Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
Mosley lehúzhatja magát a wc-n az F1-el együtt. Nem marad egyetlen neves pilótájuk sem, szvsz a közvetítések is inkább az új sorozatra állnak rá. Ennyi volt.
-
Dany007
veterán
Heh, ahogy látom, ti is jól értesültek vagytok : ) Még így meló közben is.
Én meglepődve olvastam ma reggel ezt a bizonyos hírt.
Kíváncsian vágom, hogy most akkor mi lesz?
Lesz Forma 1 meg Forma 1-b ? Vagy valami más? Hogy kell ezt elképzelni? Csak azért kérdezem mert nagyon nem vagyok járatos ilyenekben. De a Forma 1 mint olyan sport, amilyen, nagyon is érdekel! -
törölt tag
-
Motion_Blur
félisten
Állítólag a FOTA csapatok megegyeztek abban, hogy közösen 1 milliárd eurót biztosítanak az új sorozatnak. Azért abból lehet majd gazdálkodni

kérdés pl. hogy továbbra is egységesen a Bridge lesz-e a gumiszállítójuk
bár gondolom erről már megegyeztek.mod: 2008-as aeroszabályok + slick gumik. szerintem ennyi kéne csak

na jó, meg egy 2 báros turbó

-
törölt tag
válasz
hunnylander
üzenetére
háát...komolyan belegondolva valszeg nem fog megszünni, mert Bernie kézzel lábbal azon fog dolgozni az összes FIA taggal együtt hogy nagy érdeklődésre számolható F1-t tartson fent.
De ez meg vagy befolyásolja az egészséges versenygés tisztaságát, vagy ellenkező irányba kell lépéseket tenniük..csábítani kell versnyzőket és csapatokat és lehetőleg gyártókat.Jelenleg az F2-nek nincs valami nagy nézettsége, és egyenlőre nem látom hogy az újkori F1 mitől lenne jobb nála.
It szvsz minden az új széria sikerességétől függ, ha sikertelenek akkor talpon maradhat az F1, ha sikeresek akkor az új betétfutamokat jelent, valószinüleg egy időpontban az FIA rendezte F1-l (kivéve hogy remélhetőleg nem rendeztetnek éjszakai versenyeket).
Szal az F2-t nézve nem tudom mi módon maradhatna fent az F1 jelenlegi bevétele...márpedig a pénz nagyon fontos. -
Integra
titán
válasz
Motion_Blur
üzenetére
végre baszki, csak megszülték már....
vissza a 3.0 v10 blokkokkal, slick gumikkal!! -
hunnylander
őstag
válasz
üzenetére
Semmi. Jelenleg nincs riválisa az F1-nek. A1GP, az vicc, az csak egy egyenszéria.
A riválisa a GPWC lesz, ha sikeresen beindul. De az F1 akkor se fog hipp-hopp letűnni, megy tovább.De a gúnyneve lehet hogy Formula Cosworth lesz.

Ezért lényeges, hogy az összes motorgyártó együtt maradjon, és akkor csak a Cosworth marad az F1-nek, ami le fogja járatni a széria konstruktőri imázsát.
-
hunnylander
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
A kapott juttatásokat kellene visszafizetni. (1998-ig vagy 2005-ig visszamenőleg, ezt nem tudom pontosan, hogy honnan datálják a szerződést).
Ezek magukban foglalják a FOM pénzeket, ami minden világbajnoki pont után járt, plusz a címnyertésekért, dobogó helyezésekért kapott többtíz-többszáz milliós évenkénti prémiumokat, plusz az évenkénti extra 80 millió eurót, amit pont a tradíciójukért és hűségükért cserébe kaptak. Dollármilliárdokról van szó. Jobb inkább a Maseratis ötletet választani.

A legjobb meg megnyerni a pert és semmissé tenni a szerződést. Vagy évekig elhúzni, amig az F1 tönkremegy a Ferrari hiánya és az ellenszéria népszerűsége miatt.
-
Jarod1
veterán
most olvastam hogy eldőlt, szakadás, számítottam erre Mosley meg a FIA elég makacs , kiváncsi vagyok milyen pályákon fognak menni, és mikor és mi lesz a neve....

-
Male
nagyúr
válasz
hunnylander
üzenetére
Vagy csinálnak egy akármilyen nevű csapatot, aminek a névadó szponzora lesz a Ferrari

Arra kényszeríthetik a Ferrarit, hogy induljon, de arra nem, hogy komolyan is vegye...
Bár attól tartok, ha szakadás van, és a nagy csapatok tényleg lelépnek, akkor hirtelen Max mégiscsak tudni fogja mi kell a nézőknek, és az új sorozat bukik.
-
törölt tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Természetes, de Toyota néven futnak. Azt is vágom hogy nem riválisa (bár egyéb FIA rendezésű sorozatnak lehet az).
De akkor mi riválisa az F1-nek?Egyébként sem értem mi alapon szerepelhetne benne egy ilyen kitétel, ahoz valóban nagy igéretet kellene tenni az FIA oldalról hogy azt követelhessék bármely csapattól, hogy csak az általuk rendezett sorozatokban szerepelhessenek..
-
Motion_Blur
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
És mennyit bukhat a Ferrari, ha nem indul jövőre az F1-ben? Van erről valamilyen becslés? Lehet, hogy ez az összeg be van nekik kalkulálva
Gondolom a FOTA és a Ferrari is tisztában van azzal amit leírtál. -
Csabee.
nagyúr
válasz
Motion_Blur
üzenetére
én felvállalom a közvetítést!
Live Streamet adnék a PH-nak! 
-
hunnylander
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Nem vagyok szakadás ellenes, csak amennyit én tudok a dologról, még hatalmas hegyek tornyosulnak a projekt előtt. Max is jól tudja, hogy a Ferrari a kulcs. Nem számít, hogy ők akarnak szakadni a leginkább, ha törvényesen ez nem fog sikerülni.
Persze mi szövögetjetjük a mi maseratis megoldáűsainkat, de jogilag ez sokkal keményebb ügy. Az ellenszéria még nagyon gyenge lábakon áll, nekik is kellene új csapatokat szerezni, 8 kevés, és ebből 3 kérdéses, a 3 gyári meg akármikor bedobhatja a törülközőt, mint a Honda. Brawn meg a legzsírosabb falatot fogja választani. És a GPWC már nem is más, mint World Series by McLaren Mercedes.
A Ferrari nem tud két szék közé esni mások jogi kötelékei miatt, de a McLaren igen, és ha ez megtörténik, Max nem fogja őket visszafogadni. Szeret az öreg példát elrettentő statuálni. És ez nem csak az én aggályom, hanem Wokingban is nagy az aggódás ezek miatt, ezt egy McLaren alkalmazottól olvastam.b-type: A Toyotát nem is köti különleges szerződés a Forma-1-hez, ez csak a Ferrarit, az energialöttyösöket meg a Williamset köti.
Egyébként a Toyota az ameriaki részlegével, ott bejegyzett cégével vesz részt a NASCAR-ban, ugyanis abban a szériában csakis amerikainak minősített és ott gyártott autók indulhatnak.
-
laci666
senior tag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ó ne már nekem Palik kell

Azért azokra is gondolni kell akiknek nincs juro sport.Adja az M1 de úgy mindenestül (szabadedzéseket is gondolom a parlamenti közvetítésektől csak nézettebb lenne az is
)(#44679) hunnylander
Grand Prix World Championshipez tényleg jó név egy voksot adok rá
-
hunnylander
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Maserati, az jó ötlet.
Szükségből még FIAT néven is indulhatnak, mégis csak az a húzóág.A lényeg, hogy Kimi, Massa és a vörös autó ott legyen a GPWC-ben, és vigye a népet.
F1-ben meg Gené-Badoer. (90%, hogy az lesz a név, Grand Prix World Championship)Az egyértelmű, hogy a Ferrarinak van a legkevésbé ínyére Max szabályai és szakadni akar. A probléma nem ezzel van, hanem a jogi akadályokkal.

-
Motion_Blur
félisten
válasz
laci666
üzenetére
"Még egy valami hogy 1 magyar adó adja majd futamokat."
Magyar kereskedelmi csatorna ne! adja a futamokat. Adja az Eurosport, élőben minden session-t

hunny: miért érzem azt, hogy szakadás ellenes vagy?

b-type: nascar az nem rivális széria mert teljesen más kategória és nem visz el nézőket az F1-től szvsz
-
törölt tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Kiváncsi vagyok hogy így van-e,...Engem meglepne, viszont ha ennyire kemény kikötése volt ennek a szerződésnek, akkor azt az FIA valóban egyoldalúan felrugta.
De kicsit hihetetlennek tünik, elvégre a többi csapat is mehet ahol akar..teszem azt a Toyota a Nascar-ban ami most eszembe ugrik.
-
laci666
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Mennyi az a pénz amit állítólag vissza kell fizetni a Ferrarinak?
És azt honnan tudod hogy a FOTA élén hülye gyerekek vannak és a csak Mozli az okos.
Meg amúgy is Mozli nem az atya úristen tény és való az akar lenni de még se az, és most 1:0 a FOTA-nak és a új bajnokságnak.
Még egy valami hogy 1 magyar adó adja majd futamokat.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Gyönyörű lista mondhatom. Még ha a Ferrari valamilyen okból kifolyólag indít is csapatot jövőre, akkor is bukta az F1. Az új sorozatban meg indulnak Maserati néven aztán csókolom..
Szép lenne, ha a Ferrari nem lenne ott az új sorozatban, amikor ők harcoltak meg érte, míg egyes csapatok csak lapítottak a FOTA-ban..
-
Bibby
addikt
válasz
hunnylander
üzenetére
Hú de izgalmas névsor...

-
brownus
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
ajjaj, mi lesz ebből? most kicsit rám ijesztettél...
tegyük fel a ferka mégis kiszáll, mennyibe lenne az nekik? kb 100milla?
még egy kérdés: ha 2012ig a ferkának szerződése van a fiával akkor mifasznak kell nekik évről évre nevezni mint a többieknek??
-
Atlantis
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
Vagy úgy. Meglátjuk, mi lesz belőle.
-
hunnylander
őstag
válasz
Atlantis
üzenetére
Azt kizárja a szerződés. A Ferrari csak olyan szériákban indulhat párhuzamosan, amit az FIA engedélyezett nekik. Pl. ott lehettek GT kategoriákban FIA és Le Mans versenyeken, mert az nem konkurencia.
Ne felejtsük már el, hogy Max ügyvéd, tud szerződéseket fogalmazni. Irvine mondta egy mostani videónyilatkozatában, hogy Max egy rendkívül okos fickó, sokkal okosabb a FOTA fejeseinél. Parr is megmondta, a szerződés kikezdhetetlen. Ő is ügyvéd, ő is ismeri a Ferrarit mi köti, a Williamset is ugyanaz köti a nevezésre.
Holnap kihirdeti az FIA a nevezési listát, így fog kezdődni:
Ferrari
Red Bull
Toro Rosso
Williams
Force India
US F1
Manor F1
Campos GP
Epsilon Euskadi
Superfund
Brabham
March
N.Technology -
PazsitZ
addikt
válasz
hunnylander
üzenetére
Most akkor a Red Bull is kapott 2012-ig promópénzt mint a Ferrari, mert róluk eddig nem olvastam ilyet?
Azt láttam, hogy önkényesen beírták őket is feltétel nélküli jelentkezéshez, de az szvsz csak egy újabb blöff volt a FIA részéről.Egyébként ennek a bejelentésnek se tudok még hinni.
(félreértés ne essék én már jó ideje várom, hogy megtörténjen a kilépés
) -
Atlantis
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
S ha párhuzamosan lesznek ott mindkét helyen? A Mosley-féle F1-ben elindulnak valami nagyon minimum géppel, amit akár a takarítónő is vezethet
, a FOTA-féle szériában meg mennek a nagyok.Amúgy én csak örülni tudok az új szériának. Remélem, ez kiváló alkalom lesz a hazai közvetítési színvonal javítására is és a klasszikus pályák is visszakerülhetnek.
-
hunnylander
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
A Ferrari előkerítheti a legjobb ügyvédeit. Nem lesz egyszerű horribilis anyagi veszteségek nélkül kibújniuk a 2012-ig kötött szerződésükből. Red Bull, Toro detto. Adam Parr (Williams F1 főigazgató) szerint a szerződés sziklaszilárd, és ő is ügyvédi végzettségű, a francia bíróság meg érvényben lévőnek minősítette a Ferrari szerződését a múltkor is.
Ha a Ferrari-McLaren nem tud együtt maradni, ha nem lesz ott az összes nagy csapat, az összes nagy név, ha nem lesz elegendő csapat (McLaren, Renault, BMW, Toyota kevés, a 3 gyári könnyen kapitulálhat, ők nem a versenyzésért léteznek), meg fog bukni az ellenszéria.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Kicsit tartok tőle, hogy igazad lehet. De bízom Luca-ban, és abban hogy ez a döntés végleges és visszavonhatatlan

-
wildrain
addikt
válasz
Nowhereman
üzenetére
Én 8 éves vagyok, nekem még jogsim sincs.

-
madstunt
addikt
A palik meg maradjon az F1 közvetítésénél.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ez igen
Most már akkor meg kell csinálni a fiuknak, innen már nem szabad visszalépni. Így az elején biztosra vehető szinte, hogy bárhogy is alakulnak az új sorozat futamai, bárhol is lesznek, sokkal több érdeklődésre számíthatnak, mint a visszamarad, és lesüllyedt F1. És erre tuti, hogy a TV csatornák is ráharapnak, érdekes is lenne ha nem.Sok sikert FOTA!

-
hunnylander
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ez még mindig blöff. Ha Bernienek és Maxnak van esze (és a leglényegesebb; ha félreteszik a makacs gőgjüket), tudja mit kell lépni erre.
-
leviske
veterán
válasz
Csabee.
üzenetére
Én is remélem, hogy inkább azt fogják közvetíteni és azt is remélem, hogy Magyarország felkerül az új széria futamlistájára is.
Részleteket még nem tudni... Az eddig kérdésesek szerintem nem fognak indulni, de miután a Ferrarit és RedBullt véglegesítették a jövőévre, nem tudom, hogy fognak kimászni. Nagyobb csapást tudnak mérni a szériára, ha az F1-ben egyikük sem indul.
Szvsz ezt mindenképp meg kellett lépniük ebben az évben, mert később -mivel idővel szürke egérré vált volna az összes csapat az új szabályoknak köszönhetően- nem tudták volna sikerrel átcsábítani a rajongókat. Így viszont tényleg jó eséllyel az F1-et kinyírják. A Ferrari, Renault, McLaren, BMW (és mostmár talán a BrawnGP is ide sorolható) nélkül egyszerűen nem maradnak fanok...
-
Motion_Blur
félisten
válasz
leviske
üzenetére
Húbazz
Hajrá!!Formula 1 R.I.P..
"This series will have transparent governance, one set of regulations, encourage more entrants and listen to the wishes of the fans, including offering lower prices for spectators worldwide, partners and other important stakeholders.
The major drivers, stars, brands, sponsors, promoters and companies historically associated with the highest level of motorsport will all feature in this new series."
-
leviske
veterán
-
Integra
titán
ennyi..

-
-Mike-
addikt
-
Peat;)
veterán
válasz
Nunder
üzenetére
Már a gyári csapatoknak is drága lett a maguk által diktált költekezési tempó. Kilépett a Honda, a Jaguar anno, Toyota és Renault sem boldog, igaz a franciák mindig visszafogottan költekeztek az az évi éllovashoz képest, ezért még inkább szánalmasak ezzel a mostani dologgal. A BMW nem fenyegetőzik, de válság nekik is betett eléggé, a Ferrari fenyegetőzik. De a maguk által hajszolt helyzet az ami már senkinek sem jó. A 100 milla egyébként nem 100 milla, a 40 is felmehetett 100 fölé mert a fizetések nem képezték részét a dolgoknak. A 100 millánál is bizonyára vannak területek amik nem számítanak bele.
E mellett megy a panasz jó ideje, hogy veszteséges az f1 (már amennyire lemérik, ők úgy logikáznak hogy szponzor+jogdíj bevételt állítanak szembe a kiadásokkal, miközben hatalmas marketingérték az f1, de ezt is hajlamosak elfelejteni), ha csökkenek a költségek akkor valószínű hogy pluszt termelnének ki a csapatok. A megszabott költséghatár e mellett stabilitást nyújt és jöhetnek további csapatok, mert tudnak előre kalkulálni és tervezni költségek területén. Most ezt nem lehetett megtenni, mert valaki mindig túllépte a határt és még ráköltött a dolgokra. A szakadék szerintem ugyanúgy létrejöhet majd továbbra is a csapatok között, ez nem mindig pénz kérdése, ugyanakkor több csapat lesz, több pilótával.
A költségcsökkentést már elkezdték egy ideje, de sem a tesztkorlátozás se a motorbefagyasztás se semmi nem működött. A csapatok költekeztek továbbra is amit a saját anyacégük sem néz jó szemmel. Igazából az FIA nem megfelelően felügyelte az ovis banda zsebpénzelköltését, mert ők maguk is idióták. De az hogy ezek a gyári csapatok majd egy szép és jó meg rózsaszín ködben úszó sorozatot alapítanak..kb ez olyan mint ha róka a nyúl a farkas és az őz összeállna és megmutatná hogy márpedig lehet új táplálékláncot felállítani, az evolúció rohadjon meg.
-
Motion_Blur
félisten
-
Nunder
őstag
válasz
Peat;)
üzenetére
Nem értem igazából ezt a herce-hurcát ezzel a 100 millás határral. Miért is kéne csökkenteni? Eddig a Toyota vitte a prímet az elmúlt években a 400 millával. Most jönnek rá hogy drága a F1? Értem én, hogy akkor kisebb lenne a szakadék a csapatok között, ha meghúznák a nadrágszíjat, de akinek eddig nem volt pénze normális autót gyártani, annak most lesz? A nagyoktól, akik viszik a F1-et, elveszik a lehetőséget a teszteléstől, a fejlesztéstől, most meg a keretet is csökkentik. Lehet hogy én vagyok hülye, de ezt nem igazán értem

-
stvnppp
senior tag
válasz
Peat;)
üzenetére
Hát azért ez a FOTA egység tényleg röhejes, ha volt is egyáltalán valamikor... A két csapatnak csak jó ürügy lehet, hogy nem tudtak megegyezni, hogy dobbantsanak, mert azért nekik mostanában nem úgy megy a szekér. (Renault csak halvány árnyéka a 2005-2006os önmagának, és ebből már Briatore-Alonso csomag sem húzza ki, pedig jól nyomták együtt, csak így nem megy... A Toyota meg mindig csak középmezőnyig tudott eljutni, pedig mennyi pénzt beleöltek). Így nem azt kell nyilatkozni, hogy bocsi fiúk, ezt bebuktuk, hanem hogy a jelenlegi feltélelek szerint nekik nem pálya az F1, ők nem erre jelentkeztek anno, és ez már egyből jobban hangzik, nem olyan márkaimázsromboló. (És még lehet, hogy maradnak motorbeszállítóként, mint oly' sok évig csinálta a rönyó')
Az év eleji Honda kilépés sem a 'válság' miatt volt, csak a vezetőség úgy látta, hogy nincs értelme, nem hozott annyit a réven, mint amennyit buktak a vámon (azért már évek óta ők is mindig a következő évadra készültek), az pedig lényegtelen, hogy az utódcsapat most hol áll...
Sajnálom, hogy elmennek, jó, hogy itt voltak/vannak, de megmarad azért egy kemény mag, és egyelőre ennek kell örülni...Legalábbis remélem!!!
-
JColee
őstag
Hamilton megtartaná Kovalainent

na vajon miért?hehe ez is jó
Schumacher a Ferrari mellett Ross Brawnéknak is drukkol -
Peat;)
veterán
válasz
Nunder
üzenetére
Csak az FIA mi?
Igazából a drasztikus és szurkolók tízmillióit megosztó dolgokkal sem biztos még hogy sikerül elérni a 100 millás költséghatáros elképzelést (ami nem drasztikusan alacsonyabb mint most, ha a fizetést is ráteszik). Azt a 40-et szerintem sosem gondolta komolyan mózli, csak taktikázott. Megvárta a megfelelő pillanatot hogy bedobja a 100-as ajánlatot. Két gyári (nahát) csapat meg így is sír. Akik egyébként ki is akarnak lépni, meg sírnak a jogdíjak után. Menjen mindkettő gyári csapat a fenébe akkor, ha az egyikben a kedvenc pilótám ül akkor is.A cossworth motoros dolog meg egyértelmű középső ujj a gyári csapatoknak, hogy csinálják a hisztit. Így a mózli felsős ovis banda most boldog. Mert a kis suhancok szétreppennek úgy néz ki.
Ennyit a Fota egységről is, ennyire megdönti a szervezetet, akkor mi lett volna ha külön mennek külön sorozatra. Szánalmas az FIA de a Fota is az, de még törékeny is. Egy új FIA a jövő, nem Fota féle hisztiszervezet.
-
törölt tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
én húztam

-
JJános
addikt
Lauda megint hozzászólt a dolgokhoz.

-
PazsitZ
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Volt olyan versenyhétvége, amikor a pilóták és a Bridgestone mérnökök is egyaránt azt mondták, hogy jól működő gumikat sikerült hoznunk?

-
JJános
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Remélem a Ferrari is jól fog menni!
-
Motion_Blur
félisten
-
proof88
addikt
és bizonyos autók jobban érzékenyek a szélre, mint más autók... nyilván egy olyan komoly kasztnival, amit a lehető legjobbra akarnak kifejleszteni, állandó szélcsatornás teszteket végeznek, hogy a lehető legoptimálisabban dolgozzanak össze az elemek, nagyon be tud kavarni, ha széllökés éri az autót, és most nyilván nem 100km/h-sra gondolok, hanem sokkal enyhébbre, mert jobban meg lehet érezni ezekkel, főleg kanyarban, és főleg nem mindegy, hogy mennyire tapad be kanyarban az autó, azért sem mert ha a pilóta már megszokta, hogy melyik pillanatban fékez, húzza a kezét, azt is megszokta, hogy áhh itt ellenkormányozni is szokott, aztán másnapra megváltozik a helyzet, és meglepetés érheti a pilótát, nem úgy tapad az autó ahogy kéne, hiába van optimális hőmérsékleten az összes gumi, minden jó, de pont keresztszél fúj és hiba lesz, már nem úgy érkezik a kerékvetőkre az autó, talán még meg is látogatja a füvet... na mondjuk ilyet sajnos nem tapasztaltam még szimulátorban... és sajnos szerintem a Codemasters játékban sem lesz ilyen... sztem nem is lesz annyi setupolási lehetőség, mint a mostani modokban, de ne legyen igazam... amit nagyon hiányolok ezekből, az az eső kidolgozása, meg a víz a pályán... meg a száradó ideális ív, eláll az eső, szárad a pálya, aztán mi is kereshetnénk a vizet az intermediate gumikkal
meg ugye a tócsák, aqua planing...
mondjuk én ritkán versenyzek, inkább csak setupolok és köridőt fejlesztek... de lassan már be akarok szállni egy netes ligába
-
törölt tag
válasz
wildrain
üzenetére
Persze hogy beleveszem, én annak ellenére hogy szimes vagyok egyáltalán nem gondolom azt hogy mindent le lehet szimulálni..ez attól függ mivel van lehetőségem élvezni a szimulációt. ..ha csak egy kapcsolóval akkor bizoonyos dolgokkal nem tudok megbirkózni, ha le-fel-jobbra-balra gombbal akkor már valamivel többel, de még ez is halvány.
Egy képernyőt bámulva sincs lehetőségem mindent lereagálni.
Hasonló ahoz mint amikor valki tűzruhában bukósisakkal a fején szimez Cockpit nézetben....
Nincs értelme..Amit érezned kellene azt hiába iratod ki számokkal a képernyőre, illetve hiába látod az eredményét....esélyed sincs kihasználni a megelőzését.
Felülkormányozni van esélyed mert látod milyen szögben és sebességel érkezel ezért tudod hogy meg fogsz csúszni.
De azt hogy egy karbonfék erejét maximális közelében kihasználd ahoz speciel pont tök kevés a monitor.
Ahoz ha nem érzed, látnod kellene hogy mikor fog a fék....nem csak azért fog mert benyomtad és lassulsz a képen de még nem hallod a gumieffektet..
..látnod kellene hogy mindjárt fel kell engedjem mert túlmelegedett, ahoz hogy megelőzd...és ezek pillanatok -
wildrain
addikt
válasz
üzenetére
Tök más kérdés, hogy mit tudok lereagálni, vagy mit tud a program szimulálni. De ezek szerint nagyjából egyről beszélünk. A program kiszámolja valamilyen részletességgel az autó fizikáját, beleértve a fékek viselkedését is, és én ezt értem szimuláció alatt. A részletesség mértéke a programozón múlik, ő dönti el, hogy mennyire érdemes ebbe belemászni (erőforrás/hasznosság).
Te már azt is beleveszed a szimulációba, hogy mit tud az ember reagálni. Itt volt köztünk a nézeteltérés. -
brownus
veterán
válasz
üzenetére
üdv,
tegnap este az eurosporton volt egy f1 műsor, a williams pilótái kommentálták az eseményeket és ott említették meg azt, hogy a pilótáknak még az adott kanyarban várható szél erősségét és irányát is bemondják, mert számít!? erről még nem hallottam... ilyen leszorító erő mellett
-
törölt tag
válasz
wildrain
üzenetére
Én értem miért nem érted
..mert szted uaz mint a kanyarban sodródás esete. Pedig akkor teli arccal valóban a képernyőt bámulod zavartalanul (még ha nincs is FFB-s kormányod), míg fékezés közben meg számokat valamelyik sarkában..mindig, minden féktávon.
....és miközben teli arccal a képernyőt nézed még akkor is csak akkor van esélyed lereagálni ha megfelelő ideig tart..azaz nem GTR(1) gumik vannak alatta mondjuk.Egyszer nézd meg hogy hogyan szökik fel a fékhő, aztán ezt próbáld ideálisan tartani..majd ezt úgy is hogy az utat nézed.
Amikor pedig a karbon féket próbálnád leszimulálni akkor ugye első pillanatban tökig nyomod a féket...és aztán kb. még abban a pillanatban, vagy a hozzá legközelebb esőben elkezded felengedni hogy ne melegedjen el..mindezt úgy hogy a féktávod ideális legyen.
Nem tudod megcsinálni, nagyjából fogalmad sem lesz abban hogy hol vagy elveszve, túl sok a fékhő, vag ytúl gyorsan engedted fel a pedált...vagy miért is vagyok a gumifalban.
Tévedsz ha azt hiszed hogy szemmel mindent meg lehet oldani....tedd hozzá hogy ezek mellé még kezeled a kormányt és a váltót is.
Ez az életben lényegesen egyszerűbb, mert érzed...más kérdés hogy ott viszont tönkre mennek dolgok amiket ki kell fizetned...illetve term. megsérülsz vagy csak simán elsülyed a karriered.
Ez azok a dolgok közé tartozik amit nem fognak leszimulálni, mert képtelenség mindent tök részleteséggel dolgoztatni, miközben te csak a szemedet és füledet használod.
..a kormányzásban a FFB segít ha jól van megírva (akkor is ha nem de mindegy). De amíg nincs 'FFB-s' pedálod addig nem fogják megoldani. -
wildrain
addikt
válasz
üzenetére
Ez kb. ugyanaz a probléma, mint mondjuk a kanyarban sodródás esete. Nem érzed a testeden, hogy az autó sodródik, hogy alul vagy túllkormányozott, de látod a monitoron a pálya, a tereptárgyak elmozdulásából, hogy hogyan mozog az autó.
Ugyanígy működik ez a fékezésnél. Elkezdesz fékezni, felszökik a hő, elveszik a hatékonysága a féknek, és látod, hogy nem jó a féktáv. Telemetrián meg lehet nézni, hogy mi volt, látod, hogy magas/alacsony a hő, és állítasz, vagy másképp fékezel.
Az gáz, hogy a pedálon nincs visszajelzés, nem puhul fel, vagy ilyesmi, de így van ez az autó pattogásával, vagy egy hátsó gumidefektnél is, azokat sem érzed semmin, csak a képernyőn mutatott viselkedésből (tegyük fel, hogy nem nézed a HUD-on a gumit).
Még mindig nem értem, hogy miért lenne kevésbé jól szimulálható, mint bármi más. -
törölt tag
válasz
wildrain
üzenetére
Persze hogy olvastam, attól még hogy véleménykülönbségünk van természetesen elolvasom amit írsz.
De szal, a fém fék müködése sincs leszimulálva..mert nem érzed a lábadon amint elveszti az erejét, éppen ezért nincs is hűtve ahogy az kell.
A karbon fék ennél is szűkebb mesgyén mozog, ott az első pillanatban fejted ki a legnagyobb erőt, és érzésre veszed vissza...ezt nem lehet számokkal kifejezni. Nem fogsz a szűk féktáv közben a HUD-ra bámulni hogy hogyan szökik fel a fékhő...márpedig ha nincs visszajelzés a pedálon akkor ezt kellene.
.. meg lehet csinálni hogy azt tapasztald hogy nem jó a féktáv...és modderként le is írhatod hogy ez és ez ezért történik. De nem tudod használni. -
wildrain
addikt
válasz
Nowhereman
üzenetére

-
wildrain
addikt
válasz
madstunt
üzenetére
Nem biztos. Egyrészt a légellenállás (és így az ebből fakadó leszorítóerő) nem lineárisan növekszik a sebesség növekedésével, tehát ha 100-ról fékeznek 50-re, akkor az nagyobb g-erővel lehetséges, mint 50-ről megállni, mert 50 körül alig van már leszorítóerő.
Másrészt ugye az sem mindegy, hogy milyen a pálya, mert ha kanyarban fékeznek, akkor elnyújtott féktáv van, valamivel alacsonyabb g-erővel, mintha egyenesben fékeznek, habár az erők összege (oldalra+előre ható) nagyjából ugyanannyi, mert a gumikat így is tapadáshatáron kell tartani. -
Male
nagyúr
válasz
hossszú
üzenetére
"kivéve a Cosworth erőforrást használó csapatokat, akik fordulatszám korlátozás nélkül versenyezhetnek"
Remélem ez nem komoly.... mert így már rettenetesen átlátszó a dolog...
Az is vicces, hogy a költségvetési limitet átlépők csak büntetést fizetnek... Tehát ha valaki akar nyugodtan költhet többet, csak a FIA-nak is fizetnie kell érte

-
wildrain
addikt
válasz
üzenetére
Te olvastad, amit írtam?
Nem azt írtam, hogy teljesen jól szimulálható, hanem legalább annyira jól, mint az egyéb jellemzők.
A fékpedál persze sosem lesz olyan, mint az igaziban, de ahogy nem lesznek valós g-erők a monitor előtt, így ezen sem kell meglepődni. De magának a karbon anyagú féknek a mechanikai viselkedését lehet számolni (alacsony hőmérsékleten gyenge lassulás, stb.), csak az a kérdés, milyen részletességgel. Ugyanígy a gumik viselkedése is csak nagyjából egyezik meg a valósággal, és még sorolhatnám. -
hossszú
őstag
-
attisx
addikt
"...a Cosworth motort használó csapatok ugyanis 20.000 / perces fordulatszámmal mehetnek, míg a jelenlegi gyártók erőforrásai csak 18.000-rel foroghatnak. "Bármelyik mérnök meg tudja erősíteni, hogy ez nem fog előnyt jelenteni." - vélekedik Mosley."
Pfff...
-
tibi666
senior tag
-
törölt tag
válasz
proof88
üzenetére
Szvsz a G25 feelingre való (ha már nem ülünk versenyautóban).
Amennyiben átszoksz a jobblábas fékre akkor (szvsz) sokkal jobb féktávokat lehet venni mint ballábbal, de a váltásoknál visszabuksz mindent..sőt többet is.
F1-ben érdemes 'bután' használni és inkább az érzékenységeket nagyon jól belőni meg az egyebeket.Múltkor OB-n néztem egy Formula Renault...asszem a 24 számmal matricázottat, belenéztem a lábtérbe hát ott volt kuplung pedál és botkormány is
Az férfimunka
Aktív témák
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Apple asztali gépek
- PlayStation 5
- PayPal
- Milyen egeret válasszak?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i3-8130U 12GB 512GB 14" FHD 1 év garancia
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch + TOLL
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3677
- Eladó Samsung Galaxy S22 8/128GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

...végre jól mozognak az autók újra.

bár gondolom erről már megegyeztek.

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)