Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57201) eszgabor válasza Soma01 (#57174) üzenetére


eszgabor
aktív tag

Na lehet (sőt biztos) hogy ágyúval lőttem a verébre, de rendeltem egy UAP AC PRO-t.
A LITE antennájának sugárzása nem annyira kör, inkább egy amőba, meg gyengébb is a jel, illetve arra írták többen is az Ubiquiti oldalán a fórumban, hogy nagyon melegszik.
Meglátjuk ez milyen lesz.
A beállítása rohadt bonyolultnak tűnik, de csak sikerül majd megküzdeni vele.
Ha meg mégsem, akkor majd jövök kérdezni megint :-)
Köszönöm a segítséget neked is és MaCS_70-nek is!

Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...

(#57202) bigdady


bigdady
nagyúr

Sziasztok
Eddig 6-os csatornán voltam de sokszor ledob az elmúlt egy hétben. Nem jó lett a 6-os? Hogy látjátok? Lehet van új eszköz a környéken? Kösz
[kép]

(#57203) #42556672 válasza bigdady (#57202) üzenetére


#42556672
törölt tag

A kép alapján, ha Te vagy a Skynet akkor mivel 40MHz sávszélességet használsz 6-10. Vedd vissza 20MHz-re és tedd át az 1-esre.

[ Szerkesztve ]

(#57204) hdav5 válasza Soma01 (#57198) üzenetére


hdav5
csendes tag

Hát azt megköszönném ha abban segítenél hol találok leírást.

(#57205) hdav5 válasza mezis (#57200) üzenetére


hdav5
csendes tag

Úgy ez nem működhet ahogy egy sima AP? Hogy csak áramot adok neki és jelismétlőt csinálok belőle wifivel? Mert a konyhában ami a filagoria felőli oldalon van még kiváló a net telefonom szerint. Ha oda utp nélkül be tudnám tenni akkor sztem az megfelelő lenne kintre. Az a baj addig már körülményes elvinni az utp-t

(#57206) Soma01 válasza eszgabor (#57201) üzenetére


Soma01
veterán

Tényleg túlzásnak tűnik, mivel a Pro több száz rácsatlakozott eszközzel is stabil marad. Ha jól helyezed el, mindenhol tökéletes lesz a térerő is nálatok.
Az általad felvázolt felhasználás alapján tényleg elég lett volna a Lite is, különösen a miatt, hogy nem lesz egyszerre sok rácsatlakozott eszköz. A lefedettséget ha a CB tudta biztosítani, akkor a Lite-tal még jobb lett volna. Ezzel a Pro-val meg nagyon erős lesz a jel, még 5 GHz-en is. Az antenna sugárzási képét annyira most nem kell nézni a te esetedben, mert (ismét) a CB-ból kiindulva, a Lite-é is bőven jobb (és nagyobb) mint a CB-é. A melegedés is akkor jelentkezne csak szerintem, ha sokan kapcsolódnátok rá és mindenki nagy adatforgalommal terhelné az AP-t. Ott a családban az a 4-5 ember, kb. olyan max. 10 csatlakozott eszközzel nem fogja megizzasztani. A melegedés is inkább akkor jelentkezhet, ha sokan kapcsolódnak és terhelik az eszközt. Pl. irodaépületek, plázák, csarnokok, iskolák. (sok ember, egy időben, egy kis területen) Ekkor lehet melegszik, de nem térdel le akkor sem. Had melegedjen, nem kell azt fogdosni. Használni kell. Ha gond van, majd lehet keresni, hogy miért...? (pl. hogy az a gond-e, hogy melegszik) Ergo jó sok vendéget kellene meghívnotok magatokhoz, hogy az az AP (akár a Lite is) megizzadjon, nagyon melegedjen. :)
Az én ismeretségi körömben két (4 fős) családban van ilyen eszköz és nem melegszik egyik sem. Még felszerelés előtt leteszteltük és nem volt nagyon meleg. A másik meg nincs is felszerelve, mert azt mondta a tulaj, hogy "jó az úgy, hagyjátok". Tehát csak a hűtőszekrény tetejére lett feltéve és ott sem volt nagyon meleg.

(#57207) Soma01 válasza hdav5 (#57205) üzenetére


Soma01
veterán

Na most akkor a konyhába még el tudod vinni az UTP-t vagy nem? Mert ha igen, akkor nem kell fw csere. Ha nem tudod elvinni, és jelismétlő módban kell működnie a routernek, akkor kell fw csere. Leírást, akkor tudok/tudunk adni, ha eldöntötted, hogy milyen fw-t teszel rá. Pl. OpenWrt, Gargolye, DD-WRT... Ezekkel mind beállítható. Ha nem akarsz nagyon belemenni a beállításokba és viszonylag egyszerű grafikus felületet szeretnél, hasonlót a gyári felületekhez, akkor a Gargolye-t ajánlom. Azon eligazodsz könnyen. Szerintem a 3 közül a legkönnyebben. (ez egy orosz nyelvű video, de legalább látod a felületet és azt, hogy mit kell majd csinálni [link] ) A többi kicsit bonyolultabb csak, de van hozzájuk sok segítség a neten és itt a fórumon is. Mind a hármat aktívan fejlesztik és frissítik. Egyikkel sem fogsz mellé.

(#57208) St7


St7
friss újonc


Van egy gyenge WIFI jelem (2.4GHz), melyet antennával felerősítettem, és szeretném tovább sugározni a lakásomban, tehát, mint átjátszó működne a dolog. Fontos lenne, hogy tudjam a vevő antennát csatlakoztatni az átjátszó eszközhöz (másik router). Milyen megoldást javasolnátok.

(#57209) Soma01 válasza St7 (#57208) üzenetére


Soma01
veterán

A második mondatot nem annyira értem... A átjátszó (jelismétlő) eszközre akarsz antennát tenni?
Milyen eszközök vannak jelenleg? Ha kell új eszköz, használt is jó, vagy csak új?
A fentebbi kolléga, hdav5 példájából kiindulva, mennyiben másabb a helyzeted? Mert én elég hasonlónak látom, de nálad nem lehet kábelezni. Antennákat hova gondoltál tenni? A gyenge jelű routerre, vagy az átjátszó "routerre"?

(#57210) eszgabor válasza Soma01 (#57206) üzenetére


eszgabor
aktív tag

Amennyire utána tudtam nézni a CB-nak, azért annak nem olyan rossz az antennája, legalábbis tesztekben azt láttam, hogy jobb térerőt adott távolabb is, mint némelyik márkás router. A nagyobb terület lefedése egyébként nekem előny, mert eddig, ha az udvarra kimentünk, akkor helyenként már a fal mellett is csak látták a wifit a telefonok, de használni már nem tudták. És a próbaként a ház közepére tett CB sem javított rajta valami sokat. Hátha ez is megoldódik a PRO-val. A melegedést 1 csatlakoztatott eszközzel írták a LITEra páran, de nem lett megfejtés, hogy miért (55-57°C-t mértek a hátulján)
Valaki azt kérdezte vissza, hogy árnyékolt kábelen megy-e a PoE és az volt a válasz, hogy nem, ahogy látom azt nem használja az injektor. Szóval passz.
Amúgy első körben én is a hűtő tetejére gondoltam csak feltenni, aztán meglátjuk milyen lesz (a kábel padlásra felvezetése meg onnan lehozatala a konyhában 25cm vastag vasbeton födémmel nem olyan vonzó feladat :-))

Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...

(#57211) Ellia


Ellia
addikt

Sziasztok!

Kezdem unni a UPC csoda wifis routerét. Amíg nem volt HO, addig tök elég volt a tudása, de, hogy itthonról kell dolgoznia mindenkinek egyre gyatrább az egész. Sok eszköz csatlakozik rá, számítógép+laptopok+telefonok (2,4 és 5 GHZ-en) de a jelszinttel és a sebességgel nem igazán vagyok megelégedve (lassú, viszont stabilnak mondanám). Sajnos a kábelezés nem igazán megoldott (1 gépet tudok rákötni közvetlenül).

Mennyire lennék előrébb, ha vennék egy jobb WIFI-s eszközt és jelenlegit meg hagynám bridge módban (gondolom a UPC miatt ez szükséges)?

(#57212) mezis válasza Ellia (#57211) üzenetére


mezis
nagyúr

Inkább több WiFi AP szokott a megoldás lenni, de előbb a helyzet felmérése.
Vagyis valamennyi területet besugároz a szolgáltató WiFi routere, a fehér foltokhoz meg jöhet a többi.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#57213) mezis válasza St7 (#57208) üzenetére


mezis
nagyúr

Kezdésnek ezt.

mezis

(#57214) Soma01 válasza eszgabor (#57210) üzenetére


Soma01
veterán

Jó lesz az a rendszer. A CB tényleg nem rossz, de azok az Ubiquiti AP-k jobbak azért. Azt meg nem tudtam, hogy az épületen kívülre is szükséges lefedettség. Így már indokolt a Lite-tól nagyobb tudású eszköz. (vagy az LR vagy a Pro)
Az elhelyezéssel mag majd elbíbelődsz. Az nagyon függ a helyszíntől és próbálgatni, tesztelni kell, hogy mi az ideális elhelyezés. (alak száma, anyaga, vastagsága)
Arról meg nem tudtam/nem tapasztaltam, hogy melegszik a Lite. Ezek szerint van ilyen jelenség is... A fórumtémájában lehet többet tudnak erről mondani. Meg ott jobban tudnak majd segíteni a beállításban is.
Majd a tapasztalatodat azért leírhatod ide. ;)

(#57215) Ellia válasza mezis (#57212) üzenetére


Ellia
addikt

Löttem pár képet a frekventáltabb helyeken mértekről, remélem erre gondoltál :)

Szoba1 (ebben a szobában van közvetlenül a router)

Szoba2 (itt egy ytong fal az akadály - relatív közel van)

dolgozó (szintén ytong, illetve messzebb)

Ebédlő (ytong+dupla födém)

Nappali (ytong+dupla födém)

(Hogy miért cserélte meg a szineket nem tudom, de ez a legkevesebb).

(#57216) mezis válasza Ellia (#57215) üzenetére


mezis
nagyúr

- Ugye különbözik a két AP SSID-je (neve) ?

- A dolgozóban a 2,4GHz-es AP-nek ilyen kicsi lenne a térereje, miközben az 5GHz-es AP-nek sokkal nagyobb ?

- A szobákban és a dolgozóban megfelelő a sebesség ?

- Ha az UTP kábel semeddig sem húzható ki keress a FSZT és az emelet között olyan helyet, ahol a térerő még elég nagy és a 230V is elérhető.

mezis

(#57217) Ellia válasza mezis (#57216) üzenetére


Ellia
addikt

Nem különbözik a két név, de, ha ez fontos akkor állítok rajta.

A dolgozó szerintem az egyik legárnyékoltabb rész. Az okát nem nagyon tudom (lehet túl sok neki a 2-3 ytong fal.

(#57218) mezis válasza Ellia (#57217) üzenetére


mezis
nagyúr

[link]

mezis

(#57219) szabifotos


szabifotos
senior tag

Látom, előjött a minden wifi router AP, de nem minden AP router kérdése.

Múltkor én is épp erről filozofáltam az egyik haverral. Kérdés, ami felmerült bennem.:
pl. egy OpenWRT-ben nincsenek előre definiált "template" beállítások, hogy router/repeater/vagy AP legyen.

Ha egy wifi routerben kikapcsolom a DHCP-t, az már onnantól AP?

(#57220) mezis válasza szabifotos (#57219) üzenetére


mezis
nagyúr

IP címeket, átjárót, DNS-t lehet osztogat "kézzel" is, attól még az adatforgalom irányítása marad.
A routing funkció egyes hardverek, firmware-ek esetében kikapcsolható, a WAN port egy "ötödik" LAN port lesz.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#57221) Soma01 válasza szabifotos (#57219) üzenetére


Soma01
veterán

Nem. A WAN porton múlik inkább. Tehát, hogy van-e neki WAN portja illetve van e beállítva WAN port, vagy van e használva a WAN portja.

(#57222) bigdady válasza #42556672 (#57203) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nagyon lassan tolt be oldalakat így.
Korabban 1-est valamelyik eszköz nem szerette. Ha az nem jó van másik megoldás?
Ui: Egyebkent amúgy a 40 az csak 6 vagy 10 esetén javasolt?

[ Szerkesztve ]

(#57223) mezis válasza bigdady (#57222) üzenetére


mezis
nagyúr

Nem a 40MHz-es sávszélesség nálad mehet, "gyengék" a szomszédok, kivéve a BlaskoGuest-et. Előle kellene menekülnöd az 1-es csatornára.
https://szelessav.net/ mit mér ?

mezis

(#57224) bigdady válasza mezis (#57223) üzenetére


bigdady
nagyúr

1-esen halott a net szinte mindent ledobal stb 20-ön is). Visszaraktam 6-osra (20ason) most tesztelem. Most talán jobb mint 40-en ugyanitt.
A blaskoguest a saját guest hálózatom. Kapcsoljam ki?

[ Szerkesztve ]

(#57225) Soma01 válasza bigdady (#57222) üzenetére


Soma01
veterán

De már nem dob le?
Ha felrakod 40-re mi lesz? Gyorsabb lesz, esetleg újra el kezd szakadozni?

(#57226) bigdady válasza Soma01 (#57225) üzenetére


bigdady
nagyúr

Igen előtte ugyanitt volt 6-oson és 40-en, és egy hete szakadozik pedig előtte sok sok hónapig hibátlan volt. Ha visszaraknam most 40-re az az eredeti állapot lenne. Most mintha stabilabb lenne nem dobál 20-ason talán.
n-es wi-fi 84-et mér így ami előtte kb 100 körül volt 40-en vagyis kb max

[ Szerkesztve ]

(#57227) mezis válasza bigdady (#57224) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha nem használod, akkor csak "kavar".
Vannak más, nem látható vezeték nélküli eszközeid (füles, egér,...) ?

[ Szerkesztve ]

mezis

(#57228) bigdady válasza mezis (#57227) üzenetére


bigdady
nagyúr

Kilőttem a guestet és visszaraktam autóra a Channel widthet. Meglátjuk :)

Csak 3 okosóra bt-n

[ Szerkesztve ]

(#57229) bigdady válasza mezis (#57227) üzenetére


bigdady
nagyúr

3 okosóra bt-n.
Fura így auton nem jön át csak 65mb meg kétszer rosszabb a Ping :Y (guest kilőve). Autó jobb mint a fix 40?
Mondjuk most nem is látok eszközöket csak 1 és 11-esen lehet vmelyik szomszéd nem megy..

[ Szerkesztve ]

(#57230) mezis válasza bigdady (#57229) üzenetére


mezis
nagyúr

A szomszédok nem sokat zavarnak. Minden BT eszközt kapcsolj ki (vagy zárd be a hűtőszekrénybe, mikróba :DDD )és a WiFi router közelében se legyenek elektronikus eszközök. Még dugasztáp sem.

mezis

(#57231) bigdady válasza mezis (#57230) üzenetére


bigdady
nagyúr

1. Lehet a bt az ok? Akkor jobb a 20hz ugye?

2. Egyebkent mintha helyreállt volna újra pedig újra hatoson van és autó 20/40-en. Az lehet hogy a szoftveres újraindítás nem segített (volt vagy 5) és ez volt az oka hogy nem jött helyre? Mert mielőtt jó lett, végül manuálisan áramtalanítottam és indítottam el.

[ Szerkesztve ]

(#57232) Soma01 válasza bigdady (#57231) üzenetére


Soma01
veterán

Az áramtalanítás csodákra képes.
De az egyes csatorna jobb lenne, ha neked nincs vele bajod.

(#57233) bigdady válasza Soma01 (#57232) üzenetére


bigdady
nagyúr

Egyes nem megy akad ledobált. Mondjuk aramtalanitas előtt volt. Kiprobalom. Mondjuk ha autóra állítom hatosra áll magától vagyis azt találja jónak nem?

[ Szerkesztve ]

(#57234) mezis válasza bigdady (#57231) üzenetére


mezis
nagyúr

Ki kell próbálni.
Ma már a Hortobágy közepére sem lehet biztosat mondani WiFi dolgában, nemhogy zárt térben. Ott is zavarhat a meteorolőgia. Legalábbis 5GHz-en.
Néha 5 - 10cm-en belül sokat változhat a véte/adás minősége. Ez a WiFi routerre is vonatkozik. Annak is lehet keresgélni jobb helyet.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#57235) #42556672 válasza bigdady (#57233) üzenetére


#42556672
törölt tag

Nem ismerjük az algoritmust ami alapján csatornát választ. Van amelyik mindig a 6-osra megy van amelyik előtte szkenneli a csatornákat és a legoptimálisabbat választja. Az 1-es a berakott képernyőkép alapján a legoptimálisabb, a csatorna támogatott az összes EU-ban használható eszköznél.

(#57236) bigdady válasza #42556672 (#57235) üzenetére


bigdady
nagyúr

Átraktam 1-esre, köszi.
Egyébként hatoson is jó volt este végül, valószínűleg az áramtalanítás hiánya okozta a hibát elmúlt egy hétben és csak a szoftveres újraindítás nem volt elég úgy néz ki, álmomban nem gondoltam volna. Már kosárban volt az új rouer :) Köszi (és többieknek is)

[ Szerkesztve ]

(#57237) #42556672


#42556672
törölt tag

Érdekes kérdés ez a "jó volt ott is, úgy is..."

Eszmefuttatás, konkrét célszemély nélkül-->>

A legtöbben a legtöbb alkalmazásban észre sem veszik ha valamelyik paraméter rosszabb, tehát ilyenkor valójában még elég jó ahhoz, hogy ne kezd széttúrni a konfigot. Amikor pedig rossz akkor nehezen azonosítják azokat a paramétereket amiket nézni kellene. Azt pedig, hogy az adott paraméterre melyik beállításnak milyen hatása van még kevesebben értik.

Véleményem szerint a jövő azoké a rendszereké amelyek a legoptimálisabban találják meg a jó beállítást SOHO környezetben, mert a felhasználó=>

- egy eszközzel akar mindent megoldani a nappaliból
- ezért aztán feltolja a teljesítményt...ha nem tudja firmware-t cserél és az uzsi megmelegszik az antenna mellett
- A sávszélességet természetesen a legnagyobbra veszi, mert a nagyobb szám az biztosan jobbat is jelent
- És szidja a szomszédot akinek a hasonlóan konfigurált eszköze beterít mindent nála is.
- Az 5GHz-es sávot pedig kevesen használják, ha pedig igen természetesen 160MHz-es sávszélességet próbálnak használni....amíg egy meteorológiai radar ki nem lövi -> ekkor vagy megint fw csere az időkép meg had szívjon vagy vissza 2,4GHz-re mert ott ment legalább.

- amikor egy profi környezetben ahol több tucat cég van ránézek a csatornahasználatra könnyes lesz a szemem mennyire jól van megcsinálva. pl. Graphisoft park-

(#57238) bigdady


bigdady
nagyúr

Beállítottam jeltovábbítónak egy Asus n12-d1-et. Ugyanazt a nevet adtam neki mint az eredeti wi-fi nevem. Az jó nem? Honnan látom melyik routeren vagyok? Mert be tudok lépni mindkettőbe és mindkettő írja ugyanazt a 10 eszközt is. :F

(#57239) mezis válasza bigdady (#57238) üzenetére


mezis
nagyúr

- Nem. [link]
- Na látod! Sehonnan. BSSID-t (MAC address) keress, kutass vagy: [link]

mezis

(#57240) bigdady válasza mezis (#57239) üzenetére


bigdady
nagyúr

Koszi meggyőződésem volt hogy itt ajánlották ugyanaz legyen a neve :Y De akkor írom át és akkor egyértelmű is hogy melyikre kapcsolódik :R

(#57241) hdav5 válasza Soma01 (#57207) üzenetére


hdav5
csendes tag

Amennyiben lehet akkor kábel nélkül szeretném jelismétlőnek használni még ha bonyolultabb is sztem megbirkózok vele leírás alapján. Kábelt nem akarok huzgálni ha nem muszáj mert nem tudom egyszerűen elvinni. Inkább egy új fw-vel teljesen különálló wifis jelismétlőt szeretnék. Akkor megpróbálom amit ajánlottál a Gargolye-t köszönöm a segítséget! A router verziószám mindegy? Mert nekem a 841n nek a v8.3 verziója van.

(#57242) mezis válasza bigdady (#57240) üzenetére


mezis
nagyúr

Van akinél működik és azt hiszi hogy akkor mindenkinél működni fog.
Aztán vannak tapasztaltabb, egyetlen esetből nem általánosító fórumtagok.
[link]

[ Szerkesztve ]

mezis

(#57243) Soma01 válasza hdav5 (#57241) üzenetére


Soma01
veterán

A gargoyle_1.10.0-ar71xx-generic-tl-wr841n-v8-squashfs-factory.bin kell majd neked.

(#57244) hdav5 válasza Soma01 (#57243) üzenetére


hdav5
csendes tag

Nagyon szépen köszönöm! :R

(#57245) apatyas


apatyas
Korrektor

Sziasztok.
Ismerős gépére (win7, feltelepült szoftververzió 2.0.0.5) telepítettem egy Netgear wna1100 wifi-usb vackot. A bajom az, hogy arra az egy hálózatra amire csatlakozni kéne, nem írja hogy az automatikus újracsatlakozás lehetséges lenne, és két pillanat után el is dobja a hálózatot. A telefonomról megosztottra tud rendesen csatlakozni, meg a többi wifi hálózatnál is ott van az auto újracsatlakozás. Van vkinek ötlete, hogy miért lehet ez?

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#57246) Gubek-Einste válasza apatyas (#57245) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Milyen router van használva?
Gyártói/chipset driver-t használsz vagy az OS sajátját?
SSID/jelszó csak angol abc betűi és/vagy számok?
Használt csatorna fix-en 1 és 11 közötti?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#57247) Salak


Salak
tag

Sziasztok,

Segítségeteket szeretném kérni a 2 új routerem megfelelő beállításában, hogy megfelelően erős lehessen a wifi a lakás egészében (társasház, nagy lakás, betonfalak).

Rendelkezésre álló routerek: Asus AC65P és AC1200GU (az itt kapok tanácsok alapján)

Adottságok

1. A modem rögtön a bejárati ajtónál, az előszobában van, a szekrény tetején. Innen megy kábel 3 szobába.
Ha jól értem, az AC65P-t kellene kábellel rákötni a modemre (a modemben maradjon a bejövő kábel a szolgáltatótól)
A három kábeles net továbbra is a modemből menjen szét a lakásban,. vagy azokat dugjam át a routerbe?
Magát a routert hogy állítsam be, mikre kell figyelni, mit kell kalibrálni? (nem tudom pl, hogy 2,4 ghz vagy 5 ghz-n megy, stb)

2. A másik routert a nappaliba szánom. Ott kábelre kössem vagy wifire?
Azt miként konfiguráljam be? MIt kell azon beállítani, hogy erősítsék egymást?

Elnézést az "evidens" kérdésekért, nem értek hozzá sajnos.

Köszönöm előre is! :R

"Winners never quit and quitters never win."

(#57248) Gubek-Einste válasza Salak (#57247) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha jól értem, az AC65P-t kellene kábellel rákötni a modemre (a modemben maradjon a bejövő kábel a szolgáltatótól)
Igen

A három kábeles net továbbra is a modemből menjen szét a lakásban,. vagy azokat dugjam át a routerbe?
A szolgáltatói eszköz menjen modem módba (ha lehetséges) és minden router-i feladatot az AC65P végezzen.

Magát a routert hogy állítsam be, mikre kell figyelni, mit kell kalibrálni? (nem tudom pl, hogy 2,4 ghz vagy 5 ghz-n megy, stb)
Mind a két eszköz szimultán dual band így egyszerre tud működni mindkét sávon.
Alapértelmezett user/pass és környezetnek megfelelő wifi beállításokon kívül még ajánlott kikapcsolni a UPnP-t és a WPS-t.
Fix eszközöknek ajánlott MAC cím alapján lefixálni az IP címet, port forward esetén mindenképpen.
Esetleg DDNS beállítása ha távoli elérés kellene a későbbiekben.
A többi már egyén ízlés/használat függvénye.

A másik routert a nappaliba szánom. Ott kábelre kössem vagy wifire?
Mindenképpen kábelen ha már be van húzva.

Azt miként konfiguráljam be?
Az Adminisztráció/Üzemmód menüpont alatt kellene beállítani AP módra.

MIt kell azon beállítani, hogy erősítsék egymást?
Mivel nem lesznek vezérelt hálózatba kötve így két független wifi hálózat lesz a két eszközön (a két sávon összesen négy).
Mind a két eszközök mind a két sávon eltérő SSID legyen beállítva (összesen négy), a jelszó lehet ugyan az, más-más csatornákra állítva a környezeti viszonyoknak megfelelően.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#57249) Doky586 válasza Gubek-Einste (#57248) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"más-más csatornákra állítva"
A szomszédok nagy nagy örömére.. :DD
(én ugyanazon csatornára tettem, mert úgyis csak az egyiket használom egyszerre)

[ Szerkesztve ]

(#57250) Gubek-Einste válasza Doky586 (#57249) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha neked megfelelő, hogy saját magadat is zavarod...

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.