Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-13 09:39:52

LOGOUT.hu

A Topik fő témája a hazai bankok (kivéve az OTP):

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5701) .tnm válasza doc (#5700) üzenetére


.tnm
addikt

terhelésnél megemeltem 500-ra, jóváírásnál 5000-re. de sajnos a betétlekötésekre ez nem lesz megoldás.
ha meg nincs napi bankkártya tranzakció limit*, akkor ugye 300 Ft-os tételekkel le lehet szívni a teljes egyenleget. Vagy csak napi egy 300Ft-os tétellel pár ezer forintot így le lehet csenni a számlákról és nem kapnak értesítőt a tulajok.

*amiről nem is tudom, hogy netes vásárlásokra vonatkozik-e.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5702) cocka


cocka
veterán

Nem tudom erre tudtok-e valami ésszerű magyarázatot, de az normális, hogy a cib a bankkártya hozzáadásakor szokásos 1 dolláros zárolás címén 308 Ft-ot zárolt?! Holott még saját árfolyamukon számolva is legfeljebb kb. 230 Ft lehetne.

Azon gondolkodtam, hogy ez hogy jött ki nekik?

Már ez is igen szar cibék új visájánál:

A tranzakció összegét a VISA kártyatársaság az általa alkalmazott a blokkolás napján érvényes árfolyamán11 átváltja EURra, amelyet a Bank deviza eladási árfolyamán vált át HUF-ra.

Mert így kapásból még a zároláskor átmegy az USD egy kettős konverzión, ami régebben pont a Visa miatt volt mindössze egy konverzió, mert USD-ről konvertáltak közvetlenül forintra. De még a hivatkozott honlapokon lévő mai keresztárfolyammal (USD->EUR) sem jön ki sehogy a 308 Ft 1 USD-ra. Lehet hogy konverziós díjat vonnak vagy mi? Ez azért vicces ugye, mert ezt a zárolást 2 héten belül feloldják, tehát ez nem kerül majd be a számlatörténetbe, csak a kártyatörténetbe. De ez azért mégis csak furcsa. Más nyom pedig nincs, mert a többi tételt már lekönyvelték/levonták.

Szóval miért is 308 Ft 1 amerikai dollár cibéknél? A paypalban sem láttam nyomát annak, hogy ilyen brutál árfolyamot alkalmaznának vagy lenne mondjuk konverziós költség.

(#5703) doc válasza cocka (#5702) üzenetére


doc
nagyúr

biztos nem eurot zaroltak?

(#5704) .tnm válasza cocka (#5702) üzenetére


.tnm
addikt

biztos, hogy $1-et zárolnak. a múlt héten kaptam meg ugye az új kártyámat (nem dombornyomott mustár a gránitnál)?

paypal 221 Ft-ot zárolt; steam és google 301-302 Ft-ot. mellesleg a google páróra alatt fel is oldotta azt, a másik kettő viszont úgy tűnik ki fogja várni a 30 napot.
nem lehet, hogy Visa rendszerben PP 1€-t zárol?

talán pont azért von €1-t Visa-ról, hogy ezen a kerekítésen ne bukjon senki. a zárolás feloldásakor egyébként az eredeti FT összeget kell visszakapnod, tehát € -> HUF konverzión se kéne veszítened ebben az esetben. vásárláskor más a helyzet. ahol lehet, érdemes lesz majd €-ban fizetned.

[ Szerkesztve ]

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5705) cocka válasza .tnm (#5704) üzenetére


cocka
veterán

ahol lehet, érdemes lesz majd €-ban fizetned.

Akkor asszem más bank más kártyáját fogom vásárlásra használni, mert semmit nem fizetek euróban. Vagy USD vagy GBP játszik. EUR nagyon ritkán.. értsd: szinte soha.

nem lehet, hogy Visa rendszerben PP 1€-t zárol?

A Visa világéletében dollár alapú volt, csak mivel cibék defektesek (meg asszem már mkbék is) euró alapúvá alakították és így mindent az eurónak rendelnek alá. Szal. régen ez minden banknál úgy volt, hogy:

Mastercard: GBP->USD->HUF vagy USD->HUF vagy EUR->HUF

Visánál: GBP->USD->HUF vagy USD->HUF vagy EUR->USD->HUF

Ahol sorrendben nyilván úgy volt, hogy

1. tranzakció devizaneme
2. kártyatársaság elszámoló devizaneme
3. számlád devizaneme

Most ezek a jótét lelkek már bankonként változtatják a kártyák működését és szerintem ebben leginkább a bankok variálnak, mert nem hiszem, hogy a kártyatársaságok bankonként nekiállnak a konverziós "útvonalakat" módosítani.

Mert akkor kérdem én, miért van az, hogy

A Visa kártyák most CIB-nél:

GBP->EUR->HUF vagy USD->EUR->HUF vagy EUR->HUF

K&H-nál meg pont úgy van, ahogy fentebb írtam.

Meg lehet nézni és össze lehet hasonlítani mindkét bank bankkártyás kondíciós listáját. Tehát ezek szerint a bank saját hatáskörén belül dönthet arról, hogy milyen elszámolási útvonalat alkalmaz. Ez persze csak ahhoz járul hozzá, hogy még kaotikusabb legyen a helyzet.

Sőt amit írtam, az utolsó variációt először a K&H kezdte használni a Mastercard kártyáiknál, aztán minden más bank másképp csinálta, rendesen, ahogy az MC-nél írtam, de most már a K&H tért észhez és a többiek őrültek meg.

[ Szerkesztve ]

(#5706) cocka válasza doc (#5703) üzenetére


cocka
veterán

Biztos. A kártyatörténetben egyértelműen 1 USD van. A zárolt összegeknél meg a 308 Ft.

Egy kis + az előzőhöz még:

Lényegében évekig csak a K&H kártyás díjszabásában lehetett megtalálni kimerítő részletességgel a zárolások/könyvelések útvonalát a különböző típusú kártyák és számlák figyelembevételével.

A többi bank ezt le se fosta (vagy csak úgy elrejtették a hirdetmények közt, hogy nem találtam meg), de legalábbis nem a bankkártyás kondi listájukban mellékelték ezeket az egyébként fontos infókat. A cibnél is sokáig tapasztalati úton ment, hogy melyik kártya esetén milyen devizában vásárláskor mit mibe konvertál.

(#5707) axioma válasza cocka (#5705) üzenetére


axioma
veterán

Igen, regen jellemzoen a visa az usd, a mastercard eur elszamolasu volt.
Most meg attol fugg, hogy hogyan szerzodik az adott bank a kartyatarsasaggal (az adott termekre!, marmint kartyara), szoval bankon belul is valtozhat, sot, van amelyik banknal te valaszthatod meg szerzodeskoteskor, hogy milyen elszamolasut akarsz. De az atvaltas egyik fele van csak a bankodnal, a masik a kartyatarsasagnal, tehat nem az van, hogy a cib duplan szamolja fel a marzsot. (Es a kartyatarsasagi marzs nem is olyan nagy.) A 308 teljesen erthetetlen, azt mindenkepp kerdezd meg, hogy hogyan keletkezett (csak nincs 50-80Ft fix dij egy kartyas devizas vasarlaskor, mert %-osan ilyen egyszeruen nem lehet).

K&H: igen, a hitelek annuitasos torlesztojenek szamolasa is naluk van a kondiciokban konkretizalva, mashol ezen a szinten nem jellemzo; de egyebkent felettebb valoszinu, hogy minden banknal megvan ez, csak a sokkal kevesbe lapozgatott uzletszabalyzatban. (Apropo, ott megnezhetned a cibnel is.)

(#5708) cocka válasza axioma (#5707) üzenetére


cocka
veterán

a mastercard eur elszamolasu volt.

Na ja, csak az nem mindegy, hogy hogyan. Mert a Mastercard volt olyan jófej, hogy ha USD-ben költöttél, akkor azt nem konvertálta EUR-ra, mert MC esetén mindkettő elszámoló devizanem volt.

Azt a hülyét kéne jó alaposan összeverni, aki kitalálta, hogy a dollárt vagy bármi mást ami nem euró és nem forint először még euróba kell konvertálni és csak utána átszámítani a már konvertál eurót forintba.

Apropo, ott megnezhetned a cibnel is.

A kártyás díjszabásukban leírták. Valahol a vége felé vannak ezek az infók. Külön a zárolásra és külön a könyvelésre.

van amelyik banknal te valaszthatod meg szerzodeskoteskor, hogy milyen elszamolasut akarsz.

Mesélj, melyik ez a bank. :D

(#5709) cocka


cocka
veterán

Na és akkor a tétel:

[link]

[link]

(#5710) doc válasza cocka (#5709) üzenetére


doc
nagyúr

ennel egyertelmubb nem is lehetne hogy valoban USD :D
igy viszont en rakerdeznek a CIBnel hogy miert 308-ert adjak az egy dollart...

(#5711) .tnm válasza doc (#5710) üzenetére


.tnm
addikt

én megkérdezném azt is, hogy mennyiért veszik, hátha most kell eladni nekik mind XD

[ Szerkesztve ]

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5712) axioma válasza cocka (#5708) üzenetére


axioma
veterán

Hat a mai kinalatban meg nem keresem. Regen mintha a BB-nel lett volna ilyen, de csak ha jol emlekszem, ami korantsem biztos. (Az meg egy masik eset volt, hogy az Erste-nel volt olyan kartya, hogy "online", azaz akkor leginkabb telefonon keresztul lehetett modositgatni azt, hogy melyik szamla legyen mogotte... a huf vagy valamelyik devizasod.)

(#5713) doc válasza .tnm (#5711) üzenetére


doc
nagyúr

a CIB arfolyamreseit ismerve ha 300-ert adjak, akkor 100-ert veszik :D

axioma:
mas szamlahoz rendeles sok banknal volt, nekem pl. regen a CITInel, netbankon keresztul gyorsan lehetett modositgatni (mondjuk kellett is, mert nagyon rossz arfolyamaik voltak)

most a Granitnal ez mar nem gond, olcsobban szamoljak a devizat mint az MNB kozep :C

(#5714) Pug válasza doc (#5710) üzenetére


Pug
veterán

A zárolás nem CIB-es árfolyamon történik, hanem kártyatársaságin, a könyvelés megy a CIB-esen.

(#5715) doc válasza Pug (#5714) üzenetére


doc
nagyúr

de a kartyatarsasag sem adhatja 308 ft-ert az eurot...

(#5716) Pug válasza doc (#5715) üzenetére


Pug
veterán

Láttam én már cifrább kártyatársasági árfolyamokat is. :K

(#5717) axioma válasza doc (#5715) üzenetére


axioma
veterán

Marmint a dollart, akartad mondani.

(#5718) doc válasza axioma (#5717) üzenetére


doc
nagyúr

:K :B

(#5719) cocka válasza Pug (#5714) üzenetére


cocka
veterán

Csak mint ahogy az a cib kondíciós listájából kiderül, nem mindegy, hogy a kártyatársaság kettős konverzióval számol vagy csak simán a saját árfolyamán. Szóval egy USD->EUR->HUF vagy USD->HUF.

De még ha az első is (amit valószínűleg jelent esetben alkalmaztak), akkor sem lépheti túl saját devizaeladási árfolyamát.

(#5720) Nordik


Nordik
őstag

Egy munkatársam utalt nekem egy bizonyos összeget, amit szeretnék neki most vissza utalni.

A történetbe a nevét és egy bizonyos IBAN számlaszámot látok ahonnan érkezett a pénz. Erre a számlaszámra utalhatom is vissza neki az összeget? Eddig azt hittem, hogy valamiféle GIRO számlaszám kellene keresnem.

(#5721) KMT válasza Nordik (#5720) üzenetére


KMT
addikt

Az IBAN a nemzetközi. Elvileg csak több karakter. Vannak erre kalkulátorok.

(#5722) Nordik válasza KMT (#5721) üzenetére


Nordik
őstag

Elutaltam vegul es nem dobta vissza, le is vonta szepen a szamlamrol. Talan akkor elfogadta.

(#5723) Blaise


Blaise
veterán

OTP Amex Blue-val lehet külföldön vásárolni? Mekkora költségekkel kell számolni?

(#5724) polonic válasza Blaise (#5723) üzenetére


polonic
félisten

Ahol elfogadjak, ott minden tovabbi nelkul. Nem kene, hogy dija legyen a kulfoldi vasarlasoknak.

(#5725) doc válasza polonic (#5724) üzenetére


doc
nagyúr

legalabbis KULON dija elvileg nincs, de ha amugy fizet a kartyas vasarlasokert, akkor a kulfoldiekert is (gondolom)

(#5726) polonic válasza doc (#5725) üzenetére


polonic
félisten

Persze, erre gondoltam. Meg elvonatkoztattam a tranzakcios adotol.

(#5727) peterszky


peterszky
őstag

Bár elsőre könnyűnek tűnt, azért mégsem annyira az ez az AXA elszakadás :DDD

Május 10-én (szombati munkanap) adtam be a Margit körúti ügyfélközpontban a nyilatkozatot (megszüntetés, lekötések lejárását nem kell megvárni). Mondták, hogy ok, akkor 30 nap.

Állításuk szerint ez május 13-án (!!!) érkezett be hozzájuk. Jó, legyen. Aznap érvénytelenítették a bankkártyát, időarányos díjat levonva.

A harminc nap az elmúlt napokban lejárt, mégis él és virul a számla, rajta a pénzemmel. Tegnap még kedvesen beterhelték a nemlétező bankkártyámra az 540 Ft-os havidíjat is :))

Írtam nekik, hogy WTF, kíváncsi vagyok, mi lesz a vége.

Viszont a Gránittal meg vagyok egyelőre elégedve, az a nemzetközi deviza utalás, amit az AXA elutasított, itt simán megjött egy nap alatt.

What else you gonna do on a Saturday?

(#5728) ngabor2


ngabor2
nagyúr

Diák számlát szeretnénk nyitni egy 16 éves diáknak. Nyári munkához kell, tehát nem rendszeres jövedelemhez, viszont nem fogadják el a más nevére szóló számlát.

A neten többfele olvastam az Erste diákszámláról, egy helyen viszont nem találtam róla semmit: az Erste oldalán. Már nem létezik ez a számla, vagy csak jól eldugták?

Nem ragaszkodunk bankhoz, a következő feltételek vannak:
- minél olcsóbb
- ha lehet, kártya nélkül
- ne legyen állandó beérkező jövedelemhez kötve

(#5729) .tnm válasza ngabor2 (#5728) üzenetére


.tnm
addikt

a bank se fogadja el a más nevére érkező fizetést?

amúgy _elvileg_ nem kötelezhet a diákmunka közvetítő számlanyitásra, ha nem hajlandóak más néven lévő számlára kiutalni, akkor adják oda postán, vagy házi pénztárban. (_elvileg_ kötelező lenne a kettő közül az egyiket biztosítaniuk).
a mai banki helyzetben mindkettő olcsóbb, mint egy diákszámlát nyitni. (főleg csak egy szezonra).

* "_elvileg_" = mivel a diákmunkára sorban állnak, ezért simán lehet, hogy inkább mást vesznek fel helyette. bár ilyenkor szerintem lehetne perelni.

némelyik banknál egyébként van ingyenes lehetőség arra, hogy egy számlának legyen egy másik kezelője is, és akkor már az ő nevén is van a számla. a lényeg, a lényeg: egy új diákszámla nyitása a lehető legrosszabb variáció, ez legyen az utolsó, amit csináltok. (akartam írni, hogy kivéve, ha egyetemre megy ősztől, de látom csak 16 éves)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5730) cocka válasza .tnm (#5729) üzenetére


cocka
veterán

mivel a diákmunkára sorban állnak, ezért simán lehet, hogy inkább mást vesznek fel helyette.

Elég ahhoz bármilyen picslicsáré szarság, hogy ne hívjanak többet. Pl. másfelé áll 3 hajszálad mint tegnap vagy a megadott időbeosztásod ellenére, nekik határozottabb elképzelésük van arról, hogy hogy osszák be az idődet. Ha neked ez nem felel meg, többet nem hívnak. Csak azt nem értem, hogy akkor mit számít, hogy mikor érsz rá.

(#5731) szabogabor10 válasza ngabor2 (#5728) üzenetére


szabogabor10
veterán

Erste Diákszámla újonnan már nem igenyelhető. Ha jól tudom, már csak az EgySzámla van az Erste-nél, de annak sokkal rosszabbak a kondíciói. Mostmár nincsenek olyan nagyon kedvező diákszámlák sehol, akár az OTP-nél is nyithattok Junior számlát, annak továbbra sincs számlavezetési díja.

iPhone 14 Pro Max -- iPad Pro -- tv 4K -- Watch — Mac — AirPods Pro 2nd gen

(#5732) ngabor2 válasza szabogabor10 (#5731) üzenetére


ngabor2
nagyúr

Ha lehet, az OTP-t kihagynánk, a környezetünkben mindenki csak rosszat tud róla mondani.

(#5733) Vangelis


Vangelis
nagyúr

Nekem is kellene egy folyószámla... havonta max egyszer használnám.
Kártya sem lényeg hozzá.

Csak néha utaltatnék rá.

Amíg meg nem találják :D ... a csúnya bácsik :_D

@@@@ https://armegoszto.hu/deals/new

(#5734) peterszky válasza polonic (#5726) üzenetére


peterszky
őstag

Hehe, rosszul néztem a hirdetményt, mindig előző hónap díja terhelődik és teljes hónapra. Szóval a WTF jogtalan :)

What else you gonna do on a Saturday?

(#5735) Vivusss


Vivusss
újonc

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni!
Raiffeisenes vagyok, de váltani szeretnék, viszont fogalmam sincs,hogy melyik bank lenne a legjobb?! :U
1. Jó lenne,ha minél alacsonyabb lenne az éves kártyavezetési díj.
2. Ha lenne két ingyenes pénzfelvétel.
3. Interneten tudjak vele vásárolni, külföldről is.
4. És , ha ingyenes, vagy olcsó lenne az sms értesítés, illetve ne legyenek rejtett költségek!

A Raiffeisennél is kifizettem az 5000forintos éves kártyadíjat, de minden hónapban lenyúlnak még valamennyivel!

(#5736) cocka válasza Vivusss (#5735) üzenetére


cocka
veterán

kártyavezetési díj

Ilyen nem létezik. Számlavezetési díj van, azt vonogatják a semmire, meg általában éves kártyadíj van, de van ahol havi bontásban szedik az éves kártyadíjat.

Meg mi az, hogy rejtett költségek? Rejtett akkor lenne, ha nem tüntetnék fel a kondíciós listában avagy hirdetményben azt a díjat, amit a számládra terhelnek.

Amúgy magnet, gránit és kb. slussz.

(#5737) .tnm válasza Vivusss (#5735) üzenetére


.tnm
addikt

még pár infó jól jönne: diák vagy-e, érkezik-e rá rendszeres jövedelem minden hónapban, átlépi-e a 150ezer, vagy 250ezer, stb. határokat, munkabér jellegű-e, ilyenek. (persze nem kell elárulnod ezeket, ha nem akarod, de ennél nehezebb ajánlani :) )

a két ingyenes készpénzfelvétel minden banknál megvan, ha teszel erre vonatkozóan nyilatkozatot. (de egyszerre csak egy bankszámládhoz veheted ezt igénybe, de gondolom nem is lenne több).

gránitnál 20 FT az SMS darabja (kivéve netbanki biztonsági sms-ek), de minden sz@rra küldenek, ha nem kapcsoltatod ki. egyébként panaszom egyelőre nincs gránit-ra, kicsit fapados a netbank és helyenként hiányos a tájékoztatás.

persze gránit akkor jó, ha tudod a feltételeket teljesíteni.

[ Szerkesztve ]

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5738) kew válasza .tnm (#5737) üzenetére


kew
senior tag

Feltetel nelkul is van ingyenes szamlajuk, ami szinten teljesen megfelelo szvsz.

(#5739) Kbali válasza Vivusss (#5735) üzenetére


Kbali
nagyúr

Nézz szét azért a saját bankodban is, mert érdekes módon a Raffinak is van jó ajánlata.

(#5741) Hintalow válasza Vivusss (#5735) üzenetére


Hintalow
senior tag

Ahogy felettem is írták, először érdemesebb a saját bankod környékén szétnézni, illetve átnézni az igényeidet.

- Az 5000 Ft értékű kártyadíj magas, az vagy dombornyomott, vagy hitelkártya. mihez volna rá szükséged?
valószínűleg egy sima kártya is elég lenne, az a rafinál is olcsóbb (bár ahogy nézem nem sokkal, kb 3000Ft köszönjük tranzakciós adó, ingyenes kp felvét :((( )

- a két ingyenes kp felvétet már írták, bárhol igénybevehető

- manapság már kutatni kell olyan kártyát ami NEM alkalmas online vásárlásra, kb minden földrészről vásároltam már a sima kis mastercardommal (erős a gyanúm, hogy abban a hitben élsz, hogy külföldről/online vásárolni csak domborkártyával lehet, és ezért tartassz fent egy drága kártyát, amire amúgy semmi szükséged)

- ingyenes sms szolgáltatást normál számláknál nem nagyon fogsz találni, a díjjak nagyjából hasonlóak, érdemes ezt aszerint nézni, hogy ne általány legyen, hanem sms-enkénti díj, és lehessen állítani, hogy miről kérsz sms-t (ebben emlékeim szerint pont jó lehet a rafi)

[ Szerkesztve ]

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#5742) .tnm válasza Hintalow (#5741) üzenetére


.tnm
addikt

a maestro kártyák még mindig feketebárányok a külföldi/netes vásárlásoknál, azokat azért érdemes kerülni

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#5743) doc válasza .tnm (#5742) üzenetére


doc
nagyúr

leszamitva Nemetorszagot, ott az EC kartyan kivul a Maestro az amit elfogadnak (pl. egy Kauflandban Maestroval fizethetsz, de MasterCarddal nem)

(#5744) polonic válasza doc (#5743) üzenetére


polonic
félisten

És ennek mi az oka?

(#5745) doc válasza polonic (#5744) üzenetére


doc
nagyúr

na ez jo kerdes, passz...
annyira mondjuk nem zavar, mert rendszerint ugyis tobb euro van nalam KP-ban mint amit el tudok kolteni, online meg mukodik a MC is (sot, pl. a vasuti jegyautomatak is elfogadjak, de benzinkuton is fizettem mar vele)
de kisebb boltokban (khm, a Kaufland tesco-meretu szupermarket :D) kb. eselytelen

(#5746) Hintalow válasza .tnm (#5742) üzenetére


Hintalow
senior tag

Ja, Maestrora nem is gondoltam, (az csak olyan tiszteletbeli bankkártya ;] )
Amúgy igaz, az tényleg nem az igazi. Mindig elfelejtem, hogy csomó bank olyat adogat "alap" kártyának.

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#5747) cocka válasza doc (#5743) üzenetére


cocka
veterán

És német Maestrot vagy magyar Maestrot? Nem mindegy.

(#5748) doc válasza cocka (#5747) üzenetére


doc
nagyúr

mibol gondolod hogy szamit?
egyebkent jol elvolt kint a magyar Maestroval is (bar amikor berakta a DB jegyautomataba, az meg kozolte hogy a Windows NT ujraindul, az vicces volt :D)

(#5749) cocka válasza doc (#5748) üzenetére


cocka
veterán

Ja lehet, hogy csak Osztrákiában, de lehetett hallani ilyesmit, hogy ott csak osztrák Maestrot fogadtak el.

(#5750) pdw_ph válasza cocka (#5749) üzenetére


pdw_ph
tag

Félig off, de én 2 éve Ausztriában a parkolóautómatától kezdve a hotelen át a boltokig mindenhol simán fizettem a magyar Mastercard hitelkártyámmal.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.