Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#34401) tototos válasza Revolit (#34370) üzenetére


tototos
őstag

Én most vagyok 34 és bennem is felmerült, hogy lehetne valami mást csinálni. Az utóbbi években több házfelújítási "projektben" sikerült részt vennem és mondjuk a villanyszerelés nagyon tetszett. Igaz én kicsit mérnöki oldalról közelítettem az egészet, hogyan lehetne a legjobban megcsinálni milyen termékek vannak a piacon stb. Most ugye kicsit beleállt a földbe az építőipar de szerintem még azért szükség van jó szakemberekre a magán ingatlanok esetén. Ha tudsz olyan területet találni amire van igény és fizetőközönség(lehet ez lesz most az okosotthonos témák) akkor szeirntem itt is el lehet érni jó bevételt.

(#34402) Qtya123 válasza tototos (#34401) üzenetére


Qtya123
őstag

Az általad említett dologban egyszerre két új irány is van. Egyrészt a munkakör ugye, de mellette az is, hogy vállalkozó leszel, nem alkalmazott. Nyilván, ha az IT-t is abban csináltad, akkor az nem teljesen lesz újdonság.

Egyik IT-s távolabbi ismerős is úgy járt, hogy a harmincas éveinek közepére eldöntötte, hogy vált. Már főiskola alatt is nagyon tehetséges volt a programozásban, úgy tudom elég magasra jutott a karrierben, de kiégett. Masszázsszalonba kezdett, mint vállalkozás.

Amúgy érdekes dolog ez. Én azt tapasztalom, hogy egy könnyű, vagy maximum közepesen nehéz fizikai munkában való elfáradás sokkal könnyebben kipihenhető, mintha agyilag teszed magad oda és fáradsz ki. Utóbbinál tud úgy hazamenni az ember, mint egy zombi és kb azt sem akarom, hogy hozzám szóljanak, vagy még egy plusz döntést hozzak meg. Aztán van olyan, hogy másnap felkel az ember, érzi, hogy testileg kipihent, de agyilag még nem tudott annyit pihenni, hogy újra 100%-os tempóban tudjanak cikázni a gondolatok.

(#34403) Xero válasza eggolajba (#34388) üzenetére


Xero
nagyúr

Kollegakkal jarunk pialni, bulizni, motorozni, sielni, "csapatepitos" dolgokra sajat zsebbol, stb. Nem mindenki IT, van aki inkabb PM vagy penzugy, de nagy resze IT. Elozo helyemen is voltak pialasok/bulizasok.

Szerintem csak rossz a merites.

(#34404) savoo válasza Xero (#34403) üzenetére


savoo
addikt

Szerintem is.

(#34405) mobal válasza Xero (#34403) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Én Vegasban is voltam a kollégáimmal. Én nyertem. :DDD

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#34406) VirsLee válasza Reggie0 (#34362) üzenetére


VirsLee
őstag

Írtam, ha egy bizonyos szintet elér a havi jövedelmed. Azaz ha elmész 2 hét fizetetlenre, de amúgy 2 hét alatt megkerested a a teljes havi minimálbér összegét, akkor szerintem nem lesz semmi gondod. Nyugdíj szempontjából is teljes havi szolgálati idő.

(#34407) Xero válasza mobal (#34405) üzenetére


Xero
nagyúr

Touche :D

(#34408) jbnd-007 válasza sutszi (#34398) üzenetére


jbnd-007
tag

Én nem iszom alkoholt, ezért a "berúgunk, hányunk, hazamegyünk" típusú bonding eventekre nem megyek, mert unalmas a részegek hablatyolását hallgatni is. Másféle meg ritkán van. Ritkán dolgozom irodában, de olyankor mindig szíven üt, hogy mennyire sok az orvosi értelemben is alkoholistának vehető IT-s.

Amúgy azt tapasztaltam, hogy még ha jó kapcsolat alakul is ki egy hasonló gondolkodású kollégával a munkahelyen, annak minden erőfeszítésem ellenére azonnal vége szakad, ahogy valamelyikünk munkahelyet vált. Eleinte volt, hogy tévesen kezdődő barátságnak értelmeztem ilyet, de most már tudom, hogy nem kell ezektől várni semmit.

(#34409) Madwe válasza jbnd-007 (#34408) üzenetére


Madwe
nagyúr

Na igen, valamiért az “átlag” szociális életet élők úgy gondolják, hogy az a norma mindenkinél, s aki nem megy el velük inni az antiszoc. Véletlenül se lehet, hogy esetleg él aktív szociális életet a saját értékrendje szerint… én pl rendszeresen megyek előadásokra, csoportbeszélgetésekre bizonyos tematikában (ami legtöbb embert nem érdekli, mélymulcs, permakultúra stb), szoktam baráti körrel motorozni, túrázni stb. Ha engem ez érdekel, nem a random ivászat (lévén semmilyen alkoholt nem fogyasztok), akkor miért vagyok antiszoc? Ugyanúgy szociális események ezek is, más tartalommal… arról nem beszélve, hogy az embernek van családja, barátai akikkel általában nem tud annyi időt tölteni mint szeretne, tipikusan pont munka miatt ;]
Ettől függetlenül vannak ilyen tematikus csoportok munkahelyeken, amnak látom értelmét. Pl bicósok, tájfutók, motorosok guildje stb, ahol az azonos érdeklődési körűek összeülnek.

(egyébként engem ugyanannyira zavar az étkezés mint szociális esemény fogalma is)

s mindettől függetlenül nekem van barátom mai napig, aki volt munkatársam volt 10+ éve - igaz sok a közös érdeklődési kör…

(#34410) sutszi válasza Madwe (#34409) üzenetére


sutszi
veterán

Ja, erről jut eszembe...hogy némely magasabb szinten mozgó, döntéshozói szinten is közös ivás után alapozódik a bizalom... :U
De egy szerződésben nem bízik senki.. :DDD

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#34411) Qtya123 válasza Madwe (#34409) üzenetére


Qtya123
őstag

Ezt annyira én sem értem. Felnőtt, 35-40-50 éves emberek úgy tudnak örömködni, meg sztorizgatni azon, hogy höhö, de beb@sztunk vagy jajj de be fogunk b@szni az összejövetelen, mint a tinik, akik kezdik a "szárnyaikat próbálgatni" és nekik még hírérték, meg vicces....
Egyébként ez a kikapcsolódás=ivás némileg összefügg azzal is, hogy a munkahely mennyire stresszes, vagy épp mennyire fárasztja le az agyad. Azon a helyen, ahol nyugi és szanatórium volt, sokkal kevesebb kolléga cigizett, illetve számolt be hétvégi ivászatokról, mint ahol nem nyugodtság van.

Amúgy az emberek nem túl toleránsak és könnyen a peremre lehet sodródni. Például, ha cigizni nem is, de kávézni majdnem mindenki szokott. Én nem. És sokszor már ebben is látom, hogy kb ufónak vagyok nézve, hogy mikor megindul a horda kávézni, akkor én nem megyek, vagy megyek, de úgy vagyok ott, hogy nem iszom semmit. Azon meg már konkrétan mosolyogtak is meg, hogy ebéd közben letettem az étel mellé egy pohár tejet. Mondjuk nem nagyon értettem, hogy mi ezen a vicces. Attól aztán kurv@ király valaki, ha cigizik, iszik és amúgy meg egy mozgáshiányos punnyadék.

A beszélgetések meg az ilyen kávézások során nagyjából az üres semmiről szólnak, nem annyira tudok kapcsolódni hozzá. Hogy milyen a főnök, hogy a f@szom kivan, mert ma sok lesz a munka, hogy ma is dugó volt, délután le kell nyírnom a füvet, jajj már csak 4 nap szabim van. Ez minden napra teljesen céltalan. Nem azt mondom, hogy nincs helye, de ne mindig a semmi legyen.
És szép lassan így lesz az emberből a furcsa kívülálló UFO, aki nem kávézik, nem iszik, csak néha tejet, nem nagyon vesz részt a beszélgetéseinkben, stb... Biztos anciszoc. Közben meg...

A munkahelyi dumálásban van egy többször megfigyelt tendencia: Amikor olyan helyeken dolgoztam, ahol az embereknek a munka mellett volt normális mennyiségű szabadideje, azok az emberek sokkal tájékozottabbak voltak. Sokkal több gazdasági, közéleti, technikai, természettudományi, vagy más egyéb dologról tudtunk beszélgetni, mint azokkal, akik minden este hazaesnek 18:30-ra, aztán a család+háztartás után már élni nincs energiájuk. Hétvégén meg ugye megy a gőzkieresztés. Na mikor ilyen emberek között mozogtam, akkor nagyon sokszor volt az, hogy az általam teljesen alapvetőnek, vagy épp a jelenben lévő aktuális fontosabb dolgoknak a megbeszélése kudarcba fulladt, mert feldobtam a témát és pislogás volt. És ez sokszor nem iskolai végzettség függő, hanem csak az, hogy mennyi időd van/mennyit szánsz rá, hogy szélesítsd az ismereteidet, formáld a világképedet, ismert meg a dolgokat, szabályokat, amelyek körbevesznek.

Annyira nem végzettségfüggő (mert ugye ebben is szeretnek előítéletesek lenni az emberek és bevallom, volt idő huszonéves koromban, amikor én is az voltam), hogy például a fekete lyukakról, húrelméletről, vagy épp az amatőr rádiózásról a legjobb beszélgetéseim egy olyan kollégával voltak, akinek volt mindössze egy kettes érettségije. De nagyon jó gazdasági, befektetési beszélgetéseim is voltak már olyan emberrel, akiről alapjában nem gondolná az ember a végzettsége és a munkaköre alapján.
Egy volt mindig a közös pont az ilyen emberekben. Volt idejük és igényük tájékozódni, olvasgatni. Ahol ez nincs meg a nagyobb többségben, ott állhatok a diplomámmal a többi 30 diplomás között, rohadtul semmiről nem fogsz tudni beszélgetni velük, csak a semmiről. Persze van arányosság a végzettség és a tájékozottság között, de nem feltétlenül egyenesen arányos.

[ Szerkesztve ]

(#34412) Citroware


Citroware
addikt

Na, tegnap elkezdtem fullban tolni a kretént.

Eredetileg az volt a terv, hogy körülbelül 1-2 éven belül eljutok technikai tudásban olyan szintre, amivel a biztos munkahelyem mellett valamilyen egyéb vállalkozásnak nekivágnék. (több ötletem is van, de egyik sem teljesen kiforrott)
Abban hittem, hogy ami a technikai tudáson túl ennek sikeres indításához szükséges, az soft-skillekel és internet segítségével megszerehető, és nem lenne szükség képzésekre menni.

Most gondoltam egyet, és változtattam ezen a terven. Internet és AI segítségével csináltam egy ütemtervet magamnak a hátterem, céljaim, és a munkám mellett rászánható idő alapján, hogy milyen képzésekben vegyek részt, ami nekem jó lenne.
Ebben szerepelnek különböző gyorstalpalók, például Business Strategy, mini-MBA, digitális marketing, szerződésjog, networking, és hasonló kurzusok, nagyrészt nemzetközileg elismert egyetemek oktatói által közzétett online kurzusok. Tudom, nem egy igazi MBA egyetemi képzés szint, de elméletileg sokkal jobb lesz így az adott tudás / rászánt idő arány. A bizonyítvány nem érdekel, az eddigiekkel is szívesen kitörlöm (A tudás számít). Továbbá, mivel kisebb képzések, jobban titokban tartható. Vannak kétségeim afelől, hogy örülnének-e a munkahelyemen, ha látnák, hogy ilyen irányba orientálódnak a céljaim.
Egyébként is általánosságban abban hiszek, hogy sokszor fordul elő az, hogy felesleges nagyon belemenni elméleti részletekbe oktatások során, amikor úgy is elfelejti az ember és csak a lényeg marad meg, vagy éppen az elveszés a részletekben kilöki a lényeget a fókuszból. Néha a kevesebb több - ez nem biztos hogy ebben az esetben is így van. Ezzel csak megmagyaráztam magamnak a lehetséges okokat, amiért lehet, hogy így járok jobban a teljes értékű képzés helyett. :DDD

Elkezdtem az elsőt. Egyelőre úgy tűnik, hasznos lesz, továbbá ki kell emelnem, hogy sokkal könnyebben emészthető és kevésbé fárasztó tananyag, mint a technikai területek - nem ehhez szoktam hozzá munkám és eddigi képzéseim során. És még érdekes is.

[ Szerkesztve ]

(#34413) Pfiucska válasza Citroware (#34412) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

Na es melyik lett az elso? Business strategy?
Majd ha vegzel 1-1 ilyennel, nehany mondatban osszefoglalhatnad, hogy milyen volt, szerinted hasznos volt-e, milyen hosszu volt stb.

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#34414) gyépés válasza Qtya123 (#34411) üzenetére


gyépés
aktív tag

Azért azt érzed te is, hogy az erősen a kissebbség, akinek mondjuk egy szakmunkás végzettséggel van érdeklődése és igénye a húrelméletnek kicsit jobban utánanézni. Általánosságban azért korábban megmutatkozik ez a fajta érdeklődés, ami a felsőoktatás felé tereli az embert. Értem én, hogy van ilyen, de nagyon ritka, én nem is találkoztam ilyennel, akikkel ilyesmiről érdemben tudtam volna beszélgetni és nem járt felsőoktatasba.

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34415) Qtya123 válasza gyépés (#34414) üzenetére


Qtya123
őstag

Nem ez az általános nyilván. De írtam is, hogy van arány a végzettség és tájékozottság között, de nem feltétlen egyenesen arányos.
Az idő viszont eléggé arányult a tapasztalataim alapján.
Nagyon sok ember van, akinek annyi az ismerete és tudása, hogy a mindennapokat túlélje. És ebbe sokan tartoznak szakmától, végzettségtől függetlenül. Vagy az érdeklődés, vagy az idő, vagy mindkettő hiányzik.

[ Szerkesztve ]

(#34416) jbnd-007 válasza Qtya123 (#34411) üzenetére


jbnd-007
tag

Ezt magamon is tapasztalom, hogy amikor lefáraszt a meló, megnyitom a cikkeket, amit el szeretnék olvasni, végigtekerem úgy, hogy nem is emlékszem, mit olvastam, aztán bezárom. Néha rájövök, hogy mit csináltam, újranyitom, megpróbálok odafigyelni, aztán feladom.

Ilyenkor mondjuk szólni se lehet hozzám meló után még egy órán át, addig a plafont nézem. Ha lenne gyerekem, már nem lenne, mert valószínű agyonütöttem volna ebben a sötét órában. :D

(#34417) gyépés válasza Qtya123 (#34415) üzenetére


gyépés
aktív tag

Ez teljesen igaz, azért is írtam korábban, hogy sokat tanultam olyan ismerősöktől, barátoktól, akik nem informatikusok. Jellemzően sokkal többet vannak kapcsolatban, kommunikálnak emberekkel a napi munkájuk során is, teljesen más, több tapasztalatuk van bizonyos területeken. Tanultam sokat mesterembertől is, de inkább az ő szakmájából, nem annyira a húrelméletről. :)

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34418) Drizzt válasza Citroware (#34412) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Eredetileg az volt a terv, hogy körülbelül 1-2 éven belül eljutok technikai tudásban olyan szintre, amivel a biztos munkahelyem mellett valamilyen egyéb vállalkozásnak nekivágnék. (több ötletem is van, de egyik sem teljesen kiforrott)"
Ebből a legnagyobb probléma az az lehet, hogy nagyon sok munkahely nem tolerálja, hogy még dolgozz máshol az adott munkahelyen túl is és ezt általában a munkaszerződésben rögzítik is. Ha van ilyen tiltás és megszeged, akkor vállalni kell, hogy annak lehetnek következményei. Ha nem, akkor is érdemes tisztázni, hogy mit szólnának hozzá. Nagyon miminális tapasztalatom van ezzel, de amikor olyan munkatársam volt, aki mellette dolgozott saját vállalkozásban is, az az "elsődleges" munkahelyére nagyon erősen rányomta a bélyegét. Ha én lennék egy adott munkahelyen foglalkoztatási szempontból döntéshozó, csak nagyon extrém esetben engedélyezném alkalmazottaimnak a munkaviszony melletti extra munkát.
Ha mégis bírod csinálni a kettőt egyszerre és ebbe belemegy a munkahelyed is, akkor hajrá!
A legfontosabb meg, hogy kitaláld, hogy mégis mit csinálna az a vállalkozás. Anélkül azok a képzések nem biztos, hogy adnak valamit. Kivéve ha esetleg pont onnan jön majd valami ötlet, hogy mi legyen a vállalkozás célja. Mert ha az megvan, onnantól már a velejáró collateralt útközben úgyis megtanulod. De ha megtanulod ezeket előre és nem lesz semmilyen vállalkozásra sarkalló ötlet, akkor könnyen ablakon kidobott idővé válhat. Ilyen szempontból azt sem értem, hogy technikailag mi az a dolog, ami 1-2 éven belül megszerezhető, de ne lehetne éppen már a vállakozás működtetése közben összeszedni.

I am having fun staying poor.

(#34419) Citroware válasza Drizzt (#34418) üzenetére


Citroware
addikt

Van kollégám, aki már évek óta vállalkozik mellette. Az a lényeg, hogy ugyanazt a munkakört nem szabad csinálni egyidejűleg máshol, és be kell jelenteni a munkahelynél minden egyéb jövedelmi forrást, és egyeztetni, hogy milyen egyéb foglalkozás ütközik a céges szabályokkal. Az említett kollégám például másodállásban toborzócéget alapított néhány másik szintén kollégával, és kikötötték nekik, hogy hozzánk nem toborozhatnak.

Jelen esetben szimulációs gépészmérnökként elvileg a mesterséges intelligencia, machine learning nem jelent érdekellentétet, habár a Python nyelv, amit a munkahelyemen néha használok és tanulok szkriptek írásához, az közös pont, és éppen ez az egyik fő technikai terület, ahol fejlődésre van még szükségem az ötletek kivitelezéséhez. De nincs benne a munkaköri leírásomban, így elvileg nem szabadna ütköznie a szabályokkal, még akkor sem, ha van jó pár közös skill, amiket éppen a munkahelyemen szedek össze, de mással foglalkoznék, másra használnám őket.

Így aztán a munkahelyemen és a korábbi képzéseim által meglesz a szükséges technikai skillek jelentős része, és mivel hála az osztrák laza munkamorálnak nem fáraszt le teljesen az állandó munkahelyem, marad idő és energia ezen felül arra az ütemtervre a business skillekhez, amit nemrég írtam le.

[ Szerkesztve ]

(#34420) Revolit válasza Qtya123 (#34411) üzenetére


Revolit
senior tag

Fura, én ilyet nem tapasztaltam. Egyrészt nagyon ritka állatfaj a kollégák körében aki cigizik, aktuálisan van egy, de csendben kivonul, kb nem is lehet tudni, hogy mikor. Kávézásnál meg van aki csak teázik, van aki semmit, de ezért még soha senki egy árva szót nem szólt. A témák meg általában tudományos érdekességek, cikkek, és nem is mindig a szakmánkban. Sőt, én azt szeretem, ha külsős téma. Egész sokszor van biológia (gyógyszer kutatás pl., egyik kolléga elég jól képben van), vagy a másik nagy topik a mérnök témák (mármint az igazi mérnök, nem "szoftvermérnök" :D )

Persze van lightos téma is, nem azt mondom, de az sem a "de szar a munka meg az élet"

És korábbi helyemen is hasonló volt a tapasztalat, mínusz a tudományos téma, az itt kirívóan magas - szerencsére.

(#34421) sutszi válasza Citroware (#34412) üzenetére


sutszi
veterán

Most gondoltam egyet, és változtattam ezen a terven. Internet és AI segítségével csináltam egy ütemtervet magamnak a hátterem, céljaim, és a munkám mellett rászánható idő alapján, hogy milyen képzésekben vegyek részt, ami nekem jó lenne.

Erről mesélnéd kicsit részletesebben? Érdekesen hangzik.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#34422) nyunyu válasza Drizzt (#34418) üzenetére


nyunyu
félisten

Bankunkban volt egy IT középvezető, aki legendás volt arról, hogy semmihez sem ért, aztán a feladatai elvégzésére felvett maga alá 2-3 sameszt, hogy a felsővezetéstől jövő feladatait elvégezzék helyette, ő meg csak az eredményeket forwardolta felfelé. (levéltörzs másik levélbe copy-pastézva, mintha ő csinálta volna)

Na, egyszer a HRünk szétnézett LinkedInen, hááát, meg is találták a csávót névvel címmel, miszerint a bankunkban osztályvezető, közben a saját tanácsadó kft-jébe toborzott szoftverfejlesztőket.

Aznap délután már nem volt a banknál, kivágták, mint macskát szarni.

Senki nem hullajtott könnyeket utána.

[ Szerkesztve ]

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#34423) Citroware válasza sutszi (#34421) üzenetére


Citroware
addikt

Persze. A ChatGPT különösen hasznos testreszabott ötletek, tervek kiadására. Bevittem a már meglévő tudásom, azt, hogy mivel foglalkozom, mik a skilljeim, mik a céljaim, mennyi időm van rá, mik a korlátok, és aztán kidobott nekem ötleteket, irányvonalakat, ütemterveket, konkrét javaslatokat, kidobta hogy mi miért lesz hasznos, mennyi időt igényel, hogyan illik a terveimbe. Először 2-3 évnyi ütemtervről volt szó, de le akartam rövidíteni, megvagdosni a lényegtelenebb dolgokkal. Így sikerült 1 év alatt teljesíthetőre tervezni.
Elképesztően hasznos egy eszköz, csak tudni kell jól használni. Nekem már sok tapasztalatom van vele.

(#34424) proof88


proof88
addikt

Sziasztok!

A topic már rendesen ellátott infóval az álláskeresési járadék igénylésével kapcsolatban :D , viszont a TB-téma nem egyértelmű számomra. 15 naptári napig vagyok most munkanélküli, ilyen időtartamra nekem kell intézkednem, hogy fenntartsam a TB-t? Folyamatos munkaviszonyom volt 11 évig. Jól értem, hogy csak akkor kéne tennem bármit jelen esetben, ha 45 napnál hosszabb ideig nem lenne munkám?

Köszi!

(#34425) VirsLee válasza proof88 (#34424) üzenetére


VirsLee
őstag

Írd le a részleteket. Mikor szűnt meg a munkaviszonyod? Mikortól kaptál álláskeresési járadékot? Meddig voltál/vagy jogosult álláskeresési járadékra?

(#34426) proof88 válasza VirsLee (#34425) üzenetére


proof88
addikt

Szep. 30-ig bezárólag volt munkaviszonyom, azaz tegnap óta nincs munkaviszonyom.

Ma adtam be online a kérelmet az álláskeresési járadékra, az ehhez szükséges dokumentumok a volt munkáltatómtól még nem állnak rendelkezésre, mert postán küldik ki, ezért még nem nyújtottam be ezeket a kérelemhez.

A következő munkaviszonyom okt. 16-tól van.

(#34427) VirsLee válasza proof88 (#34426) üzenetére


VirsLee
őstag

Az álláskeresési támogatásban részesülő személy biztosítottnak minősül, tehát teljes körű egészségügyi ellátás igénybevételére jogosult.

link

(#34428) proof88 válasza VirsLee (#34427) üzenetére


proof88
addikt

Köszönöm szépen, a linket is külön! :R

(#34429) dellfanboy válasza VirsLee (#34249) üzenetére


dellfanboy
őstag

hat lehet meglepo de en penzert dolgozok... szoval ha adnak eleget akkor talan, bar irtam, hogy nem keresek aktivan allast ok jottem hozzam. bar ahogy nezem ez alsohangon evi kb 80mHUF. zsebben. ennyit meg mostse adnak svajcban.
azt mondta a hr hogy vmi 5%-ot vonnak le a bruttobol.+ lett tobb info adnak evi 2 honap remote working lehetoseget, +30 nap szabadsagot
szoval kb evi 3, 3.5 honapot tavol lehetsz attol a csodas orszagtol. a tabuk regio-varosban lenne az iroda elvileg a kornyeken van vmi hegyseg is, ahol tavaly pl. havazott. viszonylag kozel van sharm ell sheik,
voros tenger talan tulelem. elvileg olcso a benzin, viszont motorkerekpar kereskedest nem nagyon talaltam, szoval lehet kenytelen leszek autozni?
megvolt a teszt, am elmennek a pcsaba azt mondtak 1 ora, ebbol az volt 1 ora hogy megoldottam a feladatot utana prezentalhattam is fel oraban, meg kerdezgettek. szerencsere nem nagyon tudtak belekotni, meg eleg egyszeru volt a topic is.
mutattak 1-2 org chartot nagyreszt angolokkal, meg amerikaikkal kellene dolgozni, egesz csapatban nincs 1 helyi se.
termeszetesen 1-2 het mire ertesitenek, mondtam nekik nem surgos.
azon is filoztam hogy lehuzok ott 1-2-3evet es utana nyugdijazom magam/csinalok vmi vallalkozast. talan a kovetkezo valasztaskor a politikai helyzet is stabilizalodik otthon, ha meg nem akkor elem tovabb a vandorciganyok eletet es megyek californiaba vagy barhova. dontes meg odebb van.

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#34430) Reggie0 válasza dellfanboy (#34429) üzenetére


Reggie0
félisten

Nagy a meleg, nem nagyon kellemes motorozni arrafele, nem is sokan csinaljak. Nov-Feb idoszakban inkabb, akkor mar neha par kerekparos is megjelenik.

Amugy nem olyan szar ott lenni, csak europaban sok negativ reklamot kapnak az emberek a filmeken keresztul.

(#34431) -Skylake- válasza Reggie0 (#34430) üzenetére


-Skylake-
addikt

"Nagy a meleg, nem nagyon kellemes motorozni arrafele, nem is sokan csinaljak. Nov-Feb idoszakban inkabb, akkor mar neha par kerekparos is megjelenik."

es ez vajon mennyire zavaro 9honap/80.000.000 forint kontextusaban ?

"Those who would shave the beard for pussy deserve neither the beard or the pussy." - Ben Franklin, probably

(#34432) HoTDoG válasza dellfanboy (#34429) üzenetére


HoTDoG
tag

Kalappal. Ez nagyon szép összeg még Svájcban vagy California-ban is, nem beszélve arról, hogy szállást, ovit, stb pluszban fizetik, és 3 hónapot lehetsz bárhol. Családdal is megéri az "áldozatot".

[ Szerkesztve ]

(#34433) Reggie0 válasza -Skylake- (#34431) üzenetére


Reggie0
félisten

Semennyire, jol el lehet elni arrafele. Kifejezetten develos embereknek valo kornyezet: minden szarra van klimazva, boltok, ettermek kb. 0-24 nyitva vannak, mindent hazhoz szallitanak. Szo szerint mindent. Es a kiszolgalo ipar is jelentos, igy nem problema takaritot/hazvezetot stb. szerezni jo aron.

[ Szerkesztve ]

(#34434) section9


section9
őstag

Jott egy szakmailag izgalmas offer Principal Security Engineer pozira. 3 millio brutto plusz evi 15% bonusz, SZEP kartya, baleset es egeszsegbiztositas. Sajnos a mostani pozihoz kepest nem akkora bump, hogy megerje a valtas miatti kockazatot, ugyhogy valoszinuleg nem fogadom el.

(#34435) VágniValó


VágniValó
addikt

Az pénz kérem, grat!
Nincs mese, amint vége a bolond időszaknak melóban, rá kell feküdnöm a CASP+ ebook-ra.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#34436) Tapsi válasza section9 (#34434) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem neked már a következő nagy ugrás fizuban csak a contractor setup tud lenni.

(#34437) carapace válasza Tapsi (#34436) üzenetére


carapace
csendes tag

Az a baj, hogy az ilyen principal meg lead meg architect stb stb pozikat, nem nagyon adják ki contractornak, mert ezekkel hosszú távra terveznek. Ami egyben behatárolja a contract lehetőségeket is.

Én például most Senior Product Owner vagyok, contractorként ilyen pozi nincs, max BA-nak mehetnék vissza max napi 130-140ért, aminél most többet keresek mint alkalmazott...

[ Szerkesztve ]

(#34438) section9 válasza Tapsi (#34436) üzenetére


section9
őstag

RSU meg stock optionnel még lehetne felfele menni, de most erre itthon nem látok reményt. Következö nagy ugrás valószínüleg megint külföld lesz, ezért sem nagyon akaródzik váltanom most.

VágniValó: Nem ez a kulcs, sajnos nekem sincs semmilyen senior certem. :B

(#34439) VágniValó válasza section9 (#34438) üzenetére


VágniValó
addikt

Nyilván tudom, hogy a hands-on a lényeg. Nekem egy Cysa+ (CompTIA) van, de azt is leginkább csak azért csináltam, hogy "mosmá legyen valami" Viszont az architect tudáshoz jó casp+ tananyaga, méghozzá nem kicsit.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#34440) Xero válasza Tapsi (#34436) üzenetére


Xero
nagyúr

Azert van meg feljebb itthon is. For fact tudom, hogy it sec igazgato siman 5+ alkalmazotti jogviszonyban Budapesten. A ketto kozott pedig meg van 1-2 lepcso.

(#34441) mobal


mobal
MODERÁTOR

Akkor újra feltennémn a kérédést amit pár éve, mi szerintetek egy szenior fejlesztő ismérve? Mi az amit csinálnija kell és vagy nem?

Önfejlesztés a célom! :)

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#34442) Xero válasza mobal (#34441) üzenetére


Xero
nagyúr

Eppen probaljuk ezeket megfogalmazni a csapat alapjainak a lefekteteseben, ahogyan a definition of good software-t is keressuk. Azt hinne az ember, hogy trivialis, de megis ha jol korul kell ezeket irni ugy, hogy valamennyire kvantifikalhato legyen, akkor mar picit csavarosabb a story. :DDD

(#34443) gygabor88 válasza Xero (#34442) üzenetére


gygabor88
tag

Nálunk is próbálkoznak ezzel már évek óta, még senior szint fölött is. Mindig beleütköznek abba a problémába, hogy ha nagyon kézzel fogható, konkrét elvárásokat gyűjtesz össze egy listába, akkor a jelöltek akár 1 év alatt fel tudják húzni magukat az elvárásokhoz célzott tanulással és munkában felmutatott eredményekkel. Ezt kiküszöbölendő inkább homályosabb elvárásokat írnak össze, amikbe bele lehet azt is magyarázni, hogy megfelel neki a jelölt, meg az ellentettjét is. Ez meg összességében jó kis gatekeepkinget eredményez felsőbb szinteken.

[ Szerkesztve ]

(#34444) Drizzt válasza mobal (#34441) üzenetére


Drizzt
nagyúr

- Képes önállóan dolgozni.
- Képes elkezdeni megoldani egy problémát pontos specifikáció/definíció nélkül.
- A munkát amit önállóan meg tudna oldani, adott esetben fel tudja bontani olyan kisebb feladatokra, amik lehetőleg párhuzamosan és függetlenül végrehajthatók.
- Képezi magát legalább a közvetlen szenioritási területén.
- Olyan megoldásokat hoz létre, amik fenntarthatók, bővíthetők.
- Őszintén és nyíltan fogalmaz meg szakmai ellenvéleményeket, kritikát. Fel mer vállalni "nem tudom" választ is a bullshitelés helyett.
- Mások szakmai ellenvéleményét és kritikáját megfontolja.
- Aktívan hozzájárul a termékek színvonalának emeléséhez, vagy legalábbis szinten tartásához.
- Segíti a munkatársai szakmai fejlődését.

Helyenként eltérő, hogy melyik van inkább a fókuszban. De ha ezek közül mindet csinálja valaki, akkor nem nagyon kell aggódnia.

I am having fun staying poor.

(#34445) crocy válasza Xero (#34440) üzenetére


crocy
tag

öszinten remelem, hogy egyre többen mozdulnak majd ra a sec-re normalizalva az ott elerhetö bereket. en nem tartom normalisnak, hogy IT-n belül, azonos szenioritas mellett, egy reporting role-val többet lehet keresni mint magaval a kodolassal.

(#34446) gyépés válasza Drizzt (#34444) üzenetére


gyépés
aktív tag

Tök egyetértek ezzel, én szinte pont így szoktam megfogalmazni a senioritást. A legelső pontnál van csak különbség, én ahelyett ezt írnám:
- kepes önállóan komplex problémákat megoldani a szakterületén

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34447) gyépés válasza crocy (#34445) üzenetére


gyépés
aktív tag

Ez mindig ilyen. Amire szükség van, és kevesen tudják, azt jobban megfizetik. Ha több embert érdekelne a szoftverfejlesztés, akkor a kódolók bére is leesne. Szóval a kódolók így sem panaszkodhatnak azért. :)
Én nem akarnék securityvel foglalkozni akkor sem, ha ennyit fizetnek érte. Szóval nem sajnálom tőlük.

[ Szerkesztve ]

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#34448) kexksz válasza mobal (#34441) üzenetére


kexksz
addikt

Nagyon hely fuggo, de nalam in a nutshell, minden engineer onalloan driveoljon valamit. (Attol hogy driveolja kerhet segitseget fentrol, vagy delegalhat lentre, de alapvetoen o a first point of contact aki vegigviszi, tudja merre halad, mi miert ugy lett csinalva, kivel kell konzultalni, stb.)

junior: komponens szinten
medior: feature szinten
senior: csapat szinten
staff: tobb csapat / chapter szinten
principal: teljes ceges szinten

Tobbi ebbol amit masok is emlitettek (pl Drizzt) implicit kovetkezik, mert szukseges, hogy driveoljon.

(#34449) section9 válasza crocy (#34445) üzenetére


section9
őstag

Azok a securitysek akik kiemelkedoen jo fizeteseket kapnak tudnanak kodolni (es gyakran kodolnak is). :)

(#34450) Tapsi válasza crocy (#34445) üzenetére


Tapsi
addikt

Miért?

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.