Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9268) Tuninger válasza taranis (#9267) üzenetére


Tuninger
Topikgazda

A REC709 és az sRGB illetve a kalibrált kijelzők 6EV dinamikában tudják megjeleníteni úgy a kontrasztot ahogy azt a valóságban is tapasztaljuk.
Megint más szavakkal: amit így vesznek fel az pont úgy néz ki mint a valóságban. Ez lenne a lényege elvileg a HDR-nek is, hogy ugyanúgy néz ki mint a valóság, csak 15EV dinamikán a 6EV feletti tartománynál nem fehéren kiég hanem egyre világosabb. Pont mint a valóságban.
Viszont ehhez kell vagy 5000 nit, vagyis eddig a valósághű nagy dinamika hiteles visszaadásához tényleg nem állt rendelkezésre a technológia.

Én ezt egyébként nem érzem akkora dolognak (de még nem láttam élőbe olyan kijelzőt amin valóban HDR anyag ment volna) valahogy a LOG felvételek a rec709 kijelzőn gradelés után is hitelesnek tűnnek, pedig 8-9-10 EV van sokszor belezsúfolva az elméleti 6-ba, csak a képnek bizonyos részei nem hiteles kontraszttal vannak ábrázolva, magyarul tömörítve vannak.

Egy kolegámmal vitatkoztam a témában néhány hónapja vagy 3 órát :D Mondjuk ott az volt a téma hogy 8 bites SLOG3-ból lehet e HDR-re gradelni, hiszen a dinamika amit befog stimmel, viszont a színátmenetek száma nem elégséges. Ugyanez fordítva 5DRAW-nál, hogy lehet e HDR-re gradelni, hiszen 14 bit, viszont max 11EV-t fog be, a HDR szabvány pedig 15EV-ről szól :D Akkor jött szóba ez a kontraszt vs valóság vs megjelenítők téma. De kiváncsi vagyok ki mit gondol erről!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.