Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tboy93 #29599 üzenetére
Szakmailag nem tudok hozzászólni a dologhoz, csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ne pusztán az anyagi oldalra koncentrálj. Egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon bírni fogsz esetleges másfélszeres terhelést mondjuk kétszeres vagy akár háromszoros fizuért. De teszem hozzá, a leírásod alapján nem csak a pénz motivál, szóval ez rendben lehet.
A másik pedig, hogy ilyen helyzetben nyíltan előállnék a vezetésnek egyéb ötletekkel a feladatok esetleges jobb szétosztására, a feladatkörök átszervezésére, a veled egyenrangú csop. vez. helyzetének javítására. A leírásod alapján simán lehet, hogy te látod át legjobban épp kinek mi a problémája/igénye/erőssége ahhoz, hogy jobban menjen a munka, jobban érezze magát. Továbbá az se baj, ha nem supermanként kell vinned mindent, hanem támaszkodhatsz másokra is a cégnél.
Én szurkolok, szerintem helyt fogsz állni! -
Ujfent tanacsot kérnék, hosszú lesz.
15 fős kkv-nál dolgozom immar 5 eve .net fejlesztőkent Bp.-en. Tavaly felalltak paran es a vezeto fejlesztovel, velem, meg egy harmadik sraccal leült a főnök targyalni, hogy mit kerunk pár év fixen ittmaradasert cserebe. Végül ez a deal született: [link] , ezzel a zaradekkal: [link]
Ugyhogy jelenleg br 950, kis benzinpenz, megjött a kocsi amit korlátlan magancelra hasznalhatok.
Az idei ev elejen rogton kaptam is uj teendot, a csapatot kicsit tovabb bontottuk hogy vezeto fejlesztonek tobb ideje legyen tervezesre, igy en kaptam a fejlesztői szerepkorom mellé némi tervezői munkat is. Uzleti igenyek alapjan megtervezem hogy mit es hogyan kene lefejleszteni, feladatokra bontom, review stb. Kaptam magam ala egy sracot elso korben, aztán még egyet, mindkettojuket en oktattam be, tehat mentoring is resze a munkamnak.
Emellé kaptam egy uj projektet, ami research fazisban félre lett teve 3 honap utan, mondvan hogy a januar 1.-el elesen indulo webalkalmazasunk a fő prioritas es toljam meg azt. (Amig en a kis projekten dolgoztam es vittem a betanitast, addig persze csinaltam tovabb a tervezes reszet is, csak azon a projekten kevesebbet kodoltam).
Azonban ennek a csapat bontasnak az ellenere (tavalyi 1 nagyobbol 3 kisebb lett, de a vez. fejlesztő fogta ossze a 3 kis csapatot) szethullani latszanak a dolgok.
A velem egyenrangu masik csapat vezetoje gyakorlatilag bemondta az unalmast es elengedte a csapat vezetes dolgot (betegszabi, szabi, home office rotalva, alig latni). Kirugni nem tudjak mert nincs helyette mas es tud nehany dolgot amit mi nem. Igy az lett a vége, hogy a srác alol visszakerult mindenki a vez. fejlesztő alá, maradt egy kisebb meg egy nagyobb csapat.
A vezeto fejlesztő ~1.5 éve lejtmenetben van, mint kiderült komoly maganeleti problemak miatt (is), illetve 7 ev alatt belefasult a dologba. Ugy erzi nem tud fejlődni, több home officet akar, tehát nincs bent eleget hogy osszefogja a csapatot. Tovabba a csapat bontas ellenere sokszor kihagyott engem a lancbol es kozvetlen az alattam dolgozokkal pörölt, nagyon sok konfliktus keletkezett emiatt. Kurva nehez volt ez a szitut kezelni, mert mindket felnek reszint igaza volt, en probaltam csititani / haritani amennyire lehetett.
Gyakorlatilag a PM ev kozben már többször megkeresett, hogy probaljunk meg tenni valamit ezekkel a konfliktusokkal, illetve a morallal, mert annyira gatya az egesz team hogy az nem igaz.
Az lett a vege, hogy a csapatombol az egyik alattam levo srac felmondott múlt héten, egy masik meg azt mondta hogy ha a vez. fejlesztő alatt kell maradnia akkor ő is lelécel.
Erre itt mindenki (főnökseg) elkezdett kapkodni mint a hülye, hogy hubaz+ itt gáz lesz, jan1 éles bevezetes, kurva fontos projekt, kötbér stb., mi lesz ha lelép még 1-2 ember? Összeültek parszor, aztan tegnap behívott a PM es feltette a kerdest hogy nem-e vennem at a vezető fejlesztő szerepkörét. Atvallalnam tőle a csapat vezeteset, feladatok szervezeset, nyilvan tervezes maradna tovabbra is rajtam is, a mostani vezető fejlesztő pedig a "háttérbe" vonulna mint egyfajta csendes technikai tanácsadó (kérdés nélkül neki van a cegnel a legnagyobb szakmai tudasa, nagyon-nagyon felnezek ra ebbol a szempontból). Igy a srácok akik nem akartak alatta dolgozni / vele kommunikálni azoknak ezutan nem kell, ő pedig megkapja a lehetőséget a komolyabb szakmai problémákkal való foglalkozásra, illetve több home officera.
A csapat lefogyatkozott gyak. 5 főre így, tehát nem nagy, de a komplett sprint / verzio szervezes - tervezes, feladatosztas + review + kommunikacios hell az rám szakadna es tudom ez mivel jar, 5 éve nézem. Mindenki engem keresne mindennel.
Tegnap mondtam hogy szívesen vallalom, de azert errol elotte meg szeretnek egyeztetni a ceg tulajdonosaval (nyilvan bertargyalasra gondoltam).
Erre fel ma mar ez ugy lett kommunikalva sprint zaron hogy ez a szerepcsere lesz
Na es a vegere a kerdes, a jelenlegi fizumat, szakmai tapasztalatlansagomat nezve (ilyen szerepkorben meg nem dolgoztam), a tavalyi ajanlatomat ti mennyivel tolnatok meg? Mi a realis? Őszintén, mindenaron nem akarom elvállalni, bagoert. Tudom hogy ez sok munka lesz (vagy legalábbis sejtem mennyire).
Köszi, ha elolvastad
-
En se valasztanam magamnak zoldmezos projekthez, csak a 'legacy'-t inkabb arra hasznalnam, amikor valami mar nem fejlodik, nem upgradelik. Wildfly-bol meg kb. negyedevente jon az uj release, novemberi a legutolso, 6 oraja volt az utolso commit, kb. annyira lightweight mostmar, mint egy Spring Boot app, tok jol mukodik benne minden.
Csak kicsit herotom van a sok mikroszervizes mediortol, akik igazabol nem tudjak elmondani, h az miert is jobb, mint egy replikalt, stateless monolit; bezzeg amikor hirtelen elosztott rendszert kell automata tesztelni meg debuggolni, azt ize, csinalja valaki mas lecci -
Xero
nagyúr
Nos az Oracle ellen en is kuzdok valamennyire. Egyreszrol brutalisat nyom a TCO-n, masreszrol sok megoldasnak pl/sql-ben van minden is. Na ott borul a QA es a normalis skalazhatosag. Bar az teny, hogy just for fun nincs ertelme kivezetni, mivel onprem meg mindig nincs parja egy jo MAA Gold/Platinum db-nek, de uj dolgoknal en mar sipitozom miatta.
-
válasz
azbest #29592 üzenetére
? Az Oracle meg a Wildfly az miert legacy? Ezek a mai napig tokeletesen mukodo technologiak, abszolut megvan a helyuk. Attol nem lesz jobb valami, hogy nodejs van alatta
Egyebkent szvsz minel tobb a BA, annal elbszottabb a kornyezet. Azert szokott rengeteg BA kelleni, mert hulyesegeket kell megcsinalni (ez most nyilvan felig vicc es egyszerusites, de nem teljesen). Az igazan sok penzt termelo helyeken mindig azt lattam, h aki bekrampacsolja a kodot ( (c) bambano) az eleg melyen erti, hogy miert azt irja be, amit. Amikor a fejlesztot spec->kod transzlatornak hasznaljak, az mar egy siralmas helyzet (hiszen egy ilyen esetben hasznalhatnanak egy DSL-t is).
-
azbest
félisten
válasz
CyberPunk666 #29582 üzenetére
Az üzleti számításokat nem a fejlesztőknek kell kitalálni, persze hátránynak nem hátrány, ha ahhoz is értesz. De azért ez úgy megy, hogy ha banknak dolgozó cégnél vagy, ott szoktak lenni jobb helyen business analistek / business consultantek, akik a bankkal egyeztetik azt, hogy pontosan mi a cél, miből mit kell kihozni. Képleteket, folyamatokat.
Sok helyen futnak még legacy cuccok, a klasszikus alkalmazásszerverek (weblogic, websphere, wildfly). Oracle adatbázisok. Fejlesztőként van, hogy üzemeltetési problémákra is kell valamit mondani, pláne, hogy az alkalmazásszerver és az alkalmazás átfedésben van.
Nem tudom mennyire jellemző általában, de lehet mindenütt megvan a saját kupac / beszállítótól származó egyedi rendszer, amit máshol nem nagyon találni. Legfeljebb, ha van közös beszállító, akkor találkozol vele máshol.
Aztán lehet megvannak a frisebb, újabb cégek is, ahol már modernebb alapokra építenek. A megszokott rendszert nem nagyon szeretik változtatni, ha már régi motorosok.
-
Xero
nagyúr
Ez viszont teljesen valid igy. Nem veletlenul irtam, hogy kapkodtam a fejemet. En, akit a kozgazdasagtan mar a joszagkosaraknal eleg erosen elveszitett, kenytelen kelletlen bele kellett, hogy tanuljak, hogy relevansan tudjak beleszolni a dolgokba. Perverz modon lassan mar elvezem is, de ezt ugysem vallanam be senkinek publikusan.
-
Xero
nagyúr
Ugy lettem iden architect bankban, hogy nem volt domain ismeretem. Helyette hoztam minden mast ami public cloud es modern sw architektura fejleszteshez kell.
Mivel velem egyutt pedig egy olyan kollega kezdett aki pont a forditottja es mar 20 eve is banki softwaret fejlesztett, igy jol kiegeszitettuk/kiegeszitjuk egymast. Nem azt mondom, hogy az elso honapokban nem izzadtam es nem kapkodtam a fejemet, de szerencsere akkora tudasu/tapasztalatu emberkek vettek korbe, hogy ragadt ram mint a kosz.
Teljesen egyertelmu, hogy kell a domain tudas, de sok mast is lehet hozni a kepbe es menet kozben felszedni a szuksegeseket. -
tener
csendes tag
válasz
Kizárólag banki domain érdekes vagy a pénzügyi területen akár más vonal is?
-
syl5
őstag
válasz
Szerintem valószínűleg alul értékeled a domain tudásod, illetve nem kell annyi, amennyire gondolsz. Egy jó vezető fejlesztőnek, pláne egy arcshitect-nek az IT-ban kell jónak lennie. Viszont abban bitang jónak! Mert mindent Tőled fognak várni, mindent! Mindent Neked kell majd kitalálni. Szóval képezni magad banki/pénzügyi domain-ben szerintem felesleges. Nyilván nem árt tudni az alapfogalmakat, de alapvetően nem kell rá specializálódni.
Amúgy meg célszerű megnézni a kívánt pozíció leírásait, követelményeit, és azonnal kijön az, hogy mit kell tanulni. Azt, amit kérnek. -
válasz
Képzés helyett miért nem megy el simán csak ilyen helyre melózni fejlesztőnek?
-
JoinR
őstag
válasz
Távolról látok csak rá, de PCI DSS és ISO 27000-27002 biztos nem ártanak.
-
CyberPunk666
senior tag
Tudom, hogy a topic nem erről szól, de tudom, hogy vannak itt olyanok, akik ebben kompetensek.
Ha van valaki, akinek van IT + matematikus végzettsége, eddig többféle iparban szerzett fejlesztői tapasztalatot. Most úgy dönt, hogy tudatosan szeretné építeni magát egy stacken + domainben.
A cél az vezető fejlesztő, archi jellegű pozíciók svájcban banki területen (nyilván több éves távlatban).A banki domainhez milyen képzést érdemes végezni?
A matek+info diplomák és tapasztalat miatt egy gazdinfo feleslegesnek tűnik.
A külföldi hasznosítás gondolom befolyásolja az elvégezni érdemes dolgokat, tehát pl magyar jogszabályok és társai időpocsékolás.
Mit érdemes végezni ehhez? Ami nem túlkapás, tehát alapvetően sw fejlesztés lenne a munka, csak maximalizálva a lehetőségeket. -
kraftxld
félisten
válasz
lastmanrel #29580 üzenetére
Én most papíron Azure-ozok, de ide esik be minden ami valaha akár egy bitet küldött a cloud-ba
Oracle, SQL, mindenféle egyéb DB, migrációk, webes cuccok, storage, VMware, stb. -
lastmanrel
csendes tag
válasz
goodboy007 #29556 üzenetére
Remek, ez nekem tökéletes.
Léteznek tisztán Azure mérnök állások is?
Most ahogy pörgettem az állásportálokat szomorúan láttam, hogy ilyen nem nagyon van, inkább csak egy követelmény a kismillió közül. (Elég elrugaszkodott elvárások vannak, a kedvencem hogy egy pozícióban legyél opensource stackból is penge a Microsoftos cuccok mellett, plusz még Oracle is……)Xero: nem vagyok swfejlesztő, nem ilyen irányból érkezek
-
Jhonny06
veterán
-
-
Jhonny06
veterán
válasz
Joker88 #29572 üzenetére
Ha évi 150k-nál többet kérsz egy alszámlára, akkor a 28% helyett amúgy is 33%-ot adózol a felette levő összegre, ami már lényegében olyan, mintha kikérnéd készpénzként (33,5%). Ez minimális bukta, cserébe nem rohad a pénz valami teljesen haszontalan alszámlán. Hány embertől hallom, hogy "megyünk ide-oda, mert muszáj elkölteni szállásra", aztán mosolygok, amikor a HR-esek győzködni próbálnak, hogy "mennyivel nagyobb az adótartalma, ha kp-ként kérem".
De ja, legrosszabb esetben kajára mindenképp el tudod küldeni, a legtöbb kifőzde/étterem elfogadja, a rendelős applikációkon is sok étterem.
-
axioma
veterán
-
Joker88
őstag
erről a SZÉP kártyáról hallani valamit , a jövőre nézve?
Mármint, hogy, mire lehetne jövőre felhasználni... főképp a háztartás kiadásainak csökkentésére gondolok, élelmiszer stb vásárlás.. (nyaralásban nem nagyon gondolkodunk, idén is megszívtuk.. csődbe ment az előre befizetett nyaralás,igaz visszakaptuk a zsét... ) mert vannak most egyes boltok ahol elfogadják élelmiszerre, jelen pillanatban. És a hangsúly a jelen pillanaton van..
Boltvezetők szerint,bármikor jöhet email,hogy mostantól OFF a SZÉP kártya..
Azért kérdem mindezt,mert az évvégi pénzt lehet kérni készpénzben is, meg erre a kártyára is.. és azért van közte különbség adóterhet nézve.. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
travix #29568 üzenetére
Cégnél ahol voltam az egyik projekten nem lehetett microsoftos officenak a felhős levelezését használni, mert tiltotta a szerződés bármilyen felhőszolgáltató használatát, de közben a megrendelő amúgy ofice 365-ös MS felhős outlookot használt.
Egy csomó jogászkodás előzte meg, hogy ne kelljen külön saját levelezőszervert üzemeltetni. -
Xero
nagyúr
válasz
travix #29568 üzenetére
En sem rajongok az otletert, de ugyan ugy Frankfurtban van EU DC mint AWS-nek vagy Azure-nek. Nyilvan en sem tartom eletszerunek, hogy betartjak azokat a szerzodeses vallalasokat mint a amerikai szolgaltatok, de papiron minden adat korlatozhato regiora es AZ-ra.
Szoval papiron meg rendben is lehet, a valosag meg, hagyjuk.
De less bele a DORA-ba, EU ugyan ugy fosik a US szolgaltatoktol mint toluk. -
Xero
nagyúr
válasz
Kukipapa_rr #29562 üzenetére
1. Jonnek be Europaba, most serobol nem tudom de valami skandinav penzugyi ceg is elkezdte hasznalni.
2. Europai szabalyozas leszarja, hogy milyen a szolgaltato, onnantol hogy nem europai mar fujhatod.
3. 2025-tol ervenyes az uj DORA, aminel erosen javallot a diverzifikalas, tehat erdemes vizsgalni a nagyokon kivul a tobbieket is, mivel jelenleg tul nagy a US kitettseg.Bar van egy olyan erzesem, hogy az Amazon, a Google es a Microsoft is csinal valami full levalasztott EU leanyt ezt megkerulendo, csak kerdes ezt mennyire fogjak a jogalkotok majd benyelni mint megoldast.
-
Kukipapa_rr
tag
Alibaba?
Gondolod, hogy a nyugati cégek nem tekintik kockázatosabbnak, mint az amerikai tulajdonú felhőszolgáltatókat?
Ránézésre az Alibaba a kínaiaknak lehet jó, akik pont, hogy saját megoldással kiválthatják az amerikai szolgáltatóktól függést, de itt a nyugati világban miért lenne az Alibaba érdekes számunkra?
-
Xero
nagyúr
Attol fugg milyen tapasztalat. Interjuztattam 20 ev tapasztalattal rendelkezo kollegat a hetekben. Devops Architect/Cloud Architect pozira jelentkezett.
Mint kiderult Azure-t tavolrol latott es VM-eket hozott letre, CI/CD pipelineokat pedig elinditott, de nagyjabol ennyi. Valojaban applikacio uzemelteto volt vilag eleteben, amivel nincs baj, csak kisse ambiciozus 2+-t kerni erre.Mondjuk 1-ert sem vettem volna fel erre a pozira.
Egy szo mint szaz nagyon fugg attol, hogy milyen is az a 10 ev tapasztalat. Ha kokemeny backend/sw architektura tervezes akkor nagyon keves az a penz. Ha LVL2 illetve alap app uzemeltetes, akkor viszont meg sok is lehet.
#29558Nehaiu: Azert AWS-ben sokkal telitettebb a piac szakemberekbol (bar egykutya a ketto igazan). Azure-hoz valoban erto embereket hatalmas haloval kell fogdosni. Ahogy mar irtam, nekem is azert fogott vastagabban a ceruza, mert mar jo par eve Azure-re terveztem softwareket, es tul voltam minden szir-szar certen is mar regen. Ezzel szemben elotte hiaba foglalkoztam AWS-el, az nem olyan eladhato.
Ezt is irtam mar, de leven sok enterprise kornyezetben ott van a Microsoft az M365, Exchange, AD csomaggal, igy az az egyenes ut szamukra a public cloud vilagaba (A UBS is most butorozott ossze a Microsofttal hetekkel ezelott, dacara annak, hogy az Oracle csecsen lognak mar reges-regen). Utana lehet, hogy agnostic megoldasokban fognak gondolkozni, de az elso lepes legtobbszor Azure. Nalunk is a sor: Azure, AWS, GCP. Mondjuk az en nezopontombol edes mindegy, legyen valamilyen kubernetes, valamilyen message broker, postgresql es valami nosql es onnantol nagyjabol mar jo vagyok.Jelenleg azt erzem, ha quick wint akar valaki, akkor Azure tudast szedjen magara minel tobbet kb barmilyen teruleten, es kesz. Utana nyilvan erdemes ugyan erre a szintre felhuznia magat AWS-en is, de jon fel az Alibaba is mint a talajviz, szoval lassan mar azzal is lehet foglalkozni.
-
JayZ
tag
válasz
Nem kevés az az 1 m környéke 10 év IT tapasztalattal? Vagy tényleg szerencse is kell 1.2-1.5 m-hez ilyen háttérrel
-
-Skylake-
addikt
válasz
Ezt AWS-re is igaznak tartod ? Felallt egy olyan helyzet, hogy munkaban AWS-el kell dolgozni, elkezdtem tanulni ugy 1 honappal kesobb csinaltam is egy Cloud Practitioner Associate certet, a terv a kovi fel evben egy Solution Architect Associate mert amugy tetszik meg jonak is tartom. Nekem az lenne a fontos, hogy kulfoldon is jobb eselyekkel induljak. Hasonlo a valosag az AWS-el kapcsolatban mint amit irtal, vagy most az Azure ami konkretan ennyire hypeolt?
-
goodboy007
senior tag
válasz
lastmanrel #29555 üzenetére
Bruttó 900k - 1 millió az laza, kis szerencsével 1.2 - 1.5 millió.
Ha a fél - 1 év tapasztalatod meg lesz, kapkodni fognak utánad. -
lastmanrel
csendes tag
Az elmúlt fél évem elég laza volt melóban, ezért unalmamban megcsináltam az-900, az-104 vizsgákat, saját zsebből. Eddig totál mással foglalkoztam, ms technológiákkal nem volt tapasztalatom, de nagyon megtetszett, mert rém egyszerű, meg adja magát minden, jó a dokumentáció.
A kérdés: mit tudnék szimplán ezzel a két certtel elkérni most a piacon budapesten? Egyéb skilljeim vannak mindenhonnan, alap ip,linux,telco,docker,stb. 10 év IT engineering van mögöttem, de keresek valami olyat, amiben újra látnék perspektívát. -
Ennyire mélyen nem látok bele a kriptó dologba, sosem érdekelt igazán, mert nem hiszek benne. Csak annyit akartam mondani, hogy bármilyen céghez is mész fejlesztőnek, amíg te a törvényesség keretein belül maradsz, addig nem érhet baj. Ha bűncselekményt észlelsz, akkor azt nyilván jelentened kell, de ez azért tényleg extrém helyzet (például egy pedofil szájtot kell csinálnod).
-
Kobe
veterán
válasz
Vision #29552 üzenetére
a felfutott kriptos cégek mint onehit wonderként kezdték 1-2 fővel, szóval ha tényleg patent vagy és új a projekt, előbb utóbb biztos hogy boardban találod magad
meg reális eséllyel számolva bilincsben
legalábbis nekem a másik felállás elég furcsa, ahol adott egy startup blockchain cég, arra nincs pénzük hogy ne egy filléres template website motort használjanak, a board már megvan, de mezítlábas fejlesztőnek induláskor / befutás előtt már 200K-t letejelnek, a board tagnak meg a 2-3xosát.
Ok, tételezzük fel, papíron megvan, nulla termékkel, de miből ? Egy relatíve kis csapat esetén is havonta több100K USD bérköltségről beszélünk, több milla per év, ha van egyéb opex, az még pluszba erre rá. Hacsak nem volt kriptó mecénás masszív tőkeinjekcióval a legelejétől, akkor saját token kibocsátásból.
Saját tokennel nem mész túl sokra ha semmit nem ér (lásd beborult DEX-ek), hiába hangzik jól papíron hogy 20K USD-nek megfelelő bizbaszt kapsz érte, saját magad alatt vágod a fát mert rendszeresen pénzzé kell tenned ergo nyomod lefele az árat, előbb utóbb jön a rugpull momentum.
Vagy megvárod és betartalékolod, amig ki nem derül hogy a cég legnagyobb tartalékainak fedezete egyszarvú-pukiban van.Sajnos úgy néz ki, hogy a kriptó cégek legtöbbje a szimpla vállakozás gazdaságtan 1-hez nem tudott még felnőni. Máskül nem derülne ki mindegyikről sorban, hogy nem ugyanaz a probléma van mögötte amit fent írtam.
-
Kobe
veterán
válasz
Froclee #29550 üzenetére
én ezt azért körbejárnám előtte azzal, hogy a végén kinek a kezén kattan(hat) a bilincs. Lásd pl FTX tech leadjét kerülgetik most ezzel, meg a Luna féle "maser of stablecoins" DoKwon féle sztori ugye. Ők is highflier kripto fejlesztők..
A másik meg hogy az emberek többségének gerince is van, így financiális alapon nem biztos hogy belemegy egy 90% scambe.... -
Kobe
veterán
válasz
Froclee #29548 üzenetére
A kriptoval az a gond h a dAppok tobbsege valamilyen Defi vagy Dex cucchoz kotott, egyeb gyakorlati haszna a valo vilagban minimalis. Onnantol kezdve meg erosen lutrit huzol h a kovetkezo ponzi cegbe nyultal bele vagy sem. Persze 1-2 evig mehet a szeker azzal is, csak mostanaban hajlamosak dolni a nagyok is, a tul jol fizeto pozik meg eleve gyanusak, lasd FTX para
perpill az egyetlen epkezlab valo vilagban letezo projekt a Helium, kulfoldon pl a telekommal dealelnek az 5G-s halozatukon valo packet forwarding megallapodasrol (ertsd; kripto alapu 5G infrastruktura bovites). De az meg specializalt, Erlang kell hozza minden szinten, szoval hardverkozeli programozas, hiradastechnika elony
-
-
Froclee
őstag
Bakker. Egyre inkább elgondolkodom rajta, hogy beadom a derekam és jövőre megtanulok kriptot fejleszteni (Rust, TypeScript, Solidity). Nevetséges, hogy seniorként 200k$-t is el lehet kérni. (pl)
Most beszéltem egy csókával egy másik fórumon, aki 190-et keres remote. (Lehet itt is jelen van?)
Az a baj hogy nem igazán szeretem és nem hiszem hogy élvezném.
-
Benny89
csendes tag
válasz
Bóbitatáncol #29109 üzenetére
Felkerült a Gratfon 2022-es Manufacturing salary guide-ja, ebben vannak a mérnöki fizetések is:
https://www.grafton.hu/en/munkaadok/survey-zone/manufacturing-salary-market-guide-2022
-
Nehaiu
csendes tag
válasz
Jhonny06 #29535 üzenetére
En Linkedin-en talaltam az aktualis munkamat. Ha jol emlekszem "European Economic Area" volt megadva mint lokacio. Erdemes ezzel es hasonlo (pl. siman European Union) filterekkel is probalkozni. Persze vannak amik csak adott orszagon belul remote allasok, de ez altalaban kiderul a leirasbol.
-
Kobe
veterán
válasz
bandus #29538 üzenetére
Kenytelen vagyok elhuzni valamennyire, mert a mostani projektem jovo ev elso felet elviszi, es muszaj vagyok megcsinalni.
Egyreszt mert egy igen combos eves + projekt success bonusz fugg tole, amit akarhogy matekolok, a hazai alacsonyabb fizetes + bonusz az elkovetkezo fel evben > >> kulfoldi fizetes altal nyert plusz penz
Masreszt CV ben is egy igen jol mutato dolog lenne belole, amivel a kulfoldi becelozhato pozik szama is pozitivan valtozna altala
Viszknt ha elerek odaig, jo lenne nem nullarol inditani a tajekozodast ezert valami feluleten addigis jo lenne informalodni -
A hirdetések szövege gyakran nem pontos, vagy negotiable. Most nálunk hirdetnek egy PM pozit USA-ban, ráírtam a főnire, hogy lenne egy jó jelöltem innen Budapestről. Válasz: nyugodtan küldje be a CV-jét, mert úgyis full remote a pozi, bárhonnan jöhet.
-
Jhonny06
veterán
válasz
Dinter #29527 üzenetére
Linkedin-en hogy lehet értelmesen remote-ra szűrni? Mert ha be van kattintva a remote, akkor ugyanúgy a hazai állások jönnek be, ha meg más lokációra (pl. Svájc), akkor az gyanús, hogy úgy remote, hogy alapvetően ki kell költöznöd és csak a HO-t értik alatta. Legalábbis fel van sorolva a benefitek között, hogy "free lunch", meg "milyen fasza az office", tehát feltételezem, hogy nem azt értik alatta, hogy bárhonnan dolgozhatsz.
-
Kobe
veterán
Remote.com / nofluffjobs on kivul milyen hasonlo platformok vannak a hazai tavmunkara ?
mi os jazzartason belul kacerkodunk a nyugatra dobbantassal, arra felvezetonek nem lenne rossz -
-
Dinter
addikt
Eljött ez a pillanat is
Nem: F
Kor: 24
Munkakör: Backend dev (.NET)
Végzettség: BME mérnökinfó MSc (hamarosan)
Nyelvtudás: Angol felsőfok (nyelvvizsga csak B2), német alapszint
Bruttó fizetés: évi br. 62k CHF -> havi br. 2.15M Ft
Egyéb: magánegészségügy, egészségbiztosítás, külföldi csapatépítők, Employee Revenue Program
Hely: Budapestről távmunka Svácjba -
törölt tag
válasz
phanonym #29516 üzenetére
Szia.
Abban amit csinál, abban 1 év. De business vonalon ugye nem ennyire kötött a tudás, mint műszaki vonalon, sokkal generálisabb a terület, józan paraszti ész kell hozzá gyakorlatilag. Amúgy 4 éve dolgozik.
Német semennyire nem kell, nemzetközi vállalatok. Azt mondanom sem kell, hogy az én területemen nem a kényelmes NYEU-i emberek (pl németek, svájciak) dolgoznak…
Persze, a tucat SW fejlesztő lehet annyit kap ÁTLAGBAN. Van annál fejebb is, illetve a másik, hogy nincsnek itt ekkora fizetésbeli különbségek, mint magyarországon. De ez a fejlett világban kb mindenhol jellemző.
Pályakezdőként, hacsak nem vagy különleges tehetség, és alapból nem laksz kint, akkor nem sok esély van. -
Szada85
aktív tag
Gondolom munkahelye válogatja, ahol én vagyok multi, ott jellemzöen a gyártást végzö lokációknál csapódik le a legtöbb feszültség, darabszám, quality mutatók, vevöi panaszok esetén, ezt otthon csináltam évekig, így elég jól átláttam.
Ettöl még a központban sem láblógatás megy, itt is be-becsúsznak hajtósabb hetek/hónapok, viszont összességében sokkal "nyugodtabb" környezetben/hangulatban zajlik az új termékek, gyártósorok fejlesztése maga szerintem.
#29475Vezu:
Ugyan nem konkrét idötávval vágtunk bele, tervezgetni tervezgettünk (saját lakás, némi befektetési célú, hasonlók), amit aztán a 2015 utáni árrobbanás szépen keresztülhúzott, idöközben aztán az otthoni hírek, az ország (és szolgáltatásainak) "minöségének" romlása miatt most azt gondoljuk, hogy a saját, és (leendö) lurkók életét szem elött tartva egyelöre maradunk, aztán meglátjuk mi lesz a vége. -
challo
csendes tag
Sziasztok,
Facekom nevű cégről van valakinek tapasztalata esetleg?
-
carapace
csendes tag
válasz
phanonym #29516 üzenetére
Régebben azt mondtam volna, hogy 5-7 év minimum kell, de mostanában ez változik szerintem, amikor beléptem a Sixhez (svájci tőzsde) nekik volt egy ilyen infjú titán programjuk, és csomó pályakezdőt felvettek 1-2 évvel mindenhonnan Europából (jellemzően persze nőket, de pár férfi is átcsúszott a szűrőn)
A Credit Suisse-nél meg a Data Science programjukat toboroztak végzős hallgatókat mindenhonnan jellemzően persze europai csúcsegyetemekről, de a data science, machine learning, rpa meg ezek jellemzően pályakezdőként is simán elérhetők szerintem. Ha klasszikus java / .net vonalon nyomulsz, ott szerintem 5-7 évvel biztosra lehet menni.
Az ITben német nem kell, 8 év alatt egy olyan projektem volt, ahol német volt a munkanyelv, de ott én voltam az egyetlen akinek nem ez volt az anyanyelve, szóval nem meglepő. Minden máshol must have.
-
phanonym
csendes tag
válasz
#41635072 #29513 üzenetére
Szia!
Megkérdezhetem, hogy barátnődnek hány év tapasztalata van?
Illetve alapból hány év tapasztalattal, illetve annak megfelelő tudással reális ott munkát találni?
Német nyelvtudás mennyire fontos, illetve mekkora előny?
Egyébként netes adatok szerint 100-120k CHF-et keresnek ott senior szoftverfejlesztők, de ezek szerint ott minden területen hasonlóan magasak a fizetések, nem csak IT/mérnöki vonalon.
Pont ezen gondolkoztam, hogy ha Svájc a cél, melyik vonalon érdemesebb elindulni, illetve adott szint elérése az egyes területeken mekkora effort, meg nyilván az érdeklődés is számít(pályakezdő vagyok). -
törölt tag
válasz
Vision #29512 üzenetére
Kicsit kevesebb az adó, mint magyarországon, 30% megy le durván. Nekem tisztán a fizumból havi 5M környékén marad. De van combosabb bónusz (igaz ez majd 2024-es évben lesz érdekes mert ugye most szeptemberben kezdtem), meg ilyen olyan kiegészítő juttatások.
Barátnőm is talált egész hamar munkát, alap business területen (tipik irodai melo, nem management vagy consulting), kb a felét keresi mint én, 2,5 körül hoz haza. Így azért elvagyunk. -
-
carapace
csendes tag
Ezért is jöttem haza Svájcból, ott egyszerűen képtelenség lett volna, hogy saját csapatokat vezessek 20+ emberrel, szimplán azért mert nem volt még vezetői tapasztalatom. Itthon meg simán rámvertek egy ilyen feladatot, mert gondolták,menni fog. Aztán ha majd egyszer visszamegyek Svájcba, akkor már ott is.
-
426os
őstag
Egyetértek azzal, hogy leginkább az unokáknak lesz jó. Viszont ismerősi körben, rokonságban azt látom, hogy a már kint született gyerekeknek nem igazán vannak beilleszkedési problémái.
Ugyan nem régóta vagyok kint és egyelőre még az itteni nyelv (dialektus) sem megy olyan jól, de nem tapasztalok semmilyen negatív hozzáállást, kirekesztést. Egyedül a jó nyelvtudás hiánya nehezíti a kommunikációt és pl karrier szemponjából is erős határt szab jelenleg. De nem célom felsővezető lenni sem most, sem később. Egyébként egy olyan cégnél vagyok, ahol sok külföldről betelepedett kolléga van, sokan <10 éve élnek az országban és a nyelvi nehézségeken túllépve nincs problémájuk. Vannak vezető pozícióban is közűlük.
Egyetértek abban, hogy teljesen asszimilálódni évek, generációk, de semmivel nem érzem magam jobban lenézve itt, mint otthon, sőt. Összességében itt kedvesebbek, türelmesebbek az emberek velünk, ami eléggé elgondolkodtató (pl. utcán köszönés alapvető, egy kis csitcset szomszédokkal ha összefutunk, szintén. máskor bringázás közben be akartunk ülni egy étterembe, de nem volt hely. már mentünk volna, de egy random középkorú pár odainvitált az asztalukhoz, hogy nyugodtan együnk ott, abból is tök kellemes beszélgetés lett. Pedig a kis szakadt, olcsó bringáinkkal voltunk, miközben ők meg sokezer eurós eBike-okkal). De hozzáteszem, hogy ez vidék, lehet, hogy nagyvárosokban más a helyzet. -
válasz
#41635072 #29484 üzenetére
+1, én sem érzem ezt itt egyáltalán. sokkal jellemzőbb, hogy magyarországon a magyar nézi le a magyart... nameg az, hogy a csajomra ráordítanak a villamosmegállóban, hogy takarodjon haza, mert éppen angolul telefonál. nyilván ez bárhol előfordulhat, de itt bécsben azért nehezebben tudom elképzelni.
-
CyberPunk666
senior tag
A társadalmi réteg határa mindehol máshol van.
Magyarországon a vendégmunkás azt jelenti, hogy az ukránok dolgoznak az építkezéseken, meg a pékségekben.
Ez részben azért is van, mert a tanulatlan magyarnak (statisztika) ott van a vonal amit ő már nem akar csinálni, és van rá olcsóbb bevándorló. Az átlag 25+ magyar iskolázottsága nem éri el az érettségi szintet sem, és 5%-a vett részt a felnőtteknek az elmúlt 5 évben bármi oktatásban.
A németeknél, ahol 14 év felett van az átlagos 25 év feletti iskolaéveinek száma (az majdnem egy diploma) és a felnőtt lakosság 15-20%-a vett részt valamilyen oktatásban az elmúlt 5 évben, ott a mérnöki munkák alsó fele jelenti azt, amit már nem ők csinálnak.A multikulti csak annyit jelent, hogy a magasabb planfon alá sokan befértek, de nem azt, hogy melléjük is engednek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Synology NAS
- Ingyenes az Epic Store-ban a ma megjelent Deliver At All Costs
- EAFC 25
- One mobilszolgáltatások
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple MacBook
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, TV adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Facebook csoport eladó! Hardver, laptop, konzol adás-vétel lendítsd fel a vállalkozásod!
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest