teljesítményed alapján szinte lehetetlen. Kirúgás tipikusan tömeges leépítés során szokott megvalósulni, vagy esetleg súlyos fegyelmi vétség esetén. Teljesítmény alapján eddig azt láttam, hogy kb. konstans legalább 2 évig kell jelentősen alulteljesíteni a minimális elvárásokat, hogy kirúgás következzen be. Próbaidő alatt már elő tud fordulni azért más is.
- Péntekkel kapcsolatban nekem az eddigi tapasztalataim eltérőek, nem nagyon szokott akkor már a fű se nőni.
- A terhelés általában eléggé kiegyensúlyozatlan. Van, amikor 1 hónapig vért izzad az ember, de olyan is van, amikor 1 hétig feladatot se kap.

Lehet éppen belenyúltál a húzós két hétbe, lehet általános nálatok az ilyen. Szerintem egyébként nyugodtan kérdezd meg a többiektől, hogy ez mennyire jellemző. Mert mások a te munkahelyedről nem tudnak infóval szolgálni, csak azok, akik ott vannak melletted. Ahány ház, annyi szokás. Ez a multik tekintetében is így van. Az még egy érdekes aspektus lehet, hogy vajon van-e valami haszna, ha jobban tolja valaki, vagy simán alkati kérdés, esetleg céges elvárás következménye a túlórázás. Ha neked nem felel meg, akkor ne csináld. Te ismered, hogy mi fér neked bele és mi nem. Ha itt nem lesz nekik megfelelő a hozzáállásod, akkor keress olyan helyet, ahol elég lesz. Idővel sikerülni fog.

I am having fun staying poor.

(#34095) thefreeman válasza Qtya123 (#34092) üzenetére


thefreeman
aktív tag

Az előttem szólóval egyetértve szerintem sincs erre általános válasz. Én is Amerikai multinál dolgozok, nálunk kötetlen munkaidő van és projekt alapú munka. A projektek eleje lazább a vége húzósabb egyszerre több projektet viszünk. Vannak napok amikor szinte semmi munkánk nincs egész napra van amikor 12 órát is dolgozunk. A péntek azért általánosságban lazább nap szokott lenni.

(#34096) section9 válasza Drizzt (#34094) üzenetére


section9
őstag

Ugyanez a tapasztalatom, pedig megfordultam mar par helyen. :R

(#34097) Qtya123 válasza Drizzt (#34094) üzenetére


Qtya123
őstag

Köszi az infókat. Igen, új világ még ez nekem.
Az tuti egyébként, hogy alapjában elég konstans a munkamennyiség, maximum kisebb ingadozások lehetnek. Ezek a járatok és árucikkek eléggé fixek és nem pillanatnyi fellángolások. Maximum a rohadt sok és a szimplán sok között mozog. :DDD
Nemsokára még egy embert fel fognak venni, ennek örülök, mert még egy emberre oszlik el ugyanez a mennyiség.

Az, hogy van-e valami haszna, hogy tolják, vagy csak elvárás? Na ennek a kiderítéséhez kell magamnak időt adni. Jó pár hónapot, hogy kikristályosodjon, hogy mi is a dörgés és én is megtapasztaljam az irányvonalat, meg hogy mennyi az annyi.

Ugyanis úgy van itt a matek, hogy van ugye az adott kialkudott béred, de cafeteria pl nincs. Ehelyett minden egyes hónapban van bónusz és ennek az összege a cég teljesítményétől függően változik. Meg gondolom attól is, hogy az adott egyén hogyan teljesített. Talán ezért nyomják. De ezt úgy kezelik, mint a hétpecsétes titkot. Minden tekintetben.
Ezt leszámítva teljesen transzparensek, de a bónusszal kapcsolatban semmit nem mondanak. Van, változó az összeg, kész. Még interjún kérdeztem őket, hogy de mégis milyen léptékben gondolkozzak. Néhány ezer forint? Pár tízezer? Több? Tartományt mondjanak, hogy kb miben ingadozik? 10-100e Ft? Semmi. Nem tudtam értékelhető infót szerezni. A munkatársak dettó. Pontosan ugyanakkora hírzárlat. Nem az ő bónuszukra voltam kíváncsi, csak mondjanak egy széles tartományt. Nem.

rasotamas: Nem jellemző a lecsúsztatás. Ha kiesik egy-egy ember akár egy kis időre is, akkor a többinek nő meg a feladata.
Pénzben nyilván nem tudom, hogy a tapasztaltabbak mennyit kapnak. Én az enyémre azt mondanám nagyjából oké egy kezdőnek. Annyit tudok, hogy van egy srác, aki tőlem azért szemmel láthatóan kevesebb bérrel kezdett nemrég. Gyakorlatilag egy jobban kereső targoncás fölött van a bére nem túl sokkal.

[ Szerkesztve ]

(#34098) rasotamas válasza Qtya123 (#34097) üzenetére


rasotamas
veterán

Nem lehet, hogy ez csak a karácsonyi dömping eleje nálatok?
De van csekkolás, munkaidőszaldó (tudod nézni, hogy na, 9 óra 14 perc pluszom van vagy épp 3óra 4 perc minusz) vagy nincs?
Én csak azt mondom, hogy kb ugyan azt a munkát végzitek, neked sok tapasztalatod van más területen, te úgy látod pont megfizetnek, semmi extra.
Lehet aki hajt mint az állat, az pedig eddig valami nagyon trágya helyen gürcölt régebben éhbérért, és rá ez igaz a Tankcsapdától:
"Aki meg a konténerben turkál annak a Hollywood Boulevard
Lenne a harmadik emelet négy, ahonnan reggel lifttel mégy el'

Nem a X. kerületben van ez? beköltözött most fölénk valami kínai-magyar import-export cég. :DDD Sok sárga kislány is mászkál, de annyira az aliexpress-sárkánycenter divatja szerint öltöznek, hogy nem nagyon lehet rájukkívánni.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#34099) Qtya123 válasza rasotamas (#34098) üzenetére


Qtya123
őstag

Nincs ilyen nyilvántartás, kicsekkolás stb...
A karácsonynak nincs ráhatása erre a termékköre, ami leginkább itt forog. Nem 10. ker és nem a kínaiakat értettem Ázsia alatt. A cég nem a kínai iránnyal foglalkozik elsősorban. Nem a kínából rendelt gumimatrac, meg elektromos kütyü a fő profil ami mozog, de konkrétumot nem szeretnék írni.

A Tankcsapdás idézet jó, nem is emlékszem arra a számra. :DDD Végül is van benne igazság. A régi cégemnél van egy srác, aki egy tök normális és lelkiismeretes ember, de kb a legrosszabb részen dolgozik, több, mint 1 óra bejárással, nagyon stresszes melót, nem olyan jó pénzért. Mondtam neki többször is, hogy jöjjön át egy másik részlegre, be tudom ajánlani, tárt karokkal várják, tök jó hozzáállása van, ilyen emberek kellene oda, 20 percre lenne a lakhelyétől. Mondta, hogy hú háá, nem, nem akarom megszívatni a kollégákat, hogy lelépek és több melójuk lesz.
Mondtam neki, hogy figyelj, sokat melózol, nagyon messzire jársz be, stb... Miért nem váltasz, miért elég ez? Azt mondta, hogy azért nem üti át az ingerküszöbét a sz@r, mert előtte olyan lehúzós, bért ki nem fizetős, bélkitaposós helyeken dolgozott kuli munkát, hogy neki már ez is jó.

[ Szerkesztve ]

(#34100) goodboy007 válasza Qtya123 (#34092) üzenetére


goodboy007
senior tag

Én amerikai központú multinál vagyok IT-s és két havonta egyszer van, hogy az ottani egy szem junior kollega pénteken fél 5-kor ír valami kérdést Teams-en, de általában 3-4 körül már lelécel mindenki és meeting is kevesebb van.
Csapat szinten elég nagy a szórás, valaki már 8-fél 9-től nyomja az igát és ha van dolga, még 6-kor is látom néha, hogy online, én inkább jellemzően 9-17 között vagyok aktív, de ha meg van csinálva a munka, a kutyát nem érdekli, hogy előbb mész -nyilván nem minden nap-, illetve ha napközben akár több órás dolgod van, az a rendszer, hogy blocker-t kell küldeni a TeamDL-re jelezvén, hogy xy, akkor OOO és ennyi.
Ezelőtt német multiknál is ez a tapasztalat, hogy nem volt kőbevésve a munkaidő, bár a munkamennyiség jóval kihegyezettebb volt, de túlórázni csak a legelső pozimban volt "elvárt" -gyakorlatilag 5-en voltunk annyi melóra, hogy 8-9 embert is lekötött volna- közel 10 évvel ezelőtt.

#34099 Qtya123
Az ilyen embereket kihasználják a cégek, de nem kell őket sajnálni, nekem is van több ismerősöm, akik minimum duplázhatnák a fizujukat, de inkább elücsörögnek a kényelmes mocsárban és közben panaszkodnak, hogy "nincs fejlődési lehetőség".

[ Szerkesztve ]

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.