Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Ketogén étrend
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kornel
üzenetére
Gondolom a Quatrac Pro-ból indultak ki, de mellélőttek. A minap láttam az utcánkban egy Ford Fusion-t, zsír új Quatrac 5 papucsokkal. De van egy Focus is, Sebring All Seasonnal. Markáns formájú mintázata van, de alig van róla infó, erről a gyanúsan alsópolcos, de német nyelvterületről jövő gumiról.
-
blakey
titán
válasz
rothfb
üzenetére
3 éve. a legjobbak közé sorolható ráadásul téli/nyári mintázata van. Olvass vissza a topikban. Biztos van akinek nem jön be, ilyet nem állítok, de ez mindenre elmondható viszont az, hogy sz@r az erre sem és a többi ajánlott márkára sem. Nem azért választottam a Quatrac5-t a Quadraxer2-vel szemben, mert az utóbbi sz@r hanem azért, mert a Quatrac szimpatikusabbnak tűnt és egy-két paraméterben jobban teljesített, de ha a Klébert választottam volna azzal sem lennék csalódott.
-
blakey
titán
válasz
rothfb
üzenetére
Rosszat olvasni kb. mindenről lehet, egyet tudok írni, ha most kéne vennem akkor megint Quatrac5-t vennék. Többen vagyunk ebben a topikban is akik ezt használják és nem is írunk róla, mert nincs mit, működik és kész. Szerintem nagyon jó gumi. Egyébként bármelyik másikat is kipróbáltnám, nem félek attól, hogy nagyon rossz lenne, a következő gumi már nem Quatrac5 lesz, addigra kifut. Talán Goodyear de Nexen vagy Michelin is lehet, addig amíg nem kell lecserélni felesleges nézelődni, elég csak olvasni. :)
-
válasz
Kornel
üzenetére
A fékút teszten azért meglepődtem néhány márka viszonylag gyenge teljesítményén. Pl a Kleberen, az Nokian-on és főleg az Apollon. Főleg, hogy ezek mind drágábbak lettek volna, mint a Nexen. Az új Quatrac jól szerepelt, a Hankook pedig meglepett, lenyomta az új GY-t. Továbbra is úgy látom, a Nexennel jól jártam. Árban és teljesítményben is.
-
ftc
nagyúr
LEsz még az idén? Continental WinterContact TS 870
Illetve továbbra is gondban vagyok télre miylen felnit
-
KAMELOT
titán
-
válasz
kenguru99
üzenetére
Ha a fejem tetejére állok sem tudom most visszakeresni, ami alapján nem győzött meg a Quatrac, mert több hétig nézegettem, keresgéltem és külföldi fórumokat is olvasgattam, amikben nem voltak jó véleménnyel az elődről, a Quatrac 5-ről.
De pl a Pro-ról ez az oldal sem győzött meg: link -
válasz
Teat Soledo
üzenetére
Nem tudom. Szerintem a mintázat alapján a Quatrac a nyáriasabb, legalábbis a mintázata alapján. De majd egy nálam hozzáértőbb megmondja a tutit. A V alakú forgásirányos minta inkább a téli gumikra jellemző, míg a hosszanti "árkos" a nyáriakra. A Quatracnak nem V alakú a mintája. Ezért is nem forgásirányos. Csak asszimetrikus ("outside-os").
-
válasz
kenguru99
üzenetére
Most nem állok neki keresgélni, nem vagyunk a bíróságon, de a Totalcaron is szerepelt nem rég egy gumis cikk, ami egy 3-4 éves sz@rrá repedezett Quatrac 5-ről szólt. Teszteken sem villantott akkorát, hogy megérje a felárat. Őszintén szólva egy okból nézegettem, az pedig az, hogy nem forgásirányos gumi. Csak asszimetrikus. Cserélgethettem volna oda, vissza, keresztbe. De végülis arra a kb 5 évre, amíg újra cserés lesz, akár maradhat is ugyanazon a tengelyen, oldalon. Majd meglátjuk. Ezért a Nexen lett.
-
válasz
Teat Soledo
üzenetére
Én pont ebben a dilemmában voltam. Quatrac vs Nexen. Nexen lett 225/45/R17-es méretben. Keveset járok, a tesztekben ár-érték arányban az egyik legjobb volt. Nekem nem érte meg a plusz árat a Quatrac. Ráadásul a Nexenről egyáltalán nem olvastam rosszat, míg a Quatracról (igaz az elődről, 5-ről) sok rosszat olvastam. Még a Hankookon gondolkoztam, de drágább lett volna, viszont jobb nemigen. Egy szóval a Nexen maradt. És jól döntöttem, egy igen csendes, komfortos gumit kaptam. Szárazon és főleg vizes úton ég és föld az eddigi nyáriakhoz (pedig pár évesek voltak) és főleg a téliekhez (azok már 8 évesek voltak) képest. Hóban meglátjuk, ha lesz hó.
-
Teat Soledo
újonc
válasz
Csabroncka
üzenetére
Olyankor kell gumi helyett az eszedet használni... Kb. Ugyanaz mint az ónos esőnél
-
Csabroncka
addikt
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Jók a grafikák egyébként! Nehéz jól eltalálni a váltást, a legtöbben akkor szoktunk szandálról mamuszra váltani, ha reggel már be-be figyel 1-3 fok. Amit nagyon utálok ez a faleveles nyálkás trutyi idő, azt eddig egy gumim sem úgy tolerálta ahogy én elképzeltem.
-
Teat Soledo
újonc
Sziasztok! Még nem vettem meg a négyévszakos gumikat, de közben szemezgetek a Quatrac Pro-val is a Nexen melett. Megéri 1 szettnél a kb. 16-18.000 pluszt a Nexenhez képest?
-
Kornel
veterán
Télre hegyekben, Magyarországon biztosan az az optimum, mert ott is több a nulla fok feletti időszak, mint a fagyos időszak.
Az enyém is nyúlós volt újan, most már egyre jobb, pedig elég sz@rul néz már ki, meg is mondták hogy kukás
TFSI: az első teszteken is gyakorlatilag egy téli gumi teljesítményét hozta havon is. Jégen azért hiányoznának a plusz lamellák nyilván, majd mindjárt megkapom

-
válasz
Kornel
üzenetére
A Gen2-vel az a baj, hogy drága és nyúlós szárazon, pláne melegben. Egyetlen, az ominózus 2017-es tesztben volt kiegyensúlyozott, amúgy teljesen igazad van, vízen és hóban bolondbiztos, kvázi téli gumi.

OPiiPO: viseld egészséggel, megelégedéssel és jelentést kérünk.

Kornel, van egy olyan gyanúm, hogy a Kleber is időközben kapott egy upgradet, ezért jobb hóban, mint 2017-ben. Mint egy + a CC-ben.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Kornel
veterán
CC az egyik legnyáriasabb négyévszakos (volt), a + pont kicsit téliesebbre tolta a keveréket.
Budapesten az is tökéletes egyébként.
Vidéken, hegyekben akár 30 fagyos nap is lehet a 90 nap télből, ott lehet egy GY Vector 4 season gen2 egy optimum, de semmi esetre sem egy Nordic téli minta.Én a Kleber-el fél méteres hóban, hófúvásban is elboldogultam Donovaly felé. Bár az egyik legjobb téli teljesítményt nyújtja a tesztek szerint a négyévszakosok között, sőt saját tapasztalat alapján van olyan téli, aminél sokkal jobb télen is (Falken HS449).
Sőt, nyáron a gyári Continental Eco Contact 5-nél is jobb, amivel emberek tízezrei (összes itthoni Suzuki) vígan járkálnak, mert prémium abroncs

-
sfefe
addikt
válasz
Kornel
üzenetére
Neha szokott ho lenni ( plusz koran megyek melozni akkor meg nem nappali homerseklet van ) es altalaban a takaritas nem vmi gyors nalunk, cegesen volt 4 evszakos es nem voltam meghalva tole.
En pl maradok a ket szett guminal...
ja meg a vizes/éatyakos tapadas is messze volt a telitol... ( cc volt amugy ) -
haris
őstag
válasz
Petyás
üzenetére
Értem amit mondasz, pont azt próbáltam magyarázni, hogy ha a nyári hőségre nyárigumit használsz, akkor a téli hidegre miért nem akarsz egy erre kitalált téli gumit biztos tartalékokkal ha esetleg szükség lenne rá.
Vagy ha 4 évszakos, akkor miért nem az marad nyáron is?
De figyelj! Igazából tehetsz fel télre 4 évszakos gumit, nyárra meg nyári ha te így érzed jól magad, csak szerintem felesleges. De ha így szeretnéd, tedd, végül is nem tilos, és nem leszel felelőtlen tömeggyilkos ettől.
"De a biztonság oltárán" én inkább a téligumi szettre áldoznék -
válasz
OPiiPO
üzenetére
A CrossClimate-ot alapvetően egy "téliesített" nyáriguminak tartják, a négyévszakos megnevezés alatt pedig a Continental AllseasonContact-ot érti. Ami kicsit vicces a számomra, elnézve a Conti mintázatát. Főleg kémiai, és kevésbé fizikai dolgok már ezek.
Qru: hazámat szolgálom.

-
válasz
FollowTheORI
üzenetére
AllSeason és a CrossClimate közt pontosan mi a különbség

(#41948) Kornel: azt hittem ez két külön, jól elhatárolódott kategória.
(#41949) TFSi: ok, köszi!
-
[The TRUTH About Winter, All Season and Summer Tires ❄ Tested at 0c, 2c, 6c, 10c, 15c]
Csak hogy kb mire lehet számítani a kritikus hőmérsékletek/viszonyok között, ami fontos.
Nyári: Continental PremiumContact6
AllSeson: Continental AllSeasonContact
CrossClimate: Michelin CrossClimate
Winter: Continental WinterContact TS 860Szóval mind prémium gumi.
Nedves fékút, a kisebb érték a jobb, ahogy nő a hőmérséklet:

Havas jeges úton pálya köridő, kisebb érték a jobb:

Száraz fékút, a kisebb érték a jobb, ahogy csökken a hőmérséklet:

Az előbb linkelt videóból a lényeg ami látszik... szárazon a nyári a legjobb, nedvesen csak 15 fok és felette a legjobb a nyári... valószínűleg 25-30-40 fokokban még jobban a nyári jobb.
A téli csak a havas jeges úton a legjobb, az a középső ábra ahol köridőket mértek havas/jeges viszonyok között részben "érzésre".
A nyári gumi vizes teljesítménye változik legjobban ahogy csökken a hőmérséklet egyre rosszabb...
Szóval szerintem a tesztek és a gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a 4 évszakos egy jó átlagost hoz mindenhol, sehol sem kiemelkedő, de nem is rossz. Az ilyen katyvasz időben alig van különbség a gumik között amíg nincs 5 fok alatt az idő.
Szóval a téli nyári 7 fokos váltás az tényleg nem hülyeség...
-
válasz
Petyás
üzenetére
A Swift méretében abszolút jó választás lehet egy négyévszakos, legfőképp egész éves használatra. Egy Goodyear Vector 4Seasons Gen. 3 vagy egy Vredestein Quatrac (csak simán, szám nélkül) kvázi kompromisszummentes alternatíva.
Más: ropogósan friss téli gumiteszt a Bild-től 225/40 R18 méretben: link
-
Petyás
tag
A tesztekben csak az útviszonyok szerepelnek, de a hőmérséklet nem.
Legalábbis én még nem láttam ilyen tesztet.
Jó lenne mondjuk egy -10, 0, 10, 20, 30 fokos teszt a téli, 4évszakos, nyári gumikra. Mindez úttartás, fékút, kopás szempontjából.
Mert a hótól nem félek (korábbi évek időjárása miatt), inkább a hőmérsékleti viszonyok miatt szeretném a 2 szettet.
És mivel R14-ben nem egy eget rengető összeg egy gumi, hajlandó vagyok a "biztonság oltárán" feláldozni ekkora összeget a napi 70km-es kocsikázásért. -
haris
őstag
válasz
Petyás
üzenetére
Hát ha így kérdezed, akkor a válasz az hogy:
"Persze, használható"
Csak szerintem nincs értelme.
Mert ha úgyis veszel egy 4s szetted, akkor minek a nyári szett? Azt add el.
Ha megvan a nyári szetted akkor miért nem télit veszel.
A télinek is elég széles a használati tartománya, nem kell azonnal rohanni lecserélni. A nyári hőség persze árt neki, de egy reggel hideg délután 20 fok nem teszi tönkre.
És ha mégis beüt egy kissé durvább hó azért a téli mégiscsak erre lett felkészítve.
Mint ahogy a nyári melegre is tartani akarsz egy dedikált szett gumit, akkor a télre miért nem?Szóval szerintem vagy 1 szett 4 évszakos, vagy 1-1 téli és nyári szett.
Ezt döntsd el magad -
Petyás
tag
Köszönöm!
A kérdés leginkább arra irányult, hogy a négyévszakos használhatóbb-e a téli helyett?
Mert: hó szinte sose, de az átmeneti időt én kiszámíthatatlannak tartom.
Pl.: egyszer csak februárban 10°C feletti hőmérsékletek vannak napokon át, máskor meg áprilisban 5°C-nál nincs melegebb.
Tehát két szett gumi lenne, a kérdés, hogy a nyári mellé téli, vagy 4évszakos?
(és így nem akkor járnék gumit cserélni, amikor mindenki, hanem ősz elején és tavasz közepén) -
haris
őstag
válasz
Petyás
üzenetére
Szerintem vagy add el a nyárit és használj 4 évszakost, vagy legyen 2 garniturád (vegyél egy garnitúra télit).
Szerintem (és lehet sokan megköveznek most) a 4 évszakos az tökéletes városba illetve jól takarított utakra (autópálya)
Én érdi vagyok, és a céges autónn 4 évszakos michlen cc van, nem mondom hogy szar, de én a saját autóimra (Alhambra és KA) külön külön szetteket tartok. Mert érd dombos néhol elég meredek, ha havazik hozzánk nem elsőnek jön a kotró stb.
Igaz, mindig hazaértem a 4évszakossal is, de érzésre a téli az szélsőséges időben ad annyi pluszt, hogy nekem megéri.Én a helyedben 4 télit vennék. De te tudod.
-
Petyás
tag
Sziasztok!
2006-os Swiftre érdemes téli gumi helyett négyévszakost venni? (a nem túl hideg, ellenben kiszámíthatatlan átmeneti időkre (tavasz, ősz) számítva)
Jó időben pedig nyári gumit használnék.
Lemezfelni, napi munkábajárás főúton, falvakban, évi kb. 15000 km.
Köszönöm! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
sgabor
üzenetére
Nem mintázat függő, nekem volt 4évszakos BS gumim az is így nézett ki 4 évesen pedig az tök más minta/keverék volt mint a tiéd. A mintázat csak rendellenes kopást okozhat (V mintás gumi pl gyakran kopik fűrészfogasan). Azt pletykálják, hogy az öregedésgátló adalék drága és abból tesznek bele a gumiba kevesebbet, ezért tudják jó áron adni.
-
kenguru99
senior tag
válasz
nandinho1334
üzenetére
Egy közepkategóriás négyévszakos teljesen jó lesz. Kleber például.
-
kenguru99
senior tag
válasz
renziNNN
üzenetére
Pályázni felejtsd ez az utcai gumikat. Semi slick a minimum. A nankang ns-2r az egyik bestbuy ár/érték arányban. Régen volt ennek egy kemény keverékű (treadwear 180), meg egy puhább (treadwear 120) változata. Nem tudom, hogy melyiket lehet kapni most.
-
válasz
FireFox1996
üzenetére
Igen, láttam én is. Michelin öregedés szempotjából jó helyen szerepel? Bírja az éveket?
-
ngaba
aktív tag
válasz
tboldi
üzenetére
Már csak CC+-t lehet venni, nem? Na, azt nem vennék, pláne annyiért, amennyiért árulják. Az idei tesztekben sem szerepelt valami fényesen. Kevés futásnál a kopásállósága sem annyira érdekes, előbb fog megkeményedni szvsz (nálam az összes Michelin előbb keményedett meg, mint elkopott volna, igaz 4S nem volt).
-
tboldi
nagyúr
Ami nyárias még az a Bridgestone A005...
Lassan öregedőt keres.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
..........................................Amúgy keresgéltem ezzel a Dunloppal kapcsolatban, 185/55R15 sajnos nincs, viszont 175/65R14 úgy néz ki, igen.
-
válasz
FireFox1996
üzenetére
Alpin 6 ajánlott darab?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FireFox1996
üzenetére
Michelin lassan öregszik nálam is.
-
Batib
őstag
Hali!
Van valami olcsóbb alternatíva a Michelin CC 4S gumira?
205/55x16
Civic 9gen 1.4 99LE
inkább nyárias
lassan öregedő
éves futás kb 7-8 ezer km
kisváros, városok között főút , néha pálya
Jó volna szereléssel együtt 100-ból megúszni, ha nem akkor kigazdálkodom a Mislent.
Köszi -
Qru
MODERÁTOR
válasz
FireFox1996
üzenetére
Bridgestone... az enyém (Potenza) 3 évesen ugyanígy nézett ki anno. Gyorsan öregszik. Amíg tapad rendesen és nem mélyülnek/hosszabbodnak a repedések nem kell vele foglalkoznod.
-
Volvo V60 D6-on (már 5x biztos írtam
), 225/45R17 XL.
DOT4518, 2019. januárjában kerülhetett az autóra, én 2019. július elején vettem, visszaszámolva a honosításkori km-ből akkor volt benne ~ 9 ezer km. (2-3 nap után cseréltem a nyárira mert kenődött. )
Aztán múlt télen - október végétől április közepéig - mentem vele 10 875 km-t, szóval kb. 20 000 km van benne most.
Ismétlem, hazai télre jó, síelni nem járok, a havat érdemes elkerülni vele. Mivel tud összkerékhajtást az autó, így nem akad el havas domboldalon. -
Qru
MODERÁTOR
-
Novemberben mar illene aktualis evszakos gumival rendelkeznem majd, hogy elkeruljem a tomeget?
4 evszakosat dobatnek fel, kicsit magasabb futassal a kleber ajanlot a nexen helyett egyes twingora?
(Friss jogsival sokat mentem, de kesobb szamitok ra, hogy beall 15k kornyekere eves szinten, max orszagut)Korabban a nexent ajanlottatok itt, tesztekben is elol van.
-
haris
őstag
válasz
nandinho1334
üzenetére
Szerintem az évente 6-8000km akkor inkább 4 évszakos vennék. Aki sokat megy, (évi 20000 vagy felette) annak ajánlanám a külön gumi szettet.
Gumit én nem fogok ajánlani, mert megvannak a magam favorit gyárai.
Amin gondolkozz el:
ha tudsz, érdemes prémiumot venni! Ha nem okoz összeomlást a családi költségvetésben a prémium felára, akkor én azok közül vennék valamit.
Ami inkább kérdés, inkább nyáron mész többet, vagy télen?
Télen sűrűn kimozdulsz a városból (pl fel a hegyekbe) vagy nem?Ezek csak azért fontosak, hogy inkább nyári vagy inkább téli mintájú legyen a 4 évszakos amit válassz.
Pl Ha jársz síelni is akkor inkább télies mintát végy, ha télen is max autópályázol és nagy hóban inkább nem mész ki a városból akkor egy jó nyárias 4 évszakos a te gumid -
BaLee
addikt
Kezdem úgy érezni, hogy a totalcaron trolletetés céljából van hetente egy 4 évszakos gumis hír. Ilyenkor aztán jönnek a nyomorultak, akik bekommentelik, hogy a 4 évszakos 2 ft-ot nem ér, meg beírja, hogy neki minden körülmények közt a tapadás meg a féktáv a legfontosabb azért használt téli+nyárit aztán hiába linkelsz neki tesztet ahol a télit rommá veri szinte az összes 4 évszakos szárazon és nedves úton értelmes vitára nem képes, sőt általában nem is kommentel többet.
A legjobb meg, hogy a 4 évszakos az nem téli, hanem nyári gumi ami azért szar, mert ugye 7°C alatt már nem jó.
Bár én vagyok a hülye, hogy ilyenen felhúzom magam, volt egy tök jó komment amit most nem találok de nagyon találóan leírta a helyzetet, hogy ez a beszűkült emberek országa akik ugyanazt tudják mantrázni 20 éve anélkül, hogy értenének hozzá vagy legalább vennék a fáradtságot és utánanéznének a dolgoknak. Nem véletlenül van Németországban is már 20% körül a 4 évszakosok aránya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A fene gondolta volna, nem erre emlékeztem. Amúgy pont jó, hogy akkor is 205/55 R16 volt a tesztméret.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)