- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Ez jó sztori.
Egyszer vittem vissza én is a szalonba, hogy szerviz után úgy meghúzták a kerékcsavarokat, h a jó édes anyukájukat!
Ott ugráltam a kerék kulcson mondván az én súlyommal a kulcs végén cirka 300 Nm-t fejtek ki, ha ugrálok rajta ki tudja mennyit, de már görbült a kulcs.
Mondom hogy cserélek így kereket az út szélén!? Meg kinyújtjátok nekem a csavarokat, akkor vetetek veletek újat.
A főnöknek nem volt őszinte a mosolya. Ablakból láttam a szervizes srác válla fölött nézte végig, ahogy egy méteres "nut buster"-rel birkózik a kerékkel.
Én már úgy kérem az ilyen műveleteket, hogy 100 Nm egy kerékcsavar, ha nem tudom otthon leszedni visszahozom nektek.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Nektek mennyire pontos az ABS alapú nyomásjelző?
Én azt vettem észre, hogy magasabb oldalfallal kb alig, vagy nem is működik.
Nyári szettel egy tizedes eltérésnél (a többi kerékhez képest ugye) már jelzett. Ez egy 205/50 r17 6.5J felnin. Téli szettnél most fújtam épp kereket, egyik 3-4 tizeddel volt alatta a többinek és nem jelzett a kocsi. Ez meg egy 205/55 r16 szintén 6.5J felnin.
-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én nemzettől függetlenül még megemlíteném a GM-et is, az Alfában az M32-es váltó vonyít, a WagonR-ben meg a vellany olvaszt.

-
Dorien
veterán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
"A Michelin ugyanezt a taktikát alklamazza a C brandeknél, egyféle abroncs és csak a sütőformában cserélgetik a logot nyomó betétet. (Riken, Kormorán, Taurus, Sebring, etc.)"
Pff. ezeknek a téli változata (Taurus Winter 601, Riken Snowtime B2, stb.) valami borzalmasan csúszik nedves úton.
Mindenki kerülje el őket messzire...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Szárazon mindegy. Vizesen meg akkor majd lassan megy. Van arra teszt mennyire romlik le a felúszás ha fordítva teszik fel a V-mintát?
Én is filozóm pótkeréken, de teljes méretűn - amint kitalálom hogy emeljem meg a csomagtartó padlóját. Csak fognék egyet a használaton kívüli garnitúrából, amik közül az egyik az pont V-mintás.
-
Marchello19
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Köszi a tippet, van téli garnitúrám, emlékeim szerint azzal nem volt baj. De még ha azok a gumik is hibásak lennének, kétlem, hogy pont ugyan abban a tartományban remegnének.
Elég az első tengelyen, vagy teljesen cseréljem? Persze megcsinálom az egészet, ha úgy kell, de nem bánom, ha nem kell annyit a pusztulat melegben szenvedni vele.

-
tutis
addikt
válasz
2ozzmexy
üzenetére
marad a goodyear, azt rendeltem meg. ez a teszt is segített dönteni. (már amennyire valós)
A goodyear-al lényegesen több a megtehető km...
Egy dolog ami elgondolkodtatott
Most 94V van fent a fiat tipon, extra load-os. Viszont most 91V-t vettem..nem tudom mennyire lesz másabb..Gépkönyv 91H-t ír, így annak megfelelek.. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Mert sokszor az erosebb/gyorsabb tipusikhoz adjak meg az erteket, hogy csak egyfele gumit kelljen belogisztikazniuk.
Ott az en autom, 89V kell ra. Mikozben 190-nel nem tud gyorsabban menni. Total felesleges ra a V boven eleg a H-s, meg igy is marad tartalek a gumiban. Mikozben olcsobb, konnyebb es mivel nem nyari gumi meg szabalyos is.
-
kelly416
veterán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Ebben azért van egy kis birkaszellem, ha belegondolsz.

Tök igazad van egyébiránt, ezt nem kell meghágni, ez egyértelmű dolog. Csak ahogy olvastam az utolsó sorodat, kissé katonásnak hatott.De tudod, ilyenkor jönnek a boyracer meg sufnituning dolgok, azon felül ott vannak más egyéb indokok, más felni kell, más mittudoménmi az indok.
Pár éve mondta egy motorostalin az egyik srác, hogy azért van itthon a Harley-je, mert svédben még azt sem szeretik, ha a felni nem gyári az autódon. (Egy Harley meg nem a gyári állapotról szól, főleg nem a hangja.) Lehet ugyanaz a méret meg minden paraméter, de le kell papírozni a változtatást, másképp büntet a rendőr. Viszont ettől nagyon messze állunk mi ebben az országban. Mind felsogásban, mind szabálykövetésben, mind átlag bérekben és reálbér tekintetében. Szóval mindenki megtalálja majd a kifogását, hogy miért nem gyári méretű, paraméterű gumit vesz.
-
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Sikerült a lényeget megragadnod...
Amire kitértem, hogy szerintem egy szándékos "butítás" van ezeken az abroncsokon.
Lehet a cégnek gazdaságosabb a mintát direkt elrontani, mint magát a gumikeveréket cserélgetni a jó és a xar között.Ha visszaolvasol, láthatod, hogy a Nexen alá nem mennék, sőt, ha most azonnal vennék, akkor Q3 lenne.
Egyébként az itt sem mindig tükrözi a minőséget. Lásd akár top márkák repedezése...
-
svedmalac
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
A polaris3 egy zseniális gumi volt.
Full havas árokból úgy szedte ki a régebbi C5-öt, mintha egy füves gödröcskéből jöttem volna ki kellemesen.
Szerencsére rengeteg havas élményem volt vele. Első osztályú cucc volt anno.
És az öregedése is jó volt, öt évet volt fent és még egész korrekt volt cserekor is... -
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Mi bajod vele, a Micselin gyártsa.
Annyi Sebring, Kormoran, Taurus iteráció fut az utakon, hogy többenet. Ez egyrészt érthető okokból spórolás miatt történik, másrészt csordaszellem. Alig drágábban, vagy hasonló árakon már vállalható márkák is vannak, pl. Sava, Debica, Laufenn, Barum, Matador stb. -
-
szabonagyur
félisten
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Érzésre nincs meg a -20% tegyük hozzá, ezt mire bebizonyítja a gatyája rámegy.
Plusz azért ahogy végig olvasom egyben a történetet túl sok benne a ha faktor
#52053-ból
Igen közben beszéltem egy hozzáértővel (Michelin németországi ügyfélszolgálat) és a következőket mondta, jelen esetben a Michelin PS 4 gumikról.
Tehát van a sima és az acoustic, mind a kettőnek gyárilag 70db (235/40 R19 méretben) az értéke, viszont, ahogy te is írtad az acoustic olyan tartományban csökkenti a zajt és az úthibákat, hogy ezáltal akár további mínusz 3-4 debiceles (tompás csendesség) érzékelhető az utastérben, mint a sima Primacy-nál.
Tehát, túl nagy a kontraszt, valamikor szinte siklik az autó, másik típusú aszfalton meg túl erős az "üreges" gumizajEz azért eléggé vagy-vagy nekem, plusz még akár az aszfaltra is visszavezethető a hiba.
Távol álljon tőlem a gyártó védelme, csak egy eléggé szubjektív dologról van most szó.
-
No.01
addikt
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Szvsz ez nem egy mukodo dolog meg elmeletben sem, hisz mi is konkretan a referencia? Mihez kepest (milyen meretben, milyen auton, milyen sebessegnel) -20%?
Ebbol sajna nem lehet jol kijonni. Ezt be kell nyelni szerintem.Persze a velemenyt meg lehet irni a gyartonak hisz abbol tanulnak, de ennel tobbet en nem remelnek.

-
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Nem eldöntött, nyilván azért kérdeztem itt meg, hogy mások hogy vélekednek róla.
Ész érvekkel meggyőzhető vagyok. A 17x-es öregedést azért sokallom. Nyilván nem csak a megtett km, de az autón állás is öregít a rakrárhoz képest.
4S példa nálam: A 4,5 éves 4S Nexeneken én nem látom rajtuk az említett extrém öregedést. Úgy 65e km van pedig bennük. Ilyen idős korukban a K115-ös Hankook, meg korábban a Fulda nyárik sokkal xarabb állapotban voltak.
-
Laraxior
titán
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Miért hagynám el?

Cseréltem már kereket defekt miatt. Az meg számomra egyáltalán nem releváns információ, hogy éppen tőcsavaros-e az autóm kereke, vagy sem.
Amúgyis mindegy lenne, ha tudnám is, mert mindent a szervízben csinálnak, egy sima olajszintet nem nézek![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Inkább én mutogassak rájuk, hogy ezt nem csináltátok meg, azt sem, minthogy bármikor is azt hallgassam, hogy össze lett kókányolva. De ez az én véleményem. Lényegtelen is.#51715 pepe091 Hívtam szegényt, csak gondolom dugig vannak munkával, mint mindig, engem meg sürget az idő, azért gondoltam, hogy vállalkozom a műtétre

-
tboldi
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
1. Ez a legnagyobb megengedett méret, nem kéne konfrontálódni a hatóságokkal, pláne nem az osztrákokkal.
2. A lemezfelni esélyesen könnyebb, mint egy bármilyen megfizethető árú alu (ami nem is egészen alu), ergo nagyobb lenne a fogyi. A formája miatt amúgy is hátránnyal indul, nem kellene jobban kínozni.
-
szabonagyur
félisten
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Gyárilag ezzel jött... Szóval mielőtt kidobnám csak random mert, hogy sz@r gondoltam rákérdezek kinek mi a tapasztalata vele.

Pluszban azért nem állnak halomban az árokban SCROSS/Vitara autók, mind ezzel jön (meg kitudja mennyi modell még).
Pluszban ha tényleg az olcsóság lenne a lényeg akkor a 83LE-s 15 éves Honda Cityn sem Continental 4 évszakos lenne...
-
DeadMeat
nagyúr
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Teljesen jol fogalmaztatok, csak erdekelt volna, hogy van-e valami indoka hogy ketten is a taurust hoztak fel nem a masik ketto valamelyiket, hiaba egyformak.Gondoltam van vele valami jobb tapasztalat.
Igazabol tljesen mindegy, mert hirtelen eltunt mindharom a rendelheto gumik(helybeni gumisok) listajabol, vagy csak nagyon kesoi idopontra elerheto.....
Benne vannak a pakliban igen
-
Richard!
addikt
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Szóval aszondod', hogy egy 2018 decemberi gyártású és 2,5 éve az autón lévő prémium 4 évszakos 35 ezer km futással kuka lenne?
Én sem vagyok nagy szaktekintély, csak 8 éve van jogosítványom, ezalatt csak ~100 000 km-t vezettem. Ugyan a logikád kikezdhetetlen, de azért ezekkel az adatokkal ez elég meredek lenne
-
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
"ha különböző az átmérője a hajtott kerekeknek, akkor kinyírod a difit"
És mi a helyzet a 4WD hajtással? Igaz, hogy az S-Cross mankókereke kb. ugyanakkora méretű, mint a gyári 215/55 R17, csak nem rugózik annyira.
Úgy tudom, hogy 4WD hajtásra hóláncot se szabad tenni (mivel a hátsó difik nagyon kényesek).
TommyY
-
polonic
félisten
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Teljes értékű pótkerekem van. Amire akartam mondjuk feltenni ugyanolyat, mint ami a többi 4 keréken van.
De ha én most felteszek 4 évszakost a pótkerékre és kapom a defektem, lecserélem a defektes kereket, akkor van egy négyévszakos és 3 téli az autón, ami működik is.
De egy tengelyen így nem lesznek azonos kerekek. Azt meg nem nagyon szeretik.
Nem rendőr miatt. Hanem biztonság miatt. Nem a rendőr miatt meg a büntetés elkerülése miatt tartom be mondjuk a sebességkorlátozást.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Értem de az a dilemmám, hogy 4 hólánc kell ok de jelenleg csak 2 van (1 szett). 2-t nem fogok feltenni soha mert szétcseszi a középső difit ami nem olcsó móka. De ha csak átugrok inni egy kávét Bécsbe és a rendőr megkérdezi van-e hóláncom, akkor elég ha a meglévő egy szettet mutatom meg? Vagy azt fogja mondani, hogy ez a 2 kevés és legyek kedves a kasszához fáradni...

-
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Egy FWD Golfom van.
Ha a novembertől áprilisig tartó időszakban megyek Ausztriába, bedobok egy hólánc szettet a csomagtartóba. A méretét már nem tudom, tippre nem passzol az autóra. A 18"-os csecse téli szettemre nincs az a rendőr aki felrakat velem hóláncot. Sohaéleltbe' nem szereltem még , az se tudom, hogyan kell, így fogok meghalni.
-
robertka
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Így teszek én is főleg, hogy már van is egy 5. felnim.
Elkezdtem felderíteni mik a lehetőségek 4S forgásirány mentes gumik terén, hát nem sok:
Dunlop Sport All Season - 20.900Ft
Apollo Alnac 4G All Season - 21.500Ft
Infinity EcoFour - 20.300Ft
Ezek közül a Dunlop tűnik a lejobb választásnak, szerintetek is? -
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Ez a váltóméretű abroncs bevállhat. Jelenleg 17" 225/45 gumi van rajta, ezt kellene kiváltani. Még azon is gondolkodom, hogy visszaváltok teljes egészében 16"-ra, nem tettem le róla, csak amilyen árak vannak, hatalmas ráfizetés.
Qru: köszönöm neked is. Megnéztem: 57.500 Ft
elég erős ára van, inkább egy acélfelni rendes gumival -
TommyY2
tag
válasz
2ozzmexy
üzenetére
Én most cseréltem le a tavaly vett (gumis által rám sózott) 215/60 R16 Momo North Pole W-2 téli szettet Michelin Alpin 6-ra.
Az említett Momo gumi kicsivel drágább (120eFt a 4db), mint az általad említettek. Az utóbbi néhány évben a volt gumisomnak köszönhetően tapasztaltam (a Momo-nál telt be a pohár), hogy az alsó kategóriás gumik élettartama max. 3 év, a teljesítményük viszont addig is kívánnivalót hagy maguk után.
Úgy gondolom, ha kifizetek Casco-ra évi 100eFt-ot, akkor nem a gumin fogok spórolni (190eFt volt a Michelin, legalább 6 évre tervezek vele, mivel hűvös helyen vannak tárolva). Egyébként télen én se megyek többet 1-2ekm-nél (viszont 100m-en belül is megtörténhet a baj).
TommyY
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- War Thunder - MMO Combat Game
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- Brutálisan drága lehet a Poco F9 Ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 Ti 16GB Lian LI LANCOOL207 ADATA 850W
- Bontatlan Moleskine Smart Writing Set Ellipse digitális e papír füzet / 12 hó jótállás
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro Max 64GB Gold -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4584
- White STRIX Gaming PC! 7800X3D / RTX 4080 Super / 48GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000W Gold! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Mindenki kerülje el őket messzire...

Egy FWD Golfom van.