Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3301) polip válasza Magnat (#3300) üzenetére


polip
addikt

de ha ez ilyen egyszerű és minden router így műxik, miért gyártanak külön AP-at is?

megj: sehol nem leltem olyat, hogy dinamikus IP-t kapjon a ruoter, ezért fix IP-je van....

azt sem vágom, hogy a 2. routernél miképpen kapnak az erre rákonnektáló wlan kártyák IP-t az első routertől... :F

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3302) chris_


chris_
csendes tag

Őszintén szólva 20 percet tudtam a probléma keresésére szánni, mielőtt kérdeznék :-/ Nem szoktam ilyet, de most el kell rohannom, és sürgős lenne a megoldás :(
Körülmények:
Van egy Asus WLAN routerünk, 4 gép - 1 asztali, 3 laptop - és egy vezetékes D-Link router. Az ASUS-on keresztül megy a net. WEP2, DHCP on. A net szépen megy is, minden oké. DE!!! Két gép, amikben a Ralink szoftverével fut a wirless kártya, nem látják a hálózatot, csak önmagukat :-/ A másik két gép közül 1 a Windowsosat használja, egy meg szintén a kártyához adott programot (az nem Ralink, nem tudom most mi...) :-/ Nem szívesen térnék át most a Windowsos kezelőre két okból:
- emlékeim szerint, mikor fél éve vettem a gépet, akkor a windowsos kezelővel nem sikerült normális működésre bírni a rendszert.
- minden hálózat, amihez hozzá kéne férnem a másik programban van beállítva...

A problémát úgy hidaltuk át ideiglenesen, hogy a D-Linket beüzemelve kábelekkel kötöttük össze a gépeket, de ekkor meg nincs net! Bedugom, és nem jön be semmi... Hálózat lesz, net nem...Kiváncsíságból érdekelne, hogy ilyenkor mit lehet tenni? (2 hálózat, egy vezetéknélküli, azon keresztül menne a net, a másik meg csak ''belső hálózat''.) Nem tudom, számít-e, hogy az egyik 192.168.0.X címeket osztogat (wifi+net), a másik meg 192.168.1.X címeket :? Vagy ki kéne kapcsolni vmit a D-Linken, hogy ne nézze a gép ''internetkapcsolatnak''?

(#3303) Magnat válasza polip (#3301) üzenetére


Magnat
veterán

Azért gyártanak külön AP-t, amiért gyártanak külön switchet is ... csak amíg a switchre van kereslet, addig külön AP-re nem nagyon, valszeg ezért nem sokkal olcsóbb egy AP, mint egy router. (annak idején én is AP-t akartam venni, mert a madzagos routerem elég profi és nem akartam kidobni, de aztán rájöttem, h semmivel sem olcsóbb, így vettem egy wifi routert, amit AP-ként használok, így továbbra is a régi router routol)

Bocsi, rosszul fogalmaztam, a munkaállomásokra értettem a dinamikus ip-t, a második routernek adj kézzel egy olyan címet, ami beleillik az adott netmaskba. (1ébként ha az első router lan portjából egy madzagot dugnál a második wan portjába, akkor az első router oszthatna a másodiknak dinapmikus ip-t, de ne így csináld, maradjon a lan portban a kábel, felesleges külön fürtöt kialakítani)

Azért fognak az első routertől címet kapni a munkaállomások, mert a második router most egy vezeték nélküli switchként (azaz AP-ként műxik), és mivel itt a dhcp le lesz tiltva, így automatikus beállításokkal az első routert fogják megtalálni, így tőle kapnak ip-t (ugye a routolás konkrétan alhálózatok közötti útválasztást jelent, de mivel a második routernek a lan és nem a wan portjába dugtad a zsinórt, ami az elsőből jön, így nincs külön alhálózat, következésképpen a második routernek nem kell routolnia, csak a vmelyik lan portján bejövő jelet továbbítja a megfelelő másik portjára)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3304) polip válasza Magnat (#3303) üzenetére


polip
addikt

értem tökéletesen, így is van a dolog

1. router ip: 192.168.65.1
gépek fix IP-n, a router 150 fölött oszt dinamikusat wlanon és simán

2. router: fix ip : 192.168.65.111, DHCP off, WAN settingset nem érzékel, a net a LAN portba dugva (ZyXel)

az ebbe bedugott gépek is fix IP-sek, a 150 alatti tartományból, a net megy

azt nem értem, hogy a 2. routeren a WLAN settingsnél mi a bánatomat állítsak? SSID, egyebek?

amikről wlanon konnektálok, ott az lenne a lényeg, hogy bármilyen beállított setting nélkül kapjanak IP-t az első routerről a 2. WLAN-ján át! és a net is menjen ...

nem vágom mit kell belőni a 2. routeren...


[Szerkesztve]

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3305) Cleo válasza karesz501 (#3297) üzenetére


Cleo
tag

Üdv,
Igen, gondoltam, hogy csak portforwarding nem oldja meg a problémád. Jó hogy beraktad ezt a portforwading táblát. Ebből is lehet pár dolgot kiszűrni.
Megpróbáljuk lépésként?

1. Rakd a géped IP címet a router DMZ tartományába és próbálj újra. Szerintem akkor se fog működni. Ha így van, haladjunk tovább.

2. Nézd a gépeden, hogy a DHCP client service vagy megfelelő magyar nevű szolgáltatás fut-e. Ezt csak amúgy mondom, szerintem fut , mert azt írtad, hogy ha direkten (router nélkül ) próbálod akkor működik. Ha nem fut , indítsd a szolgáltatást és próbálj újra. Ha fut menjünk tovább

3. Innen kellenek további infok:
- A VPN servernél bridging-et vagy routing-et alkalmazza az admin a kliensek számára?Képekből routingnak látszik
- Cégnél levő VPN privát subnet? (192.168.2.0, 255.255.255.0? )
- Az általad konfigurált privát subnet saját routeren? (192.168.2.0, 255.255.255.0 ?)
- Mindig ugyanazt a IP-t osztotta ki neked az admin DHCP(VPN) szerveréből ( DHCP-en keresztül és IF-CONFIG PUSH-sal)? Ez a 192.168.2.231?

Ha ezeket az infokat nehezen tudsz megkérdezni, próbáld csalatkozni, majd egy ipconfig -all paranccsal megkapod a beállítások egy részét. A TAP-WIN32 adapternél levő paraméterek a fontosak.

4. Elsőként , amennyiben a subneted és a cég VPN subnetje ugyanaz, állítsd át más tartományra a saját subneted. Ha ezután sem megy, csak a 3. pontban levő infók alapján lehet tovább lépni

SZVSZ

(#3306) Magnat válasza polip (#3304) üzenetére


Magnat
veterán

Ha közel vannk egymáshoz a routerek annyira, h zavarhatják 1mást (tehát a wifijeik hatósugara összér), akkor tedd egy másik csatira a 2. routert, ha mondjuk az első a 6oson van, akkor ezt tedd 2-esre. Ssid lehet bármi, az a lényeg, h emlékezz rá, h mi az, amikor beállítod a munkaállomásokon :). A tcp/ip beállításoknál meg mindent hagyj automatán, ha az 1es routeren fut a dhcp, a 2esen meg le van tiltva és ap-ként használod (ami annyit tesz, h az 1es routertől jövő madzag lan portba van dugva), akkor meg fogják találni az 1es routert és az ad nekik automatikusan ip-t. Nekem is pont így van, mint írtam lentebb, csak annyi különbséggel, h nekem az 1es router nem wifi, csak sima madzagos, de az ebből a szempontból irreleváns ... az asztali gépem az 1-es routerbe van dugva, a noti meg a 2-essel beszélget wifin, ami nálam is AP-ként van bekötve, tehát lan porton csatlakozik az 1eshez ... szépen kapja tőle a noti az ip-t.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3307) Cleo válasza Magnat (#3306) üzenetére


Cleo
tag

''Nekem is pont így van, mint írtam lentebb, csak annyi különbséggel, h nekem az 1es router nem wifi, csak sima madzagos, de az ebből a szempontból irreleváns ... ''

Bocs, hogy belepofázok, de szerintem, pont ez egy nagyon lényeges különbség (1 vagy 2 AP), főleg ha a wireless ügyfeleknek munkaközben mozognak az APk között. Mi a tapasztalatod ilyen esetben?

Szvsz.

(#3308) shev7 válasza Cleo (#3307) üzenetére


shev7
veterán

miben befolyasolja a helyzetet a mozgas? Ha mindketto preferalt halozat, akkor ahhoz fog csatlakozni amelyiknek jobb a jele, ha csak az egyik, akkor a masikat figyelmen kivul hagyja.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#3309) Cleo válasza chris_ (#3302) üzenetére


Cleo
tag

''Két gép, amikben a Ralink szoftverével fut a wirless kártya, nem látják a hálózatot, csak önmagukat :-/ ''
- A wifivel kapcsolatos böngészési problémád nem a Ralink és WZC okozta.

''Számít-e, hogy az egyik 192.168.0.X címeket osztogat (wifi+net), a másik meg 192.168.1.X címeket''
- Számít.

5perces megoldás: :)
Kösd a DLINK egy LAN portját az ASUS LAN portjára (switchként szerepeljen a DLINK) és ASUS ossza ki az IP-eket minden gépnek (egy subneten belül legyen). Épp előbb beszélt Magnat (#3303)

(#3310) Magnat válasza Cleo (#3307) üzenetére


Magnat
veterán

Shev7 kolléga már írta, h miért nem olyan lényeges -bár nincs tapasztalatom azzal kapcsolatban, h mennyire zavaró, amikor váltogatja a gép a hálózatot, nyilván a folyó letöltések mexakadnak, dehát azért annyira nem hiszem, h sokat járkálna az ember a notijával ide-oda-, de én ráadásul úgy értettem, h a dinamikus címek kiosztása szempontjából (mármint, h melyik router adja az ip-t és melyik működjön switch, illetve ap módban ) irreleváns, h wifi vagy vezetékes routerről van-e szó.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3311) Cleo válasza shev7 (#3308) üzenetére


Cleo
tag

Tételezzük fel, hogy azért kell 2 AP mert egy AP ható sugara nem elégséges (különben minek 2 AP). Emiatt a határ vonalon a dinamikus IPvel rendelkező notesz le fog válni az APről (bridge volta miatt OSI 2. Datalink szinten történik mindez).
Ezután fel kell vennie az IP cimet a másikon keresztül. A DHCP szerver viszont nem fogja engedni neki ilyen hamar felvenni (OS/MAC/DHCP beállításoktól függően)), csak ütemkéséssel, vagy IP renew szükséges. Eredmény: megszakadt a kapcsolat pár pillanatra. HTTP nél nem vészes , de másnál igen pl. HTTPS

Szvsz


[Szerkesztve]

(#3312) Cleo válasza Magnat (#3310) üzenetére


Cleo
tag

A tapasztalatom az, hogy sokszor nem képest felvenni újra a kapcsolatot automatikusan hosszabb várakozás (1-2 perc) nélkül és manuálisan kell avatkozni a WZCn vagy pl. a RALINKhoz hasonló kezelőn keresztül. Megoldás természetesen itt is van , de ez már hardware függő.

Szvsz

(#3313) Magnat válasza Cleo (#3311) üzenetére


Magnat
veterán

Ez igaz, de sztem nem túl gyakori az, h éppen töltesz le vmit ezerrel vagy nyitva van a terminál és elkezdesz gyalogolni a géppel 3 teremmel odébb ... persze nincs kizárva, de én legalábbis inkább úgy képzelem ezt el, h vagy itt használom a gépet vagy ott.

A #3299-ben sem volt utalás Polip részéről az eredeti felvetésben, h konkrétan arra lenne igény, h dinamikusan váltogassa a mozgó munkaállomásoknak a netet a két router, csak annyi volt, h a másik irodában is lenne igény wifi--re.

Persze attól még megvitatható a probléma, de hirtelen nem tudok rá gyakorlatri megoldást :)

[Szerkesztve]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3314) Cleo válasza Magnat (#3313) üzenetére


Cleo
tag

Végül is nem gond ha a FTP, vagy HTTP letöltési szerver támogatja a resumet.
De elég gyakori az az eset, hogy egy ember éppen dolgozik a saját szobában (VPNen) és behívatják a másik szobába notesszel együtt. Biztonsági előírások miatt eléggé kellemetlen, ha újra kell kulcsokat megadni az új kapcsolat felépítéséhez. Bizonyos helyen ez akár 5 percig is tart.
Minden az igénytől függ, anélkül felesleges megoldásokat keresni

Szvsz

(#3315) Cleo válasza Magnat (#3313) üzenetére


Cleo
tag

''Persze attól még megvitatható a probléma, de hirtelen nem tudok rá gyakorlatri megoldást''

:) Én se tudtam, amikor elején találkoztam a problémával, megpróbáltam az IP szinten megoldani a dolgot (cache), a bridging helyett, de akkor meg más problémák merültek fel.

Üdv

[Szerkesztve]

(#3316) Bunnyear


Bunnyear
csendes tag

Hali!
Lenne 1-2nagy kérdésem,mert nem vagyok egy számítógép zseni,meghát nőő is vagyok:D
Össze kellene kötni 2gépet,de a 2ház kb 500m-re van egymástól.
Tudnék szerezni parabola tükrös antennákat(18 vagy 22dBi) meg kinéztem egy
Linksys WRT54GL típusú AP-routert.
Rálátás nemtudom mennyire van még,a tetőre nem én megyek ki,hanem a barátom:)
A kérdésem az,hogy ezekkel megoldható e a dolog,meg ez a router jó e egyáltalán,bár a boltban aztmondták.Csak nemtudom,hogy miként lehetne összekötni az antennával,egyáltalán levehető a routerről a kis antenna??(ezt meg sem kérdeztem:( )
Előre is köszi a segítségeteket!


[Szerkesztve]

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni amit lehet!:DDD

(#3317) Magnat válasza Bunnyear (#3316) üzenetére


Magnat
veterán

Szia,


sztem amíg nem mennek fel a cimbik a tetőre, addig ne vegyél semmit ... ha kiderül, h van közvetlen rálátás, akkor meg lehet venni az irányított antennát, 500 métert lazán at kell vinnie.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3318) Bunnyear válasza Magnat (#3317) üzenetére


Bunnyear
csendes tag

na kinézett a barátom éppen,háááát,nemsok jót lát.Fa van az útban tuti(bár az antenna még feljebb lenne 2-3métert),de az is bizta,hogy mi sokkal feljebb lakunk,mint az ismerősünk.

[Szerkesztve]

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni amit lehet!:DDD

(#3319) Magnat válasza Bunnyear (#3318) üzenetére


Magnat
veterán

Ha csak egy fa van az útban, akkor azt éjjel meg lehet permetezni kis gyomírtóval, vagy körben befűrészelni a kérgét ... aztán már csak várni kell ... persze csak vicceltem :)
FOgalmam sincs, mennyit fog le egy fa, de biztos nem annyit, mint egy fal ... majd hátha jön vmi nálam okosabb emberke, aki próbált már ilyet.

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3320) rdi válasza Bunnyear (#3318) üzenetére


rdi
veterán

rajzold le a terepviszonyokat otthon , és nézd meg, hogy van-e vonalbeli rálátás. Aztán a rádiohullámok terjedésének szabálya alapján nézd meg, hogy a fresnel terjedésben van-e rálátás .
Egyébként nem lesz könnyű dolgotok.

én is írtam már erről meg And is :
[link]

[Szerkesztve]

Fej! Tor! Potroh!

(#3321) Bunnyear válasza rdi (#3320) üzenetére


Bunnyear
csendes tag

Én meg értek ennyit hozzá szerinted??:)
Vonalbeli rálátás szerintünk csak a fák miatt nincs

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni amit lehet!:DDD

(#3322) T 1000


T 1000
aktív tag

Sziasztok! A következő ügyben kérem a segítségeteket: ma kötötték be a netem (Chello) és szeretném szétdobni a netet az én pc-m és az asszony notija között wireless routerrel, de a telepítés során kéri az IP-t, az alhálózati maszkot és dns kiszolgálót, azonban azt nem hagyta nekem itt a szerelő, hol tudom ezt megnézni, A hálózat beállításánál sz Ip automatikus kérésre van beállítva. Előre is köszi a segítséget.

(#3323) user12 válasza T 1000 (#3322) üzenetére


user12
őstag

1. routert dugd rá a gépre (a netre ne) amire telepítették a csellót
2. futtast le a router beállítóját (quick setup)
3. válaszd a dynamic ip-t
4. keress olyat, hogy Clone MAC (address) > válaszd ki/nyomj rá
5. router újraindul és rákötheted a modemre és a gépre
6. állítsd be a wirelesst

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

(#3324) T 1000 válasza user12 (#3323) üzenetére


T 1000
aktív tag

Sajna ez nem olyan egyszerű, egy Linksys routert vettem, eten csak olyan varázslóféle van, ami a következőket mutatja:
- húzzam ki a gépből a netet,
- dugjam a routerbe
- a routert kössem össze a modemmel,
- dugjam be a router hálózati csatiját,
- most per pillanat mindent reseteltem, lecsekkolja a routert, majd a netet és végűl kiírja hogy nincs net

Először matattam valamit a hálózati beállításoknál, feltünt 1-2 új elem (NWLink Netbios, NWLink IPX, SPX, Netbios kompatibilis átviteli protokol,AEGIS protokol) stb és akkor eljutottam oda, hogy a router kérte az Ip-t, meg a dns-t.

(#3325) shev7 válasza T 1000 (#3324) üzenetére


shev7
veterán

ne matass olyan helyeken, amirol nem tudod mit csinal ;)

Vedd elo a router hasznalati utasitasat, nezd meg, hogy hol tudod az internet kapcsolat tipusat Dynamic ip-re allitani, es hol tudod a router mac cimet klonozni.

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#3326) T 1000 válasza shev7 (#3325) üzenetére


T 1000
aktív tag

Mondanom sem kell, nincs hozzá használati utasítás......

(#3327) rdi válasza T 1000 (#3326) üzenetére


rdi
veterán

Mindenesetre szerintem az első hozzászólás sokat segítene.
Ha a routerod nem olvassa ki a géped mac címét automatikusan, akkor nézd meg a paramcssorból kiadott ipconfig paranccsal.
Tehát a gépeken legyne dinamikus ip, ekkor ott semmivel nem kell foglakoznod, a routeren pedig be kell állítanod a chellót, meg előtte a mac címet.(Azt kell megadnod, amit előtte kiolvastál a gépedről.)


Ja és bocs, de a neten találsz használati útmutatót...

[Szerkesztve]

Fej! Tor! Potroh!

(#3328) chris_ válasza Cleo (#3309) üzenetére


chris_
csendes tag

''A wifivel kapcsolatos böngészési problémád nem a Ralink és WZC okozta.''

A Wifi router egy szekrény tetején üzemel, az előszobában, elég hülyén nézne ki az étkező, ha most áthőznánk egy kábelt a levegőben :D Majd fix IP-ket állítunk be, vagy a DHCP-t majd úgy állítom be, hogy a kívánt eredményt produkálja...

Egyébként úgy nézz ki, hogy simán Windowsos hülyeség, hogy nem látom a hálózatot. Csinált ilyet néha az otthoni két gép is kábelen (fix IP, hálózati maszk és minden egyéb tuti jó, tűzfal mindkettőnél OFF):
- a két gép nem látja egymást (pingelhető, de nem jelenik meg és nem tudok fájlokat másolni)
- az egyik látja a másikat, de fordítva nem
+ mindkettő látja a másikat

Tegnap próbálkoztunk itt, tulajdonképpen a StarCraft miatt vacakolunk ezzel :D Tegnap odáig jutottunk a kísérletezésekkel, hogy semmeddig :-/ Pingelni minden esetben sikerült, de minden újraindítás után más és más eredményt kaptunk UGYANAZZAL a beállítással, vhogy ilyenek váltakoztak (Mshome és Workgroup munkacsoportok voltak):
- Az MSHOME-os látja, hogy van Workgroup, de nem tud ''belelépni'', hogy milyen gépek vannak benne.
- Mindkét gép, csak önmagát látja
- Játékban ha én létrehoztam egy ''pályát'', akkor nem látta a másik, fordított esetben én láttam az övét, de nem tudtam csatlakozni hozzá
- újraindítás után a fenti ismétlődött fordítva
- felraktuk az IPX-et, hátha azon keresztül menni fog, de az előző ismétlődött, pontosan ugyan úgy
- IPX leszed, újraindít és bár a hálózatban továbbra se láttuk egymást, de amit létrehozott a barátom játékot a saját gépén, most már tudtam csatlakozni, fordítva nem ...

Csak tudnám, hogy mi miatt ilyen k*********** >-(

(#3329) Cleo válasza chris_ (#3328) üzenetére


Cleo
tag

''Egyébként úgy nézz ki, hogy simán Windowsos hülyeség, hogy nem látom a hálózatot.''

Így van , de nem hülyeség, amúgy...
Windows hálózat bőngészés netbios névoldás és masterbrowsing rulezeken alapul.
Itt semmi köze nincs a tcp/ip-nek, hiszen ez a TCP/IP, IPX fölött helyezkedik, maximum a TCP/IP netbios wraper (netbios over tcp) és netbios névoldás.

Engedd minden eszközeiden a netbios over tcpip.-t a lokális gépek között . Határozd meg mi legyen a netbios névoldás a hálózaton:samba(ha linuxról vanszó), file és printer osztás + esetleg lmhost . Ezen kívül ellenörizd meg Browsing szolgáltatás állapotát a windows gépeken (stop-start). Kb ez az megoldás lényege. Részletesebben nem tudnék leírni, mert eszköz függő (router, bridge, win, *nix), hogy ott képernyőn mit kattintasz be-ki.

Ha több időd van mint pár perc, nézd be ide. Ott a Marcee fórumtárs hasonló problémákkal küszködött és megoldotta:
[link]

Szvsz




[Szerkesztve]

(#3330) T 1000 válasza user12 (#3323) üzenetére


T 1000
aktív tag

Na egy kicsit előrejutottam. A router használati utasítása azt írja, hogy '' Acces the router web-based page'' vagyis írja be a böngészőbe az alapértelmezett ip-t: 192.168.1.1 majd lépjek be setapba és ott állítsam be a dhcp, mac adress, stb.
Csakhogy ha beírom a keresőbe a fenti Ip-t, akkor a modem jelentkezik be, nem a router. Lehet idegetsítő vagyok, de egész nap olvastam a topicot és nem tudom mit csináljak, a supportz meg eléggé angolúl van....légyszi segítsetek!

(#3331) polip válasza Magnat (#3306) üzenetére


polip
addikt

nos így állunk:

router1:

192.168.62.1
dhcp on, wlan megy, mindenki kap ip-t, a hálózat neve WLAN1, a kulcs pl: 12345

router 2

192.168.62.10
dhcp off
WLAN enable, hálózat neve: WLAN2, a kulcs: 54321

hálókari ipje, ha a WLAN2-re akarok konnektálni:

valami teljesen fals IP, 168.254.xx.xxx

mi a büdös sz@ré nem kap IP-t az első routertől a hálókari?????

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3332) polip válasza polip (#3331) üzenetére


polip
addikt

nos egyel előrébb vagyok...

Router 1

router1:

192.168.62.1
dhcp on,
dns 84.1.44.2 és 84.1.46.2

wlan megy, mindenki kap ip-t, a hálózat neve WLAN1, a kulcs pl: 12345

router 2

192.168.62.10
dhcp off
WLAN enable, hálózat neve: WLAN2, a kulcs: 54321

amit a hálókari most kap:

ip: 192.168.62.125
maszk okés ugye,
átjáró: 192.168.62.1
dhcp kiszolg: 192.168.62.1
dns kiszolgálók: 84.1.44.2 és 84.1.46.2

tehát elvileg minden tökéletes? de net még mindig nincs.....mié?

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3333) polip válasza polip (#3332) üzenetére


polip
addikt

hopp...pingelni viszont nem tom a első routert....ezt végképp nem értem

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3334) Magnat válasza polip (#3333) üzenetére


Magnat
veterán

próbáld meg a netet úgy, h nem domaint írsz be, hanem ip-t, tehát pl ne index.hu-t, hanem 217.20.131.2-t, ekkor sem megy?
1es ruotert csak azokról a gépekről nemtod pingetni, akik wlan2-n vannak? Próbáld meg traceroutolni igy ilyen gépről a router 1et (tracert router1 ip-je), hol akad el a dolog?

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3335) franco


franco
csendes tag

Háló!

Ügyes dolgokról írogattok itten...

Lenne egy kérdésem, hátha egy profi meg tudná válaszolni.
A router Dlink DI-624, amivel befogom az egy ASUS WL-320 AP. SSID, csatorna, titkosítás, ip minden stimmel. Azt gondoltam az ASUS-ba beledugok egy switc-et és szét tudom osztani a netet. De nem. Tudna valaki segíteni hogy hogy konfiguráljam? Az ASUS-t AP kliensként használnám, lehet hogy home gateway-ként kellene?

Köszke! :O

(#3336) polip válasza Magnat (#3334) üzenetére


polip
addikt

csak azokról, amik a wlan2-őn vannak, DE közben megoldottam....

most vettem észre, hogy a szerencsétlen e-tech gagyi router tud WDS-t, és onnantól az első router használja AP-ként a zyxel-t...és most mindenütt van net...

de ha pl az első router sima lenne (nem wlan-os) akkor ez az opció ugye nem lenne jelen és a probléma fennálna...

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3337) Magnat válasza franco (#3335) üzenetére


Magnat
veterán

Hi,

kicsit zavaros nekem a sztori ... mit fogsz be a Asussal, a Dlinknek a jelét? Ezexerint WDS-sel vannak összekötve? Ha az asus egy AP, akkor hogy van ip-je? Vagy ez egy wifi router, amit AP-ként használsz? Ha az Asusba kábelen át konektálsz, azon van net, de ha egy switchet is ráteszel, akkor már nincs?

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3338) Magnat válasza polip (#3336) üzenetére


Magnat
veterán

Jah, de sztem ha van lehetőség madzaggal összekötni a két routert, akkor jobb azzal, minek terhelni a wifijüket feleslegesen, ráadásul most a Wlan2-re belépett gépek közös sávszélessége a router 1 (és így az Internet felé) így max akkora, amennyi wds-en átmegy, ami ha titkosított, akkor nem túl sok ... míg ha madzagon dugod össze, akkor 100Mbit-en kell osztozniuk ... próbáld ki, amiket írtam, nálam pont az van, amit mondtál, h a router 1 nem wifi és frankón műxik...

[Szerkesztve]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3339) polip válasza Magnat (#3338) üzenetére


polip
addikt

elvileg madzaggal is össze van kötve....ugye eleddig ugy is ment, de nem nyikkant meg a net...

otthon viszont nincs wds, ott meg kell oldanom ahogy nálad van...

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3340) Magnat válasza polip (#3339) üzenetére


Magnat
veterán

Próbáld ki, amit a #3334-ben írtam, sztem közelebb jutunk a megoldáshoz...

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#3341) polip válasza Magnat (#3340) üzenetére


polip
addikt

lehet nagy birkaságot kérdezek, de:

a zyxel helyére bedobtam egy ultragagyi smc-t és dhcp tiltás után simán mint minden...viszont megfigyeltem egy érdekeset, bár sztem ez nem számít...

a smc-ben a lan1 portba dugtam a szomszédból átjövő netet, míg a zyxelben a lan4ben volt...ez számíthat?

mert most átdugtam a zyxelen is lan1be és megy minden...de már nem tom, hogy miért megy...az etech most továbbra is APként használja és azért (bár az etechben mopst kivettem a macadressét a AP listából, azaz az most üres, de látja azért ezt a routert) vagy elindult rendesen, és azért...

megőszülök komolyan :D

ThinkPad X300 || Samsung Galaxy Nexus - JellyBean

(#3342) MY2K


MY2K
aktív tag

Hello!

Tudja-é vki, hogy mikrohullámú kapcsolatnál miért nem tudok egy irc-szerverre sem felcsatlakozni? A beállításokból hiányzik vmi? Előre is köszi! :F

Telefon, TV, Internet, Mobilnet - Rendelés, bekötés egy helyen. Keress pü-be!

(#3343) Rommel6600 válasza MY2K (#3342) üzenetére


Rommel6600
őstag

Szerintem azért, mert router mögött vagy, és nincsennek elforwardolva a gépednek a szükséges portok.
Tehát szerintem portforward kell neked.

(#3344) MY2K válasza Rommel6600 (#3343) üzenetére


MY2K
aktív tag

Köszi. Az igaz, hogy egy AP-n lógok. Ott kell ezt a forwardingot beállítani? És egy konkrét portot kell engedélyezni? :F

Telefon, TV, Internet, Mobilnet - Rendelés, bekötés egy helyen. Keress pü-be!

(#3345) franco válasza Magnat (#3337) üzenetére


franco
csendes tag

Lehet hogy zavaros, leírom pontosabban.

A DI-624 router, kábelmodemhez csatlakozik, dinamikusan kapja az ip címet. Én ezt a routert
fogtam antennával, wifis kártyával. Tökéletesen jól működött, de meg kellene osztanom vezetékesen. Az antenna kábelt becsavartam az ASUS-ba -ami egy router, ap kliens, repeater funkciókkal- és vártam a csodát. Az ASUS látja is a másik routert, méri is a jelét de nem jön a net se switch-el sem anélkül. Egyébként azért volt ip -je mert statikusan adtam neki címet, de majd ráállítom DHCP-re.

Ezek a beállítasaim:

DI-624: 192.168.0.1 255.255.255.0

ASUS: 192.168.0.50 255.255.255.0 gateway: 192.168.0.1

A gépem DHCP-n van.

Miért nem jön a net? :((( :(((

(#3346) 1010


1010
őstag

lol :DDD

közelben van egy hálózat

elég gyenguska volt a térerő

hát megnéztem az admin felületet :DDD

minden default, csenelt átraktam a másik végére a frekinek

lásd: 4db ről 30 lett

én raktam rendbe a környék összes paraszt hálózatát, midneki a 6ost használta
persze, hogy mindekienk full gyenge volt.

szóval ha valaki akar egy rutert és azt halja ismerőstöl : nem viszi át a falat meg kicsi atenna,
kérem elötte cseneleket nézzük meg és ne midneki a 6ost használja
meg olvasák el azt a papirt ez nem egy szerkezet amit csak bedugunk és megy.
gondolom páran igy vettek uj antennát :DDD
közbe meg elég lett volna kicsit odafigyelni
vagy elbeszélgetni a szomszédokkal
hogy 1 4 6 10 13 használjuk és minden ok.

(#3347) shev7 válasza polip (#3341) üzenetére


shev7
veterán

elvileg szamithat, mert switcheknel is van uplink port (vagy ha nincs, akkor celszeru az 1-est hasznalni) bar problemat akkor sem kene okoznia szvsz, elvileg csak a teljesitmenyre van/lehet hatassal, de ehhez nem ertek annyira...

''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

(#3348) rdi válasza franco (#3345) üzenetére


rdi
veterán

a második router legyen repeater üzemmódban.

Fej! Tor! Potroh!

(#3349) euclio


euclio
tag

Szervusztok, hátha vkinek lesz ötlete a bajomra. Adva volt egy öregecskedő gép W98SE-vel, kellett bele WLAN főbérlő routerén keresztül netezni. TP-LINK PCI-os kártya beugrott, gond nélkül működött.

Ekkor lecseréltem a gépet, az újon OEM Vista Home Basic van. Átraktam a kártyát, ami TP-LINK szerint vistakompatibilis. Fel is ismerte, úgy néz ki, remekül működik, lehet látni az elérhető vezeték nélküli hálózatokat, de ha a tulajdonságoknál kiválasztom a titkosítás tipusát és beírom a kulcsot nem csatlakozik. A diagnosztika sem mondja meg, hogy miért. Próbáltam a TP-LINKtől letöltött driverrel is, de semmi változás.

Ennek örömére vettem egy D-LINK USB-s WLAN adaptert, előre megérdeklődtem náluk, hogy melyik kompatibilis (nagyon készségesek voltak, figyelmeztettek, hogy melyik hw revision lesz csak jó; tényleg, ilyen telefonos supporttal még soha semmivel kapcsolatban nem találkoztam :R ), de a helyzet pontosan ugyanaz. :W

Azzal is próbálkoztam, hogy kikapcsoltam a titkosítást a routeren, de akkor is ugyanúgy nem csatlakozik. (Aztán gyorsan vissza az eredeti konfigot, hogy főbérlő tudjon csatlakozni.)

Tutira veszem, hogy nem a kártyákkal/driverekkel van baj, hanem a Vistában kellene vmit beállítani.

Segítsetek, léci, mert jelenleg a fél lakáson keresztül van húzva az UTP, hogy legyen net unokahúgomnak...

[Szerkesztve]

minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik

(#3350) 1010


1010
őstag

agazdik bogadzik mégsem gyökér mi az?
hát a te hólózatod.

nem lenne egyszerübb venni egy spéci 10 portos wifi rutert aminek már szekrény kell
és azthiszem azt már nem is egyszerüen ruternak hivják

mint hogy itt 16 rutert meg swicset és ap-t kötök egy másba és csodálkozok, hogy sehogy se akar müködni ami nem akar.

ha ennyien érdekeltek a net megosztásban meg a hálozat létrejöttében, akkor össze is lehetne dobni a zs-t egy komolyabb vasra.

40-50 ezerért már olyat lehet kapni hogy az egész uccát kiszolgálja vagy az egész háztömböt

én ezt csinálnám


sztem a vista helye a kukában van



[Szerkesztve]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.